Hogyan kell rögzíteni a hormonális akne

Published:

Az akne a leggyakoribb bőrbetegség az Egyesült Államokban, évente akár 50 millió amerikait is érint. Sokak számára azok a bosszantó pattanások, amelyeket tinédzserként kapunk, elhalványulnak, ahogy felnövünk. Sokaknál azonban a pattanások a tinédzserkor után is megmaradnak.

Tartalomjegyzék:

  1. Mi is pontosan a hormonális akne?
  2. Hogyan néz ki a hormonális pattanások?
  3. Mi okozza a hormonális pattanásokat?
    1. Pubertás
    2. Menstruáció
    3. Terhesség
    4. Perimenopauza
    5. Policisztás petefészek szindróma (PCOS)
    6. Stressz
    7. Gyógyszerek
    8. Kiegészítők
  4. Hogyan lehet megszabadulni a hormonális pattanásoktól?
    1. Kombinált fogamzásgátló tabletták
    2. Anti-androgének
    3. Retinoidok
    4. Benzoil-peroxid
    5. Szalicilsav
    6. Azelainsav
    7. Teafaolaj
    8. Aloe Vera gél
    9. Cink-kiegészítők
    10. Egészséges bőr szokások
  5. Kulcsfontosságú tippek a hormonális pattanásoktól való megszabaduláshoz
  6. Közös mítoszok a hormonális aknéról
  7. Mikor kell orvoshoz fordulni a hormonális pattanásokról
  8. Mikor kell endokrinológushoz fordulni hormonális akne esetén?
  9. Mikor érdemes fontolóra venni a hormonális tesztelést az akne esetében
  10. Születésszabályozás a hormonális aknéra - működik?
  11. Mennyi időbe telik, amíg a hormonális pattanások elmúlnak?
  12. Pattanásokat okozó hormonális egyensúlyhiányok
  13. Mennyi ideig tart a szülés utáni kontroll akne?
  14. Gyakran ismételt kérdések a hormonális aknéról
  15. Mi a különbség a hormonális pattanások és a normál pattanások között?
  16. Melyek a legjobb fogamzásgátló tabletták a hormonális pattanások kezelésére?
  17. Hogyan lehet megszabadulni a hormonális pattanásoktól természetesen?
  18. Mit ne egyél, ha hormonális pattanásaid vannak?
  19. Hogyan lehet megakadályozni a hormonális pattanások visszatérését?
  20. Milyen vitaminhiány okoz hormonális pattanásokat?
  21. A hormonális pattanások elmúlnak a terhesség után?
  22. Hogyan lehet megmondani, hogy a pattanások hormonálisak vagy gombásak?
  23. Használhatók-e hormonok, mint az ösztrogén és a tesztoszteron az akne kezelésére?

A hormonális pattanások a felnőttkori pattanások különösen bosszantó formája. Ahogy a neve is sugallja, a hormonok ingadozásával függ össze, és hajlamos kiszámítható időpontokban fellángolni - például a menstruáció előtt vagy a perimenopauza idején.

Hogyan kell rögzíteni a hormonális akne

Ha hormonális pattanásokkal küzdesz, nem vagy egyedül. Íme, amit tudnod kell a felismerésről és az ellenőrzés alá vonásról.

Mi is pontosan a hormonális akne?

Az akne akkor alakul ki, amikor a szőrtüszők eltömődnek olajjal és elhalt hámsejtekkel. Ez lehetővé teszi a baktériumok számára, hogy az eltömődött tüszőkben növekedjenek, és gyulladást okozzanak. Az eredmény vörös, fájdalmas dudorok a bőrön, amelyek lehetnek fehérfejűek, mitesszerek, pattanások vagy ciszták.

A hormonális akne akkor jelentkezik, amikor a hormonszintek megváltoznak. A leggyakoribb bűnösök a következők:

  • Androgének - Férfi nemi hormonok, mint a tesztoszteron. Az androgének fokozott olajtermelést váltanak ki, ami eltömítheti a pórusokat. A magas androgénszintű nőknél gyakran törnek ki az állkapocs, az áll és a nyak felső részén, ahol nagyszámú olajmirigy található.
  • Ösztrogén - Közvetlenül a menstruáció előtt az ösztrogén szintje csökken, míg a tesztoszteron szintje megugrik. Ez az egyensúlyhiány pattanásokat okozhat.

Összefoglalva tehát, a hormonális akne a hormonok, például az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron változásai által okozott akne. Ezek a hormonális ingadozások serkentik az olajtermelést és a gyulladást, ami pattanásokhoz vezet.

Hogyan néz ki a hormonális pattanások?

A hormonális pattanásoknak általában van néhány árulkodó jellemzője:

  • A havi ciklusa körül jelentkezik. A menstruáció előtti héten hirtelen kitörhet. Ahogy a hormonszintek ismét eltolódnak, a pattanások elhalványulnak.
  • Az arc alsó részére koncentrál az állkapocsvonal, az áll és a nyak felső része mentén. Néha a mellkasra és a hát felső részére is kiterjed.
  • A cisztás pattanások gyakoriak. Ezek nagy, vörös, fájdalmas, fej nélküli, mélyen a bőr alatt elhelyezkedő dudorok. A gyógyulásuk tovább tart, mint a tipikus fehér- vagy mitesszereké.
  • A kiütések gyakran kapcsolódnak olyan jelentős hormonális eseményekhez, mint a fogamzásgátló tabletták elkezdése vagy abbahagyása, a terhesség, a perimenopauza vagy a menopauza.

Összefoglalva tehát, a hormonális pattanások általában az alsó arcon és az állkapocsvonalon alakulnak ki. Havonta fellángol a ciklusoddal. És nagy hormonváltozásokkal jár. Ha ez hasonlít az Ön pattanásaira, akkor valószínűleg a hormonok a bűnösök.

Mi okozza a hormonális pattanásokat?

A hormonális akne akkor jelentkezik, ha az androgének szintje emelkedik. A fő okok közé tartoznak:

Pubertás

A serdülőkor elindítja az androgének hullámzását. A fiúk és a lányok egyaránt több faggyút termelnek, és kiütéseket tapasztalhatnak. Szerencsére a pubertással összefüggő pattanások gyakran átmenetiek.

Menstruáció

Közvetlenül a menstruáció előtt a progeszteron és az ösztrogén csökken. Ez lehetővé teszi, hogy az androgének domináljanak, növelve az olajtermelést. Ez a havi kiütések következménye.

Terhesség

A terhesség hatalmas hormonális változásokkal jár. Az emelkedő androgének és a progeszteron kiütésekhez vezethet, különösen az első trimeszterben.

Perimenopauza

Ahogy a nők közelednek a menopauzához, az ösztrogénszint csökken, míg a tesztoszteronszint magas marad. Ez az egyensúlyhiány fokozott olajtermelést és pattanásokat okoz.

Policisztás petefészek szindróma (PCOS)

A PCOS-ben szenvedő nők felesleges férfi hormonokat, például tesztoszteront termelnek. Az ebből eredő pattanások gyakran a tinédzser korban kezdődnek.

Stressz

A stressz hatására a mellékvesék olyan hormonokat bocsátanak ki, mint a kortizol és az androgének, amelyek felpörgetik az olajtermelést.

Gyógyszerek

A fogamzásgátló tabletták, a kortikoszteroidok vagy a lítium befolyásolhatják a hormonszintet, és pattanásokhoz vezethetnek.

Kiegészítők

A tejsavófehérje por és a kreatin-kiegészítők növelik az inzulinszintet, ami viszont felpörgeti az androgéntermelést. Kitörések következhetnek.

Összefoglalva tehát, a hormonális akne fő okai közé tartozik a pubertás, a havi menstruáció, a terhesség, a perimenopauza, a PCOS, a stressz, bizonyos gyógyszerek és étrend-kiegészítők. A kiváltó okok azonosítása segíthet a megfelelő kezelési megközelítés megtalálásában.

Hogyan lehet megszabadulni a hormonális pattanásoktól?

Számos hatékony pattanásos kezelést érdemes megfontolni:

1. Kombinált fogamzásgátló tabletták

A nők esetében az ösztrogént és progeszteront tartalmazó kombinált fogamzásgátló tabletták segíthetnek a hormonok szabályozásában és a pattanások csökkentésében. A tabletták csökkentik az androgénszintet és csökkentik az olajtermelést.

Több hónapig is eltarthat, amíg az eredmények láthatóvá válnak. Legyen türelmes. Az olyan márkák, mint a Yaz, az Estrostep és az Ortho Tri-Cyclen az FDA által engedélyezettek az akne kezelésére. Beszélje meg a lehetőségeket nőgyógyászával.

2. Anti-androgének

Az olyan antiandrogén gyógyszerek, mint a spironolakton, blokkolhatják az olajat kiváltó androgéneket. Az eredetileg vérnyomáscsökkentő gyógyszer, a "spiro"-t felnőtt nőknél hormonális akne kezelésére írják fel off-label. A tisztulás 2-3 hónapig is eltarthat.

3. Retinoidok

Az olyan retinoidok, mint a tretinoin (Retin-A), a tazarotén (Tazorac) és az adapalén (Differin) normalizálják az olajtermelést és a bőr sejtforgalmát. Egy borsónyi mennyiség éjszakai használata megelőzheti az eltömődött pórusokat. Terhesség alatt ne használja.

4. Benzoil-peroxid

A benzoil-peroxid elpusztítja a pórusokban lévő, pattanásokat okozó baktériumokat, és csillapítja a gyulladást. Keresse a 2,5-10% benzoil-peroxidot tartalmazó pattanásos lemosókat. Fehérítheti a szöveteket, ezért alaposan öblítse le az arcát arcmosás után.

5. Szalicilsav

A szalicilsav hámlasztja az elhalt hámsejteket és a pórusokban megrekedt olajat. Keresse a 0,5-2% szalicilsavat tartalmazó tisztítószereket és tonizálókat. A pórusokat eltömítő törmeléket eltávolítja, így megelőzi a pattanásokat.

6. Azelainsav

Az azelainsav a pattanások két okát is kezeli - elpusztítja a pattanásos baktériumokat és csökkenti a gyulladást. A vény nélkül kapható opciók közé tartozik a Finacea gél (15%) vényköteles vagy a The Ordinary Azelainsav szuszpenzió (10%).

7. Teafaolaj

A teafaolaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású illóolaj, amely hatékony a pattanások kezelésére. Keverjen néhány cseppet az arclemosóba vagy hidratáló krémbe. Ne használja teljes erővel, mert az irritálhatja a bőrt.

8. Aloe Vera gél

Az aloe vera gél antibakteriális és nyugtató hatású a pattanásokra. Tisztítás után vékony rétegben kenjen tiszta aloe gélt a pattanásokra. Keressen minőségi terméket hozzáadott összetevők nélkül.

9. Cink-kiegészítők

Az orális cinkkiegészítők csökkentik a tesztoszteron- és olajtermelést, ami segíthet a hormonális pattanások kezelésében. Vegyen be naponta 30-50 mg cinkpikolinátot. A cink interferálhat az antibiotikumokkal, ezért egyeztessen orvosával.

10. Egészséges bőr szokások

A jó bőrápolási szokások a pórusok tisztán tartásával segítenek megelőzni a pattanásokat. Reggel és este mosakodjon gyengéd tisztítószerrel. Kerülje a durva bőrradírokat. Korlátozza az arc megérintését, hogy elkerülje a baktériumok átvitelét. Rendszeresen cserélje a párnahuzatot. Kezelje a stresszt testmozgással, meditációval stb.

Az enyhe hormonális pattanások számos esete kontrollálható egészséges bőrápolással és olyan vény nélkül kapható összetevőkkel, mint a szalicilsav vagy a benzoil-peroxid. A közepesen súlyos vagy súlyos pattanások kezelésére vényköteles gyógyszerekért keressen fel egy bőrgyógyászt. A legtöbb kezelésnek 8-12 hétre van szüksége a hatáshoz, ezért legyen következetes. Figyeljen a havi fellángolásokra a minták azonosítása érdekében. A megfelelő megközelítéssel a hormonális pattanásokat végleg eltüntetheti.

7 kulcsfontosságú tippek a hormonális pattanásoktól való megszabaduláshoz

Ha havi kiütésekkel küzd, íme néhány gyors tipp a hormonális pattanások kordában tartásához:

  • Használjon pattanások elleni összetevőket, például retinoidokat, benzoil-peroxidot és szalicilsavat.
  • Vegyen cink-kiegészítőket az olaj és a tesztoszteron csökkentése érdekében.
  • Beszéljen nőgyógyászával a hormonok szabályozására szolgáló fogamzásgátló tablettákról.
  • Szükség esetén keressen fel egy bőrgyógyászt receptre felírt antiandrogének vagy retinoidok miatt.
  • Csökkentse a stresszt jógával, meditációval, vagy bármi mással, ami Önnek megfelel.
  • A havi fellángolások nyomon követése a minták azonosítása érdekében
  • Legyen türelmes - 2-3 hónapig is eltarthat, amíg javulást tapasztal.

Tartsa magát a következetes rutinhoz, amely a pattanásokat kiváltó okokra összpontosít, és végre megtisztíthatja a hormonális pattanásokat.

Közös mítoszok a hormonális aknéról

Sok téves információ kering a hormonális pattanásokkal kapcsolatban. Válasszuk szét a tényeket a kitalációtól:

Mítosz: Csak együtt kell élni a hormonális pattanásokkal.

Tény: Hamis. Ma már számos hatékony orvosi kezelés létezik a hormonális pattanások kezelésére.

Mítosz: Csak a tinédzsereknél alakul ki hormonális pattanás.

Tény: Nem igaz. A felnőtt nők hajlamosabbak a hormonális pattanásokra a havi menstruáció, a terhesség és a perimenopauzában ingadozó hormonok miatt.

Mítosz: A csokoládé és a zsíros ételek kerülése segít a hormonális pattanásokon.

Tény: Az étrendnek kevés hatása van a hormonális pattanásokra, amelyeket a belső hormonális változások irányítanak.

Mítosz: Nem használhat retinoidokat, például Retin-A-t, ha teherbe akar esni.

Tény: A retinoidokat aktív terhesség vagy szoptatás alatt kerülni kell. De biztonságosan használhatók a fogamzási kísérlet alatt.

Mítosz: A fogamzásgátló tabletták csak átmenetileg fedik el a pattanásokat.

Tény: Folyamatos szedés esetén a fogamzásgátló tabletták a hormonok szabályozásával hosszú távú pattanáskezelést biztosíthatnak.

Ne hagyja, hogy ezek a gyakori mítoszok elriasszák a kezelés igénybevételétől. A mai orvosi terápiák sikeresen kordában tarthatják a makacs hormonális pattanásokat.

Mikor kell orvoshoz fordulni a hormonális pattanásokról

Az enyhe hormonális kiütések gyakran kezelhetők vény nélkül kapható termékekkel. Ha azonban közepesen súlyos vagy súlyos pattanásokkal küzd, az egy jel arra, hogy időpontot kérjen bőrgyógyászhoz. Az orvoshoz fordulás jelei a következők:

  • Több hónapon keresztül próbálkozott vény nélkül kapható gyógyszerekkel, de nem javult a helyzet.
  • Mély, fájdalmas ciszták alakulnak ki
  • Az akne hegeket vagy sötét foltokat hagy maga után
  • A kiütések jelentősen befolyásolják az önbecsülését.
  • Felnőtt nőként hirtelen, megmagyarázhatatlan pattanások jelentkeznek nálad.

A bőrgyógyásznak több eszköz áll rendelkezésére a hormonális akne diagnosztizálásához és kezeléséhez. Erősebb retinoidokat, antiandrogén gyógyszereket vagy akár hormonszabályozó gyógyszereket is felírhatnak. Emellett orvosi eljárásokat is javasolhatnak, például kortizoninjekciókat a nagy ciszták zsugorítására vagy lézeres kezeléseket az aknés hegek kezelésére. Ne habozzon segítséget kérni. Mindig új akne kezelések jelennek meg, így a bőrgyógyász megtalálhatja az Ön számára megfelelő megközelítést.

Mikor kell endokrinológushoz fordulni hormonális akne esetén?

Egyes közepesen súlyos vagy súlyos esetekben a bőrgyógyász javasolhatja, hogy endokrinológus is vizsgálja ki a bőrbetegségeket. Az endokrinológus a hormonokra specializálódott, és segíthet azonosítani a pattanások kialakulásához hozzájáruló esetleges hormonális egyensúlyhiányt.

Az endokrinológus felkeresésének jelei a következők lehetnek:

  • További tünetei vannak, mint a felesleges arc- vagy testszőrzet, ritkuló haj, szabálytalan menstruáció, meddőség, elhízás stb.
  • A vérvizsgálatok magas androgénszintet jeleznek
  • A pattanások a tizenéves korban kezdődtek, és nem szűnnek meg.
  • Az akne kiújulása több kezelés ellenére is súlyosbodik
  • Ön olyan betegségben szenved, mint a PCOS, amely köztudottan hormonális problémákat okoz.

A hormonális egyensúlyhiány pontos megállapításával az endokrinológus célzott terápiákat, például fogamzásgátló tablettákat vagy antiandrogéneket tud ajánlani, hogy az akne gyökeréhez nyúljon. A hormonok megfelelő egyensúlyba hozása végre megtisztíthatja a bőrét.

Mikor érdemes fontolóra venni a hormonális tesztelést az akne esetében

Ha a szokásos pattanásos kezelésekkel sikertelenül próbálkozott, indokolt lehet a hormonvizsgálat. A hormonvizsgálat nem mindig szükséges, de bizonyos esetekben hasznos lehet:

  • Azt gyanítja, hogy emelkedett androgénszintje van, PCOS-ben vagy más hormonális rendellenességben szenved.
  • Havi akne fellángolásokat tapasztal, ami hormonális kötődésre utal.
  • A helyi és szájon át szedhető pattanások elleni gyógyszerek nem kontrollálták megfelelően a pattanásokat.
  • Egyéb hormonális tünetei vannak, mint például a túlzott arcszőrzet vagy a szabálytalan menstruáció.
  • Később, felnőtt nőként kezdtél kitörni.

A gyakori hormonvizsgálatok közé tartoznak:

  • Teljes és szabad tesztoszteron
  • DHEA-szulfát (DHEA-S)
  • Androstenedione
  • Dihidrotesztoszteron (DHT)
  • Dehidroepiandroszteron (DHEA)
  • Szexhormon-kötő globulin (SHBG)

Dolgozzon együtt egy endokrinológussal annak megállapítása érdekében, hogy mely vizsgálatok megfelelőek. Ha hormonális rendellenességeket találnak, célzott kezelésben részesülhet, hogy a hormonális akne végleg eltűnjön.

Születésszabályozás a hormonális aknéra - működik?

A havonta a ciklusuk körüli pattanásokkal küzdő nők számára a fogamzásgátló tabletták hatékony kezelést jelenthetnek. Íme egy pillantás arra, hogyan működnek:

Az olyan fogamzásgátló tabletták, mint a Yaz, az Estrostep és az Ortho Tri-Cyclen két kulcsfontosságú hormont tartalmaznak - ösztrogént és progesztint (szintetikus progeszteront). Ez a kombináció többféleképpen segít:

  • Csökkenti a tesztoszteron szintet
  • Csökkenti az olajmirigyek termelését
  • Normalizálja az ovulációt és a menstruációs ciklusokat
  • Stabilizálja a hormonális ingadozásokat

A hormonok szabályozásával és a tesztoszteron korlátozásával a fogamzásgátló csökkenti a túlzott olajtermelést és a gyulladást, amelyek hozzájárulnak a bőrkiütésekhez.

Bár minden kombinált tabletta nyújthat némi akne enyhülést azáltal, hogy a hormonszintek hónapról hónapra egyenletesebbé válnak, az olyan márkák, mint a Yaz és az Ortho Tri Cyclen az FDA által kifejezetten a mérsékelt akne kezelésére engedélyezettek. A súlyosabb pattanásokban szenvedőknek nagyobb dózisú Diane-35-öt vagy Dianette-hez hasonló származékokat lehet felírni.

Általában legalább három hónapig tart, amíg a pattanások javulása észrevehetővé válik a fogamzásgátló tabletták elkezdésekor. A következetes, hosszú távú használat biztosítja a legtartósabb akne enyhülést a hormonális ingadozások szabályozásával. Néhány nő kizárólag a makacs hormonális akne kezelésére fordul a fogamzásgátló tablettákhoz. Beszélje meg lehetőségeit egy megértő nőgyógyásszal.

Mennyi időbe telik, amíg a hormonális pattanások elmúlnak?

Ha hormonális pattanásokkal küzd, tiszta bőrt szeretne minél előbb. De valójában mennyi időbe telik, amíg a kezelések eredményei láthatóvá válnak? Erre számíthat:

  • OTC akne termékek: 4-6 hét
  • Helyi vényköteles kezelések: 4-6 hét
  • Szájon át szedhető antibiotikumok: 6-8 hét
  • Fogamzásgátló tabletták: 2-3 hónap
  • Spironolakton: 2-3 hónap
  • Izotretinoin (Accutane): Akár 6 hónapig

A türelem és a következetesség kulcsfontosságú - a legtöbb pattanás elleni gyógyszer 8-12 hétig tart, mire hatni kezd. Frusztráló érzés lehet heteket vagy hónapokat várni arra, hogy a bőröd kitisztuljon, miközben továbbra is kiújul. De bízzon a folyamatban. Tartsa be bőrgyógyásza ajánlásait, és a hormonális pattanások kezdenek majd rendeződni.

Néhány tipp, hogy segítsen megbirkózni a kezelések felfutásával:

  • Használjon sminket, hogy elrejtse a kiütéseket
  • Kerülje a pattanások szedését és kipattogzását
  • Folytassa a termékek használatát akkor is, ha a bőr megtisztul, hogy megakadályozza a pattanások visszatérését.
  • Készítsen fejlődési fotókat a finom fejlesztések nyomon követéséhez
  • Keresse meg a mások támogatását az akne fórumokon

Az orvosi kezelés és az életmódváltás megfelelő kombinációjával a hormonális pattanások végre a múlté lehetnek!

Pattanásokat okozó hormonális egyensúlyhiányok

Míg a hormonális pattanásokban a tesztoszteron, az ösztrogén és a progeszteron ingadozása játszik fő szerepet, más hormonális egyensúlyhiányok is kiválthatják a pattanásokat. A leggyakoribb bűnösök közé tartoznak:

Inzulin - A magasabb inzulinszint növeli az androgéntermelést. Ez serkenti az olajmirigyeket és eltömíti a pórusokat.

Kortisol - A stressz túlzott kortizolszintet vált ki, ami felgyorsítja az olajképződést és gyulladásos aknét vált ki.

Növekedési hormon - A túlzott növekedési hormon (GH) túlstimulálja az olajmirigyeket és a faggyútermelést, ami eltömődött pórusokhoz vezet.

Inzulin növekedési faktor (IGF-1) - Ennek a növekedési hormonnak a magasabb szintje pattanásokat okozhat.

Policisztás petefészek szindróma (PCOS) - Ez az állapot megzavarja a normális hormonciklusokat, és jelentősen megnövelheti a tesztoszteronszintet. Gyakran pattanások, arcszőrzet, rendszertelen menstruáció és meddőség a következménye.

Pajzsmirigy - A pajzsmirigy túlműködése és alulműködése egyaránt befolyásolja az olyan hormonokat, mint a tesztoszteron, amelyek pattanásokhoz vezetnek.

Bélhormonok - A legújabb kutatások szerint a leptin, a ghrelin és más gasztrointesztinális hormonok modulálják az olajmirigyek működését.

Néhány közepesen súlyos vagy súlyos pattanásos esetben érdemes a szokásos gyanúsítottakon, például a tesztoszteronon és az ösztrogénen túlra tekinteni. Fedezzen fel más hormonális útvonalakat, amelyek esetleg kibillentek az egyensúlyból, és hozzájárulhatnak a makacs kiütésekhez.

Mennyi ideig tart a szülés utáni kontroll akne?

Sok nő szed fogamzásgátló tablettát a hormonok szabályozására és a pattanások kordában tartására. De mi történik, ha úgy dönt, hogy elhagyja a tablettát? A fogamzásgátló utáni pattanások gyakoriak. Az alábbiakban elmondjuk, mire számíthat:

Amikor abbahagyja a fogamzásgátló tabletták szedését, a teste visszaáll a normál hormonális ritmusba. Az ösztrogén- és progeszteronszint csökken. A tesztoszteronszint átmenetileg megugrik. Ez a hormonális hullámvasút általában három-hat hónapig tart, amíg a szervezet alkalmazkodik.

Ez alatt az idő alatt a legnagyobb valószínűséggel kitörések fordulnak elő. A pattanások lényegében "lelepleződnek", ahogy a természetes hormonok újra felpörögnek. A pattanásokat a fogamzásgátló tabletták szedése miatt tartották elfojtva.

Íme néhány tipp a szülés utáni pattanások minimalizálására:

  • A fogamzásgátló tabletták fokozatos kivezetése, ha lehetséges (pl. kihagyni a placebónapokat).
  • Folytassa a helyi akne kezelések használatát, hogy a bőrt tisztán tartsa.
  • Próbálja ki az anti-androgén spironolaktont a tesztoszteron blokkolásához.
  • Vegyen be cink-kiegészítőket a tesztoszteron-termelés csökkentésére
  • Használjon szalicilsav vagy retinoid termékeket az eltömődött pórusok megelőzésére.

Legyen türelmes a kezdeti hónapokban, amíg a hormonjai újrakalibrálódnak. Hat hónapon belül a hormonszintek jellemzően stabilizálódnak, és a szülés utáni pattanások javulnak. A következetes bőrápolás kordában tartja a pattanásokat, ahogy a hormonok természetes módon kiegyenlítődnek.

Gyakran ismételt kérdések a hormonális aknéról

Mi a különbség a hormonális pattanások és a normál pattanások között?

A fő különbség az ok. A rendszeres pattanásokat olyan tényezők váltják ki, mint a baktériumok, az eltömődött pórusok, a túlzott olajtermelés stb. A hormonális akne kifejezetten a hormonok, például a tesztoszteron, az ösztrogén és a progeszteron változásai miatt alakul ki, amelyek fokozzák az olajtermelést és a gyulladást.

Melyek a legjobb fogamzásgátló tabletták a hormonális pattanások kezelésére?

A progesztineket tartalmazó drospirenont (mint a Yaz) vagy norgestimátot (mint az Ortho Tri-Cyclen) tartalmazó fogamzásgátló tablettákat előnyben részesítik akne esetén. Ezeknek a progesztineknek minimális androgén (tesztoszteronszerű) mellékhatása van. A kifejezetten akne kezelésére engedélyezett márkás tabletták, mint a Yaz vagy a Diane-35 ciproteront tartalmaznak, amely erős antiandrogén.

Hogyan lehet megszabadulni a hormonális pattanásoktól természetesen?

Az olyan természetes gyógymódok, mint a cinkkiegészítők, a lándzsásmenta tea, az esti primrose olaj és az almaecetes vagy mézes maszkok segíthetnek a hormonok egyensúlyában és a gyulladás csökkentésében. Az antioxidánsok bogyós gyümölcsökkel, zöldekkel és diófélékkel való növelése szintén segíthet. Csökkentse a stresszt és aludjon eleget.

Mit ne egyél, ha hormonális pattanásaid vannak?

Korlátozza a vércukorszintet növelő ételeket, például a finomított szénhidrátokat, a cukros ételeket és az üdítőket. A magas glikémiás élelmiszerek fokozzák az inzulint, ami viszont az androgéntermelést hajtja. Kerülje a tejsavófehérje- és kreatin-kiegészítőket, amelyek a pattanások kialakulásában szerepet játszanak. Minimalizálja a tejtermékeket, amelyek hormonokat tartalmaznak, amelyek súlyosbíthatják a pattanásokat.

Hogyan lehet megakadályozni a hormonális pattanások visszatérését?

A hosszú távú kezelés az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron ingadozásának ellenőrzését igényli. A lehetőségek közé tartoznak a kombinált fogamzásgátló tabletták, az antiandrogének, mint a spironolakton, vagy az izotretinoin (Accutane) az ellenállóbb súlyos akne esetén. Az olyan életmódbeli változtatások, mint a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése és az alacsony glikémiás étrend szintén segítenek a hormonok stabilizálásában.

Milyen vitaminhiány okoz hormonális pattanásokat?

A B5-vitamin fontos szerepet játszik a hormonok és az olajmirigyek működésében. Alacsony szintje összefüggésbe hozható a pattanásokkal. A cink szintén kritikus - csökkentheti a tesztoszteronszintet. Az A-, D- és E-vitaminok, valamint az Omega-3-vitaminok csökkentik a gyulladást. Ezeknek a vitaminoknak a fokozása segíthet megelőzni a hormonális kiütéseket.

A hormonális pattanások elmúlnak a terhesség után?

Az akne fellángolása gyakori a terhesség alatt a megemelkedett hormonok, például az androgének és a progeszteron miatt. A szülés után a hormonszintek stabilizálódnak, és a terhességi pattanások általában néhány hónapon belül megszűnnek. A szülés után az orális fogamzásgátlók biztonságos kezelési lehetőséget jelentenek. A szoptatós anyák választhatják az olyan helyi szereket, mint a benzoil-peroxid, azelainsav vagy retinoidok.

Hogyan lehet megmondani, hogy a pattanások hormonálisak vagy gombásak?

A pattanások gombásak lehetnek, például viszkető, piros dudorok, pikkelyek, a nedves területeken, például az orr és a száj oldalán koncentrálódó pattanások, valamint az izzadság vagy a páratartalom által kiváltott pattanások. A gombás pattanások gyakran reagálnak a cinkpiritiont vagy ketokonazolt tartalmazó korpásodási samponokra. A gombás akne megerősítése érdekében keressen fel egy bőrgyógyászt.

Használhatók-e hormonok, mint az ösztrogén és a tesztoszteron az akne kezelésére?

A hormonális terápiák elsősorban az antiandrogénekre összpontosítanak, hogy csökkentsék a megemelkedett tesztoszteronszintet és szabályozzák a menstruációs ciklusokat. Az ösztrogént kombinált fogamzásgátló tablettákban adják, de önmagában nem alkalmazzák a fokozott egészségügyi kockázatok miatt. A bioidentikus hormonterápia ellentmondásos, de bizonyos esetekben segíthet enyhíteni a perimenopauzális aknét. Keressen fel egy endokrinológust a hormonális kezelési lehetőségek megbeszélése céljából.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső