Honnan tudom, hogy a pattanásaim hormonálisak vagy stressz okoztaak?

Published:

Az akne gyakori bőrbetegség, amely minden korosztályt érint. Frusztráló lehet, ha megpróbáljuk kitalálni, mi okozza a kiütéseket. A pattanások mögött álló két leggyakoribb bűnös a hormonok és a stressz. De hogyan állapíthatja meg, hogy a pattanások hormonális vagy stressz okozta eredetűek-e? A következőket kell tudnod.

Honnan tudhatom, hogy a pattanásaim hormonálisak vagy stressz okoztaak?

Mi okozza a pattanásokat?

Mielőtt belemerülnénk a hormonális és a stressz okozta pattanásokba, nézzük meg, mi okozza a pattanásokat általában. Az akne akkor alakul ki, amikor a szőrtüszők eltömődnek a felesleges olajjal és elhalt hámsejtekkel. Ez lehetővé teszi a baktériumok felhalmozódását a tüszőben, ami gyulladáshoz és kiütésekhez vezet.

A pattanások kialakulásához hozzájáruló főbb tényezők közé tartoznak:

  • Túlzott faggyútermelés (olaj)
  • Az elhalt hámsejtek felhalmozódása
  • Baktériumok növekedése
  • Gyulladás és duzzanat

Bármi, ami ezeknek a tényezőknek a változásához vezet, kiválthatja a pattanásokat. A hormonok és a stressz két nagy tényező. Olvasson tovább, hogy megtudja, ezek hogyan hatnak másképp az aknéra.

Hogyan okoznak a hormonok pattanásokat?

A hormonok, különösen az androgének, mint a tesztoszteron, serkentik az olajmirigyeket és befolyásolják az akne kialakulását. A pubertással, a menstruációval, a terhességgel, a menopauzával és más tényezőkkel kapcsolatos hormonális változások kiválthatják a pattanásokat. Íme, hogyan:

Pubertás

A pattanások gyakran a pubertáskorban kezdődnek, mert a hormonok megugrása felpörgeti az olajtermelést. A tinédzserkori pattanások jellemzően a menstruáció kezdete körül a legrosszabbak.

Menstruációs ciklus

Közvetlenül a menstruáció előtt a progeszteronszint a legmagasabb, míg az ösztrogénszint csökken. Ez az egyensúlyhiány növelheti az olajtermelést és súlyosbíthatja a kiütéseket.

Sok nőnél előfordulnak premenstruációs akne fellángolások vagy "időszakos pattanások" e havi hormonális váltások miatt.

Terhesség

A terhesség jelentős hormonális változásokkal jár, amelyek kitágítják az olajmirigyeket és fokozzák a faggyútermelést. A pattanások gyakran fellángolnak az első trimeszterben.

Menopauza

Ahogy a menopauzában az ösztrogénszint csökken, az androgének dominánsabbá válnak. Ez pattanásokat válthat ki a középkorú nőknél.

Orvosi állapotok

Az olyan orvosi állapotok, mint a policisztás petefészek szindróma (PCOS) és a mellékvese túlműködés hormonális egyensúlyhiányt okoznak, ami pattanásokat okoz.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, például a kortikoszteroidok, az anabolikus szteroidok és a lítium megváltoztathatják a hormonszintet, és pattanásokhoz vezethetnek.

A pattanások hormonálisak

Ha a hormonok állnak a pattanások mögött, akkor észreveheti ezeket a jellemzőket:

  • Fáklyák az időszakok előtt/alatt
  • Állandó állkapocs és áll kitörések (a "hormonális zóna" mentén)
  • Mély, érzékeny ciszták és csomók, nem pedig fehér- és mitesszerek.
  • A kiütések javulnak az orális fogamzásgátlók vagy antiandrogének hatására.
  • Akne kialakulása vagy fellángolása hormonális változások, például terhesség, menopauza stb. során.

Mi a helyzet a stressz pattanásokkal?

A stressz összetett módon hat a szervezetünkre. Bár a stressz önmagában nem okoz pattanásokat, ronthatja az olyan tényezőket, mint az olajtermelés és a gyulladás. A következő történik:

Testünk kortizolt és más stresszhormonokat szabadít fel. Ezek fokozzák az olajtermelést, ami eltömítheti a pórusokat. A stressz gyulladást is gerjeszt, ami a pattanásokat pirosabbá és fájdalmasabbá teszi.

A nagyfokú stressz gyengíti az immunrendszert. Ez lehetővé teszi, hogy az olyan pattanásokat okozó baktériumok, mint a P. acnes, túlszaporodjanak és kiütéseket váltsanak ki.

A stressz olyan egészségtelen viselkedéshez vezet, mint a rossz alvás, a gyulladáskeltő ételek fogyasztása és a bőr piszkálása/érintése. Ezek mind ronthatják a pattanásokat.

A pattanások stresszel összefüggő jelei

Ha a stressz áll a pattanások mögött, észreveheti:

  • Kiújulások stresszes életesemények - új munkahely, vizsgák, trauma stb.
  • Az akne javul, ha a stresszt relaxációs technikákkal csökkentjük
  • Gyulladásosabb pattanások - vörös, fájdalmas pattanások a nem gyulladt mitesszerek/fehér mitesszerek helyett.
  • Fokozott szedés és érintés, amely elterjeszti a kitöréseket
  • Az egész arcon, és nem csak a "hormonális zónában".

Lehet hormonális és stressz okozta pattanás is?

Sokunk számára ez nem teljesen az egyik vagy a másik. A hormonok és a stressz gyakran kölcsönhatásban rontják a pattanásokat.

A magas stresszszint például megzavarja a hormonháztartás egyensúlyát. Ez a hormonális egyensúlyhiány aztán kiütéseket vált ki.

Ráadásul a hormonszintek ingadozása az olyan események során, mint a PMS és a menopauza, fokozott stresszérzékenységet okoz.

A hormonális és a stresszválaszrendszerek összetett módon kapcsolódnak egymáshoz. Ennek eredményeként a hormonális aknét súlyosbíthatja a stressz, és fordítva.

Hogyan lehet megkülönböztetni?

Bár a hormonális és a stressz okozta pattanások átfedhetik egymást, van néhány alapvető különbség:

Helyszín

  • A hormonális pattanások az állkapocs és az áll területén jelennek meg.
  • A stressz okozta pattanások véletlenszerűbben jelennek meg az egész arcon.

Időzítés

  • A hormonális akne havi mintát követ, vagy a hormonális események során fellángol.
  • A stressz okozta pattanások stresszes időszakokban jelentkeznek, majd a stressz csökkenésével elhalványulnak.

A kitörések típusai

  • A hormonok mélyebb, cisztás kiütéseket váltanak ki.
  • A stressz gyulladt pattanások, fehér- és mitesszerek keveredéséhez vezet.

Egyéb tünetek

  • Hormonális akne esetén egyéb jelek is jelentkezhetnek, például szabálytalan menstruáció vagy ritkuló haj.
  • A stressz okozta pattanásokat fejfájás, álmatlanság, fáradtság, ingerlékenység kísérheti.

Gyökeres okok közötti különbségek

  • A hormonális pattanásokat olyan belső hormonális tényezők okozzák, amelyeket nem tudsz befolyásolni.
  • A stressz okozta aknét gyakran külső, megváltoztatható életmódbeli kiváltó okok okozzák.

Ha odafigyel ezekre az árnyalatokra, az segíthet eligazodni abban, hogy a hormonok vagy a stressz játszik-e nagyobb szerepet a kiütésekben. De ha kétségei vannak, a legjobb, ha felkeres egy bőrgyógyászt.

Mikor keresse fel a bőrgyógyászt

Azon tűnődik, hogy bőrgyógyászhoz kellene-e mennie? Fontolja meg, ha:

  • Közepes vagy súlyos pattanások, amelyek nem javultak a vény nélkül kapható termékekkel.
  • Fájdalmas ciszták vagy csomók
  • Pattanások, amelyek hegeket vagy pigmentációt hagynak maguk után
  • Zavaros tünetek, amelyek oka nem világos

A bőrgyógyász rendelkezik a megfelelő szakértelemmel ahhoz, hogy diagnosztizálja az Ön akne típusát, kizárja a háttérben álló betegségeket, és személyre szabott kezelési tervet készítsen.

Elrendelhetnek vérvizsgálatot, vagy felvehetik a kórtörténetet annak megállapítására, hogy a hormonok hozzájárulnak-e a kiütésekhez. Ha igen, akkor hormonszabályozó gyógyszereket ajánlhatnak.

A stressz okozta pattanások esetében életmódbeli változtatásokat javasolhatnak, miközben professzionális bőrkezelést is biztosítanak a károsodás megszüntetésére.

A megfelelő diagnózis felállítása kulcsfontosságú a legjobb pattanáskezelési lehetőség megtalálásához.

Életmód tippek a hormonális és stressz okozta akne javítására

Amíg a bőrgyógyászati rendelésre vár, van néhány általános egészséges szokás, amely javíthatja a hormonális és stressz okozta pattanásokat. Próbálja ki ezeket a tippeket:

Csökkentse a cukor és a finomított szénhidrátok bevitelét: A magas cukor- és finomított szénhidráttartalmú étrend megemeli az inzulinszintet, ami növeli az olajtermelést és a gyulladást. A csökkentés javíthatja a pattanásokat.

Vegyen be célzott kiegészítőket: Az olyan kiegészítők, mint az omega-3 zsírsavak, a cink, a D-vitamin és az adaptogén gyógynövények kiegyensúlyozhatják a hormonokat és kezelhetik a stressz-szintet. Kérdezze meg orvosát, hogy valamelyik megfelel-e az Ön igényeinek.

Alacsonyabb stressz-szint: Gyakoroljon naponta stresszoldó technikákat, mint például légzés, meditáció, naplóírás, jóga vagy zenehallgatás. Szánjon időt a pihentető hobbikra is.

Aludjon eleget: A rossz alvás növeli a kortizolszintet és felborítja a hormonháztartás egyensúlyát. Törekedjen az éjszakai 7-9 órás alvásra, és sajátítson el jó alvási szokásokat, például korlátozza a képernyő előtti időt lefekvés előtt.

Maradjon hidratált: Igyon sok vizet egész nap. A dehidratáltság károsíthatja a hormonokat és ronthatja a pattanásokat.

Rendszeres edzés: A rendszeres testmozgás csökkenti a stresszhormonokat és helyreállítja a hormonok egyensúlyát. Az intenzív edzés azonban megemelheti a kortizol- és tesztoszteronszintet, ami rontja a kiütéseket.

Kerülje az irritáló anyagokat: A túlzott mosás, a súrolás és a durva összetevők használata súlyosbítja az irritációt. Maradjon a gyengéd arclemosónál és a nem komedogén hidratáló krémnél.

Bár ezek a tippek nem gyógyítják meg a hormonális vagy stressz okozta pattanásokat egyik napról a másikra, segíthetnek a gyökeréig eljutni annak, ami a pattanásokat okozza. Legyen türelmes és következetes az életmódbeli változtatásokkal, miközben a gyógyszeres kezeléseket is megvizsgálja.

Professzionális kezelések, amelyek segíthetnek

A hormonális vagy stressz okozta pattanások közepes vagy súlyos eseteiben az életmódbeli intézkedések mellett gyakran professzionális kezelésekre is szükség van. Íme néhány lehetőség, amelyet bőrgyógyászával megbeszélhet:

Szájon át szedhető fogamzásgátlók: A fogamzásgátló tabletták, mint az Ortho Tri-Cyclen és az Estrostep, segítenek a hormonok egyensúlyában, és az FDA jóváhagyta őket az akne kezelésére.

Androgénblokkolók: A spironolakton, a flutamid és a ciproteron-acetát blokkolja az androgéneket, például a tesztoszteront, hogy csökkentse a hormonális aknét, különösen felnőtt nőknél.

Retinoidok: A vényköteles retinoidok, mint a tretinoin (Retin-A, Retin-A Micro, Renova) szabályozzák az olajtermelést és hámlasztják az eltömődött pórusokat.

Antibiotikumok: A szájon át szedhető antibiotikumok, mint a doxiciklin és a tetraciklin, a gyulladást okozó baktériumok csökkentésével hatnak. Gyakran rövid távon alkalmazzák helyi kezelésekkel együtt.

Kortikoszteroidok: Az injekciók, például a kortizoninjekciók a gyulladás csökkentésével segítik a nagy, fájdalmas ciszták és csomók zsugorodását. Az eredmények ideiglenesek, ezért a gyakori használatuk korlátozott.

Fény- és lézeres kezelések: A fotodinamikus terápia, a kékfény-terápia és az impulzusfesték-lézerek elpusztítják a pattanásokat okozó baktériumokat, miközben zsugorítják az olajmirigyeket. Gyakran más aknés kezelésekkel együtt alkalmazzák.

Kémiai hámlasztás és mikrodermabrázió: Ezek a professzionális kezelések eltávolítják az elhalt hámréteget, hogy megakadályozzák a pórusok eltömődését, miközben csökkentik az aknés foltokat és hegeket.

Stresszkezelési tanácsadás: A terapeuta, pszichológus vagy más mentálhigiénés szakember tanácsadása segíthet az egészséges stresszel való megküzdési stratégiák kialakításában.

Beszélje meg nyíltan bőrgyógyászával az esetleges aggodalmait és kórtörténetét, hogy a legbiztonságosabb és leghatékonyabb kezelést ajánlhassa az Ön helyzetére. Legyen türelmes, mivel szükség lehet némi próbálkozásra és hibázásra.

A bevétel

Annak megállapítása, hogy a pattanások hormonális vagy stressz okozta eredetűek - vagy mindkettő - trükkös lehet. Gyakran van átfedés. Ha nagy figyelmet fordít az időzítésre, a helyére és a pattanások típusára, elkezdheti összerakni a kirakós játékot. Egy tapasztalt bőrgyógyász segíthet megerősíteni, hogy a hormonok vagy a stressz játszik-e nagyobb szerepet.

Bár a kiváltó okok eltérőek, vannak olyan közös életmódbeli intézkedések, mint az egészséges táplálkozás, a stresszoldás és a testmozgás, amelyek mind a hormonális, mind a stressz okozta akné javára válnak. A professzionális kezelések is személyre szabhatók, hogy a pattanásokat kiváltó konkrét tényezőkkel foglalkozzanak.

Bőre és általános egészségi állapota következetes ápolásával a pattanásos problémák mélyére áshat, és hatékony kezelési tervet készíthet. Ne habozzon, forduljon bőrgyógyászhoz, aki segíthet diagnosztizálni az okot, és megoldást találni arra, hogy egyszer s mindenkorra eltűnjön a pattanások.

Gyakran ismételt kérdések a hormonális és stressz okozta pattanásokról

Mi a különbség a hormonális és a stressz okozta pattanások között?

A fő különbségek a kitörések helyében, az időzítésben és a kiváltó okokban rejlenek. A hormonális akne az arc alsó részén/az állkapocsvonal mentén jelenik meg, havi rendszerességgel jelentkezik, és belső hormonális változások okozzák. A stresszakne véletlenszerűen, mindenütt jelentkezik, stresszes időszakokban fellángol, és a kortizolszintet emelő külső életmódbeli tényezők eredménye.

A hormonális pattanások megjelenhetnek a fogamzásgátló tabletták abbahagyása után?

Igen, egyes nőknél előfordulnak "szülés utáni pattanások" az orális fogamzásgátlók abbahagyása után. A tabletta elnyomja a természetes hormonális ingadozásokat. Így amikor abbahagyja a szedését, az androgének visszapattanhatnak és túltermelődhetnek, ami pattanásokhoz vezet.

A terhességi pattanások elmúlnak a szülés után?

A terhességi pattanások gyakoriak az első trimeszterben, mivel a hormonszintek gyorsan változnak. A második és harmadik trimeszterben a hormonszintek stabilizálódásával a pattanások általában javulnak. A szülés után 6 hét és 3 hónap közötti időbe telik, amíg a hormonok újra egyensúlyba kerülnek, és a pattanások eltűnnek.

Hogyan kapcsolódnak össze a hormonok és a stressz, hogy pattanásokat okozzanak?

A magas stresszszint megzavarja az endokrin rendszert, ami a kortizol és más hormonok, például a tesztoszteron szintjének növekedését okozza, ami fokozza a zsírtermelést és a gyulladást. A stressz olyan egészségtelen viselkedési formákat is kivált, mint a rossz táplálkozás, az alváshiány és a bőr piszkálása, amelyek rontják a pattanásokat.

Segíthetnek a vitaminok vagy étrend-kiegészítők a hormonális pattanásokon?

Bizonyos kiegészítők segíthetnek a hormonok természetes egyensúlyában. Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a tesztoszteronszintet és szabályozhatják a menstruációs ciklusokat. A Chasteberry enyhe progeszteronszerű hatást biztosít. A fűrészpálma blokkolja a tesztoszteronreceptorokat. Új kiegészítők szedése előtt mindig egyeztessen orvosával.

A stressz minden típusú pattanást ront?

A stressz közvetlenül nem okoz pattanásokat, de több okból is súlyosbíthatja a már meglévő pattanásokat. A stresszhormonok, mint például a kortizol, fokozzák az olajtermelést, a gyulladást és az androgénekkel szembeni érzékenységet. Ráadásul a stressz gyengíti az immunitást és egészségtelen viselkedéshez vezet, ami súlyosbítja a pattanásokat.

Az ételek kiválthatják a hormonális pattanásokat?

Az étrend nem okoz közvetlenül hormonális pattanásokat, de a magas glikémiájú élelmiszerek, például a finomított szénhidrátok és a cukor fogyasztása súlyosbíthatja a pattanásokat. Ezek gyulladást váltanak ki, és beavatkoznak az inzulinba, egy olyan hormonba, amely befolyásolja a tesztoszteron aktivitását és az olajtermelést. Az egészséges, gyulladáscsökkentő étrend javítja a hormonális egyensúlyt.

Hogyan állapíthatja meg, hogy a pattanások gombásak-e?

A pattanások gombásak lehetnek, például viszkető, vörös dudorok/pustulák a homlokon, az orcákon és az állkapocsvonalban. A gombás pattanások gyakran ellenállnak a hagyományos pattanásos kezeléseknek. Keressen fel egy bőrgyógyászt a gombás akne diagnosztizálásához, amely különböző gyógyszereket, például gombaellenes krémeket vagy szájon át szedhető gombaellenes szereket igényel.

A természetes kezelések segíthetnek a stressz pattanásokon?

A stressz csökkentése természetes relaxációs technikákkal, például meditációval, jógával, mély légzéssel, biofeedbackkel vagy aromaterápiával megnyugtathatja a stresszreakciót és javíthatja a stressz által kiváltott pattanásokat. A masszázs és a természetben való időtöltés további módjai a természetes stresszoldásnak.

Mikor érdemes fontolóra venni a vényköteles kezeléseket?

Beszéljen bőrgyógyásszal a vényköteles lehetőségekről, ha súlyos, tartósan fennálló pattanásai vannak, vagy ha a vény nélkül kapható lemosók, gélek, krémek stb. 2-3 hónap után sem tudták kontrollálni a kiütéseit. A közepes vagy súlyos hormonális és stressz okozta akne gyakran vényköteles helyi vagy szájon át szedhető gyógyszeres kezelést igényel.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső