Biztonságos a napi kollagén-kiegészítés?

Published:

Categories: Kollagén

A kollagén-kiegészítők az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak, és támogatóik szerint a bőr, a haj, a körmök, az ízületek, az izmok és még sok más előnyökkel járnak. De vajon a kollagén-kiegészítők napi szintű szedése valóban biztonságos? Ez a cikk feltárja a kollagén-kiegészítés tudományát és a lehetséges mellékhatásokat, hogy segítsen eldönteni, hogy a napi kollagén megfelelő-e az Ön egészségügyi céljainak eléréséhez.

Mi a kollagén?

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a teljes fehérjetartalom 30%-át teszi ki. Ez a fő szerkezeti fehérje, amely a bőrben, a csontokban, az inakban, a szalagokban és más kötőszövetekben található. A kollagén adja a szövetek szilárdságát és szerkezetét, és segít fenntartani a bőr rugalmasságát és fiatalságát.

Az emberi szervezetben legalább 16 különböző típusú kollagén létezik, de 80-90%-ban az I., II. és III. típusból áll. A kollagéntermelés 25 éves kor körül kezd csökkenni, és 40 éves kor után meredeken csökken. Ez a kollagénveszteség az öregedés olyan jeleihez, mint a finom vonalak, a ráncok és az ízületi panaszok, nagyban hozzájárul.

Hogyan működnek a kollagén kiegészítők?

A kollagén-kiegészítők extra kollagént biztosítanak állati forrásból, például halból, szarvasmarhából, csirkéből és tojásból. Olyan aminosavakat biztosítanak, mint a glicin és a prolin, amelyeket a szervezet a saját kollagén szintéziséhez használ. A kollagén fogyasztása serkentheti a kollagéntermelést is.

A kollagén peptidek épségben felszívódnak a véráramba, hogy az egész testben eloszolhassanak. A kutatások szerint azonban bizonyos szövetekben jobban felhalmozódnak, mint másokban. Az apró kollagéndarabkák jobban képesek behatolni a bőr dermális rétegébe, potenciálisan javítva a bőr rugalmasságát és hidratáltságát. A hidrolizált kollagén-kiegészítők felhalmozódhatnak a porcokban is, és serkenthetik a regenerációt.

A kollagén kiegészítők lehetséges előnyei

  • Abőr egészsége - Számos tanulmány kimutatta, hogy a kollagénpeptid-kiegészítők javítják a bőr hidratáltságát, rugalmasságát és a bőr kollagénsűrűségét. Ez kevesebb ráncot és szárazságot eredményez.
  • Ízületek és csontok egészsége - Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a kollagén-kiegészítők csökkentik az ízületi fájdalmakat és javítják a mobilitást. A kollagén a csontokat is megvédheti a romlástól.
  • Haj, köröm és fogak egészsége - A kollagén-kiegészítők a hiányzó aminosavak biztosításával erősítik a hajat és a körmöket. A hajhullást is minimalizálhatják. Néhány korai bizonyíték a fogakra gyakorolt előnyökre is utal.
  • Izomtömeg - Az új kutatások szerint a kollagén-kiegészítők ellenállóképességi edzéssel kombinálva növelhetik az izomtömeget, szemben a csak edzéssel.
  • Aszív egészsége - A népesség körében végzett vizsgálatok a magasabb kollagénszintet alacsonyabb szív- és érrendszeri betegségek kockázatával hozzák összefüggésbe. A kollagén-kiegészítők gátolhatják az érelmeszesedést.
  • Alvásminőség - Egy tanulmány szerint a lefekvés előtti kollagén jelentősen javítja az alvásminőséget és csökkenti a nappali fáradtságot.
  • Az agy egészsége - A vér-agy gát fő alkotóelemeként a kollagén segítheti a kognitív funkciókat. De több kutatásra van szükség.

Összefoglalva tehát, az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a kollagén-kiegészítők célzott előnyöket biztosíthatnak, különösen a bőr, az ízületek, a haj, a körmök és az alvás szempontjából. Számos alkalmazáshoz azonban még mindig magas színvonalú klinikai vizsgálatokra van szükség.

Biztonságosak a kollagén kiegészítők?

A meglévő kutatások azt sugallják, hogy a kollagén-kiegészítők a legtöbb ember számára valószínűleg biztonságosak, ha megfelelően szedik őket. Van azonban néhány figyelmeztetés, amit szem előtt kell tartani:

  • Forrás - A tengeri és szarvasmarha kollagének kisebb allergiakockázatot jelentenek, mint a sertés- vagy csirkehús. Keresse a minőségi beszerzést.
  • Adagolás - Naponta legfeljebb 10-15 g hosszú távon biztonságosnak tűnik. Nagyobb adagok enyhe gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat okozhatnak.
  • Gyógyszerkölcsönhatások - A kollagén-kiegészítők fokozhatják a véralvadásgátló gyógyszerek hatását. Kérdezze meg orvosát.
  • Biztonsági kérdések - A nem biztonságos anyagokból származó kollagén prionbetegség kockázatát hordozza magában. Válasszon jó hírű márkákat.
  • Allergia - A tojásallergiásoknak kerülniük kell a tojásból származó kollagént. A kagylóallergiásoknak kerülniük kell a tengeri kollagént.
  • Szennyezőanyagok - A kevésbé szabályozott forrásokból származó kollagén nehézfémeket és toxinokat tartalmazhat. Válassza a gyógyszerészeti minőségű kollagént.

Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a kollagénpótlás megfelelő alkalmazás esetén valószínűleg biztonságos. Enyhe mellékhatások, például teltségérzet vagy gyomorégés előfordulhatnak. A kockázatok minimalizálása érdekében fordítson nagy figyelmet a beszerzésre és az adagolásra. Természetesen konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt elkezdené a kiegészítők fogyasztását.

Kinek lehet előnyös a kollagén-kiegészítők használata?

A következő csoportok profitálhatnak leginkább az extra kollagénből:

  • Idősebb felnőttek, akik a természetes kollagénvesztés ellen szeretnének fellépni
  • Azok, akik a bőr rugalmasságának javítására vagy a ráncok csökkentésére törekszenek.
  • Az ízületi panaszokat és gyulladást enyhíteni kívánó emberek
  • Sportolók, akik az ízületek és csontok egészségének támogatására törekszenek
  • Törékeny körmökkel vagy ritkuló hajjal rendelkező egyének
  • Bárki, akinek kötőszöveti rendellenességei vagy sérülései vannak
  • Műtét után lábadozók

Az egészséges, fiatalabb, természetes kollagénben bővelkedő egyének kevesebb előnyt láthatnak a táplálékkiegészítésből. A középkorú felnőtteknél és azon túl azonban a kollagén elősegítheti az erős, fiatalos kötőszövetek kialakulását.

Legfontosabb megfontolások a napi kollagén kiegészítőkhöz

Íme néhány tipp, ha a napi kollagén-kiegészítő kúrát fontolgatja:

  • Konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával - Győződjön meg róla, hogy a kollagén megfelel az Ön egészségi állapotának, és nem lép kölcsönhatásba a gyógyszerekkel.
  • Válasszon minőségi forrásokat - Keressen tengeri vagy szarvasmarha kollagén peptideket jó hírű, szabályozott vállalatoktól.
  • Vegye be az optimális adagot - A legtöbb előny napi 10-15 g fogyasztásával érhető el. Kezdje alacsonyan és fokozatosan növelje.
  • Időzítse helyesen - Vegyen be kollagén-kiegészítőket 30 perccel az ízületek edzése előtt, vagy lefekvés előtt az éjszakai bőrjavításhoz.
  • Kombinálja C-vitaminnal - A C-vitamin segít optimalizálni a kollagén felszívódását és szintézisét.
  • Fontolja meg a por vagy folyadék fogyaszt ását - Ezek könnyen feloldódnak, így a tablettákhoz képest jobban felszívódnak.
  • Adjon neki időt - Várjon legalább 8-12 hetet, hogy láthassa az előnyöket. A javulás fokozatos.
  • Életmódbeli szokások fenntartása - Párosítsa a táplálékkiegészítőket étrenddel, testmozgással és egyéb egészséges gyakorlatokkal.

Biztonságos a napi kollagén-kiegészítés? Következtetés

A korai kutatások szerint a napi kollagénpótlás strukturális támogatást és széleskörű előnyöket biztosít az egész szervezetben. A tengeri és szarvasmarha kollagénforrások a legtöbb ember számára mérsékelt dózisban biztonságosnak tűnnek. Az allergiásoknak vagy gyógyszeres kezelés alatt állóknak azonban óvatosnak kell lenniük. Megfelelő forrásból és egészséges életmóddal kombinálva napi 10-15 g minőségi kollagén-kiegészítő szedése biztonságosan elősegítheti a fiatalos bőrt, az erős ízületeket és csontokat, a jobb alvást és az optimális egészséget a kor előrehaladtával. Az egyéneknek azonban konzultálniuk kell egészségügyi szolgáltatójukkal, mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítő rutinba kezdenének.

A cikk megírásához felhasznált források

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). A Pure Gold Collagen® kollagén-kiegészítő napi fogyasztása csökkenti az öregedés látható jeleit. Clinical Interventions in Aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S91439. https://doi.org/10.2147/CIA.S91439

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Szájon át történő kollagén-kiegészítés: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of drugs in dermatology: JDD, 18(1), 9-16. https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961619P0009X/1. https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961619P0009X/1

Elrahman, S. A., El-Raggal, N. M., & youssef, S. M. (2019). A kollagén-kiegészítők hatékonysága a kollagénnel kapcsolatos biomarkerek szintjére a bőr öregedése során. Journal of Dietary Supplements, 16(5), 589-602. https://doi.org/10.1080/19390211.2018.1549653. https://doi.org/10.1080/19390211.2018.1549653

Hou, C. W. (2019). A kollagén alapú étrend-kiegészítő használata a csontok és az ízületek egészségéért. Nutrients, 11(10), 2224. MDPI AG. Letölthető a http://dx.doi.org/10.3390/nu11102224 oldalról.

Kim, J., Kim, I. S., Cho, T. H., Lee, I., Lee, H. R., & Lee, Y. J. (2019). Az orális kollagén peptidpótlás hatása a bőr tulajdonságaira: A Randomized, Placebo-kontrollált klinikai vizsgálat. Nutrients, 11(11), 2662. MDPI AG. Letölthető a http://dx.doi.org/10.3390/nu11112662 oldalról.

Oesser, S., Adam, M., Babel, W., Seifert, J. (1999). (14)C-jelölt zselatin-hidrolizátum orális beadása a radioaktivitás felhalmozódásához vezet egerek (C57/BL) porcában. The Journal of nutrition, 129(10), 1891-1895 . https://doi.org/10.1093/jn/129.10.1891.

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., Oesser, S. (2014). Speciális kollagén peptidek orális kiegészítése kedvező hatással van az emberi bőr fiziológiájára: kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376. https://doi.org/10.1159/000351376

Shimomura Y., Suzuki M., Sugiyama S., Maruyama N., Suzuki K. (2020). A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Multicenter Study of a Chicken-Sourced Collagen Peptide Supplement on Joint Health in Exercising Subjects. Nutrients. 12(8):E2280. https://doi.org/10.3390/nu12082280.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Termék kereső