Mi a különbség a pattanások és a pattanások között?

Published:

Gondolkodott már azon, hogy mi a különbség a pattanások és a pattanások között? Sokan felváltva használják ezeket a kifejezéseket, de valójában kissé eltérő bőrállapotokra utalnak.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk a pattanások és a pattanások közötti legfontosabb különbségeket, a mögöttes okokat, és azt, hogyan kezelhetjük őket hatékonyan.

Mi a különbség a pattanások és a pattanások között?

Pattanások vs. pattanások: A fő különbségek

A pattanások és a pattanások között van néhány hasonlóság, de határozott különbségek is vannak:

  • Az akne krónikus, hosszú távú bőrbetegség, amely az olajmirigyek gyulladásával jár. Az akne fehér- és mitesszerekből, pattanásokból és mélyebb csomókból, például cisztákból áll. A pattanások általában az arcon, a háton, a mellkason, a vállon és a nyakon jelentkeznek.
  • Apattanások enyhébb, átmeneti bőrbetegségek. Akkor keletkeznek, amikor a zsír és az elhalt bőr eltömíti a pórusokat, és baktériumokat rejt, amelyek gyulladást okoznak. A pattanások apró, lokalizált dudorok, amelyek bárhol előfordulhatnak, de általában az arcon, a vállon, a háton és a mellkason jelennek meg.

Összefoglalva:

  • Az akne hosszú távú betegség, míg a pattanások rövid távú állapotot jelentenek.
  • A pattanások az olajmirigyeket, míg a pattanások a szőrtüszőket érintik.
  • A pattanások nagyobb gyulladást és hegesedést, a pattanások enyhébb gyulladást okoznak.
  • A pattanások meghatározott területeken jelentkeznek, a pattanások bárhol előfordulhatnak.

Most pedig vizsgáljuk meg részletesebben a pattanások és a pattanások okait és kezelését.

Mi okozza a pattanásokat?

A pattanások akkor alakulnak ki, amikor az olaj és az elhalt hámsejtek eltömítik a pórusokat. Ez lehetővé teszi, hogy a Propionibacterium acnes (P. acnes) nevű baktériumok a pórusokban növekedjenek és gyulladást okozzanak. Négy kulcsfontosságú tényező vezet pattanások kialakulásához:

1. Túlzott olajtermelés - Az androgéneknek nevezett férfi nemi hormonok serkentik az olajtermelést. A pubertás során az androgénszint megemelkedik, ami túlzott faggyútermelődést okoz. A nőknek is vannak androgének.

2. Eltömődött pórusok - Az elhalt hámsejtek és az olaj eltömíti a pórusokat. Ez a csapdába esett keverék tökéletes környezetet biztosít a baktériumok szaporodásához.

3. Baktériumok - A P. acnes baktériumok természetesen a bőrön élnek, és faggyúval táplálkoznak. A baktériumok gyorsan szaporodnak az eltömődött tüszőkben, gyulladást okozva.

4. Gyulladás - Az aknés elváltozások akkor alakulnak ki, amikor a csapdába esett baktériumok hatására a fehérvérsejtek ellepik az eltömődött tüszőket. Ettől a tüszők megduzzadnak és vörössé válnak.

Súlyos esetekben a pattanásos elváltozások mélyen a bőrben felszakadhatnak, és fájdalmas cisztákat képezhetnek.

Az aknénak több tényezője is van, ezért összetett bőrbetegségről van szó. Nem gyógyítható egyik napról a másikra egy egyszerű megoldással.

Mi okozza a pattanásokat?

A pattanásoknak egyszerűbb oka van. Akkor alakulnak ki, amikor egy pórus eltömődik olajjal, baktériumokkal és elhalt hámsejtekkel. Ez enyhe gyulladást vált ki, és egy kis, helyi dudort eredményez.

A pattanások fő okai közé tartoznak:

  • Hormonok - Az androgén hormonok fokozzák a faggyútermelést, ami eltömítheti a pórusokat. A menstruációs ciklus vagy a pubertás alatti hormonális ingadozások pattanásokat válthatnak ki a nőknél.
  • Stressz - A stresszhormonok, mint például a kortizol, fokozzák az olajtermelést. A stressz az immunrendszer egészségére is hatással van, így hajlamosabbá teszi Önt a gyulladásra.
  • Rossz higiénia - A felesleges olaj, a smink és a környezeti szennyeződések eltömíthetik a pórusokat és pattanásokat okozhatnak.
  • Gyógyszerek - Bizonyos gyógyszerek hormonokat vagy kortikoszteroidokat tartalmaznak, amelyek pattanásokat válthatnak ki.
  • Táplálkozás - A magas glikémiájú élelmiszerek, mint a cukor és a finomított szénhidrátok fokozott faggyútermelést válthatnak ki.

A pattanásokkal ellentétben a pattanások általában a bőr néhány meghatározott pontjára korlátozódnak. Emellett átmenetiek és enyhébbek, gyakran néhány napon belül megszűnnek.

Akne kezelés

Mivel az akne egy összetett, krónikus bőrbetegség, hosszú távú kezelést és karbantartást igényel. Íme néhány kulcsfontosságú kezelés az akne kezelésére:

Vényköteles gyógyszerek - A pattanások kezelésére általában szájon át szedhető és helyi vényköteles gyógyszereket, például retinoidokat, antibiotikumokat és antimikrobiális szereket használnak. Segítenek elpusztítani a baktériumokat, csökkenteni az olajtermelést és megelőzni az eltömődött pórusokat.

Recept nélkül kapható termékek - A benzoil-peroxid és a szalicilsav segít a pórusok eltömődésének megszüntetésében, a baktériumok csökkentésében és a gyulladás csillapításában. Keressen aknés tisztítószereket, tonereket, hidratáló krémeket és foltkezelőket.

Fény- és lézerterápia - A kék fényt, vörös fényt és lézerenergiát használó készülékek elpusztíthatják a pattanásos baktériumokat és csökkenthetik a gyulladást. A professzionális fénykezelések kiegészíthetik a gyógyszeres terápiát.

Kémiai hámlasztás és mikrodermabrázió - Ezek az eljárások eltávolítják az elhalt hámsejteket, hogy megakadályozzák a pórusok eltömődését. Rendszeres elvégzésük segít a pattanások megfékezésében.

Megfelelő bőrápolás - Használjon gyengéd, nem komedogén tisztítószereket és olajmentes hidratáló krémeket. Kerülje a bőr súrolását, ami súlyosbíthatja a pattanásokat. Ne nyomkodja vagy piszkálja a pattanásos elváltozásokat.

Egészséges életmód - A tápláló étrend, a rendszeres testmozgás, a megfelelő higiénia és a stressz kezelése segít belülről kifelé irányítani a pattanásokat.

A vényköteles gyógyszerek a vény nélkül kapható termékekkel és a professzionális kezelésekkel kombinálva a legjobb eredményeket biztosítják. A legtöbb embernek folyamatosan pattanások elleni kezeléseket kell használnia, hogy a pattanásokat kordában tartsa.

Pattanás kezelés

A pattanások gyakran otthon is kezelhetők és elrejthetők alapvető bőrápolási technikákkal:

Avény nélkül kapható pattanásos termékek - A benzoil-peroxid, a szalicilsav, a kén és a retinol segít kiszárítani a pattanásokat és megelőzni az újakat. Keresse a közvetlenül a pattanásokra kenhető spotkezelő készítményeket.

Gyengéd tisztítás - Használjon enyhe tisztítószert, és mossa meg a bőrt naponta kétszer, hogy irritáció nélkül távolítsa el a felesleges olajat és a baktériumokat. Kerülje a bőr súrolását.

Kerülje az érintést és a pattogtatást - A pattanások piszkálása vagy nyomkodása súlyosbíthatja a gyulladást és hegesedéshez vezethet. Ne próbálja kipukkasztani a pattanásokat.

Használjon olajmentes sminket - Az "olajmentes" vagy "nem aknegén" feliratú, nem komedogén smink nem tömíti el a pórusokat és nem rontja a pattanásokat. Kerülje a nehéz alapozót.

Alkalmazzon jeget - Egy ruhába csomagolt jégkocka alkalmazása segít csökkenteni a kialakuló pattanás bőrpírját és duzzanatát.

Tartsa hidratáltan a bőrt - Könnyű, olajmentes hidratáló krém használatával megelőzheti a bőr túlzott kiszáradását, ami miatt a bőr még több olajjal kompenzálhat.

Egészséges szokások gyakorlása - A jó higiénia, a stressz kezelése és a kiegyensúlyozott étrend segít megelőzni és belülről kifelé gyógyítani a pattanásokat.

A legtöbb pattanás otthon is kezelhető alapvető bőrápolással és fedő sminkkel. Bőrgyógyászhoz forduljon, ha a pattanások súlyosbodnak vagy fájdalmas ciszták alakulnak ki.

Hogyan lehet különbséget tenni a pattanások és a pattanások között?

Most, hogy ismeri a pattanások és a pattanások mögött meghúzódó különböző okokat, íme néhány tipp a különbség megismeréséhez:

  • Elhelyezkedés - A pattanások jellemzően az arcon, a háton, a mellkason és a nyakon jelentkeznek. A pattanások bárhol előfordulhatnak.
  • Az elváltozások száma - Az akne többféle elváltozást okoz, beleértve a pattanásokat, fehérfejűeket, mitesszereket és cisztákat. Csak néhány szórványos pattanás valószínűleg nem pattanás.
  • Gyulladás típusa - Az aknés elváltozások gyulladásosak, vörösek, duzzadtak és fájdalmasak. A pattanások enyhébb bőrpírral és érzékenységgel járnak.
  • Időtartam - A pattanások krónikusak és visszatérőek. A pattanások átmeneti jellegűek, és gyakran hormonális ingadozásokhoz kapcsolódnak.
  • Hegesedés - A pattanások gyakran vezetnek maradandó hegesedéshez, ha az elváltozások mélyen beszakadnak a bőrbe. A pattanások ritkán hegesednek be, kivéve, ha erősen kipiszkálják vagy összenyomják őket.
  • Keletkezési kor - A pattanások gyakran a tinédzserkorban jelentkeznek, amikor az androgénhormonok felszöknek. A pattanások bármely életkorban előfordulhatnak.
  • Súlyosság - Az akne az enyhétől a nagyon súlyosig terjed. A pattanások általában enyhe és közepes súlyosságúak.

Összefoglalva, a pattanások visszatérő, kiterjedt gyulladásos elváltozásokból állnak, míg a pattanások átmeneti, enyhe, szórványos dudorok. Figyeljen a helyére, a számra, az időtartamra és a súlyosságra, hogy eldöntse, pattanásról vagy csak szórványos pattanásról van-e szó.

Mikor keresse fel a bőrgyógyászt

Bizonyos helyzetekben ajánlott bőrgyógyászhoz fordulni pattanások és pattanások miatt:

  • Pattanások, amelyek 2 hónap után nem javulnak a vény nélkül kapható kezelések hatására.
  • Súlyos gyulladásos akne fájdalmas cisztákkal
  • Sötét foltokat vagy hegeket hagyó pattanások
  • Gyakori pattanások fontos események előtt
  • Pattanások vagy pattanások hirtelen növekedése ismeretlen okból
  • A bőrfertőzés jelei - bőrpír, érzékenység, melegség, gennyesség
  • A növekvő ciszta duzzanata, bőrpírja, melegsége vagy érzékenysége.

A bőrgyógyász meg tudja vizsgálni a bőrét, és meg tudja állapítani, hogy pattanásai vagy elszigetelt pattanásai vannak. Erősebb vényköteles gyógyszereket vagy professzionális kezeléseket írhat fel, hogy a pattanásokat ellenőrzés alá vonja.

Ha a kialakuló ciszták vagy csomók miatt azonnal felkeres egy bőrgyógyászt, az segíthet megelőzni a maradandó hegesedést. Ne próbálkozzon a súlyos aknés elváltozások otthoni, önálló kipukkasztásával vagy lecsapolásával.

A legfontosabb tudnivalók

  • Az akne mitesszerekből, fehér mitesszerekből, pattanásokból és cisztákból áll, amelyek az eltömődött tüszők és olajmirigyek miatt alakulnak ki. A pattanások enyhébbek, és az eltömődött pórusok okozzák.
  • Az akne krónikus, gyulladásos betegség, míg a pattanások átmeneti, szórványos dudorok, amelyek a bőrön bárhol előfordulhatnak.
  • Az akne vényköteles kezelést és hosszú távú karbantartó kezelést igényel. A pattanások gyakran megoldódnak az alapvető bőrápolással.
  • Keresse meg a legfontosabb különbségeket, például az elváltozások számát, elhelyezkedését, időtartamát, súlyosságát és hegesedését annak megállapításához, hogy a dudorok pattanások vagy csak pattanások.
  • Súlyos, súlyosbodó vagy fájdalmas aknés elváltozások esetén azonnal keressen fel bőrgyógyászt, hogy megelőzze a maradandó hegesedést.

Összefoglalva tehát, a pattanások és a pattanások között van némi hasonlóság, de fontos különbségek is vannak. Ha különbséget tud tenni az akne és a szórványos pattanások között, akkor megfelelően tudja kezelni és kontrollálni a frusztráló kitöréseket.

Gyakran ismételt kérdések az akne vs. pattanásokról

Mi a különbség a pattanások és a pattanások között?

Az akne egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely az olajmirigyeket és a tüszőket érinti. Mitesszerekből, fehér mitesszerekből, pattanásokból, valamint mélyebb cisztákból és csomókból áll. A pattanások általában az arcon, a háton, a mellkason, a vállon és a nyakon jelentkeznek, ahol az olajmirigyek a legaktívabbak.

A pattanások enyhébb, átmeneti bőrbetegségek, amelyek akkor keletkeznek, amikor az olaj, az elhalt hámsejtek és a baktériumok eltömítik a pórusokat. A pattanások kis, lokalizált dudorokat képeznek, és bárhol előfordulhatnak a bőrön. Nem állnak közvetlen kapcsolatban az olajmirigyekkel.

Mi okozza a pattanásokat?

Az akne akkor alakul ki, amikor a túlzott olajtermelés, az elhalt hámsejtek, a pattanásokat okozó baktériumok és a gyulladás együttesen eltömítik a pórusokat. A fő okok közé tartoznak:

  • Androgén hormonok, amelyek túlstimulálják az olajtermelést
  • Az elhalt hámsejtek felhalmozódása a tüszőkben
  • A Propionibacterium acnes (P. acnes) nevű, aknéval összefüggő baktérium.
  • Az immunrendszer által a csapdába esett P. acnes baktériumokra adott válaszreakció által okozott gyulladás.

Mi okozza a pattanásokat?

A pattanásoknak egyszerűbb oka van. Akkor keletkeznek, amikor a pórus eltömődik olajjal, elhalt hámsejtekkel és baktériumokkal. Ez az enyhe eltömődés egy kis, helyi dudort okoz. A pattanások konkrét kiváltó okai közé tartoznak:

  • Hormonális ingadozások közvetlenül a menstruáció előtt vagy a pubertás alatt.
  • Magas stresszszint, ami fokozza az olajtermelést
  • Bizonyos gyógyszerek, például kortikoszteroidok vagy tesztoszteron használata.
  • Komedogén smink, amely eltömíti a pórusokat
  • Magas glikémiás étrend és cukorbevitel

Hogyan lehet megkülönböztetni a pattanásokat és a pattanásokat?

Van néhány kulcsfontosságú különbség, amelyre érdemes odafigyelni:

  • A pattanások többféle elváltozást okoznak, mint például pattanások, fehér- és mitesszerek. A pattanások csak szórványos, elszigetelt dudorok.
  • A pattanások általában a legolajosabb területeken, például az arcon és a háton jelentkeznek. A pattanások bárhol megjelenhetnek.
  • Az akne krónikus, visszatérő állapot, míg a pattanások átmeneti jellegűek.
  • Az akne gyulladásos, fájdalmas és hegesedést okoz. A pattanások enyhébb gyulladással járnak.
  • A pattanások a serdülőkorban keletkeznek, amikor a hormonok először felszöknek. A pattanások bármely életkorban előfordulhatnak.
  • A súlyos akne a közepestől a nagyon súlyosig terjed. A pattanások jellemzően enyhék és közepesen súlyosak.

Hogyan kezeli a pattanásokat?

A pattanások kezelése többirányú megközelítést igényel:

  • Receptköteles gyógyszerek, mint például retinoidok, antibiotikumok és antimikrobiális szerek.
  • A vény nélkül kapható pattanásos termékek, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a benzoil-peroxid és a szalicilsav.
  • Professzionális eljárások, mint a fényterápia, lézeres kezelések, hámlasztás és mikrodermabrázió.
  • bőrápolási rutin gyengéd, nem komedogén termékekkel.
  • Egészséges életmódbeli szokások - táplálkozás, testmozgás, alvás és stresszkezelés

A vényköteles kezelések nyújtják a legjobb eredményeket, különösen a közepesen súlyos és súlyos pattanások esetében. A legtöbb aknés embernek hosszú távú karbantartásra és kezelésre van szüksége.

Hogyan kezeli a pattanásokat?

A legtöbb pattanás otthon is kezelhető egyszerű bőrápolási technikákkal:

  • A pattanások elleni hatóanyagokat tartalmazó, vény nélkül kapható foltkezelések használata.
  • Napi kétszeri arcmosás enyhe tisztítószerrel.
  • Soha ne szedje vagy nyomkodja a pattanásokat
  • Jég alkalmazása a kialakuló pattanások duzzanatának csökkentésére
  • Olajmentes, nem komedogén smink használata
  • A bőr hidratálása könnyű, olajmentes hidratáló krémekkel
  • Egészséges bőrszokások fenntartása - jó higiénia, kiegyensúlyozott táplálkozás, alvás és stresszoldás.

Súlyos vagy súlyosbodó pattanások esetén forduljon bőrgyógyászhoz szakszerű kezelésért.

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni?

Azonnal keressen fel egy bőrgyógyászt a következők miatt:

  • 2 hónapos vény nélkül kapható kezelés után sem javul a pattanások állapota
  • Súlyos gyulladásos akne fájdalmas cisztákkal és csomókkal
  • Sötét foltokat vagy hegeket okozó akne
  • Hirtelen növekedés a kitörések ismeretlen okból
  • Bőrfertőzés jelei, mint duzzanat, bőrpír, gennyesedés
  • Nagy, növekvő akne ciszták vagy csomók

Súlyos aknés esetekben elengedhetetlen a bőrgyógyászati ellátás, hogy megelőzzük a maradandó hegesedést. Ne próbálkozzon a pattanások kipukkasztásával vagy összenyomásával saját maga.

Meg lehet-e szabadulni tartósan a pattanásoktól?

A pattanásokra nincs tartós gyógymód. Mivel az akne krónikus betegség, amelynek több oka van, a legtöbb embernek hosszú távú kezeléssel kell kezelni. A bőrgyógyász utasításai szerint vényköteles és vény nélkül kapható termékek használata fontos ahhoz, hogy az aknét kordában tartsa.

Következetes ápolással kordában tarthatja a pattanásokat, és megelőzheti a rossz kiütéseket. Fontos azonban, hogy a pattanások tisztulása után is folytassa a kezelést és a bőrápolást, hogy megelőzze az állapot újbóli fellángolását.

Meddig tartanak a pattanások?

A pattanások átmeneti dudorok, amelyek általában néhány nap vagy egy hét alatt eltűnnek. A kis fehér- és mitesszerek csak néhány napig tarthatnak. A nagyobb, gennyes pattanások teljes felszívódása akár egy hétig is eltarthat.

Megfelelő ápolás mellett a legtöbb pattanás 7-10 napon belül gyógyul. Egyes pattanások tovább tartanak, ha nyomkodják, szedegetik, helytelenül pattogtatják vagy irritálják őket. A mélyen a bőr alatt lévő cisztás pattanások hetekig vagy hónapokig is eltarthatnak, és szakszerű vízelvezetést igényelhetnek.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső