Milyen vitaminhiány okozza a pattanásokat?

Published:

Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a 12-24 évesek 85%-át érinti. Bár a tinédzserek körében a legelterjedtebb, egyeseknél a pattanások felnőttkorban is fennmaradhatnak. A pattanásokra jellemző pattanásokat és foltokat számos tényező okozza, többek között a hormonális ingadozások, a genetika, a stressz és a táplálkozás. Az egyik táplálkozási tényező, amely erősen összefügg a pattanásokkal, a vitaminhiány. Milyen vitaminhiány okozza tehát a pattanásokat?

Milyen vitaminhiány okozza a pattanásokat

Az A-vitamin hiánya hozzájárulhat az akné kialakulásához

Az A-vitamin kritikus fontosságú az egészséges bőrsejtek növekedéséhez és cseréjéhez. Ha az A-vitamin hiányos, a bőrsejtek ragadósakká válhatnak és összecsomósodhatnak, elzárva a tüszőket, és pattanásos elváltozásokhoz vezethetnek. Az A-vitamin hiánya a keratin, a szőrtüszőket eltömő fehérje túltermelését is okozza.

Számos tanulmány összefüggést talált az alacsony A-vitaminszint és a pattanások súlyosságának növekedése között:

  • Egy 100 pattanásos beteggel végzett vizsgálat megállapította, hogy a legsúlyosabb pattanásos betegeknél a legnagyobb valószínűséggel alacsony volt az A-vitamin szintje.
  • Egy másik tanulmány megállapította, hogy az A-vitamin hiánya az étrendben összefüggésbe hozható a tüszők elzáródásával és a fokozott faggyútermeléssel az aknés betegeknél.
  • Egy másik vizsgálatban az alacsony A-vitaminszint a vérben összefüggést mutatott a pattanások jelenlétével és súlyosságával fiatal felnőtteknél.

A bizonyítékok tehát egyértelműen azt mutatják, hogy az A-vitamin hiánya szerepet játszik az akne kialakulásában és súlyosságában. A megfelelő mennyiségű A-vitamin biztosítása az étrendben segíthet a pattanások megelőzésében és kezelésében.

Hogyan segít az A-vitamin az akne megelőzésében?

Az A-vitamin számos olyan funkciót támogat, amelyek a bőrt tisztán és pattanásmentesen tartják:

Elősegíti a normális sejtnövekedést és -forgalmat

Az A-vitamin segít szabályozni a bőr külső rétegének (epidermisz) sejtnövekedését és -forgalmát. Ez megakadályozza az elhalt hámsejtek felhalmozódását, amelyek eltömíthetik a pórusokat. Emellett lehetővé teszi a sérült sejtek normális levedlését is.

Csökkenti a faggyútermelést

A bőr faggyúmirigyeinek túlzott faggyútermelése a pattanások kialakulásának egyik oka. Az A-vitamin segít szabályozni a faggyútermelést, megelőzve a pórusokat eltömítő zsírosodást.

Csökkenti a gyulladást

Az akne az eltömődött szőrtüszők körüli gyulladással jár. Az A-vitamin antioxidánsként segít csökkenteni ezt a gyulladásos reakciót. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai csökkenthetik a pattanások bőrpírját és duzzanatát.

Szabályozza a keratint

A keratin a bőr szerkezeti fehérjéje, amely felhalmozódhat és elzárhatja a szőrtüszőket, ha az A-vitamin szintje alacsony. A keratin szabályozásával az A-vitamin megakadályozza a tüszők eltömődését.

E mechanizmusok révén a megfelelő A-vitamin-bevitel támogatja a tiszta, egészséges, pattanásoknak ellenálló bőrt. A hiány olyan változásokhoz vezet, amelyek elősegítik a pattanásokat.

Melyek a jó A-vitamin-források?

Az A-vitamin bevitelének legjobb módja a táplálkozás. Az előformált A-vitaminban (retinol) gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • Marhamáj
  • Halmájolajok
  • Tojás
  • Hering
  • Tej és tejtermékek
  • Lazac
  • Vörös pálmaolaj

A leveles zöldségek, a sárgarépa, az édesburgonya és más narancssárga/sárga zöldségek béta-karotin formájában tartalmaznak A-provitamint. A béta-karotint a szervezetnek retinollá kell átalakítania, hogy felhasználhassa.

Törekedjen arra, hogy a szükségletek kielégítéséhez legalább 700 mikrogramm (mcg) RAE (retinol aktivitás-egyenérték) A-vitamint vegyen fel naponta a táplálékból. Aknés vagy más bőrbetegségben szenvedőknek magasabb bevitelre lehet szükségük a terápiás előnyök eléréséhez.

A-vitamin kiegészítők az akne kezelésére

Egyes esetekben a nagy dózisú A-vitamin-kiegészítők a közepesen súlyos vagy súlyos akne orvosi kezelésére is alkalmazhatók. A szintetikus változatok, mint a retinol és a retinsav helyileg és szájon át is alkalmazható.

Az A-vitamin-kiegészítők azonban csak orvosi felügyelet mellett használhatók akne kezelésére, mivel nagy dózisban mérgezés veszélye áll fenn. A megfelelő A-vitamin-állapot rutinszerű fenntartásához a legjobbak az élelmiszerforrások.

Egyéb vitaminok az egészséges bőrért és a pattanások megelőzéséért

Bár az A-vitamin hiánya áll a legközvetlenebb kapcsolatban a pattanásokkal, más vitaminok is támogatják a bőr egészségét, és szerepet játszhatnak.

E-vitamin

Az erős antioxidáns, az E-vitamin védi a bőrsejteket az UV-fény, a környezetszennyezés és más tényezők okozta oxidatív károsodástól. Emellett csökkenti a gyulladást. Élelmiszerforrások közé tartoznak a diófélék, magvak, növényi olajok és teljes kiőrlésű gabonafélék.

C-vitamin

A C-vitamin szükséges a kollagéntermeléshez és a bőr antioxidáns védelméhez. A citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a paprika és a brokkoli biztosítják ezt az alapvető tápanyagot.

B3-vitamin (niacin)

Tanulmányok szerint a nagy dózisú niacin-kiegészítés a gyulladás csökkentésével javíthatja a pattanásokat és csökkentheti a heges bőrképet. Az RDI feletti adagokat azonban orvosilag felügyelni kell.

D-vitamin

Ez a vitamin szabályozza a hámsejtek növekedését és forgalmát. A D-vitamin-szükségletet általában a napfénynek való kitettség fedezi, de a hiány is gyakori. Élelmiszerforrások közé tartoznak a tenger gyümölcsei, a tojássárgája és a dúsított tejtermékek.

Bár számos tápanyag befolyásolja a bőr egészségét, az A-vitamin hiánya esetén a legjelentősebb hatással van az akne kialakulására. A természetes táplálékforrásokból történő megfelelő bevitel biztosítása segíthet a tiszta bőr fenntartásában, amely ellenáll a kiütéseknek. Egyes esetekben nagy dózisú A-vitamin-kiegészítőket lehet felírni más kezelésekkel együtt a közepes vagy súlyos akne megfékezésére. A természetes élelmiszerforrások azonban a legjobbak a mindennapi A-vitamin-szükséglet kielégítésére.

Gyakran ismételt kérdések a vitaminhiányról és az aknéról

Még mindig kérdései vannak azzal kapcsolatban, hogy a vitaminhiány hogyan járul hozzá a pattanások kialakulásához? Íme, válaszok néhány gyakori kérdésre:

Okozhat-e a D-vitamin hiánya pattanásokat?

Bár az alacsony D-vitaminszint súlyosbíthatja az aknét, a legtöbb kutatás nem talált közvetlen kapcsolatot a D-vitaminszint és az akne kialakulása között. Úgy tűnik, hogy az A-vitamin hiánya áll a legerősebb kapcsolatban a pattanásokkal az összes vitamin közül.

A cinkhiány okozhat pattanásokat?

Egyes tanulmányok szerint a cinkpótlás segíthet a súlyos pattanások kezelésében. Azonban a cinkhiányt önmagában a pattanásokkal összekötő bizonyítékok gyengék. Ha az alacsony cinkszint a rossz általános táplálkozás következménye, akkor többszörös hiány is hozzájárulhat a bőrproblémák kialakulásához.

Az általános multivitamin szedése segíthet a pattanásokon?

Egy kiegyensúlyozott multivitamin segíthet kitölteni az étrendben lévő tápanyaghiányokat, és biztosíthatja a megfelelő bevitelt. Ez azonban nem biztos, hogy elegendő a súlyos pattanások kialakulásához hozzájáruló konkrét hiányosságok korrigálásához, ami egy adott vitamin nagyobb terápiás dózisát igényli.

A C-vitamin-kiegészítők segítenek megszabadulni a pattanásoktól?

A C-vitamin támogatja a kollagéntermelést és védi a bőrt az oxidatív károsodástól, ami közvetve segíthet a pattanások kialakulásában. De korlátozott bizonyíték van arra, hogy a C-vitamin-kiegészítők önmagukban gyógyítják a pattanásokat, különösen más hiányosságok, például az A-vitamin kezelése nélkül.

Milyen táplálkozási hiányosságok okoznak cisztás pattanásokat?

Az akne súlyos formáit, például a cisztás aknét gyakran hormonális tényezők befolyásolják, de a vitaminhiány is szerepet játszhat. Különösen az alacsony A- és D-vitaminszint járulhat hozzá a cisztás pattanások kialakulásához. A hiányosságok korrigálása segíthet.

A kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag étrend nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a bőr megkapja a szükséges vitaminokat ahhoz, hogy tiszta és makulátlan maradjon. A legfontosabb hiányosságok közé tartoznak az A-, C-, D-, E- és B3-vitaminok, amelyek támogatják a bőrsejtek optimális növekedését és cseréjét, a faggyútermelést és a gyulladás szintjét. Ezek közül az A-vitamin hiánya a leginkább bizonyított, és közvetlenül összefüggésbe hozható a pattanások kialakulásával és súlyosságával.

Gyakran ismételt kérdések a vitaminhiányról és az aknéról

Pontosan mi a kapcsolat az A-vitaminhiány és a pattanások között?

Az A-vitamin kritikus fontosságú a bőr külső rétegében (epidermisz) a sejtek növekedésének és forgalmának szabályozásában. Ha az A-vitamin hiányos, az elhalt hámsejtek felhalmozódásához vezet, amelyek eltömíthetik a pórusokat és elváltozásokat okozhatnak. Emellett a keratin, egy olyan szerkezeti fehérje fokozott termelődését is okozza, amely túltermelés esetén eltömítheti a szőrtüszőket. Az A-vitamin hiánya megzavarja a faggyútermelést és a bőrsejtek normális vedlését, ideális környezetet teremtve a pattanásokat okozó baktériumok számára.

Mennyire gyakori az A-vitaminhiány?

Az A-vitaminhiány a fejlett országokban ritka, de sokkal gyakoribb a fejlődő országokban, ahol gyakori az alultápláltság. Még a fejlett országokban is előfordulhat enyhe hiány, ha az emberek nem esznek elég A-vitaminban gazdag élelmiszert. A hiány nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan megszorító étrendben, amelyből hiányzik a kellő mennyiségű zsír és az előformált A-vitamint tartalmazó állati eredetű élelmiszerek.

Melyek a legjobb A-vitamin-források?

Az előformált A-vitamin (retinol) állati eredetű élelmiszerekben, például marhamájban, halmájolajban, tojásban, heringben és tejtermékekben található. Az olyan növényi élelmiszerek, mint az édesburgonya, a sárgarépa, a spenót és más leveles zöldségek provitamin-A karotinoidokat, például béta-karotint tartalmaznak. Ezeket a szervezetnek retinollá kell átalakítania, hogy felhasználhassa.

Mennyi A-vitaminra van szükségem a tiszta bőrhöz?

Az A-vitamin RDI értéke nők esetében napi 700 mcg RAE (retinol aktivitási egyenérték), férfiak esetében 900 mcg. Aknés vagy más bőrbetegségben szenvedőknek nagyobb mennyiségre lehet szükségük a terápiás előnyök eléréséhez. A napi 2500mcg feletti táplálékkiegészítők toxicitást okozhatnak, ezért az RDI feletti bevitel orvosi felügyelet mellett történhet.

Az A-vitamin-kiegészítők szedése eltünteti a pattanásokat?

A nagy dózisú A-vitamin-kiegészítők, mint a retinol vagy a retinsav, más kezelésekkel együtt felírhatók a közepesen súlyos vagy súlyos akne kezelésére. Az A-vitamin-kiegészítőket azonban csak orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni a nagy dózisú mérgezés veszélye miatt. A mindennapi szükségletek kielégítésére összpontosítson az A-vitamin élelmiszerforrásokra.

Milyen más vitaminok segítenek a pattanásokon?

Bár az A-vitamin hiánya a legerősebb kapcsolat, más vitaminok is támogatják a bőr egészségét, mint például a C-, E-, B3- és D-vitamin. A C-vitamin segíti a kollagéntermelést, az E-vitamin antioxidáns, a B3 csökkenti a gyulladást, a D-vitamin pedig szabályozza a sejtek növekedését és forgalmát. Az ezeket a vitaminokat tartalmazó változatos étrend segíthet a pattanások megelőzésében, de valószínűleg önmagában nem kezeli a súlyos eseteket anélkül, hogy az alapjául szolgáló A-vitaminhiányt is korrigálná.

Miért ajánlják az A-vitaminban gazdag élelmiszereket az étrend-kiegészítőkkel szemben pattanások esetén?

A kutatások azt mutatják, hogy a természetes élelmiszerforrásokból származó A-vitamin a mega-dózisú étrend-kiegészítők kockázatai nélkül is jótékony hatással van az aknéra. A máj, a halolajok, a tejtermékek, valamint a színes gyümölcsök és zöldségek biztonságosan biztosítják az A-vitamint más tápanyagokkal együtt, amelyek szinergikusan együttműködve elősegítik a tiszta bőr kialakulását. A nagy dózisú szintetikus A-vitamin csak rövid távon, orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Mit egyek, hogy több A-vitaminhoz jussak a tiszta bőrért?

A marhamáj, a halolajok, a tojás, a tej, a joghurt és a sajt az előformált A-vitamin miatt. Fogyasszon sok édesburgonyát, sárgarépát, spenótot, mangót, paradicsomot és más színes gyümölcsöket és zöldségeket az A-karotinoidok miatt. Az A-vitamin felszívódását elősegítő egészséges zsírokat, például olívaolajat, dióféléket és avokádót is fogyasszon. A teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrend belülről táplálja a bőrt.

Az alacsony D-vitaminszint is hozzájárulhat a pattanások kialakulásához?

Lehetséges. Egyes kutatások szerint a D-vitamin hiánya összefügg a fokozott gyulladással és az akne súlyosságával. A D-vitamin hatása az aknéra azonban gyengébbnek tűnik, mint az A-vitaminé. Mégis, a megfelelő D-vitamin fenntartása napozással, dúsított élelmiszerekkel és tengeri herkentyűkkel támogathatja a tiszta bőrt.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső