Mi történik a pattanás gennyével, ha nem pattintod ki?

Published:

A pattanások az élet elkerülhetetlen részei. Egyszer vagy máskor mindannyian elkapjuk őket. És amikor ezek a dühös, piros pattanások megjelennek, ellenállhatatlan vágyat érezhetünk arra, hogy kipukkasszuk őket. De vajon ki kell-e pattintani a pattanásokat? Mi történik valójában, ha ellenállsz a késztetésnek, és békén hagyod őket?

What Happens to the Pus in a Pimple If You Don't Pop It

A pattanások okai és kialakulása

Mielőtt belemerülnénk abba, hogy mi történik, ha nem pattan ki egy pattanás, nézzük át gyorsan, hogy mi okozza a pattanásokat.

A pattanások akkor alakulnak ki, amikor a bőr alatti szőrtüszők eltömődnek elhalt hámsejtekkel és olajjal. Ezt az eltömődést komedónnak nevezik.

A komedóknak két típusa van:

  • Nyitott komedók - Más néven mitesszerek, ezek a bőr felszínén nyitott rögök. A tetejük az oxidáció miatt sötét színű.
  • Zárt komedók - Ezek a bőr által fedett rögök. Úgy néznek ki, mint apró, bőrszínű dudorok. A zárt komedókat fehérfejűeknek is nevezik.

Amikor a Propionibacterium acnes (P. acnes) nevű baktériumok beszivárognak az eltömődött szőrtüszőbe, gyulladást és fertőzést okozhatnak, ami pattanásokat eredményez.

Összefoglalva tehát a pattanás akkor alakul ki, amikor a szőrtüsző eltömődik elhalt hámsejtekkel és olajjal, majd baktériumokkal fertőződik. Ez gyulladáshoz, duzzanathoz és gennyhez vezet.

Most nézzük meg, mi történik, ha nem pattan ki a pattanás.

Mi történik, ha nem pattan ki a pattanás?

A pattanás életciklusa természetesen folytatódik

Ha magára hagyjuk, a pattanás általában végigmegy a természetes életciklusán, és 3-7 nap alatt magától begyógyul.

A pattanás a következő szakaszokon megy keresztül, ha hagyja, hogy a pattanás elpusztuljon:

1. Korai szakasz: A komedó a bőrfelszín alatt kezd kialakulni. Még nem pattanás, csak egy tüszőt eltömítő olaj és elhalt sejtek gyülekezete.

2. Formáció: Gyulladás indul be, ahogy a P. acnes baktériumok elszaporodnak az eltömődött tüszőben. A terület kipirosodik, megduzzad és érzékennyé válik.

3. Érés: Fehérvérsejtek érkeznek a fertőzés leküzdésére, ami genny kialakulását okozza. Ez a genny elhalt hámsejtekből, baktériumokból és fehérvérsejtekből áll. A pattanás megduzzad és felszaporodik.

4. Gyógyulás: Ahogy a szervezet immunválasza beindul, a gyulladás fokozatosan megszűnik. A pattanás magától elkezd zsugorodni és lefolyni. Néhány napon belül a gyógyulás befejeződik.

Ha tehát békén hagyjuk, a pattanás végigmegy ezen a természetes cikluson, és mindenféle beavatkozás nélkül gyógyul. A pattanásra nincs szükség.

A genny újra felszívódik a szervezetben

Ha nem pattan ki a pattanás, a benne lévő genny nem marad a bőr alatt. A szervezeted képes fokozatosan felszívni és eltávolítani.

Íme, hogyan:

A pattanás belsejében lévő genny elhalt sejtek, olaj és baktériumok felhalmozódása. Az eltömődött tüsző falában található.

Ahogy a pattanás gyógyulni kezd, és a gyulladás csökken, a tüsző fala lassan felszakad. Ez lehetővé teszi, hogy a genny kiszivárogjon a bőr felszínére, ahol kitisztul.

A tüsző mélyén maradó gennyet a vérerek és a nyirokrendszer felszívja. Onnan a véráramba kerül, hogy a szervezet kiszűrhesse.

Tehát nyugodt lehetsz, a genny nem ül ott a bőr alatt. A teste fel van szerelve arra, hogy kezelje és felszívja azt, anélkül, hogy ki kellene pattintania.

Kevesebb a hegesedés és a hiperpigmentáció kockázata

A pattanások kipukkasztása több kárt okozhat, mint hasznot. Ezzel ugyanis meghosszabbíthatja a gyógyulási időt, és növelheti a hegesedés kockázatát.

Íme, miért vezethet a pattogtatás kifejezettebb hegesedéshez és sötét foltokhoz:

  • A tüsző károsítása: A pattanás agresszív összenyomása károsíthatja vagy felszakíthatja a benne lévő szőrtüsző falát. Ez a genny és a folyadékok szivárgásához vezet mélyen a bőr alatt, ami további gyulladást okoz.
  • Baktériumok terjesztése: A kipattogzás a tüsző mélyéről a baktériumokat a bőr felszínére kényszeríti. Ez átterjesztheti a fertőzést más területekre, és még több pattanást okozhat.
  • Trauma okozása: A pattanások piszkálása és szondázása károsíthatja a környező bőrsejteket. Ez a gyulladást mélyebbre hajtja.
  • A gyógyulás késleltetése: A pattanások kipukkasztása megzavarja a pattanás természetes gyógyulási pályáját. A keletkezett nyílt seb visszagyógyulása hosszabb időt vesz igénybe.
  • A gyulladás fokozása: A genny kiszorítása a gyulladást gerjeszti, ahelyett, hogy hagyná, hogy magától megszűnjön. Ezáltal egy kis pattanásból sokkal nagyobb, vörös és duzzadt elváltozás lesz.

A pattanások természetes gyógyulásának elkerülése és a pattanások természetes gyógyulásának lehetővé tétele révén sokkal kisebb a kockázata a hegesedés vagy a gyulladás utáni hiperpigmentáció kialakulásának. A pattanás gyorsabban gyógyul anélkül, hogy a fertőzés mélyebbre terjedne a bőr alatt.

Mikor érdemes megfontolni a pattanás kipukkasztását?

Most talán elgondolkodik, hogy vannak-e olyan helyzetek, amikor a pattanás kipukkadása rendben van, vagy akár tanácsos is?

Van néhány kiválasztott eset, amikor a pattanás óvatos és higiénikus kipukkasztása segíthet a gyorsabb gyógyulásban:

  • A fehérfejűek készen állnak a kipukkadásra: Az érett, lefolyásra kész fehérfejűek néha minimális nyomással kipattinthatók. De legyünk gyengédek! A túl erős nyomkodás csak ronthat a helyzeten.
  • Nagyon nagy, fájdalmas pattanások: A nagyobb, erősen duzzadt és érzékeny pattanások esetében a konzervatív szúrás - egy steril tűvel végzett kis szúrás a nyomás csökkentésére - előnyös lehet. Ezt ne próbálja meg egyedül. Forduljon bőrgyógyászhoz.
  • A pattanások hegesedés veszélyének vannak kitéve: A pattanások, amelyek egy hétig vagy hosszabb ideig fennmaradtak, néha vízelvezetés nélkül is hegesedhetnek. A bőrgyógyász javasolhat injekciót, hogy a pattanás gyorsabban elmúljon.

Fontos azonban tudni, hogy ezek a forgatókönyvek kivételek, nem pedig a szabály. A legtöbb pattanás akkor gyógyul a legjobban és leggyorsabban, ha teljesen békén hagyjuk. A piszkálás, a pattogtatás és a helytelen szúrás kockázatai szinte mindig meghaladják a lehetséges előnyöket.

Tippek a pattanások kezeléséhez anélkül, hogy kipukkadnának

Az olyan pattanások kezelése, amelyeket nem pattogtatsz ki, türelmet igényel. Néhány bevált tipp azonban segíthet abban, hogy ellenállj a pattanás utáni késztetésnek, és a pattanások gyorsabban eltűnjenek:

  • Használjon pattanások elleni összetevőket: Az olyan összetevők, mint a benzoil-peroxid és a szalicilsav segíthetnek a pórusok eltömődésének megszüntetésében és a pattanások gyógyulásának felgyorsításában. Keresse az ezeket az összetevőket tartalmazó tisztítószereket, krémeket és foltkezelőket.
  • Próbálja ki a hidrokolloid tapaszokat: Ezek a kis pöttyök védőgátat képeznek a pattanás felett, felgyorsítják a gyógyulást, és megakadályozzák, hogy hozzáérjen a pattanáshoz.
  • Jegelni a területet: A jégkocka néhány percig történő alkalmazása segít csökkenteni a duzzanatot és a fájdalmat a súlyos pattanásoknál.
  • Kerülje a túlzott érintkezést: Legyen tisztában azzal, hogy az arcát a kezébe támasztja vagy piszkálja a bőrét, ami súlyosbíthatja a pattanásokat.
  • Figyeljen az étrendjére: A magas cukor-, tejtermék- és finomított szénhidráttartalmú ételek egyeseknél súlyosbíthatják a kiütéseket. Csökkentse ezek mennyiségét, ha összefüggést észlel.
  • Kezelje a stressz-szintet: A stressz növeli a gyulladást és az olajtermelést, ami rontja a pattanásokat. Próbáljon ki olyan relaxációs tevékenységeket, mint a meditáció, a jóga vagy a légzés.
  • Keressen fel egy bőrgyógyászt: A visszatérő cisztás pattanások vagy a nyomokat hagyó pattanások esetén a bőrgyógyász professzionális kezelésekkel segíthet.

A tanulság: Hagyja, hogy a pattanások természetes úton gyógyuljanak, amikor csak lehetséges.

A pattanások frusztrálóak és kellemetlenek lehetnek. Sokunk számára érthetően csábító a késztetés, hogy kipukkasszuk őket. Azonban a pattanások kipattintásának elkerülése, amikor csak lehet, lehetővé teszi a pattanás számára, hogy befejezze természetes életciklusát és gyógyulását.

Ha magára hagyja, a teste képes felszívni és eltávolítani a gennyet a ki nem pattanó pattanás belsejéből. Így elkerülheti az olyan lehetséges szövődményeket, mint a hegesedés, a hiperpigmentáció és a baktériumok terjedése, amelyek a pattanások kipukkasztásából adódhatnak.

Természetesen az alkalmi fehérfejűségeket óvatosan ki lehet pattintani, ha már készen van. A nagyobb ciszták esetében néha hasznos lehet a szakszerű vízelvezetés. Az esetek túlnyomó többségében azonban a legjobb eredményt az hozza, ha hagyja, hogy a pattanások maguktól gyógyuljanak.

Tehát legközelebb, amikor egy pattanás jelenik meg, próbáld meg visszafogni a késztetést, hogy piszkáld és nyomkodd. Egy kis türelemmel általában gyorsabban eltűnik, mint gondolnád! Tartsa magát az okos bőrápolási rutinhoz, és keresse fel bőrgyógyászát, ha a pattanások továbbra is fennállnak. A bőre meg fogja köszönni.

Gyakran ismételt kérdések: Mi történik, ha nem pattan ki a pattanás?

A pattanások kipukkasztása sok ember számára csábító. De vajon nem kellene-e kerülni a pattanások kipukkadását, hogy hagyjuk őket természetes módon gyógyulni? Az alábbiakban néhány gyakran feltett kérdésre adunk választ azzal kapcsolatban, hogy mi történik, ha nem pattan ki egy pattanás.

Mi is pontosan a genny a pattanás belsejében?

A genny a folyadék, a törmelék és az elhalt sejtek felhalmozódása, amely akkor keletkezik, amikor a szervezet a pattanáson belüli fertőzés és gyulladás ellen küzd. Jellemzően a következőket tartalmazza:

  • Elhalt hámsejtek
  • Baktériumok, mint például a Propionibacterium acnes
  • A faggyúmirigyek által termelt faggyúolaj
  • Fehérvérsejtek és sejttörmelékek, amelyeket a szervezet a baktériumok leküzdésére küld.

A genny a bőrömben marad, ha nem pattan ki a pattanás?

Nem, a genny nem marad meg a bőr alatt, ha nem pattan ki a pattanás. A szervezeted képes fokozatosan felszívni a gennyet, és természetes úton eltávolítani azt.

Íme, hogyan:

  • Ahogy a pattanás gyógyulni kezd, a szőrtüsző megduzzadt fala lassan felszakad és kinyílik. Ezáltal a genny lassan kiszivárog a felszín felé.
  • A bőr alatt mélyebben lévő genny visszaszívódik az apró véredényekbe és nyirokcsatornákba. Onnan a véráramba kerül, és a vesék és a máj kiszűri.

Tehát még ha nem is pukkan ki, a genny idővel lebomlik és eltávozik a szervezetből.

Milyen a pattanás életciklusa, ha nem pattintom ki?

Ha teljesen magára hagyjuk, egy tipikus pattanás a következő szakaszokon megy keresztül:

  • Korai stádium - Eltömődött pórus alakul ki.
  • Kialakulási szakasz - A dugulás elfertőződik és begyullad, és tényleges pattanássá alakul.
  • Érési szakasz - genny alakul ki, és a pattanás megnő, majd kifejlődik.
  • Gyógyulási szakasz - A gyulladás csökken, a pattanás összezsugorodik és lefolyik. Néhány nap múlva teljesen begyógyul.

Ez az egész folyamat általában 3-7 napig tart, ha nem pattan ki a pattanás, és hagyja, hogy lefolyjon a maga útján.

A pattanás kipukkasztása segít jobban "kiszedni a gennyet"?

A genny kipréselésével gyakran rontja a pattanásokat, ahelyett, hogy javítana rajtuk. A pukkasztás is:

  • Megreped és károsítja a tüszőfalat, ami a fertőzés mélyebbre terjedését okozza.
  • A baktériumokat és a gennyet mélyebbre nyomja a bőrbe, fokozva a gyulladást.
  • A baktériumokat a fertőzött pórusból a környező pórusokba terjeszti.
  • Késleltesse a gyógyulást nyílt seb létrehozásával.

Így bár kielégítőnek tűnik a genny "lecsapolása", ez általában akadályozza a pattanás természetes gyógyulási folyamatát.

A pattanás magára hagyása okozhat további hegesedést?

Nem, a pattanások kipukkasztásának mellőzése a legtöbbször valóban kevesebb hegesedést eredményez. A pattanások kipukkadása növeli a hegesedés és a sötét foltok kockázatát:

  • A baktériumok mélyebbre terjednek a bőrben.
  • A genny túl agresszív kinyomása, ami károsíthatja a bőrt.
  • Nyílt seb keletkezik, amely így fertőzésveszélyes.
  • A hegek lehúzása a bőr teljes gyógyulása előtt.

Ha hagyjuk, hogy a pattanás magától begyógyuljon, a gyulladást lokalizáljuk. Ez csökkenti annak valószínűségét, hogy a kiterjedt károsodás kifejezett hegesedéshez vezet.

Mikor szabad kipattogtatni egy pattanást?

Az érett fehérfejűségeket, amelyek természetes módon jöttek ki, óvatosan ki lehet pattintani, ha steril technikát követ. Két vattapamacs segítségével enyhén nyomja meg a fehérfej mindkét oldalát, hogy a genny kiürüljön. Soha ne nyomja alulról, és ne piszkálja a makacs gennyet.

Súlyosan gyulladt nagy ciszták esetén a bőrgyógyász steril tűvel lándzsát használhat a felszínre. Ezt azonban csak szakember végezheti. Ne próbálkozzon a ciszták otthoni lándzsázásával vagy agresszív kipukkasztásával.

Mi a legjobb módja a pattanások kezelésének és eltüntetésének?

A leghatékonyabb akne kezelések közé tartozik:

  • A pattanások elleni szereket, például szalicilsavat és benzoil-peroxidot tartalmazó, vény nélkül kapható termékek.
  • Bőrgyógyászok által felírt vényköteles helyi és szájon át szedhető gyógyszerek
  • Irodán belüli eljárások, mint az arcápolás és a kémiai hámlasztás
  • A bőr túlzott érintésének / piszkálásának elkerülése

Az olyan házi szerek, mint a fogkrém, a citromlé és a szódabikarbóna gyakran irritálják a bőrt, és rontják a pattanásokat. Keressen fel bőrgyógyászt, ha visszatérő cisztás pattanásai vannak. A megfelelő kezelési tervvel tiszta, pattanásmentes bőrt élvezhet!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső