8 tipp a gyorsabb elalvásért

Published:

sleep

Van egy olyan tevékenység, amely nélkül az emberi test nem létezhet - az alvás. Azonban a felnőttek több mint fele elégedetlen az alvás minőségével, így a békés éjszakai pihenésre igaz, hogy általában könnyebb beszélni róla, mint megtenni. Ha nagyon is szüksége van egy jó éjszakai alvásra, olvasson tovább.

8 módszer a gyorsabb elalváshoz

Sokan küzdünk a jó alvásért, hogy megfelelően kipihenhessük magunkat, de valóban számít, ha minden éjjel spórolunk az alvással? Röviden, igen! Bár úgy tűnik, hogy mindenki az alvás fontosságáról beszél, de ez nem véletlen. Számos tanulmány[1] azt mutatja, hogy elegendő alvás javíthatja a memóriát, a tanulást, a döntéshozatalt és a kreativitást.

Ha már elege van a zavart alvásból és abból, hogy kimerült, még mielőtt elkezdődne a nap, akkor segítünk. Az alábbiakban nyolc tippet talál, melyek segítenek gyorsabban elaludni, függetlenül attól, hogy milyen életmódot folytat.

1. Javítsa az alvás ütemezését

Az első lépés a jó éjszakai alváshoz a következetes menetrend. Nagyjából ugyanabban az időben érdemes lefeküdni és felkelni. Persze ne essen pánikba, ha hétvégén sokáig kimarad; jó elmenni szórakozni és azt csinálni, amit szeret!

Amikor azonban lehetséges, jó, ha a testének biztosítja az állandóságot - ez segít gyorsabban elaludni. Minél jobban ragaszkodik a szokásos menetrendhez, annál könnyebben sikerül a szervezetének nyugodt álomba merülni.

2. Jógázzon, meditáljon és gyakorolja a tudatos éberséget

A jógában, a meditációban és az éber tudatosságban van valami közös - segítenek csökkenteni a stresszt! Bár a stressz rövid távon előnyös reakció, tudjuk, hogy a hormontermelésre gyakorolt ​​hatása miatt képes megzavarni az alvást.

A jóga vagy a meditáció működésének kulcsa az, hogy beleilleszkedik az életmódunkba. Nem szükséges közvetlenül lefekvés előtt jógázni ahhoz, hogy kiélvezhesse az általa nyújtott előnyöket. Ehelyett, ha naponta tíz percet tud szakítani a találkozói között, az bőven elegendő lehet a pulzusszám csökkentéséhez, a vérnyomás csökkentéséhez, valamint az elme és a test alvásra való felkészítéséhez.

3. Sportoljon rendszeresen

A testmozgás alvásra gyakorolt ​​hatása sokrétű. Először is figyelembe kell venni a fizikai szempontokat. Ha a teste elfárad, könnyebben fog elaludni és az egész napos rengeteg testmozgás ebben biztosan segít. Aztán ott van az alvási problémákra, például az álmatlanságra gyakorolt ​​hatása

A Federal University of São Paulo kutatói[2] olyan adatokat találtak, amelyek arra engednek következtetni, hogy a rendszeres testmozgás segíthet az embereknek 13 perccel gyorsabban elaludni, és 18 perccel tovább aludni. Ez így nem hangzik túl soknak, de ha összeadja az egy hétre jutó többletalvást, egy gyors séta vagy egy ebédidős edzőterem hirtelen nagyon vonzónak tűnhet.

exercise

4. A koffeinbevitel korlátozása

Sokunk számára egy csésze kávé elengedhetetlen mentőöv. Azonban a nap folyamán megnövekedett koffeinbevitel negatívan befolyásolhatja az alvást. A koffein úgy működik, hogy blokkolja az adenozin receptorokat, megakadályozva, hogy a neurokémiai vegyületek elősegítsék az alvásra való felkészülést. Ez reggel elsőre nagyszerű érzés lehet, de súlyosan megzavarhatja a nyugodt alvást késő este.

Nem azt javasoljuk, hogy teljesen hagyjon fel a koffeinnel, de próbálja meg korlátozni a bevitelét legalább hat órával lefekvés előtt. Még jobb, ha már délben leáll a fogyasztásával.

5. Kerülje az elektronikus eszközöket lefekvés előtt

Valószínűleg már találkozott olyan cikkcímekkel, amelyek azt tanácsolják, hogy hagyjon fel a Facebook vagy a Twitter görgetésével lefekvés előtt - ezt érdemes átgondolni. A problémát természetesen nem az imádnivaló kutya- és macskavideók okozzák, hanem a készülék kék fénye.

A kutatások [3] során arra a következtetésre jutottak, hogy a kék fény megnehezítheti az alvást a melatonin-termelés megzavarása miatt. A melatonin kulcsfontosságú hormon a pihentető alváshoz, mivel szabályozza a szervezet alvás/ébrenlét ciklusát. A sötétség során a melatonin felhalmozódik, ez jelzi a szervezetnek, hogy ideje aludni, de az elektronikus eszközök gátolhatják ezt a természetes folyamatot.

Annak érdekében, hogy a teste a helyes útra álljon, próbálja meg kerülni a telefon (vagy bármilyen erős fényforrású eszköz) használatát már legalább egy órával az alvás előtt.

6. Próbálja ki a katonai módszert

A kényelmes éjszakai alvás még egy kényelmes ágyban is okozhat nehézséget, nemhogy a világ legellenségesebb részein állomásozva. A katonák azonban világszerte éppen ezzel a valósággal szembesülnek. Kiderült, hogy a jó éjszakai alvás titka a „katonai módszerben” rejlik, egy olyan protokollkészletben, amelynek célja a gyorsabb elalvás. Néhány hétbe telhet, mire ráérzünk, de ha a bevetésen lévő csapatoknál működik, nincs ok arra, hogy itthon ne élvezzük az előnyeit. Ehhez a következőket kell csinálnia:

• Kezdje azzal, hogy arra összpontosít, hogy az egész arca ellazuljon.

• Engedje le a vállát és a karját természetesen a teste két oldalára.

• Nyugodtan lélegezzen be és lélegezzen ki, a mellkas ellazítására összpontosítva.

• Ugyanazt az eljárást használja, amellyel kezdte, és összpontosítson arra, hogy a teste deréktól lefelé ellazuljon. A lényeg, hogy képzelje el, az egyes izomcsoportokat, menjen végig mindegyiken, és mindegyiket lazítsa el.

• Az utolsó szakasz, hogy tíz másodpercig az elméjét tisztítja. Próbáljon meg egy békés helyszínt maga elé képzelni, például hullámokat a tengerparton vagy felhőket az égen.

7. Használja a 4-7-8 módszert

Egy másik népszerű módszer az alvás minőségének javítására a 4-7-8 módszer. Ha még soha nem hallott ilyesmiről, ne aggódjon; most megmutatjuk:

• Nyitott szájjal fújjon ki minden levegőt, hagyja, hogy hangot adjon ki magából.

• Zárja be ajkait, és némán lélegezzen be az orrán keresztül; számoljon el négyig.

• Hét másodpercig tartsa vissza a lélegzetét.

• Fejezze be egy nyolc másodpercig tartó, szuszogó kilégzéssel.

A légzőrendszerrel végzett gyakorlat célja, hogy segítsen mély relaxációs állapotba kerülni. Először próbálja meg négyszer megismételni a fenti lépéseket, és lassan, legfeljebb nyolc ciklusig növelje ezt a számot, ha jól érzi magát.

8. Vegyen be alvást támogató kiegészítőket

Utolsó tippünk a nyugodt éjszakai alváshoz az alvásjavító kiegészítők formájában jelenik meg. Rengeteg közül lehet választani, a legjobb megoldás az Ön igényeitől függ. Azért, hogy segítsünk, kiemeltünk néhány kedvencet:

Melatonin: A melatonin természetes szintjének növelése teljes mértékben lehetséges kiegészítők használatával. A kiegyensúlyozott alvás/ébrenlét ciklus ösztönzése kiváló módszer a rövid távú alvás minőségének javítására.

5-HTP: Azáltal, hogy az 5-HTP-kiegészítők növelik a szervezet természetes szerotoninszintjét, segíthetnek leküzdeni a stressz pihentető alvásra gyakorolt ​​hatását.

Levendula: A levendula támogató hatását már évszázadok óta használják világszerte. Ez egy holisztikus gyógynövény, amely széles körben ismert nyugtató, alvást segítő tulajdonságairól. A tudósok [4] azt feltételezik, hogy ezek a hatások a növény terpéntartalmának köszönhetők.

Kamilla: Egy másik gazdag, izgalmas történelemmel rendelkező növény, a kamilla is segíthet az alvás minőségének javításában a flavonoidok és a terpének kifinomult keverékének köszönhetően.

Macskagyökér: A macskagyökér hatása a GABA rendszerre ellensúlyozhatja a modern élet által gyakorolt nyomást, ami potenciálisan javíthatja az alvás minőségét.

Íme, itt a nyolc tipp, amelyek segítenek gyorsabban elaludni és hosszabb ideig pihenni. Javasoljuk, hogy próbálja meg megtalálni az Önnek megfelelő módszert. Mivel az alvás alapvetően fontos ahhoz, hogy jól nézzen ki és jól érezze magát, nincs ok arra, hogy ne próbálkozzon velük!

Szeretné kipróbálni a CBD-t és más természetes kiegészítőket, amelyek segítenek a jó éjszakai alvásban? Miért nem néz szét a Cibdol áruházban, ahol olajok, kapszulák, kiegészítők és egyebek teljes választékát találja? Vagy, ha szeretné megnézni a természetes alvási segédeszközöket, látogasson el **CBD enciklopédiánkhoz.

Hivatkozások
[1] Okano, K., Kaczmarzyk, J. R., Dave, N., Gabrieli, J. D., & Grossman, J. C. (2019). Sleep quality, duration, and consistency are associated with better academic performance in college students. Retrieved from https://doi.org/10.1038/s41539-019-0055-z
[2] Passos GS;Poyares DL;Santana MG;Tufik S;Mello MT;. (n.d.). Is exercise an alternative treatment for chronic insomnia? Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22760906/
[3] AK, T. L. (n.d.). Systematic review of light exposure impact on human circadian rhythm. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30311830/
[4] Koulivand, P. H., Khaleghi Ghadiri, M., & Gorji, A. (2013). Lavender and the nervous system. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső