Milyen élelmiszerek okoznak pattanásokat? A top 9 pattanásokat kiváltó élelmiszer

Published:

Pattanásokkal küzd, és azon gondolkodik, hogy az étrendjében szereplő bizonyos élelmiszerek okolhatók-e? Nem vagy egyedül. Sokan úgy találják, hogy bizonyos ételek súlyosbítják a pattanásaikat.

Az étrend és a pattanások közötti kapcsolat bonyolult. Bár a kutatások ezen a területen még csak most kezdődnek, azt már tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek jobban kiváltják a pattanásokat, mint mások.

Ebben a cikkben megnézzük a 9 legfontosabb pattanásokat kiváltó ételt, hogy miért okozhatnak kiújulást, és mit ehetsz helyette, hogy segítsd a bőröd tisztulását. Megvizsgáljuk az étrend és az akne közötti összefüggés mögött álló tudományt is.

Milyen ételek okoznak pattanások A Top 9 pattanás kiváltó élelmiszerek

Hogyan befolyásolja a diéta a pattanásokat?

Mielőtt belevágnánk a konkrét élelmiszerekbe, először is értsük meg , hogyan befolyásolhatja az étrend a pattanásokat.

Van néhány módja annak, hogy az elfogyasztott ételek ronthatják a pattanásokat:

  • Gyulladás - Bizonyos élelmiszerek gyulladást válthatnak ki a szervezetben, ami súlyosbíthatja a pattanásokat.
  • Hormonális ingadozások - Egyes ételek a hormonok, például az inzulin szintjének emelkedését és csökkenését okozzák, ami fokozhatja az olajtermelést és eltömítheti a pórusokat.
  • Magas glikémiás terhelés - A magas glikémiás indexű élelmiszerek vércukorszint-emelkedést okoznak, ami súlyosbíthatja a pattanásokat.
  • Ételérzékenység - Bizonyos élelmiszerekre, például tejtermékekre való érzékenység gyulladásos reakciókat válthat ki.
  • Bélrendszeri egészség - A kiegyensúlyozatlan bélmikrobiom befolyásolhatja a bőr egészségét és a pattanásokat.

Ebben a kontextusban most nézzük meg a 9 legfontosabb ételt, amelyek általában pattanásokat okoznak.

9 Élelmiszerek, amelyek kiválthatják pattanások pattanások

1. Tejtermékek

Az olyan tejtermékek, mint a tej, a sajt, a joghurt és a fagylalt a legnagyobb diétás akne kiváltók közé tartoznak.

Több tanulmány is összefüggést talált a tejtermékek és a pattanások között:

  • Egy 47 335 nő bevonásával végzett vizsgálat szerint azoknál, akik tizenévesen tejet fogyasztottak, később nagyobb volt a súlyos pattanások kialakulásának kockázata [1].
  • Egy másik tanulmány szerint az iskoláskorú gyermekeknél magasabb volt a pattanások aránya, ha tejtermékeket fogyasztottak, mint azoknál, akik nem fogyasztottak [2].

A tejtermékek több okból is hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához:

Hormonok: A tejtermékek olyan hormonokat tartalmaznak, mint az inzulin növekedési faktor (IGF-1), amelyek serkenthetik az olajtermelést és az eltömődött pórusokat [3].

Gyulladás: A felnőttek 60%-a érzékeny a tejtermékek A1 kazein fehérjéire, amelyek gyulladást válthatnak ki [4].

Androgének: A tej androgéneket és bioaktív molekulákat tartalmaz, amelyek növelik az androgénszintet, és hozzájárulnak a pattanások kialakulásához [5].

A tanulság? A tejtermékek, különösen a tej fogyasztásának csökkentése segíthet a pattanásos bőr kezelésében. Válasszon növényi alapú tejet, például mandula- vagy zabtejet.

2. Magas glikémiás indexű élelmiszerek

A glikémiás indexen magasan szereplő élelmiszerek a vércukorszint gyors emelkedését okozzák. Ezek a vércukorszint-ingadozások súlyosbíthatják a pattanásokat.

A magas glikémiás élelmiszerek közé tartoznak:

  • Fehér kenyér, tészta, péksütemények
  • Csomagolt reggelizőpelyhek
  • Rizs, burgonya
  • Szóda, gyümölcslé, sportitalok

Ezek a finomított szénhidrátok gyorsan emésztődnek, és elárasztják a véráramot glükózzal. Ez arra készteti a szervezetet, hogy több inzulint termeljen, ami fokozhatja az olajtermelést és a gyulladást [6].

A magas glikémiás indexű élelmiszerek visszaszorításával kiegyenlítheti a vércukorszintjét, csökkentheti az inzulinszintet, és potenciálisan javíthatja az akne állapotát.

3. Édességek és desszertek

Az olyan cukros ételek, mint a sütemények, sütemények, édességek és a fagylalt, a vércukor- és inzulinszint megemelkedésével súlyosbíthatják a pattanásokat.

Egy malajziai tanulmány szerint a pattanásos betegek nagyobb mennyiségű fagylaltot, tejet és nátriumot fogyasztottak, mint a kontrollcsoport [7].

Egy másik tanulmány szerint a pattanásos betegek 2-szer több finomított szénhidrátot és cukrot fogyasztottak, mint a pattanások nélküliek [8].

Az édességeknek is magas a glikémiás terhelése. Amint azt korábban már tárgyaltuk, ez a vércukorszint és az inzulinszint megugrását eredményezi, ami befolyásolja a bőr egészségét.

Ha csökkenti a cukros édességek, például desszertek, cukorkák és üdítők fogyasztását, tisztább bőrt vehet észre. Ügyeljen arra is, hogy a feldolgozott élelmiszerekben található "rejtett cukrokat" is csökkentse.

4. Fast Food

A gyorsételek, mint a hamburgerek, sült krumpli, csirkefalatok és shake-ek általában erősen feldolgozottak, és tele vannak nátriummal, zsírral és finomított szénhidrátokkal.

Egy tanulmány a gyorséttermi ételek fogyasztását összefüggésbe hozta a fokozott inzulinrezisztenciával és a pattanások nagyobb kockázatával [9].

Egy másik vizsgálat szerint a pattanásos betegek nagyobb valószínűséggel fogyasztottak gyorsételeket, például hamburgert és pizzát [10].

A gyorsételek hozzájárulnak a pattanások kialakulásához:

  • Tüskés vércukorszint
  • Gyulladás fokozása
  • Tejtermékeket, zsírt és hormonokat tartalmaz, amelyek eltömítik a pórusokat.

Korlátozza a gyorsételek és a sült ételek fogyasztását a pattanásokat okozó gyulladások megfékezése érdekében.

5. Tejsavófehérje por

Bár a fehérje elengedhetetlen az egészséghez, néhány magas fehérjetartalmú élelmiszer, mint például a tejsavó, ronthatja a pattanásokat.

A tejsavófehérje por és a kiegészítők olyan aminosavakat tartalmaznak, amelyek serkentik az inzulin és az IGF-1 termelést. Ez fokozhatja a fokozott olajtermelést és az eltömődött pórusokat.

Egy tanulmány szerint a pattanásos betegeknél magasabb volt a savó-specifikus IgG antitestek szintje, ami savóérzékenységre utal [11].

Ha azt gyanítja, hogy a tejsavófehérje rontja az aknét, korlátozza a táplálékkiegészítőket, és helyette válasszon növényi alapú fehérjeporokat. A szója-, borsó-, rizs- és kenderfehérjék jó tejsavómentes alternatívák.

6. Omega-6 gazdag olajok

A magas omega-6 zsírsavtartalmú növényi olajok, mint a szója-, kukorica-, gyapotmag-, napraforgó- és sáfránymagolajok mindenütt jelen vannak a feldolgozott élelmiszerekben.

Bár az omega-6 zsírsavak esszenciális zsírsavak, a legtöbb modern étrend túl sok omega-6-ot és túl kevés omega-3 zsírsavat tartalmaz.

Ez az egyensúlyhiány hozzájárulhat a szervezetben a gyulladáshoz, és súlyosbíthatja a gyulladásos aknés elváltozásokat [12].

Korlátozza a magas omega-6-tartalmú olajokban főzött, feldolgozott snack-ételek fogyasztását, és helyette használjon egészségesebb zsírokat, például olívaolajat és avokádóolajat a főzéshez.

7. Alkohol

Az alkoholfogyasztás, különösen a mértéktelen alkoholfogyasztás, összefüggésbe hozható a pattanások fellángolásával.

Egy tanulmány szerint a pattanásos betegek hetente több alkoholt fogyasztottak, mint a tiszta bőrűek [13]. Más kutatások szerint a közepesen súlyos vagy súlyos aknés betegek nagyobb valószínűséggel fogyasztanak rendszeresen alkoholt [14].

Az alkohol hozzájárul a pattanások kialakulásához:

  • A vércukorszint és az inzulin emelkedése
  • Gyulladás fokozása
  • A bőr és a test kiszáradása

A mértékletes alkoholfogyasztás vagy annak teljes elkerülése segíthet megelőzni az alkoholfogyasztás okozta pattanásokat.

8. Koffein

Egyes pattanásokra hajlamos embereknél a koffein súlyosbítja a pattanásokat. Ennek több lehetséges oka is van:

  • A koffein vérnyomás- és stresszhormon-emelkedést okoz, ami súlyosbíthatja a gyulladásos aknét [15].
  • A koffeintől való megvonás is kiválthatja az akne fellángolását [16].

A táplálkozással és az aknéval kapcsolatos kutatások azonban nem találtak jelentős kapcsolatot a koffein és a pattanások között [17]. Úgy tűnik, hogy a hatások egyénenként változnak.

Ha azt gyanítja, hogy a koffein súlyosbítja a pattanásokat, próbálja meg csökkenteni a kávé, a tea, a szóda és az energiaitalok fogyasztását, hogy lássa, javul-e a bőre.

9. Csokoládé

Bár sokan azt feltételezik, hogy a csokoládé pattanásokat okoz, a kutatások nem mutatnak szignifikáns összefüggést a csokoládéfogyasztás és a pattanások között [18].

Egyes tanulmányok szerint azonban a pattanásos betegek általában több csokoládét és édességet kívánnak és fogyasztanak [19].

A magas kakaótartalmú étcsokoládé gyulladáscsökkentő hatású, ami jótékony hatással lehet az aknékra. A tejcsokoládé viszont tejtermékeket és cukrot tartalmaz, amelyek negatívan befolyásolhatják a bőrt.

Összességében úgy tűnik, hogy a csokoládé nem közvetlen okozója a pattanásoknak, bár a minőség sokat számít a bőr általános egészsége szempontjából.

Kövesse a "pattanásmentes diétát"?

Miután megtudta, hogy mely ételek válthatnak ki pattanásokat, elgondolkodhat: követnie kellene egy korlátozó "pattanásmentes diétát"?

Egész élelmiszercsoportok elhagyása nem feltétlenül optimális vagy reális hosszú távon. Az azonban hasznos, ha tisztában van a pattanásokat kiváltó okokkal.

Íme néhány tipp az étrend irányítására a pattanások megfékezése érdekében:

  • Határozza meg a kiváltó okokat - Vegye észre, hogy mely ételek rontják a pattanásokat, és kerülje őket. A gyakori bűnösök közé tartoznak a tejtermékek, a magas glikémiás szénhidrátok és a cukor.
  • Vezessen étkezési naplót - Ha feljegyzi, hogy mit eszik, és hogyan reagál a bőre, az felfedheti a személyes pattanásokat kiváltó okokat.
  • Táplálkozzon gyulladáscsökkentő étrenddel - Koncentráljon a teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerekre, például gyümölcsökre, zöldségekre, sovány fehérjékre, diófélékre és gyulladáscsökkentő zsírokra.
  • Maradjon hidratált - Igyon sok vizet, hogy kiürítse a méreganyagokat és hidratált maradjon a bőr.
  • Kiegészítés bölcsen - Az olyan kiegészítők, mint a cink, az omega-3, a probiotikumok és a vitaminok támogathatják a tiszta bőrt.

Bár a diéta önmagában nem gyógyítja a pattanásokat, a specifikus kiváltó élelmiszerek elkerülése nagyban hozzájárulhat a pattanások kordában tartásához.

A lényeg

Az elfogyasztott ételek befolyásolhatják az akne kiújulását, különösen a finomított szénhidrátok, a tejtermékek, a gyorsételek, az édességek és az egészségtelen zsírok. Ha pontosan meghatározod az aknét kiváltó okokat, akkor úgy állíthatod be az étrendedet, hogy kordában tartsd a pattanásokat, miközben kiegyensúlyozott, élvezetes étrendet folytatsz.

A legjobb pattanások elleni védelem érdekében összpontosítson a teljes értékű, feldolgozatlan, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag élelmiszerekre. Maradjon hidratált, kezelje a stresszt, és használjon célzott bőrápolási termékeket a bőr tisztán tartása érdekében.

Néhány diétás változtatással és bőrápolással elküldheti a bosszantó pattanásokat, és magabiztos, ragyogó arcbőrt varázsolhat magának. Ön milyen változtatásokat fog tenni, hogy búcsút mondjon a pattanásoknak?

Gyakran ismételt kérdések a pattanásokat okozó élelmiszerekről

Milyen élelmiszerek okoznak általában pattanásokat?

A pattanásokat súlyosbító ételek közé tartoznak:

  • Tejtermékek, mint a tej, sajt, fagylalt
  • Finomított gabonafélék - fehér kenyér, tészta, gabonafélék
  • Cukros ételek - édességek, desszertek, üdítők
  • Gyorséttermi ételek, mint a hamburger és a sült krumpli
  • Magas glikémiás indexű élelmiszerek - burgonya, fehér rizs
  • magas omega-6 zsírsavtartalmú növényi olajok
  • Tejsavófehérje por
  • Túlzott alkoholfogyasztás

Ezek az ételek hajlamosak megemelni a vércukor-, inzulin- és gyulladásszintet, ami serkentheti az olajtermelést és súlyosbíthatja a pattanásokat.

Hogyan befolyásolja az étrend az aknét?

A kutatások azt mutatják, hogy az étrend többféleképpen is befolyásolhatja a pattanásokat:

  • A vércukor- és inzulinszint megemelkedése - A magas glikémiájú élelmiszerek a vércukorszint és az inzulinszint megugrását okozzák, ami fokozza az olajtermelést és a gyulladást.
  • Gyulladás - Bizonyos élelmiszerek gyulladásos reakciókat váltanak ki a szervezetben, ami súlyosbítja a gyulladásos aknés elváltozásokat.
  • Hormonális ingadozások - Egyes élelmiszerek megváltoztatják az olyan hormonokat, mint az inzulin, az IGF-1 és az androgének, ami fokozott olajtermeléshez és eltömődött pórusokhoz vezet.
  • Ételérzékenység - Az olyan élelmiszerekre való érzékenység, mint a tejtermékek, egyeseknél gyulladásos reakciókat és pattanásokat válthat ki.

A csokoládé árt a pattanásoknak?

A közhiedelem ellenére, hogy a csokoládé pattanásokat okoz, a legtöbb kutatás nem talált jelentős kapcsolatot a csokoládé és a pattanások között. A magas kakaótartalmú étcsokoládé még gyulladáscsökkentő hatású is lehet. A tejtermék alapú tejcsokoládé azonban negatívan befolyásolhatja az aknét. Összességében úgy tűnik, hogy a csokoládé nem okoz közvetlenül pattanásokat, de a minőség számít.

A banán pattanásokat okoz?

Nem, nincs bizonyíték arra, hogy a banán pattanásokat okozna vagy rontana. A banán glikémiás indexe közepes, és nem hozható kapcsolatba jelentősen a fokozott pattanások kialakulásával. A banán olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a bőr egészségét, például C-vitamint, B6-vitamint és káliumot. Mint minden élelmiszer esetében, egyeseknél előfordulhat egyéni érzékenység. De a banán általában biztonságosnak tekinthető a pattanások esetében.

A koffein pattanásokat okoz?

A koffein hatása a pattanásokra vegyesnek tűnik. Egyes kutatások a koffeinbevitelt a stresszhormonok és a vérnyomás emelkedésével hozták összefüggésbe, ami potenciálisan súlyosbíthatja az aknét. A koffeinmegvonás egyeseknél szintén fellángolásokat válthat ki. A vizsgálatok azonban nem találtak statisztikailag erős összefüggést a koffein és a pattanások között. A koffeinre érzékenyek számára a koffeinbevitel korlátozása segíthet a pattanások megfékezésében.

Hogyan gyógyíthatom a pattanásokat természetesen?

A pattanások étrendi kiváltó okainak elkerülése mellett itt van néhány természetes gyógymód, amely segíthet a pattanások kezelésében:

  • Igyon sok vizet, hogy hidratált maradjon és kiöblítse a méreganyagokat.
  • Szedjen célzott étrend-kiegészítőket, például cinket, omega-3-at és probiotikumokat.
  • Alkalmazza a teafa illóolajat, zöld tea kivonatot és más gyógynövényeket.
  • Próbálja ki a gyulladáscsökkentő ételeket, mint a zsíros halak, kurkuma, zöldek, bogyós gyümölcsök.
  • Stresszkezelés jógával, meditációval, naplóírással
  • Használjon természetes arcpakolásokat olyan összetevőkkel, mint a méz, almaecet, zabpehelyliszt.

Bár a természetes gyógymódok segíthetnek, a súlyos pattanások gyakran orvosi kezelést igényelnek. Ha a vény nélkül kapható módszerek hatástalanok, forduljon bőrgyógyászhoz.

Mit egyek, hogy tisztítsam a pattanásokat?

A pattanások étrenddel történő tisztításához összpontosítson a feldolgozatlan, gyulladáscsökkentő hatású teljes értékű élelmiszerekre:

  • Tejmentes tejek, mint a mandula-, kókusz-, zabtej
  • Sovány fehérjék, mint a hal, bőr nélküli csirke, pulyka, tojás.
  • Színes gyümölcsök és zöldségek, különösen a leveles zöldségek.
  • Egészséges zsírok, mint az avokádó, olívaolaj, diófélék, magvak.
  • Összetett szénhidrátok - teljes kiőrlésű gabonafélék, quinoa, édesburgonya
  • Hüvelyesek, mint a bab, lencse, csicseriborsó
  • Gyógynövények és fűszerek - kurkuma, gyömbér, fahéj
  • Zöld tea, gyógytea
  • Probiotikus élelmiszerek, mint a joghurt, kefir, erjesztett élelmiszerek.

A tápanyagokban gazdag, egészséges, kiegyensúlyozott étrend támogathatja a tiszta, ragyogó bőrt.

A tejtermékek pattanásokat okoznak?

Igen, a kutatások határozottan azt mutatják, hogy a tejfogyasztás, különösen a tej, hozzájárul az akne fellángolásához. A tejtermékek olyan hormonokat és bioaktív molekulákat tartalmaznak, amelyek serkentik az olajtermelést. Emellett gyulladást vált ki az olyan tejfehérjékre, mint a kazein és a tejsavó, való érzékenység miatt. A tejtermékek fogyasztásának korlátozása és a növényi alapú tejek választása jelentősen javíthatja az akne tüneteit.

A diófélék pattanásokat okoznak?

A legtöbb dió nem tekinthető pattanásokat kiváltónak, és része lehet az egészséges, gyulladáscsökkentő étrendnek. Egyesek azonban érzékenyek lehetnek a diófélék magas omega-6-tartalmára. Korlátozza az adagokat napi 1-2 marékra, és kerülje az erősen pörkölt vagy sózott dióféléket. A mandula, a dió, a brazil dió és a pekándió bőrpuhító hatású. A súlyos pattanásokban szenvedőknek érdemes korlátozniuk a rendszeres diófélék fogyasztását.

A glutén pattanásokat okoz?

Nincs erős bizonyíték arra, hogy a glutén közvetlenül pattanásokat okozna. Néhány gluténérzékeny ember azonban arról számolt be, hogy a gluténmentesség után javult a pattanások állapota. A cöliákiában vagy nem cöliákiás gluténérzékenységben szenvedők számára a gluténmentes étrend segíthet a bőrgyulladás ellenőrzésében. A glutén kerülése azonban valószínűleg nem befolyásolja a pattanásokat azoknál, akik nem érzékenyek.

Kerüljek minden szénhidrátot a tiszta bőrért?

A tiszta bőrhöz nem szükséges minden szénhidrátot elkerülni. A finomított szénhidrátok, mint a cukor, a fehér liszt, a fehér rizs korlátozása azonban szabályozhatja a vércukorszint-emelkedéseket. Koncentráljon arra, hogy a szénhidrátokat komplex, teljes értékű táplálékforrásokból, például gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonafélékből, édesburgonyából szerezze be. Tartson kiegyensúlyozott étrendet, mivel az összes szénhidrát kiiktatása negatívan befolyásolhatja a hormonokat, az energiaszintet és a bőrt.

A zsíros ételek fogyasztása pattanásokat okoz?

A zsíros, zsíros ételek, mint a hamburger, a sült krumpli és a pizza, nem eredendően pattanásokat okoznak. Ezek az ételek azonban gyakran erősen feldolgozottak és magas glikémiásak, ami ronthatja a pattanásokat. A zsíros gyorsételek tejtermékeket, hormonokat és adalékanyagokat is tartalmazhatnak, amelyek eltömítik a pórusokat. Összességében a zsíros ételek mértékkel, az egészséges étrend részeként rendben vannak, de a sült és feldolgozott ételeket fogyassza takarékosan.

Szedjek táplálékkiegészítőket a pattanások kezelésére?

Bizonyos kiegészítők segíthetnek a pattanások elleni küzdelemben, ha a diéta és az életmóddal kapcsolatos intézkedések mellett alkalmazzák őket, többek között:

  • Cink: Ez az ásványi anyag támogatja a sebgyógyulást és csökkenti a gyulladást. Naponta 30-45 mg-ot szedjünk.
  • Omega-3: Omega-3 zsírsavak, mint például a halolaj, a gyulladás ellen. Fogyasszon naponta 1000-2000 mg EPA/DHA-t.
  • Probiotikumok: A probiotikumok támogatják a bélrendszer egészségét és a kiegyensúlyozott mikrobiomot. Keresse az olyan törzseket, mint a Lactobacillus és a Bifidobacterium.
  • A-, D-, E-vitaminok: Ezek a zsírban oldódó vitaminok erősítik a bőr immunitását és egészségét.
  • C-vitamin: A C-vitamin elősegíti a kollagéntermelést. A legjobb felszívódás érdekében keresse az észterezett formát.

Mindig konzultáljon bőrgyógyásszal vagy táplálkozási szakemberrel, mielőtt elkezdené a táplálékkiegészítőket, különösen, ha bármilyen egészségügyi problémája van. Bár a táplálékkiegészítők segíthetnek a pattanások ellenőrzésében, a holisztikus kezelés érdekében a legjobban a diétás és életmódbeli intézkedések mellett működnek.

Milyen ételek jók a pattanásos bőrre?

A tiszta, pattanásmentes bőr érdekében a legjobb élelmiszerek közé tartoznak:

  • Zsíros halak, mint a lazac, makréla, szardínia.
  • Leveles zöldek, mint a spenót, kelkáposzta, fejes saláta
  • Élénk színű gyümölcsök és zöldségek
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a zabpehely, barna rizs, quinoa
  • Hüvelyesek, beleértve a lencsét, a csicseriborsót és a babot is
  • Diófélék, mint a mandula, dió, brazil dió
  • Magvak, mint például chia, len, tök, napraforgó, tökmag, napraforgó
  • Kurkuma és gyömbér
  • Zöld tea
  • Étcsokoládé (legalább 70%-os kakaó)
  • Fokhagyma
  • Tojás
  • Édesburgonya
  • Görög joghurt

Koncentráljon a változatos, feldolgozatlan, gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztására. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend segít a pattanások megfékezésében, miközben alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat és tápanyagokat biztosít a legjobb bőrhöz.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső