Mik a pattanásos ételek a pattanásokhoz?

Published:

Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely világszerte emberek millióit érinti. Bár a pattanásoknak számos oka van, az egyik lehetséges kiváltó ok a feldolgozott és egészségtelen ételekben gazdag étrend. Ha pattanásokkal küzd, nézze meg közelebbről az étrendjét, és korlátozza az olyan egészségtelen ételeket, amelyek negatívan befolyásolhatják az aknét.

Mik a junk élelmiszerek akne

Hogyan befolyásolja a diéta a pattanásokat?

Az étrend az egészség minden aspektusát befolyásolja, beleértve a bőr egészségét is. A sok tápláló, teljes értékű élelmiszer fogyasztása támogatja a tiszta bőrt, míg az egészségtelen ételekkel teli étrend kiválthatja és súlyosbíthatja a pattanásokat. Íme, hogyan függ össze az étrend és az akne:

  • Gyulladás - Az egészségtelen, cukorban, finomított szénhidrátokban és egészségtelen zsírokban gazdag étrend az egész szervezetben gyulladást okoz, beleértve a bőr gyulladását is. Ez vörös, fájdalmas pattanásos elváltozásokhoz vezet.
  • Hormonális ingadozások - A gyorséttermi ételek a vércukorszint kiugrásához és összeomlásához vezetnek. Ez serkenti az androgének, például a tesztoszteron fokozott termelését, ami túlzott faggyútermelést és eltömődött pórusokat okoz.
  • Bélrendszer egészsége - Az egészségtelen táplálkozás megbontja a bélbaktériumok egyensúlyát. Ez károsíthatja a bélnyálkahártyát, és szisztémás gyulladást okozhat, amely a bőrön is megjelenik.

Top Junk Foods, hogy elkerüljék a pattanásos bőrre

Ha meg akarja szüntetni a pattanásokat, okosan kezdheti azzal, hogy csökkenti vagy eltávolítja ezeket a gyakori egészségtelen ételeket az étrendjéből:

Finomított gabonafélék

A finomított gabonafélék, például a fehér kenyér, a bagel, a kekszek és a gabonapelyhek nagyon magas glikémiás indexűek. Ez azt jelenti, hogy fogyasztásukkor gyorsan megugrik a vércukorszint és az inzulinszint. Ezek a hullámok fokozott androgén- és faggyútermelést serkentenek, ami eltömődött pórusokhoz és pattanásokhoz vezet.

Csökkentse a következők fogyasztását: fehér kenyér, bagel, muffinok, gabonapelyhek, kekszek, finomított lisztből készült pékáruk.

Cukorral édesített italok

Az üdítők, gyümölcslevek, sportitalok, valamint a cukrozott kávé- és teafélék tele vannak hozzáadott cukrokkal. A cukros italok fogyasztása elárasztja a szervezetet glükózzal, és súlyosbítja a hormonális ingadozásokat, amelyek pattanásokat váltanak ki.

Kerülje vagy korlátozza a következők fogyasztását: hagyományos üdítők, gyümölcslevek, édes tea, ízesített kávék, sport- és energiaitalok, vitaminos víz.

Fast Food

A hamburgerek, a sült krumpli, a csirkefalatok és más gyorséttermi ételek nagyon magas gyulladáskeltő zsírokat és hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ezek gyakran tartalmaznak tejtermékeket is, amelyekre sok pattanásos ember érzékeny. A gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása szinte garantálja, hogy újabb pattanások jelennek meg.

Csökkentse az étkezés gyakoriságát: hamburger, sült krumpli, sült csirke, pizza, hot dog, turmix.

Sütemények és édességek

A sütemények, torták, édességek, jégkrémek és más édes finomságok tele vannak cukorral és finomított szénhidrátokkal. Ezek fokozzák a gyulladást és serkentik a hormonális ingadozásokat. A legjobb, ha kerülöd őket, ha pattanásokkal küzdesz.

Egyél kevesebbet: süteményt, tortát, pitét, édességet, csokoládét, fagylaltot, fánkot.

Sós rágcsálnivalók

A chipsek, perecek, kekszek és más sós rágcsálnivalók gyakran mélyhűtöttek vagy gyulladáskeltő olajokat tartalmaznak. Emellett hozzáadott cukrot és finomított szénhidrátokat is tartalmaznak. Ezeknek a rágcsálnivalóknak a majszolása inkább elősegíti a pattanásokat, mint a tiszta bőrt.

Csökkentse a burgonya chips, kukorica chips, keksz, sült chips, perec, ízesített snack mixekfogyasztását.

Tejtermékek

A tejtermékek, különösen a tej, olyan hormonokat és növekedési faktorokat tartalmaznak, amelyek serkenthetik az olajtermelést. Sokan érzékenyek a tejtermékekben található tejsavó- és kazeinfehérjékre. Ez gyulladást vált ki, beleértve a cisztás pattanásokat is.

Egyen kevesebbet: tej, sajt, tejszín, vaj, fagylalt, joghurt.

Szójatermékek

A szója izoflavonoknak nevezett növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek a szervezetben az ösztrogént utánozzák. Egyeseknél a sok szója fogyasztása hormonális ingadozásokat okoz, amelyek pattanásokhoz vezetnek.

Korlátozza a következők fogyasztását: szójatej, tofu, edamame, szójafehérje-izolátum, texturált növényi fehérje (TVP).

Alkoholos italok

Az alkohol gyulladást okoz a szervezetben és kiszárítja a bőrt. Emellett acetaldehiddé metabolizálódik, ami pattanásokat válthat ki. A túlzott alkoholfogyasztás sokaknál rontja az aknét.

Igyon kevesebbet: sört, bort, likőrt, kevert italokat.

Zsíros, sült ételek

A sült krumplit, a csirkecombokat, a burgonyachipset, a fánkokat és más sült ételeket magas hőfokon, gyulladáskeltő olajokban sütik. Ez oxidálja az olajokat, és szabad gyököket hoz létre, amelyek károsítják a bőrsejteket. A zsíros ételek, például a pizza szintén problémásak.

Csökkentsd a sült krumpli, sült csirke, chips, fánk, pizzafogyasztását.

A legjobb diéta a tiszta bőrért

A pattanásokat kiváltó egészségtelen ételek elkerülése kulcsfontosságú lépés. De az is fontos, hogy az étrendedet a tápláló, teljes értékű élelmiszerekre összpontosítsd, amelyek aktívan javítják a bőröd egészségét. Íme néhány a legjobb élelmiszerek közül, amelyeket a tiszta, pattanásmentes bőrért érdemes fogyasztani:

  • Zöldségek: Brokkoli, spenót, kelkáposzta, paradicsom, sárgarépa, édesburgonya, paprika, gomba.
  • Gyümölcsök: Bogyós gyümölcsök, citrusfélék, avokádó, alma, körte, kivi.
  • Sovány fehérjék: lazac, pulyka, csirke, tojás, bab, diófélék.
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék: Zab, barna rizs, quinoa, hajdina.
  • Magvak és diófélék: Diófélék: Chia mag, lenmag, dió, mandula.
  • Egészséges zsírok: Olívaolaj, avokádóolaj, kókuszolaj, ghí.
  • Gyógynövények és fűszerek: Fűszerek: kurkuma, fahéj, fokhagyma, gyömbér.

A teljes kiőrlésű étrend, amelynek középpontjában zöldségek, gyümölcsök, sovány fehérjék, diófélék/magvak és egészséges zsírok állnak, biztosítja a szervezet számára a kulcsfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat az optimális bőregészség érdekében. Emellett stabilizálja a vércukorszintet és az inzulint, hogy minimalizálja a pattanásokat okozó hormonális ingadozásokat.

5 Akne-ellenes tápanyagok összpontosítani

A tiszta bőrhöz kulcsfontosságú, hogy étrendje megfelelő mennyiségben tartalmazza a következő tápanyagokat:

1. A-vitamin

Az A-vitamin létfontosságú a bőr egészséges sejtcseréjéhez és regenerációjához. Az édesburgonya, a sárgarépa, a spenót és a brokkoli kiváló források.

2. Cink

A cink segít szabályozni az olajtermelést és gyulladáscsökkentő hatású. Az osztriga, a diófélék, a magvak, a hüvelyesek, a marhahús és a csirke cinket biztosítanak.

3. C-vitamin

A C-vitamin szükséges a kollagéntermeléshez és segíti a sebgyógyulást. A citrusfélék, a paprika, a brokkoli, az eper és a kivi C-vitamint tartalmaznak.

4. E-vitamin

Az E-vitamin erős antioxidáns, amely védi a bőrsejteket és javítja a nedvesség megtartását. Napraforgómagból, mandulából, spenótból, avokádóból és olívaolajból szerezheted be.

5. Omega-3-ak

Az omega-3-ak csökkentik a gyulladást, és rugalmasan és hidratáltan tartják a sejtmembránokat. A zsíros halak, a dió, a chia magok és a lenmagok omega-3 zsírsavakat biztosítanak.

Ha arra összpontosítunk, hogy elegendő tápanyagot kapjunk ezekből a teljes értékű élelmiszerekből, akkor olyan belső környezetet hozhatunk létre, amelyben a bőrünk jól fejlődhet és tiszta lehet.

Egészséges csereprogramok az akne-barát étkezéshez

A pattanásokat kiváltó egészségtelen ételek bőrpuhító táplálkozással való helyettesítése nem jelenti azt, hogy meg kell fosztania magát. Íme néhány egyszerű ételcsere, amely segít megtisztítani az étrendedet:

  • Helyette: Cukorral édesített üdítő helyett fogyasszon citromos szénsavas vizet vagy cukrozatlan jeges teát.
  • Helyette: Cukorkát vagy süteményt, nassoljon friss gyümölcsöt vagy egy kis marék diót.
  • Helyette: Süssünk kelkáposztachipset vagy rágcsáljunk répát humuszos rágcsálnivalóval.
  • Helyette: Tejcsokoládé helyett fogyasszon kis mennyiségű, legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét.
  • Helyette: Fehér kenyér vagy bagel helyett válasszon teljes kiőrlésű pirítóst, zabpelyhet vagy zöldséges omlettet.
  • Helyette: Saláta grillezett csirkével vagy lazaccal.
  • Helyette: Zabpehely bogyós gyümölcsökkel és dióval reggelire.
  • Helyette: A tehéntej helyett válasszon cukrozatlan mandulatejet vagy kókusztejet.

Ezekkel az egyszerű változtatásokkal kiküszöbölheti az étrendjéből a pattanásokat kiváltó okokat, miközben továbbra is élvezheti az ízletes ételeket.

Életmódbeli változások, amelyek támogatják a tiszta bőrt

A diéta önmagában nem fogja mindenki számára eltüntetni a pattanásokat. A holisztikus megközelítés, amely a pattanások elleni táplálkozást más egészséges szokásokkal kombinálja, általában a legjobban működik. Íme néhány egyéb módszer a tiszta bőr támogatására:

  • Rendszeres testmozgás - Az edzés segít csökkenteni a stresszt és szabályozni a hormonális ingadozásokat. A legtöbb napon 30-60 percet célszerű mozogni.
  • Aludjon eleget - Törekedjen az éjszakai 7-9 órás alvásra. A rossz alvás fokozza a gyulladást és kibillenti a hormonok egyensúlyát.
  • Kezelje a stresszt - Próbálja ki a jógát, a meditációt, a mély légzést és más relaxációs technikákat, hogy csökkentse a stresszhormonok, például a kortizol szintjét.
  • Szedjen célzott étrend-kiegészítőket - Az olyan kiegészítők, mint a cink, a D-vitamin, a halolaj és a probiotikumok fokozhatják a pattanások elleni étrend előnyeit. A kiegészítőknek azonban ki kell egészíteniük, nem pedig helyettesíteniük az egészséges étrendet.
  • Kerülje a túlzott napozást - Bár némi napozás egészséges, a túl sok napozás károsíthatja a bőrt és túlzott faggyútermelést okozhat.

A tiszta bőr érdekében az étrend és az életmód megváltoztatása elkötelezettséget igényel, de valódi eredményeket hoz. Legyen türelmes, és tartson ki egy pattanások elleni program mellett legalább 6-8 hétig, hogy észrevehető javulást tapasztaljon.

Összefoglaló

A pattanásokat elősegítő étrendben sok a finomított szénhidrát, a hozzáadott cukor, az egészségtelen zsírok és a gyulladáskeltő ételek. Az egészségtelen ételek korlátozása és a teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerek hangsúlyozása sok embernél jelentősen javíthatja az aknét. Koncentráljon arra, hogy az étrendje révén sok pattanások elleni tápanyaghoz jusson, és az előnyök fokozása érdekében hajtson végre más pozitív életmódbeli változtatásokat. Következetességgel a táplálkozás és az egészséges szokások erejével a pattanásos bőrből tiszta, egészséges bőrré válhat.

Milyen ételeket kell ennem, hogy segítsek a pattanások tisztulásában?

Az étrendedet a zöldségekre, gyümölcsökre, sovány fehérjékre, diófélékre/magvakra és egészséges zsírokra összpontosítsd. Néhány különösen jótékony hatású élelmiszer a pattanások ellen a zsíros halak, a bogyós gyümölcsök, a leveles zöldek, a sárgarépa, a brokkoli, a kurkuma, a gyömbér, az avokádó, a chia magok és a dió. Ezek kulcsfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat biztosítanak, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és szabályozni az olajtermelést.

Bizonyos élelmiszerek nagyobb valószínűséggel okoznak pattanásokat?

Igen. A pattanásokat gyakran kiváltó ételek közé tartoznak a magas finomított szénhidráttartalmú, hozzáadott cukrot és egészségtelen zsírokat tartalmazó ételek, mint például a gyorséttermi ételek, péksütemények, pizza, chips, édesség és üdítő. A tejtermékek és a szója szintén problémákat okozhatnak egyes pattanásokra hajlamos embereknél.

Milyen gyorsan javíthat a diétám a pattanásaimon?

Néhány héten belül javulást kell tapasztalnia a pattanásokban, miután megtisztította az étrendjét. A súlyosabb pattanásoknál azonban 6-12 hétig is eltarthat, amíg az étrend és az életmód megváltoztatásával teljesen eltűnik. Legyen türelmes, és tartson ki mellette.

Fontos a vízivás a pattanások megelőzésében?

Igen! A tiszta bőrhöz elengedhetetlen az elegendő vízfogyasztás. A víz kiöblíti a méreganyagokat, hidratálja a bőrsejteket, és megelőzi a székrekedést, így minimalizálja a kiütéseket. Törekedjen legalább napi 2-3 liter nem cukros folyadék fogyasztására.

Segíthetnek-e bizonyos táplálékkiegészítők a pattanások elleni küzdelemben?

Néhány olyan étrend-kiegészítő, amely bizonyítottan javítja a pattanásokat, az omega-3 halolajok, a cink, a D-vitamin, az A-vitamin/béta-karotin és a probiotikumok. Beszéljen bőrgyógyászával, mielőtt kiegészítőket szed, különösen, ha bármilyen gyógyszert szed.

A stressz okoz pattanásokat?

Igen. A stressz hatására a szervezet több kortizolt és más hormonokat termel, amelyek fokozzák az olajtermelést és a gyulladást. A stressz kezelése testmozgással, meditációval, jógával és más relaxációs technikákkal segíthet.

Hogyan befolyásolja az alvás az aknét?

Az alváshiány fokozza a gyulladást és megzavarja a hormonszabályozást a szervezetben. Aludjon 7-9 órát éjszakánként, hogy segítsen az aknés kiütések kordában tartásában. A rossz minőségű alvás szintén súlyosbíthatja a pattanásokat.

Befolyásolja-e az aknét a bélrendszer egészsége és az emésztés?

Igen. Az egészségtelen bélkörnyezet szisztémás gyulladást válthat ki, amely pattanások formájában jelentkezik. A probiotikus élelmiszerek fogyasztása segít javítani a bélrendszer egészségét. A székrekedés ronthatja a pattanásokat, ezért az étrend és az életmód révén maradjon rendszeres.

Okozhatnak-e bizonyos gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők pattanásokat?

Igen. Bizonyos gyógyszerek, például a szteroidok, a tesztoszteron és a lítium összefüggésbe hozhatók az akne fellángolásával. A nagy dózisú B12- vagy biotin-kiegészítők is okozhatnak pattanásokat egyeseknél. Beszéljen orvosával, ha újabb pattanásokat észlel.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulnom a pattanásaimmal?

Keressen fel egy bőrgyógyászt, ha fájdalmas, cisztás pattanásai vannak, vagy ha a vény nélkül kapható termékek és a természetes megközelítések nem hoztak javulást. A bőrgyógyász tud vényköteles gyógyszereket vagy eljárásokat biztosítani.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső