A pattanások miatt lassabban öregszel?

Published:

Az akne olyan bőrbetegség, amely minden korosztályt érint, de a leggyakoribb a pubertáskorban. Pattanások, mitesszerek, fehér mitesszerek és mélyebb csomók, például ciszták jellemzik. Sokan azt feltételezik, hogy az akne csak egy kozmetikai kellemetlenség, amely elmúlik, amint kinősz a tizenéves korból. De vajon a pattanásokkal való foglalkozás a felnőttkorban is azt jelzi, hogy méltóságteljesen fogsz öregedni? Lehet, hogy a pattanások a tartós fiatalság jelei?

Az utóbbi időben népszerűvé vált az az elképzelés, hogy az akne összefügg a lassabb öregedéssel. De vajon van-e igazság ebben az állításban? Vagy csak vágyálom azok részéről, akik felnőttkori pattanásoktól szenvednek? Ebben a bejegyzésben az akne és az öregedés mögötti tudományt vizsgáljuk meg, hogy kiderítsük, a rossz bőr valóban azt jelenti-e, hogy fiatalnak fogsz látszani.

Az akne azt jelenti, hogy lassabban öregszel

Hogyan alakul ki a pattanások?

Mielőtt megvizsgálnánk a pattanások és az öregedés kapcsolatát, segít megérteni, hogy mi okozza a pattanásokat. Az akne akkor alakul ki, amikor a pórusok eltömődnek a felesleges olajjal és elhalt hámsejtekkel. Ez ideális táptalajt biztosít az aknét okozó baktériumoknak, a Propionibacterium acnesnek, röviden P. acnesnek.

Ezek a baktériumok gyulladást váltanak ki, ami vörös dudorokhoz és pattanásokhoz vezet. A pattanások az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. Az enyhe pattanások közé tartoznak az alkalmankénti fehér mitesszerek, mitesszerek és apró pattanások. A súlyos akne mély, fájdalmas cisztákat és csomókat okoz.

Mi okozza a pattanásokat az életkor előrehaladtával?

A hormonális változások miatt a pubertás alatt gyakori a pattanás. De a tinédzserkoron túl is fennállhat. A pattanások a 20-40 év közötti felnőttek 40-55%-át érintik. A felnőttkori pattanások okai közé tartoznak:

  • Hormonális változások - Az androgének, például a tesztoszteron ingadozása a nőknél a menstruáció, a terhesség és a menopauza környékén pattanásokat okozhat.
  • Stressz - A magas stresszszint növeli a gyulladást és az akne kockázatát.
  • Gyógyszerek - Bizonyos gyógyszerek, például a lítium, a kortikoszteroidok vagy az anabolikus szteroidok pattanásokat okozhatnak.
  • Diéta - A magas glikémiás indexű élelmiszerek, például a feldolgozott szénhidrátok kiválthatnak kiütéseket.
  • Genetika - A felnőttkori pattanások előfordulása a családban növeli a kockázatot.
  • Zsíros bőr - A túlzott faggyútermelés elősegíti az eltömődött pórusokat és a pattanásokat.
  • Olajalapú kozmetikumok használata - A sűrű kozmetikumok és hajápolási termékek eltömíthetik a pórusokat.

A felnőttkori pattanások általában az arc alsó részén, az áll, az áll, a száj és a nyak mentén jelennek meg. A nőknél inkább hormonális eredetű pattanások fordulnak elő, míg a férfiaknál a pattanások gyakran a borotválkozásból eredő benőtt szőrszálakkal függnek össze.

Mi a kapcsolat a pattanások és az öregedés között?

Most, hogy megértettük, mi okozza a pattanásokat, vizsgáljuk meg, hogyan függhet össze az öregedéssel. Íme három elmélet, amiért a pattanások a lassabb öregedést jelezhetik:

1. Fokozott sejtforgalom

A pattanások azt jelentik, hogy a bőrsejtek gyorsabb ütemben változnak. Ez a fokozott sejtburjánzás hasonló ahhoz, ami a sebgyógyulás során történik. A régi sejtek gyorsabb leválásához és újak keletkezéséhez vezet.

A bőrsejtek folyamatos megújulása révén az arcbőr fiatalosabbnak tűnhet. Segít minimalizálni a ráncokat, és több kollagént épít fel a rugalmasság és a dússág megőrzése érdekében.

2. Magasabb faggyútermelés

A pattanások egyik tényezője a fokozott olajosság vagy faggyútermelés. Bár a túl sok olaj eltömíti a pórusokat, némi természetes faggyúra szükség van az egészséges bőrhöz. A faggyú antioxidánsokat és antimikrobiális zsírsavakat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a károsodások ellen.

A pattanásos emberek általában magasabb faggyúszinttel rendelkeznek. Ez a faggyúgát segít megkötni a nedvességet és megakadályozni a vízveszteséget, ami száraz, öregedő bőrhöz vezet.

3. Alacsonyabb szintű gyulladás

A pattanások kialakulásában a gyulladás is szerepet játszik. De a gyulladás alacsonyabb szintje általánosságban lassabb öregedéssel van összefüggésben. A krónikus gyulladás lebontja a szöveteket, például a bőrt, és felgyorsítja az öregedést.

A pattanásokra hajlamos emberek kevesebb gyulladásos hírvivő anyagot, például IL-1 alfa-t termelhetnek. Ez segít megelőzni a túlzott gyulladást, amely idővel erodálja a kollagént és az elasztint.

A tanulság az, hogy bizonyos, az aknéval kapcsolatos tulajdonságok, mint például a gyorsabb sejtforgalom, a több faggyú és a kevesebb gyulladás elősegíthetik a bőr öregedésgátlását.

Van olyan kutatás, amely összekapcsolja a pattanásokat a lassú öregedéssel?

Az akne és a lassabb öregedés közötti elméletek érdekesnek tűnnek. De vajon valódi tudományos eredmények is alátámasztják őket? Meglepő módon több tanulmány is arra utal, hogy a pattanások öregedésgátló jelek lehetnek.

● 2016-ban kutatók elemezték a pattanásos bőr génexpressziós mintáit. A sebgyógyuláshoz és a bőr hosszú távú megújulásához hasonló aktivitási mintázatokat találtak. Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy az akne magában foglalja a bőr megújulását, amely fenntartja a fiatalos arcszínt.

● Egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a pattanásos betegeknél magasabb a faggyú és az antimikrobiális zsírsavak szintje. Ez a faggyúprofil jobban védett a nedvességvesztés és az irritáció ellen. A bőr barrier funkciójának fenntartása hosszabb ideig fiatalabbnak tartja a bőrt.

● Több tanulmány is kimutatta, hogy az aknés betegek alacsonyabb szisztémás gyulladást mutatnak. A csökkent gyulladásos választ az IL-1 alfa szintjének csökkenése jellemezte. A kevesebb gyulladás lassítja a bőr öregedését és védi a kollagénraktárakat.

● A géntanulmányok bizonyos akne-kockázatot jelentő géneket hosszabb telomerekhez kötnek. A telomerek a DNS-szálak védő sapkái, amelyek az életkor előrehaladtával rövidülnek. A hosszabb telomerek a késleltetett öregedés jelei.

Nyilvánvaló, hogy számos bizonyíték támasztja alá az aknét a lassabb öregedéssel kapcsolatos elméleteket. Azonban még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy tudjuk, létezik-e egyértelmű bizonyíték.

Van más módja is annak, hogy a pattanások hatással lehetnek az öregedésre?

A már ismertetett biológiai elméleteken túlmenően van még néhány egyéb mód, ahogyan az akne befolyásolhatja az öregedést:

  • A pattanások kezelése jobb bőrápolási szokásokra ösztönözhet. A jó pattanásellenes bőrápolás, a gyengéd tisztítás, a hidratálás és a fényvédelem elősegíti a fiatalságot.
  • A különböző pattanásos kezelések kipróbálásával felfedezheted, hogy a bőröd mely termékeket tolerálja a legjobban. Ez segít az Ön számára megfelelő öregedésgátló rutin testre szabásában.
  • Az aknés hegek emlékeztetnek arra, hogy a napvédelemmel kapcsolatban szorgalmasnak kell lenni. A további napsérülések megelőzése csökkenti az öregedési hatásokat, például a ráncokat és a sötét foltokat.
  • A pattanásokat kiváltó tényezőkkel való megbirkózás csökkentheti a stresszt. Az alacsonyabb stresszszint csökkenti a kortizolszintet, amely károsítja a kollagént és felgyorsítja az öregedést.
  • Az állon és az állkapocsvonalon jelentkező pattanások miatt át kell gondolnia a táplálkozási döntéseket. A pattanásokat súlyosbító élelmiszerek kiküszöbölése megelőzi a gyulladást, az inzulinrezisztenciát és a korai öregedést.

Míg tehát maga a pattanás lassabb öregedést jelezhet, a pattanások kezelése olyan szokásokat is kialakíthat, amelyek fiatalabbnak tartják a bőrt.

A pattanások tényleg azt jelentik, hogy lassabban öregszel? Mit mondanak a szakértők

Az állítások, miszerint a pattanások lassabb öregedéshez vezetnek, magával ragadó szalagcímeket adnak. De mit gondolnak valójában a bőrgyógyászok erről az elképzelésről? Vegyük sorra a szakértők véleményét:

"Bár ez egy érdekes elképzelés, minimális bizonyíték van arra, hogy az akne és a lassabb öregedés között határozott kapcsolat áll fenn. További kutatásokra van szükség." - Dr. Bethanee Schlosser, Dr. Bethanee Schlosser, MD, PhD

"A pattanásos emberek olyan tulajdonságokkal rendelkezhetnek, mint a gyorsabb sejtforgalom, ami elősegíti az öregedésgátlást. De maga az akne gyulladást okoz, ami felgyorsítja az öregedést. Az általános hatás valószínűleg a pattanások súlyosságától függ." - Dr. Fayne Frey, MD, FAAD

"A pattanások nem garantálják a fiatalos bőrt, és nem jelentik azt, hogy jól fogsz öregedni. A genetika, a napozás és az életmódbeli döntések nagyobb tényezők." - Dr. Shereene Idriss, Dr. Shereene Idriss, MD

"Ne reménykedjen a pattanásokban, feltételezve, hogy az majd fiatalnak tartja - a pattanásos hegek és a sötét foltok ronthatják a bőr öregedését. Kezelje megfelelően a pattanásokat, és használjon fényvédőt a károsodások ellen." - Dr. Whitney Bowe, MD

A konszenzus szerint a pattanások jelezhetnek bizonyos biológiai tulajdonságokat, amelyek lassítják az öregedést. A bőrgyógyászok azonban óva intenek attól, hogy az aknét további bizonyítékok nélkül öregedésgátlónak tekintsék. A cisztás pattanások különösen a hegesedés révén gyorsítják az öregedést.

Akne esetén is felgyorsíthatja az öregedést?

Bár a mérsékelt pattanások egyeseknél lassabb öregedést jelezhetnek, fontos tudatosítani, hogy a pattanásos bőr öregedése még mindig felgyorsulhat. Íme, hogyan:

  • Pattanások piszkálása - Ez traumát és hegesedést okoz, ami a bőrnek öregedő megjelenést kölcsönöz.
  • Anapvédelem elhanyagolása - A védtelen napozás lebontja a kollagént, és ráncokat vagy pigmentációt okoz.
  • Dohányzás - A dohányzás korlátozza az erek és a bőr oxigénellátását, így az hajlamos a ráncosodásra.
  • Gyulladáskeltő ételek fogyasztása - A cukor, a feldolgozott szénhidrátok és a túlzott tejtermékfogyasztás elősegíti a gyulladást, ami öregíti a bőrt.
  • Nem hidratál - A hidratálás elmulasztása kiszárítja a bőr barrierjét, ami ráncokhoz és fakósághoz vezet.
  • Magas stresszszint - A stressz fokozza a gyulladást és a kortizol károsodását, ami a gyorsabb öregedéssel függ össze.
  • Alváshiány - A nem megfelelő alvás növeli a kortizolszintet, és csökkenti a növekedési hormon és a kollagén termelését.
  • Alkoholfogyasztás - A túlzott alkoholfogyasztás kiszárítja a bőrsejteket és szabad gyököket termel, amelyek felgyorsítják az öregedést.

A lényeg az, hogy bár a pattanások jelezhetnek bizonyos belső öregedésgátló előnyöket, nem szabad elhanyagolni az általános bőrápolást és az egészséges életmódot.

A pattanások azt jelentik, hogy lassabban öregszel?

Az elméletek és a kutatások elemzése után milyen végső következtetéseket vonhatunk le az akne és az öregedés kapcsán? Íme a legfontosabb megállapítások:

  • Az akne fokozott bőrsejt-forgalommal, faggyútermeléssel és alacsonyabb gyulladással jár. Ezek a tényezők elősegíthetik az öregedésgátlást.
  • Tanulmányok bizonyítják, hogy az akne összefüggésbe hozható a hosszabb telomerekkel, a jobb barrierfunkcióval és a csökkent szisztémás gyulladással.
  • A bőrgyógyászok óva intenek attól a feltételezéstől, hogy a pattanások közvetlenül fiatalnak tartanak, mivel a cisztás pattanások ronthatják az öregedést.
  • A pattanásokkal való foglalkozás olyan szokásokra ösztönözhet, mint a napvédő krémek használata, amelyek az öregedés ellen védelmet nyújtanak. De a pattanások önmagukban nem garantálják a lassú öregedést.
  • Még ha a pattanások lassabb öregedést jeleznek is, megfelelő bőrápolás és egészséges életmód nélkül felgyorsíthatja az öregedést.
  • További kutatásokra van még szükség ahhoz, hogy egyértelmű bizonyítékot kapjunk arra, hogy az akne és a lassabb öregedés között kapcsolat van-e. Egyelőre ne várd el, hogy a pattanások öregedésgátló hatásúak legyenek anélkül, hogy proaktív lépéseket tennél a bőröd ápolására.

Az elképzelés, hogy az akne fiatalosnak tartja az embert, vonzó koncepció. De a tudományos zsűri még mindig nem tudja, hogy a pattanások közvetlenül a kecsesebb öregedési folyamathoz vezetnek-e. Legyenek reális elvárásai, amikor az akne megjósolja, hogy mennyire marad fiatal. Koncentráljon a pattanásokat kiváltó tényezők csökkentésére, a bőr megfelelő ápolására és az egészséges szokások fenntartására, hogy arcbőre minden életkorban ragyogó maradjon.

Gyakran ismételt kérdések a pattanásokról és az öregedésről

Összefoglalva, itt találja a válaszokat az akne és az öregedés közötti kapcsolatra vonatkozó gyakori kérdésekre:

Tényleg összefügg a pattanások a hosszú élettartam vagy a hosszabb élet?

Nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a pattanások előre jelzik a hosszú élettartamot. Az elméletek inkább a bőr látható öregedési jeleinek lassítására, mintsem az élettartam meghosszabbítására vonatkoznak.

A pattanások javulása az életkor előrehaladtával azt jelenti, hogy a bőröd gyorsabban öregszik?

Nem feltétlenül. A pattanások gyakran javulnak a korral a hormonális változások, például a tesztoszteronszint csökkenése miatt. Ez nem mindig jelent gyorsabb bőröregedést.

A botox vagy a töltőanyagok rontják a pattanásokat, vagy zavarják a lassabb öregedést?

Valószínűleg nem. Az olyan injekciós készítmények, mint a Botox, ellazítják az izmokat, a töltőanyagok pedig pótolják az elveszett térfogatot. Nem befolyásolják közvetlenül a faggyút, a sejtforgalmat vagy a gyulladást, amelyek elősegítik a pattanásokat és lassítják az öregedést.

Több víz fogyasztása megelőzi a pattanásokat és az öregedést?

A hidratáltság megőrzése előnyös, de a felesleges vízfogyasztás önmagában valószínűleg nem befolyásolja jelentősen a pattanásokat vagy az öregedést más életmódbeli tényezőkhöz képest.

A pattanások fényterápiája vagy fénykezelés felgyorsítja a bőr öregedését?

A fényterápia gyulladást és napkárosodást okozhat, ha nem körültekintően végzik. Beszélje meg bőrgyógyászával a kockázatok és az előnyök viszonyát.

Lassíthatja az öregedést az aknés gyógyszerek, például a retinoidok?

Igen. A helyi retinoidok kezelik a pattanásokat és serkentik a kollagéntermelést a finom vonalak csökkentése érdekében. A súlyos pattanások esetén szájon át szedhető izotretinoin segíthet elkerülni a bőrt öregítő hegesedést.

A pattanások kezelésére szolgáló nagyobb hámlasztás az öregedést is megakadályozza?

A túlzott hámlasztás súlyosbítja a pattanásokat és a bőr öregedését. A heti 1-2 alkalommal történő gyengéd hámlasztás azonban eltávolítja az elhalt sejteket, és fiatalosabbá teszi a bőrt.

A mikronedling pattanásos hegek kezelésére is lassítja az öregedést?

Igen. A mikronedling fokozza a kollagén újjáépülését, hogy minimalizálja a pattanásos hegeket és csökkentse a ráncokat. Havonta egyszeri elvégzése kiváló fiatalító eredményeket biztosít.

Remélem, hogy ez a cikk kiegyensúlyozott, jól megalapozott elemzést nyújtott az akne és a lassabb öregedés közötti összefüggés elméleteiről. Bár ígéretes, még több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, a tiszta bőr megmentőinek valóban van-e fiatalkori előnye. A következetes bőrápolás és az egészséges életmód továbbra is a legjobb recept a méltóságteljesen öregedő bőrhöz, akár aknés vagy, akár nem.

Lehet az akne az egészséges hormonszint jele?

Potenciálisan. A mérsékelt pattanások az androgénhormonok normális ingadozásához kapcsolódnak. A nagyon tiszta vagy pattanásmentes bőr abnormálisan alacsony androgénszintet jelezhet, ami olyan kockázatokkal jár, mint a csontsűrűség csökkenése.

Ugyanazok az ételek, amelyek pattanásokat okoznak, felgyorsítják az öregedést is?

Igen, gyakran. A magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint a cukor, a finomított szénhidrátok és a tejtermékek kiütéseket és gyulladást válthatnak ki, ami öregíti a bőrt. Az egészséges, gyulladáscsökkentő étrend mind az akné, mind az öregedés elleni védelemre jótékony hatással van.

Lehet, hogy pattanásos, de a bőröregedés jelei, például ráncok, mégis jelentkeznek?

Igen, a pattanások nem akadályozzák meg teljesen a ráncokat. Még akkor is kialakulhatnak finom vonalak és ráncok, ha az akne összességében lassabb öregedést jelez. A pattanásos kezelések és az öregedésgátló krémek kombinálása segít mindkét probléma kezelésében.

A pattanások általában javulnak a korral a hormonok csökkenése miatt?

A nőknél a menopauza után, amikor az ösztrogén és a progeszteron csökken, gyakran csökkennek a kiütések. A férfiaknál a pattanások tovább fennmaradhatnak, mivel a tesztoszteron a korral fokozatosabban csökken.

A C-vitamin szérum egyszerre segít a pattanások és a ráncok kezelésében?

Igen, a C-vitamin egy antioxidáns, amely küzd a pattanásos gyulladás ellen, és fokozza a kollagént, hogy csökkentse a ráncokat. A C-vitamin szérum használatával mind a pattanások, mind az öregedés problémái kezelhetők.

Kaphatsz botoxot és töltőanyagokat, ha pattanásaid vannak?

Igen, a botox és a hialuronsavas töltőanyagok nem zavarják a pattanásos kezelést. Vigyázzon, hogy ne aktív pattanás idejére időzítse az injekciókat. Lehetőség szerint kerülje a bőrfelszín-megújító eljárásokat aknés kitörések idején.

A pattanások a testen, például a háton vagy a mellkason is jelzik a lassabb öregedést?

Az elméletek legközvetlenebbül az arc pattanásaival kapcsolatosak, mivel a hát és a mellkas bőrének olajtermelése, hormonválasza és öregedési hatásai eltérőek. Bár az enyhe testi pattanásoknak lehet némi belső öregedésgátló előnye.

A zöld tea fogyasztása javítja a pattanásokat és lassítja az öregedést?

Igen, a zöld tea antioxidánsai és gyulladáscsökkentő vegyületei segíthetnek csökkenteni a pattanásokat és megvédik a bőrt a ráncosodást okozó UV-károsodástól. Napi 1-2 csésze zöld tea fogyasztása jótékony hatású.

A pattanásos foltkezelések használata gyorsabban öregíti a bőrödet?

Megfelelő használat esetén az olyan helyi aknés kezelések, mint a benzoil-peroxid és a szalicilsav, önmagukban nem gyorsítják fel az öregedést. Ügyeljünk arra, hogy alkalmazáskor ne szárítsuk túl a bőrt. Használjon gyengéd hidratáló krémet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső