A kollagén szerepe a bőr egészségében magyarázva

Published:

Categories: Kollagén

Mi az a kollagén és miért fontos a bőr egészsége szempontjából?

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, amely bőrünk 75-80%-át alkotja. Ez biztosítja bőrünk szerkezetét és szilárdságát, segít megőrizni rugalmasságát és megakadályozni a megereszkedést. Ahogy öregszünk, szervezetünk egyre kevesebb kollagént termel, ami ráncokhoz, finom vonalakhoz és vékonyabb bőrhöz vezet. A kollagén-kiegészítők szedése vagy a kollagén-erősítő bőrápolás segíthet ellensúlyozni ezt a természetes hanyatlást.

A kollagén szerepe a bőr egészségében magyarázva

A kollagén szerkezete és működése a bőrben

A kollagén egyedi, kötélszerű, spirális szerkezete lehetővé teszi, hogy számos kollagénszál keresztkötődjön, és lapokat vagy hálózatokat alkosson. Ez biztosítja a kötőszövetek, például a bőr, a csontok, az inak és a szalagok szerkezeti támaszát. A bőrünkben a kollagénhálózatok tartják a felhámot az alatta lévő bőrréteghez rögzítve.

A bőrben a leggyakrabban előforduló kollagéntípusok a következők:

  • I-es típusú kollagén - Rostokat képez és szakítószilárdságot biztosít. Az egész testben és a hegszövetben található.
  • III-as típusú kollagén - Retikuláris hálózatokat képez. Támogatja a kiterjedt szervek, például a bőr dermiszének szerkezetét.
  • IV-es típusú kollagén - Alapmembrán lapokat képez. A hámot a bőrhöz rögzíti.
  • XVII. típusú kollagén - A dermisz és a hám között a hemidesmosomáknál rögzül.

Az életkor előrehaladtával a kollagénhálózat romlik, és az egyes rostok egyre inkább rendezetlenné válnak. A bőr vékonyabbá, kevésbé sűrűvé, szárazabbá válik, és veszít rugalmasságából. A nap UV-sugarainak való kitettség szintén károsítja és lebontja a kollagént.

Hogyan segít a kollagén az öregedés jeleinek csökkentésében?

Középkorúságra a szervezetünk már csak feleannyi kollagént termel, mint fiatal korunkban. Ez a kollagénveszteség olyan gyakori öregedési jelekhez vezet, mint:

  • Finom vonalak és ráncok
  • A bőr rugalmasságának elvesztése és megereszkedése
  • Vékony, törékeny, könnyen sérülő bőr
  • Az arc térfogatának elvesztése/az arcok domborúsága
  • Fakóság, szárazság, hámlás

Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a szájon át szedhető kollagénpótlás növelheti a bőr hidratáltságát, rugalmasságát és a bőr kollagénsűrűségét. A napi kollagén segít leküzdeni a természetes kollagéncsökkenést, támogatja a vékonyabb bőrt, csökkenti a ráncokat és rugalmasan tartja a bőrt.

A kollagén peptidek a belekből szívódnak fel, és a véráram útján jutnak el a különböző szövetekbe, például a bőrbe, amelyeknek javításra van szükségük. A kollagén peptidek segítségével keletkező új kollagénrostok megerősítik a bőrmátrixot és stimulálják a bőrsejteket, például a fibroblasztokat és a keratinocitákat.

A bőr is dúsabbnak tűnik a kollagéndarabok által biztosított extra hidratáltságnak és térfogatnak köszönhetően. Sokan észreveszik, hogy arcuk teltebbnek és fiatalosabbnak tűnik, miután 4-8 hétig szedtek kollagén-kiegészítőt.

Top 6 tudományosan alátámasztott kollagén előnyei a bőr számára

Íme néhány a legfontosabb módszerek közül, amelyekkel a kutatások szerint a kollagén javíthatja a bőr egészségét és küzdhet az öregedés jelei ellen:

1. Növeli a bőr hidratáltságát és nedvességét

A kollagén peptidek növelik a hialuronsav szintézisét, amely egy erős nedvességkötő anyag, amely vonzza és megköti a nedvességet a bőrben. Ez segít fenntartani a bőr hidratáltságát, dússágát és általános megjelenését.

Egy vizsgálatban a szájon át szedhető kollagén 8 hetes használat után jelentősen javította az arcbőr nedvességtartalmát 35-55 év közötti nőknél. A bőr hidratáltsága átlagosan 28%-kal nőtt.

2. Csökkenti az arc ráncait és a finom vonalakat

A peptidek az új kollagén létrehozásának serkentésével segíthetnek a ráncok és finom vonalak belülről kifelé történő feltöltésében. Számos tanulmány kimutatta, hogy a kollagén-kiegészítők 2-3 hónapos szedése után a ráncok mélysége csökkent.

Egy kettős vak vizsgálatban a kollagén-hidrolizátumot 8 héten keresztül szedő nőknél a placebóhoz képest jelentősen csökkent a szemráncok térfogata.

3. Javítja a bőr rugalmasságát és feszesíti a megereszkedett bőrt.

A kollagén peptidek fokozzák az elasztin fehérjék termelését, amelyek fenntartják a bőr rugalmasságát és ellenállását a nyúlással szemben. A bőr elasztin tartalmának növelése javítja az arcbőr textúráját, rugalmasságát és feszességét.

A klinikai vizsgálatokban a szájon át szedett kollagén 3-6 hónapos használat után jelentősen javította a bőr rugalmasságát. Az egyik vizsgálat átlagosan 9%-os növekedést mutatott ki a bőr rugalmasságában.

4. Véd az UV-károsodás és a fotóöregedés ellen

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a szájon át bevitt kollagén megvédheti a bőr kollagénrostjait és a bőrsejteket az UV-sugárzás okozta lebomlástól. Segíthet továbbá a napsütés által károsított bőr gyorsabb helyreállításában is.

Több tanulmány is megállapítja, hogy a fényöregedés látható jeleinek csökkentésére alkalmas. Az egyik szerint a kollagén peptidek csökkentették az UV által kiváltott bőrpírt és pigmentációt. Egy másik vizsgálat szerint a naptól károsodott bőrű nőknél a bőr nedvességtartalma és rugalmassága nőtt, miközben csökkentek a ráncok.

5. Szabályozza a kollagénszintézist az öregedő bőrben

Ahogy öregszünk, bőrünk elveszíti a kollagén megfelelő szintézisének és újjáépítésének képességét. A kollagén-kiegészítők közvetlen peptid-építőelemeket biztosítanak, amelyek serkentik a kollagéntermelést és lassítják az öregedő bőr romlását.

Több humán kísérlet is kimutatta, hogy a kollagén peptidek bevitele idővel növeli a bőr kollagéntartalmát, sűrűségét és vastagságát. Egy kettős vak vizsgálat szerint mindössze 4 hét után 6%-kal növelte a kollagén sűrűségét a bőrben.

6. Javítja az öregedő bőr általános megjelenését

A kollagén-kiegészítők kozmetikai hatásait vizsgáló tanulmányokban a kutatók következetesen jelentős javulást tapasztaltak a bőr általános állapotában - beleértve az arc körvonalait, a finom vonalakat, a ráncokat, a nedvességtartalmat, a ragyogást, a simaságot és a feszességet.

Egy klinikai vizsgálat szerint a nők 69%-a számolt be javulásról az arcbőr általános megjelenésében, miután csak 1 hónapig naponta szedte a kollagént.

A legjobb kollagénforrások a bőröd számára

A szervezet képes kollagént előállítani a fehérjében gazdag élelmiszerek aminosavaiból. A főzés azonban denaturálja a fehérje szerkezetét, így nehezebben metabolizálható és nehezebben használható fel a kollagénszintézishez.

Az enzimatikusan hidrolizált kollagén-kiegészítők fogyasztása a kollagént optimális biológiailag elérhető formában biztosítja. A kollagén peptidek nagymértékben - akár 90-95%-ban - felszívódnak a hidrolízis folyamatának köszönhetően, amely a kollagént apró darabokra bontja.

Itt vannak kiváló kollagénforrások a bőr öregedése elleni küzdelemhez:

  • Tengeri kollagén - Halak bőréből és pikkelyéből készül. Kisebb peptidekkel jobban felszívódik, mint az emlős kollagén. Segít az I-es típusú kollagén felépítésében.
  • Szarvasmarha kollagén - tehénbőrből készült. Szorosan megfelel az emberi kollagén szerkezetének. Nagyon költséghatékony forrás.
  • Tojáshéj membrán kollagén - Tojáshéj membránból készül. A nagymértékben biológiailag hasznosítható kollagén peptidek koncentrált forrása.
  • Multi-Source Collagen - Szarvasmarha-, tengeri és tojáshéj kollagén peptideket kombinál. Kiegyensúlyozott aminosavprofilt biztosít az átfogó öregedésgátló hatás érdekében.

Keressen olyan természetes, nagy tisztaságú hidrolizált kollagént, amely adagonként legalább 10-15 gramm fehérjét tartalmaz. A por alakú kollagén a kényelem érdekében könnyen feloldódik vízben vagy turmixban.

Törekedjen napi 5-15 gramm kollagén bevitelére. A legtöbb ember napi 10 gramm fogyasztása előnyös. A hatások 4 hét után jelentkeznek, és 2-3 hónapos következetes, hosszú távú használat esetén javulnak.

A kollagén szerepe a bőr egészségében. Következtetés

A kollagén létfontosságú szerkezeti szerepet játszik bőrünkben. Az életkorral összefüggő kollagéncsökkenés ráncokhoz, megereszkedéshez és rugalmasságvesztéshez vezet. A biológiailag elérhető hidrolizált kollagén peptidekkel való kiegészítés serkentheti a kollagénszintézist és küzdhet a bőr öregedésének jelei ellen.

A kutatások azt mutatják, hogy a minőségi kollagén-kiegészítők következetes használata a bőr kollagénmátrixának feltöltésével elősegíti a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, feszességét és a bőr általános fiatalosabb kinézetét. A kollagén belülről kifelé haladva csökkenti a ráncokat, feszesíti a bőrt és visszaadja a fiatalosabb arcszínt.

A cikk megírásához felhasznált források


Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Az orális kollagénpeptid-kiegészítés hatása a bőr nedvességtartalmára és a bőr kollagénhálózatára: bizonyítékok egy ex vivo modellből és randomizált, placebo-kontrollált klinikai vizsgálatokból. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Speciális bioaktív kollagén peptidek orális bevitele csökkenti a bőr ráncait és növeli a dermális mátrix szintézisét. Skin pharmacology and physiology, 27(3), 113-119. https://doi.org/10.1159/000355523. https://doi.org/10.1159/000355523

Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., Lee, S. J., Kim, B. J., & Kim, M. N. (2020). A kollagén tripeptid-kiegészítő hatása a bőr tulajdonságaira: prospektív, randomizált, kontrollált vizsgálat. Journal of cosmetic dermatology, 19(3), 732-737. https://doi.org/10.1111/jocd.13127. https://doi.org/10.1111/jocd.13127

Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). A BioCell Collagen®, egy újszerű hidrolizált csirkecsirke szegycsontporc-kivonat bevitele; a vér mikrocirkulációjának fokozása és az arc öregedés jeleinek csökkentése. Clinical interventions in aging, 7, 267-273. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). A bioaktív kollagén-hidrolizátumok bevétele fokozza az arcbőr nedvességét és rugalmasságát, és csökkenti az arc öregedési jeleit egy randomizált, kettős vak, placebokontrollált klinikai vizsgálatban. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081 . https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

Tanaka, M., Koyama, Y., Nomura, Y. (2009). A kollagén peptidek bevitelének hatása az UV-B által kiváltott bőrkárosodásra. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73(4), 930-932 . https://doi.org/10.1271/bbb.80649.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Termék kereső