A tejtermékek pattanásokat okoznak?

Published:

Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség világszerte, az emberek 85%-át érinti valamikor 12 és 24 éves kora között. A pattanások azonban nem csak a tinédzsereket érintik - felnőttkorban is folytatódhatnak.

Vajon a tejtermékek okoznak pattanások

Mivel oly sok embert érint az akne, nem csoda, hogy rengeteg mítosz övezi az okokat. A tejtermék az egyik olyan élelmiszer, amelyet gyakran okolnak a pattanásokért. De vajon a tejtermékek kiiktatása tényleg gyógyír a tiszta bőrre?

Ebben a bizonyítékokon alapuló útmutatóban a tudományos és kutatási eredményekre alapozva keressük a választ:

A tejtermékek pattanásokat okoznak?

A következőkről fogunk beszélni:

  • A javasolt kapcsolat a tejtermékek és az akne között
  • A tejtermékekkel és az aknéval kapcsolatos legfontosabb tanulmányok
  • Tejtermékek és hormonális hatások
  • Gyulladás, inzulin és akne
  • Tippek a tiszta bőr érdekében a tejtermékek fogyasztásának módosítására

Ennek az útmutatónak a végére megérted, hogy a kutatások szerint a tejtermékeknek milyen valódi hatása van - ha van egyáltalán - a pattanásokra.

Kezdjük azzal, hogy megértjük, miért gondolják, hogy a tejtermékek elsősorban pattanásokat okoznak.

A feltételezett kapcsolat a tejtermékek és az akne között

Hogyan vádolják a tejtermékeket azzal, hogy pattanásokat okoznak? Van néhány feltételezett mechanizmus:

A tejtermékek hatással vannak a hormonokra. A tej természetes módon tartalmaz olyan hormonokat, mint az inzulin növekedési faktor 1 (IGF-1), valamint androgéneket és progeszteront. Egyesek gyanítják, hogy a tejtermékekben lévő hormonok elősegíthetik a pattanások kialakulását.

A tejtermékek megemelik a vércukorszintet. A tejtermékekben található szénhidrátok és cukrok megemelik a vércukorszintet, ami ronthatja a pattanásokat.

A tejtermékek gyulladást okoznak. A tejtermékek aminosavtartalma serkentheti a gyulladást, ami összefüggésbe hozható a pattanások kialakulásával.

A tej pattanásokat okozó antibiotikumokat tartalmaz. Egyesek úgy vélik, hogy a tejelő teheneknek adott antibiotikumok nyomokban elősegítik az antibiotikum-rezisztenciát és a bélrendszer egyensúlyának felborulását, ami hozzájárul a pattanások kialakulásához.

A sok hihető összefüggés miatt könnyű a tejtermékekre fogni a pattanásokat. De mit mondanak valójában a kutatások?

A tejtermékekkel és az aknéval kapcsolatos legfontosabb tanulmányok

Számos tanulmány vizsgálta a tejtermékek fogyasztása és a pattanások közötti kapcsolatot. Tekintsünk át néhányat a legfontosabb bizonyítékok közül.

Megfigyelési tanulmányok

A tejtermékekkel és a pattanásokkal kapcsolatos első tanulmányok közül néhány nagy megfigyeléses vizsgálat volt. Ezek a különböző étrendű emberek körében elemezték az akne előfordulását és súlyosságát.

Egy 47 355 nőt vizsgáló tanulmány szerint azoknál, akik tinédzserként több alacsony zsírtartalmú és sovány tejet fogyasztottak, felnőttként magasabb volt a pattanások aránya. A teljes tejfogyasztás nem volt összefüggésben a felnőttkori pattanások gyakoriságával.

Egy másik nagy, iráni serdülők és felnőttek körében végzett vizsgálat szerint a pattanásosak több tejet fogyasztottak. Az összes tejtermékfogyasztás nem különbözött az aknés és a kontrollcsoportok között.

Bár ezek a megfigyelési tanulmányok lehetséges összefüggésre utalnak, nem tudják bizonyítani az ok-okozati összefüggést. Szigorúbb klinikai vizsgálatokra volt szükség.

Intervenciós tanulmányok

A kutatók klinikai vizsgálatokat végeztek annak közvetlen tesztelésére, hogy a tejtermékek korlátozása javítja-e a pattanásokat.

Az egyik vizsgálatban a résztvevők véletlenszerűen egy hétre kiiktatták a tejtermékeket, vagy nem változtattak az étrendjükön. Már 7 nap elteltével a tejmentes csoportban jelentős javulást tapasztaltak a pattanások terén, míg a kontrollcsoportban nem történt változás.

Egy másik vizsgálatban az alanyok alacsony glikémiás terhelésű, a tejet és a magas glikémiájú élelmiszereket korlátozó étrendet vagy a szokásos étrendjüket követték. Az alacsony glikémiás terhelésű csoportban 12 hét után nagyobb mértékben csökkent a pattanások száma.

Összességében több tanulmány is bizonyítja, hogy a tejtermékek fogyasztásának csökkentése után javult a pattanások állapota:

  • Egy 14 tanulmány metaanalízise szerint a tejtermékek korlátozása jelentősen javította a pattanásokat, különösen a súlyos esetekben.
  • Több szisztematikus áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a korlátozott tejbevitel összefügg a pattanások javulásával.
  • Egy másik metaanalízis arról számolt be, hogy a tejtermékek korlátozása mérsékelt javulást eredményezett a pattanások állapotában a kontrollcsoportokhoz képest.

Ez a szilárd bizonyíték arra utal, hogy a tejtermékek korlátozása sok embernél segít csökkenteni a pattanásokat. De hogyan? Vizsgáljuk meg a hormonális és gyulladásos hatásokat a következőkben.

A tejtermékek hatása a hormonokra

Amint azt korábban már említettük, a tejtermékek olyan hormonokat tartalmaznak, amelyek elméletileg súlyosbíthatják a pattanásokat. De vajon a tudomány ezt alátámasztja?

A legtöbb tanulmány nem talál jelentős változásokat a hormonszintekben, ha korlátozzák a tejtermékek fogyasztását. Az eliminációs diétás vizsgálatban nem volt különbség a tesztoszteron, az IGF-1 vagy az inzulin szintjében a tejmentes és a kontrollcsoport között.

Egy tanulmány azonban alacsonyabb IGF-1- és inzulinszintet talált 12 hétig tartó, alacsony glikémiás terhelésű, tejet korlátozó diéta után.

A tejtermékek egyeseknél hozzájárulhatnak a hormonális pattanások kialakulásához, de a bizonyítékok összességében vegyesek. A legtöbb ember esetében valószínűleg nagyobb szerepet játszik a gyulladás kiváltásában.

Tejtermékek, gyulladás, inzulin és akne

A növekvő kutatások szerint a krónikus gyulladás szerepet játszik az akne kialakulásában. A gyulladás kulcsfontosságú markerei megemelkednek az aknés bőrben.

Hogyan segítik elő a tejtermékek a gyulladást?

Amint azt korábban már említettük, a tejtermékek növelik a vércukor- és inzulinszintet. A túlzott inzulinszint összetett sejtszintű útvonalakon keresztül gyulladást válthat ki.

A tejfehérjék olyan aminosavakat is tartalmaznak, mint a leucin, a glutamin és az arginin, amelyek aktiválják az mTORC1-et - a gyulladást szabályozó fehérjekomplexet.

Egy tanulmány szerint mindössze 2 hét tejmentes diéta csökkentette a gyulladásos markerek, például a hsCRP szintjét. A tejtermékek elhagyása csökkenti az oxidatív stresszt is, ami a pattanások másik kiváltó oka.

A tejtermékek korlátozásával elkerülheted a vércukorszint, az inzulin és az mTORC1 gyulladásos tüskéit. Ez segít megelőzni a gyulladásos aknés elváltozásokat.

Tippek a tejtermékbevitel módosítására a tiszta bőrért

A kutatás meggyőzően bizonyítja, hogy a tejtermékek korlátozása javíthatja a pattanásokat, elsősorban a gyulladás csökkentése révén.

De nem biztos, hogy teljesen ki kell iktatnia a tejtermékeket. Íme néhány tipp a bevitel módosításához:

  • Korlátozza a tejfogyasztást. Mivel a sovány és az alacsony zsírtartalmú tej a legerősebben összefüggésbe hozható a pattanásokkal, minimalizálja a rendszeres tejfogyasztást.
  • Élvezze a joghurtot és a sajtot. Az erjesztett tejtermékek, mint a joghurt és az érlelt, kemény sajtok alacsonyabb cukortartalmúak. Maradjon a sima, cukrozatlan fajtáknál.
  • Figyeljen az adagok méretére. Még ha kíméletesebb tejtermékeket választunk is, a pattanásos bőr számára a kis vagy mérsékelt mennyiségek lehetnek a legjobbak.
  • Fontolja meg a probiotikus étrend-kiegészítők használatát. Ha erősen korlátozza/megszünteti a tejtermékeket, a probiotikus kiegészítők segíthetnek a bélrendszer egészségének fenntartásában.
  • Bölcsen vezesse be újra a tejtermékeket. A tejtermékek kiiktatásával végzett kísérletet követően lassan vezesse be újra a tejtermékeket, hogy megtalálja a tűréshatárt anélkül, hogy fellángolna.

Mint minden étrendi változtatásnál, először beszéljen orvosával vagy bőrgyógyászával, ha pattanások esetén a tejtermékek korlátozását fontolgatja. Kövesse nyomon bőrének változásait és az étrendi korlátozásokkal kapcsolatos nehézségeket.

A lényeg: Mennyire erős a tejtermékek és az akne kapcsolata?

Tehát vissza az eredeti kérdésünkhöz:

A tejtermékek pattanásokat okoznak?

Bár a kutatások nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy a tejtermékek pattanásokat okoznak, a bizonyítékok mérlege azt sugallja, hogy sokaknál hozzájárulnak a pattanások kialakulásához.

Több tanulmány is bizonyítja, hogy az alacsony vagy semmilyen tejbevitel javítja a pattanásokat, különösen a súlyos esetekben. A tejtermékek valószínűleg a vércukorszint, az inzulin és a gyulladás növelésével segítik elő a pattanásokat.

Úgy tűnik azonban, hogy a tejtermékek nem mindenkinél rontják a pattanásokat. Az összefüggés valószínűleg olyan egyéni tényezőktől függ, mint például:

  • Mennyire hajlamos a bőröd a gyulladásra
  • Élelmiszer-érzékenységek/intoleranciák megléte
  • Az Ön bélrendszerének egészsége és mikrobiomja
  • Az Ön szokásos tejtermékbevitelének mennyisége és típusa

Azok számára, akik gyulladásos és cisztás pattanásokkal küzdenek, amelyek nem reagálnak a szokásos kezelésre, a tejtermékek elhagyásával végzett kísérlet jelentős javulást hozhat a bőr tisztaságában.

Tehát, bár a tejtermékek önmagukban nem okozzák a pattanásokat, a bevitel korlátozása - különösen a tejé - hatékony stratégia lehet, ha úgy találja, hogy ezek kiváltják a pattanásokat. De vajon megéri-e a tejtermékek korlátozása a pattanásokra hajlamos bőrödnek?

Remélem, hogy ez a bizonyítékokon alapuló útmutató hasznos kiindulópontot nyújtott annak eldöntéséhez, hogy csökkentse vagy törölje a tejtermékeket az étrendjéből az akne javítása érdekében.

Mint mindig, szorosan működjön együtt egészségügyi szolgáltatójával, hogy meghatározhassa a bőrrel kapcsolatos céljai szempontjából legjobb étrendi és életmódbeli változtatásokat. Némi próbálkozással és tévedéssel pontosan megállapíthatja, hogy a tejtermékbevitel beállítása befolyásolja-e és hogyan befolyásolja a pattanásait.

A tejtermékek pattanásokat okoznak? GYIK a bizonyítékokról

Az akne egy széles körben elterjedt bőrbetegség, amellyel szinte mindenki foglalkozik valamikor. Mivel oly sokakat érint az akne, érthető, hogy az emberek ki akarják találni, mi okozza a pattanásokat.

A tejtermék az egyik olyan élelmiszer, amelyet gyakran hibáztatnak pattanások okozójaként. De mit mondanak a kutatások a tejtermékek bőrre gyakorolt hatásáról?

Az alábbiakban összeállítottunk egy GYIK-et a tejtermékek és a pattanások kapcsolatát övező bizonyítékokról. Olvasson tovább, hogy tudományosan alátámasztott válaszokat kapjon a leggyakoribb kérdésekre.

Gyakran ismételt kérdések

Miért gondolják az emberek, hogy a tejtermékek pattanásokat okoznak?

A tejtermékeket több okból is azzal vádolják, hogy kiütéseket váltanak ki:

  • A tej olyan hormonokat tartalmaz, mint az inzulin növekedési faktor 1 (IGF-1), androgének, ösztrogén és progeszteron, amelyek elősegíthetik a pattanások kialakulását.
  • A tejtermékek megemelik a vércukorszintet és az inzulint, ami súlyosbíthatja a pattanásokat.
  • Az aminosavtartalom serkentheti a pattanásokhoz kapcsolódó gyulladásos folyamatokat.
  • A tejelő teheneknek adott antibiotikumok hozzájárulhatnak a pattanásokat okozó bakteriális egyensúlyhiányhoz.

Elméletileg tehát a tejtermékek számos olyan tényezőt - hormonokat, gyulladást és a bélrendszer egészségét - befolyásolhatnak, amelyekről úgy gondolják, hogy hatással vannak az aknékra. De vajon az elméletet szilárd bizonyítékok támasztják alá?

Mit mondanak a kutatások a tejtermékekről és a pattanásokról?

Összességében egyre több kutatás utal arra, hogy a tejtermékek fogyasztása összefügg a pattanások gyakoriságával és súlyosságával. A bizonyítékok azonban vegyesek.

A korai megfigyeléses vizsgálatok összefüggést találtak a tejfogyasztás és a pattanások között. De a korlátok miatt nem tudták bizonyítani az ok-okozati összefüggést.

Az utóbbi időben számos klinikai vizsgálatban tesztelték a tejtermékeket kizáró diétákat. Ezek a vizsgálatok erősebb bizonyítékot szolgáltatnak a tejtermékek és az akne közötti okozati összefüggésre:

  • Több tanulmány is jelentős javulást tapasztalt a pattanások állapotában, miután egy héttől 12 hétig tartó tejmentes diétát követtek.
  • A szisztematikus áttekintések és metaanalízisek következetesen arra a következtetésre jutottak, hogy a tejtermékek korlátozása javítja a pattanások állapotát, különösen a súlyos esetekben, amelyek nem reagálnak a szokásos pattanáskezelésre.

Néhány klinikai vizsgálat azonban nem talált jelentős különbséget a pattanások tekintetében a magas és alacsony tejterméktartalmú étrendek között.

Összefoglalva tehát a legtöbb, de nem minden tanulmány szerint a tejkorlátozás jótékony hatással van a pattanásos bőrre.

Pontosan hogyan segítik elő a tejtermékek a pattanásokat?

Nem valószínű, hogy a tejtermékek egymagukban okozzák a pattanásokat. A leginkább támogatott elmélet szerint a tejtermékek gyulladásos folyamatokat indítanak be, amelyek rontják a pattanásokat.

Konkrétan a tejtermékek emelik a vércukorszintet, az inzulint és az inzulin növekedési faktor 1-et (IGF-1). A felesleges inzulin fokozza a gyulladásos aktivitást és a bőrolajok túlzott kiválasztását - mindkettő hozzájárul az akné kialakulásához.

Bizonyos tejfehérjék szintén aktiválják a gyulladásos jelátvitelt az mTORC1 útvonalakon keresztül. Több tanulmány szerint a tejtermékek korlátozása csökkenti a szisztémás és bőrgyulladást.

Bár a tejtermékek hatással lehetnek a hormonokra, a legtöbb tanulmány nem talál jelentős hormonális változásokat csak a tejtermékek korlátozása miatt. Egyes egyének esetében a tejtermékek kisebb hormonális szerepet is játszhatnak.

Minden tejtermék egyformán rossz a pattanásokra?

Nem, egyes tejtermékek pattanásosabbnak tűnnek, mint mások. A legtöbb kutatás szerint a tej a legnagyobb bűnös:

  • Az alacsony zsírtartalmú és sovány tej magasabb bevitele több felnőttkori pattanással jár.
  • A teljes tej nincs összefüggésben a pattanások gyakoribbá válásával.
  • Kevés tanulmány elemzi kifejezetten a joghurtot vagy a sajtot. Erjesztett termékekként kevésbé lehetnek gyulladáskeltőek.

Mivel a tej a vércukorszintet drasztikusabban megemeli, mint más tejtermékek, valószínűleg ez jelenti a legnagyobb kockázatot a gyulladásos, hormonális akne szempontjából.

Teljesen ki kell hagynod a tejtermékeket, ha pattanásaid vannak?

Nem feltétlenül kell 100%-ban lemondania a tejtermékekről, ha pattanásokra hajlamos a bőre. Íme néhány tipp a bevitel megfelelő módosításához:

  • Koncentráljon a tejfogyasztás csökkentésére, mivel ez kapcsolódik leginkább a pattanásokhoz.
  • Maradjon a kíméletesebb erjesztett tejtermékeknél, mint a joghurt és az érlelt sajtok.
  • Figyeljen az adagok méretére, még a kevésbé gyulladáskeltő tejtermékek esetében is.
  • Próbálja ki a probiotikus étrend-kiegészítőket, ha erősen korlátozza a tejtermékeket.
  • Lassan vezesse vissza a tejtermékeket, hogy megtalálja a tolerancia szintjét.

Döntse el bőrgyógyászával vagy dietetikussal, hogy a tejtermékek korlátozása javíthat-e a pattanásain. Ők segíthetnek az étrendi változtatások nyomon követésében.

Mit tegyen, ha úgy tűnik, hogy a tejtermékek súlyosbítják a pattanásait?

Ha azt gyanítja, hogy a tejtermékek hozzájárulhatnak a kiütéseihez, orvosi felügyelet mellett próbálja meg 2-6 hétig elhagyni őket.

Figyeljen a bőrének változásaira, és dokumentálja azokat fényképekkel. Lassan vezesse vissza a tejtermékeket, miközben nyomon követi a fellángolásokat.

Beszélje meg egészségügyi szolgáltatójával az egyéb étrendi és életmódbeli módosításokat is. A tejtermékek korlátozása az általános gyulladáscsökkentő szokások mellett működik a legjobban.

A tejtermékek javíthatnak a pattanásokon?

Míg a tejtermékek csökkentése sok pattanásos betegnek előnyös, nem mindenki látja tisztábbnak a bőrét a tejtermékek elhagyása után.

Bizonyos esetekben a tejtermékeket még mindig jól tűrheti, sőt, még hasznos is lehet. A joghurt és a sajt például probiotikumokat tartalmaz, amelyek támogatják a bél és a bőr egészségét.

A hatás valószínűleg az egyéntől függ. Ha a tejtermékek nem jelentenek problémát az Ön számára, akkor nyugodtan megőrizheti az étrendjében, sőt, még előnyökkel is járhatnak.

Mit egyél helyette, ha elhagyod a tejtermékeket?

Az olyan kulcsfontosságú tápanyagok, mint a kalcium, a fehérje és a probiotikumok pótlására a tejtermékek helyett ezeket az élelmiszereket emelje ki:

  • Tejmentes tejek (szója, mandula, zab stb.)
  • Leveles zöldek, mint a kelkáposzta, a spenót és a kelkáposzta.
  • Bab, lencse, tofu, tempeh, edamame
  • Diófélék és magvak
  • Dúsított nem-tejjoghurt
  • Kalciummal keményített tofu
  • Csontos halkonzervek, mint például a szardínia
  • Fermentált, probiotikus élelmiszerek, mint a kimchi, a savanyúságok és a natto.

A gyulladáscsökkentő élelmiszerek, például a zsíros halak, gyümölcsök és zöldségek fogyasztása tovább javíthatja a pattanások állapotát.

Elvitelre

A kutatások szerint a tejtermékek - különösen a tej - fogyasztása sok, pattanásokra hajlamos embernél hozzájárul az akne fellángolásához. Próbálja ki a tejtermékek elhagyását néhány hétig orvosi felügyelet mellett, hogy lássa, javul-e a bőre.

A tejtermékek azonban nem mindenkinél rontják a pattanásokat. Dolgozzon együtt orvosával vagy bőrgyógyászával, hogy kiderítse, a tejtermékek fogyasztásának korlátozása kifejezetten az Ön pattanásos bőrének javára válhat-e.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső