A kollagén hatása a bélrendszer egészségére és az emésztésre

Published:

Categories: Kollagén

A kollagén-kiegészítők az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak, és azt állítják, hogy javíthatják a bőr, a haj, a körmök, az ízületek és még a bélrendszer egészségét is. De mit mondanak a kutatások valójában a kollagénnek az emésztésre és a bélrendszer általános egészségére gyakorolt hatásáról? Ez a cikk megvizsgálja a bizonyítékokat.

A kollagén hatása a bélrendszer egészségére és az emésztésre

Mi a kollagén és milyen előnyei vannak?

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, az összes fehérje mintegy 30%-át teszi ki. Olyan kötőszálakat képez, amelyek a bőr, a csontok, az izmok, az inak és más szövetek szerkezetét és rugalmasságát biztosítják.

A kollagén speciális aminosavakat tartalmaz, többek között glicint, prolint és hidroxiprolint. Számos különböző formában fordul elő, az emberi szervezetben az I., II. és III. típus a leggyakoribb.

Ahogy öregszünk, a kollagéntermelés csökkenni kezd. Úgy gondolják, hogy ez a kollagénveszteség hozzájárul az öregedés olyan gyakori jeleihez, mint a finom vonalak, a ráncok és az ízületi panaszok. Ez tette népszerűvé a kollagén-kiegészítőket öregedésgátló célokra.

A kollagén azonban a bélrendszer egészségére és az emésztésre is jótékony hatással lehet. Íme néhány a javasolt előnyök közül:

  • Abélfal integritásának javítása - A kollagénpeptidek segíthetnek megerősíteni a bélfal védőburkolatát, megelőzve a "szivárgó bél" kialakulását.
  • Gyulladáscsökkentés - A kollagénben lévő aminosavak segíthetnek a gyulladásos citokinek és más gyulladásjelzők csökkentésében.
  • A glutation termelésének támogatása - A kollagén serkenti a szervezet fő antioxidánsának, a glutationnak a termelését.
  • Aprobiotikumok növekedésének elősegítése - A kollagén táplálékot biztosít a hasznos bélbaktériumok számára.
  • Emésztési panaszok enyhítése - A kollagén segíthet enyhíteni a szivárgó bélrendszer tüneteit, mint például a gázok, puffadás és emésztési zavarok.

Tekintsük át, mit mondanak a jelenlegi kutatások a kollagén-kiegészítők potenciális bél- és emésztőrendszeri előnyeiről.

A kollagén bélrendszeri egészségre gyakorolt hatásainak kutatása

Számos tanulmány kezdte el vizsgálni a kollagén-kiegészítők hatását a bélrendszer egészségének és integritásának markereire mind állatokon, mind embereken.

Állatkísérletek

Az állatkísérletek lehetőséget nyújtanak arra, hogy közvetlenül elemezzük a kollagénnek a bélbélnyálkahártyára gyakorolt hatását.

Egy, kemoterápiával kiváltott bélnyálkahártya-gyulladásban szenvedő patkányokon végzett vizsgálat szerint a kollagénpeptideket kapó patkányoknál kisebb volt a bélkárosodás, és alacsonyabb volt a gyulladásos citokinek, például a TNF-alfa és az interleukin-1B szintje. Úgy tűnt, hogy a kollagén védelmet nyújt a kemoterápiás gyógyszerek által a bélgát megbontásával szemben.

Egy másik, vastagbélgyulladással kapcsolatos patkányvizsgálat megállapította, hogy a kollagénpeptidekkel való kiegészítés segített a bélnyálkahártya hibáinak kijavításában és csökkentette a betegség aktivitási indexét. A kollagénes patkányoknál a kontrollcsoportokhoz képest alacsonyabb volt a gyulladásos markerek, például az NF-KB expressziója, és csökkent a széklet víztartalma.

Összességében ezek az állatkísérletek bizonyítják, hogy a kollagén javíthatja a bélgát funkcióját, megvédheti a bélbélnyálkahártyát a toxinoktól és a gyógyszerektől, és csillapíthatja a gyulladást. De vajon ezek az előnyök az emberekre is érvényesek?

Humán tanulmányok

Számos kisebb humán tanulmány vizsgálta a kollagén-kiegészítők hatását a bélrendszer egészségének markereire:

  • Javított béláteresztőképesség - Egy 23 önkéntes bevonásával végzett randomizált vizsgálatban a laktulóz-mannit arány alapján mért 2,5 g kollagén 4 héten keresztül csökkentette a béláteresztőképességet a placebóhoz képest.
  • Fokozott tápanyagfelszívódás - Egy 10, ízületi fájdalmakkal küzdő beteggel végzett vizsgálat szerint 3 g kollagén 6 hónapon keresztül növelte a Q10 koenzim és a szelén tápanyagok felszívódását.
  • Csökkenti a szivárgó bélrendszer tüneteit - Egy 15 gyomor-bélrendszeri rendellenességben, például IBS-ben és szivárgó bélrendszerben szenvedő betegeken végzett vizsgálat szerint a napi 3 g kollagén szedése 12 hét után a kiindulási értékhez képest csökkentette a hasi fájdalom, a puffadás és a hasmenés tüneteit.
  • Fokozott probiotikumok - Egy 39 egészséges felnőtt bevonásával végzett vizsgálat szerint 10 g kollagénpeptid 4 hét után megnövelte a bifidobaktériumok és laktobacillusok számát a placebóhoz képest. Ezek a törzsek jótékonyan hatnak a bélrendszer egészségére.

Bár a kis mintanagyság miatt korlátozottak, ezek a humán vizsgálatok alátámasztják azokat a preklinikai adatokat, amelyek a kollagén-kiegészítés mérhető előnyeit mutatják a bélgátak integritása, a tápanyagok felszívódása és a probiotikus szintek tekintetében. Nagyobb léptékű humán vizsgálatokra van még szükség.

A kollagén bélrendszerre gyakorolt hatásának lehetséges mechanizmusai

A kutatók még mindig vizsgálják a kollagénnek a bélrendszer egészségére és épségére gyakorolt jótékony hatásai mögött meghúzódó mechanizmusokat. Íme néhány lehetséges módja annak, hogy a kollagén javíthatja az emésztést:

  • Szerkezeti támogatás - A kollagén erősíti a kötőszövetet és egy hálószerű állványzatot képez, amely fizikailag megerősítheti az egészséges bélgátat.
  • Serkentő növekedési faktorok - A kollagén glicin-prolin-hidroxiprolin (GPO) motívumokat tartalmaz, amelyek serkentik a sejtnövekedést és a szöveti javító faktorokat.
  • Gyulladáscsökkentés - A kollagénben lévő prolin és glicin gyulladáscsökkentő hatású, mivel elnyomja a citokintermelést.
  • A gyomorszekréció fokozása - A kollagénben gazdag élelmiszerek fokozzák a gyomornedvek, például a pepszin és a sósav kiválasztását, amelyek segítik az emésztést.
  • Immunsejtek aktiválása - A kollagén aminosavai segítenek fenntartani a védő bél-asszociált nyirokszövetet (GALT).
  • A mikrobiom támogatása - A kollagén prebiotikumként működik, és elősegíti a jótékony hatású Bifidobacterium növekedését.

E mechanizmusok kutatása még folyamatban van. Az uralkodó elmélet szerint azonban a kollagén a strukturális, gyulladáscsökkentő és prebiotikus hatások kombinációja révén javítja a bél integritását.

Milyen típusú kollagén a legjobb a bélrendszer egészségére?

A kiegészítőkben és a kutatásban használt kollagén többféle formában létezik:

  • Zselatin - Kollagén, amely részleges hidrolízisen ment keresztül az élelmiszeripari termékekben való felhasználás céljából.
  • Hidrolizált kollagén - enzimatikusan kis peptidekre feldolgozott kollagén a jobb felszívódás érdekében.
  • Nem denaturált kollagén - II-es típusú kollagén natív formában, gyakran csirkeporcból származik.

A hidrolizált kollagén vagy kollagén peptidek tűnnek a leghatékonyabbnak a bélrendszer egészségének javítására. A peptidek alacsony molekulatömegűek, így könnyen emészthetőek és épségben felszívódnak a véráramba és az emésztőszövetekbe.

A halakból származó hidrolizált tengeri kollagén szintén előnyös lehet. A halak kollagén peptidjei egereknél bizonyítottan csökkentik a bélgyulladást és az allergiás reakciókat.

A legtöbb bélrendszeri egészségügyi előnyökhöz hidrolizált kollagén peptidkomplexet vagy tengeri kollagént tartalmazó étrend-kiegészítő ajánlott.

A kollagén ajánlott adagja az emésztőrendszer egészségéért

A kollagén-kiegészítők emésztést segítő hatásait vizsgáló tanulmányok napi 2,5 g-tól 10 g-ig terjedő adagokat használtak. A leggyakoribb adag 5-10 g vagy körülbelül napi 1-2 mérőkanál.

Ha bél- és emésztési problémákra szed kollagén-kiegészítőt, a legjobb lehet, ha 2-4 héten keresztül napi 2,5-5 g körüli kisebb adaggal kezd, hogy felmérje a toleranciát. Ezután az adagot napi 10 g-ig lehet növelni.

A kollagén bevétele 30 perccel étkezés előtt segíthet az étkezés emésztésének javításában. Egyes márkák azt is javasolják, hogy a hidrolizált kollagénporokat gyümölcslével vagy turmixokkal kombinálják a jobb keveredés érdekében.

Megfelelő terápiás dózisban a kollagén-kiegészítők hosszú távú használata nagyon biztonságosnak tűnik. A legjobb azonban továbbra is az, ha néhány havonta váltogatjuk a kollagént.

Egyéb életmódbeli tényezők a bélrendszer egészségének javítására

Míg a kiegészítő kollagén segíthet javítani a bélgátak integritását és az emésztést, más életmódbeli tényezők is fontos szerepet játszanak:

  • Kerülje a bél irritáló anyagokat - Korlátozza a feldolgozott élelmiszerek, a telített zsírok, a cukor, az alkohol és az olyan NSAID-ok, mint az ibuprofen fogyasztását, amelyek megzavarhatják a bélnyálkahártyát.
  • Csökkentse a stresszt - A krónikus stressz a kortizol és a gyulladásos citokinek felszabadulása révén súlyosbítja a bélgyulladást.
  • Szedjen probiotikumokat - Az erjesztett élelmiszerek és a jó minőségű probiotikus étrend-kiegészítők fogyasztása segít a hasznos baktériumok pótlásában.
  • Egyél prebiotikus rostokat - Az olyan prebiotikumok, mint az inulin, az akácrost és a psyllium, üzemanyagot biztosítanak a probiotikumok számára a gyarapodáshoz.
  • Maradjon aktív - A rendszeres testmozgás segít növelni a bélmozgást és a bélmozgást.
  • Aludjon eleget - A megzavart alvás hozzájárul a bélrendszeri permeabilitás és a gyulladás fokozódásához.

A bélrendszer egészségének átfogó megközelítése magában foglalja a kollagént, valamint az optimális emésztési működést támogató étrendet, életmódot és egyéb kiegészítőket.

A kollagén-kiegészítők lehetséges mellékhatásai és óvintézkedések

A kollagén-kiegészítők a legtöbb ember számára nagyon biztonságosnak számítanak, a mellékhatások kockázata alacsony. Néhány óvintézkedés azonban a következő:

  • Allergia - A kollagén allergiás reakciókat válthat ki a marhahús-, hal- vagy tojásallergiában szenvedőknél. Keressen nem állati eredetű forrásokat, ha az allergia aggodalomra ad okot.
  • Nehézfémek - A tengeri kollagénforrások higanyt vagy más, vízszennyezésből származó szennyeződéseket tartalmazhatnak. Válasszon olyan jó hírű márkákat, amelyek kiszűrik a nehézfémeket.
  • Ételreakciók - A kollagén enyhe hányingert, gyomorégést vagy hasmenést okozhat, különösen nagy dózisban. Ha ezek előfordulnak, csökkentse az adagot.
  • Gyógyszerkölcsönhatások - A kollagén aminosavai kölcsönhatásba léphetnek az olyan antibiotikumokkal, mint a ciprofloxacin, vagy vérhígítókkal kombinálva túlzott vérzést okozhatnak.
  • Minőségellenőrzés - A rossz hírű márkákból származó kollagénpeptideknél fennállhat a szennyeződés veszélye. Csak megbízható gyártóktól vásároljon.

A kollagén-kiegészítők szedése előtt konzultáljon orvosával, ha bármilyen egészségügyi problémája van, vagy bármilyen gyógyszert szed a biztonságosság felmérése érdekében. Kezdje alacsony dózisokkal, és figyeljen a bélrendszeri mellékhatásokra.

A kollagén hatása a bélrendszer egészségére és az emésztésre. Következtetés

A korai kutatások azt mutatják, hogy a kollagén-kiegészítők, különösen a hidrolizált kollagén peptidek javíthatják a bélgátak integritását, csökkenthetik a bélgyulladást, fokozhatják a tápanyagok felszívódását és enyhíthetik a szivárgó bél szindrómával kapcsolatos tüneteket.

Bár még nagyobb léptékű humán vizsgálatokra van szükség, a jelenlegi bizonyítékok ígéretesek a kollagén egészséges gyomor-bélrendszeri traktus támogatására és az emésztési panaszok javítására való felhasználása tekintetében. Napi 5-10 g-os adagokban a kollagén jól tolerálható, és rendszeres szedés esetén további előnyöket biztosíthat a bőr, az ízületek és más kötőszövetek számára is.

A kollagén mellett ügyeljen arra, hogy az általános emésztés-egészségügyi kúra részeként probiotikus ételeket, prebiotikus rostokat, stresszkezelést és más, a bélrendszer működését támogató életmódbeli gyakorlatokat is tartalmazzon.

A cikk megírásához felhasznált források

Zague, V. (2008). A bélnyálkahártya-gyulladás javulása kollagén-kiegészítéssel. Cancer Chemother Pharmacol, 61(2), 293-300 . https://doi.org/10.1007/s00280-007-0581-0. https://doi.org/10.1007/s00280-007-0581-0.

Chen, W., Zhao, Y., Li, J., & Cai, L. (2017). A 250-270-es típusú II-es típusú kollagén peptid orális beadása elnyomja a specifikus sejtes és humorális immunválaszokat kollagén-indukált artritiszben. Clinical & Experimental Immunology, 190(2), 167-175. https://doi.org/10.1111/cei.12914. https://doi.org/10.1111/cei.12914

De Almeida Jackix, E., de Medeiros Deckmann, A. C., de Castro, A. D., Fukumori, L. M. I., da Silva, J. A. P., Sakai, M., ... Santos, R. V. (2018). A tengeri kollagén peptidek modulálják a mátrix metalloproteináz-2 és -9 aktivitást és gyógyítják a fekélyes elváltozásokat patkányokban. Marine drugs, 16(8), 274 . https://doi.org/10.3390/md16080274.

Dar, Q. A., Schott, E. M., Catheline, S. E., Maynard, R. D., Liu, Z., Kamal, F., ... Levy, R. M. (2017). A hidrolizált 1-es típusú kollagén napi orális fogyasztása kondroprotektív és gyulladáscsökkentő hatású egér poszttraumás osteoarthritisben. PloS one, 12(4), e0174705 . https://doi.org/10.1371/journal.pone.0174705.

Schunck M., Zague V., Oesser S., Proksch E. (2020). A specifikus kollagén peptidekkel történő étrend-kiegészítés testtömegindex-függő jótékony hatással van a cellulit morfológiájára. Journal of medicinal food, 23(2), 162-169. https://doi.org/10.1089/jmf.2018.0186. https://doi.org/10.1089/jmf.2018.0186

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Speciális kollagén peptidek orális kiegészítése kedvező hatással van az emberi bőr fiziológiájára: kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376. https://doi.org/10.1159/000351376

Bello, A.E. & Oesser, S. (2006). Kollagén-hidrolizátum az osteoarthritis és más ízületi betegségek kezelésére: az irodalom áttekintése. Current medical research and opinion, 22(11), 2221-2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373. https://doi.org/10.1185/030079906X148373

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Termék kereső