Mi a különbség a pattanások és a pattanások között?

Published:

Gondolkodott már azon, hogy mi a különbség a pattanások és a pattanások között? A legtöbb ember felcserélhetően használja ezeket a kifejezéseket, de van néhány alapvető különbség.

Mi a különbség a pattanások és a pattanások között?

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mik azok a pattanások és pattanások, mi okozza őket, és hogyan lehet hatékonyan kezelni őket. A pattanások és a pattanások közötti különbségeket is megvizsgáljuk, hogy jobban megértse, mi történik a bőrével.

Mik a pattanások?

A pattanások kis bőrelváltozások vagy gyulladások, amelyek akkor alakulnak ki, amikor az olaj és az elhalt hámsejtek eltömítik a pórusokat. A pattanások szakkifejezése a komedók.

Amikor egy pórus eltömődik, baktériumokat rejt magában. A szervezet fehérvérsejteket küld a fertőzött területre, hogy leküzdjék a baktériumokat. Ennek hatására a pórus begyullad és kipirosodik. A pórusban genny gyűlik fel, és fehér vagy sárga folyadékkal töltődik meg. Ennek eredményeképpen fehérfejű vagy mitesszeres pattanás alakul ki a felszínen.

A pattanások leggyakrabban az arcon, a háton, a mellkason, a nyakon és a vállakon jelennek meg. Ezeken a területeken nagyszámú olajmirigy található. Méretük a kis dudoroktól a nagy, fájdalmas pattanásokig terjedhet.

A pattanások néhány gyakori típusa a következő:

  • Fehérfejűek - Ezek a bőr alatt maradnak, a felszínen egy kis fehér ponttal.
  • Mitesszerek - Ezek olyan nyitott komedók, amelyek a felszínen a melanin nevű bőrpigment felhalmozódása miatt feketének tűnnek.
  • Papulák - Kis piros dudorok, amelyek érzékenyek vagy fájdalmasak.
  • Pusztulák - látható gennyet tartalmazó pattanások.
  • Göbök - Nagy, tömör pattanások, amelyek mélyen a bőrbe ágyazódnak.
  • Ciszták - Mély, fájdalmas, gennyel teli pattanások.

A pattanások nagyon gyakoriak, különösen a tizenévesek körében. A 12 és 24 év közötti emberek mintegy 85%-a tapasztal kisebb pattanásokat. Ezeket a pubertással járó hormonális változások okozzák.

A pattanások fájdalmasak és bosszantóak lehetnek. De gyorsan elmúlnak, általában néhány napon belül gyógyulnak. Egyszerre csak egy vagy két pattanás nem számít pattanásnak.

Mi az akne?

Az akne egy hosszú távú bőrbetegség, amelyet mitesszerek, fehér mitesszerek, pattanások, zsíros bőr és esetleg hegesedés jellemez. A pattanásoknak több típusa létezik:

  • Acne vulgaris - A leggyakoribb forma, amely fehérfejűeket, mitesszereket, papulákat, pustulákat, csomókat és cisztákat tartalmaz.
  • Akne rosacea - Pattanások és bőrpír, gyakran középkorú nőknél.
  • Akne cosmetica - A pórusokat eltömítő smink, bőrápolási termékek és zsíros anyagok okozzák.
  • Acne mechanica - Súrlódás, nyomás, hő és izzadság által okozott. Sportolóknál gyakori.
  • Acne fulminans - Hirtelen kialakuló súlyos cisztás akne fekélyesedéssel és kéregképződéssel.

Az alkalmi kitörésekkel ellentétben az akne krónikus állapot, amely az arc és a test nagy területein jelentkezik. Leggyakrabban az arcot, a mellkast, a hátat, a vállakat és a nyakat érinti.

A pattanások jellemzően a következő jellemzőkkel rendelkeznek:

  • Nagy területeket borító mitesszerek és fehér mitesszerek.
  • Kisebb és nagyobb gyulladt vörös elváltozások.
  • Gennyes pattanások és mélyebb csomók a bőr alatt.
  • Zsíros és zsíros bőr.
  • Lehetséges hegesedés az elváltozások gyógyulása után.
  • Hetekig vagy hónapokig tartó fellángolások.

A tinédzserkori pattanások általában a serdülőkorban kezdődnek, és a 20-as és 30-as évekig tarthatnak. A felnőttkori pattanások szintén gyakoriak, nőknél kétszer olyan gyakran fordulnak elő, mint férfiaknál. A hormonális változások, mint például a terhesség és a menopauza, az élet későbbi szakaszában is kiválthatják a pattanásokat.

Vizsgáljuk meg, hogy mi okozza a pattanásokat a pattanásokkal szemben a következőkben.

Mi okozza a pattanásokat vs pattanások?

A pattanások és a pattanások oka némileg hasonló az eltömődött pórusok, a baktériumok és a gyulladás miatt. Néhány kulcsfontosságú különbség azonban a pattanásokat kisebb bosszúsággá teheti a krónikus pattanásokkal szemben:

Eltömődött pórusok

Az elhalt hámsejtek és az olajmirigyek által termelt felesleges olaj (faggyú) eltömítheti a bőr pórusait. Ez táptalajt biztosít a pattanásokat okozó baktériumoknak. Az eltömődött pórusok önmagukban azonban nem okoznak súlyos pattanásokat. A pattanásos embereknél a faggyú egy ragacsos formája túlságosan is jelen van, amely megtapad a pórusok falán, és felhalmozódik a pórusokban a szennyeződés és a sejtek.

Baktériumok

Az aknét gyakran a Cutibacterium acnes baktérium túlszaporodása okozza. Ezek a baktériumok az eltömődött tüszőkben lévő felesleges faggyún és elhalt sejteken élősködnek. A baktériumok növekednek és szaporodnak, gyulladást okozva. A pattanások az egyes eltömődött pórusokban lévő kisebb baktériumok elszaporodásából eredhetnek.

Gyulladás

A bakteriális kolonizáció kiváltja a szervezet immunválaszát. A fehérvérsejtek megtámadják a fertőzést, ami gyulladáshoz, duzzanathoz, bőrpírhoz és gennyhez vezet. Néha az eltömődött tüsző falai leomlanak, és a pattanás mélyebbre terjed a bőrbe. Az akne sok gyulladt elváltozásból áll, míg néhány kisebb pattanás kevésbé problémás.

Hormonális ingadozások

A pubertás, a menstruáció, a terhesség és a menopauza során bekövetkező hormonális változások fokozhatják a faggyútermelést és elindíthatják a pattanásokat. Az androgének, például a tesztoszteron hatására az olajmirigyek és a szőrtüszők megnőnek. Ez növeli a faggyútermelés mennyiségét és az eltömődés esélyét. Csak egy kis mennyiségű hormonális pattanás normális. A krónikus pattanások gyakran jelentős hormonális egyensúlyhiányból erednek.

Genetika

Egyesek érzékenyebb olajmirigyekkel születnek, amelyek könnyen túl sok faggyút termelnek. A pattanások családi előzményei gyakran előre jelzik a tizenéves korban kezdődő krónikus pattanások kialakulását. Egy-egy pattanás azonban bárkivel előfordulhat.

Stressz

A stressz közvetlenül nem okoz pattanásokat, de a gyulladás fokozásával súlyosbíthatja a pattanásokat. A stressz emellett serkenti az olajmirigyek kiválasztását és megemeli az androgénszintet. Ez gyakoribb vagy súlyosabb pattanásokhoz vezethet. Az enyhe stressz néha kivált egy-két pattanást.

Míg a pattanások és a pattanások okai hasonlóak, a pattanások hormonális ingadozásokhoz, krónikus gyulladáshoz és túlzott faggyútermeléshez kapcsolódnak. Már egy-két eltömődött pórus is okozhat néhány pattanást. A pattanások sokkal összetettebb, hosszú távú kezelést igénylő állapot.

Miben különböznek a pattanások a pattanásoktól?

Most, hogy feltártuk a pattanások mögött meghúzódó okokat, foglaljuk össze a legfontosabb különbségeket az alkalmi pattanások és a krónikus pattanások között:

  • Előfordulás - A pattanások időről időre szórványosan megjelennek. Az akne folyamatos állapot, gyakori fellángolásokkal.
  • Mennyiség - Egyszerre csak egy vagy két pattanás jelenik meg. A pattanások sok pattanásból állnak nagy területeken.
  • Súlyosság - A pattanások kicsik, kisebb duzzanattal. A pattanások mély, fájdalmas cisztákat tartalmaznak a bőr alatt.
  • Időtartam - Az egyes pattanások néhány napig tartanak, majd begyógyulnak. A pattanások hetekig, hónapokig vagy hosszabb ideig tartó tartós állapot.
  • Sebhelyesedés - A pattanások gyakran nem hegesednek be, hacsak nem piszkálják őket. A pattanások maradandó, gödrös hegképződéshez vezethetnek.
  • Kezelés - A pattanások gyakran kezelés nélkül is elmúlnak. A pattanások hosszú távú gyógyszeres kezelést igényelnek.
  • Ok - A pattanásokat véletlenszerűen eltömődött pórusok és a stressz is kiválthatja. A pattanásoknak mélyebb hormonális és genetikai okai vannak.
  • Elhelyezkedés - A pattanások bárhol megjelenhetnek, de általában elszigetelten. A pattanások leggyakrabban az arcot, a mellkast, a hátat, a vállat és a nyakat érintik.
  • Életkor - A pattanások minden korosztályt érintenek, amikor az olaj és az elhalt sejtek eltömítik a pórusokat. A pattanások leggyakrabban tizenéves korban kezdődnek.

Mint látható, a pattanások súlyosabbak, kiterjedtebbek és krónikusabbak, mint az alkalmi pattanások. A sikeres kezelés kulcsa, hogy tudjuk, hogyan ismerjük fel a különbséget.

Hogyan kezelik a pattanásokat és a pattanásokat?

A pattanások kezelése meglehetősen egyszerű és rövid távú. A pattanások gyógyítása többlépcsős bőrápolási rutint és a gyógyszerek következetes használatát igényli. Íme egy áttekintés a pattanások kezeléséről a pattanásokkal szemben:

Pattanások kezelése

Íme néhány tipp a pattanásoktól való megszabaduláshoz:

  • A fertőzések és a hegesedés megelőzése érdekében kerülje a pattanások piszkálását és kipukkadását.
  • Használjon benzoil-peroxidot, szalicilsavat vagy ként tartalmazó foltkezelést a pattanások kiszárítására.
  • A gyulladt pattanásokra kenjen egy kis hidrokortizonkrémet, hogy csökkentse a bőrpírt és a duzzanatot.
  • Alkalmazzon gyógyító kenőcsöt, például vazelint a bőr felpuhítására és a genny kiszivattyúzására.
  • Vegyen forró zuhanyt vagy használjon meleg borogatást, hogy kinyissa a pórusokat, és feloldja az olajokat és a szennyeződéseket.
  • Hámlasztja le az elhalt hámsejteket és a pórusokról a puha mikrogyöngyökkel ellátott gyengéd bőrradírral.
  • Rendszeresen samponozzon, és kerülje, hogy a hajápoló termékek az arcához érjenek, hogy megelőzze az eltömődött pórusokat.
  • Igyon sok vizet és fogyasszon egészséges, antioxidánsokban gazdag étrendet.

Egy kis TLC-vel az egyes pattanásoknak néhány napon vagy egy héten belül meg kell szűnniük. Ha súlyos, fájdalmas pattanása vagy cisztája van, és nem javul, azonnal forduljon bőrgyógyászhoz.

Akne kezelése

A pattanások sikeres kezelése többirányú megközelítést igényel, többek között:

  • Vény nélkül kapható tisztítószerek - Használjon benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmazó pattanásos arclemosókat.
  • Vényköteles helyi szerek - Alkalmazzon retinoidokat, például tretinoint, vagy antibiotikumokat, például klindamicint a baktériumok elpusztítására.
  • Szájon át szedhető antibiotikumok - Vegyen be olyan tablettákat, mint a doxiciklin vagy a minociklin a gyulladás csökkentésére.
  • Hormonális szerek - Nők esetében a fogamzásgátló tabletták vagy a spironolakton szabályozhatja az androgénszintet.
  • Izotretinoin - Súlyos cisztás akne esetén ez az erős A-vitamin-származék rendkívül hatékony.

A gyógyszerekkel együtt a pattanásos betegeknek rendszeres bőrápolási rendet is követniük kell:

  • Naponta kétszer gyengéden tisztítsa, és kerülje a súrolást.
  • Használjon nem komedogén hidratáló krémeket és fényvédőt.
  • Rendszeresen samponozzon és gyakran cserélje a párnahuzatot.
  • Kerülje az olajalapú smink- és hajápolási termékeket.
  • Igyon sok vizet, egyen gyulladáscsökkentő ételeket, mozogjon, és csökkentse a stresszt.
  • Keressen fel egy bőrgyógyászt lézeres kezelések és szteroid injekciók céljából a hegesedés kezelésére.

A következetesség és a türelem kulcsfontosságú - 2-3 hónapig is eltarthat, amíg a pattanások elleni gyógyszerek teljes mértékben kifejthetik hatásukat. A súlyos pattanások tisztulása több hónapig is eltarthat, és folyamatos karbantartást igényelhet helyi retinoidokkal.

Mikor keresse fel a bőrgyógyászt

Ilyen körülmények között tanácsos bőrgyógyászhoz fordulni:

  • Nagy, fájdalmas, cisztás pattanásos elváltozásokkal küzd.
  • A pattanások sötét foltokat vagy gödrös hegeket hagynak maguk után.
  • A vény nélkül kapható termékek 2 hónap után sem javítottak a pattanásokon.
  • Ugyanazokon a területeken visszatérő pattanások jelennek meg.
  • A pattanások komoly érzelmi feszültséget vagy alacsony önbecsülést okoznak.

A bőrgyógyász fel tudja mérni a pattanásokat, meg tudja vizsgálni a kiváltó okokat, és fejlett vényköteles kezeléseket tud nyújtani a pattanások hatékony tisztítása és megelőzése érdekében.

A tanulságok: Pattanások vs pattanások

A pattanások és a pattanások okai némileg átfedik egymást, de határozott különbségek vannak az alkalmi pattanások és a krónikus pattanások között:

  • A pattanások szórványosak és rövid életűek. A pattanások heteken vagy hónapokon át tartó gyakori fellángolásokat okoznak.
  • Egyszerre csak egy-két kisebb pattanás jelenik meg. A pattanások sok gyulladt elváltozásból állnak az arc nagy területein.
  • A pattanások kicsik és egyszerű ápolással gyorsan gyógyulnak. A pattanások gyakran okoznak fájdalmas cisztákat, és tartósan hegesedhetnek.
  • A pattanások bárkivel előfordulhatnak, de gyorsan elmúlnak. A pattanások jellemzően tizenéves korban kezdődnek, és krónikus, visszaeső lefolyást követnek.
  • A pattanásoknak mélyebb hormonális kiváltó okai vannak, mint például a pubertás, a menstruáció és a stressz. A pattanások véletlenszerűen jelentkezhetnek az eltömődött pórusoktól.
  • A pattanások gyakran kezelés nélkül is elmúlnak. Az akne hosszú távú bőrápolási rendet igényel.
  • Bár a pattanások nem szórakoztatóak, a pattanások idővel jelentős fizikai és érzelmi áldozatokat követelhetnek.

Az első lépés a tisztább bőr megszerzéséhez az, ha tudod, hogyan lehet megkülönböztetni az átmeneti pattanásokat a tartós pattanásoktól. Keressen fel azonnal bőrgyógyászt, ha nagy arcfelületeken vörös, gyulladt pattanásokat tapasztal. Szakszerű kezeléssel sikeresen kezelheti a pattanásokat és elkerülheti a hegesedést.

Gyakran ismételt kérdések a pattanások vs. pattanásokról

Mi a különbség a pattanás és a pattanás között?

  • A pattanások apró, helyi bőrgyulladások, amelyek akkor keletkeznek, amikor a pórus eltömődik olajjal és elhalt hámsejtekkel. Egyszerre egy vagy két pattanás normálisnak tekinthető. Az akne krónikus gyulladásos bőrbetegség, amelyet több pattanás, valamint csomók, ciszták és hegesedés jellemez.

Mi okozza a pattanásokat?

  • A pattanások akkor alakulnak ki, amikor a pórusokat eltömíti a felesleges olaj, az elhalt hámsejtek és a baktériumok. A hormonális változások, a genetika, a túlzott olajtermelés, a haj/bőrtermékek és a pattanások összenyomása hozzájárulhat az eltömődött pórusok és a pattanások kialakulásához. Ezek gyakoriak a pubertáskorban. A stressz és a táplálkozás kisebb szerepet játszhat.

Mi okozza a pattanásokat?

  • A pattanásokhoz hasonlóan a pattanások is eltömődött pórusokkal kezdődnek. Az aknés betegek azonban túlzott faggyútermeléssel, ragadósabb faggyúval, amely eltömíti a pórusokat, megnövekedett hormonszintekkel és a pórusok Cutibacterium acnes baktériummal való benépesítésével járnak. A genetika, a hormonális változások és a gyulladások hajtják az aknét.

Ki kap pattanásokat vs. pattanásokat?

  • Pattanások bárkinél előfordulhatnak, ha egy pórus eltömődik. A pattanások leggyakrabban tizenéves korban és a 20-as évek elején kezdődnek a hormonális változások miatt, és egyes esetekben a 30-as és 40-es évekig tartanak. A nők a menstruációval, a terhességgel és a menopauzával kapcsolatos hormonális ingadozások miatt hajlamosabbak a felnőttkori pattanásokra.

Hol jelennek meg a pattanások és a pattanások?

  • A pattanások bárhol kialakulhatnak a bőrön, de a leggyakoribbak az arcon, a háton, a mellkason és a vállakon. A pattanások elsősorban az arcon, a háton, a mellkason és a vállakon alakulnak ki. A pattanások a nyakon, a fejbőrön és a fenéken is előfordulhatnak.

Hogyan néznek ki a pattanások a pattanásokkal szemben?

  • A pattanások kis piros, fehér vagy fekete dudorok, amelyek enyhén gyulladtak és érzékenyek. A pattanások közé tartoznak a mitesszerek, a fehér mitesszerek, a kis és nagy gyulladt papulák és pustulák, a bőr alatti fájdalmas csomók és a súlyos ciszták.

Mennyi ideig tartanak a pattanások a pattanásokhoz képest?

  • A pattanás általában néhány nap vagy egy hét alatt magától elmúlik. A pattanások folyamatos állapotot jelentenek, amelyek hetekig vagy hónapokig tartó fellángolásokkal járnak. A pattanások megfelelő kezelés nélkül évekig, sőt akár felnőttkorban is fennmaradhatnak.

A pattanásokkal együtt pattanásos hegek is keletkeznek?

  • A pattanások általában nem okoznak hegesedést, kivéve, ha súlyosan begyulladtak vagy kipattogtak/pattogtak. A pattanások az elváltozások mélysége és a visszatérő gyulladás miatt gyakran hagynak maradandó pigmentációt és gödrös hegeket.

Hogyan kezelik másképp a pattanásokat és a pattanásokat?

  • A pattanások gyakran otthon is kezelhetők vény nélkül kapható spotkezelésekkel és meleg borogatással. A pattanások kezeléséhez bőrgyógyászhoz kell fordulni, aki felírja a helyi vagy szájon át szedhető antibiotikumokat, retinoidokat, benzoil-peroxidot, szalicilsavat, súlyos esetekben pedig néha izotretinoint.

Mikor kell valakinek bőrgyógyászhoz fordulnia?

Keressen fel bőrgyógyászt, ha fájdalmas, cisztás pattanásai vannak, ha hegesedést vagy sötét foltokat okozó pattanásai vannak, ha a vény nélkül kapható termékekkel nem javul a pattanások állapota, vagy ha a pattanások miatt pszichés problémákat tapasztal. A bőrgyógyász a tartósan fennálló pattanások orvosi kezelését tudja biztosítani.

Mi a legjobb módja a pattanások és a pattanások megelőzésének?

  • A pattanások megelőzése érdekében mosson naponta kétszer gyengéd tisztítószerrel, használjon olajmentes hidratáló krémeket és sminket, kerülje a gyakori bőrpiszkálást és -nyomkodást, samponozzon rendszeresen, cserélje gyakran a párnahuzatot, kerülje a bőrirritáló anyagokat, igyon sok vizet, és táplálkozzon egészségesen.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső