Ki kell pattintani egy pattanást?

Published:

Pattanások kipukkanása. Csábító, de meg kell-e tennie? Íme egy átfogó útmutató, amely segít a döntésben.

Mindannyian átéltük már ezt. Belenézel a tükörbe, és látod - az a piros, duzzadt dudor bámul vissza rád. Azonnal az az első ösztönöd, hogy addig nyomkodod, amíg ki nem pukkad. Azonban valószínűleg azt is hallottad már, hogy nem szabad pattanásokat kipukkasztani. Akkor mit kellene tenned? Pattanjon ki a pattanás vagy ne?

Kell Pop egy pattanás

A késztetés, hogy Pop Pattanások

Miért olyan csábító a pattanások kipukkasztása? Van valami eredendően kielégítő abban, hogy megszabaduljunk a pattanásoktól, különösen, ha szó szerint látjuk, ahogy a trutyi kijön. A pattanások kipukkasztása azonban több kárt is okozhat, mint hasznot, ha nem megfelelően végezzük.

Amikor eldöntöd, hogy kipukkasztod-e vagy sem, fontos megértened, hogy valójában mi van a pattanás belsejében, és hogyan befolyásolja a pattanás az élettartamát.

Mi van a pattanás belsejében?

A pattanások akkor alakulnak ki, amikor a szőrtüszők eltömődnek olajjal és elhalt hámsejtekkel. Ez lehetővé teszi, hogy a Propionibacterium acnes (P. acnes) nevű baktériumok elszaporodjanak az eltömődött tüszőben. Ahogy a baktériumok szaporodnak, a terület begyullad és kipirosodik. Ezt a gyulladást nevezzük pattanásnak.

A piros dudor belsejében pattanások vannak:

  • Faggyú - A bőr faggyúmirigyei által a szőrtüszők közelében termelt olaj. A pattanások egyik oka a túlzott faggyútermelés.
  • Baktériumok - A P. acnes baktériumok a faggyúból táplálkoznak, és gyorsan szaporodnak az eltömődött tüszőben.
  • Elhalt hámsejtek - A bőr felszínéről leváló sejtek összecsomósodhatnak és eltömíthetik a tüszőket.
  • Genny - Fehérvérsejtek, elhalt hámsejtek és baktériumok felhalmozódása. Ez a folyadékfelhalmozódás adja a pattanások fehér "fejét".

Tehát amikor kipukkad egy pattanás, ez a sok cucc kirobban belőle.

A pattanás életciklusa

A pattanások viszonylag rövid életciklusuk során különböző szakaszokon mennek keresztül:

1. Kialakulás - A szőrtüsző eltömődik faggyúval és bőrsejt-törmelékkel. A P. acnes baktériumok gyorsan szaporodnak a megrekedt faggyúban. Gyulladás kezdődik.

2. Érés - 1-2 hét alatt az elzáródott tüsző megnő és gyulladtabbá válik. A felszínen genny gyűlik fel, és fehérfejűség alakul ki.

3. Szakadás - A megduzzadt tüsző megreped, és az összes belső tartalma kiszabadul. A pattanás "kipukkad".

4. Gyógyulás - A vízelvezetés után a pattanás fokozatosan gyógyul. A gyulladás alábbhagy, és a bőr megújul.

A pukkanás befolyásolja az érési, a szakadási és a gyógyulási szakaszok közötti előrehaladást. De vajon ez előnyös vagy káros?

A pattanások kipukkanásának előnyei

A pattanások kipukkasztásának van néhány lehetséges előnye:

  • Elégedettség - Sokan elégedettséggel tölt el, ha eltávolítják a belsejében lévő trutymót, és "kipukkasztják" a dudort. A vizuális fejlődés kielégítő lehet.
  • Gyorsabb gyógyulás - A genny és a baktériumok elvezetése gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé, és gyorsabban ellapítja a pattanásokat.
  • Ahegesedés megelőzése - A kipattant pattanások kisebb valószínűséggel törnek fel maguktól úgy, hogy a bőrön hegek keletkeznek.
  • Azelzáródások feltárása - A kipattogzott pattanás lecsapolásával eltávolíthatja a faggyú "dugóját", amely elzárja a pórust.

Ezek az előnyök azonban csak akkor jelentkeznek, ha a pattanásokat megfelelően kipattintják. A helytelenül végzett pattanás sokkal több kárt okozhat, mint hasznot.

A pattanások kipukkanásának lehetséges ártalmai

Íme a pattanások kipukkadásának néhány legnagyobb kockázata:

  • A fertőzés terjedése - A pattanások nyomkodása mélyebbre nyomhatja a baktériumokat a bőrbe, ami kiterjedtebb fertőzést okozhat.
  • Károsítja a bőrt - A pattanások piszkálása károsíthatja a kollagénrostokat és áthatolhat a tüszőfalakon, ami hegesedéshez vezethet.
  • Késlelteti a gyógyulást - A felpattanás újra felnyitja a sebet, és megállítja a természetes gyógyulási folyamatot. Ez meghosszabbíthatja a gyulladást.
  • Sebhelyesedés - A helytelen pattintás maradandó heget hagyhat a bőrön, ami mélyedést, jelet vagy elszíneződött foltot hagyhat.
  • Fájdalom - Az érzékeny, gyulladt foltok nyomása meglehetősen fájdalmas lehet. Vannak kevésbé invazív módszerek a pattanások kezelésére.
  • Hagyja, hogy a baktériumok bejussanak a sebbe - Amikor kipattogtat egy pattanást, nyílt sebet okoz. Ez beengedi a baktériumokat a bőrbe, amelyek még több pattanást okozhatnak.

Amint láthatja, van néhány nagyon nyomós ok arra, hogy elkerülje a pattanások kipukkadását. De ha óvatosan és helyesen végezzük, a pattanások kipukkasztása előnyös lehet.

Hogyan lehet biztonságosan kipattintani egy pattanást

Ha pattanást akarsz kipattintani, akkor azt a megfelelő módon kell tenned. Kövesse az alábbi lépéseket, hogy elkerülje a lehetséges károkat:

1. Mosd meg a kezed és az arcod - Tisztítsd meg a bőröd és a kezed gyengéd tisztítószerrel, hogy eltávolítsd a felesleges olajat és a baktériumokat.

2. Sterilizálja a tűt - Használjon tűt vagy fertőtlenített lándzsát, hogy óvatosan megszúrja a foltot ahelyett, hogy összenyomná. Tartsa a tűt a bőrével párhuzamosan, hogy ne hatoljon mélyre.

3. Alkalmazzon meleg borogatást - Helyezzen meleg, nedves mosogatórongyot a területre néhány percre, hogy felpuhítsa a bőrt és a gennyet a felszínre vonzza.

4. Óvatosan nyomja össze - Egy vattapamacs vagy zsebkendő segítségével enyhén nyomja le a hiba mindkét oldalát. Ne nyomja meg erősen, vagy ne szúrja át újra.

5. Tisztítsa meg a területet - Használjon antimikrobiális tonikot a fertőzés megelőzése érdekében, miután lecsapolta a pattanás tartalmát. Fedje le hidrokolloid kötéssel a folyadék felszívása és a gyógyulás felgyorsítása érdekében.

6. Soha ne érintse vagy piszkálja - Ne használja a körmeit, amelyek baktériumokat hordoznak. És kerüld el, hogy ugyanazt a pattanást többször kipattogtasd, ami még több gyulladást okoz.

7. Tudja, mikor nem szabad kipattogtatni - Bizonyos pattanások, például a hormonális cisztás pattanások túl mélyek és kockázatosak ahhoz, hogy otthon kipattogtassa őket. Ezeket hagyja meg a bőrgyógyászának.

A pattanások kipukkasztása csak akkor segít, ha helyesen csinálod. Még akkor is vannak kockázatai, és nem szabad szokássá válnia.

Vannak alternatívái a poppingolásnak?

Szerencsére vannak sokkal biztonságosabb és hatékonyabb alternatívák a pattanások kezelésére és megelőzésére anélkül, hogy kipukkasztanád őket:

  • Benzoil-peroxid - Egy vény nélkül kapható összetevő, amely elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat és hámlasztja az elhalt hámsejteket az eltömődött pórusokban. Keresse a benzoil-peroxidot tartalmazó pattanásos foltkezelő készítményeket.
  • Szalicilsav - Segít a pórusok eltömődésének megszüntetésében az elhalt hámsejtek közötti "ragasztóanyag" feloldásával. A szalicilsav számos napi pattanásos arclemosóban megtalálható.
  • Retinoidok - A-vitamin-származékok, amelyek felgyorsítják a sejtforgalmat a bedugult szőrtüszőkben. A retinoidok, mint az adapalén, vény nélkül és receptre kaphatók.
  • Clindamycin - Ez az antibiotikum megállítja a pattanásokat okozó baktériumok növekedését. Helyileg vagy szájon át szedhető kapszula formájában kapható súlyosabb gyulladásos pattanások esetén.
  • Kerülje az arc megérintését - Tartsa távol a kezét az arcától egész nap, hogy megakadályozza a baktériumok átterjedését a meglévő pattanásokra.
  • Használjon olajmentes termékeket - Keresse a "nem komedogén" vagy "olajmentes" feliratot a bőrápoló és sminktermékek címkéjén. Az olajmentes termékek kisebb valószínűséggel tömítik el a pórusokat és okoznak kiütéseket.

Gyógyszerek használatával és az arc túlzott érintésének elkerülésével kezelheti és megelőzheti a pattanásokat anélkül, hogy ki kellene pattintania őket.

Mikor keresse fel a bőrgyógyászt

Ha nagy, fájdalmas kiütéseket tapasztal, amelyek nem reagálnak a vény nélkül kapható kezelésre, kérjen időpontot bőrgyógyászához. A bőrgyógyász:

  • Erősebb gyógyszerek, például izotretinoin, spironolakton vagy orális antibiotikumok felírása.
  • Súlyos cisztás pattanások esetén végezzen in-office extrakciókat vagy injekciókat.
  • Szakmai tanácsadás az Ön bőrtípusára és állapotára vonatkozóan

Ne próbálkozzon a fájdalmas cisztás pattanások otthoni kipukkasztásával. A maradandó hegesedés elkerülése érdekében forduljon szakemberhez.

A tanulság: Pattanások?

Íme, néhány legfontosabb tudnivaló:

  • A popping néha felgyorsíthatja a gyógyulást, de gyakran rontja a pattanások állapotát.
  • Csak a megfelelően kialakult fehérfejűeket pattintsa ki, és óvatosan ürítse ki a tartalmát.
  • Soha ne nyomja, szúrja vagy piszkálja a cisztás pattanásokat.
  • Kerülje a túlzott pattogtatást a bőrkárosodás és a hegesedés megelőzése érdekében.
  • Próbáljon ki alternatívákat, például akne gyógyszereket, olajmentes termékeket, és keressen fel egy bőrgyógyászt.

A legtöbb esetben jobb, ha teljesen elkerüljük a pattanások kipukkadását. A kockázatok általában meghaladják a hasznot. De ha már kipattintasz egy érett mitesszert, legalább óvatosan és biztonságosan tedd. Néhány óvintézkedéssel minimálisra csökkentheti a fertőzés és a hegesedés esélyét.

Ne feledje - a pattanások piszkálása és nyomkodása szinte mindig több kárt okoz, mint hasznot. Kezelje a pattanásokat bevált gyógyszerekkel, kerülje a pattanások érintését, és súlyos gyulladásos cisztás pattanások esetén forduljon bőrgyógyászhoz. Ha mindannyian követjük ezeket a tippeket, bőrünk sokkal jobban fog kinézni és érezni!

Gyakran ismételt kérdések a pattanások kipukkanásáról

Mi történik, ha kipukkad egy pattanás?

Amikor kipukkaszt egy pattanást, megreped a tüszőfal. Ezáltal kiszabadul a benne lévő tartalom, beleértve az olajat, az elhalt hámsejteket, a baktériumokat és a gennyet. A pattanás megnyomásával ezek az anyagok az eltömődött pórus nyílásán keresztül távoznak. A fehér trutyi, ami kijön, az a fertőző anyag, ami a bőr alatt rekedt.

A pattanások kipukkadása rossz?

A pattanások kipukkasztása rossz lehet, ha nem megfelelően történik. A helytelen pattanás mélyebbre nyomhatja a baktériumokat a bőrbe, nagyobb gyulladást okozhat, fertőzést terjeszthet, és károsíthatja a bőrt, ami maradandó hegesedéshez vezethet. Ezért a bőrgyógyászok óva intenek az otthoni pattanások kipukkasztásától.

A pattanások kipukkanása ront a helyzeten?

A pattanások kipukkasztása ronthat rajtuk:

  • A baktériumok mélyebbre nyomása a pórusokba, ami súlyosbítja az eredeti fertőzést.
  • Több gyulladást és bőrpírt okoz
  • A baktériumok átterjedése más helyekre, ami további pattanásokat okozhat
  • Nyílt seb létrehozása, amely érzékeny a külső baktériumokra
  • A gyógyulási folyamat késleltetése és a kitörések meghosszabbítása

Tehát bár kielégítő, a pattanások kipukkanása sok esetben biztosan ronthat a pattanásokon.

A pattanások kipukkanása hegeket hagy?

Igen, a pattanások kipukkasztása hegesedést okozhat, ha nem megfelelően történik. A pattanások kipiszkálása és összenyomása károsíthatja a tüszőfalat és a környező kollagénrostokat. Ez különböző típusú pattanásos hegeket eredményezhet:

  • Jégcsákány hegek - Mély, keskeny gödrök, amelyeket a fertőzött szőrtüszők okoznak.
  • Boxcar hegek - Széles, U alakú mélyedések a kollagén elvesztése miatt.
  • Gördülő hegek - hegszöveti sávok, amelyek egyenetlen bőrszerkezetet hoznak létre.
  • Hiperpigmentáció - Sötét foltok a felszín közelében felszakadó pattanásoktól

A szedés és a gyulladás elkerülése a legjobb megoldás a maradandó hegek megelőzésére.

Mikor szabad kipattogtatni egy pattanást?

Néhány különleges körülmények között rendben lehet egy érett pattanás kipukkasztása:

  • A pattanás készen áll arra, hogy magától kipukkadjon (nagy fehérfejűség).
  • A hiba kicsi, felületes és nem gyulladásos.
  • Steril eszközöket és megfelelő technikát használ
  • Megfelelően megtisztítod és gondozod a helyszínt utána.

De általában a legjobb, ha teljesen elkerüljük a pattanások kipukkadását. Fájdalmas ciszták esetén forduljon bőrgyógyászhoz.

Mi a legjobb módja a pattanás kipukkasztásának?

Ha ki kell pattannia egy pattanást, kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Alapos kéz- és arcmosás
  2. Sterilizálja a tűt alkohollal
  3. 10 percig alkalmazzon meleg borogatást
  4. Óvatosan szúrja át a fehérfejűség felszínét.
  5. Steril vattapamacsot használjon, hogy enyhén megnyomja az oldalakat.
  6. Tisztítsa meg a területet szalicilsavval vagy benzoil-peroxiddal.
  7. Alkalmazzon hidrokolloid kötést, és ne szedje fel a területet.

Kerülje a túlzott nyomást, nyomkodást vagy ugyanazon pattanás ismételt piszkálását.

Mit kell tenned a pattanás kipukkadása után?

Miután kipattant egy pattanás, fontos, hogy:

  • Tisztítsa meg a területet antimikrobiális arclemosóval.
  • Alkalmazzon benzoil-peroxidos foltkezelést
  • Fedjük le hidrokolloid tapasszal a nyitott sérülés védelmére.
  • Használjon helyi gyógyító kenőcsöt, például aloe verát.
  • Kerülje a terület érintését, piszkálását vagy további irritálását.
  • Tartsa hidratáltan a bőrt és viseljen naponta fényvédő krémet.

A megfelelő utókezelés elősegítheti a gyorsabb gyógyulást a pattanás kipattanása után.

Hogyan kezelhetem a pattanásokat anélkül, hogy kipukkasztanám őket?

Néhány biztonságosabb módja a pattanások pattogás nélküli kezelésének:

  • Pattanásos gyógyszerek, például retinoidok, benzoil-peroxid stb. használata.
  • Vényköteles antibiotikumok szedése gyulladásos cisztás akne esetén
  • Olajmentes és nem komedogén bőrápolási termékek használata
  • A túlzott arcérintés elkerülése a nap folyamán
  • Bőrgyógyász felkeresése kortizon injekciókra a nagy pattanásoknál
  • Professzionális fogkőeltávolítás esztétikai szakember által történő elvégzése
  • Rendszeres tisztítás és hámlasztás az eltömődött pórusok megelőzése érdekében.

Összességében a legjobb, ha nem pattanunk ki pattanásokat. Inkább forduljon szakszerű kezeléshez.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni pattanások miatt?

Keresse fel bőrgyógyászát pattanások esetén:

  • Nagy, fájdalmas, cisztás pattanásos elváltozások
  • A vény nélkül kapható kezelésekre nem reagáló akne
  • Pattanások elsősorban az állkapocsvonal vagy az arc alsó része mentén
  • Gyulladásos pattanások, amelyek hegeket vagy sötét foltokat hagynak maguk után
  • Gyakori pattanások a menstruáció előtt minden hónapban
  • Súlyos kitörések, amelyek érzelmi distresszt okoznak

A bőrgyógyász az Ön bőrére szabott, vényköteles pattanásos kezelést, vízelvezetést és tanácsadást tud nyújtani. Ne próbálkozzon a súlyos cisztás pattanások otthoni kipukkasztásával.

A pattanások kipukkasztása növeli a fertőzés kockázatát?

Igen, a pattanások kipukkasztása fertőzéshez vezethet. A pattanások nyomkodása kiszorítja a baktériumokat, amelyek átterjedhetnek más helyekre. A kinyílt tüsző pedig belépési pontot biztosít a külső baktériumok számára, hogy behatoljanak a bőrbe, és újabb pattanásokat okozzanak. Súlyos esetekben a kipattintott pattanás bakteriális fertőzése akár staphylococcus fertőzéssé is fajulhat.

A kipattant pattanások hagyhatnak mélyedéseket?

Igen, a pattanások helytelen kipukkasztása maradandó bemélyedéseket vagy gödröket okozhat a bőrön, különösen, ha mélyebb cisztákat nyomnak ki. A nyomás károsítja a bőrfelszín alatti kollagénmátrixot. A megrepedt tüsző pedig soha nem gyógyul be megfelelően, és mélyedést hagy maga után. Kerülje a pattanások szedését, és kövesse a megfelelő utókezelést, ha pattanást pattan ki, hogy minimalizálja a bemélyedések hegeinek kialakulását.

Használjak pattanáspattintó eszközt?

A steril lándzsák az egyetlen pattanáspattintó eszköz, amelyet a bőrgyógyászok ajánlanak, hogy finoman átszúrja az érett fehérfejűek felszínét. Soha ne használjon olyan pattintó eszközt, mint amilyeneket az interneten találhat, a pattanás tartalmának erőszakos kinyomására vagy kiásására. Ez rontja a gyulladást. A megfelelő technika a kulcs, nem az eszköz.

Mi a legjobb pattanás elleni tapasz, amit pattanás után használhatsz?

A legjobb pattanás utáni tapaszok hidrokolloidot tartalmaznak, mint például a COSRX Acne Pimple Master Patches vagy a Hero Cosmetics Mighty Patch. Ezek felszívják a folyadékot a nyílt sebből, és elősegítik a gyorsabb gyógyulást. Keresse a teafaolajat tartalmazó tapaszokat is, hogy megakadályozza a baktériumok elszaporodását. Kerülje a sima sebtapaszokat.

Ki lehet pattintani egy cisztás pattanást?

A cisztás pattanásokat soha nem szabad kipukkasztani vagy összenyomni. A ciszták nagy, fájdalmas, gennyes elváltozások mélyen a bőr alatt. Ha otthon kipukkasztja őket, azzal valószínűleg csak mélyebbre nyomja a fertőzést, és súlyos hegesedést okoz. A cisztás pattanásokat hagyja meg bőrgyógyászának, hogy kortizon injekciót adjon be neki.

Összefoglalva, a legjobb, ha nem pattanunk ki pattanásokat, amikor csak lehetséges. Inkább keressen professzionális pattanáskezelést. Ha mégis ki kell pattintania egy felszíni pattanást, először fertőtlenítsen, és utána ápolja a bőrt. Kerülje az ismételt pattogtatást, nyomkodást vagy piszkálást, ami hegek kialakulásához vezet. Visszafogottsággal és megfelelő technikával minimalizálhatja a pattanások kipattintásának egyes kockázatait.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső