Milyen ételek gyógyítják a pattanásokat?

Published:

Kiütésekkel küzd, és azon gondolkodik, hogy vajon az étkezése befolyásolja-e a bőrét? Nem vagy egyedül. Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely évente mintegy 50 millió amerikait érint. Az okok összetettek, de a feltörekvő kutatások egyértelmű kapcsolatot mutatnak az étrend és a pattanások között.

A jó hír? Ha stratégiai változtatásokat eszközöl a tányérján, az egyszerű, természetes módja lehet a pattanások kezelésének és megelőzésének. Olvasson tovább, hogy megtudja, mely ételeket érdemes fogyasztani (és kerülni!) a tiszta, egészséges bőr érdekében.

Milyen élelmiszerek gyógyítani akne

Hogyan befolyásolja a diéta a pattanásokat?

Ahhoz, hogy megértsük, mely ételek segítenek a pattanások kialakulásában, először az okokat kell megvizsgálnunk. Az akne akkor alakul ki, amikor az elhalt hámsejtek, az olaj és a baktériumok eltömítik a pórusokat. Ez gyulladáshoz és fehér- és mitesszerek, valamint pattanások megjelenéséhez vezet.

Bár a pattanásokat gyakran tinédzserproblémának tartják, a felnőtteket is érinti. A hormonok nagy tényezőt jelentenek, de az életmódbeli döntések is kulcsszerepet játszanak. Az olyan dolgok, mint a krónikus stressz, a rossz alvási szokások és a táplálkozási hiányosságok kiválthatják és súlyosbíthatják a pattanásokat.

Hogyan kapcsolódik ide az étel? Íme, három fő módja annak, hogy az étrend befolyásolja a pattanásokat:

  • Gyulladás - Bizonyos élelmiszerek gyulladást váltanak ki, ami rontja a pattanásokat. A finomított szénhidrátok, a tejtermékek és a cukor a legnagyobb bűnösök közé tartoznak.
  • Hormonális ingadozások - A vércukor- és inzulinszintet megemelő ételek fokozzák a hormontermelést, ami súlyosbítja a pattanásokat.
  • Bélrendszer egészsége - Az egészségtelen bélmikrobiom bőrgyulladást okozhat. Az élelmiszerekből származó kulcsfontosságú tápanyagok segítenek a kiegyensúlyozott bélkörnyezet kialakításában.

A megfelelő élelmiszerek kiválasztásával segíthet a gyulladás megfékezésében, a hormonok egyensúlyában és az egészséges bélrendszer támogatásában. Ez mind egyenlő a tiszta, ragyogó bőrrel! Most pedig nézzük, melyek a legjobb élelmiszerek pattanások ellen.

12 Legjobb élelmiszerek gyógyítani akne

A pattanások elleni élelmiszerekre való összpontosítás az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód a tiszta bőrért. Íme a 12 legjobb lehetőség, amelyet érdemes beilleszteni az étrendjébe:

1. Zsíros halak

Az olyan zsíros halak, mint a lazac és a makréla, omega-3 zsírsavakat szállítanak, amelyek csökkentik a gyulladást, és így tisztítják a pattanásokat. Törekedjen hetente legalább két 3,5 unciás adagra. Próbálja ki a lazacot salátával vagy a makrélát pitában, ami egyszerű ebédötlet.

2. Zöld tea

A zöld tea fogyasztása többféleképpen védi a bőrt. Az antioxidánsok csökkentik a gyulladást, és a természetes vegyületek segítenek kiegyensúlyozni a pattanásokhoz kapcsolódó hormonokat. Igyon meg naponta 2-3 csészényit a legtöbb előnyért.

3. Kurkuma

A kurkuma erős gyulladáscsökkentő fűszer. Ha többet adsz hozzá az étrendedhez, például reggelente egy arany tejes tejeskávét, segít megfékezni a pattanásokat okozó gyulladást. A kurkuma antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek védik a bőröd.

4. Leveles zöldek

A leveles zöldek, mint a kelkáposzta, a spenót és a kelkáposzta, alacsony glikémiájú, gyulladáscsökkentő élelmiszerek. Segítenek eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, és kulcsfontosságú tápanyagokat biztosítanak az egészséges bőrsejtek növekedéséhez. Törekedjen legalább egy nagy adagra naponta.

5. Édesburgonya

A narancssárga zöldségek, mint például az édesburgonya, tele vannak béta-karotinnal, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin erősíti a bőr sejtfalait, támogatva a bőr egészségét. Pirítson édesburgonya szeleteket, és adjon hozzá salátákhoz az egyszerű vitaminlöketért.

6. Avokádó

Az avokádó gazdag a bőr egészségét elősegítő antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakban. Az egészséges zsírok segítenek a szervezetednek más, pattanások ellen ható tápanyagok felszívódásában is. Élvezz naponta egy fél avokádót az előnyökért.

7. Dió

A dió E-vitamint, cinket és egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek táplálják a bőrt és harcolnak a gyulladások ellen. Adja zabpehelyhez, salátákhoz vagy joghurthoz, így könnyen kiaknázhatja előnyeit. Hetente 2-3 alkalommal 1⁄4 csészényi adagot célszerű fogyasztani.

8. Paradicsom

A paradicsom tele van likopinnal, egy antioxidánssal, amely védi a bőrt a nap károsodásától, ami ronthatja a pattanásokat. Ha paradicsomot adunk olyan ételekhez, mint a tészta, a rántotta és a chili, egészséges adag likopint kapunk.

9. Brokkoli

Ez a zöld zöldség szulforafánt tartalmaz, egy erős gyulladáscsökkentő hatású vegyületet, amely megakadályozza a pattanások kialakulását. A szulforafánszint növelése érdekében enyhén párolja meg a brokkolit. Fogyassza hetente többször is vacsora mellé.

10. Kefir

Ez a probiotikumokban gazdag ital támogatja az egészséges bélrendszert, hogy belülről kifelé haladva csökkentse a bőrgyulladást. Keressen a közértben sima, cukrozatlan kefirt, és igyon naponta egy csészével. Használja gyümölcsök tetején vagy turmixba keverve.

11. Víz

A hidratáltság kiöblíti a méreganyagokat és frissen tartja a bőrt. Törekedjen arra, hogy naponta legalább 2 liter vizet fogyasszon, és többet, ha aktív. A víz gyümölcsökkel való feltöltése természetes ízt ad.

12. Cink

A cink a bőr egészségéhez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Legjobb forrása az osztriga, de marhahúsból, tökmagból, csicseriborsóból és diófélékből is hozzájuthat. Törekedjen heti 2-4 adag cinkben gazdag étel fogyasztására.

Amint láthatod, sok finom étel van, amely csökkenti a gyulladást, kiegyensúlyozza a hormonokat és elősegíti a tiszta bőrt. Ha ezekre a gyógyító lehetőségekre összpontosítasz, pontosan azzal táplálod a tested, amire szükséged van a pattanásmentes arcbőrhöz.

Most, hogy áttekintettük a legjobb ételeket, nézzük meg, mely ételeket kell korlátozni vagy kerülni, ha hajlamos vagy a pattanásokra.

5 élelmiszer, amit kerülni kell a tiszta bőrért

Ugyanilyen fontos, mint a bőrbarát élelmiszerek hozzáadása, a pattanásokat súlyosbító étrendi kiváltó tényezők csökkentése. Íme 5 a legnagyobb bűnösök közül:

1. Tejtermékek

A tejtermékek, különösen a tej, olyan hormonokat tartalmaznak, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a szervezet hormonjaival, és súlyosbíthatják a pattanásokat. Maradjon a kis mennyiségű, alacsony cukortartalmú görög joghurtnál, és korlátozza más tejtermékek fogyasztását.

2. Finomított szénhidrátok

A tésztafélék, a fehér kenyér, a sütemények és más feldolgozott szénhidrátok vércukorszint-emelkedést okoznak, ami serkenti a pattanásokat kiváltó hormontermelést. Válasszon helyette teljes kiőrlésű gabonából készült változatokat az egyenletes energia érdekében.

3. Cukros ételek

Az édességek, pékáruk és desszertek tele vannak cukorral, amely táplálja a pattanásokat okozó baktériumokat. Korlátozza az édességek fogyasztását, és ha édességre vágyik, válasszon természetes módon édes ételeket, például gyümölcsöt.

4. Sült ételek

A zsíros, sült ételek, mint a sült krumpli és a csirkeujj, elősegítik a gyulladást. Ezek transzzsírokat is tartalmaznak, amelyek tanulmányok szerint rontják a pattanásokat. Maradjon az olyan főzési módoknál, mint a sütés, a grillezés és a párolás.

5. Alkohol

Az alkoholfogyasztás, különösen a mértéktelen alkoholfogyasztás, megbontja a hormonháztartást és kiszárítja a bőrt, ami súlyosbíthatja a pattanások kialakulását. Korlátozza az alkoholfogyasztást, maradjon hidratált, és kerülje a tivornyázást.

Ha csökkented ezeknek a gyakori pattanásokat kiváltó anyagoknak a fogyasztását, segíthetsz a pattanások ellenőrzésében. Egyeseknél már a tejtermékek vagy a finomított szénhidrátok elhagyásával is tisztább lesz a bőr, ezért próbáld meg egyesével kiiktatni a gyanús ételeket, hogy lásd, mi válik be neked.

Minta akne-ellenes 7 napos étkezési terv

Az étrendi változtatások elvégzése eleinte nyomasztónak tűnhet. Hogy megkönnyítsük a dolgát, íme egy egyszerű 7 napos étkezési terv, amely a pattanások elleni ételekre összpontosít:

Hétfő

Reggeli: paradicsomos, spenótos avokádós pirítós

Ebéd: Vinaigrette olívaolajos zöldség- és csicseriborsó salátával.

Vacsora: Sült lazac brokkolival

Kedd

Reggeli: Dióval és bogyós gyümölcsökkel: Vacsora: Pulykaburger édesburgonyás krumplival: Csirke rántott káposztával és paprikával

Szerda

Reggeli: Paradicsomos, spenótos és fetás zöldséges omlett: Vacsora: Tonhal saláta saláta wrap Vacsora: Tonhal saláta saláta wrap: Csirke curry karfiol rizzsel

Csütörtök

Reggeli: Kefir turmix spenóttal, banánnal és lenmaggal: Vacsora: Grillezett csirkesaláta avokádóval: Cukkini tészta tofuval, bazsalikommal és marinarával.

Péntek

Reggeli: Görög joghurt bogyós gyümölcsökkel és mandulával Ebéd: Görög joghurt bogyós gyümölcsökkel és mandulával: Vacsora: Butternut tök leves: Brokkolival és burgonyával.

Szombat

Reggeli: Ebéd: Zöldségrántotta édesburgonyás hasábburgonyával Ebéd: Zöldségrántotta édesburgonyás hasábburgonyával: Falafel pita uborka-joghurt mártással Vacsora: Falafel pita uborka-joghurt mártással: Chili darált pulykahússal és sok zöldséggel.

Vasárnap

Reggeli: Ebéd: Zöldség omlett kecskesajttal: Paradicsom, uborka, csicseriborsó, paradicsom, uborka.
Vacsora: Káposztasalátával.

Ez az étkezési terv a vitaminokban gazdag zöldségek, sovány fehérjék, egészséges zsírok és probiotikus ételek nagyszerű keverékét kínálja - mindez kulcsfontosságú a tiszta, ragyogó bőrhöz! Az adagok méretét a kalóriaszükséglete alapján igazítsa, és igény szerint egészítse ki egészséges snackekkel.

Életmód tippek a tiszta bőrért

Bár az étrend nagy szerepet játszik, más életmódbeli tényezők is hatással vannak az aknéra. Íme néhány gyors tipp a tiszta bőr támogatására:

  • Maradjon hidratált vízzel egész nap
  • Állítson fel következetes bőrápolási rutint
  • Izzadás után mossa meg az arcát, hogy megelőzze az eltömődött pórusokat.
  • Kerülje a túlzott napozás, amely ronthatja a kitöréseket
  • Kezelje a stressz-szintet testmozgással, meditációval, naplóírással stb.
  • Aludjon 7-9 órát éjszakánként
  • Hetente 1-2 alkalommal cserélje le a párnahuzatot, hogy megelőzze a baktériumok elszaporodását.

Ha a bőr egészséges táplálkozását jó bőrápolási és öngondoskodási szokásokkal párosítja, akkor pillanatok alatt tiszta, magabiztos bőrhöz juthat. Legyen türelmes, mivel 6-8 hétbe is beletelhet, mire észreveszi a különbséget, amint javít az étrendjén és az életmódján. De a kitartás megéri!

A legfontosabb tudnivalók

  • Bizonyos élelmiszerek, például a zsíros halak, a leveles zöldek és az avokádó a gyulladás csökkentésével és a hormonok kiegyensúlyozásával harcolnak a pattanások ellen.
  • A tejtermékek, a finomított szénhidrátok, a cukor, a sült ételek és az alkohol korlátozása megelőzheti a kiütéseket.
  • A tápanyagokban gazdag, teljes értékű élelmiszereket tartalmazó gyulladáscsökkentő étrend követése megteremti a tiszta, egészséges bőr alapjait.
  • Adjon a bőrének 6-8 hetet, hogy reagáljon, miközben javítja az étrendjét és az életmódját. Legyen következetes a legjobb eredmények érdekében!

Az, hogy mit teszel a tányérodra, valóban hatással van a bőröd egészségére. A pattanások ellen legjobb ételekkel való feltöltődéssel, a kiváltó okok korlátozásával természetes módon kezelheti és megelőzheti a pattanásokat. Használja az ebben az útmutatóban található tippeket, hogy átalakítsa étrendjét, és tiszta, ragyogó bőrt érjen el.

Gyakran ismételt kérdések a diéta alkalmazásáról a pattanások kezelésére

Milyen ételeket kell ennem, hogy megszabaduljak a pattanásoktól?

A tiszta bőr érdekében a legjobb ételek közé tartoznak a következők:

  • Zsíros halak, mint a lazac és a makréla
  • Leveles zöldségek, mint a spenót és a kelkáposzta
  • Avokádó
  • Diófélék
  • Paradicsom
  • Brokkoli
  • Kefir és joghurt
  • Kurkuma
  • Zöld tea
  • Édesburgonya
  • Cinkben gazdag élelmiszerek, mint az osztriga, marhahús, diófélék és magvak.

Ezek az ételek többféleképpen küzdenek a pattanások ellen - csökkentik a gyulladást, kiegyensúlyozzák a hormonokat, támogatják a bélrendszer egészségét, és antioxidánsokat biztosítanak.

Milyen ételek rontják a pattanásokat?

A fokozott pattanásokkal összefüggésbe hozott élelmiszerek közé tartoznak:

  • Tejtermékek, különösen a tej
  • Finomított szénhidrátok, mint a fehér kenyér, tészta, kekszek.
  • Cukros ételek, mint a desszertek, édességek és pékáruk.
  • Zsíros, sült ételek
  • Alkohol

Ezek az ételek elősegítik a gyulladást, megzavarják a hormonszintet, és táplálják a pattanásokat okozó baktériumokat. Korlátozásuk sokaknál jelentősen javíthatja a pattanásokat.

Milyen gyorsan javulnak a pattanásaim, miután megváltoztattam az étrendemet?

Időbe telik, mire eredményeket látunk, amikor az akne kezelésére étrendi változtatásokat hajtunk végre. Számíthat arra, hogy 4-12 hétbe telik, mire jelentős javulást észlel a bőrén. Legyen türelmes és tartson ki! Ha más életmódbeli változtatásokkal együtt kezdi el a pattanások elleni diétát, akkor van a legjobb esélye a tiszta bőrre hosszú távon.

Ki kell hagynom minden tejterméket, hogy segítsek a pattanásokon?

A tejtermékek teljes elhagyása segíthet néhány pattanásos betegnek, de általában a mérsékelt megközelítés is működik. Maradjon napi 1-2 adag alacsony cukortartalmú tejterméknél, például görög joghurtnál. Kerülje a tejet, a fagylaltot és a magas cukortartalmú tejtermékeket. Nézze meg, hogy az Ön bőrének milyen mértékű tejtermékcsökkentés válik be a legjobban.

Mennyi vizet kell inni a tiszta bőrért?

A tiszta bőrhöz kulcsfontosságú a hidratáltság megőrzése. Törekedjen legalább napi 2 liter vagy 8 pohár víz fogyasztására. Egy vizes palackot magadnál tartva könnyen kortyolgathatsz belőle a nap folyamán. Ha aktív vagy sokat izzadsz, igyál még többet, hogy pótold a folyadékot. A megfelelő folyadékpótlás segít kiöblíteni a méreganyagokat a szervezetéből.

Segítenek bizonyos vitaminok a pattanásokon?

Igen, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok különösen fontosak a bőr egészsége szempontjából. Győződjön meg róla, hogy elegendő mennyiséget kap:

  • A-vitamin édesburgonyából, sárgarépából, spenótból.
  • E-vitamin diófélékből, magvakból, avokádóból.
  • C-vitamin citrusfélékből, paprikából, brokkoliból.
  • Cink osztrigából, marhahúsból, diófélékből, csicseriborsóból.

Egy célzott napi multivitamin segíthet pótolni azokat a tápanyaghiányokat, amelyeket a táplálkozás önmagában nem fedezhet.

Kerülnöm kell a csokoládét, ha pattanásaim vannak?

Nem feltétlenül kell teljesen elhagynia a csokoládét. A magas kakaótartalmú étcsokoládé antioxidánsokat tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a bőr egészségére. Kerülje azonban a tejcsokoládét, mivel a tejtermékek és a hozzáadott cukor súlyosbíthatja a pattanásokat. Fogyasszon csokoládét mértékkel, az általános egészséges étrend részeként.

Mi történik, ha az étrend megváltoztatása után sem látok javulást a pattanásaimban?

Legyen türelmes, mivel akár 3 hónapig is eltarthat, amíg az étrendi változtatások hatására változást tapasztal. Ha 12 hét elteltével sem észlel javulást, fontolja meg a bőrgyógyásszal vagy regisztrált dietetikussal való együttműködést, hogy azonosítani lehessen a pattanások kialakulásához hozzájáruló egyéb tényezőket. A genetika, a hormonok és a stressz is szerepet játszanak a pattanások kialakulásában. Lehet, hogy pattanások elleni gyógyszerekre vagy étrend-kiegészítőkre van szüksége ahhoz, hogy a lehető legtisztább bőrt kapja.

Az étkezés a tiszta bőrért garantáltan működik?

Az étrendnek nagy hatása lehet a pattanásokra, de abszolút garancia nincs rá. Minden ember egyénre jellemző, hogy milyen ételek váltják ki nála a pattanásokat. A legjobb megközelítés az egészséges, gyulladáscsökkentő étrend, amely sok bőrtámogató élelmiszert tartalmaz, miközben korlátozza a lehetséges étrendi akne kiváltó okokat. Ez adja a legjobb esélyt arra, hogy hosszú távon tisztább legyen a bőröd, anélkül, hogy kemény gyógyszerekre lenne szükséged.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső