A pattanások visszatérnek a doxiciklin után?

Published:

Rettegsz azoktól a vörös, duzzadt pattanásoktól, amelyek a lehető legrosszabbkor szoktak megjelenni? A pattanások frusztrálóak, fájdalmasak és kínosak lehetnek. Ha már kipróbálta a vény nélkül kapható krémeket és lemosókat, de nem járt sikerrel, bőrgyógyásza felírhatott Önnek egy szájon át szedhető antibiotikumot, a doxiciklint, hogy megtisztítsa a bőrét. De talán elgondolkodott: a pattanások visszatérnek a doxiciklin-kezelés után?

Ez gyakori probléma az aknés betegek számára, akik sikerrel jártak a doxiciklinnel. A tiszta bőr visszatérésének gondolata a kiütéses állapotba felzaklató lehet.

Az igazság az, hogy az antibiotikumos kezelés után a pattanások kiújulása lehetséges. Azonban sok mindent megtehetsz annak érdekében, hogy megakadályozd a pattanások visszatérését.

Vajon akne jön vissza után Doxycycline

Hogyan működik a doxiciklin a pattanásokon

Mielőtt belemerülnénk abba, mi történik, ha abbahagyja a doxiciklin szedését, nézzük meg, hogyan kezeli a doxiciklin a pattanásokat.

A doxiciklin egy szájon át szedhető tetraciklin antibiotikum, amelyet közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos akne kezelésére írnak fel. A doxiciklin az alábbiak révén fejti ki hatását:

  • Küzdelem a pattanásokat okozó baktériumokkal, mint például a Propionibacterium acnes (P. acnes).
  • Az akne baktériumok által okozott gyulladás csökkentése

A doxiciklin megállítja a P. acnes baktériumok növekedését és terjedését, amelyek eltömítik a pórusokat és kitöréseket okoznak. Az antibiotikumnak gyulladáscsökkentő hatása is van, amely segít csökkenteni a pattanások bőrpírját, duzzanatát és fájdalmát.

Az előírás szerint naponta szedve a doxiciklin jelentősen tisztíthatja a bőrhibákra hajlamos bőrt. A pattanások javulása azonban csak fokozatosan, hetek és hónapok alatt következik be. A legtöbb bőrgyógyász legalább 6-8 hétig javasolja a doxiciklin szedését a teljes tisztító hatás eléréséhez.

Visszatér-e a pattanások a doxiciklin abbahagyása után?

Következetes alkalmazás esetén a doxiciklin sok betegnél hosszú távon megszünteti a pattanásokat. A doxiciklin abbahagyása után azonban fennáll a pattanásos tünetek visszatérésének kockázata.

Miért jön vissza a pattanások a doxiciklin után? Ennek több oka is van:

1. A doxiciklin nem hosszú távú akne kezelés

A doxiciklin rövid távú megoldásnak tekinthető a pattanások javítására. Az antibiotikum kezeli az aktív pattanásokat és csökkenti a felesleges pattanásos baktériumokat. A doxiciklin azonban nem kezeli az akne kialakulásának kiváltó okait.

Az olyan tényezők, mint a túlzott olajtermelés, az eltömődött pórusok, a rossz bőrsejt-forgalom és a gyulladás a doxiciklin abbahagyása után is jelen vannak. Amikor az antibiotikum már nem tartja kordában az akne baktériumokat, ezek a megoldatlan akne kiváltó okok a kiütések visszatéréséhez vezethetnek.

2. Az akne baktériumok ellenállóvá válhatnak a doxiciklinnel szemben

Bármely antibiotikum ismételt vagy hosszú távú használata esetén az aknét okozó baktériumok alkalmazkodhatnak és ellenállóvá válhatnak. A doxiciklin nem biztos, hogy továbbra is olyan hatékonyan hat, ha a P. acnes baktériumok doxiciklin-rezisztenssé válnak.

Ha abbahagyja a doxiciklin szedését, a hátramaradt rezisztens P. acnes baktériumok ismét elszaporodhatnak, és ismétlődő pattanásokhoz vezethetnek.

3. A doxiciklin megváltoztathatja a bőr mikrobiom egyensúlyát

Az olyan szájon át szedhető antibiotikumok, mint a doxiciklin, minden baktériumot, nem csak a P. acnes-t csökkentik. A bőr természetes mikrobiom egyensúlyának ez a felborulása lehetővé teheti az akne baktériumok túlszaporodását, amint az antibiotikum-használat abbamarad.

A P. acnes szintjét folyamatosan csökkentő doxiciklin nélkül ezek a baktériumok gyorsan visszafejlődnek, és a pattanások következnek.

Mennyi időbe telik, amíg a pattanások visszatérnek a doxiciklin után?

A legtöbb bőrgyógyász 12-16 hétig javasolja a doxiciklin szedését. Ha rövid ideig szed doxiciklint, a pattanások a szedés abbahagyása után heteken belül valószínűleg kiújulnak.

Hosszabb, 6 hónapos vagy annál hosszabb kezelés esetén a doxiciklin után néhány hónapig eltarthat, amíg a pattanások visszatérnek. A kiújulás azonban még mindig gyakori.

Vizsgálatok szerint a betegek 40-60%-ánál a doxiciklin abbahagyását követő 3-4 hónapon belül a pattanások kiújulnak.

A pattanások visszatérése frusztráló lehet, miután a doxiciklin hatására tiszta bőrt látott. A legtöbb esetben azonban a doxiciklin után a pattanások nem lesznek olyan súlyosak, mint a kezelés megkezdése előtt.

Megakadályozhatja a pattanások visszatérését a doxiciklin után?

Bár a pattanások kiújulása kockázatot jelent a doxiciklin abbahagyása után, vannak módszerek, amelyekkel a pattanások sakkban tarthatók:

1. A doxiciklin fokozatos csökkentése

A doxiciklin hirtelen abbahagyása sokkolhatja a szervezetét, és a pattanások gyors fellángolását okozhatja. Ehelyett a bőrgyógyászával együttműködve 4-6 hét alatt lassan csökkentsék a doxiciklin adagját. Ez időt ad a bőrének az alkalmazkodásra.

2. Kérdezzen a hosszú távú, alacsony dózisú kezelésről

Egyes bőrgyógyászok a doxiciklint hosszú távon alacsonyabb fenntartó dózisban, például napi 50 vagy 100 mg-ban folytatják. Ez a mellékhatások kisebb kockázata mellett tartja elnyomva a pattanásos baktériumokat.

3. Kezdje el a helyi akne kezeléseket

Alkalmazzon vényköteles helyi kezeléseket, például retinoidokat, benzoil-peroxidot vagy helyi antibiotikumokat, amikor abbahagyja a szájon át szedett antibiotikumok szedését. Ez folyamatos megelőzést biztosít a pattanások ellen.

4. Vegyen szájon át szedhető probiotikumokat

A probiotikus kiegészítők segíthetnek helyreállítani a bőr mikrobiomjának egyensúlyát antibiotikum-használat után. Az egészséges mikrobiom ellenáll a P. acnes baktériumok túlszaporodásának.

5. Javítsa az akne bőrápolási rutinját

Használjon nem komedogén sminket és olajmentes bőrápolási termékeket. Naponta kétszer és izzadás után mosson arcot, hogy a pórusok tiszták maradjanak. Kerülje az arc megérintését. Ezek a tippek segítenek megelőzni az újabb pattanásokat.

6. Fontolja meg az izotretinoint (Accutane)

Egyes aknés betegek számára, akik hajlamosak az antibiotikumok utáni visszaesésre, az izotretinoin gyógyszer hosszú távú tisztulást biztosít. Az izotretinoin a tartósabb eredmények érdekében a pattanások gyökerénél kezeli az aknét.

A tiszta bőr fenntartása doxiciklin után

Bár a pattanások kiújulhatnak, miután befejezte a doxiciklin felírását, sok hatékony módja van a bőr hosszú távú ápolásának. Dolgozzon szorosan együtt bőrgyógyászával, hogy megtalálja a megfelelő akne karbantartási tervet.

Okos kezeléssel kordában tarthatja a pattanásokat, és továbbra is élvezheti a doxiciklinnel elért tiszta, magabiztos bőrét. Ne veszítse el a reményt, ha azt tapasztalja, hogy az antibiotikumok után visszatér némi pattanás. A következetes bőrápolás, az életmódbeli intézkedések és a bőrgyógyász által végzett nyomon követés segíthet megőrizni a nehezen kivívott tiszta arcbőrt.

Gyakran ismételt kérdések a pattanásokról a doxiciklin abbahagyása után

Mi okozza a pattanások visszatérését a doxiciklin szedése után?

A pattanások visszatérnek a doxiciklin után, mert az antibiotikumok nem kezelik a pattanások kiváltó okait. Az olyan tényezők, mint a felesleges olaj, az eltömődött pórusok, a baktériumok és a gyulladás az antibiotikumok után is jelen vannak. A doxiciklin abbahagyásakor ezek a kiváltó okok a pattanásos tünetek kiújulásához vezethetnek.

A doxiciklin tartósan gyógyítja a pattanásokat?

Nem, a doxiciklin nem gyógyítja tartósan a pattanásokat. A doxiciklin csak átmenetileg nyomja el a pattanásokat azáltal, hogy csökkenti a pattanásos baktériumokat és a gyulladást. Nem kezeli az akne kiváltó okait. A pattanások valószínűleg visszatérnek a doxiciklin abbahagyása után.

Mennyi idővel a doxiciklin befejezése után tér vissza a pattanások?

A legtöbb betegnél a doxiciklin kezelés abbahagyása után 1-4 hónapon belül a pattanások kiújulnak. Néhányan heteken belül kitöréseket tapasztalnak, míg mások akár 6 hónapig is tiszták maradhatnak az antibiotikum-kezelés után. Az idővonal egyénenként változik.

A doxiciklin rezisztencia miatt visszatér a pattanás?

Igen, a pattanásos baktériumok alkalmazkodhatnak és rezisztenssé válhatnak a doxiciklinnel szemben ismételt vagy hosszú távú használat után. A rezisztens baktériumokat a doxiciklin már nem pusztítja el. Ez az antibiotikumok abbahagyása után a pattanások visszatéréséhez vezethet.

A doxiciklint addig kell szedni, amíg a pattanások teljesen el nem tűnnek?

Nem, a doxiciklin a bőrgyógyász által előírt korlátozott ideig, általában 3-6 hónapig használható. A doxiciklin szükségnél hosszabb ideig történő szedése növeli az antibiotikum-rezisztencia és a mellékhatások kockázatát. A pattanások valószínűleg kiújulnak, függetlenül attól, hogy mennyi ideig szedi az antibiotikumokat.

Rossz hirtelen abbahagyni a doxiciklin szedését?

A doxiciklin hirtelen abbahagyása sokkolhatja a szervezetét, és a pattanások gyors fellángolását okozhatja. A legjobb, ha 4-6 hét alatt fokozatosan csökkenti az adagot bőrgyógyásza irányítása mellett. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy lassan alkalmazkodjon az antibiotikumok elhagyásához.

Mit lehet tenni, hogy a pattanások ne térjenek vissza a doxiciklin után?

A helyi kezelések alkalmazása, a szájon át szedett probiotikumok, a doxiciklin óvatos csökkentése, az aknés bőrápolási rutin javítása és a bőrgyógyász rendszeres felkeresése segíthet a doxiciklin befejezése után is tisztább bőr fenntartásában.

Lehetséges tiszta maradni, miután leszoktam a doxiciklinről?

Igen, lehetséges, de szorgalmas pattanásgondozásra van szükség. Dolgozzon szorosan együtt bőrgyógyászával, hogy megtalálja a megfelelő termékeket, eljárásokat és életmódbeli szokásokat, amelyek segítenek megelőzni az antibiotikumok utáni akne kiújulását. A karbantartó kezelések kulcsfontosságúak a pattanások hosszú távú távoltartásában.

Mit kell használni, ha a pattanások visszatérnek a doxiciklin után?

Keresse fel bőrgyógyászát a helyi, vényköteles gyógyszerek, például retinoidok, benzoil-peroxid vagy antibiotikus krémek elkezdéséről. A szájon át szedhető probiotikumok és a vény nélkül kapható szalicilsavas termékek szintén segíthetnek az antibiotikumok utáni pattanások kordában tartásában.

Visszatérhet a doxiciklinre, ha a pattanások visszatérnek?

Szükség esetén később még egy kör doxiciklinre is szükség lehet. De a baktériumok rezisztenciájának elkerülése érdekében más szájon át szedhető antibiotikumokat is fel lehet írni helyette. Hosszú távon a doxiciklin után gyakran az izotretinoin a következő védelmi vonal a visszatérő pattanások után.

Mik a jelei annak, hogy a pattanások visszatérnek a doxiciklin után?

A fokozott zsírosodás, a mitesszerek és az eltömődött pórusok, a kisebb pattanások nagyobb gyulladt pattanásokká válása és a gyakori új foltok, különösen a száj/állkapocs környékén, a doxiciklin abbahagyása után visszatérő pattanások jelei. Ha ezek visszatérését észleli, azonnal keresse fel bőrgyógyászát.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső