Mi a 90 perces alvási stratégia?

Published:

A 90 perces alvásstratégia egy módja annak, hogy alvásciklusait összehangolja a cirkadián ritmusával, és ezáltal javítsa az alvás minőségét és energiaszintjét. Ennek lényege, hogy az alvás és az ébredés idejét 90 perces ciklusok szerint időzíti, amelyek megfelelnek a szervezet természetes éjszakai alvásfázisainak.

Mi a 90 perces alvási stratégia?

Hogyan működik a 90 perces alvási ciklus

Egy normális éjszakai alvás során testünk a különböző alvási szakaszok - könnyű alvás, mély alvás és REM (gyors szemmozgás) alvás - többszörös, 90-120 perces ciklusain megy keresztül. Mindegyik szakasz fontos helyreállító szerepet játszik.

A ciklusok a következőképpen működnek:

  • 1. szakasz Könnyű alvás - körülbelül 5-10 percig tart. Ez az ébrenlétből az alvásba való átmenet. Az agyi aktivitás és a szemmozgások lelassulnak, miközben az izmok ellazulnak.
  • 2. szakasz Könnyű alvás - körülbelül 10-25 percig tart. Ez a könnyű alvás időszaka, mielőtt mélyebb álomba merülne. A testhőmérséklete csökken és a szívverése lelassul, ahogy elvonatkoztat a környezetétől.
  • 3. és 4. szakasz Mélyalvás - körülbelül 20-40 percig tart. Ez az alvás legpihentetőbb része, amikor a szervezet helyreállítja önmagát és energiát gyűjt a következő napra. A légzés és a pulzusszám eléri a legalacsonyabb szintet.
  • REM alvás - kezdetben körülbelül 90-120 percig tart, majd az éjszaka folyamán egyre hosszabb lesz. Ilyenkor történik az álmodás, és az információk feldolgozása és tárolása a hosszú távú memóriában. Karjai és lábai átmenetileg megbénulnak.

Az éjszaka folyamán a ciklusok ismétlődnek, a REM-periódusok hosszabbak, a mélyalvási szakaszok pedig rövidebbek lesznek. Az egész ciklus körülbelül 90 percig tart.

Az alvás és ébrenlét idejének összehangolása ezekkel a ciklusokkal fokozhatja az alvás regeneráló hatását.

A 90 perces alvásstratégia alapja

A 90 perces alvási stratégia azon az elképzelésen alapul, hogy a cirkadián ritmust úgy lehet feltörni, hogy az alvási és ébrenléti időszakokat a szervezet természetes 90 perces alvási ciklusaihoz igazítva maximalizáljuk az energiát és az éberséget.

A stratégiát Nick Littlehales termelékenységi tanácsadó népszerűsítette, és olyan élsportolók, mint Cristiano Ronaldo is alkalmazzák az alvás és a teljesítmény optimalizálása érdekében. Célja a következő:

  • Kerülje a mély alvási szakaszok megszakítását
  • maximalizálja a pihentető REM alvásban töltött időt
  • Ébredjen fel a 90 perces alvási ciklus végén, hogy felfrissültnek érezze magát.

Ez állítólag csökkenti az ébredéskor jelentkező álmosságot, javítja az alvás minőségét és a nappali energiaszintet.

A stratégia alapjai a következők:

  • lefekvés és ébredés 90 perccel osztható időpontokban (pl. 23:30, 1:00, 2:30 stb.).
  • Napközben rövid, 20 perces szundikálások, ideális esetben 90 percenként.

Az ötlet lényege, hogy alvási szokásait összehangolja teste természetes ritmusával, így elkerülheti a nyugtalan ébredéseket, és maximalizálhatja a fiatalító alvás idejét.

A 90 perces alvásstratégia megvalósítása

A 90 perces alvásstratégia gyakorlatba ültetése magában foglalja az ideális lefekvési és ébredési idő kiszámítását 90 perces lépések alapján, és a napi időbeosztás ennek megfelelő módosítását. Íme néhány tipp:

Határozza meg minimális és maximális alvásigényét

A legtöbb felnőttnek éjszakánként 7-9 óra alvásra van szüksége. Határozza meg a személyes "sweet spot"-ját, hogy tudja, milyen minimális és maximális alvásidő felel meg az Ön szervezetének.

Visszaszámlálás 90 perces lépésekben az ideális lefekvési időhöz

Kezdjen el visszaszámolni az ébredési időtől 90 perces szakaszokban, hogy megtalálja az ideális lefekvési időt. Például, ha reggel 7 órakor kell felkelni, és 7,5 óra alvásra van szüksége, akkor este fél 12-kor feküdjön le.

Fokozatosan állítsa be a lefekvési időt

A természetes cirkadián ritmushoz való alkalmazkodás időbe telhet, ezért fokozatosan, 15 perces lépésekkel hozza előre/vissza a lefekvési időt, amíg el nem éri az optimális 90 perces összehangolt időt.

Ébredés a 90 perces ciklus végén

Használjon ébresztőórát, hogy az utolsó 90 perces alvási ciklus végén felébredjen. Tehát 7,5 óránál ez reggel 7 óra. 9 óránál ez 8:30 lenne. Ez megakadályozza, hogy mély alvás közben ébredjen fel, ami álmosságot okoz.

Vegyen 20 perces szundikálást

Napközben tartson rövid, 20 perces szundikálásokat, lehetőleg az ébredéstől számított 90 perces időközönként. Például szundikáljon 10:30-kor, ha reggel 7-kor kelt fel. A rövid időtartam megakadályozza, hogy mély álomba merülj.

Kerülje a hétvégi alvást

Próbálja meg hétvégén is megtartani az ébredési időt, hogy megőrizze természetes alvás-ébrenlét ciklusát. Ha be kell pótolnia az elmaradt alvást, válasszon nappali alvást.

Biztosítsa a megfelelő alváshigiéniát

Kövesse a helyes alváshigiéniát, például korlátozza a kék fénynek való kitettséget éjszaka, tartsa a hálószobát hűvösen és sötéten, kerülje a koffeint a késő esti órákban stb., hogy biztosítsa, hogy el tudjon aludni és aludni tudjon a megcélzott alvásidőben.

A 90 perces alvásstratégia lehetséges előnyei

Az alvás- és ébrenléti idők összehangolása a szervezet természetes cirkadián ritmusával számos lehetséges előnnyel járhat:

  • Megnövekedett energia - A 90 perces ciklus végén történő ébredés, amikor az alvás könnyű, növelheti a reggeli energiaszintet.
  • Jobb hangulat - A szervezet természetes alváshormonjaival való szinkronizálás javíthatja a hangulatot, csökkentheti a szorongást és az ingerlékenységet.
  • Jobb alvásminőség - A mélyalvás zavarainak elkerülése az éjszakai pihenés pihentetőbbé válásához vezethet.
  • Fokozott kognitív funkciók - Az elegendő REM-alvás feltehetően fokozza a tanulást, a fókuszt és a memóriát.
  • Jobb sportteljesítmény - Tanulmányok szerint a megfelelő alvás javíthatja a sportolók reakcióidejét, motivációját és regenerálódását.
  • Fokozott termelékenység - A több energia és a napközbeni koncentrációs képesség nagyobb hatékonyságot és termelékenységet eredményezhet.
  • Csökkentett nappali álmosság - A stratégia segíthet minimalizálni a nappali fáradtságot és a szundikálás szükségességét.

Azonban még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy ezeket az előnyöket véglegesen bizonyítani lehessen. A kritikusok azzal is érvelnek, hogy a merev menetrend stresszt okozhat, és egyesek számára nem praktikus. Összességében azonban az alvás időtartamának és időzítésének optimalizálása a legtöbb ember számára javíthatja az egészséget és a teljesítményt.

Tippek a 90 perces alvásstratégia sikeréhez

Íme néhány további tipp a 90 perces alvásstratégia sikeres megvalósításához:

  • Ragaszkodjon a fix lefekvési/ébredési időkhöz - Tartsa be a következetes időbeosztást, még hétvégén is, hogy szinkronizálja a testóráját.
  • Hozzon létre optimális alvási környezetet - Használjon sötétítő függönyöket, kényelmes matracot, füldugókat stb., hogy biztosítsa, hogy elaludjon és el is aludjon a megcélzott alvásidőben.
  • Legyen nyugtató lefekvés előtti rutin - Lazítson lefekvés előtt a képernyőktől távol, fürdéssel, olvasással vagy könnyű nyújtásokkal, hogy felkészüljön az alvásra.
  • Kerülje az alvást zavaró tényezőket - Kerülje az alkoholt, a nagy étkezéseket és a túlzott folyadékbevitelt lefekvés előtt.
  • Használjon napfelkelte-ébresztőórákat - Ébredjen természetesen szimulált napfelkelte-ébresztőkkel vagy ébresztőfényekkel.
  • Sportoljon a megfelelő időben - Legalább 2-3 órával lefekvés előtt fejezze be az edzést, hogy utána le tudjon pihenni.
  • Legyen türelmes - Több hétig is eltarthat, amíg a cirkadián ritmusa átáll, ezért tartson ki.
  • Forduljon szakértőhöz - Kérjen útmutatást alvásszakértőtől, ha valamilyen alapbetegség zavarja az alvását.

A 90 perces alvási stratégia lehetséges hátrányai

Bár számos lehetséges előnye van, a 90 perces alvási stratégiának van néhány lehetséges hátránya is, amit figyelembe kell venni:

  • Nehéz lehet pontosan kiszámítani a 90 perces ciklusokat, és a rögzített alvásidők stresszt okozhatnak.
  • A merev menetrendek nem praktikusak a váltott műszakban dolgozók, az újszülöttek szülei stb. számára.
  • Ha akár csak 15 perccel is elalszunk, az egész ciklus megszakadhat.
  • A stratégia az alvás időtartamára összpontosít az alvás minőségével szemben - olyan tényezők, mint a zaj, a fény stb. szintén befolyásolják az alvási ciklusokat.
  • Az egyéni igények eltérőek - az ideális stratégia az életkortól, a genetikától, az egészségi állapottól stb. függ.
  • A szigorú időzítés potenciálisan elvághatja a szükséges mély alvást vagy a REM-alvást.
  • Csökkentett alvásidő-beosztás rugalmassága és a társadalmi élet szabadsága.
  • Kiterjedt tudományos kutatásokkal még nem támasztották alá.

Bár a 90 perces alvási stratégia érdekes potenciális előnyökkel jár, elkötelezettséget és rutint igényel. Nem biztos, hogy minden életstílus számára megfelelő vagy praktikus. Az alvásszakértővel való konzultáció segíthet eldönteni, hogy megfelelő-e az Ön számára.

Kinek lehet a legnagyobb haszna a 90 perces alvásstratégiából?

Bár bárki kipróbálhatja, a 90 perces alvási stratégia a legtöbb előnyt a következők számára nyújthatja:

  • Sportolók és fitneszrajongók - Az alvás optimalizálása fokozhatja a teljesítményt, a motivációt és a regenerálódást.
  • Diákok és tanulmányok - Az elegendő minőségű REM-alvás fokozza a tanulást, a memóriát és a teszteredményeket.
  • Műszakban és éjszaka dolgozók - Az alvási ciklusok pontos időzítése a munkarendhez igazodva segíthet az éberség javításában.
  • Új szülők - A szundikálás ütemezése biztosíthatja a szükséges pihenést, ha az éjszakai alvás megszakad.
  • Gyakori utazók - Az időeltolódás és az időzónaváltás okozta alvászavarok kezelése.
  • Elfoglalt szakemberek - Több energia és termelékenység a munkanapok során.
  • Vállalkozók és vezetők - A jobb alvás fokozza a koncentrációt, a mentális tisztánlátást és a munkaterhelhetőséget.
  • Alvászavarban szenvedők - Az alvási fázisok stratégiai időzítése segíthet az olyan állapotokban, mint az álmatlanság.
  • Idősebb felnőttek - A mélyalvás az életkor előrehaladtával csökken, így a ciklusok optimalizálása egyre fontosabbá válik.

Ismétlem, ez az Ön egyéni igényeitől és alvásproblémáitól függ. A 90 perces alvásstratégia kipróbálása orvosának irányítása mellett a legjobb módja annak felmérésére, hogy ez segíthet-e az Ön teljesítményében és alvásminőségében.

Egyéb alvásoptimalizálási stratégiák beépítése

Bár az időzítés fontos, az alvás időtartama és minősége is számít. Néhány további tudományosan alátámasztott alvásoptimalizálási stratégia, amelyet érdemes beépíteni:

  • Következetes alvási rend - Tartson rendszeres alvási/ébrenléti rutint, beleértve a hétvégéket is, hogy beállítsa a test óráját.
  • Nappali testmozgás - A rendszeres edzés segít szabályozni a cirkadián ritmust és az alváshormonokat.
  • ** Stresszkezelés** - Az olyan relaxációs gyakorlatok, mint a meditáció, segítenek csökkenteni az alvást zavaró kortizolszintet.
  • Kognitív viselkedésterápia - A CBT segít az álmatlanságot fenntartó gondolatok és viselkedésmódok kezelésében.
  • Alváshigiénia - A megfelelő alvási környezet, étrend és életmódbeli szokások követése javítja az alvási képességet.
  • A fényexpozíció kezelése - A fény- és sötét expozíció kezelése szabályozza a melatonintermelést.
  • Hőmérsékletszabályozás - A hálószobában a 18 °C (65 °F) körüli hűvös hőmérséklet optimális az alváshoz.
  • Kiegészítők - Bizonyítékok támasztják alá, hogy az olyan kiegészítők, mint a magnézium, a glicin, a melatonin és a CBD-olaj bizonyos esetekben segítik az alvást.
  • Alvási technológia - A nyomkövetők, alkalmazások és viselhető eszközök személyre szabott betekintést nyújthatnak.

Az optimális alvás érdekében a 90 perces stratégia akkor működik a legjobban, ha az Ön igényeihez és környezetéhez igazított, általános, egészséges alvási renddel kombináljuk. Beszélje meg a lehetőségeket orvosával vagy alvásszakértőjével.

A 90 perces alvásstratégia végeredménye

Összefoglalva, a 90 perces alvásstratégia alapja az alvás és ébredés időzítése a szervezet természetes 90 perces alvásciklusaihoz igazodva, hogy javítsa az alvás minőségét és a nappali energiaszintet.

Sok ember számára az alvásmintáknak a szervezet cirkadián ritmusához való ilyen módon történő igazítása hihetően optimalizálhatja az alvás pihentető szakaszait és fokozhatja a kognitív teljesítményt.

A merev menetrendet azonban egyesek számára kihívást jelenthet fenntartani. Az életmódbeli tényezők és az egyéni különbségek alapján nagyobb rugalmasságra lehet szükség. A kritikusok azt is állítják, hogy egyelőre korlátozottak a klinikai bizonyítékok, amelyek határozott előnyöket bizonyítanának.

Összességében, bár a 90 perces alvási stratégia ígéretesnek tűnik, ajánlott az egészségügyi szolgáltatóval együttműködve, az Ön igényei, környezete és az esetleges alapbetegségek alapján személyre szabott alvási rendet kialakítani annak megállapítására, hogy ez a megközelítés segítheti-e és hogyan segítheti az alvást és az egészséget.

Gyakran ismételt kérdések

Mennyi ideig kell aludnom, ha a 90 perces stratégiát követem?

A legtöbb felnőttnek éjszakánként 7-9 óra alvásra van szüksége az optimális egészséghez és teljesítményhez. Számítsa ki az ideális alvás időtartamát ezen a tartományon belül az alapján, hogy másnap hogyan érzi magát az energia, az összpontosítás és a hangulat szempontjából.

Lehet 30 perces szundikálást tartani?

A mélyebb alvási szakaszok elkerülése érdekében a szundi ajánlott időtartama 20 perc. Egyesek azonban jobb eredményekről számolnak be a 30 perces szundikálással. Kísérletezzen, hogy kiderüljön, Önnek mi válik be a legjobban.

Mi történik, ha nem ébredek fel a 90 perces ciklus végén?

Állítson be egy ébresztőt, hogy az utolsó 90 perces ciklus végén felébredjen. Ha a két ciklus között felébred, maradjon az ágyban, és próbáljon meg visszaaludni, amíg az ébresztő el nem szólal.

Beállíthatom az alvásidőmet naponta?

A legjobb, ha következetes alvási és ébredési időt tartasz, hogy megfelelően szinkronizáld a cirkadián ritmusodat. De egy kis napi kiigazítás 90 perces lépésekben lehetséges.

Működik ez akkor is, ha a partneremnek más az alvási rendje?

Kihívást jelenthet, ha az alvásidők nem egyeznek. Próbáljon meg kompromisszumot kötni az összehangolt lefekvési időkkel kapcsolatban, vagy használjon füldugót, ha a partnere más időbeosztást követ.

Kisgyermekeim vannak, és nem tudok ragaszkodni a merev rutinhoz - ez még mindig segíthet?

A kiszámíthatatlan gyerekeknél mindenképpen szükség van a rugalmasságra! De ha megpróbálsz 90 perces időintervallumokban dolgozni, amennyire csak lehetséges, akkor is optimalizálhatod az alvási ciklusokat.

Van-e ideális alvásidő, ha ezt a stratégiát követjük?

A legfrissebb alvásidő általában délután 1-3 vagy 2-4 óra között van, mivel ez egybeesik a cirkadián ritmus ebéd utáni csökkenésével.

Ihatok-e kávét egy 20 perces power szunyókálás előtt?

A legjobb, ha a koffeint a szundi időszakok közelében kerüljük, mivel akadályozhatja az elalvást és csökkentheti a szundi előnyeit. Igyon kávét közvetlenül a szunyókálás után.

Mennyi időbe telik, amíg az előnyök megmutatkoznak?

Általában 2-3 hét következetesség szükséges ahhoz, hogy a szervezet alkalmazkodjon a 90 perces rutinhoz, és elkezdje megtapasztalni annak teljes előnyeit.

Következtetés

A 90 perces alvásstratégia célja, hogy az alvásciklusokat összehangolja a szervezet természetes cirkadián ritmusával, hogy javítsa az alvás minőségét és optimalizálja a teljesítményt. A lefekvési és ébredési idő 90 perces szakaszokra osztása segíthet az energia, a tanulás, a hangulat és a sportteljesítmény fokozásában azáltal, hogy maximalizálja a pihentető alvási szakaszokban eltöltött időt. Egyes csoportok, például a váltott műszakban dolgozók és a szülők esetében azonban szükség lehet a szigorú időbeosztástól való rugalmasságra. Bár ígéretes, még több kutatásra van szükség e megközelítés hatékonyságát illetően. A 90 perces alvásstratégia és az Ön életmódjához igazított, átfogó, egészséges alvási szokások kombinálása biztosítja a legjobb utat az alváshoz és a legjobb közérzethez.

A cikk megírásához felhasznált források

Littlehales, N. (2016). Alvás: A 8 óra mítosza, a szundikálás ereje és az új terv a test és az elme feltöltésére. Penguin Books.

Nemzeti Alvási Alapítvány. (2022). Alvási ciklusok és szakaszok. https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/sleep-cycles-stages

Watson, S. (2021). Hackeld meg a cirkadián ritmusodat, hogy több energiád legyen. Medical News Today . https://www.medicalnewstoday.com/articles/hack-your-circadian-rhythm-to-have-more-energy.

National Institute of Neurological Disorders and Stroke. (2019). Agyi alapismeretek: Understanding Sleep . https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep.

Harvard Medical School. (2007). Alvás és mentális egészség. Harvard Health Publishing. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/sleep-and-mental-health

Johns Hopkins Medicine. (2022). A REM alvás egészségügyi előnyei és hogyan lehet belőle többet kapni . https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-health-benefits-of-rem-sleep-and-how-to-get-more-of-it.

Watson, S. (2017). Miért álmodunk? Medical News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318120

Schutte-Rodin, S., Broch, L., Buysse, D., Dorsey, C., & Sateia, M. (2008). Klinikai irányelv a felnőttek krónikus álmatlanságának értékeléséhez és kezeléséhez. Journal of Clinical Sleep Medicine, 4(5), 487-504. https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.27286. https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.27286

Czeisler, C. A. (2015). Az alvás időtartama, időzítése és minősége mind létfontosságú az egészség, a teljesítmény és a biztonság szempontjából. Sleep health, 1(1), 5-8 . https://doi.org/10.1016/j.sleh.2014.12.008. https://doi.org/10.1016/j.sleh.2014.12.008.

Watson, S. (2017). Hogyan hagyjuk abba a szundi nyomkodást és keljünk fel időben. Medical News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319632

Dashti, H. S., Scheer, F. A., Jacques, P. F., Lamon-Fava, S., & Ordovás, J. M. (2015). Rövid alvás időtartama és a táplálékbevitel: epidemiológiai bizonyítékok, mechanizmusok és egészségügyi következmények. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 6(6), 648-659. https://doi.org/10.3945/an.115.008623. https://doi.org/10.3945/an.115.008623

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső