Kollagén szedése közben kerülendő ételek és italok

Published:

Categories: Kollagén

A kollagén-kiegészítők az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak, mivel számos egészségügyi és szépségápolási előnyük van. A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, és a bőr, a csontok, az inak, az izmok, a haj és a körmök fő alkotóeleme. Ahogy öregszünk, a szervezetünk kevesebb kollagént termel természetes úton, ami az öregedés olyan jeleihez vezet, mint a ráncok és a megereszkedett bőr. A kollagén-kiegészítők segíthetnek a kollagénszint helyreállításában, és elősegíthetik a fiatalos, egészséges bőr és haj növekedését.

Vannak azonban bizonyos ételek és italok, amelyek megzavarhatják a szervezet azon képességét, hogy a kiegészítő kollagént hatékonyan felszívja és felhasználja. Ha odafigyelsz az étrendedre, miközben kollagént szedsz, az segíthet abban, hogy a legtöbbet hozd ki a kiegészítőkből. Az alábbiakban részletesen áttekintjük a legfontosabb ételeket és italokat, amelyeket a kollagéntermékek használata során kerülni kell.

Kollagén szedése közben kerülendő ételek és italok

Miért kerüljük a kollagént tartalmazó bizonyos ételeket és italokat?

A kollagén-kiegészítők az emésztés során olyan aminosavakra bomlanak le, mint a glicin, a prolin és a hidroxiprolin. A szervezet ezután ezeket az aminosavakat új kollagénrostok előállítására használja fel, ahol szükség van rájuk.

Egyes ételek és italok azonban olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek a kollagén aminosavaihoz kötődhetnek, megakadályozva a megfelelő felszívódást. Emellett fokozhatják a gyulladást, megzavarhatják a kollagénszintézist, és hozzájárulhatnak a szervezetben már meglévő kollagén lebomlásához.

A kollagén-blokkoló élelmiszerek elkerülése és a kollagén-növelő alternatívák választása biztosítja, hogy maximalizálja a kiegészítőkből származó előnyöket.

Top Foods to A kerülendő élelmiszerek Kollagén szedése közben

1. Magas cukortartalmú élelmiszerek és italok

Az olyan cukros ételek, mint az édességek, desszertek, üdítők és gyümölcslevek szabotálhatják a kollagén-kiegészítő kezelését.

A kutatások azt mutatják, hogy a túlzott cukorfogyasztás fejlett glikációs végtermékek (AGE-k) képződéséhez vezet. Ezek a káros vegyületek a kollagénrostok merevségét és eldeformálódását okozzák.

Az AGE-k gátolják a kollagénszintézist és felgyorsítják a meglévő kollagén lebomlását. Ez a bőr gyorsabb öregedését és ráncképződést eredményez.

Kerülje a magas cukortartalmú ételeket, és válasszon alacsony glikémiájú alternatívákat, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket és sovány fehérjéket, miközben kollagént használ. A cukros finomságokat korlátozza alkalmi kis adagokra.

2. Finomított gabonafélék

A finomított gabonafélékből, például a fehér kenyérből, tésztából, rizsből és pékárukból hiányoznak a fontos tápanyagok és rostok. Magas a glikémiás indexük is, ami azt jelenti, hogy gyors vércukorszint-emelkedést okoznak.

Tanulmányok szerint a finomított gabonafélék rendszeres fogyasztása gyulladást válthat ki, ami gátolja a kollagéntermelést a szervezetben. A gyulladás a meglévő kollagént is lebontja, ami hozzájárul a bőr öregedéséhez és az ízületi problémákhoz.

Válasszon helyette teljes kiőrlésű gabonaféléket, például barna rizst, quinoát, zabot és teljes kiőrlésű kenyeret. Korlátozza az olyan feldolgozott rágcsálnivalókat, mint a chipsek, kekszek és gabonapelyhek.

3. Sült és feldolgozott élelmiszerek

A sült ételek, például a sült krumpli, a sült csirke és a fánkok transz- és telített zsírokat tartalmaznak, amelyek gyulladáskeltő hatásúak. A krónikus gyulladás akadályozza a kollagénszintézist és felgyorsítja a lebomlását.

Az olyan feldolgozott húsok, mint a szalonna, kolbász, sonka és csemegehúsok szintén nagyon magas gyulladást okozó telített zsírokat tartalmaznak. A feldolgozott húsokban található nitrátok és tartósítószerek szintén károsak lehetnek a kollagénszintre.

Annak érdekében, hogy a kiegészítő kollagén hatékonyan működjön, kerülje a sült és feldolgozott ételeket, amennyire csak lehetséges.

4. Túlzott alkoholfogyasztás

A túl sok alkoholfogyasztás, különösen a rendszeres alkoholfogyasztás, csökkentheti a kollagéntermelést és több úton keresztül fokozhatja a lebomlását:

  • Az alkohol dehidratálja a szervezetet, ami csökkenti a kollagénszintézist. A kollagénképződéshez megfelelő hidratáltságra van szükség.
  • Emeli a kortizol- és a vércukorszintet, amelyek mindkettő károsítja a kollagénrostokat.
  • Az alkohol jelentős tápanyaghiányhoz is vezet, amely nélkülözhetetlen a kollagéntermeléshez, mint például az A-, C- és cink-vitamin.
  • A krónikus alkoholfogyasztás oxidatív stresszt és gyulladást okoz, ami elpusztítja a kollagént.

Nőknél korlátozza az alkoholfogyasztást napi 1 italra, férfiaknál pedig 2 italra, hogy elkerülje a kollagénlebontó hatását.

5. Magas transzzsírtartalmú élelmiszerek

A mesterséges transzzsírok olyan egészségtelen zsírok, amelyek a margarinban, a fagyasztott pizzában, a mikrohullámú pattogatott kukoricában, a csomagolt pékárukban és a sült gyorsételekben találhatók.

A kutatások szerint a transzzsírok szisztémás gyulladást váltanak ki, ami gátolja a kollagénszintézist. Elősegítik az AGE-k képződését is, amelyek keresztkötéseket hoznak létre és károsítják a kollagénrostokat.

A kollagénbarát táplálkozás érdekében iktassa ki a mesterséges transzzsírok forrásait az étrendjéből. Válassza inkább az egészséges zsírokkal, például olívaolajjal készített ételeket.

6. Magas higanytartalmú halak

Bizonyos halfajokban nagy mennyiségű higany, egy mérgező nehézfém halmozódhat fel. Laboratóriumi körülmények között kimutatták, hogy a higany károsítja az emberi bőrsejtek kollagénfehérjéit.

Előzetes kutatások arra is utalnak, hogy a higanyexpozíció csökkentheti a kollagéntermelést. Azonban több vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a higany kollagénre gyakorolt hatását embereken is meg lehessen erősíteni.

A biztonság kedvéért kerülje vagy korlátozza a magas higanytartalmú halakat, például a kardhalat, a cápát, a csempehalat, a nagyszemű tonhalat és a királymakrélát. A kollagén használata során válasszon alacsony higanytartalmú tenger gyümölcsei közül.

7. Túl sok koffein

A mérsékelt koffeinfogyasztás általában jót tesz az egészségnek, és nem zavarja a kollagén-kiegészítők fogyasztását. A túlzott koffeinfogyasztás azonban potenciálisan megzavarhatja a szervezet kollagénszintézisét.

Tanulmányok szerint a magas koffeinbevitel gátolhatja a kollagéntermelést azáltal, hogy növeli a kortizol felszabadulását és megzavarja az ásványi anyagok felszívódását.

Maradjon a napi 400 mg vagy annál kevesebb koffeinnél, ami 4 csésze kávénak felel meg. Megpróbálhatja a kávé részleges helyettesítését zöld teával is, amely EGCG-t tartalmaz a kollagénképződés támogatása érdekében.

8. Szénsavas italok

A szódában, szódavízben és más szénsavas italokban lévő szénsav bizonyítottan károsítja a kollagénszerkezeteket az emberi tüdőszövetben. Bár még több kutatásra van szükség, lehetséges, hogy a szénsavtartalom a bőr és az ízületek kollagénjére is negatívan hathat.

Egy másik ok, amiért kerülni kell a szénsavas italokat, a gyakran magas cukortartalmuk, amely, mint korábban említettük, meglehetősen káros a kollagénre.

Ha egészségesebb pezsgőre vágyik, próbálja ki, hogy friss gyümölcsökkel és fűszernövényekkel tölti fel a sima szénsavas vizet.

Kollagén kiegészítőket támogató ételek és italok

A kollagénhiányos élelmiszerek kerülése mellett ügyeljen arra, hogy rendszeresen fogyasszon kollagénbarát tápanyagokat, amelyek támogatják a táplálékkiegészítőit:

1. C-vitamin

A C-vitamin elengedhetetlen a kollagénszintézishez. A kollagént termelő enzimek kofaktoraként működik, és segít stabilizálni a kollagénrostokat.

A kollagén használata közben vegye be étrendjébe a C-vitaminban gazdag ételeket, mint a narancs, a piros paprika, a kivi, az eper és a brokkoli. Az 500-1000mg/nap C-vitamin pótlása szintén segíthet.

2. Réz

A réz lehetővé teszi a liziloxidáz enzim számára, hogy keresztkötéseket képezzen a kollagénrostok között, ezáltal szilárdságot és rugalmasságot adva nekik.

A réz táplálékforrásai közé tartozik az osztriga, a shiitake gomba, a szezámmag, a kesudió, a spenót és az étcsokoládé.

3. A-vitamin

Az A-vitamin szükséges a kollagén modulációjához és átalakításához a sebgyógyulás és a szövetek helyreállítása során.

Vegyen étrendjébe olyan A-vitaminban gazdag ételeket, mint az édesburgonya, a sárgarépa, a tök, a spenót és a piros paprika.

4. Antociánok

Az antociánok a bogyókban és néhány más gyümölcsben található antioxidáns pigmentek, amelyek gátolják a kollagén lebomlását.

Élvezze a sok bogyós gyümölcsöt, cseresznyét, piros szőlőt, padlizsánt és lila édesburgonyát, hogy védő antociánokat kapjon.

5. Omega-3-ak

A halolajból származó omega-3 zsírsavak támogatják a kollagénképződést, és gátolhatják a kollagént lebontó enzimeket is.

Fogyasszon több omega-3-at heti 2-3 alkalommal zsíros halak, például lazac, szardínia és makréla fogyasztásával. Szedhet halolaj-kiegészítőket is.

6. Szilícium-dioxid

A szilícium-dioxid egy olyan ásványi anyag, amely segíti a kollagéntermelést és lassítja annak lebomlását. A szilícium-dioxidban gazdag élelmiszerek közé tartozik a póréhagyma, a zöldbab, a garbanzo-bab, az eper és az uborka.

7. Fehérje

A megfelelő fehérjebevitel biztosítja az aminosavakat, amelyek a kollagén előállításának építőkövei.

Vegyen be jó minőségű fehérjét olyan élelmiszerekből, mint a tojás, zsíros hal, csontleves, diófélék, magvak, bab és görög joghurt.

8. Antioxidánsok

Az olyan antioxidánsok, mint a karotinoidok, a polifenolok és a szelén megvédik a kollagénrostokat az oxidatív károsodástól, amely azok elhasználódását okozza.

Az antioxidánsok beviteléhez fogyasszon színes gyümölcsöket és zöldségeket, zöld teát, étcsokoládét és brazil diót.

9. Hidratálás

Az elegendő vízfogyasztás támogatja a kollagéntermelést, és megakadályozza a kiszáradást, amely lebonthatja a kollagént.

Törekedjen arra, hogy naponta legalább 2-3 liter folyadékot fogyasszon vízből, gyógyteából, friss gyümölcs- és zöldséglevekből.

Összefoglaló

Ha odafigyelsz az étrendedre, akkor valóban optimalizálhatod a kollagén-kiegészítő szedésének eredményeit. Kerülje a magas cukortartalmú ételeket, a finomított szénhidrátokat, a sült ételeket, az alkoholt és a transzzsírokat. Ezek az élelmiszerek elősegítik a gyulladást és az AGE-ket, amelyek elpusztítják a kollagént.

Ehelyett összpontosítson a sok tiszta, teljes értékű élelmiszer fogyasztására, amelyek a kollagénszintézis fokozásához kulcsfontosságú tápanyagokat, például C-vitamint, antociánokat, rezet és omega-3-at tartalmaznak. A kollagéntermelés és az általános egészségi állapot támogatása szempontjából a megfelelő folyadékbevitel is kulcsfontosságú.

Legyen a kollagén-erősítő ételek és italok alapanyagai a rutinjában, hogy a lehető legtöbb öregedésgátló, ízületi és bőrre gyakorolt előnyöket nyerje a kollagénpótlásból.

A megfelelő étrend optimalizálásával észrevehető javulás várható a bőr simaságában, rugalmasságában és hidratáltságában, az ízületek mobilitásában és rugalmasságában, a sebgyógyulásban, a haj és a köröm erejében és más kollagénnel kapcsolatos egészségügyi paraméterekben.

A kollagén szedése közben kerülendő ételek és italok. Következtetés

A kollagén-kiegészítők kényelmes módját kínálják a kollagénbevitel növelésének a jobb egészség és a természetes öregedési folyamatok lassítása érdekében. Az Ön étrendje azonban nagy szerepet játszik abban, hogy a szervezet mennyire hatékonyan tudja felhasználni és hasznosítani a kiegészítő kollagént.

Bizonyos ételek és italok elősegítik a gyulladást, a kollagén glikálódását és a szabad gyökök károsodását, amelyek elpusztítják a kollagént. Ezen kollagénlebontó élelmiszerek kerülése lehetővé teszi, hogy a táplálékkiegészítők optimálisan működjenek.

A kollagénszintézist fokozó, tápanyagdús teljes értékű élelmiszerek és italok fogyasztása szintén segít. A tiszta fehérjékben, gyümölcsökben, zöldségekben és gyulladáscsökkentő zsírokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend támogatja a kollagénpótlást.

A legjobb eredményt a kollagén szedése közben az étrendre való odafigyelés hozza. A kollagént szabotáló ételek elkerülésére és a kollagént fokozó tápanyagok fogyasztására irányuló erőfeszítései a bőr, a haj, a körmök, az ízületek és más, kollagénben gazdag szövetek javulása formájában fognak megtérülni.

A cikk megírásához felhasznált források

Danby, F. W. (2018). Táplálkozás és öregedő bőr: Cukor és glikáció. Clinics in Dermatology, 36(4), 409-411. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2018.03.012. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2018.03.012

De Spirt, S. (2012). Anti-aging terápia: A Prospective Hypothesis. Aging and Disease, 3(4), 414-428. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3582124/. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3582124/

Farage, M. A., Miller, K. W., Elsner, P., & Maibach, H. I. (2008). A bőr öregedésének belső és külső tényezői: áttekintés. International Journal of Cosmetic Science, 30(2), 87-95. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x

Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Bőr öregedésgátló stratégiák. Dermato-endokrinológia, 4(3), 308-319. https://doi.org/10.4161/derm.22804. https://doi.org/10.4161/derm.22804

Kogan, S., Sood, A., Garnick, M.S. (2020). Kollagén-kiegészítők: Science versus Hype. The Journal of Sexual Medicine, 17(1), 45-48 . https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2019.09.016. https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2019.09.016.

Mukherjee, P.K., Marcheselli, V.L., Serhan C.N., Bazan N.G. (2004). Neuroprotektin D1: Egy dokozahexaénsavból származó dokosatrién védi a humán retinális pigment epithel sejteket az oxidatív stresszel szemben. PNAS, 101(22), 8491-8496 . https://doi.org/10.1073/pnas.0402531101.

Poon, A., Birkenhead, D., Alliston, T., et al. (2021). Az étrend hatása a csontok minőségére. Current Osteoporosis Reports, 1-10. https://doi.org/10.1007/s11914-021-00716-4. https://doi.org/10.1007/s11914-021-00716-4

Shuster, S. (2011). Oxidatív stressz és az antioxidánsok alkalmazása szisztémás szklerózisban. Clinical Dermatology, 29(4), 387-392. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2011.01.005. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2011.01.005

Tanaka, M., Koyama, Y.I., Nomura, Y. (2008). A kollagén peptidek bevitelének hatása az UV-B által kiváltott bőrkárosodásra. Biosci Biotechnol Biochem, 72(4), 930-938. https://doi.org/10.1271/bbb.70676. https://doi.org/10.1271/bbb.70676

Zague, V. (2008). A kollagén-hidrolizátum bevitelének a bőr tulajdonságaira gyakorolt hatásáról szóló új nézet. Arch Dermatol Res, 300, 479-483. https://doi.org/10.1007/s00403-008-0895-7. https://doi.org/10.1007/s00403-008-0895-7

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Termék kereső