Mit szoktak felírni a bőrgyógyászok pattanásokra?

Published:

Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amelyet a bőrgyógyászok kezelnek. Minden korosztályt érint, de a tinédzserek és fiatal felnőttek körében a legelterjedtebb. Míg a pattanások egy része magától vagy vény nélkül kapható kezelésekkel megszűnik, a tartós vagy súlyos pattanások gyakran vényköteles gyógyszeres kezelést igényelnek.

Tehát mit szoktak felírni a bőrgyógyászok a pattanások kezelésére? Az orvosok az akne típusától és súlyosságától függően többféle vényköteles gyógyszert is javasolhatnak. Íme egy áttekintés a leggyakrabban felírt pattanásos kezelésekről.

Mit írnak fel a bőrgyógyászok általában az akne kezelésére

Helyi retinoidok

A helyi retinoidok gyakran az első védelmi vonal a pattanások ellen. A retinoidok a bőrsejtek cseréjének felgyorsításával, a pórusok eltömődésének megakadályozásával és a gyulladás csökkentésével fejtik ki hatásukat. Különböző erősségű és összetételű készítmények, például gélek, krémek és krémek formájában kaphatók.

Néhány a legszélesebb körben felírt helyi retinoidok akne kezelésére:

  • Tretinoin - Ez a legerősebb vényköteles retinoid. Márkanevei közé tartozik a Retin-A, az Atralin és az Avita.
  • Adapalene - A Differin márkanév alatt kapható retinoid kíméletesebb, mint a tretinoin. Gyakran jó választás a retinoidot először használók számára.
  • Tazarotén - A Tazorac és Avage márkanév alatt forgalmazott tazarotén egy közepes erősségű retinoid.

A retinoidok olyan mellékhatásokat okozhatnak, mint a bőrirritáció, bőrpír, hámlás és napérzékenység. A bőrgyógyászok általában azt javasolják, hogy kisebb erősséggel kezdjen, vagy minden második nap alkalmazza, majd fokozatosan növelje a gyakoriságot, hogy a bőr alkalmazkodni tudjon. A következetes használat kulcsfontosságú a teljes előnyök kihasználásához.

Orális antibiotikumok

Közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos akne esetén gyakran írnak fel szájon át szedhető antibiotikumokat. Az antibiotikumok az aknét okozó baktériumok elpusztításával és a gyulladás csökkentésével hatnak.

A bőrgyógyászok a következő antibiotikumokat írják fel pattanások kezelésére:

  • Doxiciklin - Széles körben használt tetraciklin antibiotikum, amely a P. acnes baktériumokat célozva kezeli a pattanásokat. Rendszeres vagy késleltetett hatóanyag-leadású kapszulákban kapható.
  • Minociklin - Egy másik tetraciklin antibiotikum, amely az akne baktériumok ellen hat. Kapszula és tabletta formájában kapható.
  • Erythromycin - Makrolid antibiotikum, amely megállítja a baktériumok növekedését. Tabletta, kapszula, gél és oldat formájában kapható.

Az antibiotikumokat általában 6-8 hétig szedik, majd a pattanások javulása után abbahagyják. A hosszú távú használat növelheti az antibiotikum-rezisztenciát. Az orvosok helyi retinoidot vagy benzoil-peroxidot írhatnak fel szájon át szedhető antibiotikumokkal együtt, hogy megelőzzék az antibiotikum-rezisztenciát.

Hormonális terápiák

A hormonális ingadozásokkal összefüggő pattanásos nők számára fogamzásgátló tablettákat vagy hormonmoduláló gyógyszereket lehet felírni. A lehetőségek közé tartoznak:

  • Kombinált orális fogamzásgátlók - Az ösztrogént és progesztint tartalmazó fogamzásgátló tabletták segíthetnek a menstruációs ciklushoz kapcsolódó pattanások megfékezésében. A pattanásokra felírt népszerű márkák közé tartozik a Yaz, az Estrostep és az Ortho Tri-Cyclen.
  • Spironolakton - Ez a vízhajtó blokkolja az androgéneket, a férfi hormonokat, amelyek túlzott olajtermelést váltanak ki és rontják az aknét. Hormonális akne esetén off-label módon írják fel.
  • Flutamid - Egy másik androgénblokkoló, amelyet néha olyan nőknek írnak fel, akiknek súlyos, hormonok által kiváltott pattanásaik vannak, és nem reagálnak más kezelésekre.

Az orvosok szorosan figyelemmel kísérik a hormonterápiákat szedő betegeket a lehetséges mellékhatások miatt. A hosszú távú mellékhatások megelőzése érdekében a kezelést abbahagyják, amint a pattanások javulnak.

Isotretinoin

A legsúlyosabb, hegesedő vagy kezelésre rezisztens akne esetén izotretinoint lehet felírni. A gyakran Accutane márkanéven emlegetett izotretinoin a szintetikus A-vitamin egy formája. Ez a rendelkezésre álló legerősebb aknés gyógyszer.

Az izotretinoin úgy működik, hogy drámaian csökkenti az olajtermelést, megakadályozza az eltömődött pórusokat, valamint csökkenti a baktériumokat és a gyulladást. A 4-6 hónapos kúra általában a pattanások hosszan tartó tisztulásához vezet.

A súlyos mellékhatások kockázata miatt az izotretinoint csak olyan súlyos pattanások esetén írják fel, amelyek nem reagáltak megfelelően más kezelésekre. Szigorú irányelvek vonatkoznak az adagolásra, a szükséges laboratóriumi vizsgálatokra és a születési rendellenességek megelőzésére.

Kombinált kezelések

Sok pattanásos beteg számára a bőrgyógyászok szájon át szedhető és helyi gyógyszerek kombinációját írják fel. Ez több hatásmechanizmuson keresztül segíthet a pattanások kezelésében, és növelheti a hatékonyságot.

Néhány példa a kombinált akne kezelésekre:

  • Helyi retinoid + orális antibiotikum
  • Helyi retinoid + benzoil-peroxid
  • Orális antibiotikum + benzoil-peroxid
  • Hormonális terápia + helyi retinoid

A megfelelő kombináció a pattanások típusától és súlyosságától függ. Az orvosok idővel módosíthatják a kezeléseket annak alapján, hogy a bőr mennyire jól reagál. A legjobb eredmények elérése érdekében fontos a teljes kezelési kúra betartása.

Életmód tippek és öngondoskodás

A vényköteles gyógyszerek mellett a bőrgyógyászok fontos életmódbeli és öngondoskodási ajánlásokat is adnak a pattanások kezeléséhez és megelőzéséhez. Ezek közé tartoznak:

  • Kerülje a pórusokat eltömítő termékeket - ragaszkodjon az olajmentes kozmetikumokhoz és a nem komedogén bőrápolási termékekhez. Kerülje a nehéz krémeket vagy olajokat.
  • Arcmosás naponta kétszer - Használjon gyengéd tisztítószert és langyos vizet. Kerülje a bőr erős súrolását.
  • Apattanások érintésének/nyomkodásának korlátozása - Ez súlyosbíthatja a gyulladást és fertőzéshez vezethet. A pattanások eltávolítását bízza szakemberekre.
  • Az étrend figyelése - Bár egyetlen élelmiszer sem okoz egyértelműen pattanásokat, a kiegyensúlyozott, alacsony glikémiájú étrend a legjobb. Maradjon hidratált, korlátozza a tejtermékeket/cukrot, ha úgy tűnik, hogy ezek kiváltják a pattanásokat.
  • A stressz kezelése - A stressz nem okoz pattanásokat, de súlyosbíthatja azokat. A relaxációs technikák segítenek.
  • A túlzott napozás/szoláriumozás elkerülése - A nap ronthatja a gyulladás utáni hiperpigmentációt. Mindig viseljen fényvédő krémet.

Szakszerű kezeléssel és megfelelő öngondoskodással a pattanások hatékonyan kezelhetők.Az optimális eredmény érdekében kövesse bőrgyógyásza ajánlásait. A következetesség és a türelem kulcsfontosságú - 6-8 hétig is eltarthat, amíg jelentős javulást tapasztal. De ne csüggedjen, a pattanások tisztulása egy folyamat! A bőrére szabott, megfelelő vényköteles kezeléssel kordában tarthatja pattanásait.

Gyakran ismételt kérdések

Még mindig vannak kérdései a vényköteles akne kezelésekkel kapcsolatban? Itt találja a válaszokat néhány gyakran feltett kérdésre:

Mennyi ideig kell szájon át szedett antibiotikumokat szednem a pattanásokra?

A legtöbb bőrgyógyász 6-8 hétig szájon át szedhető antibiotikumokat, például doxiciklint vagy minociklint javasol. Ezt követően általában abbahagyják, és helyette helyi retinoid vagy benzoil-peroxid fenntartó kezelést alkalmaznak. Az antibiotikumok 8 hétnél hosszabb ideig történő szedése növeli az antibiotikum-rezisztencia kockázatát.

Miért nem maradhatok hosszú távon antibiotikumon, ha működik?

Bár a szájon át szedhető antibiotikumok gyakran gyors kezdeti enyhülést biztosítanak a gyulladásos pattanásoknál, önmagukban nem eredményeznek hosszú távú javulást. Ha túl sokáig szedjük őket, az aknét okozó baktériumok rezisztenssé válhatnak, így az antibiotikumok hatástalanná válnak. Ráadásul a hosszú távú antibiotikum-használat mellékhatásokhoz vezethet. Ezért a dokik biztonságosabb fenntartási lehetőségekre térnek át.

Mi a különbség a vény nélkül kapható és a vényköteles retinoidok között?

A vény nélkül kapható retinol az A-vitamin gyengébb, nem vényköteles formája. A vényköteles retinoidok, mint a tretinoin és a tazarotén sokkal erősebbek. A retinoidok vénykötelesek a lehetséges mellékhatások, például a hámlás és a bőrpír miatt. A vényköteles retinoidok hosszú távon sokkal hatékonyabban tisztítják a pattanásokat.

Milyen gyorsan hat az izotretinoin (Accutane)?

Sok beteg 4-6 hét izotretinoin kezelés után látja a pattanások kezdeti javulását. A maximálisan tiszta bőr jellemzően a teljes 4-6 hónapos kúra után érhető el. A cisztás pattanások gyorsabban javulhatnak, mint a mitesszerek vagy fehér mitesszerek. Mindig fejezze be a teljes előírt izotretinoinkúrát, még akkor is, ha a bőr korábban tisztul.

Miért van szükségem laboratóriumi vizsgálatokra az izotretinoinnal kapcsolatban?

Az izotretinoinnal kapcsolatban rendszeres vérvizsgálatra van szükség a mellékhatások, például az emelkedett májenzimek vagy lipidszintek ellenőrzése érdekében. A nőknek havonta terhességi teszteket kell végezniük. A laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatos naprakészség segít biztosítani az izotretinoin biztonságos tolerálhatóságát, hogy Ön végig tudja csinálni a kúrát.

Lehet-e hosszú távon használni a vényköteles pattanás elleni gyógyszereket?

Súlyos esetekben hosszú távú gyógyszeres kezelés indokolt lehet. Szájon át szedhető antibiotikumokat csak rövid távon szabad alkalmazni. A hormonális terápiák vagy az alacsony dózisú izotretinoin egyes betegeknél biztonságosan folytathatók évekig, hogy az aknét kordában tartsák. A legtöbb ember 6-12 hónap elteltével átállhat a vény nélkül kapható készítményekre, és csak időszakosan, nagy fellángolások esetén használhat vényköteles készítményeket.

A legfontosabb tudnivalók

  • A helyi retinoidok, mint például a Retin-A, gyakran az első vényköteles kezelés az akne kezelésére. Segítenek a pórusok feltárásában és a gyulladás csökkentésében antibiotikumok nélkül.
  • A gyulladásos pattanásokra szájon át szedhető antibiotikumokat lehet felírni. Leggyakrabban a doxiciklin és a minociklin használatos. Az antibiotikumokat csak 6-8 hétig szabad szedni.
  • Az olyan hormonális terápiák, mint a fogamzásgátló tabletták vagy a spironolakton, segítenek a hormonális fellángolásban szenvedő nőknél a pattanások kezelésében. Ezek szabályozzák az androgénszintet.
  • Súlyos, hegesedő akne esetén szükség lehet izotretinoinra (Accutane). Ez az erős A-vitaminos gyógyszer csökkenti az olajtermelést és a baktériumokat. Több hónapos kezelésre van szükség.
  • Az optimális eredmény érdekében gyakran kombinált, vényköteles kezeléseket írnak elő. Az együttesen alkalmazott helyi és szájon át szedhető gyógyszerek többféleképpen célozzák meg a pattanásokat.
  • Az olyan életmódbeli intézkedések, mint az olajalapú termékek kerülése, a pattanások nem nyomkodása és a stressz csökkentése, kiegészítik a vényköteles kezeléseket.

A kitartás és a következetesség a kulcs - a professzionális kezeléssel és a pattanásokra szabott megfelelő gyógyszerekkel enyhülést érhet el, és újra tiszta, egészséges bőrt kaphat.

Mi az oka annak, hogy a pattanások már nem reagálnak a korábban bevált kezelésre?

A pattanásoknak több lehetséges oka is van arra, hogy a korábban hatékony kezelésre már nem reagálnak:

  • A baktériumok ellenállóvá váltak az antibiotikummal szemben, és az már nem hat. Ezért javasolják az orvosok, hogy az antibiotikum-használatot 6-8 hétre korlátozzák.
  • Hormonális változások, mint a pubertás, a menstruáció vagy a fogamzásgátló elkezdése/leállítása új pattanásokat okozhat, amelyekkel a jelenlegi kezelés nem feltétlenül foglalkozik.
  • A megnövekedett stresszszint ismét súlyosbíthatja a pattanásokat. A stressz nem okoz pattanásokat, de súlyosbíthatja a meglévő eseteket.
  • A bőr túl száraz és irritált lehet a helyi retinoidtól vagy benzoil-peroxidtól, ami csökkenti a toleranciát. A kezelések gyakoriságának csökkentése segíthet enyhíteni ezt a mellékhatást.
  • Ha a gyógyszereket nem következetesen vagy nem az utasításoknak megfelelően használja, az csökkent hatékonysághoz vezethet. Rendkívül fontos, hogy pontosan kövesse a kezelési rendet.
  • A pattanások idővel súlyosabb formává alakulhattak, ami erősebb terápiát igényel.

Ha retinoid krémet használok, használhatok-e szalicilsavas vagy benzoil-peroxidos terméket is?

Igen, a retinoidokat gyakran kombinálják más, vény nélkül kapható akne elleni szerekkel, például szalicilsavval vagy benzoil-peroxiddal. A legjobb azonban, ha a bőrirritáció elkerülése érdekében a nap különböző időszakaiban használjuk őket. Például használja a retinoidot éjszaka, a szalicilsavas vagy benzoil-peroxidos terméket pedig reggel. Mindig konzultáljon bőrgyógyászával, mielőtt új termékeket adna a kezeléséhez.

Mennyi időbe telik, amíg a kezelés befejezése után az orális izotretinoin elhagyja a szervezetét?

Az izotretinoin a kezelés abbahagyása után körülbelül egy hónapig tart, amíg a szervezetből kiürül. Az izotretinoin faggyúmirigyekre gyakorolt hatása a kezelés abbahagyása után hetekig-hónapokig fennmaradhat, a legtöbb betegnél a kezelés után körülbelül 6 hónappal normalizálódik az olajtermelés. Az akne elleni előnyök gyakran sokkal tovább tartanak.

A pattanások valaha is elmúlnak véglegesen, vagy mindig szükség van fenntartó kezelésre?

Sokaknál a pattanások a 20-as éveikben végleg elmúlnak, amikor a hormonszintek stabilizálódnak. Néhányan azonban felnőttkorukban is küzdenek a kiütésekkel, és folyamatos karbantartást igényelnek. A hosszú távú helyi retinoidok, a benzoil-peroxid vagy a hormonális szerek segítenek kordában tartani a kiújulásokat. A súlyos fellángolások esetén időnként rövid antibiotikum-kúrákra lehet szükség. A bőrgyógyásszal való együttműködés segít a hatékony, személyre szabott hosszú távú kezelési terv kidolgozásában.

Honnan tudja, hogy a vény nélkül kapható kezelések nem használnak, és ideje felkeresni egy bőrgyógyászt?

Keressen fel egy bőrgyógyászt, ha a pattanások 2-3 hónapos következetes OTC-kezelés után sem javulnak jelentősen, vagy ha a pattanások hegeket hagynak maguk után. A közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos akne általában vényköteles kezelést igényel a legjobb eredmények eléréséhez. A bőrgyógyász segíthet azonosítani az akne típusát, és az Ön egyedi helyzetére szabott, erőteljesebb terápiákhoz juttathatja el. A jobb eredmények érdekében ne habozzon, inkább előbb kérjen szakszerű segítséget, mint később.

A túl sok pattanásos termék egyszerre történő használata ronthat a helyzeten?

Igen, a túl sok termék egyidejű használata irritálhatja a bőrt és egyes esetekben súlyosbíthatja a pattanásokat. Az akne kezelését stratégiailag kell megközelíteni. Keressen fel egy bőrgyógyászt, hogy segítsen megtervezni egy célzott, szinergikus összetevőket tartalmazó kezelést, amely többféleképpen célozza meg a pattanásokat anélkül, hogy túlzásba vinné a hatóanyagokat. Néha a kevesebb több az akne kezelésénél!

Ha a pattanásaim főként hormonálisak, akkor is szükségem van helyi gyógyszerekre?

Még akkor is, ha a hormonok az elsődleges kiváltó okok, a helyi gyógyszerek hozzáadása segíthet az eredmények optimalizálásában. Az olyan hormonális terápiák, mint a fogamzásgátló tabletták vagy a spironolakton a belső hormonális komponenssel foglalkoznak, míg a helyi retinoidok a pórusokat, a baktériumokat és a gyulladást helyileg kezelik. A szájon át szedhető és a helyi kezelések alkalmazása gyakran a leghatékonyabban tisztítja a pattanásokat. Bőrgyógyásza segíthet meghatározni a legjobb kombinált megközelítést.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső