A kávé pattanásokat okoz?

Published:

Kávé. Sokunk számára a napi rutin nélkülözhetetlen része. De vajon kedvenc koffeintartalmú italunk okozhat-e valójában pattanásokat?

Az akne gyakori bőrbetegség, amely minden korosztályt érint. A mitesszerektől és fehér mitesszerektől a gyulladt, vörös pattanásokig mindenféle formában jelentkezik.

Vajon a kávé okoz pattanások

Bár az aknénak számos lehetséges oka van - például hormonok, genetika és stressz -, a táplálkozás az egyik olyan tényező, amelyről gyakran vitatkoznak. Ez felvet egy fontos kérdést:

A kávé pattanásokat okoz?

Ebben a bejegyzésben a kávé és a pattanások közötti lehetséges kapcsolatokat vizsgáljuk meg. Megvizsgáljuk a kutatásokat, mérlegeljük a különböző oldalakat, és egyértelmű, tudományos és tényekkel alátámasztott következtetésre jutunk.

Íme egy gyors áttekintés arról, hogy mit fogunk tárgyalni:

  • A kávé és az akne körüli vita
  • A koffein pattanásokat okoz? Egy pillantás a tudományra
  • A kávé összetevői pattanásokat okoznak?
  • A kávéfogyasztás rontja a pattanásokat?
  • Tippek a kávéfogyasztáshoz, ha pattanásos bőröd van

A bejegyzés végére tudni fogod, hogyan hat a kávé a pattanásokra, és tudományos alapokon nyugvó tanácsokat kapsz a koffeintartalmad kezeléséhez, ha pattanásokra hajlamos vagy.

A kávé és az akne körüli vita

Ha keresett már információt a diéta és az akne körül, akkor valószínűleg vegyes véleményekkel találkozott a kávéval kapcsolatban.

Néhányan azt állítják, hogy a kávé elhagyása megtisztította a bőrüket. Mások azt mondják, hogy a napi kávézás egyáltalán nem rontott a pattanásokon.

Akkor mi a helyzet? A kávé ártatlan, vagy pattanásos bűnös?

Ez a vita azért létezik, mert a kávét nem nagyon vizsgálták közvetlenül a pattanásokkal kapcsolatban. Néhány kulcsfontosságú információt azonban ismerünk.

Íme egy áttekintés a kávé mellett és ellen szóló esetekről, amikor a pattanásokról van szó:

A kávé elleni érvelés:

  • A koffein gyulladást okoz, ami ronthatja a pattanásokat.
  • A kávé megemelheti a vércukor- és inzulinszintet, ami pattanásokat okozhat.
  • Egyes összetevők, mint a tej és a cukor pattanásokat okozhatnak.

A kávé melletti érvelés:

  • Nincsenek nagy tanulmányok, amelyek közvetlenül összekapcsolják a kávét a pattanásokkal
  • A legtöbb ember számára a kávé nem tűnik úgy, hogy jelentősen befolyásolja a pattanásokat.
  • A kávéfogyasztás korlátozása önmagában ritkán tisztítja a pattanásokat

Mint látható, mindkét oldalon vannak jogos érvek. Tehát melyiknek van igaza?

A kávé pattanásokra gyakorolt hatását úgy lehet a legjobban meghatározni, ha megvizsgáljuk a kávé egyes összetevőit - például a koffeint, a tejtermékeket és a cukrot -, és azt, hogy ezek hogyan hatnak a pattanásokra.

Kezdjük magának a koffeinnek a vizsgálatával.

A koffein pattanásokat okoz? Egy pillantás a tudományra

A koffein a kávéban található legfontosabb aktív vegyület, amely az élénkítő, éber hatásért felelős.

Ez egy stimuláns, amely az agy adenozinreceptorainak blokkolásával hat. Az adenozin elősegíti az álmosságot, ezért blokkolása ébren és tudatosan tart.

De mi köze van a koffeinnek a pattanásokhoz? Van néhány lehetséges kapcsolat.

A koffein elősegítheti a gyulladást

A pattanások akkor alakulnak ki, amikor a pórusokat eltömíti az elhalt bőr és az olajok. Ez lehetővé teszi, hogy a bőrbaktériumok, mint például a P. acnes, elszaporodjanak és gyulladást okozzanak.

A kutatások szerint a koffein növelheti a gyulladást az egész szervezetben.

A Journal of Physiology című folyóiratban 2015-ben megjelent tanulmány szerint például a koffeinfogyasztás több gyulladásos markert, például az IL-6 és az IL-1β értékét növelte sovány és elhízott nőknél egyaránt.

Elméletileg tehát a koffein a gyulladásos kémiai anyagok felerősítésével táplálhatja a pattanásokban szerepet játszó gyulladásos folyamatokat. Ezt azonban még nem bizonyították konkrétan emberi akne-kutatásokban.

A koffein megemelheti a kortizol- és inzulinszintet

A koffein aktiválja a szimpatikus idegrendszert, amely a szervezet "harcolj vagy menekülj" stresszreakciójának része. Ez az olyan hormonok, mint a kortizol és az adrenalin szintjének emelkedéséhez vezet.

A magas kortizolszint meghosszabbítja a gyulladást, és összefüggésbe hozható a pattanásokkal. Egyes kutatások az aknét a magas inzulinszinttel is összefüggésbe hozzák, amelyet a koffein szintén növelhet.

A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a koffein csak átmenetileg emeli meg a kortizol- és az inzulinszintet azoknál az embereknél, akik nem fogyasztják rendszeresen.

A szervezet a koffein hatására a megszokott fogyasztás során toleranciát alakít ki a koffein hatásaival szemben. Így a kávéfogyasztók esetében a koffein kevésbé befolyásolja a pattanásokkal kapcsolatos hormonokat napról napra.

Összességében a koffein elméletileg szerepet játszhat a pattanások kialakulásában azáltal, hogy növeli a gyulladást, a kortizolt és az inzulint. A jelenlegi kutatások azonban még nem tudják egyértelműen megmondani, hogy a legtöbb embernél van-e valós hatása a pattanásokra.

Most nézzük meg, hogy a kávéban lévő egyéb vegyületek, mint a tej és a cukor, hogyan játszanak szerepet.

A kávé összetevői pattanásokat okoznak?

Maga a kávé természetesen alacsony glikémiás indexű. De amit a kávéhoz adunk, az befolyásolhatja a pattanásokat befolyásoló tulajdonságait.

Tejes tej

A legtöbb tanulmány nem talál közvetlen kapcsolatot a tejtermékek és a pattanások között.

Egyes kutatások azonban azt mutatják, hogy a tejtermékek ronthatják a pattanásos tüneteket a már meglévő pattanásokkal küzdő embereknél:

  • Egy 2005-ös tanulmány szerint a pattanásos elváltozások megnövekedtek a tej fogyasztása után, de a joghurt vagy a sajt fogyasztása után nem. A szerző feltételezte, hogy a tej olyan összetevőket tartalmaz, amelyek a pattanások kialakulásához vezetnek.
  • Több tanulmány is kimutatta, hogy a több tejet és fagylaltot fogyasztó népességben magasabb az akne előfordulása.

Van néhány elmélet arról, hogy a tejtermékek hogyan segíthetik elő a pattanásokat:

Hormonok: A tejtermékek olyan hormonokat tartalmaznak, mint az inzulin növekedési faktor 1 (IGF-1), amelyek fokozhatják a faggyútermelést és a gyulladást.

Magas glikémiás index: A nem erjesztett tejtermékek, mint például a tej, magas glikémiás indexűek, ami azt jelenti, hogy jelentős vércukorszint-emelkedést okoznak. Ez serkenti az inzulin felszabadulását, ami ronthatja a pattanásokat.

Összességében több kutatásra van szükség a tej és az akne közvetlen vizsgálatához. De a jelenlegi bizonyítékok alapján a kávéban lévő tejtej elméletileg ronthatja egyeseknél a pattanásokat.

Cukor

Ha cukrot adunk a kávéhoz, az extra szénhidrátot és kalóriát jelent, ami befolyásolhatja a vércukorszintet.

A cukros italok, például az üdítőitalok a felnőtteknél magasabb pattanáskockázattal járnak. Mivel a finomított cukrok gyorsan megemelik a vércukorszintet, a kávéban lévő cukornak is hasonló hatása lehet.

A kávéhoz hozzáadott cukor mennyisége azonban általában igen csekély más, magas cukortartalmú ételekhez és italokhoz képest.

Bár az olyan mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám és a szacharin nem növelik közvetlenül a vércukorszintet, egyes korai kutatások szerint ezek is ronthatják a pattanásokat.

Összességében a kávéban lévő hozzáadott cukrok valószínűleg csak akkor jelentenek problémát, ha túlzott mértékben fogyasztják. De a cukor korlátozása bölcs dolog, ha pattanásokra hajlamos vagy.

A kávéfogyasztás rontja a pattanásokat?

A rendelkezésre álló kutatások alapján itt a lényeg, hogy a kávé hogyan befolyásolja a pattanásokat:

A legtöbb ember esetében úgy tűnik, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás önmagában nem rontja jelentősen a pattanásokat.

Egyetlen nagy megfigyeléses tanulmány sem mutatja, hogy a kávéfogyasztóknál összességében magasabb lenne a pattanások aránya. Sokan évek óta naponta kávéznak anélkül, hogy a bőrükre bármilyen hatással lenne.

A kávé azonban egyeseknél súlyosbíthatja a kiütéseket, különösen, ha olyan háttérben álló tényezőkkel küzd, mint:

  • Hormonális egyensúlyhiány
  • Jelentős inzulinrezisztencia
  • Élelmiszer-intolerancia, például tejérzékenység
  • Magas szorongásszint

A kávé közvetlenül nem okoz pattanásokat, ha a bőröd általában tiszta. De ha már küzdesz pattanásokkal, a kávé felerősítheti azokat.

A túlzott kávéfogyasztás is okozhat problémákat.

Egy kis tanulmány például azt találta, hogy a legalább egy éven keresztül naponta ≥3 csészényit ivó embereknél több gyulladásos pattanásos elváltozás volt, mint azoknál, akik 3 csészénél kevesebbet fogyasztottak.

A tanulság? A kávé valószínűleg nem okoz problémát a pattanásoknál, ha kis vagy közepes mennyiségben fogyasztják a legtöbb embernél. Ha azonban azt gyanítja, hogy rontja a bőrét, állítsa be a fogyasztását.

Tippek a kávéfogyasztáshoz, ha pattanásos bőröd van

Ha szereted a kávét, de pattanásos vagy, nem feltétlenül kell teljesen leszoknod róla. A megfelelő megközelítéssel úgy ihatsz kávét, hogy közben a bőrproblémákat kordában tartod.

Íme néhány tipp, hogy a kávé pattanásbarátabbá váljon:

Maradjon napi 1-2 kis/közepes csészénél. Nagy mennyiségek fogyasztása nagyobb valószínűséggel befolyásolhatja a pattanásokat hormonálisan.

Válasszon szűrt kávét. A szűretlen kávé cafestolt tartalmaz, egy olyan vegyületet, amely megemelheti a koleszterinszintet, ami összefüggésbe hozható a pattanásokkal.

Korlátozza a hozzáadott tej és cukor mennyiségét. Próbáljon meg helyette természetes módon alacsony glikémiájú édesítőszereket, például fahéjat vagy cukrozatlan diótejet használni.

Kezelje a stressz-szintet. A krónikus stressz érzékenyebbé tehet a kávé pattanásokkal kapcsolatos hormonokra gyakorolt hatására.

Figyeljen a bőrére. Vegye észre, ha gyakori kávéfogyasztás vagy a szokásos mennyiség túllépése után kiütések jelentkeznek.

Kerülje az éhgyomorra történő kávéfogyasztást. A vércukorszint-emelkedés megelőzése érdekében először reggelizzünk.

Maradjon hidratált. Igyon sok vizet, hogy ellensúlyozza a vizelethajtó hatást, amely koncentrálhatja a pattanásokat okozó méreganyagokat.

Váltson inkább teára. Az alacsonyabb koffeintartalmú teák hasonló előnyökkel járnak, anélkül, hogy a hormonok megzavarására olyan nagy lenne a lehetőség.

Kiegészítés antioxidánsokkal. Az olyan tápanyagok, mint a C-vitamin és a cink leküzdhetik a kávé egyes pattanásokat okozó hatásait.

A kulcs az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a szervezetünk hogyan reagál a kávéra. Korlátozza vagy kerülje, ha úgy találja, hogy pattanásokat vált ki. Egyébként élvezze a kávét mértékkel, mint egy pattanásbarát életmód részét.

A lényeg: Hogyan befolyásolja a kávé az aknét?

Tehát a kávé pattanásokat okoz? A tudományos eredmények áttekintése után itt a lényeg:

A kávé valószínűleg csak az arra hajlamos egyéneknél rontja a pattanásokat - de a fogyasztás korlátozása és a tej/cukor kerülése segíthet, ha hajlamos vagy a pattanásokra.

Bár a kávét nem vizsgálták közvetlenül az aknét illetően, egyes mechanizmusok elméletileg összekapcsolják a gyulladás fokozásával és az aknét okozó hormonális tényezőkkel.

Úgy tűnik azonban, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás a legtöbb embernél nem befolyásolja a pattanásokat. Az összetevők, mint a tej és a cukor valószínűleg nagyobb szerepet játszanak a pattanások kialakulásában, mint maga a sima fekete kávé.

Ha pattanásos vagy, figyelj arra, hogyan reagál a bőröd, amikor kávét iszol. Korlátozza a fogyasztását, és kerülje a magas glikémiájú tejtermékek vagy cukor hozzáadását, ha azt gyanítja, hogy a kávé rontja a pattanásait.

Egyébként sok pattanásos ember számára a mértékletes kávéfogyasztás is megfelelő. A bőr tisztán tartása érdekében összpontosítson az általános egészséges táplálkozásra és életmódra.

Gyakran ismételt kérdések: A kávé pattanásokat okoz?

Mi az akne?

Az akne gyakori bőrbetegség, amelyet eltömődött pórusok (mitesszerek és fehér mitesszerek), gyulladt pattanások és mélyebb csomók (ciszták vagy csomók) jellemeznek. Általában az arcon, a homlokon, a mellkason, a hát felső részén és a vállakon jelentkezik, de a test más területein is kialakulhat. A pattanásokat olyan tényezők kombinációja okozza, mint a túlzott olajtermelés, az elhalt hámsejtek, a pattanásokat okozó baktériumok, a hormonok és a genetika.

Hogyan hozható összefüggésbe a kávé a pattanásokkal?

Van néhány lehetséges módja annak, hogy a kávé összefüggésbe hozható a pattanások kialakulásával:

  • A koffein hatással van az olyan hormonokra, mint a kortizol és az inzulin, amelyek ronthatják a pattanásokat. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a koffein csak átmenetileg emeli meg ezeket a hormonokat azoknál az embereknél, akik nem fogyasztják rendszeresen.
  • A kávéhoz hozzáadott összetevők, mint a tej és a cukor, befolyásolhatják a pattanásokat. A tejtermékek hormonokat tartalmazhatnak és növelhetik a glikémiás terhelést, míg a cukor vércukorszint-emelkedést okoz.
  • A kávé potenciálisan súlyosbíthatja a gyulladást, amely szerepet játszik a pattanások kialakulásában. De több kutatásra van szükség azzal kapcsolatban, hogy a koffein valóban növeli-e a gyulladásos markereket annyira, hogy hatással legyen az aknéra.

A kávéfogyasztás pattanásokat okoz?

A legtöbb embernél a mérsékelt napi kávéfogyasztás nem okoz pattanásokat vagy nem rontja azokat. Nagy megfigyelési tanulmányok azt mutatják, hogy a kávéfogyasztóknál összességében nem magasabb a pattanások aránya. A kávé azonban súlyosbíthatja az aknét azoknál az egyéneknél, akik már eleve hajlamosak a pattanásokra olyan okok miatt, mint a hormonok, a genetika, az étrendi érzékenység és a nagy stressz.

Mennyi kávét ihatsz, ha pattanásaid vannak?

Napi 1-2 csésze kávé a legtöbb embernél valószínűleg nem befolyásolja a pattanásokat. Azonban a kávéfogyasztás korlátozása napi 1 csészére vagy annál kevesebbre előnyös lehet, ha úgy találja, hogy a kávé rontja az aknét. A napi 3+ csésze túlzott mennyiség elkerülése szintén segíthet.

Kerülnie kell a kávét, ha pattanásos a bőre?

Nem feltétlenül kell teljesen elhagynia a kávét, ha pattanásokra hajlamos. De figyelj oda a bőröd reakciójára. Korlátozza a kávéfogyasztást, és kerülje a tejes tej vagy cukor hozzáadását, ha úgy találja, hogy hajlamos rontani a pattanásait. Ha helyette teára váltasz, az szintén alacsonyabb koffeintartalmú alternatívát jelenthet.

A kávéhoz hozzáadott összetevők rontják a pattanásokat?

A hozzáadott tej és cukor jobban súlyosbíthatja a pattanásokat, mint maga a fekete kávé - derül ki a kutatásból. A tejtej hormonokat tartalmaz és növeli a glikémiás terhelést, a hozzáadott cukor pedig vércukorszint-emelkedést okoz. A hozzáadott tej és cukor korlátozása kevésbé súlyosbíthatja a pattanásokat.

Mi a legjobb módja a kávéfogyasztásnak, ha pattanásos vagy?

A kávé pattanásbarátabbá tételére vonatkozó tippek a következők: szűrt kávé választása, a tej/cukor korlátozása, a kávé éhgyomorra történő fogyasztásának elkerülése, folyadékpótlás, antioxidánsok, például C-vitamin pótlása, stresszkezelés, valamint alacsonyabb koffeintartalmú teára való átállás.

Le kell mondanod a kávéról, ha súlyos pattanásaid vannak?

A kávé elhagyása segíthet a súlyos, krónikus pattanások megoldásában néhány olyan esetben, amikor a kávé tűnik kiváltó oknak. Dolgozzon együtt bőrgyógyásszal, és próbálja meg 6-8 hétig elkerülni a kávét, hogy lássa, javul-e a bőr állapota. Később mértékkel vezesse be újra, hogy megállapítsa, nem rontja-e a pattanásokat.

A kávé jótékony hatással lehet a bőrre?

Egyes kutatások szerint a kávé olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni a bőrt a nap károsodása ellen. A kávé helyi bőrre gyakorolt jótékony hatásairól azonban még több tanulmányra van szükség. A kávéfogyasztás valószínűleg csak akkor tesz jót a bőrnek, ha a kávé fogyasztása nem jár pattanásokat rontó hatásokkal.

Mi a vélemény a kávéról és a pattanásokról?

Összességében úgy tűnik, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás a legtöbb embernél nem okoz pattanásokat, és nem is rontja jelentősen azokat. A pattanásokra hajlamos egyéneknek azonban érdemes lehet korlátozni a kávéfogyasztást, és kerülni a magas glikémiatartalmú összetevők hozzáadását, hogy megelőzzék a pattanások súlyosbodását. Figyeljen a saját bőrének reakciójára, hogy meghatározhassa, milyen hatással van a kávé az Ön pattanásaira.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső