Hogyan változtatta meg az otthoni munka az alvást

Published:

Az otthonról történő munkavégzés felé történő globális elmozdulás jelentősen megváltoztatta a napi rutinunkat, különösen azt, hogy hogyan alszunk. Ez a blogbejegyzés azt vizsgálja, hogy a távmunka milyen árnyalt módon befolyásolja az alvási szokásokat, és betekintést nyújt az egészséges alvási szokások megőrzésébe távmunka mellett.

Míg egyesek a rugalmas munkaidőnek és a hosszabb alvásidőnek köszönhetően javuló alvásminőségről számoltak be, mások olyan kihívásokkal szembesülnek, amelyek negatívan befolyásolják pihenésüket. A demográfiai jellemzők és a munkahely típusának ezekre a tapasztalatokra gyakorolt hatását tovább vizsgáljuk.

A távmunkával járó fokozott képernyőterhelésnek a látásra és a cirkadián ritmusra gyakorolt hatásait is megvitatjuk. Emellett olyan stratégiákról is szó lesz, amelyekkel enyhíthetjük ezeket a hatásokat, mint például az erős kék fény elkerülése lefekvés előtt.

Végül pedig a fizikai aktivitás és a napfény szerepét vizsgáljuk a cirkadián ritmus szabályozásában - ez egy olyan szempont, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak a zárva tartás során, de létfontosságú annak megértéséhez, hogy az otthoni munkavégzés hogyan változtatta meg az alvást.

hogyan változtatta meg az otthoni munka az alvást

A távmunka hatása az alvásmintákra

Mivel a COVID-19 világjárvány sokakat arra kényszerített, hogy otthonról dolgozzanak, napi rutinjaink és alvási szokásaink jelentősen felborultak. Ez a munkaidőben és életmódban bekövetkezett változás vegyes hatást gyakorol az egyének alvásminőségére.

Jobb alvásminőség néhány távmunkás számára

Néhány távmunkás meglepő előnye, hogy javult az alvásminőségük. Mivel nem kell ingázniuk, az emberek úgy találják, hogy több időt tudnak szánni a pihenésre, ami hosszabb alvásidőt eredményez. Korábbi tanulmányok szerint ez a többlet alvással töltött idő a munkaidőben megnövekedett éberséghez és termelékenységhez vezethet.

A távmunkások alvásukat befolyásoló kihívásai

Ezzel szemben a távmunka sokak alvási szokásaira negatív hatással van. Sokan szembesülnek olyan kihívásokkal, mint a magányosság, a szakmai feladatok mellett a személyes felelősségekkel való zsonglőrködésből eredő stressz, vagy a nap végén a munkától való elszakadás nehézségei - ezek mind olyan tényezők, amelyek potenciálisan károsíthatják az alvás általános egészségét.

  • Magány: A távmunkások által gyakran tapasztalt társas kapcsolatok hiánya az elszigeteltség és a magány érzéséhez vezethet, ami megzavarhatja az egészséges alvási szokásokat.
  • Napi stresszorok: A háztartási teendők és a munkahelyi kötelezettségek egyensúlyban tartása ugyanabban a környezetben indokolatlan stresszt okozhat, ami zavarokat okozhat a nyugodt éjszakai pihenés elérésében.
  • Határok hiánya: A rugalmas munkaidővel párosulva a munkahely és az otthoni élettér közötti világos elhatárolás hiánya néha ahhoz vezet, hogy az alkalmazottak késő estig dolgoznak, ami hosszú távon negatívan befolyásolja a rendszeres lefekvési időbeosztásukat, és ezzel negatívan befolyásolja a cirkadián ritmusukat.

Lényegében, miközben a távmunka felé való elmozdulásnak vannak potenciális előnyei, mint például a jobb pihenőidőhöz vezető ingázási idő megtakarítása, ez egy sor egyedi kihívással is jár, amelyek, ha nem kezelik megfelelően, hátrányosan befolyásolhatják az általános jólétet, beleértve a nagyon szükséges alvást is.

Annak biztosítása érdekében, hogy a világjárvány okozta leállások miatt bekövetkezett új változások ellenére is megfelelő pihenést kapjunk, most minden eddiginél fontosabbá válik bizonyos stratégiák alkalmazása, például a szakmai élet és a személyes tevékenységek közötti szigorú határok felállítása, az ébredési és alvási idők következetes betartása stb.

Demográfiai adatok és munkakörök, amelyek a távmunkából hasznot húznak

A COVID-19 világjárvány a távmunka új korszakát nyitotta meg, sok munkavállaló már otthonról végzi a munkáját. Ez az eltolódás eltérő hatással volt a különböző demográfiai csoportokra és munkatípusokra, és nemcsak a termelékenységet, hanem az alvási szokásokat is befolyásolta.

Hogyan reagálnak a különböző demográfiai csoportok eltérően a távmunkára?

A Pew Research Center tanulmánya szerint a világjárvány miatt a fiatalabb felnőttek nagyobb valószínűséggel dolgoznak távolról, mint az idősebbek. Míg ez a rugalmasság egyeseknél jobb alvásminőséget eredményezhet, másoknál, akiknek nehézséget okoz az idő hatékony beosztása, szabálytalan alvásidőbeosztást is eredményezhet.

A gyermekes családok különösen érintettek, mivel a szakmai kötelezettségek mellett az otthoni tanítással vagy a gyermekgondozással kapcsolatos feladatokkal is zsonglőrködnek. Az egyedülálló szülők vagy a további támogató rendszerrel nem rendelkezők esetében ez a plusz stressz negatívan befolyásolhatja mind a munkateljesítményt, mind az alvás egészségét.

A munkakör típusának hatása a távmunkából származó előnyökre

Az egyén által végzett munka típusa jelentősen befolyásolhatja, hogy mennyire jól alkalmazkodik a távmunkához, és következésképpen hatással lehet az általános jóllétére, beleértve az alvási szokásokat is. Az olyan tudásalapú munkakörök, mint a szoftverfejlesztés vagy a grafikai tervezés, jól alkalmazhatók a távmunkához; ezek a munkavállalók gyakran számolnak be megnövekedett termelékenységi szintről, valamint arról, hogy jobban tudják ellenőrizni időbeosztásukat, ami potenciálisan javíthatja az alvás minőségét.

Másrészt a fizikai jelenlétet igénylő munkakörök, mint például az egészségügyi szakemberek vagy az építőipari dolgozók nem tudnak hasonló előnyöket élvezni a távmunkavégzésből, mivel gyakran hosszabb munkaidőben dolgoznak, ami megzavarja a szokásos pihenési ciklusokat.

Az egészséges alvás-ébrenlét ciklus fenntartása a kihívások ellenére is

  • Hozzon létre világos határokat: Jelöljön ki meghatározott területeket a munkavégzésre otthonában, és ne használja ezeket a helyiségeket munkaidőn kívül. Ez segít a "munka" és az "otthon" közötti mentális elkülönítésben, és csökkenti a stressz-szintet, amely egyébként akadályozná az éjszakai elalvást.
  • Helyezze előtérbe az öngondoskodást: A rendszeres testmozgás köztudottan elősegíti a jó minőségű alvást. Győződjön meg róla, hogy minden nap szakít időt a testmozgásra, még akkor is, ha ez csak egy gyors séta a háztömb körül.
  • Használja ki bölcsen a technológiát: Használjon olyan eszközöket, mint például a projektmenedzsment-alkalmazások, amelyek segítenek hatékonyan nyomon követni a feladatokat, miközben minimalizálják a felesleges képernyőterhelést lefekvés előtt.
  • Napfénynek való kitettség: A megfelelő napsütés fontos szerepet játszik szervezetünk belső órájának vagy "cirkadián ritmusának" szabályozásában. Próbáljon meg minden nap egy kis időt a szabadban tölteni - ez csodákra képes mind a hangulatával, mind az alvásával.

A képernyőnek való kitettség és annak hatása az alvás minőségére

A digitális korban a képernyőnek való kitettség szinte elkerülhetetlen. Mivel a COVID-19 járvány miatt egyre inkább elterjedt a távmunka, a képernyőktől való függőségünk jelentősen megnőtt. Ez a meghosszabbított képernyőidő nemcsak a szemünket terheli meg, hanem megzavarja a természetes alvási szokásainkat is.

A hosszan tartó képernyőexpozíció hatása a szemre

A képernyőnek való tartós kitettség a digitális szem megterhelésének nevezett állapothoz vezethet. A tünetek közé tartozik a szárazság, az irritáció, a homályos látás és a fejfájás. Ezek a tünetek gyakran átmenetiek, és elmúlnak, amint szünetet tart a képernyőtől. A folyamatos elhanyagolás azonban hosszú távú károsodáshoz vezethet.

Amellett, hogy fizikai kellemetlenségeket okozhat a szem megerőltetése vagy fejfájás formájában, az elektronikus eszközök lefekvés előtti túlzott használata akadályozhatja a gyors és mély elalvás képességét. A bűnös? Az ezen eszközök által kibocsátott kék fény.

A cirkadián ritmus megzavarása a túlzott képernyőhasználat miatt

A szervezet belső órája vagy cirkadián ritmusa szabályozza a különböző élettani folyamatokat, beleértve az alvás-ébrenlét ciklusokat is. Szabályozása nagymértékben függ a környezeti jelektől, például a napfénytől.

A technikai eszközök kék fénye utánozhatja a nappali fényt, megtévesztve az agyat, hogy azt higgye, még nappal van, még akkor is, ha éjszaka van; ez akadályozza a melatonin termelését (az alvást segítő hormon). A cirkadián ritmus megzavarása megnehezítheti az éjszakai elalvást vagy a kipihent ébredést.

  • Tartsa meg a távolságot: Tartson karnyújtásnyi távolságot a számítógép monitora és ön között; ez csökkenti a szem megterhelését.
  • Szemüveg: Ha hosszú órákat dolgozik számítógépen, fontolja meg a kifejezetten a kék fény hatásának csökkentésére tervezett szemüveg használatát.
  • Természetes fény: Ez csökkenti a kontrasztot, így kevésbé terheli a szemet.
  • Nincs képernyő lefekvés előtt: A melatoninszint szabályozásának elősegítése és a jobb minőségű alvás elősegítése érdekében legalább egy órával lefekvés előtt kerülje az elektronikus eszközök használatát.

Az ilyen intézkedések beépítése a napi rutinba jótékony hatással lenne a jó látás egészségének megőrzésére és a nyugodt, pihentető éjszakák biztosítására.

Bár a képernyőket nem tudjuk teljesen elkerülni, különösen azokban az időkben, amikor a távmunka inkább a normává, mint a kivételek közé tartozik, a képernyők lehetséges hatásainak tudatosítása és a szükséges óvintézkedések megtétele nagyban hozzájárulhat mind a szemünk egészségének, mind az általános jólétünknek a megőrzéséhez, beleértve az egészséges alvási szokásokat is.

Stratégiák az egészséges alvási szokások fenntartására távmunka közben

Az otthoni munka megzavarta az alvási szokásainkat, de tehetünk lépéseket annak biztosítására, hogy megkapjuk a szükséges pihenést. Íme néhány tipp:

A fényes kék fény elkerülése lefekvés előtt

Az egész napos képernyőbámulás megzavarhatja a belső óránkat. Ennek leküzdésére próbáljon meg fényszűrő eszközöket vagy alkalmazásokat használni, amelyek esténként csökkentik a kék fény kibocsátását. Lefekvés előtt legalább egy órával pedig tegye le a telefont.

A rendszeres ébrenléti- és alvási időbeosztás fenntartásának fontossága

A minőségi pihenés kulcsa a következetes alvási rend betartása. Próbáljon meg minden nap, még a szabadnapokon is ragaszkodni a lefekvés és az ébredés időpontjához. Gondoskodjon arról is, hogy hálószobája pihentető környezet legyen - sötét, csendes és hűvös.

  • Hozzon létre egy következetes rutint: Tartsa be a rendszeres alvási rendet, hogy szabályozza a szervezet belső óráját.
  • Helyezze előtérbe a pihenést: Lefekvés előtt pihenjen egy könyvvel vagy meditációval.
  • Optimális környezet kialakítása: A jobb alváshigiénia érdekében tartsa hálószobáját sötétben, csendben és hűvösen.

A munka és a magánélet határainak kiegyensúlyozása távmunka esetén

A munka és a szabadidő közötti határok megállapítása alapvető fontosságú a sikeres távmunka szempontjából; a szünetek tartása, a világos munkaidő meghatározása és az öngondoskodás mind-mind szükséges elemek. Tartson szüneteket a nap folyamán, és határozzon meg világos munkaidőt. Ne feledkezzen meg az öngondoskodás és a stresszkezelés prioritásként való kezeléséről sem.

Ha további tippeket szeretne kapni az egészséges alvási szokások fenntartásához távmunka mellett, olvassa el a The Sleep Foundation cikkét.

A fizikai aktivitás és a napfény szerepe a cirkadián ritmus szabályozásában

A COVID-19 világjárvány megzavarta a napi rutinunkat, ami a fizikai aktivitás és a napfénynek való kitettség csökkenéséhez vezetett. Ez a változás megzavarhatja szervezetünk belső óráját vagy "cirkadián ritmusát", amely alapvető szerepet játszik az alvásminták szabályozásában.

A csökkent fizikai aktivitás szintjének hatása a zárlatok idején

A fizikai aktivitás elősegíti a jobb alvásminőséget, mivel segít szabályozni a cirkadián ritmust (Sleep Foundation). A bezártsági korlátozások azonban a testmozgás lehetőségeinek csökkenéséhez vezettek. Sokan szenvednek most az alvászavaroktól a bezárási korlátozások miatti csökkent fizikai aktivitás miatt.

A mozgásszegény életmód nemcsak a fizikai egészségre van hatással, hanem a mentális jólétre is, ami stresszhez és szorongáshoz vezet - mindkettő közismerten rossz alvást okoz (Mayo Clinic).

A napfényhiány hatása a cirkadián ritmusra

A napfény a cirkadián ritmusunk fenntartásában is döntő szerepet játszik. A természetes fénynek való napközbeni kitettség segít ezt a biológiai folyamatot a megfelelő irányban tartani, biztosítva, hogy a nappali órákban ébren érezzük magunkat, sötétedéskor pedig álmosnak (PubMed Central).

Mivel azonban a világjárvány idején a távmunka egyre elterjedtebbé válik, a legtöbb ember a természetes fényforrásoktól távol, zárt térben tölti napjait, ami megzavarja a normál ébrenléti-alvási ciklusokat.

Tippek a testmozgás és a megfelelő napozás beépítéséhez a rutinba:

  • Tartsa fenn a rendszeres testmozgást: Próbáljon meg valamilyen fizikai aktivitást beépíteni a rutinjába, például jógát vagy online edzésórákat.
  • Természetes fény: Próbáljon meg rövid szüneteket tartani a nap folyamán, ahol csak lehetséges, és menjen ki a friss levegőre, miközben magába szívja a napsugarakat, vagy egyszerűen nyissa ki az ablakokat/függönyöket, hogy a napfény bejusson a munkaterületére, ez segíthet az egészséges cirkadián ritmus fenntartásában.
  • Kényelmes munkaterület létrehozása: A munkaterületnek a termelékenységet elősegítőnek, ugyanakkor elég nyugodtnak kell lennie ahhoz, hogy ne okozzon felesleges stresszt, ami kedvezőtlenül befolyásolja az éjszakai pihenést.
A lényeg

Bár az új normákhoz való alkalmazkodás időbe telhet, a rendszeres testmozgás és a megfelelő napozás integrálása jelentősen javíthatja mind a munkahelyi termelékenységet, mind a pihentetőbb éjszakák elősegítését. Ne feledje, hogy mindenki helyzete egyedi, ezért ami egy ember számára a legjobban működik, nem feltétlenül érvényesül általánosan - ezért figyeljen oda, és figyeljen arra, hogy a személyes körülményeket figyelembe véve mit érez helyesnek.

GYIK azzal kapcsolatban, hogy az otthoni munka hogyan változtatta meg az alvást

Hogyan befolyásolja az otthoni munka az alvást?

Az otthoni munkavégzésnek pozitív és negatív hatásai is lehetnek az alvásra: a kevesebb ingázással járó stressz javíthatja az alvást, a megnövekedett képernyőidő viszont megzavarhatja azt.

Többet alszanak az emberek, ha otthonról dolgoznak?

Ez egyénenként változó: egyesek az ingázás hiánya miatt több alvást kapnak, mások viszont a munka és a magánélet elmosódó határai miatt zavaros alvásmintákkal szembesülnek.

Miért alszom jobban otthonról távol?

A jobb alvás az otthonról való távolmaradás oka lehet a rutin megszakítása, a képernyőknek való kisebb kitettség és talán a munkával kapcsolatos feladatokkal kapcsolatos kisebb stressz.

Hogyan hat a világjárvány az alvásra?

A világjárvány az életmódbeli szokások széles körű megváltozásához vezetett, beleértve a megváltozott alváshigiéniát is, ami sokaknál a cirkadián ritmus felborulását és a pihenés rosszabb minőségét eredményezte. Alvás Alapítvány

Következtetés

Az egészséges alvási szokások előtérbe helyezése érdekében a távmunkásoknak korlátozniuk kell a lefekvés előtti képernyőexpozíciót, rendszeres alvásidőbeosztást kell tartaniuk, és be kell építeniük a fizikai aktivitást és a napfényt a napi rutinjukba.

Tanulmányok kimutatták, hogy az elektronikus eszközök kék fényének való kitettség elnyomhatja a melatonintermelést, ami megnehezíti az elalvást, ezért fontos, hogy lefekvés előtt legalább egy órával kerüljük a képernyőket.

A következetes alvási rend kialakítása segíthet a szervezet belső órájának szabályozásában és az alvás minőségének javításában, ezért próbáljon meg minden nap ugyanabban az időben felkelni és lefeküdni. A fizikai aktivitás és a napfénynek való kitettség szintén javíthatja az alvás minőségét, ezért tartson szüneteket a nap folyamán, hogy átmozgassa a testét, és menjen ki a friss levegőre.

A National Sleep Foundation szerint az egészséges alvási szokások előtérbe helyezése segíthet a távmunkásoknak elkerülni az általános egészségükre és jólétükre gyakorolt negatív hatásokat.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső