Mi okozza a pattanásokat az állon?

Published:

Az akne gyakori bőrbetegség, amely minden korosztályt érint. Akkor jelentkezik, amikor a szőrtüszők eltömődnek olajjal és elhalt hámsejtekkel, ami gyakran pattanások, fehér- és mitesszerek, valamint gyulladt vörös foltok kialakulásához vezet. A pattanások a test bármely pontján megjelenhetnek, de gyakran az arcon, a háton, a mellkason és a vállakon jelentkeznek. Sokak számára az áll területe különösen problémás, ha pattanásokról van szó. Mi vezet tehát ahhoz, hogy az akne kifejezetten az állon alakul ki? Számos lehetséges tényező van.

Mi okozza a pattanásokat az állon

Hormonális változások

A hormonális ingadozások a felnőttek állán jelentkező pattanások egyik fő oka. Az állon és az állkapocsvonalban magas az olajmirigyek koncentrációja, ami hajlamossá teszi őket a pattanásokra.

Nőknél a menstruációs ciklus alatt bekövetkező ösztrogén, progeszteron és tesztoszteron ciklikus változásai serkenthetik az olajtermelést és a gyulladást. A pattanások az áll és az állkapocs mentén gyakran közvetlenül a női menstruáció előtt jelennek meg, amikor a hormonszintek megváltoznak. Ezeket a kitöréseket néha "ciklikus akné"-nak nevezik.

A serdülőkor az androgének, például a tesztoszteron szintjének megugrását okozza, ami fokozott faggyútermeléshez és bőrkiütésekhez vezet a tizenéveseknél. Az áll és az állkapocs pattanások nagyon gyakoriak a serdülőkorban.

A hormonális változások, mint például a perimenopauza és a menopauza szintén kiválthatják a felnőttkori pattanásokat a középkorú nőknél, mivel az ösztrogénszint csökken. A stressz megemelkedett kortizolszinthez vezet, ami fokozza az olajtermelést és gyulladást okoz. Stresszes időszakokban kitörhetnek az állpattanások.

Családtörténet

A pattanások a családban is előfordulnak? A genetika szerepet játszik abban, hogy mennyire hajlamos a bőröd a pattanásokra. Ha egyik vagy mindkét szülőd súlyos pattanásokkal küzdött, nagyobb az esélye, hogy te is küzdesz vele. A genetika határozza meg, hogy milyen gyorsan válnak le a bőrsejtek, mennyi faggyút termelnek az olajmirigyek, és milyen a bőr gyulladásos reakciója. Rossz genetika esetén az áll területe hajlamos lehet a visszatérő pattanásokra.

Nyomás vagy súrlódás

A súrlódások gyakori forrásai, amelyek az állon kiütésekhez vezethetnek, a következők:

  • Állát a kezére támasztva
  • Beszélgetés telefonon
  • Hangszereken, például hegedűn vagy fuvolán való játék.
  • Sisak vagy sapka viselése
  • Arccal lefelé alszol a párnádon

Az ilyen helyzetekben a nyomás és a dörzsölés irritálhatja az állon lévő szőrtüszőket, és pattanásokat okozhat. Ügyeljen arra, hogy telefonját tisztán tartsa, és kerülje az állához való nyúlkálást, ha az pattanásokra hajlamos. Figyeljen az áll területén súrlódást okozó tevékenységekre.

Durva bőrápolási termékek

Az alkoholt, illatanyagokat és más durva összetevőket tartalmazó bőrápolási termékek használata megzavarhatja a bőrgátat és irritációt okozhat. Ez gyulladáshoz vezet, amely pattanásokat okozhat az áll és az állkapocs mentén. A túlzott mosás és hámlasztás szintén irritációt idéz elő.

Legyen gyengéd a bőrével, és kerülje a feszesítő tonizálókat, a súroló hatású bőrradírokat és az alkoholtartalmú termékeket. Váltson egyszerű bőrápolási rutinra olyan összetevőkkel, amelyek nyugtatják és megnyugtatják a bőrt, mint a zöld tea, az aloe vera, a hialuronsav és a niacinamid. Lefekvés előtt mindig távolítsa el teljesen a sminket.

Maszkviselés és transzfer

Az arcmaszkok hosszabb ideig történő viselése több okból is áll- és állkapocs-áttörésekhez vezethet:

  • Hő, nedvesség és olaj megkötése az áll közelében
  • Súrlódás az áll és az állkapocs mentén
  • A pattanásokat okozó baktériumok átvitele a száj/orr területéről egy maszkra, amelyet aztán az arc alsó részéhez tartanak.

A "maskne" megelőzése érdekében győződjön meg róla, hogy rendszeresen alaposan kimossa az újrafelhasználható szövetmaszkokat. Válassza a légáteresztő anyagokból, például pamutból készült maszkokat. Kerülje a smink viselését a maszkok alatt. Maszk viselése után tisztítsa meg a bőrét, és használjon pattanások elleni összetevőket, például benzoil-peroxidot, szalicilsavat vagy retinolt.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, például a kortikoszteroidok, a tesztoszteron, a lítium és a görcsoldók hormonális ingadozásokat okozhatnak, amelyek mellékhatásként áll- és állkapocspattanásokhoz vezethetnek. A progesztint tartalmazó fogamzásgátló tabletták is okozhatnak pattanásokat. Beszéljen orvosával, ha egy új gyógyszeres kezelés megkezdése után pattanások megjelenését észleli. Lehet, hogy van alternatív lehetőség.

Rossz emésztés

A bélrendszer és a bőr egészsége szorosan összefügg. Ha az emésztőrendszerben a baktériumok egyensúlya megbomlik, az az egész testben gyulladásként jelentkezhet - beleértve az áll és az állkapocs mentén jelentkező pattanásokat is. A stressz is bizonyítottan negatívan hat az emésztésre.

Az erjesztett élelmiszerek, például a joghurt, a kimchi és a kefir fogyasztása segíthet benépesíteni a bélrendszert egészséges probiotikumokkal, és csökkentheti a gyulladást. A napi probiotikus étrend-kiegészítő is hasznos lehet. Korlátozza a cukros, vércukorszintet növelő ételeket, és kerülje a mesterséges összetevőket. Maradjon hidratált, és fogyasszon sok vizet egész nap.

Tejfogyasztás

Egyes kutatások szerint a hormonokkal kezelt tehenek tejének fogyasztása pattanásokat válthat ki. A tejtermékekben található hormonok fokozhatják az olajtermelést és a gyulladást. Ha azt gyanítja, hogy a tejtermékek hozzájárulhatnak az állán jelentkező pattanások kialakulásához, kísérletezzen azzal, hogy néhány hétig kevesebb tejet, sajtot, joghurtot és egyéb tejterméket fogyaszt, és nézze meg, javul-e a bőre. Válasszon tejmentes tejalternatívákat, például mandula- vagy zabtejet.

Magas glikémiás élelmiszerek

A tanulmányok összefüggést mutatnak a magas glikémiájú élelmiszerek, például a feldolgozott gabonafélék, a fehér kenyér, a gabonapelyhek, a kekszek, a cukros ételek és az állkapocs pattanások fogyasztása között. Ezek a finomított szénhidrátok a vércukor- és inzulinszint megugrását okozzák, ami fokozhatja a gyulladást és az olajtermelést. A magas glikémiájú élelmiszerek kerülése és a teljes értékű ételekre, például gyümölcsökre, zöldségekre, diófélékre, magvakra és fehérjékre való összpontosítás segíthet az állpattanások eltüntetésében.

Dohányzás

A cigarettafüstben lévő toxinok összeszűkítik az ereket, megfosztják a bőrt az oxigéntől és gyulladást váltanak ki. A dohányzás bizonyítottan rontja a pattanások súlyosságát. A dohányzás során a keze és a szennyezett cigaretta is az áll területéhez kerül, ami átviheti a pattanásokat okozó baktériumokat. Fontolja meg a dohányzásról való leszokást, hogy javítsa egészségének számos aspektusát, beleértve az állán esetlegesen kialakuló pattanásokat is.

Dolgozom

Az edzés közbeni izzadás közvetlenül nem okoz pattanásokat, de a szűk lycra és sportmelltartó viselése, a sportolás utáni zuhanyzás elmaradása és az izzadt bőr érintése mind átviheti a baktériumokat az áll területére. Ügyeljen arra, hogy az edzéshez használt ruházatot azonnal vegye le, edzés után mossa meg arcát és testét gyengéd tisztítószerrel, és öltözzön át laza, légáteresztő anyagba. Az arc tisztán tartása edzés közben segít megelőzni a pattanásokat.

Vitaminhiányok

A kulcsfontosságú tápanyagok hiánya károsan befolyásolhatja a hormonokat, a gyulladásos szinteket és a bőr általános egészségét. A C-vitamin, a cink, a D-vitamin és az A-vitamin hiányát mind összefüggésbe hozták a pattanásokkal. Vizsgáltassa meg a szintjét, és beszéljen bőrgyógyásszal a pattanások elleni küzdelemben és a tisztább bőr kialakulásában segítő étrend-kiegészítőkről. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás sok olyan vitamint és ásványi anyagot biztosít, amelyre a bőrnek szüksége van.

Dehidratáció

Ha nem iszol elég vizet, a bőr kiszárad, mattnak tűnik, és hajlamos a kiütésekre. A megfelelő hidratálás kiegyensúlyozottan tartja a bőrt, és képes kontrollálni a gyulladást, az olajtermelést és a pattanásokat okozó baktériumokat. Igyon naponta legalább 8 pohár vizet, testmozgás vagy szabadban töltött idő után pedig még többet. Kerülje az olyan vízhajtókat, mint a koffein és az alkohol, amelyek dehidratációt okozhatnak. Citrom, menta vagy uborka hozzáadása ízesíti és extra hidratálást biztosít.

Élesztő túltermelés

A Malassezia nevű élesztőgomba elszaporodása okozhat gombás aknét, amely az áll, az állkapocs és a száj területén koncentrálódó kis fehér fejekhez hasonlít. Ez az élesztőgomba az olajokon élősködik, ezért a nagyon zsíros bőrűek hajlamosak a leginkább érintettek lenni. A gombás pattanásokat az élesztőgomba szintjének csökkentésével kezelik olyan gombaellenes összetevőkkel, mint a szelén-szulfid, a teafaolaj és a cinkpirition. A gombás akne diagnosztizálásához keressen fel bőrgyógyászt.

Stressz és szorongás

Amikor stresszesnek vagy szorongónak érzi magát, a teste felgyorsítja a kortizol és más hormonok termelését, amelyek fokozzák az olajtermelést és a gyulladást. Az állon megjelenő pattanások jelezhetik a magas stressz-szintet. A stressz és a szorongás lecsillapítására alakítson ki napi relaxációs gyakorlatot, például meditációt, jógát, mély légzést vagy naplóírást. Aludjon sokat, ami lehetővé teszi a bőr számára a hormonok újbóli kiegyensúlyozását. Az olyan adaptogén gyógynövények, mint az ashwagandha és a ginseng segítenek a stressz leküzdésében.

Áll akne Takeaways

Bár frusztráló, az áll és az állkapocs pattanások gyakran tisztázhatók az Ön egyedi esetét kiváltó kiváltó okok azonosításával és elkerülésével. A hormonális ingadozások, a családi előzmények, az irritáló anyagok, az életmódbeli tényezők és a stressz mind szerepet játszhatnak. Keressen fel egy bőrgyógyászt vagy kozmetikust, ha segítségre van szüksége, hogy az állán jelentkező pattanások gyökeréhez jusson. Az állandóan tiszta bőr elérése növeli az önbizalmat.

Gyakran ismételt kérdések az áll aknéról

Az áll környéki pattanások gyakori panasz. Az alábbiakban néhány gyakran feltett kérdésre adunk választ azzal kapcsolatban, hogy mi okozza az állon lévő pattanásokat, és hogyan előzhetjük meg őket.

Melyek az állpattanások fő okai?

Az állon jelentkező pattanások leggyakoribb okai közé tartozik:

  • Hormonális ingadozások a pubertás, a menstruációs ciklusok, a perimenopauza, a menopauza stb. során.
  • Genetika - ha a szüleidnek súlyos pattanásai voltak, akkor nagyobb valószínűséggel küzdesz vele.
  • Súrlódás az állának a kezén való pihentetése vagy a hangszeres játék miatt.
  • Kemény bőrápolási termékek, amelyek megzavarják a bőrgátat.
  • Hosszú ideig tartó arcmaszk viselése
  • Bizonyos gyógyszerek mellékhatásai
  • Rossz emésztés és bélrendszeri egészség
  • Élelmiszer-érzékenység, mint például tejtermékek vagy magas glikémiás élelmiszerek
  • Cigarettázás
  • Edzés mosakodás nélkül utána
  • Vitaminhiányok
  • Dehidratáció
  • Stressz és szorongás
  • Élesztőgombák elszaporodása a bőrön (gombás akne)

Miért vezetnek a hormonális változások gyakran áll- és állkapocspattanásokhoz?

Az áll és az állkapocs több olajmirigyet tartalmaz, mint az arc más területei. Amikor a pubertáskor, a menstruációs ciklusok, a menopauza stb. során hormoningadozás lép fel, az androgének túlstimulálhatják az olajmirigyeket, ami fokozott faggyútermelést okozhat. Ez eltömődött pórusokhoz és pattanásokhoz vezet az arc alsó részén.

Az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron változásai mind hatással vannak az akne előfordulására. A hormonok változása közvetlenül a női menstruáció előtt gyakori bűnös az állpattanásokért.

Az arcmaszkok viselése tényleg pattanásokat okoz az állon?

Igen, a maszkok kiütésekhez vezethetnek:

  • Hő, nedvesség, izzadság és olaj megkötése az állon.
  • Súrlódást okoz az áll és az állkapocsvonal mentén
  • A baktériumok átvitele a szájból és az orrból a maszk felületére, amelyet azután az arc alsó részéhez tartanak.

A "maskne" elkerülése érdekében használjon légáteresztő maszkanyagokat, például pamutot, rendszeresen cserélje a maszkot, ne viseljen sminket a maszk alatt, és maszk viselése után mossa meg az arcát.

Hogyan vezet a stressz az állán pattanásokhoz?

Amikor a szervezet stressz alatt áll, olyan hormonokat szabadít fel, mint a kortizol, amelyek fokozzák a zsírtermelést és a gyulladást. Ez pattanásokat okozhat az áll és az állkapocs mentén. A stressz negatívan befolyásolja az emésztést, az immunitást és a bőr általános egészségét is. A stressz csökkentése jógával, meditációval, naplóírással, adaptogén gyógynövényekkel és elegendő alvással segíthet.

Ha a tejtermékek pattanásokat okoznak, akkor miért főleg az állon jelennek meg?

A kutatások a tejtermékeket a bennük található hormonok és bioaktív molekulák miatt összefüggésbe hozták a pattanásokkal. Nem teljesen tisztázott, hogy a tejtermékek pontosan hogyan válthatnak ki pattanásokat, de az áll érzékeny rá, mivel ott rengeteg olajmirigy található. Sokan, akik állukon pattanásoktól szenvednek, arról számolnak be, hogy a tejtermékek étrendjükből való elhagyásával megszűnik a pattanás.

Hogyan segíthet az étrendem megváltoztatása az állpattanások megelőzésében?

A finomított szénhidrátokban és cukorban gazdag étrend vércukorszint-emelkedést okoz, ami serkentheti az olajtermelést és a gyulladást. A teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása javítja a bélrendszer egészségét, és alapvető vitaminokat biztosít a kiegyensúlyozott hormonháztartáshoz és a tiszta bőrhöz.

A tisztább bőrért a következő diétás tippek adhatók:

  • Igyon sok vizet
  • Fogyasszon probiotikus ételeket, mint a joghurt, kimchi és kombucha.
  • Töltse fel az antioxidánsban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket
  • Kerülje a cukros ételeket és a finomított szénhidrátokat.
  • Fontolja meg a tejtermékek elhagyását, ha érzékenységre gyanakszik

Milyen összetevők segítenek megszabadulni az áll pattanásoktól?

A hatékony, vény nélkül kapható pattanások elleni összetevők közé tartoznak:

  • Benzoil-peroxid: elpusztítja a pattanásos baktériumokat
  • Szalicilsav: hámlaszt és szabaddá teszi a pórusokat.
  • Kén: kiszárítja a pattanásokat és csökkenti az olajat
  • Niacinamid: csökkenti a gyulladást és a faggyútermelést
  • Retinol: növeli a bőr sejtforgalmát

A pattanásokra hajlamos bőrre kifejlesztett gyengéd bőrápolási termékek használata segíthet megelőzni az állon jelentkező jövőbeli pattanásokat.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni az áll és az állkapocsvonal pattanásaival?

Kérjen időpontot bőrgyógyászhoz, ha súlyos, fájdalmas pattanásai vannak, amelyeken a vény nélkül kapható szerek nem segítenek. A bőrgyógyász diagnosztizálni tudja a pontos okot, és vényköteles erősségű helyi vagy szájon át szedhető gyógyszereket tud felírni. A szakszerű kezelés korábbi felkeresése jobb pattanásmentesítéshez vezet, és megelőzi a hegesedést.

Milyen eljárásokkal kezelhető az áll akne?

A bőrgyógyászok által az állon lévő pattanások tisztítására alkalmazott, irodán belüli eljárások és kezelések a következők:

  • Receptköteles erősségű kémiai hámlasztás
  • Kortikoszteroid injekciók
  • Fényterápiák, mint a LED
  • Lézeres újrafelszínre hozás
  • Hydrafacial
  • Kivonatok
  • Fotodinamikus terápia
  • Szájon át szedhető vényköteles gyógyszerek, mint a spironolakton vagy az izotretinoin

A professzionális kezelések és az otthoni termékek kombinálása maximalizálja a pattanások tisztításának eredményeit. A sikeres kezelés kulcsa az Ön pattanástípusának megfelelő diagnózisa.

Megelőzhetem a jövőbeni pattanásokat az állam területén?

Segíthet megelőzni az áll pattanásokat a következőkkel:

  • Naponta kétszer mossa meg az arcát gyengéd tisztítószerrel.
  • Olajmentes, nem komedogén bőrápoló termékek használata.
  • Heti 2-3 alkalommal hámlasztás a pórusok eltömődésének megszüntetésére.
  • A pattanások szedésének/szúrásának elkerülése
  • A stressz kezelése pihentető tevékenységekkel
  • Hidratáltság és kiegyensúlyozott táplálkozás
  • Párnahuzatok gyakori cseréje
  • Bőrgyógyász felkeresése a bőr egészségének javítása érdekében

Bár nem mindig tudja ellenőrizni az áll pattanásokat kiváltó okokat, mint például a hormonok, a következetes bőrápolási rutin segít kordában tartani a pattanásokat.

Következtetés

Az állon megjelenő pattanásokat számos tényező okozhatja, például hormonok, családi előzmények, súrlódás, arcmaszkok, dohányzás, bélrendszeri problémák, vitaminhiány, élesztőgombák elszaporodása és stressz. Keressen fel egy szakképzett bőrgyógyászt, ha a vény nélkül kapható szerek nem segítenek az állán jelentkező pattanások tisztításában. A vényköteles kezelések, a rendelőben végzett eljárások és az életmód/diéta megváltoztatása végleg kordában tarthatja az állán jelentkező pattanásokat.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső