Milyen vitaminhiány okozza a hideget

Published:

Ha állandóan szokatlanul hidegnek érzi magát, az frusztráló és aggasztó lehet. Míg az olyan környezeti tényezők, mint a hideg időjárás, megrázhatják Önt, a beltéri vagy melegebb évszakokban jelentkező hidegérzet mögöttes egészségügyi problémára - konkrétan vitaminhiányra - utalhat.

Bizonyos vitaminok döntő szerepet játszanak a testhőmérséklet szabályozásában és abban, hogy Ön jól érezze magát és melegen tartsa. Ha nem jut elég ezekből az alapvető tápanyagokból, az olyan tüneteket okozhat, mint a hideg kezek és lábak, a fázás és a melegedésre való képtelenség.

Olvasson tovább, hogy többet megtudjon arról, hogyan okozhat a vitaminhiány hidegérzékenységet, és hogyan érezheti magát frigidnek még akkor is, ha felöltözött.

 milyen vitaminhiány okoz neked hideget

A B12-vitamin hiánya hidegérzethez vezethet

A B12-vitamin olyan alapvető tápanyag, amely segít a szervezetnek elegendő vörösvértestet termelni. A vörösvértestek szállítják az oxigént az egész testben - ha nincs elég belőlük, szokatlanul fázhat.

A B12-vitamin hiánya az egyik leggyakoribb vitaminhiány, amely az emberek akár 15%-át is érintheti. Ez okozhat egy perniciózus vérszegénységnek nevezett állapotot, amelynek következtében nem kapunk elegendő vörösvértestet.

A B12-vitamin-hiány gyakori okai közé tartoznak:

  • Nem kap elég B12-vitamint az étrendből vagy étrend-kiegészítőkből.
  • A szervezet képtelensége a B12-vitamin megfelelő felszívódására.
  • Bizonyos egészségügyi állapotok, amelyek befolyásolják a B12-vitamin felszívódását

Az alacsony B12-vitamin-szint nem megfelelő oxigénszállításhoz és keringéshez vezethet, így kezei és lábai jéghidegnek tűnnek. A B12-vitamin-hiány egyéb tünetei közé tartozik a fáradtság, a sápadt bőr, a légszomj és a zsibbadás vagy bizsergés.

A B12-vitaminhiány kezelése B12-vitamin injekciókkal, orrspray-vel vagy szájon át szedhető étrend-kiegészítőkkel történik. A B12-vitaminban gazdag élelmiszerek, például hús, tojás és tejtermékek fogyasztása szintén segíthet a szint helyreállításában.

A vashiány miatt frigidnek érezheti magát

A vas egy másik tápanyag, amely segít az oxigént szállító vörösvérsejtek előállításában. A vashiány világszerte a leggyakoribb táplálkozási hiányosság, amely gyakran vashiányos vérszegénység formájában jelentkezik.

Ha a szervezetben nincs elég vas, nem tud elegendő hemoglobint és vörösvértestet termelni. Ez gátolja a vér oxigénszállító képességét, ami miatt a végtagjai hidegnek tűnhetnek.

A hidegrázás mellett a vashiány gyakori tünetei a következők:

  • Fáradtság és gyengeség
  • Sápadt bőr
  • Fejfájás
  • Gyenge koncentráció
  • Légszomj
  • Gyors szívverés

A vashiány legnagyobb kockázatának a szülőképes korú nők, a terhes nők, a csecsemők és a vegetáriánusok vannak kitéve. Az erős menstruációs vérzés növeli a nőknél a vashiányos vasszint kockázatát.

A vasbevitel növelése étrenddel és étrend-kiegészítőkkel segít a vashiány kezelésében. A vasban gazdag élelmiszerek, mint a hús, a tenger gyümölcsei, a diófélék, a bab és a dúsított gabonafélék fogyasztása segíthet a szint helyreállításában. A súlyos hiányban szenvedőknek intravénás vasinjekciókra lehet szükségük.

A B9-vitamin (folsav) hiánya miatt jéghidegnek érezheti magát

A B9-vitamin, más néven folsav egy B-vitamin, amely segíti a szervezetet a vörösvértestek előállításában. Mivel a vörösvértestek oxigént szállítanak, a B9-vitamin hiánya akadályozhatja a keringést, és fázhat.

A B9-vitamin hiányának okai a következők:

  • Kevés gyümölcsöt, zöldséget és dúsított gabonaféléket tartalmazó étrend.
  • A tápanyagok felszívódását befolyásoló betegségek
  • Bizonyos gyógyszerek
  • Alkoholfogyasztás

A folsavhiány tünetei a szokatlanul hideg érzés mellett a fáradtság, gyengeség, fejfájás, szívdobogás, valamint a kéz- és lábfej bizsergése.

A folsavhiányt úgy kezelik, hogy több folsavat fogyasztanak dúsított élelmiszerek, étrend-kiegészítők vagy folsav injekciók formájában. A terhes nőknek fokozott folsavszükségletük van, és a hiány megelőzése érdekében szülés előtti vitamint kell szedniük.

A C-vitamin hiány vezethet a hideg érzéshez

A C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely számos fontos szerepet játszik a szervezetben. Egyik funkciója az immunrendszer egészségének támogatása és a gyulladások elleni küzdelem.

Elegendő C-vitamin nélkül különösen érzékenynek érezheti magát a hidegre. Még enyhe C-vitaminhiány esetén is fázhat és borzonghat.

A C-vitaminhiány gyakori okai közé tartoznak:

  • Nem megfelelő gyümölcs- és zöldségfogyasztás a táplálkozás során
  • Cigarettázás (csökkenti a C-vitamin szintjét)
  • Bizonyos egészségügyi állapotok, amelyek növelik a C-vitamin szükségletet

A hidegérzékenység mellett a C-vitaminhiány tünetei közé tartoznak a gyakori fertőzések, a fáradtság, a duzzadt és fájdalmas ízületek, a lassú sebgyógyulás és a vérszegénység.

Az elegendő C-vitamin bevitele citrusfélék, paprika, brokkoli, eper és étrend-kiegészítők révén segít helyreállítani a szintet. Az ajánlott napi bevitel 75-90 mg felnőttek számára.

A D-vitamin hiánya hideg kezekhez és lábakhoz vezethet

A "napfényvitaminként" ismert D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásának szabályozásában és a csontok egészségének támogatásában. Emellett hatással van a keringésre is, és hiány esetén jegesnek érezheti magát.

A D-vitamin hiánya rendkívül gyakori, a felnőttek mintegy 40%-át érinti. Okai többek között a következők:

  • Napozás hiánya
  • Elhízás
  • Bizonyos egészségügyi állapotok
  • A tápanyagok felszívódását befolyásoló emésztési rendellenességek

Mivel a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, hiánya zsibbadást és bizsergést okozhat a kezekben és a lábakban. A D-vitaminhiány okozta rossz keringés miatt a végtagok rendkívül hidegnek érezhetők.

Egyéb tünetek közé tartoznak a gyakori fertőzések, a fáradtság, a csont- és izomfájdalom, valamint a hangulati változások. A megfelelő napozás, az olyan D-vitamin-élelmiszerek, mint a zsíros halak és a tojássárgája, valamint a táplálékkiegészítők fogyasztása segít a szintek növelésében.

Ellenőrizze a tápanyaghiányt, ha gyakran fázik

Ha állandóan fázik, még akkor is, ha jól bebugyoláltan és zárt térben van, az annak a jele lehet, hogy hiányt szenved az alapvető vitaminokban. Az olyan tápanyaghiányok, mint a vas, a B12-vitamin, a folsav, a C-vitamin és a D-vitamin megzavarhatják a vörösvértestek termelődését, a keringést, az immunitást és az idegműködést.

Ügyeljen arra, hogy kiegyensúlyozott, tápanyagokban bőséges étrendet fogyasszon. Szedjen jó minőségű multivitamint, hogy fedezze az esetleges hiányosságokat. Figyeljen a hidegérzékenységre és egyéb hiánytünetekre, és ha ezek továbbra is fennállnak, forduljon orvoshoz. A mögöttes vitaminhiányok kezelése segíthet abban, hogy melegebbnek és kellemesebbnek érezze magát.

A legfontosabb tudnivalók

  • A vitaminhiány olyan tüneteket okozhat, mint a hidegérzet, a jeges kéz és láb, valamint a melegben is dideregés.
  • A B12-vitamin, vas, folsav, C-vitamin és D-vitamin hiánya hidegérzékenységhez vezethet.
  • Ezek a tápanyagok segítik a vörösvértestek termelődését, támogatják a keringést, szabályozzák az immunitást, segítik az idegműködést és a kalcium felszívódását.
  • Az alacsony szint akadályozza az oxigénszállítást, így Ön fázik.
  • Táplálkozzon táplálóan, szedjen táplálékkiegészítőket, és forduljon orvoshoz a nem múló megfázásos tünetekkel.
  • A hiányos tápanyagszintek helyreállítása étrenddel, napfénnyel és étrend-kiegészítőkkel segíthet abban, hogy újra otthonosan és melegen érezze magát.

K: Milyen vitaminhiány miatt fázik?

V: A vitaminhiány miatt fázhat. Különösen bizonyos vitaminok, például a D-vitamin vagy a B12-vitamin hiánya okozhat hidegérzékenységet vagy állandó hidegérzetet.

K: Az alacsony vitaminszint miatt fázhatsz?

V: Igen, az alacsony vitaminszint, különösen az alacsony D-vitaminszint miatt hidegebbnek érezheti magát. A D-vitamin fontos vitamin, amelyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő testhőmérséklet fenntartásához. A D-vitamin hiánya a szervezetében azt okozhatja, hogy még viszonylag meleg környezetben is hűvösnek érzi magát.

Kérdés: Milyen tünetei vannak a vitaminhiánynak, ami miatt fázhatsz?

V: A vitaminhiány tünetei, amelyek a hidegérzetet okozhatják, a következők: hidegérzékenység, állandó hidegérzet, hideg és nyirkos végtagok. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, fontos, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel, hogy megállapítsa, van-e hiányállapota.

K: Okozhat-e bizonyos vitaminhiány hidegérzékenységet?

V: Igen, bizonyos vitaminhiányok, például a D-vitamin- vagy magnéziumhiány okozhat hidegérzékenységet. Ha a szervezetből hiányoznak ezek a fontos vitaminok, az befolyásolhatja a szervezet azon képességét, hogy megfelelően szabályozza a hőmérsékletet, ami fokozott hidegérzékenységhez vezet.

K: Hogyan okoz a vitaminhiány hideget?

V: Ha a szervezetből hiányoznak a szükséges vitaminok, az hatással lehet a különböző testi funkciókra, beleértve a szervezetnek a normál testhőmérséklet fenntartására való képességét is. Ez azt eredményezheti, hogy a szokásosnál hidegebbnek érzi magát, hidegintoleranciát tapasztal, vagy állandóan fázik.

K: Milyen vitamin segít abban, hogy melegebbnek érezd magad?

V: A D-vitamin a "napfényvitamin" néven ismert, és fontos vitamin, amelyre a szervezetnek szüksége van. Segít a szervezetnek a kalcium felszívódásában, és szerepet játszik a megfelelő testhőmérséklet fenntartásában. A megfelelő D-vitaminszint segíthet abban, hogy hidegebb környezetben melegebbnek és kellemesebbnek érezze magát.

K: Melyek a B12-vitamin forrásai?

V: A B12-vitamin állati eredetű élelmiszerekben, például húsban, halban, tojásban és tejtermékekben található. Kiegészítőkön vagy dúsított élelmiszereken keresztül is hozzájuthatunk. Ha ezeket a forrásokat beiktatja az étrendjébe, biztosíthatja, hogy elegendő B12-vitaminhoz jusson, hogy megelőzze a hiányt, amely hozzájárulhat a fázás érzéséhez.

Kérdés: A súlyos vitaminhiány okozhat fázást?

V: Igen, a súlyos vitaminhiány különböző egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a fázást is. A megfelelő testi funkciók támogatása és az optimális testhőmérséklet fenntartása érdekében elengedhetetlen a megfelelő vitaminszint fenntartása a szervezetben.

K: Hogyan befolyásolja a vitaminhiány a testhőmérsékletet?

V: Ha a szervezetből hiányoznak bizonyos vitaminok, az megzavarhatja az alapvető folyamatok egyensúlyát, beleértve a testhőmérséklet szabályozását is. Ez azt eredményezheti, hogy a normálisnál hidegebbnek érzi magát, hidegérzékenységet tapasztal, vagy nehezen tudja fenntartani a kellemes testhőmérsékletet.

K: A D-vitamin hiánya okozhat-e hidegebb érzést?

V: Igen, a D-vitamin hiánya miatt hidegebbnek érezheti magát. A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelyet a szervezet a bőrön keresztül vesz fel, amikor napfénynek van kitéve. A napfénynek való elégtelen kitettség vagy a D-vitamin alacsony szintje a szervezetben hozzájárulhat ahhoz, hogy a szokásosnál hidegebbnek érzi magát.

A cikk megírásához felhasznált források

Nemzeti Cukorbetegség és Emésztési és Vese Betegségek Intézete. "B12-vitamin-hiányos vérszegénység". Augusztus 2022 . https://www.niddk.nih.gov/health-information/blood-diseases/vitamin-b12-deficiency-anemia.

Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet. "Vashiányos vérszegénység." July 2021 . https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/iron-deficiency-anemia.

MedlinePlus. "Folsavhiány." Október 2022 . https://medlineplus.gov/ency/article/000354.htm.

Scott, Elizabeth. "C-vitamin-hiány." Healthline. Március 2018 . https://www.healthline.com/health/vitamin-c-deficiency.

NHS. "D-vitamin-hiány." Október 2020. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső