Reggel vagy este szedje a kollagént?

Published:

Categories: Kollagén

A kollagén-kiegészítők az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak, és az emberek a bőr, a haj, a körmök, az ízületek és egyéb javulás reményében szedik őket. De mikor a legjobb a kollagén szedése - reggel vagy este? Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk a kollagén különböző napszakokban történő szedésének lehetséges előnyeit és hátrányait.

Reggel vagy este szedje a kollagént?

Mi az a kollagén és miért szedik az emberek?

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a teljes fehérjetartalom mintegy 30%-át teszi ki. A kötőszövetek, például a bőr, az inak, a szalagok, a csontok és az erek fő alkotóeleme. A kollagén adja a bőr szerkezetét és szilárdságát.

Ahogy öregszünk, a kollagéntermelés csökkenni kezd, ami az öregedés olyan gyakori jeleihez vezet, mint a ráncok, a megereszkedett bőr, a merev ízületek és a törékeny körmök. A kollagén-kiegészítő szedése segíthet ellensúlyozni ezeket a hatásokat azáltal, hogy a szervezetet extra kollagénnel látja el.

A kollagén-kiegészítők állítólagos előnyei közé tartozik:

  • Csökkenti a ráncokat és a szárazságot, javítja a bőr rugalmasságát és nedvességét.
  • A haj és a köröm növekedésének és erősségének támogatása
  • Az ízületi fájdalom és gyulladás enyhítése
  • Az izomtömeg javítása és a csontvesztés megelőzése
  • A sérülések gyorsabb gyógyulásának elősegítése
  • A bélrendszer egészségének és emésztésének javítása

Összefoglalva tehát a kollagén egy fontos szerkezeti fehérje, amely az életkor előrehaladtával csökken. A kollagén-kiegészítők célja, hogy pótolják ezt a csökkenést és elősegítsék a fiatalságot. De mikor kell szedni őket, hogy a maximális előnyöket élvezhessük?

A kollagén reggeli szedésének előnyei

A kollagén reggeli szedésének számos előnye van:

1. Javíthatja a bőrt a nap folyamán

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a kollagéntermelésünk természetes módon alvás közben, éjszaka tetőzik. A kollagén reggeli szedése segít fenntartani a megfelelő kollagénszintet egész nap, amikor az emberek nagyobb valószínűséggel vannak kitéve a kollagént károsító kék fénynek, UV-sugárzásnak és szennyezésnek.

A reggeli kollagénpótlás a bőr hidratáltságát, simaságát és rugalmasságát a nap folyamán észrevehetően javíthatja. A kollagén segíthet ellensúlyozni a reggeli bőrápolási rutin, a napozás, a sminkelés és a környezeti szennyeződések káros hatásait.

2. Támogathatja az energia- és edzésteljesítményt

A kollagén peptidek könnyen emészthető és felszívódó aminosavak, amelyek reggeli fogyasztás esetén energiabombát adhatnak. A kollagén reggelivel együtt történő fogyasztása segít az aminosavak biztosításában az izomfehérje szintéziséhez az éjszakai koplalás után. Ez fokozhatja az edzés utáni regenerálódást és a teljesítményt.

Egyes tanulmányok szerint a kollagénfehérje reggeli fogyasztása a reggeli utáni telítettség fokozódásához és stabilabb energiaszinthez vezet. Ez okos kiegészítője bármely reggeli turmixnak, kávénak vagy reggeliző tálnak.

3. Felkészít az egész napos ízületi és csonttámogatásra

A reggel az az időpont, amikor sokan a legtöbb fájdalmat és merevséget tapasztalják az ízületekben, inakban, szalagokban és csontokban az éjszakai nyugalom után. A kollagén reggeli első dolga, hogy szedje, segíthet enyhíteni a reggeli ízületi panaszokat, és biztosítja, hogy a kollagén akkor keringjen, amikor a legnagyobb szükség van rá.

Sportolók és aktív egyének számára a kollagén reggeli szedése segíthet megelőzni az izomkárosodást és a jövőbeli sérülésveszélyt a nap folyamán. A kollagén erősítheti a kötőszöveteket az aktivitás előtt.

4. Kényelmesebb és következetesebb időzítés

A reggeli étrend-kiegészítők szedése kialakítja a napi kollagénpótlás szokását. Könnyebb emlékezni az első dologra reggel, mint a nap későbbi szakaszában.

A reggel az az idő, amikor az embereknek rendszeresebb rutinjuk van. Így a kollagén kényelmesen beépíthető a reggeli szokásokba, mint például a reggelizés, a kávézás vagy más kiegészítők szedése.

A kollagén éjszakai szedésének előnyei

Másrészt a kollagén éjszakai szedésének is vannak előnyei:

1. Támogathatja a szépségpihenést

Testünk természetes módon javítja és fiatalítja a bőrt és az ízületeket alvás közben. Ha közvetlenül lefekvés előtt extra kollagénnel látjuk el a szervezetet, az biztosíthatja a szükséges nyersanyagokat ahhoz, hogy teljes mértékben támogassa ezt az éjszakai regenerációs folyamatot.

Egyes kutatások szerint a kollagén lefekvés előtti szedése több hét után javítja a bőr hidratáltságát, rugalmasságát és csökkenti a ráncokat. Ezért az éjszaka lehet az optimális időpont a kollagén szedésére, ha a fő cél az öregedésgátló bőrjavító előnyök.

2. Javíthatja az alvás minőségét

A kollagén a glicin nevű aminosavat tartalmazza, amely lefekvés előtt bevéve egyes vizsgálatok szerint javítja az alvás minőségét, időtartamát és hatékonyságát. Az alvásproblémákkal küzdők számára a kollagén ezért elősegítheti a pihentetőbb, megszakítás nélküli alvást.

3. Támogatja az ízületek éjszakai tehermentesítését

Sokan éjszaka vagy ébredéskor tapasztalják a legintenzívebb ízületi és izomfájdalmat. A kollagén esti szedése azonnali enyhülést hozhat az ízületek tompításával és a kellemetlenségek csökkentésével, amikor a legnagyobb szükség van rá. Segíthet kényelmesebb elalvásban.

4. Segítheti az izomnövekedést egyik napról a másikra

Az emberi növekedési hormon (HGH) mély alvás közben, különösen a kora éjszakai órákban pulzusokban választódik ki. A HGH serkenti az izomnövekedést és a kollagénszintézist. A lefekvés előtti kollagénfogyasztás aminosavakat biztosíthat az izomjavítás és -növekedés támogatásához alvás közben.

5. Könnyen megjegyezhető lefekvés előtt

Ha a kollagént a lefekvés előtti rutin részévé teszi azáltal, hogy olyan dolgok mellett veszi be, mint a fogmosás, akkor biztos lehet benne, hogy nem felejti el következetesen bevenni. A lefekvés előtti rituáléba való beépítés egyszerűsége sokak számára vonzóvá teszi az éjszakai kollagénpótlást.

Az optimális idő az Ön céljaitól függhet

A kutatás arra vonatkozóan, hogy a kollagén jobban felszívódik-e reggel vagy este, korlátozott. A fentiekben vázolt lehetséges előnyök alapján azonban a kollagén-kiegészítő bevételének optimális időpontja valószínűleg az Ön fő céljaitól függ:

  • Ha az öregedés látható jeleinek, például a ráncoknak és a szárazságnak a csökkentésére összpontosít, akkor a kollagén éjszakai szedésének van a legtöbb értelme. Éjszaka a szervezet a legtöbbet javítja a bőrt, így a kollagén közvetlenül lefekvés előtt történő bevitele maximalizálja annak felhasználását.
  • Ha javítani szeretné az energiát, az edzésteljesítményt és a regenerálódást, fogyasszon kollagént reggel. Ez biztosítja, hogy a szervezetednek elegendő kollagén álljon rendelkezésére az izmok és az ízületek megerősítéséhez, amikor a legnagyobb szükséged van rájuk.
  • Az egész napos ízületi tehermentesítés és a sérülések megelőzése érdekében reggel és este vegyen be kollagént. Ez folyamatos kollagéntámogatást biztosít a kötőszöveteknek.
  • Ha a rutin egyszerűsítése a legfontosabb, akkor vegye be a kollagént, amikor a legkönnyebb megjegyezni - reggel vagy este. Mindaddig, amíg következetesen szedi, az előnyöknek továbbra is erősnek kell lenniük.

Nem számít, hogy mikor veszi be, az eredmények észleléséhez mindenképpen következetesen szedje a kollagén-kiegészítőt legalább 4-12 hétig. Napi 2,5-10 grammot ajánlott egy adagban bevenni, de kövesse a kiválasztott kiegészítő márka adagolási utasításait.

Tippek a reggeli kollagén szedéséhez

Ha úgy dönt, hogy a kollagént reggel szedi, hogy napközben olyan előnyöket élvezzen, mint a megnövekedett energia, a bőr védelme és az ízületek tehermentesítése, íme néhány tipp:

  • Adjon kollagénport vagy kapszulákat reggeli ételekhez, mint például zabpehely, joghurt, turmixok vagy kávé.
  • Állítson be egy napi telefonos ébresztőt, hogy ébredés után először kollagént vegyen be.
  • Tartsa a kollagén csomagokat vagy egy edényt a konyhapulton, hogy emlékeztesse Önt.
  • Kombinálja a kollagént más reggeli kiegészítőkkel, például vitaminokkal vagy omega-3-akkal.
  • Használjon ízesített vagy könnyen oldódó kollagénport.
  • Keverje össze a kollagénport egy "protein shot"-ba gyümölcslével vagy tejjel.
  • Igyon kollagén peptideket ébredés után 30 percen belül az optimális felszívódás érdekében.
  • A legjobb eredmény elérése érdekében éhgyomorra vagy legalább 30 perccel étkezés előtt vegye be.

Tippek az esti kollagén szedéséhez

Ha az éjszakai bőrjavításra, a jobb alvásminőségre és az izomnövekedésre összpontosít, íme néhány tipp az esti kollagénbevitelhez:

  • Fogyasszon kollagént vacsora mellett vagy közvetlenül lefekvés előtt.
  • Adjunk kollagénport egy csésze gyógyteához, hogy elősegítsük a relaxációt.
  • Tartsa kollagén a fürdőszoba mosdó mellett, hogy fogmosás közben vegye be a fogakat
  • Állítson be egy napi telefonos riasztást, hogy lefekvés előtt kollagént vegyen be.
  • Vegyen be kollagént közvetlenül az éjszakai krémek alkalmazása előtt a fokozott hatás érdekében.
  • Válasszon ízesítetlen vagy semleges kollagén termékeket, hogy ne zavarja az alvást.
  • Meleg mandulatejbe vagy tejes tejbe keverjük, és lefekvés előtt igyuk meg.
  • Vegyen be kollagén kapszulát egy kis kanál mandulavajjal vagy joghurttal.
  • Használjon nagyobb adag kollagént lefekvés előtt, mint reggel.
  • Kerülje a túl késői kollagénbevitelt - a legjobb felszívódás érdekében 1-2 órával lefekvés előtt fejezze be.

A kollagénnek előnyei vannak, amikor csak szeded

Bár az ideális kollagén bevitelének időzítése az Ön wellness-céljaitól függ, ne feledje, hogy a kollagénnek mindenképpen előnyösnek kell lennie, függetlenül attól, hogy mikor veszi be. A következetes szedés fontosabb, mint az időzítés.

A kollagén peptidek magas biológiai hozzáférhetőséggel és felszívódási sebességgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a szervezet hatékonyan tudja felhasználni az aminosavakat. A kollagén peptidek közvetlenül beépülnek a saját kollagén struktúráiba.

Tehát ne stresszelj túlságosan a kollagén tökéletes időzítésén. Csak összpontosítson arra, hogy olyan időpontot válasszon, amely megfelel a rutinjának, és tartsa be a napi szedését. Idővel észreveheti a bőr, a haj, a körmök, az ízületek vagy más célzott területek javulását.

Összefoglaló

Összefoglalva a cikk legfontosabb pontjait:

  • A kollagén egy bőséges szerkezeti fehérje, amely az életkor előrehaladtával csökken, ami az öregedés jeleihez vezet.
  • A kollagén-kiegészítők ellensúlyozhatják ezeket a hatásokat azáltal, hogy extra kollagénnel látják el a szervezetet.
  • A kollagén reggeli szedése olyan előnyöket kínál, mint az energia, az edzés támogatása és az egész napos ízületi/bőrvédelem.
  • A kollagén éjszakai szedése olyan előnyökkel jár, mint a fokozott éjszakai bőrjavítás, jobb alvás és izomnövekedés.
  • Az ideális kollagén-időzítés az Ön fő wellness-céljaitól függ.
  • Nem számít, hogy mikor veszi be, legyen következetes, és legalább 4-12 héten keresztül naponta szedje a kollagént, hogy eredményeket észleljen.
  • Vegyen be naponta 2,5-10 grammot egy adagban, a kiegészítő címke utasításait követve.
  • Könnyítsd meg magad, ha a kollagént hozzáadod a meglévő reggeli vagy esti rutinodhoz.

Tehát reggel vagy este kell a kollagént bevenni? Mindkettő mellett jó érvek szólnak. Akkor vegye be a kollagént, amikor az életmódját, egészségügyi céljait és napi szokásait a legjobban támogatja. Tartsa be a kúrát néhány hónapig a ragyogó bőr, az erős ízületek és körmök, valamint egyéb előnyök érdekében.

Tények

Íme néhány részletesebb tény és statisztika a kollagénpótlásról és az időzítésről:

  • A kollagén az emberi test teljes fehérjetartalmának 30%-át, a bőr szerkezetének pedig 70-80%-át teszi ki.
  • Legalább 16 különböző kollagéntípust azonosítottak, de a szervezetben lévő kollagén több mint 90%-a I., II. vagy III. típusú kollagén.
  • 25 éves kor után a kollagéntermelés évente 1-2%-kal csökken. 60 éves korig a kollagénszint körülbelül 30%-kal csökken.
  • A nőknél a kollagén gyorsabb csökkenése jellemzően a 30-as évektől kezdődik, ami összefügg az öregedés olyan gyakori jeleinek megjelenésével, mint a finom vonalak és ráncok.
  • A kollagén peptidek egyedülálló aminosavprofillal rendelkeznek, mivel glicinben, prolinban és hidroxiprolinban bővelkednek.
  • A kiegészítő kollagén népszerű forrásai közé tartozik a szarvasmarha-, tengeri, tojáshéj membrán, csirke- és sertéskollagén.
  • A hidrolizált kollagén peptidek alacsony molekulatömegű láncokkal rendelkeznek, amelyek a szervezetben nagymértékben biológiailag hozzáférhetőek a nem denaturált kollagénhez képest.
  • Számos klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy a lenyelhető kollagén peptidek növelhetik a bőr hidratáltságát, a kollagén sűrűségét, a bőr rugalmasságát és csökkenthetik a ráncokat.
  • Egyre több bizonyíték van arra, hogy a kollagén-kiegészítők támogatják az ízületek, a csontok, az izmok, a haj, a köröm és a bélrendszer egészségét.
  • A tipikus klinikai vizsgálatok időtartama 4-12 hét között mozog a mérhető kollagén előnyök kimutatásához.
  • A kutatások azt mutatják, hogy a glicin, amely a kollagén peptidek mintegy 35%-át teszi ki, javíthatja a nappali teljesítményt, az alvás minőségét és a regenerálódást, ha kiegészítőként fogyasztják.
  • A 8 héten keresztül napi 15 gramm kollagént fogyasztó sportolók a placebocsoportokhoz képest megnövekedett izomtömeget és fokozott sportteljesítményt mutattak ki.
  • Az ajánlott napi kollagénadagolás 2,5-15 gramm között mozog. A legtöbb étrend-kiegészítő 10-20 grammot biztosít adagonként.
  • A kollagénpor könnyen beépíthető turmixokba, kávéitalokba, zabpehelytálakba, joghurtba, pékárukba, levesekbe és még sok másba.
  • A kollagén felszívódása valamivel jobb lehet, ha reggel, éhgyomorra vagy lefekvés előtt fogyasztjuk, mintha étkezés közben fogyasztjuk. De következetesen szedve, előnyöket kell nyújtania, függetlenül attól, hogy mikor veszi be.

Reggel vagy este szedje a kollagént? Következtetés

Összefoglalva, a kollagén egy fontos fehérje, amely fiatalosan tartja bőrünket, az ízületeket párnázottan és a csontokat erősen tartja. A kollagéntermelés természetes módon csökken a korral, ami megereszkedett bőrhöz, fájó ízületekhez és az öregedés egyéb jeleihez vezet. A kollagén-kiegészítő fogyasztása ellensúlyozhatja ezt a csökkenést, mivel a szervezetet extra kollagénnel látja el, amelyet a fiatalság, a szépség és a fizikai funkciók fenntartásához használhat.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a kollagén napi szintű szedése legalább 4-12 héten keresztül mérhető javulást eredményezhet a bőr ráncaiban és szárazságában, a körömnövekedésben, a törékeny hajban, az ízületi panaszokban, a csontsűrűségben, az izomépítésben és még sok másban. A kiegészítőkben lévő hidrolizált kollagén peptidek kiváló biológiai hozzáférhetőséggel rendelkeznek.

Bár az ideális időzítés nem egyértelmű, a napi 2,5-10 grammos adag következetes szedése fontosabbnak tűnik, mint az időzítés. A kollagén éjszakai alvás közben szépségjavító, napközben pedig teljesítményjavító hatású. Tehát életmódod és céljaid alapján válaszd a reggelt vagy az éjszakát. Adjon kollagénport vagy kapszulát a meglévő rutinjához a könnyű napi használat érdekében.

Néhány hetes vagy hónapos napi kollagénpótlással és egészséges életmóddal párosulva olyan előnyöket kell észrevennie, mint a feszesebb bőr, fényesebb haj, erősebb körmök, enyhülő ízületi panaszok, jobb alvás és jobb sportteljesítmény. Legyen a kollagén a hosszú távú kúra része, hogy támogassa az egész test egészségét, szépségét és az öregedésgátlást.

A cikk megírásához felhasznált források

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Az orális kollagénpeptid-kiegészítés hatása a bőr nedvességtartalmára és a bőr kollagénhálózatára: bizonyítékok egy ex vivo modellből és randomizált, placebokontrollált klinikai vizsgálatokból. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24 hetes vizsgálat a kollagén-hidrolizátum étrend-kiegészítőként történő alkalmazásáról sportolóknál, akiknek aktivitással összefüggő ízületi fájdalmaik vannak. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., Arjmandi, B. H. (2018). A kollagén-kiegészítő javítja a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, érdességét és sűrűségét: Egy randomizált, placebo-kontrollált, vak vizsgálat eredményei. Journal of Cosmetic Dermatology, 17(2), 261-268. https://doi.org/10.1111/jocd.12386. https://doi.org/10.1111/jocd.12386

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). A bioaktív kollagén-hidrolizátumok bevétele fokozza az arcbőr nedvességét és rugalmasságát, és csökkenti az arc öregedési jeleit egy randomizált, kettős vak, placebokontrollált klinikai vizsgálatban. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081 . https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

Kawaguchi T, Nanbu PN, Kurokawa M. (2012). A prolil-hidroxi-prolin és metabolitjainak megoszlása patkányok orális beadása után. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 35(3), 422-427. https://doi.org/10.1248/bpb.35.422. https://doi.org/10.1248/bpb.35.422

Moskowitz R. W. (2000). A kollagén-hidrolizátum szerepe a csont- és ízületi betegségekben. Seminars in arthritis and rheumatism, 30(2), 87-99. https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622. https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Speciális kollagén peptidek orális kiegészítése kedvező hatással van az emberi bőr fiziológiájára: kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376. https://doi.org/10.1159/000351376

Shigemura, Y., Akaba, S., Kawashima, E., Park, E. Y., Nakamura, Y., Kondou, K., & Sato, K. (2017). Egy új, élelmiszerből származó kollagén peptid, a hidroxiprolil-glicin azonosítása humán perifériás vérben fenilizotiocianáttal történő oszlop előtti deriválással. Food chemistry, 219, 15-20 . https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.123.

Tanaka, M., Koyama, Y.I., Nomura, Y. (2009). A kollagén peptidek bevitelének hatása az UV-B által kiváltott bőrkárosodásra. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 73(4), 930-932. https://doi.org/10.1271/bbb.80649. https://doi.org/10.1271/bbb.80649

Zague, V. (2008). A kollagén-hidrolizátum bevitelének a bőr tulajdonságaira gyakorolt hatásáról szóló új nézet. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 58(2), 195-206. https://www.alanrevista.org/ediciones/2008/2/art-8/. https://www.alanrevista.org/ediciones/2008/2/art-8/

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). A kollagénpeptid-kiegészítés ellenállóképességi edzéssel kombinálva javítja a testösszetételt és növeli az izomerőt idős szarkopén férfiaknál: randomizált kontrollált vizsgálat. The British journal of nutrition, 114(8), 1237-1245 . https://doi.org/10.1017/S0007114515002810.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Termék kereső