Van valami, ami visszafordítja az öregedő bőrt?

Published:

Categories: Kollagén

Az öregedés elkerülhetetlen, de a bőr idő előtti öregedésének nem kell így lennie. Vannak lépések, amelyeket megtehet a bőr öregedésének visszafordítására és a ráncok csökkentésére, a fiatalosabb arcszín helyreállítására.

A bőr öregedése összetett biológiai folyamat, amelyet számos tényező befolyásol. A fejlett bőrápolási technológiával és az öregedésgátlással kapcsolatos tudományos kutatásokkal lehetséges a bőr megfiatalítása és védelme az öregedés jeleinek minimalizálása érdekében.

Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan öregszik a bőr, és milyen tudományosan bizonyított módszereket ajánlanak a bőrgyógyászok a bőr öregedésének visszafordítására és a fiatalos ragyogás megőrzésére.

 van valami, ami visszafordítja az öregedő bőrt?

Hogyan öregszik a bőr? Az öregedési folyamat megértése

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet visszafordítani a bőr öregedését, először is tudnunk kell, hogyan történik ez egyáltalán.

A bőr három rétegből áll: a felhámból, a dermiszből és a hypodermiszből. A hám a legkülső réteg, míg a legbelső hipodermisz a bőr alatti zsírból áll. A kettő között található a dermisz, amely kollagént, elasztint és extrafibrilláris mátrixot tartalmaz.

Ezek a bőrszerkezetek adják a bőr erejét, rugalmasságát és a dús, sima megjelenést. Ahogy azonban öregszünk, a bőr olyan változásokon megy keresztül, amelyek befolyásolják a fiatalos megjelenést:

A kollagén és elasztin rostok csökkenése

A kollagén biztosítja a szerkezetet, míg az elasztin a bőr visszahúzó képességét. A 20-as éveink közepétől kezdve a kollagéntermelés csökken, és a meglévő kollagén elkezd lebomlani. Az elasztin is elkezd töredezni.

Ezáltal a bőr veszít rugalmasságából és feszességéből. Elkezd vékonyabbá, szárazabbá és ráncosodásra hajlamosabbá válni.

Zsír és izomtónus elvesztése

A hipodermisz vastagsága csökkenni kezd. Elkezdjük elveszíteni az arc zsírját és izomtónusát. Ez megereszkedett bőrhöz és üregekhez vezet a szemek, az arcok és a száj körül. Az orr- és szemhéjráncok és a marionett-vonalak hangsúlyosabbá válnak.

Bőrgát funkciójának károsodása

A felső hámréteg védőgátként működik a környezeti ártalmakkal szemben. Az öregedéssel ez a barrier funkció gyengül, így a bőr érzékenyebbé válik az irritációra. A transzepidermális vízveszteség is növekszik, ami csökkenti a nedvességtartalmat.

Pigmentációs változások

Megjelenhetnek sötétebb pigmentációjú területek, például öregségi foltok, amelyeket az évekig tartó napozás okoz. A melanin egyenetlen eloszlása miatt egyenetlen arcszín is kialakulhat.

Vérerek és csontok változásai

Az erek kitágulása pókhálós vénák kialakulásához vezet az orron, az arcon és a lábakon. A csontvesztéssel, különösen az arcokon, az arcközép üregesedése következik be, ami hozzájárul az öregedő megjelenéshez.

Tudományosan alátámasztott hatékony öregedésgátló stratégiák

Az öregedést számos belső és külső tényező határozza meg. Míg a belső öregedés biológiai és természetes, a bőr öregedésének mintegy 80%-át becslések szerint külső tényezők, például a napozás okozzák.

Ez azt jelenti, hogy az egészséges életmód és a megfelelő bőrápolás jelentősen befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan öregszik a bőre. Íme, a bőrgyógyászok által ajánlott öregedésgátló tippek, amelyek bizonyítottan fiatalítják a bőrt:

1. Használjon széles spektrumú fényvédőt minden nap

A napozás a bőr öregedésének első számú oka. Az UVA/UVB sugárzás károsítja a bőrsejteket, elpusztítja a kollagént és felgyorsítja a ráncosodást. Emellett pigmentációs elváltozásokat okoz és növeli a bőrrák kockázatát.

  • A széles spektrumú SPF 30 fényvédő krém napi használata elengedhetetlen. Ez az UVA és UVB sugarak ellen is véd. Keressen vízálló fényvédő krémet, amely még izzadás vagy úszás esetén is körülbelül 80 percig védelmet nyújt.
  • A szabadban 2 óránként alkalmazza újra a fényvédő krémet. Viseljen védőruházatot, például kalapot és napszemüveget is. Kerülje a 10 és 14 óra közötti napfényes órákat.

2. Tisztítás és hidratálás a fiatalosabb bőrért

  • A kíméletes tisztítás segít eltávolítani a szennyeződéseket, olajat és szennyeződéseket anélkül, hogy a bőrt lecsupaszítaná. Használjon langyos vizet, és kerülje a dörzsölést vagy a túlzott súrolást.
  • A hidratálás megköti a vizet a bőrben, ami feltölti azt, és csökkenti a finom vonalak és ráncok megjelenését. Keresse az olyan hidratáló összetevőket, mint a hialuronsav, a glicerin, a ceramidok és a sheavaj.
  • Az öregedésgátló hatás érdekében használjon antioxidánsokat, például C- és E-vitamint, resveratrolt és zöld teát tartalmazó hidratálókrémeket. Ezek semlegesítik az UV sugárzás és a környezetszennyezés okozta szabad gyököket.

3. Használja a retinoidokat a kollagén fokozására

A retinoidok vagy retinol A-vitamin-származékok, amelyek bizonyítottan csökkentik a ráncokat, foltokat és a nap okozta károsodásokat. Mint az egyik legtöbbet kutatott öregedésgátló összetevő, erős klinikai bizonyítékokkal rendelkezik:

  • Serkenti a kollagéntermelést, csökkenti a finom vonalakat és ráncokat.
  • Javítja a nap okozta károsodásokat a bőr textúrájának és tónusának kisimításával.
  • Eltömíti a pórusokat és növeli a bőrsejtek cseréjét a fiatalos ragyogásért.

Kezdje lassan a 0,5%-os vény nélkül kapható retinolos krémekkel, hogy kialakuljon a tolerancia. Bőrgyógyászától nagyobb erősségű, vényköteles retinoidokat is kaphat. Eleinte minden második nap használja, majd lassan növelje a gyakoriságot a bőre tűrőképessége alapján.

4. Alkalmazzon antioxidáns szérumokat a hozzáadott védelemért

Az antioxidánsok olyanok, mint a katonák, amelyek megvédik a bőrét. Semlegesítik a szabad gyököket és az oxidatív károkat, amelyek felgyorsítják az öregedést. A kutatások azt mutatják, hogy a helyileg alkalmazott speciális antioxidánsok képesek megfiatalítani az elöregedett bőrt:

  • C-vitamin - Fokozza a kollagéntermelést és kiegyenlíti a bőr tónusát. Keresse a 10-20% közötti L-aszkorbinsav szérumokat.
  • E-vitamin - Javítja a nap okozta károkat és csökkenti a gyulladást. Gyakran kombinálják C-vitaminnal.
  • Q10 koenzim - Energizálja a bőrsejteket és csökkenti a ráncokat. A vizsgálatok 0,3%-os dózisokat használtak.
  • Zöld tea kivonat - Nyugtatja a bőrt és öregedésgátló hatású katekineket tartalmaz. Keresse az 50-75%-os katechintartalmat.
  • Resveratrol - A vörös szőlőben található, véd a környezeti stresszhatásokkal szemben. 1-2%-os koncentráció az ideális.

Alkalmazzon antioxidáns szérumokat naponta egyszer vagy kétszer a tisztítás után. Ezek a retinoidokkal szinergikusan együttműködve fokozzák az öregedésgátló hatást.

5. Több kollagént kaphatsz kiegészítőkkel

Természetes kollagéntermelésünk a 20-as éveinktől kezdve csökken. A szájon át szedhető kollagén-kiegészítők segíthetnek ennek ellensúlyozásában:

  • A kollagén peptidek bizonyítottan növelik a bőr rugalmasságát, hidratáltságát és a bőr kollagén sűrűségét. Keressen hidrolizált kollagénport vagy tablettákat, amelyek halból, tojásból vagy más élelmiszerforrásból készülnek.
  • A vizsgálatokban a 8-24 héten keresztül bevitt 2,5-10 gramm kollagénpeptid adagok öregedésgátló előnyöket mutattak. A 10 grammosnál nagyobb adagok tűntek a leghatékonyabbnak.
  • A legjobb felszívódás érdekében párosítsa kollagén-kiegészítőjét C-vitaminnal. A C-vitamin segít a kollagént felhasználható formává alakítani.
  • A kollagénszintet az étrenddel is növelheti, ha C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, csontlevest, tojást, citrusféléket, leveles zöldeket és bogyós gyümölcsöket fogyaszt.

6. Próbálja ki a bőrfiatalító terápiákat

A bőrgyógyászok és kozmetikusok által kínált nem sebészeti bőrfiatalító kezelések szintén visszafordíthatják a bőr öregedését. Ezek közé tartoznak a következők:

  • Kémiai hámlasztás - Enyhén eltávolítja a bőr sérült külső rétegeit, hogy újabb sejteket hozzon felszínre. Javítja a tónust, a textúrát, a ráncokat és az aknés hegeket.
  • Mikrodermabrázió - Gyengéden csiszolja a bőrt a hámlasztás érdekében. Csökkenti az aknés hegeket, a ráncokat, a napfoltokat és a kitágult pórusokat.
  • Lézeres bőrfelszín-megújítás - Célzott sugarakkal fokozza a kollagénszintet, kisimítja a bőrt és kezeli a pigmentációt. Drámaibb eredményekkel jár, mint a kémiai hámlasztás.
  • Bőrfeltöltő anyagok - Az olyan lágyszöveti töltőanyagok, mint a hialuronsav, kitöltik az arc ráncait és feltöltik a térfogatukat vesztett területeket. Ideiglenes öregedésgátló hatást biztosítanak.
  • Microneedling - Apró tűkkel mikroszkopikus szúrásokat hoz létre a kollagén és az elasztin stimulálása érdekében. Csökkenti a hegeket és a ráncokat.

Ezek a kezelések ülésenként több száz dollárba is kerülhetnek. Adjon bőrének körülbelül 2 hetet a regenerálódásra, mielőtt folytatná a szokásos bőrápolási rutinját.

7. Konzultáljon bőrgyógyásszal az egyéni lehetőségekért

A legjobb öregedésgátló eredmények érdekében találkozzon egy szakvizsgázott bőrgyógyásszal. Ők fel tudják mérni az Ön bőrét, kockázatait és igényeit, hogy személyre szabott kezelési tervet készíthessenek.

A bőrgyógyász javasolhatja:

  • Vényköteles retinoidok, alfa-hidroxi savak, antioxidánsok és peptidek.
  • In-office kezelések, mint például Botox, kémiai hámlasztás, lézeres bőrfelszín-megújítás, bőrfeltöltő anyagok.
  • A pigmentáció javítására szolgáló gyógyszerek, mint például a hidrokinon
  • A gyanús anyajegyek ellenőrzése a bőrrák megelőzése érdekében

Szakmai segítséggel az öregedés különböző jeleit célozhatja meg. A személyre szabott klinikai kezelések általában hosszabb ideig tartó fiatalítást eredményeznek, mint a vény nélkül kapható termékek.

Fordítsa vissza az órát a bőr öregedésénél

Bár az öregedést nem tudjuk megállítani, de lelassíthatjuk. Ha védjük bőrünket a napfénytől, tápláljuk, és bizonyítottan öregedésgátló összetevőket és terápiákat alkalmazunk, bőrünk megjelenésében és egészségében jelentős javulást érhetünk el.

Fordítsa vissza bőre biológiai óráját a következőkkel:

  • SPF 30 fényvédő krém használata
  • Retinoidok, C-vitamin, peptidek használata
  • Szájon át szedett kollagén
  • Kémiai hámlasztás, microneedling
  • Bőrgyógyászhoz fordulni

Az átfogó megközelítés a bőr öregedését okozó összes tényezőt kezeli. Szorgalmas ápolással minimalizálhatók a ráncok, foltok, megereszkedés és egyéb öregedési jelek. Bőre fiatalosabban fog kinézni a későbbi évtizedekben is.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan lehet visszafordítani a ráncokat az arcomon?

A retinoidok használata az egyik leghatékonyabb módja a ráncok csökkentésének. Alkalmazzon vény nélkül kapható retinolos krémet, vagy szerezzen be bőrgyógyászától receptre kapható retinoidot. Kezdje lassan, és használja minden második nap, mielőtt növelné a gyakoriságot. A retinoidok antioxidánsokkal, például C-vitaminnal való kombinálása további ránctalanító előnyöket biztosít. Az olyan nem invazív eljárások, mint a lézeres bőrfelszín-megújítás és a bőrfeltöltő anyagok szintén kisimíthatják az arc ráncait.

Mi a legjobb anti-aging bőrápolási rutin?

Az alapvető lépések a tisztítás, a fényvédelem, a hidratálás és az öregedésgátló szérumok használata. Reggel és este tisztítson. Alkalmazzon széles spektrumú SPF 30 fényvédő krémet naponta. Használjon hidratáló összetevőket és antioxidánsokat tartalmazó hidratáló krémet. Este a hidratáló krém előtt alkalmazzon retinol- vagy C-vitamin tartalmú szérumot. Heti 1-2 alkalommal hámlasztani az elhalt hámsejtek eltávolítása érdekében. Kollagén kiegészítőket is adhat hozzá. Évente keressen fel egy bőrgyógyászt.

Hogyan lehet megszabadulni az öregségi foltoktól?

A hidrokinon tartalmú (2-4%-os) helyi krémek több hónapos használat mellett világosíthatják az öregségi foltokat. A retinoidok szintén segítenek a foltok halványításában a bőr sejtforgalmának növelésével. A kémiai hámlasztás és a lézeres bőrfelszín-megújítás eltávolítja a bőr felső rétegeit, hogy frissebb sejteket hozzon felszínre. Mindig viseljen napvédő krémet, hogy megelőzze az új sötét foltok kialakulását.

Mi a legjobb kollagén-kiegészítő az anti-aginghez?

Keressen hidrolizált kollagén peptidport vagy kapszulát jó hírű márkákból. A halból, tojásból vagy csirkéből származó kollagén hasonló előnyöket biztosít. Törekedjen a napi 5-10 grammra. Párosítsa C-vitaminnal, amely segíti a szervezetét a kollagén felszívódásában és felhasználásában. Legalább 2-3 hónapig kell szedni a kollagént ahhoz, hogy öregedésgátló hatást tapasztaljunk.

Hogyan feszesíthetem a bőrömet természetes módon?

Az egészséges, antioxidánsokat tartalmazó étrend belülről védheti bőrét. Maradjon jól hidratált, és használjon hialuronsavat tartalmazó hidratáló krémeket. Alkalmazzon feszesítő krémeket olyan összetevőkkel, mint a zöld tea, peptidek és koffein. A száraz kefélés fokozza a vérkeringést és a kollagént. A leghatékonyabb feszesítő kezelések a bőrgyógyász által végzett lézeres bőrmegújítás és az ultrahangos bőrfeszesítés.

Mikor kezdjem el használni az öregedésgátló termékeket?

A 20-as éveidben kezdj el naponta fényvédőt használni az alapvető bőrápolási rutin mellett. A 30-as éveiben vegyen be antioxidánsokat, például C-vitaminos szérumokat. A retinoidok hozzáadhatók a finom ráncok megelőzésére és a kollagén stimulálására. Fontolja meg a kollagén-kiegészítők és az időszakos kémiai hámlasztás vagy mikrodermabrázió alkalmazását. A 40-es éveiben és azon túl invazívabb feszesítő kezelésekre lehet szükség, ha a megereszkedés fokozódik. Keresse fel bőrgyógyászát, hogy személyre szabott öregedésgátló tervet készíthessen.

Visszafordíthatom az öregedést természetes úton?

Bár a természetes megközelítések önmagukban nem képesek teljesen visszafordítani az öregedést, kiegészíthetik a klinikai kezeléseket:

  • Védje a bőrt a naptól, ne dohányozzon, és kerülje az ismétlődő arckifejezéseket.
  • Kövesse az antioxidánsokban gazdag étrendet gyümölcsökkel, zöldségekkel, omega-3-akkal és kollagénépítő élelmiszerekkel.
  • Maradjon hidratált és használjon hidratáló krémet
  • Csináljon arcgyakorlatokat az izmok tónusának növelésére
  • Stresszkezelés jógával, meditációval, naplóírással
  • Aludjon eleget, és lehetőség szerint kerülje a méreganyagokat, például a környezetszennyezést.

Az egészséges életmód elfogadása megalapozza a fiatalosabb megjelenést. A természetes módszerek támogatják az orvosi anti-aging terápiákat.

Milyen összetevőket kell kerülnöm az öregedő bőr esetében?

Kerülje az illatanyagokat, szulfátos tisztítószereket és alkoholt tartalmazó termékeket, amelyek irritálhatnak. Kerülje a durva bőrradírokat és a kémiai hámlasztószereket, amelyek károsíthatják a bőr barrierjét. Az AHA-kat korlátozza heti 1-2 alkalomra. A sötét foltok elleni hidrokinont nem szabad hosszú távon használni. Olvassa el figyelmesen az összetevők listáját, és először végezzen patch-tesztet a termékekkel. Ha bőre rosszul reagál, hagyja abba a használatát. Forduljon bőrgyógyászához útmutatásért.

Mikor érdemes megfontolni az olyan kozmetikai beavatkozásokat, mint a Botox vagy a töltőanyagok?

A nem invazív öregedésgátló eljárások néha segíthetnek visszapörgetni az idő kerekét. Beszéljen egy szakvizsgával rendelkező bőrgyógyásszal vagy arcplasztikai sebésszel. A botox megelőzheti a dinamikus ráncok kialakulását, ha a 30-as éveiben vagy azon túl alkalmazzák. A bőrfeltöltő anyagok növelik a térfogatot, és kisimítják a statikus ráncokat. Beszélje meg a lehetséges előnyöket és kockázatokat az Ön életkorában, hogy eldöntse, az eljárások segíthetnek-e elérni kívánt esztétikai céljait.

A cikk megírásához felhasznált források

Farage, M. A., Miller, K. W., Elsner, P., & Maibach, H. I. (2008). A bőr öregedésének belső és külső tényezői: áttekintés. International Journal of Cosmetic Science, 30(2), 87-95. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x

Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia. (n.d.). Hogyan fordítsuk vissza a bőr öregedésének jeleit . https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reverse-signs-of-skin-aging.

Bőrrák Alapítvány. (2021). Photoaging. https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/prevention/are-you-at-risk/photoaging

Zussman, J., & Ahdout, J. (2021). A C-vitamin szérum előnyei az arc, a bőr és a haj számára. Healthline . https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/vitamin-c-serum-benefits.

Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hialuronsav: A bőr öregedésének kulcsmolekulája. Dermato-endokrinológia, 4(3), 253-258. https://doi.org/10.4161/derm.21923. https://doi.org/10.4161/derm.21923

Harvard Health Publishing. (2019). A kollagén-kiegészítők valóban csökkentik az öregedés jeleit? https://www.health.harvard.edu/blog/do-collagen-supplements-really-reduce-signs-of-aging-2019090416904

Mukherjee, S., Date, A., Patravale, V., Korting, H. C., Roeder, A., & Weindl, G. (2006). Retinoidok a bőr öregedésének kezelésében: a klinikai hatékonyság és biztonságosság áttekintése. Clinical interventions in aging, 1(4), 327-348. https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.4.327. https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.4.327

Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia. (n.d.). Bőrfiatalító kezelések. https://www.aad.org/public/cosmetic/rejuvenation

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső