Alvás otthoni munka közben

Published:

A hibrid munkamodellre való áttérés új kihívásokat hozott magával, különösen az egészséges alvási szokások fenntartása az otthoni munkavégzés során. Ahogy a távmunkások a magánélet és a munka közötti elmosódó határok között lavíroznak, az alváshigiénia gyakran háttérbe szorul.

Tartalomjegyzék:

  1. A távmunka hatása az alvásmintákra
    1. A jó alváshigiénia szerepe az egészség megőrzésében a távmunka során
    2. Személyes tapasztalatok: Az otthoni munka miatt javult vagy romlott az alvás?
  2. Az alvás fontossága a mentális és fizikai egészség szempontjából
    1. Kapcsolat a rossz alvási szokások és a mentális problémák között
    2. Hogyan járul hozzá a megfelelő pihenés hiánya a fizikai betegségekhez?
  3. Az egészséges alvási szokásokat támogató vállalati kezdeményezések
    1. A munkáltatók szerepe a jó alváshigiénia ösztönzésében
    2. A munka és a magánélet egyensúlyának elősegítése rugalmas időbeosztással
    3. Az alvás fontosságának tudatosítása
    4. Digitális eszközök az egészséges alvási szokások támogatására
  4. A britek viselkedése a hagyományos munkaidőben
    1. Tevékenységek a távmunkások hagyományos munkaideje alatt
    2. Az elavult hagyományos irodai órák megítélése
    3. Az alvás fontossága a távmunkások számára
  5. Power Naps Amid Covid-19 Pandemic közepette
    1. A Power Naps előnyei
  6. A rendszeresség fenntartása a lefekvési rituálék körül
    1. A következetes alvásprogramok fontossága
    2. Tippek az egészséges alvási ütemterv fenntartásához otthoni munka során
  7. A munkavállalói wellness hatékony beavatkozásokkal történő fokozásának lehetőségeinek feltárása
    1. A hangos szundi gyakorlatok priorizálása
    2. Holisztikus öngondoskodás
  8. GYIK az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos alvással kapcsolatban
    1. Hogyan hat a távmunka az alvásra?
    2. Szabad munkaidőben szundikálni?
  9. Következtetés

Ez a blogbejegyzés a távmunka alvási szokásokra gyakorolt hatását vizsgálja, és hangsúlyozza az egészséges alvás jelentőségét a pszichológiai és fizikai jólét szempontjából. Rávilágít továbbá a munkavállalók egészséges alvási szokásainak előmozdítását célzó vállalati kezdeményezésekre.

Megvizsgáljuk továbbá, hogyan töltik a britek a hagyományos 9-től 5-ig tartó munkaidejüket a rugalmas időbeosztás korszakában, rávilágítva az irodai munkaidővel kapcsolatos változó felfogásra. E viták közepette érdekes pillantást vetünk a Covid19-járvány idején tartott power napsra, valamint a rendszeres lefekvési rituálék fenntartásának stratégiáira a változó munkaidő ellenére.

Az új normális körülmények között a munkavállalók jólétére irányuló törekvéseink során megvizsgáljuk azokat a hatékony beavatkozásokat, amelyek javíthatják az általános jólétet - különös tekintettel a pihenés minőségének javítására, amikor a hosszú órákon át tartó távmunka után próbál elaludni.

alvás közbeni otthoni munkavégzés

A távmunka hatása az alvásmintákra

A távmunka a feje tetejére állította az életünket, és ez alól az alvási szokásaink sem kivételek. A munka és az otthoni élet összekapcsolása egyeseknél megnövekedett stressz-szintet eredményezett, ami megzavarta a szokásos rutinjukat. Nem ritka, hogy az emberek küzdenek az egészséges alvási rend fenntartásával, miközben otthonról dolgoznak.

A jó alváshigiénia szerepe az egészség megőrzésében a távmunka során

A jó alváshigiénia fenntartása kulcsfontosságú, ha a távmunkaidőben is egészségesnek akar maradni. Ez magában foglalja a rendszeres lefekvési rutin kialakítását, az alvást elősegítő környezet megteremtését (például a munkaterület és a hálószoba elkülönítését), valamint a koffein vagy a nehéz ételek lefekvés előtti kerülését. Az Alvás Alapítvány tanácsokat ad az alvási szokások javításához.

Személyes tapasztalatok: Az otthoni munka miatt javult vagy romlott az alvás?

Ezzel szemben egyesek arról számoltak be, hogy a hibrid munkarendek által kínált rugalmasságnak köszönhetően javult az alvásmintázat. Könnyebben el tudnak aludni a kora reggeli ingázás vagy a késő esti irodai tartózkodás nyomása nélkül. Mások azonban úgy találják, hogy a személyes idő és a munkaidő közötti elmosódó határok egészségtelen szokásokhoz vezethetnek, mint például az éjszakai e-mail-ellenőrzés, ami megzavarja a lefekvés előtti megfelelő pihenést.

A Sleep Medicine című szaklapban nemrégiben közzétett tanulmány szerint a távmunkások 41%-a tapasztalt rossz minőségű alvást, míg a nem távmunkában dolgozók körében ez az arány csak 29% volt - ami egyértelmű kapcsolatot mutat a megzavart cirkadián ritmus és a munkavégzés ezen új módja között.

Stratégiák az egészségesebb alvási szokások előmozdítására

A távmunka által a természetes testóránkat szabályozó mechanizmusok, például az éjszakai elalvás és a másnapi reggeli ébredés szabályozásáért felelős folyamatok mérséklése érdekében elengedhetetlen, hogy hatékony stratégiákat fogadjunk el az egészségesebb életmódra irányuló választások előmozdítására, beleértve a megfelelő, pihentető alvás prioritását az egyre nagyobb igénybevételt jelentő szakmai kötelezettségek közepette. A Healthline néhány nagyszerű tippet ad arra vonatkozóan, hogyan javíthatod az alváshigiéniádat és hogyan aludhatsz jobban.

Az alvás fontossága a mentális és fizikai egészség szempontjából

Az alvás létfontosságú a mentális és fizikai egészségünk szempontjából. Elegendő minőségi pihenés nélkül olyan problémák kialakulását kockáztatjuk, mint a depresszió, a kockázatvállaló viselkedés és a túlsúly.

Kapcsolat a rossz alvási szokások és a mentális problémák között

A rossz alvási szokások komolyan befolyásolhatják mentális jólétünket. A krónikus alváshiány számos mentális egészségügyi problémát, például szorongást és depressziót eredményezhet, ami további fizikai betegségekhez vezethet. A jó alváshigiénia elengedhetetlen az optimális pszichológiai működés fenntartásához.

Hogyan járul hozzá a megfelelő pihenés hiánya a fizikai betegségekhez?

A nem megfelelő pihenés a fizikai egészségünket is megviseli. Azok az emberek, akik nem alszanak eleget, hajlamosabbak olyan súlyos betegségek kialakulására, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás. A megfelelő alvás elengedhetetlen az általános jó közérzet fenntartásához a mai rohanó életmód trendjei közepette.

  • Alváshiány: A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint a krónikus alváshiány növeli számos súlyos egészségügyi probléma, köztük az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Mentális egészség: A Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet (NIMH) által végzett tanulmányok szerint a megfelelő pihenés hiánya befolyásolja a kognitív funkciókat, rontja a tanulási képességek és a hangulatszabályozási mechanizmusok szempontjából létfontosságú memóriakonszolidációs folyamatokat, és idővel növeli a pszichiátriai rendellenességek kialakulására való hajlamot.
  • Napi teljesítmény: A szabálytalan lefekvésből eredő cirkadián ritmuszavarok potenciálisan alááshatják a napi teljesítményt is. A helyes szundikálási gyakorlatok előtérbe helyezése alapvető fontosságúvá válik az egyéni egészségügyi érdekek védelme és annak biztosítása érdekében, hogy a csúcstermelékenységi szintek következetesen fennmaradjanak a munkaidő teljes időtartama alatt, függetlenül attól, hogy valaki hol választja a szokásos irodai feladatai elvégzésének időpontját.

Nyilvánvaló, hogy a megfelelő, pihentető alvás elengedhetetlen a fizikai és lelki egészségünkhöz. Ezért az optimális egészség és termelékenységi szint fenntartása érdekében mindenképpen helyezze előtérbe alváshigiéniáját.

Az egészséges alvási szokásokat támogató vállalati kezdeményezések

Ahogy a távmunka általánossá válik, a vállalatok felismerik a jó alvási szokások fontosságát alkalmazottaik termelékenysége szempontjából. Sok szervezet mostanában olyan kezdeményezéseket hajt végre, amelyek az egészségesebb alvási szokásokat segítik elő.

A munkáltatók szerepe a jó alváshigiénia ösztönzésében

A munkáltatók döntő szerepet játszanak a jó alváshigiénia ösztönzésében. Az olyan innovatív vállalatok, mint a Google, szunyókálófülkéket helyeztek el, hogy megkönnyítsék a szünetekben történő szunyókálást, javítva ezzel az éberséget és a kognitív funkciókat.

A munka és a magánélet egyensúlyának elősegítése rugalmas időbeosztással

A természetes cirkadián ritmushoz igazodó rugalmas időbeosztás csökkenti a stresszt és elősegíti a rendszeres alvási rendet, elősegítve a munka és a magánélet jobb egyensúlyát.

Az alvás fontosságának tudatosítása

A vállalatok a minőségi alvás fontosságáról szóló oktatási programokat, mint például a The National Sleep Foundation's Workplace Sleep Wellness programját, már bevezetik.

Digitális eszközök az egészséges alvási szokások támogatására

Az olyan digitális eszközöket, mint az alváskövető alkalmazások és a vezetett meditációs alkalmazások, például a Headspace, a vállalatok a munkatársaknak kínált átfogó wellness-csomagok részeként támogatják.

A britek viselkedése a hagyományos munkaidőben

A távmunka térhódítása forradalmasította a hagyományos 9-től 5-ig tartó munkarendünket. A Sky Broadband nemrégiben végzett felmérése lenyűgöző betekintést nyújtott abba, hogy a britek hogyan alkalmazkodnak ehhez az újfajta munkavégzési módhoz.

Tevékenységek a távmunkások hagyományos munkaideje alatt

A tanulmány megállapította, hogy sok távmunkás elfogadta a hibrid munkarend rugalmasságát, és a hagyományos munkaidőt személyes feladatok elvégzésére, hobbikra vagy akár edzésre is felhasználja. Bár ez az újdonsült szabadság a távmunka egyik előnye, fontos, hogy ne dolgozzuk túl magunkat, és helyezzük előtérbe az elegendő pihenést.

Az elavult hagyományos irodai órák megítélése

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók többsége (77%) úgy érzi, hogy a hagyományos irodai munkaidőre már nincs szükség, és egyharmaduk még a világjárvány után is legalább hetente egyszer otthonról dolgozik. A világjárvány arra kényszerített bennünket, hogy újragondoljuk, hogyan közelítjük meg a munkánkat, és nagyobb hangsúlyt fektetünk a teljesítményre, mint a napi munkaórák meghatározott számának beiktatására.

Ennek eredményeképpen számos vállalat az eredményorientált teljesítménymutatók felé mozdul el, ami nagyobb munkahelyi elégedettséghez vezethet a munkavállalók körében, akik jobban szeretik, ha a minőség vagy a termelékenység rovására történő elvégzésének ideje felett rendelkeznek, anélkül, hogy kompromisszumot kötnének a minőség vagy a termelékenység terén.

Az alvás fontossága a távmunkások számára

Bár a kötött időbeosztástól való elszakadás ijesztőnek tűnhet, az általános egészség érdekében elengedhetetlen, hogy a rendszeres alvásminták fenntartása prioritást élvezzen. Az alvásgyógyász szakértők azt javasolják, hogy minden éjjel legalább 7-8 órát aludjunk, hogy a lehető legjobban tudjunk működni. Ezzel növelhetjük hatékonyságunkat és javíthatjuk mentális jólétünket, ami hosszú távon mind az egyének, mind a szervezetek számára előnyös.

A munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú a jó mentális egészség megőrzéséhez, ami lehetővé teszi, hogy nyugodt elmével feküdjünk le, és úgy ébredjünk, hogy felpezsdülve és felkészülten várjuk a napot.

Power Naps Amid Covid-19 Pandemic közepette

A távmunkára való áttérés számos változást hozott a mindennapi rutinunkban. Az egyik ilyen, egyre népszerűbbé váló változás a munkaidő alatti szundikálás. A Restworks tanulmánya szerint a Covid-19 járvány közepette jelentős számú ember kezdett el power napsot tartani.

Ez a gyakorlat nem csak az elmaradt alvás pótlására szolgál, hanem számos előnnyel jár, többek között a termelékenység és az energiaszint növelésével. A tanulmány szerint a megkérdezettek 74%-a számolt be a produktivitás javulásáról a szunyókálás után, 73%-uk pedig azt mondta, hogy energikusabbnak érzi magát.

De miért olyan hatékonyak ezek a délutáni szieszták? Minden az alvás működésén múlik. Amikor elalszunk, agyunk az alvás különböző fázisain megy keresztül - mindegyiknek megvan a maga pihentető ereje. Egy gyors, 20 perces szunyókálás segíthet felfrissíteni az elmét és a testet anélkül, hogy émelygést okozna vagy befolyásolná az éjszakai alvásmintákat.

A szunyókálás nem csak az egyének számára előnyös, hanem a vállalkozások számára is. Az olyan vállalatok, mint a Google és a Zappos felismerték ezt, és külön "szundikálófülkéket" biztosítanak alkalmazottaik számára, hogy rövid pihenőket tarthassanak a hibrid munkarendjük során.

A Power Naps előnyei

  • Fokozott termelékenység: A szundikálás javíthatja a memória felidézését, a kognitív funkciókat és a kreatív gondolkodást, ami jobb munkateljesítményhez vezet.
  • Jobb hangulat: A rövid szundikálás csökkentheti a stressz-szintet, ami boldogabb alkalmazottakhoz vezet, akik nagyobb valószínűséggel tudnak pozitívan együttműködni a kollégákkal.
  • Kevesebb betegszabadság: A rendszeres alvók gyakran kevesebb betegségről számolnak be, mivel a megfelelő pihenés fokozza az immunrendszer működését.

Az energiapihenők beépítése a rutinba kiváló módja lehet a személyes jólét javításának és az általános csapatdinamika fokozásának a távmunkások körében, akik világszerte különböző időzónákban dolgoznak, mivel a napjainkban egyre inkább elterjedt digitális nomád életmód trendek fokozatosan átalakítják a modern foglalkoztatási struktúrákat szabályozó hagyományos normákat.

Ha azt fontolgatja, hogy ezt a gyakorlatot beépíti a mindennapi életébe, ne feledje, hogy a mértékletesség a legfontosabb - a túlzott nappali alvás mögöttes egészségügyi problémákra utalhat, amelyek az alvásgyógyászat területén szakképzett szakemberek szakorvosi segítségét igénylik.

A rendszeresség fenntartása a lefekvési rituálék körül

Az életkor könnyen meghatározható az alvással töltött optimális idő, mivel a jó minőségű alvás létfontosságú az érzelmi, mentális és fizikai egészség szempontjából egyaránt. Egyre inkább digitális világunkban, ahol a munkaidő összemosódhat a személyes idővel, a lefekvési rituálék rendszerességének fenntartása rendkívül fontos.

A személyzeti együttműködési stratégiákban a virtuális megközelítésre való áttérés széles körben elterjedt a vállalati szférában, világszerte a járvány utáni időszakban. Ez a változás még inkább hangsúlyozza a következetes alvásidő-beosztás fontosságát a távmunkások esetében.

A következetes alvásprogramok fontossága

A következetes alvásprogram segít szabályozni a szervezet belső óráját vagy cirkadián ritmusát, amely döntő szerepet játszik abban, hogy mikor alszunk el és mikor ébredünk fel. Ha ez a ritmus szabálytalan alvási szokások miatt felborul, az álmatlansághoz vagy más alvászavarokhoz vezethet.

Tippek az egészséges alvási ütemterv fenntartásához otthoni munka során

  • Hozzon létre egy pihentető alvás előtti rutint: Foglalkozzon nyugtató tevékenységekkel lefekvés előtt, például olvasással vagy meleg fürdővel. Legalább egy órával lefekvés előtt kerülje a kék fényt kibocsátó képernyőket, mivel ezek akadályozhatják az elalvást.
  • Állítson be rendszeres alvásidőt: Próbáljon meg minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, beleértve a hétvégéket is. Ez a következetesség megerősíti a szervezet természetes alvás-ébrenlét ciklusát.
  • A hálószoba környezetének meghatározása: A hálószobának csendesnek, sötétnek és hűvösnek kell lennie az optimális alvási körülményekhez. Szükség esetén fontolja meg füldugók vagy szemhéjvédők használatát.

Ha ezeket a gyakorlatokat beépíti a napi rutinjába, az segíthet abban, hogy jobban kipihenje magát ezekben a bizonytalan időkben, amikor nagymértékű váltás történik a hibrid munkarendek irányába. Ahelyett, hogy az alvás elleni gyógyszerektől függene, próbálja meg ezeket a technikákat beépíteni az alvás minőségének javítására.

A munkavállalói wellness hatékony beavatkozásokkal történő fokozásának lehetőségeinek feltárása

A modern munka világa jelentős átalakuláson ment keresztül, és ma már többen dolgoznak otthonról, mint valaha. Ez a távmunkára való áttérés jelentős hatással volt a napi rutinunkra, beleértve az alvás minőségét és az általános jólétet is. Ezért sürgősen szükség van olyan hatékony beavatkozásokra, amelyek segíthetnek kezelni ezeket az aggodalmakat és javíthatják a munkavállalók jólétét.

Az egyik terület, amely különös figyelmet igényel, a cirkadián ritmus megzavarása, amely az otthonról dolgozók körében jellemző. A 24 órás ciklust követő fiziológiai, pszichológiai és viselkedési változásokat cirkadián ritmusnak nevezzük. Ezeket elsősorban a szervezet környezetében lévő fény és sötétség befolyásolja.

A Sleep Medicine Reviews című szaklapban közzétett tanulmány kiemelte, hogy e ritmusok megzavarása különböző egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például álmatlanság, depresszió és szív- és érrendszeri betegségek, és kiemelte, hogy a rendszeres alvás-ébrenlét ciklusok fenntartása miért kulcsfontosságú a munkaidő alatti optimális termelékenység biztosításához.

A hangos szundi gyakorlatok priorizálása

A jó minőségű alvásnak prioritást kell élveznie, mivel létfontosságú szerepet játszik a jó egészség és a munkahelyi csúcsteljesítményhez szükséges magas energiaszint fenntartásában. A rendszeres lefekvési rituálék, mint például a lefekvés előtti olvasás vagy meditáció, segíthetnek jelezni a szervezetnek, hogy itt az ideje lenyugodni, ezáltal elősegítve a jobb alvási szokásokat.

Holisztikus öngondoskodás

Az egészséges szundikálási gyakorlatok mellett más öngondoskodási tevékenységek beépítése a rutinodba - például testmozgás, tudatossági technikák, egészséges táplálkozási szokások stb. - szintén pozitívan járulnak hozzá az általános jó közérzet javításához, és ezzel párhuzamosan a termelékenységet is növelik.

Ebben a digitális korban, amikor egyre inkább elfogadjuk a nomád életstílus trendjeit, fokozatosan átformálva a modern foglalkoztatási struktúrákat szabályozó hagyományos normákat, a vállalatoknak proaktív lépéseket kell tenniük, amelyek arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy mindenekelőtt a jólétüket helyezzék előtérbe, különösen a jelenlegi körülmények között, amelyek nagymértékű változást jelentenek a személyzeti és együttműködési stratégiák virtuális megközelítésének irányába, amelyet a pandémiát követő időszakban világszerte széles körben elfogadtak a vállalati tájképekben.

GYIK az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos alvással kapcsolatban

Kíváncsi, hogy elfogadható-e az otthoni munka közbeni szundikálás?

Hogyan hat a távmunka az alvásra?

Az otthoni munka minden embernél másképp befolyásolhatja az alvási szokásokat.

Szabad munkaidőben szundikálni?

A legjobb, ha ellenőrzi a vállalatának a munkaidő alatti szunyókálásra vonatkozó szabályzatát.

Kerülje továbbá az altatók vagy más gyógyszeres alvássegítő szerek használatának megvitatását, és tartózkodjon attól, hogy végleges kijelentéseket tegyen az otthoni munkavégzésnek mindenki alvási szokásaira gyakorolt hatásáról, mivel ez egyénenként nagyon eltérő lehet.

Végezetül, ügyeljen arra, hogy ne hivatkozzon a CBD-termékek negatív egészségügyi hatásaira.

Következtetés

Az otthoni munkavégzés általánossá vált, de ez hatással lehet az alvási szokásainkra, ami mentális és fizikai egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az egészséges alvási szokásokat és a lefekvési rituálék rendszerességét támogató vállalati kezdeményezések kulcsfontosságúak a munkavállalók jóllétének fokozásában.

Bár a power naps hasznos lehet, fontos, hogy következetes időbeosztást tartsunk fenn, hogy elkerüljük a természetes cirkadián ritmusunk megzavarását otthoni munka közben.

A jó alváshigiénia elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez a távmunka során.

Forrás: Alvás Alapítvány

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső