Honnan tudom megmondani, hogy milyen pattanásaim vannak?

Published:

A pattanások kezelése frusztráló lehet. Mielőtt hatékonyan kezelhetné, meg kell határoznia, hogy milyen típusú pattanása van. A pattanásoknak számos különböző kategóriája és típusa létezik, mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. A különböző típusok felismerése kulcsfontosságú a legjobb kezelések megértéséhez.

Az akne két fő kategóriába sorolható: a nem gyulladásos és a gyulladásos akne. A nem gyulladásos akne általában enyhébb, míg a gyulladásos akne súlyosabb. Bontsuk le a különböző típusokat, hogy pontosan be tudd azonosítani a tiédet.

Honnan tudom megmondani, hogy milyen pattanásaim vannak?

Nem gyulladásos akne

A nem gyulladásos aknét általában fehérfejűek, mitesszerek és apró pattanások jellemzik. Ezekhez a foltokhoz kevés vagy egyáltalán nem társul bőrpír. Íme a nem gyulladásos akne típusai:

Fehérfejűek

A fehérfejűség akkor keletkezik, amikor az elhalt hámsejtek, az olaj és a baktériumok csapdába esnek az eltömődött pórusban. A pórus zárva marad, így a törmelék nem tud kiszabadulni. Ez egy kis fehér dudort eredményez. A színt a csapdába esett elhalt hámsejtek és az olaj adja, nem pedig a genny, ahogy azt egyesek hiszik.

A fehérfejűség az arcon, jellemzően a homlokon, az állon és az orcákon jelentkezik. Gyakran előfordulnak a háton, a mellkason, a nyakon, a vállakon és a karokon is. A fehérfejűek nagyon gyakoriak az aknés bőrben.

Mitesszerek

A mitesszerek is eltömődött pórusokként kezdődnek. De ahelyett, hogy zárva maradna, a pórus kinyílik, és a levegőnek kiteszi a bennrekedt törmeléket. Ezáltal a törmelék oxidálódik, és feketévé válik. Így alakul ki a fekete szín.

A mitesszereket nyílt komedóknak is nevezik. Úgy néznek ki, mint apró fekete pöttyök, amelyek elszórtan helyezkednek el a bőr felszínén. Gyakran megtalálhatóak az arcon, különösen az orr és az áll területén. De bárhol előfordulhatnak a testen, beleértve a hátat, a mellkast és a vállakat is.

Kis pattanások

Ezek hússzínű kis dudorok, amelyek akkor keletkeznek, amikor olaj, elhalt hámsejtek és baktériumok rekednek a pórusokban. A pattanások akkor keletkeznek, amikor a pórusokat körülvevő falak a súlyos gyulladástól beszakadnak. Ez lehetővé teszi, hogy a törmelék kiömöljön a környező bőrbe.

A pattanások érzékeny, kis rózsaszín vagy piros dudorok, amelyek fájdalmasnak tűnhetnek. Enyhe, nem gyulladásos pattanásoknak számítanak, de megfelelő kezelés hiányában gyulladtabb pattanásokká alakulhatnak. A papulák elszórtan jelennek meg az olyan pattanásra hajlamos területeken, mint az arc, valamint a mellkas, a hát és néha a karok.

Gyulladásos akne

A gyulladásos akne fájdalmas, kipirosodott foltokból áll. Akkor alakul ki, amikor a baktériumok, az olaj és az elhalt hámsejtek mélyen a szőrtüszők belsejében rekednek. Ez beindítja az immunrendszert, és gyulladást okoz. Íme a gyulladásos akne különböző típusai:

Pustulák

A pattanások vagy pattanások akkor keletkeznek, amikor a csapdába esett törmelék miatt a fehérvérsejtek az eltömődött pórus helyére sietnek. Ezek a fehérvérsejtek gennyet termelnek, amely kitölti a pórust.

A gennyes pattanásoknál egy rózsaszín vagy vöröses színű, fehér dudorral körülvett, felemelkedett dudort észlelhet. A fehér csúcs a genny, nem pedig az elhalt hámsejtek, mint a fehérfejűeknél. A gennyes pattanások gyakran érzékenyek, és eléggé fájdalmasak lehetnek. Az arcon, a mellkason, a háton, a vállakon és a karokon szétszóródva láthatja őket.

Csomók

A csomók akkor alakulnak ki, amikor az eltömődött pórusokat körülvevő falak a bőr mélyén felszakadnak, és fertőzéseket okoznak. Kemény, nagy csomók alakulnak ki a bőr felszíne alatt.

A csomók nagy, szilárd elváltozások, amelyek a bőr felszíne alatt tapinthatók. A pustulákkal ellentétben a csomók nem tartalmaznak gennyet, mivel mélyen a bőrben maradnak. Kemény tapintásúak és nagyon fájdalmasak.

A csomók súlyos gyulladást jeleznek, és hegesedést eredményezhetnek, ha nem kezelik megfelelően. Gyakran előfordulnak az arcon, a mellkason, a háton és néha a karokon.

Cisztás akne

A cisztás akne a gyulladásos akne szélsőséges formája. Akkor fordul elő, amikor a fertőzések nagyon mélyen a bőrben rekednek, és a felszín alatt fájdalmas cisztákat képeznek.

A cisztás foltok nagy, vörös, duzzadt pattanások, amelyek tapintásra érzékenyek és fájdalmasak lehetnek. A ciszták akkor alakulhatnak ki, ha a pórusok nagyon eltömődnek, és a fertőzések jóval a bőr alatt rekednek.

A cisztás pattanások leggyakrabban az arcon, a mellkason, a nyakon, a háton és a vállakon jelentkeznek. A ciszták gyakran hegesedéshez vezetnek, ezért fontos az azonnali kezelés. Azt jelzik, hogy az akne súlyos állapotba fejlődik.

Hogyan lehet azonosítani a pattanások típusát

Most, hogy már ismeri a főbb típusokat, íme néhány tipp a sajátos pattanások azonosításához:

  • Vizsgálja meg a pattanásokat alaposan a tükörben. Nézze meg az egyes foltok jellemzőit - hússzínűek, fehérek, feketék, kicsik vagy nagyok? Ez jelezheti, hogy nem gyulladásos vagy gyulladásos pattanása van-e.
  • Figyelje meg, hogy hány fehérfejű/feketefejű, illetve hány pustula vagy csomó van. Minél több gyulladásos elváltozása van, annál súlyosabbnak tekinthető az akne.
  • Figyeljen arra, hogy mennyi pirosságot és duzzanatot lát a foltok körül. Ha erősen kipirosodtak és fájdalmasak, akkor a pattanások valószínűleg gyulladásosak.
  • Tapintsa meg a pattanásait - a cisztás pattanásokat a bőr alatti nagy, érzékeny csomókról lehet felismerni.
  • Fontolja meg, hogy elsősorban hol tör ki. A különböző típusok gyakran különböző helyeken fordulnak elő.
  • Vegye figyelembe az esetleges hegesedéseket. A csomós és cisztás pattanások hegeket okozhatnak.
  • A gyulladásos pattanások általában tartósan fennállnak, míg a nem gyulladásosok inkább szórványosan.
  • Ha bizonytalan, forduljon bőrgyógyászhoz. Ők a bőrét megvizsgálva megfelelően diagnosztizálni tudják az Ön pattanástípusát.

A különböző pattanástípusok egyedi jellemzőinek ismerete kulcsfontosságú a kezelés helyes megválasztásához. Fordítson nagy figyelmet a kiütéseire, hogy meg tudja határozni, melyik kategóriába tartozik az Öné. Ez lehetővé teszi, hogy megtalálja a megfelelő megoldásokat a tisztuláshoz.

A különböző akne típusok közös okai

A pattanások különböző okok miatt alakulnak ki. Ha megérti, hogy mi okozza az Ön konkrét típusát, az segíthet a gyökérprobléma kezelésében a tisztább bőr érdekében. Íme néhány a különböző pattanástípusok mögött álló leggyakoribb bűnösök közül:

A nem gyulladásos akne okai

  • Túlzott olajtermelés - Ez az elhalt bőr és a törmelék összetapadását és a pórusok eltömődését okozza. Ez nagyban hozzájárul a fehér- és mitesszerek kialakulásához.
  • Az elhalt hámsejtek felhalmozódása - Az elhalt sejtek összecsomósodhatnak és megrekedhetnek a pórusokban, ami eltömődéshez vezet.
  • Hormonok - A hormoningadozás, különösen a tinédzsereknél és a nőknél, fokozza az olajtermelést és az elhalt hámsejtek felhalmozódását.
  • Genetika - Egyes emberek genetikailag hajlamosak arra, hogy több olajat termeljenek és több elhalt hámsejtet halmozzanak fel.
  • Bőrápolási termékek - A nehéz krémek, olajok és a sűrű smink eltömíthetik a pórusokat, és fehér- és mitesszereket okozhatnak.

A gyulladásos akne okai

  • Hormonok - Amikor az androgénhormonok emelkednek, különösen a pubertás és a menstruáció idején, a faggyúmirigyek több olajat termelnek. Ez gyulladt pattanásokat okoz.
  • Baktériumok - A p. acnes nevű baktérium elszaporodik az eltömődött tüszőkben, ami fertőzésekhez, bőrpírhoz és duzzanathoz vezet.
  • Családi előzmények - Azok, akiknek a családjában már előfordult gyulladásos akne, hajlamosabbak a pattanások kialakulására.
  • Stressz - A magas stresszszint gyulladást vált ki a szervezetben, ami súlyosbíthatja a gyulladásos aknét.
  • Durva bőrápolás - A termékekben lévő bőrradírok, összehúzószerek és illatanyagok irritálhatják a bőrt és gyulladásos elváltozásokat idézhetnek elő.

Életmód tippek, hogy megakadályozzák a pattanások

A napi szokások kiigazítása segíthet a pattanások sakkban tartásában:

  • Tisztítsa a bőrt naponta - Használjon gyengéd tisztítószert reggel és este, hogy eltávolítsa a felesleges olajat, az elhalt bőrt, a sminket és más, a pórusokat eltömítő szennyeződéseket.
  • Kerülje az arc megérintését - Ezáltal szennyeződések és baktériumok kerülnek a bőrre, amelyek bejuthatnak a pórusokba és foltokat okozhatnak.
  • Edzés után zuhanyozzon - Az izzadság sót és olajat hagy a bőrön, ami elősegíti a pattanások kialakulását. Kerülje a szűk sisakok és sapkák viselését is, amelyek a bőrön tartják az izzadságot.
  • Cserélje gyakran a párnahuzatot - A párnahuzaton felhalmozódhat olaj, szennyeződés és baktériumok, amelyek minden éjjel visszakerülnek a bőrre, és eltömítik a pórusokat.
  • Kezelje a stressz szintjét - Csökkentse a stresszt, hogy csökkentse a gyulladást, amely rontja a gyulladásos aknét. Próbáljon ki olyan pihentető tevékenységeket, mint a meditáció, a jóga, a naplóírás vagy a mély légzés.

Néhány egyszerű életmódbeli változtatással tisztábban tarthatja bőrét és tisztábbá teheti pórusait, és ezzel megelőzheti a pattanások kialakulását.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni pattanások kezelésére

Ha már kipróbálta a vény nélkül kapható pattanások elleni szereket javulás nélkül, ez annak a jele, hogy bőrgyógyász által felírt kezelésre lehet szüksége. Íme néhány jel arra, hogy itt az ideje időpontot kérni:

  • A pattanások kezdenek hegesedni a bőrén.
  • Gyakran kap fájdalmas cisztákat vagy csomókat.
  • A pattanások érzelmi feszültséget vagy alacsony önbecsülést okoznak.
  • Az Ön kiütései súlyosbodnak vagy nem javulnak
  • Ön már több hónapja használ vény nélkül kapható termékeket, de eredménytelenül.

A bőrgyógyász megfelelően diagnosztizálhatja az Ön pattanástípusát, azonosíthatja az okokat, és személyre szabott kezelési tervet készíthet. A megfelelő kezeléshez ekkor valószínűleg vényköteles aknés gyógyszerekre van szükség.

A bőrgyógyász felkeresése inkább előbb, mint utóbb megelőzi a maradandó pattanásos hegeket és a bőr hosszú távú károsodását. Ne habozzon időpontot foglalni, ha pattanásai nem javulnak vagy idővel egyre rosszabbodnak.

A legfontosabb tudnivalók

  • A megfelelő kezelési módszer megtalálásához elengedhetetlen a pattanások konkrét típusának azonosítása. Nézze meg alaposan a kiütéseit, hogy megállapítsa, nem gyulladásos vagy gyulladásos aknéja van-e.
  • A nem gyulladásos pattanások fehér mitesszerekből, mitesszerekből és kis pattanásokból állnak, kevés bőrpírral. A gyulladásos akne fájdalmas, vörös elváltozásokat, például gennyes pattanásokat, csomókat és cisztákat foglal magában.
  • Ha megérti, hogy mi okozza az Ön pattanás típusát, legyen az hormonok, genetika vagy más tényezők, akkor segíthet a probléma gyökerét megcélozni.
  • Egyszerű életmódbeli változtatásokkal, például napi arcmosással, a stressz csökkentésével és a párnahuzat gyakori cseréjével megelőzheti a pattanások kialakulását.
  • Ha a pattanások nem javulnak a vény nélkül kapható szerekkel, azonnal keressen fel egy bőrgyógyászt, hogy megelőzze a maradandó károsodást és a hegesedést.

Az egyedi pattanásos helyzet megismerése a kritikus első lépés ahhoz, hogy végleg eltűnjön. Fordítson nagy figyelmet a sajátos kitörési mintáira és tüneteire, hogy megtalálhassa a bőrének legjobban megfelelő megoldásokat. A megfelelő kezelési tervvel végre elérheti pattanásmentes bőrére vonatkozó céljait.

Gyakran ismételt kérdések a pattanások típusának azonosításáról

Melyek a pattanások fő kategóriái?

A pattanások két fő kategóriája a nem gyulladásos és a gyulladásos. A nem gyulladásos pattanások közé tartoznak az enyhébb formák, mint a fehérfejűek, mitesszerek és apró pattanások. A gyulladásos akne fájdalmasabb, pirosabb foltokat foglal magában, beleértve a gennyes pattanásokat, csomókat és cisztákat.

Hogyan néz ki a nem gyulladásos pattanás?

A nem gyulladásos akne fehér mitesszerekből, mitesszerekből és kis rózsaszín pattanásokból vagy papulákból áll. Az ilyen típusú foltok általában húsos tónusúak, minimális bőrpírral. Ezek általában kicsik is, a tűhegy nagyságúaktól a néhány milliméter szélesekig terjednek.

Melyek a gyulladásos akne jellemzői?

A gyulladásos pattanások vörös, duzzadt pattanásokból állnak, amelyek fájdalmasak és érzékenyek lehetnek. Ide tartoznak a bőrpírral körülvett pattanások, a bőr alatti nagy, érzékeny csomók és a vörös, fájdalmas ciszták. A gyulladásos elváltozások általában tartósabbak, és megfelelő kezelés hiányában hegesedéshez vezethetnek.

Hogyan állapíthatom meg, hogy nem gyulladásos vagy gyulladásos pattanásaim vannak?

Ellenőrizze a foltok színét - a nem gyulladásos elváltozások általában bőrszínűek, míg a gyulladásos pattanások vörösek. Figyelje meg a fájdalmat és az érzékenységet is. Az enyhébb formák általában nem fájdalmasak, míg a gyulladásos pattanások fájdalmasak lehetnek. Vizsgálja meg a méretet is - a nem gyulladásos pattanások kicsik maradnak, míg a gyulladásos pattanások sokkal nagyobbak lehetnek.

Mi a különbség a fehér mitesszerek és a mitesszerek között?

A fehérfejűek zárt komedók - a pórus teljesen eltömődött. A mitesszerek nyitott komedók - a pórus csak részben van elzárva, és a felszínen nyílik. A fehér mitesszerek fehér színűek, míg a mitesszerek sötétebbnek tűnnek a felszínen. Mindkettő a nem gyulladásos pattanások gyakori típusa.

Hogyan lehet megszabadulni a nem gyulladásos pattanásoktól?

A nem gyulladásos akne általában jól reagál a vény nélkül kapható aknés termékekre, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a szalicilsav vagy a benzoil-peroxid. A napi kétszeri gyengéd tisztítás és a foltkezelések segíthetnek az enyhe komedonális akne tisztításában és az új kiütések megelőzésében.

Mi okozza a gyulladásos pattanásokat?

A gyulladásos pattanások kialakulásához számos tényező járul hozzá, többek között a hormonok, a genetika, a baktériumok, a stressz és a durva bőrápolási termékek okozta irritáció. Ezek a kiváltó okok duzzanatot, bőrpírt és esetleges hegesedést eredményeznek, ami a gyulladásos elváltozásokat jellemzi. A zsíros bőrtípusok szintén hajlamosabbak a gyulladásos pattanások kialakulására.

Hogyan kezelik a bőrgyógyászok a gyulladásos aknét?

Közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos akne esetén a bőrgyógyászok gyakran írnak fel helyi vagy szájon át szedhető antibiotikumokat a baktériumok elszaporodásának kezelésére és a gyulladás csökkentésére. A retinoidokat is gyakran használják az eltömődött pórusok felszabadítására és az új kitörések megelőzésére. További lehetőségek közé tartoznak a gyulladáscsökkentő krémek, a fogamzásgátló tabletták, az izotretinoin, valamint a lézer- vagy fényterápiák.

Mikor érdemes megfontolni, hogy bőrgyógyászhoz forduljak pattanások miatt?

Azonnal keressen fel egy bőrgyógyászt, ha fájdalmas ciszták vagy csomók, hegesedést okozó, súlyosbodó pattanások, vagy olyan pattanások vannak, amelyek több hónap után sem reagáltak a vény nélkül kapható kezelésekre. A bőrgyógyász segíthet a gyulladásos pattanások ellenőrzés alá vonásában, mielőtt maradandó károsodás következne be.

Milyen életmódbeli változtatások segíthetnek a pattanások megelőzésében?

A kíméletes bőrápolás, az arc érintésének kerülése, a stressz kezelése, a gyakori ágyneműmosás és az edzés utáni zuhanyzás segíthet a pattanások kialakulásának minimalizálásában. A bőr tisztán tartása és a gyulladás csökkentése kulcsfontosságú a gyulladásos és nem gyulladásos pattanások megelőzésében.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső