Mennyi ideig tart a kollagén-kiegészítők hatása?

Published:

Categories: Kollagén

A kollagén-kiegészítők az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak, főként a bőrre, hajra, körmökre, ízületekre és csontokra gyakorolt előnyeik miatt. De valójában mennyi időbe telik, amíg a kollagén-kiegészítők észrevehető eredményeket produkálnak? Ez az átfogó útmutató megvizsgálja a kollagén-kiegészítés mögött álló tudományt, és betekintést nyújt a kollagén hatásainak észleléséhez szükséges időbeosztásba.

Mennyi ideig tart a kollagén-kiegészítők hatása?

Mi az a kollagén és miért van rá szükségünk?

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a teljes fehérjetartalom mintegy 30%-át teszi ki. Olyan szerkezeti vázat képez, amely az egész testben szilárdságot és rugalmasságot biztosít a kötőszöveteknek, beleértve a bőrt, a csontokat, az inakat, az ínszalagokat, a vérereket és az emésztőrendszert.

A kollagéntermelés 25 éves kor körül kezd csökkenni, és ez a felgyorsult kollagénvesztés az öregedés olyan gyakori jeleihez vezet, mint a ráncok, a megereszkedett bőr, az ízületi panaszok, valamint a törékeny csontok és körmök. A kollagén-kiegészítők segíthetnek ellensúlyozni ezt a csökkenést azáltal, hogy biztosítják a szervezet számára a szükséges kollagént.

Hogyan működnek a kollagén kiegészítők?

A kollagén-kiegészítők extra kollagént biztosítanak, amelyet a szervezet kétféleképpen tud felhasználni:

  • Egyes kollagén peptidek elég kicsik ahhoz, hogy épségben felszívódjanak közvetlenül a véráramba. Ez olyan építőelemeket biztosít, amelyeket a sejtek be tudnak építeni saját kollagénjükbe.
  • A kollagén lebomlik aminosav-összetevőire - glicin, prolin, hidroxiprolin. Ezek támogatják a szervezet saját kollagéntermelését.

A kollagén-kiegészítők tehát egyrészt közvetlen kollagént biztosítanak, másrészt serkentik a szervezetet, hogy több kollagént termeljen. Ehhez azonban időre van szükség.

A hatások idővonala

A hatások belül észrevehetők:

Bőr

  • 2-4 hét: Fokozott hidratáltság, simább bőrszerkezet.
  • 2-3 hónap: A finom vonalak és ráncok megjelenésének csökkenése, fokozott rugalmasság és feszesség.
  • 6+ hónap: Jelentős javulás a ráncokban és a bőr tónusában/textúrájában.

Haj és köröm

  • 2-3 hónap: Erősebb körmök, kevesebb törés
  • 3-6 hónap: Gyorsabb hajnövekedés, kevesebb hajhullás és töredezett hajvégek

Ízületek és csontok

  • 1-3 hónap: Csökkentett ízületi fájdalom és merevség
  • 6-12 hónap: Javított mobilitás és rugalmasság, súlyos ízületi panaszok enyhítése.
  • 9-18 hónap: Megnövekedett csont ásványi sűrűség

Izmok és inak

  • 1-3 hónap: Gyorsabb regenerálódás az edzésből, csökkentett sérülésveszély
  • 3-6 hónap: Fokozott izomtömeg és erő

Amint láthatja, bár néhány kisebb előny már heteken belül megjelenik, valójában 2-3 hónapos napi használatra van szükség ahhoz, hogy érdemi eredményeket láthasson. A maximális előnyök jellemzően 6 hónaptól 1 évig tartó folyamatos szedést követően érhetőek el.

Az olyan tényezők, mint az életkor, az étrend, az életmód és az adagolás mind befolyásolhatják, hogy mennyi időbe telik a változások észlelése. Legyen türelmes és kitartó a kezeléssel.

Adagolási megfontolások

  • Az ajánlott napi adag általában 2,5-15 gramm. A magasabb, 10 gramm körüli dózisok gyorsabb eredményeket hozhatnak.
  • A por vagy folyékony kollagén gyorsabban felszívódik, mint a tabletták vagy kapszulák. Keresse a hidrolizált kollagén peptideket a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében.
  • A kollagént következetesen szedje, mivel a szervezet kollagénkészlete 12-24 óra elteltével újabb adag nélkül csökken. A legjobb hatás érdekében ossza fel a napi mennyiséget reggeli és esti adagra.
  • Ha C-vitaminnal kombinálja, a két kiegészítőt legalább 2-3 óra különbséggel vegye be az optimális felszívódás érdekében.
  • Legalább 2-4 hónapot adjon a pótlásnak, mielőtt értékelné az előnyöket. Legyen türelmes és tartson ki!

Életmódbeli tényezők, amelyek fokozzák a kollagén kiegészítőket

  • Éljen színes gyümölcsökben, zöldségekben, sovány fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag étrendet. Ezek kulcsfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat biztosítanak a kollagénképződés támogatásához.
  • Maradjon jól hidratált vízzel és gyógyteákkal. A megfelelő hidratálás rugalmasan tartja a szervezet kötőszöveteit.
  • Védje bőrét a túlzott napozással szemben, amely lebontja a kollagént. Viseljen naptejet, védőruházatot és kalapot.
  • Ne dohányozzon. A dohányzás drasztikusan csökkenti a kollagénszintet és felgyorsítja a bőr öregedését.
  • Kezelje a stressz-szintet jógával, meditációval, masszázzsal vagy más pihentető tevékenységekkel. A magas kortizolszint felgyorsítja a kollagén csökkenését.
  • Éjszakánként 7-9 óra minőségi alvás. A szervezet alvás közben javítja és regenerálja a kollagént a legaktívabban.

Mennyi ideig tart a kollagén-kiegészítők hatása? Következtetés

Összefoglalva, készüljön fel arra, hogy a kollagén-kiegészítőket 2-3 hónapig következetesen szedje, mielőtt jelentős eredményeket várna bőrén, haján, körmein, ízületein vagy csontjain. A maximális előnyök 6 hónaptól 1 évig tartó napi kiegészítés után jelentkeznek, egészséges életmód mellett. A türelem és a kitartás a kulcs, ezért tartson ki!

A cikk megírásához felhasznált források

[1] Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). A BioCell Collagen®, egy újszerű hidrolizált csirkecsirke szegyporckivonat bevitele; a vér mikrocirkulációjának fokozása és az arc öregedés jeleinek csökkentése. Clinical Interventions in Aging, 7, 267-273. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836

[2] Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Speciális kollagén peptidek orális kiegészítése kedvező hatással van az emberi bőr fiziológiájára: kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376. https://doi.org/10.1159/000351376

[3] Clichici, S., Olteanu, D., Nagy, A. L., Oros, A., Mircea, C., & Moldovan, R. I. (2016). Egy kollagén-kiegészítő hatása a bőr öregedésének jeleire és tüneteire: Egy randomizált, placebokontrollált, kettős vak vizsgálat eredményei. Journal of medicine and life, 9(3), 333-338.

[4] Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Az orális kollagénpeptid-kiegészítés hatása a bőr nedvességtartalmára és a bőr kollagénhálózatára: bizonyítékok egy ex vivo modellből és randomizált, placebo-kontrollált klinikai vizsgálatokból. Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

[5] Hexsel, D., Zague, V., Schunck, M., Siega, C., Camozzato, F. O., & Oesser, S. (2017). Speciális bioaktív kollagén peptidekkel történő orális kiegészítés javítja a köröm növekedését és csökkenti a törékeny körmök tüneteit. Journal of cosmetic dermatology, 16(4), 520-526. https://doi.org/10.1111/jocd.12393. https://doi.org/10.1111/jocd.12393

[6] Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24 hetes vizsgálat a kollagén-hidrolizátum étrend-kiegészítőként történő alkalmazásáról sportolóknál, akiknek aktivitással összefüggő ízületi fájdalmaik vannak. Current medical research and opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

[7] Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., Gen LeB, P. B., & Arjmandi, B. H. (2015). A kalcium-kollagén kelát étrend-kiegészítő csillapítja a csontvesztést a posztmenopauzális nőknél, akik csontritkulásban szenvednek: A Randomized Controlled Trial. Journal of medicinal food, 18(3), 324-331. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.0199. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.0199

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Termék kereső