Mi a 2 leggyakoribb pattanástípus?

Published:

Az akne olyan bőrbetegség, amely akkor jelentkezik, amikor a szőrtüszők eltömődnek olajjal és elhalt hámsejtekkel. Fehér- és mitesszereket, pattanásokat és dudorokat okoz, amelyek megjelenhetnek az arcon, nyakon, mellkason, háton, vállon és felkaron. Az akne nagyon gyakori, évente akár 50 millió amerikait is érint. De nem minden pattanás egyforma. A pattanásoknak különböző típusai vannak, amelyek általában különböző életkorban és testrészeken fordulnak elő. Itt az akne két leggyakoribb formáját vizsgáljuk meg.

Melyek a 2 leggyakoribb pattanástípusok

Az akne 2 fő típusa

A két legelterjedtebb pattanásfajta a következő:

  • Nem gyulladásos akne
  • Gyulladásos akne

A nem gyulladásos pattanások általában fehér- és mitesszerek formájában jelentkeznek. Az ilyen típusú pattanások nem mutatnak bőrpírt vagy duzzanatot.

A gyulladásos pattanások akkor keletkeznek, amikor a baktériumok, a faggyú és az elhalt hámsejtek eltömítik a pórusokat, és elkezdenek elfertőződni. Ez papulákat, pustulákat, csomókat és cisztákat eredményez, amelyek vörös, gyulladt elváltozások.

Az alábbiakban közelebbről megvizsgáljuk a pattanások e két fő kategóriáját és az általuk felölelt konkrét pattanástípusokat.

Nem gyulladásos akne

Mi a nem gyulladásos akne?

A nem gyulladásos akne a pattanások legenyhébb formája. Akkor fordul elő, amikor a pórus eltömődik a felesleges faggyútól és az elhalt hámsejtektől, és komedónt képez. A nem gyulladásos akne fehér- és mitesszerekből áll. Az ilyen típusú pattanások nem mutatnak bőrpírt vagy duzzanatot.

A nem gyulladásos pattanások gyakoribbak a pubertás előtt álló gyermekeknél. Gyakran előfordul az életkor előrehaladtával is, amikor az ember kevesebb faggyút termel. Vizsgáljuk meg részletesebben a fehér- és mitesszereket:

Fehérfejűek

A fehér fejek, más néven zárt komedók, akkor keletkeznek, amikor az elhalt hámsejtek és a faggyú eltömítik a szőrtüsző nyílását. Ez egy kis, hússzínű dudort eredményez. A fehérfejűség teteje zárt marad, ezért a benne lévő olaj és törmelék fehér marad.

A fehérfejűek a nem gyulladásos pattanások két fő típusának egyike. Általában fájdalommentesek, bár csúnyán nézhetnek ki. A megfelelő pattanáskezelés segíthet a fehérfejűek gyors eltüntetésében.

Mitesszerek

A mitesszerek vagy nyitott komedók akkor keletkeznek, amikor a bedugult szőrtüsző a levegő felé nyitott marad. Az olaj és a törmelék oxigénnek van kitéve, ami miatt megfeketednek. Emiatt a mitesszerek apró fekete pontokként jelennek meg a bőrfelületen.

A fehérfejűekhez hasonlóan a mitesszerek sem gyulladásosak, és jellemzően nem mutatnak bőrpírt vagy duzzanatot. Ronda, de általában fájdalommentes. A vény nélkül kapható pattanásos gyógyszerek segíthetnek a felesleges olaj eltávolításában és az elhalt hámsejtek hámlásában, hogy a mitesszerek eltűnjenek.

Most váltsunk sebességet, és nézzük meg a gyulladásos aknét...

Gyulladásos akne

A gyulladásos pattanások vörösek és duzzadtak. Akkor alakul ki, amikor a baktériumok, az olaj és az elhalt hámsejtek eltömítik a pórusokat, és elfertőződnek, valamint irritálódnak. A gyulladásos akne súlyosabbnak tekinthető, mint a nem gyulladásos akne. A gyulladásos aknés elváltozásoknak négy fő típusa van:

  • Papulák
  • Pustulák
  • Csomók
  • Ciszták

A gyulladásos pattanások nagyobb valószínűséggel hegesednek. Az időben történő kezelés fontos a kitörések gyógyulásához és a hegesedés megelőzéséhez. Nézzük meg közelebbről a gyulladásos akne négy típusát:

Papulák

A pattanások apró, piros, érzékeny dudorok, amelyek a pórusok falának gyulladásakor alakulnak ki. A gyulladást a pórusban rekedt baktériumok, olaj és elhalt sejtek okozzák.

A pattanások azt jelzik, hogy a nem gyulladásos elváltozás (fehérfejű vagy mitesszeres) fertőzötté vált. A pattanások általában érzékeny vagy fájdalmas tapintásúak. Kicsik, átmérőjük kisebb, mint 1⁄2 hüvelyk.

Pustulák

A gennyes pattanások vagy gennyes pattanások fehér vagy sárga gennyel borított piros dudorok. A genny olajból, baktériumokból, elhalt hámsejtekből és fehérvérsejtekből áll. A gennyes pattanások akkor alakulnak ki, amikor az eltömődött, fertőzött pórus a bőrfelszín közelében felreped, és kiömlik a tartalma.

A pustulákat gyakran összetévesztik a papulákkal. A pustulák azonban látható gennyet tartalmaznak a csúcsukon, míg a papulák nem. A pustulák a papulákhoz hasonlóan érzékenyek és fájdalmasak.

Csomók

A csomók nagy, tömör, fájdalmas csomók a bőr felszíne alatt. A papulákkal és pustulákkal ellentétben a csomók a bőr mélyén helyezkednek el. Akkor alakulnak ki, amikor az eltömődött pórusok nagyon mélyen a bőrben felszakadnak, és gyulladást okoznak.

A csomók a pórus súlyos fertőzését jelzik. A fertőzés genny és baktériumok felhalmozódását okozza, amelyek a bőr alatt fájdalmas csomóvá gyűlnek össze. A csomók hetekig vagy hónapokig fennállhatnak.

Ciszták

A cisztás akne folyadékkal teli csomókból áll, amelyek akkor keletkeznek, amikor az olajcsatornák eltömődnek és fertőződnek. A ciszták a bőr felszíne alatt helyezkednek el, és nagy, fájdalmas csomóknak tűnhetnek.

A ciszták azonban gennyesek és gyakran puhábbnak érződnek. Amikor a ciszták megrepednek, a fertőzött tartalmat a közeli bőrbe engedik, ami hegesedést okozhat. A cisztás pattanások általában az állat, az állkapocsvonal, a hát és a mellkas területét érintik.

Összefoglalva tehát a gyulladásos akne papulákból, pustulákból, csomókból és cisztákból áll. Ezek súlyosabb, fájdalmasabb elváltozások a nem gyulladásos fehér- és mitesszerekhez képest. A gyulladásos akne esetén a hegesedés megelőzése érdekében azonnali bőrgyógyászati kezelés ajánlott.

Acne Vulgaris - A leggyakoribb típus Összességében

Az acne vulgaris, a közönséges akne orvosi neve, a pattanások legelterjedtebb típusa. Jellemzője a nem gyulladásos (fehér mitesszerek, fehér mitesszerek) és a gyulladásos elváltozások (papulák, pustulák, csomók, ciszták) jelenléte.

Az akne ezen formája általában a pubertáskorban kezdődik, amikor az androgénhormonok serkentik a faggyútermelést. Jellemzően az arcon, a háton, a mellkason és a vállakon jelenik meg - azokon a területeken, ahol bőségesen vannak olajmirigyek. Az acne vulgaris az enyhétől a súlyosig terjedhet.

A legfontosabb tudnivalók

  • A pattanások két fő kategóriája a nem gyulladásos és a gyulladásos.
  • A nem gyulladásos pattanások fehér mitesszerekből és mitesszerekből állnak. Az ilyen típusú pattanások nem mutatnak bőrpírt vagy duzzanatot.
  • A gyulladásos pattanások vörösek és duzzadtak. Papulákat, pustulákat, csomókat és cisztákat tartalmaz.
  • Az acne vulgaris, amely összességében a leggyakoribb típus, nem gyulladásos és gyulladásos elváltozások keverékét tartalmazza. Gyakran a tizenéves korban kezdődik.
  • A megfelelő pattanáskezelés segíthet mind a nem gyulladásos, mind a gyulladásos pattanások kezelésében. Súlyos gyulladásos pattanások esetén a hegesedés megelőzése érdekében javasolt bőrgyógyászati kezelést igénybe venni.

Az akne két fő típusának kezelése és megelőzése

Most, hogy a pattanások két fő osztályozását ismertettük, beszéljünk arról, hogyan kezeljük és előzzük meg őket. A pattanások sikeres kezelése a megfelelő termékek és életmódbeli szokások használatán múlik, amelyek az Ön bőrtípusán és kiütésein alapulnak. Itt megvizsgálunk néhány tippet mind a nem gyulladásos, mind a gyulladásos akne ápolására.

A nem gyulladásos akne gondozása

A nem gyulladásos pattanások fehér mitesszerekből és mitesszerekből állnak. Íme néhány tipp, hogy ezeket az enyhe, nem vörös pattanásokat kordában tartsa:

Használjon vény nélkül kapható pattanásos gyógyszereket. Keressen olyan akne termékeket, amelyek tartalmaznak:

  • Szalicilsav - Tisztítja az elhalt hámsejteket és az olajat a pórusokból.
  • Benzoil-peroxid - Megszünteti a pattanásos baktériumokat.
  • Retinoidok - Pórusok eltömítése és hámlasztás

Finoman hámlasztja. Használjon puha arcradírokat és kémiai hámlasztókat, például alfa-hidroxisavakat az elhalt bőrrétegek eltávolítására. Ne hámlasztja túlságosan, mert az ronthatja a pattanásokat.

Rendszeres samponozás. Másnaponta és izzadás után samponozzon, hogy a hajolaj ne kerüljön az arcára.

Kerülje az arc érintését. Ez megakadályozza, hogy a szennyeződések és baktériumok a kezéről az arcára kerüljenek, és rontják a pattanások állapotát.

Zuhanyzás edzés után. Öblítse le az izzadságot közvetlenül edzés után, hogy a pórusok tiszták maradjanak.

Mosd meg a sminkkeféket. Rendszeresen tisztítsa meg az ecseteket, hogy ne hagyjon maga után sminkmaradványokat, szennyeződéseket és baktériumokat.

Cserélje le a párnahuzatot. Éjszakánként aludjon tiszta párnahuzaton, hogy elkerülje az olajok visszahullását az arcára.

Kezelje a stresszt. A magas stresszszint súlyosbíthatja a pattanásokat. Szakítson időt a pihentető öngondoskodásra.

Táplálkozzon kiegyensúlyozottan. Koncentráljon a teljes értékű élelmiszerekre, mint a gyümölcsök, zöldségek és gyulladáscsökkentő ételek, mint a zsíros halak.

Gyulladásos akne kezelése

A gyulladásos pattanások, mint a papulák, pustulák, csomók és ciszták vényköteles aknés gyógyszereket és szakszerű kezelést igényelhetnek. Íme néhány tipp:

Keressen fel egy bőrgyógyászt. Közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos akne esetén keressen fel egy szakvizsgával rendelkező bőrgyógyászt. Ők erősebb gyógyszereket írhatnak fel, vagy professzionális kezeléseket biztosíthatnak.

Vegyen be antibiotikumokat. Az antibiotikumok, mint a klindamicin és az eritromicin, a pattanásos baktériumok ellen harcolnak, hogy csökkentsék a fertőzést és a gyulladást. Ezeket általában helyileg alkalmazzák, vagy más aknés gyógyszerekkel kombinálva.

Használjon retinoidokat. A vényköteles retinoidok, mint például a tretinoin, segítenek a pórusok eltömődésének megszüntetésében, az olaj csökkentésében és a bőr megújításában. A retinoidok segítenek a fehér mitesszerek, mitesszerek, papulák és pustulák kezelésében.

Fontolja meg az izotretinoint. Súlyos cisztás akne esetén izotretinoin (Accutane) írható fel. Ez az erős szájon át szedhető retinoid leküzdi az olajtermelést és kezeli a makacs csomókat és cisztákat.

Kapjon kortizon injekciót. A fájdalmas csomókat és cisztákat kortikoszteroid injekciókkal lehet kezelni a duzzanat és a fájdalom gyors csökkentése érdekében.

Próbálja ki a lézer- vagy fényterápiát. Ezek a professzionális kezelések lézert, kék fényt, vörös fényt vagy fotodinamikus terápiát használnak a pattanásos baktériumok elpusztítására és a gyulladás csökkentésére.

Kerülje a piszkálást/poppingolást. A pattanások piszkálása és kipattogtatása súlyosbíthatja a duzzanatot, hegesedést okozhat és baktériumokat terjeszthet. Tartsa távol a kezét a pattanásoktól.

Helyi antibiotikumok használata. A naponta kétszer alkalmazott, vényköteles antibiotikumos gélek, mint például a klindamicin, segítenek a gyulladásos akne baktériumok megfékezésében.

Szedjen szájon át szedhető antibiotikumokat. Közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos akne esetén 2-6 hónapig szájon át szedhető antibiotikumokat lehet felírni a fertőzés megfékezésére és a kitörések szisztémás csökkentésére.

Gyengéden tisztítsa meg a bőrt. Használjon naponta kétszer nem dörzsölő, illatmentes tisztítószert. Kerülje a súrolást vagy a durva szappanok használatát, amelyek súlyosbíthatják az irritációt.

A megelőzés a kulcs

Bár a pattanások egy része elkerülhetetlen lehet az életkortól és a hormonoktól függően, vannak megelőző lépések, amelyeket megtehet a túlzott pattanások elkerülése érdekében. Íme néhány tipp:

  • Tartsa fenn a következetes bőrápolási rutint az Ön aknés típusára szabott termékekkel.
  • Kerülje a pattanások túlzott érintését, piszkálását és kipattogtatását.
  • Izzadás után öblítse le a bőrt, és szükség esetén használjon olajfelszívó termékeket.
  • Táplálkozzon egészségesen, kevesebb finomított szénhidrátot és cukrot tartalmazva.
  • Kezelje a stressz-szintet testmozgással, meditációval, jógával, terápiával stb.
  • Rendszeresen cserélje a párnahuzatokat és a maszkokat.
  • A közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos pattanások első jeleinél forduljon bőrgyógyászhoz.

Mikor keresse fel a bőrgyógyászt

Érdemes időpontot kérni egy bőrgyógyászhoz, ha azt tapasztalja:

  • Súlyos gyulladásos akne (csomók, ciszták)
  • Pattanások, amelyek nem javulnak a vény nélkül kapható termékekkel
  • Sötét foltokat vagy hegeket hagyó pattanások
  • Mély fájdalmas pattanások
  • Hirtelen kialakuló felnőttkori akne

A bőrgyógyász megvizsgálhatja a bőrét, meghatározhatja a pattanások típusát, és személyre szabott kezelési tervet készíthet, hogy sikeresen tisztázza a kiütéseket.

A lényeg

Az akne két fő osztályozása létezik:

Nem gyulladásos (fehér és mitesszerek)

Gyulladásos (papulák, pustulák, csomók és ciszták)

Az Ön konkrét pattanástípusának ismerete segít a megfelelő kezelési megközelítés kiválasztásában. Az enyhe, nem gyulladásos akne gyakran jól reagál a vény nélkül kapható termékekre. A súlyosabb gyulladásos akne általában vényköteles gyógyszereket vagy eljárásokat igényel.

A bőrgyógyász felkeresése a legjobb megoldás a közepesen súlyos vagy súlyos pattanások esetén, amelyek hegesedéshez vezetnek, vagy nem javulnak az alapvető gyógyszertári termékekkel. Szakmai útmutatással és a bőrének megfelelő akne kezelések következetes használatával sikeresen kezelheti mind a nem gyulladásos, mind a gyulladásos aknét.

Gyakran ismételt kérdések a 2 leggyakoribb pattanástípusról

Az akne egy olyan elterjedt bőrbetegség, amely tizenévesek és felnőttek millióit érinti. Nem minden pattanás egyforma. A pattanásoknak két fő osztályozása van: nem gyulladásos és gyulladásos. A két típus közötti különbségek megértése kulcsfontosságú a pattanások megfelelő kezeléséhez és megelőzéséhez. Az alábbiakban válaszolunk néhány gyakori kérdésre az akne két fő kategóriájával kapcsolatban.

Nem gyulladásos akne

Mi a nem gyulladásos akne?

A nem gyulladásos aknét fehér- és mitesszerek jellemzik. Az ilyen típusú pattanások nem mutatnak bőrpírt vagy duzzanatot. A fehérfejűek zárt komedók, amelyek a bőr alatt maradnak, és fehéres megjelenésűek. A mitesszerek nyílt komedók, amelyek a levegő hatására sötétre színeződnek.

Mi okozza a nem gyulladásos aknét?

A nem gyulladásos pattanások akkor keletkeznek, amikor a pórusokat eltömíti a felesleges olaj, az elhalt hámsejtek és a törmelék. Ez egy dugót képez, amely elzárja a tüszőt. A nem gyulladásos aknét általában hormonális változások, genetika, olajtermelés, bőrsejtek felhalmozódása és baktériumok szaporodása okozza.

Ki kap nem gyulladásos aknét?

A nem gyulladásos pattanások gyakran serdülőknél és fiatalabb gyermekeknél fordulnak elő, amikor a hormonok elkezdik serkenteni az olajtermelést. A felnőtteket is gyakran érinti az élet későbbi szakaszában, amikor a hormonszintek csökkennek. A felesleges olaj és az elhalt hámsejtek felhalmozódása eltömődött pórusokhoz és fehér- és mitesszerekhez vezet.

Hogyan kezeli a nem gyulladásos pattanásokat?

Az enyhe, nem gyulladásos akne gyakran jól reagál a vény nélkül kapható akne elleni gyógyszerekre, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a szalicilsav, a benzoil-peroxid és a retinoidok. A gyengéd hámlasztás és az olajfelszívó termékek használata szintén segíthet megelőzni az eltömődött pórusokat. Az olyan életmódbeli tényezők, mint a stresszszint kezelése, az egészséges táplálkozás és a párnahuzat cseréje szintén támogatják a tiszta bőrt.

Hogyan lehet megelőzni a nem gyulladásos pattanásokat?

A nem gyulladásos pattanások megelőzése érdekében tartson fenn következetes bőrápolási rutint, a bőrtípusának megfelelő termékekkel. Gyengéden hámlasztja a bőrt, hogy eltávolítsa az elhalt sejteket és tisztán tartsa a pórusokat. Szükség esetén használjon olajfelszívó összetevőket. Kerülje az arc túlzott érintését, és rendszeresen mossa el a sminkeszközöket. Kezelje a stresszt, mozogjon, és táplálkozzon kiegyensúlyozott, alacsony glikémiatartalmú étrenddel.

Gyulladásos akne

Mi a gyulladásos akne?

A gyulladásos pattanások vörös, érzékeny dudorok formájában jelennek meg, beleértve a papulákat, pustulákat, csomókat és cisztákat. Akkor alakul ki, amikor a baktériumok, az olaj és az elhalt sejtek az eltömődött pórusokban rekednek, és fertőzéshez és gyulladáshoz vezetnek. A gyulladásos pattanások fájdalmasak lehetnek, és hegesedéshez vezethetnek, ha nem kezelik megfelelően.

Mi okozza a gyulladásos aknét?

A gyulladásos pattanások akkor keletkeznek, amikor az eltömődött tüszőkben megrekedt olajok, elhalt bőr és baktériumok elfertőződnek és megduzzadnak. Ez fájdalmas papulákhoz, pustulákhoz, csomókhoz és cisztákhoz vezet. A fő okok a hormonális változások, a túlzott olajtermelés, az elhalt hámsejtek felhalmozódása, a baktériumok szaporodása és a gyulladás.

Ki kap gyulladásos pattanásokat?

A gyulladásos pattanások leggyakrabban a hormonális ingadozásokkal küzdő tinédzsereknél és felnőtteknél fordulnak elő. Gyakoribb a pubertás, a menstruáció, a terhesség és a perimenopauza idején, amikor a hormonok ingadoznak. A gyulladásos akne szintén gyakran jelentkezik a zsíros bőrű vagy krónikus aknés felnőtteknél.

Hogyan kezeli a gyulladásos pattanásokat?

Közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos akne esetén bőrgyógyász felkeresése ajánlott. Ők erősebb helyi vagy szájon át szedhető gyógyszereket, például retinoidokat, antibiotikumokat vagy izotretinoint írhatnak fel. A mélyen fekvő ciszták és csomók esetében olyan professzionális eljárások, mint a fotodinamikus terápia, kortizoninjekciók vagy lézeres kezelések indokoltak lehetnek.

Hogyan lehet megelőzni a gyulladásos pattanásokat?

A gyulladásos pattanások megelőzése magában foglalja a következetes bőrápolási rutin fenntartását pattanások elleni összetevőkkel. Kerülje a pattanások piszkálását és kipattogtatását, ami rontja a fertőzést. Izzadás után öblítse le, rendszeresen cserélje a párnahuzatot, kezelje a stresszt és kerülje az étrendi kiváltó okokat. A cisztás pattanások első jeleinél forduljon bőrgyógyászhoz szakszerű kezelésért.

Mikor keresse fel a bőrgyógyászt

  • Fájdalmas, vörös csomók vagy nagy ciszták vannak.
  • A vény nélkül kapható termékek nem javítják a pattanásokat
  • A pattanások sötét foltokat vagy hegeket hagynak maguk után.
  • Hirtelen súlyos felnőttkori pattanások jelentkeznek
  • A pattanások befolyásolják az önbecsülésedet.

A bőrgyógyász segíthet diagnosztizálni az Ön pattanástípusát, és személyre szabott kezelési tervet készíthet. A megfelelő pattanáskezelés megelőzi a hegesedést és hosszú távon tisztán tartja a bőrt.

A legfontosabb tudnivalók

  • A pattanásoknak 2 fő típusa van: nem gyulladásos és gyulladásos.
  • A nem gyulladásos akne fehér mitesszerekből és mitesszerekből áll, bőrpír nélkül.
  • A gyulladásos akne vörös, érzékeny papulák, pustulák, ciszták és csomók formájában jelenik meg.
  • Az enyhe, nem gyulladásos akne gyakran reagál a vény nélkül kapható kezelésekre.
  • A közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos akne általában bőrgyógyászhoz fordulást igényel.
  • A pattanások típusának megértése segít a megfelelő kezelési megközelítésben a tiszta bőr érdekében

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső