Segít a jég a pattanásokon?

Published:

Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely évente akár 50 millió amerikait is érint. Fájdalmas, kínos és frusztráló lehet a kezelése. Sokan keresik a megoldást, hogy gyorsan megszabaduljanak a pattanásoktól, mivel minél hamarabb tiszta bőrt szeretnének. Az egyik népszerűvé vált házi gyógymód a jég használata a pattanások javítására. De vajon a jég valóban segít a pattanásokon?

Vajon Ice segít akne

Hogyan segíthet a jég az aknénak

Van néhány módja annak, hogy a jég potenciálisan segíthet az akne tünetein:

  • Csökkenti a gyulladást - A pattanások vörös, gyulladt elváltozásokból állnak a bőrön. A jégből származó hideg összehúzhatja az ereket, és segíthet csökkenteni a pattanások duzzanatát és vörösségét. Ezáltal a pattanások kevésbé tűnhetnek dühösnek.
  • Bezárja a pórusokat - Ha valami jéghideget alkalmazunk a bőrön, a pórusok átmenetileg összehúzódnak és bezáródnak. Ez megakadályozhatja, hogy további olaj és baktériumok rekedjenek a pórusokban, és újabb pattanásokat képezzenek.
  • Zsibbasztó érzés - A jég hidege elzsibbasztja a pattanások okozta fájdalmat és irritációt. A zsibbasztó hatás átmeneti, de rövid időre enyhülést hozhat.

Tehát elméletben a jég úgy hangzik, mintha jótékony hatással lenne a pattanásokra! De vajon az elméletet bizonyítékok is alátámasztják? Merüljünk mélyebbre...

Bizonyítékok a jégről az akne kezelésére

Jelenleg nincsenek olyan tudományos tanulmányok, amelyek kifejezetten a jeget vizsgálnák a pattanások kezelésére. Vannak azonban kutatások arról, hogy a hideg hőmérséklet hogyan hat a bőrre és az aknés elváltozásokra. Íme néhány kulcsfontosságú pont:

  • A hideg hőmérséklet csökkenti a gyulladást a bőrben. Több tanulmány is megerősíti, hogy a hűtés csökkenti a gyulladásos vegyi anyagokat és markereket, amelyek olyan állapotokhoz kapcsolódnak, mint a pattanások.
  • A hidegterápia összehúzza az ereket, csökkentve a terület véráramlását. Ez csökkenti a pattanások körüli bőrpírt és duzzanatot.
  • Bizonyított, hogy a pattanásos elváltozások közvetlen hűtése gátolhatja a pattanásokat okozó baktériumok növekedését. A hideg hőmérséklet megnehezíti a baktériumok szaporodását.
  • A hideg borogatás alkalmazása korlátozza a gyulladásos aknés elváltozások által okozott duzzanatot, fájdalmat és viszketést. A betegek beszámolója szerint a hidegterápia átmeneti nyugtató enyhülést biztosít.

Tehát bár nincsenek közvetlen adataink a jég akne kezelésére, a hidegterápiával kapcsolatos bizonyítékok alátámasztják azt az elméletet, hogy a jég segíthet az akne olyan tünetein, mint a bőrpír, a fájdalom és a duzzanat. További kutatásokra van azonban még szükség.

Hatékony módszerek a jég használatára az akne számára

Ha szeretné kipróbálni a jeget a pattanások ellen, íme néhány tipp a hatékony használatához:

  • Csomagolja a jeget egy tiszta ruhába - Ne alkalmazza a jeget közvetlenül a bőrre, mivel ez károsíthatja a bőrszövetet. Csomagoljon jégkockákat vagy jégcsomagot puha törülközőbe vagy ruhába.
  • Csak 5-10 percig - Csak rövid ideig, legfeljebb 5-10 percig tartsa a jeget a bőrön. A 10 percnél hosszabb ideig tartó jegelés fagykárosodást okozhat.
  • Koncentráljon a gyulladt pattanásokra - A jégterápiát csak a vörös, duzzadt pattanásokra célozza meg. Ne jegelje azokat a területeket, ahol nincs aktív gyulladás.
  • Hagyjon szünetet a bőrnek - A jegelés között legalább egy órát hagyjon szünetet a bőrének. A túl gyakori jegelés megzavarhatja az egészséges véráramlást.
  • Soha ne használjon jeget nyílt sebeken - Ne használjon jeget felszakadt pattanásokon vagy nyílt sebeken, mivel ez növelheti a fertőzés kockázatát.

Mikor kerülje el a jeges pattanásokat

Bár általában biztonságos, ha megfelelően végezzük, a pattanások jegelése nem minden helyzetben megfelelő:

  • Ha keringési problémái vannak, vagy érzékeny a hidegre, kerülje a jeges pattanásokat. Túlságosan csökkentheti a véráramlást.
  • A jég nem érhet nyílt sebet vagy felszakadt bőrt, beleértve a kipattogzott vagy kiszedett pattanásokat.
  • Ha olyan bőrbetegsége van, mint a krioglobulinémia, amely befolyásolja a hidegre adott reakcióját, ne jegelje a pattanásokat.
  • Kerülje a jegelést, ha olyan helyi aknés gyógyszereket használ, amelyek növelik a bőr fényérzékenységét, például retinoidokat.
  • Ne jegelje a cisztás aknés elváltozásokat. A nagy, mélyen fekvő elváltozásoknak meleg borogatásra van szükségük, hogy segítsenek a felszínre hozni őket.

Mindig konzultáljon bőrgyógyászával, ha bizonytalan abban, hogy a jegelés alkalmas-e az adott pattanástípusra.

Egyéb hasznos tippek a jég használatához az aknéban

A pattanások jegelésekor az eredmények maximalizálása és a biztonság érdekében tartsa szem előtt ezeket a tippeket:

  • Először készítse elő a bőrt gyengéd tisztítószerrel történő mosással. A jegelés előtt győződjön meg róla, hogy a bőr tiszta.
  • Alkalmazzon jeget puha ruhába csomagolva, hogy megelőzze a bőrkárosodást. Egy kis kéztörlő jól működik.
  • Használjon jégcsomagot vagy jégkockát - egyik sem érhet közvetlenül a csupasz bőrhöz.
  • Óvatosan tartsa a jeget az érintett területhez, és időnként mozgassa meg. Ne dörzsölje erőteljesen a jeget a bőrön.
  • A jegelést könnyű hidratáló krémmel kövesse, hogy megnyugtassa és hidratálja a bőrt.
  • Ha a jegelés irritálja vagy kiszárítja a bőrt, tartson néhány nap szünetet.
  • Arcpakolások/kémiai hámlasztás után soha ne jegelje a pattanásokat, amíg a bőr teljesen be nem gyógyul.
  • Súlyos gyulladásos pattanások esetén kérdezze meg bőrgyógyászát, hogy a jegelés segíthet-e.

Vannak kockázatok a pattanások jegelésével kapcsolatban?

A pattanások jegelése általában alacsony kockázatúnak tekinthető, de a lehetséges mellékhatások közé tartoznak:

  • Átmeneti zsibbadás - A kezelt terület közelében lévő bőr a jegelés után rövid ideig zsibbadhat. Ez a jég eltávolítása után megszűnik.
  • Hideg égés - Ha a jég túl sokáig érintkezik közvetlenül a bőrrel, károsíthatja a szöveteket és fagyási sérüléseket okozhat. A jeget mindig pufferelje le egy ruhával.
  • Érszűkület - Az extrém hideg szűkíti az ereket. Korlátozza a jegeléseket a csökkent véráramlás elkerülése érdekében.
  • Visszatérő bőrpír - Az ismételt jegelés megzavarhatja a testhőmérséklet-szabályozást, és a jég eltávolítása után súlyosbíthatja a gyulladást.
  • Irritáció - A jég erőteljes dörzsölése a bőrön vagy a túl gyakori jegelés irritációt és kiszáradást okozhat.

Tehát míg a pattanások jegelése óvatosan végezve alacsony kockázattal jár, a jég helytelen használata károsíthatja a bőrt. Kövesse a megfelelő irányelveket a biztonság érdekében. Bármilyen negatív reakcióról tájékoztassa orvosát.

A tanulság: Segít a jég a pattanásokon?

A bizonyítékok alapján a jégterápia - helyesen alkalmazva - valószínűleg átmeneti enyhülést hoz bizonyos aknés tünetekre. Csökkentheti a bőrpírt, a fájdalmat és a duzzanatot a gyulladásos kiütések körül az erek összehúzódása és a bőr hőmérsékletének csökkentése révén. Kifejezetten a pattanások jegelésével kapcsolatos kutatások azonban jelenleg hiányoznak. Mindig óvatosan járjon el, és konzultáljon bőrgyógyászával, különösen, ha bizonyos bőrbetegségei vagy érzékenysége van. A jegelés önmagában nem gyógyítja a pattanásokat, és nem előzi meg a kiütéseket. A jég azonban bevált pattanásos kezelésekkel kombinálva hasznos kiegészítője lehet a fellángolások kezelésének.

Gyakran ismételt kérdések a pattanásos pattanásokról

Milyen típusú jeget érdemes használni a pattanásokra?

Jégkocka vagy jégcsomag is működik. A jégkockák az arc körvonalaihoz alakíthatók, de gyorsan elolvadnak. A jégcsomagok hosszabb ideig maradnak hidegebbek, de nem biztos, hogy olyan jól illeszkednek az arc körvonalaihoz. Győződjön meg róla, hogy bármelyiket is használja, felhelyezés előtt puha ruhába csomagolja.

Mennyi ideig hagyjak jeget a pattanásokon?

Egyszerre csak 5-10 percig jegelje az aktív pattanásokat. A 10 percnél hosszabb ideig tartó jegelés károsíthatja a bőrszövetet. Két jegelés között hagyjon legalább egy órát, hogy a bőr visszanyerje normál hőmérsékletét.

Nem baj, ha egy éjszakán át jegeljük a pattanásokat?

Nem, ne hagyjon jeget a pattanásokon éjszakára. Ez azzal a kockázattal jár, hogy a túl hosszú ideig tartó extrém hideghatás súlyos bőrkárosodást okoz. Egyszerre csak maximum 5-10 percig alkalmazzon jeget.

A pattanások gyorsabb gyógyulását segíti a jegelés?

Sajnos nem. A jegelés önmagában nem gyorsítja fel a pattanás életciklusát, és nem kezeli közvetlenül a pattanásokat. De átmeneti enyhülést nyújthat a duzzanat és a bőrpír ellen a pattanás alatt.

Ha a pattanások jegelése után zsibbad a bőröm, aggódnom kell?

A jegelés után egy órával fellépő átmeneti zsibbadás normális és várható. Ha azonban a zsibbadás több órán keresztül fennáll, vagy a kezelt bőrtől távol eső területek zsibbadnak, hagyja abba a jegelést, és keresse fel orvosát.

Jegelhetem a pattanásokat arcpakolás vagy kémiai hámlasztás után?

Ne jegelje a pattanásokat arckezelés vagy kémiai hámlasztás után, amíg a bőre teljesen meg nem gyógyul, általában egy hétig. A túl korai jegelés súlyosan károsíthatja az ilyen kezelésekből felépülő bőrt.

Csökkenti a jegelés a pattanások hegesedését?

Nincs bizonyíték arra, hogy a jegelés önmagában javítja a pattanások hegesedését. A hegek azután alakulnak ki, hogy a pattanás már begyógyult. Az aktív pattanások jegelése azonban korlátozhatja a további gyulladást, csökkentve ezzel a további hegesedés lehetőségét.

Biztonságos a cisztás pattanások jegelése?

Nem, ne jegelje a súlyos cisztás elváltozásokat. A nagy, mély cisztáknak meleg borogatásra van szükségük, hogy segítsék a felszínre hozásukat. A jegelés ronthatja a cisztás aknét. Keresse fel bőrgyógyászát a kezelés érdekében.

Jegelhetem a pattanásaimat, miután edzettem az edzőteremben?

Igen, a jegelés közvetlenül edzés után biztonságos, ha előtte megfelelően megtisztítja a bőrét az izzadságtól. A jegelés csökkenti a hő és a pórusokban megrekedt izzadság okozta gyulladást.

Ha a jegelés irritálja a bőrömet, abba kell hagynom a kezelést?

Igen, tartson szünetet, ha a jegelés jelentős irritációt, szárazságot vagy kellemetlenséget okoz. Hagyja, hogy a bőre helyreálljon, mielőtt újra próbálkozna. Ha a problémák továbbra is fennállnak, hagyja abba a jegelést, és kérjen tanácsot bőrgyógyászától.

Lehet-e jegelni a pattanásokat, miközben vényköteles pattanás elleni gyógyszert szedek?

Először beszélje meg bőrgyógyászával. A legtöbb helyi aknés kezelés megfelelő jegelési módszerekkel biztonságosan alkalmazható. A jegelés azonban irritációt okozhat, ha bizonyos keményebb, vényköteles kezelésekkel kombinálják.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső