A túl sok kollagén lehetséges mellékhatásai

Published:

A kollagén-kiegészítők az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak, köszönhetően a bőrre, hajra, körmökre, ízületekre és egyéb területekre gyakorolt előnyöknek. A kollagén az egész testben megtalálható szerkezeti fehérjeként fontos szerepet játszik általános egészségünkben és megjelenésünkben. Azonban, mint a legtöbb dolognak, a túl sok jó dolognak is lehetnek hátrányai.

A kollagén túlzott fogyasztása egyeseknél enyhe mellékhatásokhoz vezethet. A lehetséges kockázatok megértése segíthet a biztonságos és hatékony kollagén-kiegészítésben.

A túl sok kollagén lehetséges mellékhatásai

Mi az a kollagén?

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a teljes fehérjetartalom 30%-át teszi ki. Olyan szerkezeti vázat képez, amely a szöveteket, többek között a bőrt, a csontokat, az inakat, a szalagokat, az ereket és a szerveket támogatja.

A kollagénrostok erősítik a bőrt, és rugalmasságot, rugalmasságot kölcsönöznek neki. A csontokban és ízületekben a kollagén gumiszerű állaga segít tompítani az ütéseket és támogatja a rugalmas mozgást. A kollagén az elhalt hámsejtek pótlásában és a sebgyógyulásban is szerepet játszik.

A természetes kollagéntermelésünk az életkor előrehaladtával csökken. Ez a kollagénveszteség az öregedés olyan gyakori külső jeleihez vezet, mint a finom vonalak, a megereszkedett bőr, a törékeny körmök, a merev ízületek és a gyengébb csontok. A kollagén-kiegészítők célja, hogy ellensúlyozzák ezt a csökkenést azáltal, hogy közvetlenül biztosítják a szervezet számára szükséges kollagént.

A kollagén-kiegészítés előnyei

A kollagén-kiegészítők klinikailag bizonyított előnyöket biztosíthatnak, ha rendszeresen szedik őket:

  • Javítja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát - Az orális kollagén peptidek bizonyítottan növelik a bőr nedvességtartalmát és csökkentik a ráncokat. A kollagén serkenti a bőr dermális rétegének új termelését.
  • Enyhíti az ízületi panaszokat - Számos tanulmány bizonyítja, hogy a kollagén képes csökkenteni az ízületi fájdalmat és merevséget. Támogatja a sérült ízületi szövetek helyreállítását és megerősítését.
  • Erősíti a törékeny körmöket - A kollagén-kiegészítőkben található aminosavak segítenek a körmök erősebbé válásában, és megakadályozzák a repedezést és a letörést.
  • Csökkenti a narancsbőr megjelenését - A kollagén javíthatja a bőr textúráját, hogy minimalizálja a narancsbőr láthatóságát.
  • Elősegíti a szív egészségét - Egyes kutatások szerint a napi kollagénbevitel véd az artériákban kialakuló plakkok ellen, valamint javítja az erek szilárdságát és rugalmasságát.
  • Segít az izomtömeg felépítésében - A kollagén biztosítja az izmok felépítéséhez és helyreállításához szükséges esszenciális aminosavakat az edzés után. Támogathatja az izomtömeg és az erő növekedését.

Mivel a kollagén az általános szerkezeti támogatásban és integritásban játszik szerepet, bizonyítottan előnyös a szépség, a fitnesz, a mobilitás és az általános wellness szempontjából. Az egészséges életmódba beépítve a kollagén-kiegészítők bármely életkorban javíthatják az életminőséget.

A túlzott kollagén lehetséges mellékhatásai

Bár a kollagén tudományosan alátámasztott előnyöket kínál, a túl sok jó dolog lehetséges mellékhatásokhoz vezethet. Íme néhány kulcsfontosságú dolog, amit a túlzott kollagénbevitellel kapcsolatban tudni kell:

1. Emésztési problémák

A kollagén peptidek ajánlott adagjánál nagyobb mennyiség bevitele egyeseknél irritálhatja az emésztőrendszert. A kollagén-kiegészítők állati melléktermékekből, például halpikkelyekből vagy bőrökből és csirkeporcból származnak. A magas fehérjesűrűség túlterhelheti az emésztőrendszert, ami:

  • Puffadás
  • Gáz
  • Gyomorfájdalom
  • Hasmenés

Az érzékeny gyomrúak vagy az IBS-hez hasonló emésztési zavarokkal küzdők hajlamosabbak lehetnek ezekre a mellékhatásokra. A kis adagokkal való kezdés és a test reakcióinak megfigyelése segíthet a kollagén toleranciájának felmérésében.

2. Szennyeződés kockázata

Az állati részekből származó kollagén esetében fennáll a szennyeződés kockázata a környezetből, ahol az állatokat nevelik. A halakból származó tengeri kollagén higanyt, ólmot, arzént vagy más nehézfémeket tartalmazhat, amelyek olyan vizekben találhatók, ahol a halak úsznak.

A szarvasmarha-kollagén kis eséllyel hordozhat betegségeket, ha olyan országokból származik, ahol lazábbak az állatkísérleti előírások. A kollagén előállításához használt állati melléktermékekben koncentrálódnak a szennyező anyagok.

Ha olyan jó hírű étrend-kiegészítő márkákat keres, amelyek ellenőrzik ellátási láncukat, az segít minimalizálni ezt a kockázatot. A megkérdőjelezhető források túlzott bevitele azonban soha nem ajánlott.

3. Allergiás reakció lehetősége

Bár viszonylag ritkán, egyeseknél allergiás reakciót okozhat a kollagén fogyasztása. Ez ismét állati eredetére vezethető vissza. A kagyló- vagy tojásallergiások reagálhatnak a tengeri vagy baromfi kollagénre.

Az allergiás tünetek közé tartozhat a csalánkiütés, duzzanat, mellkasi szorítás, légzési nehézség vagy anafilaxia. Túlérzékenység esetén a használat abbahagyása javasolt. Az ismert allergiásoknak óvatosan kell eljárniuk a kollagén szedésének megkezdésekor.

4. Fokozott kalóriabevitel

A kollagén-kiegészítők adagonként elég sok kalóriát tartalmaznak - átlagosan 40-120 kalóriát. A kollagén shake formájában történő fogyasztása különösen megnöveli a kalóriafogyasztást.

Míg a kollagén fehérjetartalma segít az izomépítésben, a túlzott bevitel akadályozhatja a fogyási törekvéseket. Az ajánlott adagoknál nagyobb mennyiség bevitele extra, gyakran felesleges kalóriákat halmoz fel. A teljes kalóriabevitel nyomon követése egy táplálkozási alkalmazással segít az ellenőrzés fenntartásában.

5. Potenciális gyógyszer kölcsönhatások

Nem végeztek elegendő kutatást arról, hogy a szájon át szedett kollagén-kiegészítők hogyan léphetnek kölcsönhatásba bizonyos gyógyszerekkel. A kollagén peptidek azonban valószínűleg hasonlóan viselkednek, mint az étrendi fehérjék.

Különös aggodalomra adnak okot a citokróm P450 enzimútvonal által lebontott gyógyszerek. A kollagénből származó túl sok fehérje fogyasztása ezen gyógyszerek mellett késleltetheti az anyagcseréjüket. Ez a gyógyszerek tervezettnél magasabb szintjéhez vezet a vérben.

Bárki, aki hosszú távú recepteket szed, különösen szívbetegség, rák vagy mentális betegség miatt, konzultáljon orvosával, mielőtt kollagén-kiegészítőket szedne. A tisztázás segít elkerülni a lehetséges komplikációkat.

6. Súlyos állapotok elfedése

Ez a mellékhatás kifejezetten az ízületi kollagénre vonatkozik. Míg a kollagén bizonyítottan enyhíti az ízületi fájdalmat, a túlzott használat elfedheti az ízületi gyulladás vagy sérülés okozta fokozatos károsodást. Ha naponta több tablettát szedünk, hogy az intenzív edzéseket vagy sporttevékenységeket végigcsináljuk, az többet árthat, mint használ.

A kollagénnek szükség szerint ki kell egészítenie a pihenést, a fizikoterápiát, a gyógyszeres kezelést vagy a műtétet - nem pedig helyettesítenie kell a megfelelő kezelést. Az ízületi fájdalmak fennmaradása a jövőbeni romlást is elősegítheti. A mértékletesség segít megtalálni az optimális egyensúlyt az ízületek ápolásában.

Adagolási ajánlások

Minden étrend-kiegészítő esetében az Ön igényeinek megfelelő, biztonságos, ajánlott adagolás betartásával elkerülhető a mellékhatások lehetséges kockázata. Íme néhány általános kollagén adagolási útmutató:

  • Minimális hatásos adag - 2,5-5 gramm naponta
  • Maximálisan ajánlott - 10 gramm naponta
  • Terápiás adag ízületekre - 8-12 gramm naponta

Az ideális kollagénadagolás olyan egyéni tényezőktől függ, mint az étrend, az aktivitási szint, az életkor és az egészségi állapot. Sok szakértő azt javasolja, hogy 1-2 hónapig napi 10-15 grammal kezdjünk, hogy észrevegyük az eredményeket, majd a fenntartás érdekében csökkentsük 5-10 grammra.

A legtöbb egészséges felnőtt számára naponta legfeljebb 20 gramm kiegészítő fehérje fogyasztása minden forrásból biztonságosnak tűnik. A 40 grammnál nagyobb adagok valószínűleg még mindig jól tolerálhatók, de a jótékony hatások nem érvényesülnek. A 10 gramm közelében maradva biztosítható, hogy a kollagénbevitel túlzás nélkül is hatékony maradjon.

A napi kollagénadag felosztása a nap folyamán elosztott kisebb adagokra segít a felszívódás fokozásában és az emésztési problémák minimalizálásában. A kollagén 30-60 perccel edzés előtt történő bevitele az aminosavakat is könnyen elérhetővé teszi az izmok regenerálódásához.

A kollagénpor vagy -tabletták párosítása C-vitaminban gazdag ételekkel vagy italokkal fokozza a kollagénszintézist a jobb eredmények érdekében. A C-vitamin kulcsszerepet játszik a kollagénképződésben, így a kiegészítéssel való kombinálás előnyökkel jár.

Kinek kell óvatosan használni a kollagént, vagy kerülni?

Bár kisebb mellékhatások csak egyes felhasználóknál fordulnak elő, bizonyos populációknak óvatosabban kell bánniuk a kollagénnel:

  • Tojás- vagy kagylóallergiások
  • Cukorbetegek vagy vércukorszint-szabályozási problémákkal küzdő személyek
  • Vérhígítót vagy ciklosporint szedő személyek
  • Bárki, aki krónikus vesebetegségben szenved vagy dialízis alatt áll.
  • 18 év alatti gyermekek vagy tinédzserek
  • Terhes vagy szoptató nők

Az orvosával való konzultáció segít tisztázni a biztonságosságot és az optimális adagolást, ha a kollagén érdekli Önt, de alapbetegségei vannak. Az ökölszabály az, hogy kezdje alacsonyan, lassan, és figyelje a reakciókat.

A kollagén-kiegészítő biztonságáról szóló tanulságok

A kollagén megalapozott wellness-előnyöket kínál, amelyek egyszerűen csak növekednek a korral, ahogy természetes készleteink csökkennek. Az ajánlott adag elfogyasztása biztosítja a bőr, az ízületek, a csontok, az izmok és a többi javulásához szükséges építőelemeket.

A kollagén beépítésekor a mértékletességet az adagolási irányelvek betartásával és a minőségi kiegészítők kiválasztásával gyakorolja. Bár ritka, de a túlzott bevitel az erre hajlamos egyéneknél az emésztési, allergiás vagy gyógyszerkölcsönhatás mellékhatásainak kis kockázatát jelenti. A tájékozottság lehetővé teszi a kollagén előnyeinek biztonságos élvezetét.

Összefoglaló

Íme néhány fontos tény a túl sok kiegészítő kollagén lehetséges mellékhatásairól:

  • A kollagén egy alapvető szerkezeti fehérje, amely az emberi test fehérjetartalmának 30%-át teszi ki.
  • A kollagéntermelés természetesen csökken a korral, ami az öregedés külső jeleihez vezet.
  • A kollagén-kiegészítők bizonyítottan előnyösek a bőr egészségére, az ízületi fájdalmakra, az izomépítésre és az általános wellnessre.
  • Az ajánlott adagok feletti túlzott kollagénbevitel emésztési zavarokat, allergiás reakciókat, gyógyszerkölcsönhatásokat, súlygyarapodást vagy ízületi romlást okozhat.
  • A maximális biztonságos kiegészítő adag körülbelül 10 gramm kollagén naponta, ennél nagyobb mennyiség valószínűleg még mindig jól tolerálható.
  • Allergiásoknak, bizonyos gyógyszereket szedőknek, cukorbetegeknek, veseproblémákkal vagy véralvadási zavarokkal küzdőknek óvatosan kell használniuk a kollagént, vagy kerülniük kell azt.
  • Az adagolási irányelvek betartása, a minőségi termékek kiválasztása és a szervezet reakcióinak figyelemmel kísérése segít megelőzni a káros mellékhatásokat.

A túl sok kollagén lehetséges mellékhatásai. Következtetés

A kollagénpótlás módot kínál arra, hogy növeljük azt a szerkezeti fehérjét, amelyet az életkor előrehaladtával természetes módon elveszítünk. Ha a legtöbb orvosszakértő és termékcímke által javasolt módon szedjük, a kollagén minimális kockázat mellett szépségápolási, fitnesz és öregedésgátló előnyöket biztosít.

A kollagén-kiegészítők megadagolása azonban egyes felhasználóknál lehetséges enyhe mellékhatásokat okozhat. A túlzott bevitel emésztési zavarokhoz, allergiás reakciókhoz, nem szándékos plusz kalóriákhoz és lehetséges gyógyszer kölcsönhatásokhoz vezethet. Azoknak, akik bizonyos egészségügyi állapotokban szenvednek, szintén óvatosnak kell lenniük a kollagén használatával.

A tájékozott fogyasztó lehetővé teszi, hogy biztonságosan élvezze a kollagén előnyeit. Kövesse az adagolási irányelveket napi 10-15 grammal kezdve, válasszon jó hírű kiegészítő márkákat, és szükség esetén ciklikusan használja. A legjobb eredmény érdekében ossza el az adagokat a nap folyamán, és párosítsa C-vitaminnal. Egy kis körültekintéssel a kollagén hatalmas előnyöket kínál, hogy bármely életkorban a lehető legjobban nézzen ki és érezze magát.

A cikk megírásához felhasznált források

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). A Pure Gold Collagen® kollagén-kiegészítő napi fogyasztása csökkenti az öregedés látható jeleit. Clinical Interventions in Aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S93939. https://doi.org/10.2147/CIA.S93939

Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., & Jeon, Y. J. (2019). A kollagén tripeptid kiegészítés hatása a bőr tulajdonságaira: Egy prospektív, randomizált, kontrollált vizsgálat. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 21(2), 132-136. https://doi.org/10.1080/14764172.2018.1469769. https://doi.org/10.1080/14764172.2018.1469769

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24 hetes vizsgálat a kollagén-hidrolizátum étrend-kiegészítőként történő alkalmazásáról sportolóknál, akiknek aktivitással összefüggő ízületi fájdalmaik vannak. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908X291967. https://doi.org/10.1185/030079908X291967

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulé, V., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). A hidrolizált kollagén biológiai hatása a csontanyagcserére. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1038377. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1038377

Hill, A. M., Buckley, J. D., Murphy, K. J., & Howe, P. R. (2007). A halolaj-kiegészítők és a rendszeres aerob testmozgás kombinálása javítja a testösszetételt és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(5), 1267-1274 . https://doi.org/10.1093/ajcn/85.5.1267.

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). A bioaktív kollagén-hidrolizátumok bevétele fokozza az arcbőr nedvességét és rugalmasságát, és csökkenti az arc öregedési jeleit egy randomizált, kettős vak, placebokontrollált klinikai vizsgálatban. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081 . https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

Shamsi, M., Liu, L., Zhao, J., Alberts, N., & Li, X. (2019). Kettős vak, randomizált, kontrollált klinikai vizsgálat a kollagén peptid hatékonyságáról az osteoarthritisre. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(4), 1783-1788 . https://doi.org/10.1002/jsfa.9388.

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). A kollagénpeptid-kiegészítés ellenállóképességi edzéssel kombinálva javítja a testösszetételt és növeli az izomerőt idős szarkopén férfiaknál: randomizált kontrollált vizsgálat. The British Journal of Nutrition, 114(8), 1237-1245 . https://doi.org/10.1017/S0007114515002810.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Termék kereső