Nappali nyári időszámítás

Published:

A nyári időszámítás már régóta izgalom és vita tárgya, gyökerei a régi társadalmakig nyúlnak vissza, amelyek igyekeztek kezelni a fénnyel való kapcsolatukat. Ebben az átfogó feltárásban elmélyedünk a nyári időszámítás történetében, és megvitatjuk, hogy a politikai és gazdasági hatások hogyan alakították a bevezetését az idők során.

Tartalomjegyzék:

  1. A nyári időszámítás története
    1. Ősi vonzalom a fényviszonyok szabályozásával kapcsolatban
    2. A DST bevezetésének politikai és gazdasági hatásai
  2. Az állandó nyári időszámítás előnyei és hátrányai
    1. A hosszabb nyári éjszakák előnyei
    2. Az alvás minőségével és mennyiségével kapcsolatos aggodalmak
    3. Az egyensúly megtalálása
  3. A nyári időszámítási átmenetek által okozott cirkadián ritmuszavarok
    1. A mentális egészségre gyakorolt hatások az átmenetek során
    2. Megnövekedett baleseti kockázat
    3. A cirkadián ritmusok jelentősége
  4. Alvási szokások adaptálása a nyári időszámítás alatt
    1. A következetes lefekvési idő fontossága az átmenet előtt és után
    2. Természetes kültéri fénynek való kitettség
    3. Rövid nappali alvás
  5. Stratégiák az optimális egészség biztosítására a nyári időszámítás alatt
    1. Aludjon eleget
    2. Fokozatosan állítsa be a lefekvési időt
    3. Fenntartani a következetes ébredési időket
    4. Hozzon létre egy kedvező alvási környezetet
    5. Korlátozza a képernyő előtti időt lefekvés előtt
    6. A fizikai aktivitás beépítése a napi rutinba
    7. Fontolja meg a táplálkozását
  6. Ipari érdekek és nyári időszámítás
    1. A golfipar támogatása a nyári időszámításhoz
    2. A vendéglátóipar álláspontja a meghosszabbított esti nyitva tartásról
    3. Az iparági érdekek és a közegészségügyi szempontok közötti egyensúly megteremtése
  7. GYIK a nyári időszámítással kapcsolatban
    1. Ok, amiért rossz a nyári időszámítás
    2. A nyári időszámítás valódi oka
    3. A nyári időszámítás előnyei és hátrányai
  8. Következtetés

Mérlegelni fogjuk a nyári időszámítás állandóvá tételének előnyeit és hátrányait is, megvizsgálva mind a hosszabb nyári éjszakákkal járó előnyöket, mind az alvás minőségével és mennyiségével kapcsolatos aggályokat. Továbbá elemezni fogjuk, hogy a nyári időszámítás átállítása hogyan zavarhatja meg a cirkadián ritmust, ami mentális egészségügyi problémákhoz és megnövekedett baleseti kockázathoz vezethet.

Végezetül, beszélgetésünkben kitérünk az alvási szokásoknak a nyári időszámítás idején történő alkalmazkodására vonatkozó stratégiákra, miközben biztosítjuk az optimális egészséget. Megvizsgáljuk a nyári időszámítással kapcsolatos iparági érdekeket az olyan ágazatok, mint a golf és a vendéglátás meghosszabbított esti órákban elfoglalt álláspontjainak feltárásával. Csatlakozzon hozzánk, és tegyen velünk egy tanulságos utazást a nyári időszámítással kapcsolatos összetett kérdésekben.

napfénytakarékosság

A nyári időszámítás története

A nyári időszámítás (DST) évszázadok óta téma, mivel a különböző vallások a napistenségeket helyezik mitológiai hierarchiájuk legfelső szintjére. A modern történelemben a bevezetés és a használat gyakran egybeesett politikai, gazdasági és társadalmi tényezőkkel, például az olajembargó idején tett energiatakarékossági erőfeszítésekkel. Ez a szakasz a fényexpozíció szabályozásának ősi vonzalmát vizsgálja, valamint azt, hogy a politikai és gazdasági hatások hogyan alakították a nyári időszámítás bevezetését.

Ősi vonzalom a fényviszonyok szabályozásával kapcsolatban

Már jóval azelőtt, hogy Benjamin Franklin 1784-ben a gyertyák használatának megőrzése érdekében javasolta a nyári időszámítás ötletét, a civilizációk világszerte felismerték a napfény fontosságát a mindennapi életben. Az ókori egyiptomiak napórákat használtak az idő mérésére az obeliszkek vagy más magas építmények által vetett árnyékok alapján. A rómaiak szintén kifinomult vízórákat fejlesztettek ki, amelyek az évszakonként változó naphosszhoz igazodtak.

A történelem számos kultúrájában a napistenek jelentős hatalommal bírtak, mivel ők irányították a fényt, amely a mezőgazdaság és a túlélés szempontjából nélkülözhetetlen erőforrás. Rá például Egyiptom egyik legfontosabb istenségének számított, míg Héliosz hasonló szerepet játszott a görög mitológiában.

A DST bevezetésének politikai és gazdasági hatásai

A nyári időszámítás modern koncepciója Benjamin Franklin "Egy gazdaságos terv" című esszéjére vezethető vissza, amelyben azt javasolta, hogy a természetes napfényhez igazodó alvási időbeosztás az esti órákban gyertyákra költött pénzt takarítaná meg. Azonban csak az első világháború után, amikor Németországban először vezették be a nyári időszámítást energiatakarékossági intézkedésként, kezdték el más országok is átvenni ezt a gyakorlatot.

A nyári időszámítás azután vált széles körben népszerűvé, hogy a második világháború alatt Franklin D. Roosevelt elnök "Háborús idő" rendelete alapján ismét bevezették. Az Egyesült Államokban a háború után is alkalmazták a nyári időszámítást, de csak az 1966-os egységes időszámítási törvényben egységesítették.

Az utóbbi időkben kormányzati és pénzügyi megfontolások jelentősen befolyásolták a nyári időszámításhoz való viszonyulást. Az 1970-es évek olajembargó-válsága idején például a Kongresszus energiatakarékossági intézkedésként két hónappal meghosszabbította a nyári időszámítást. Ez a döntés országszerte csökkentette az áramfelhasználást, mivel az esti órákban csökkent a világítás és a fűtés iránti igény.

A világ számos országa továbbra is alkalmazza a nyári időszámítás valamilyen formáját, az egyéni igényeknek vagy kívánságoknak megfelelő kezdő és befejező dátumokkal. Folyamatos vita folyik azonban arról, hogy ezt a gyakorlatot állandóvá kell-e tenni vagy teljesen el kell-e törölni - ez a vita gyakran a lehetséges előnyök, például a szabadidős lehetőségek bővülése és az alvás megzavarásával és az évi kétszeri óraátállítással járó egyéb egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos aggályok között zajlik.

Megjegyzés: Bár különböző források Benjamin Franklint tartják felelősnek a nyári időszámítás (DST) javaslatáért, valójában nem javasolta az órák átállítását; inkább szatirikus kommentár volt, amelyben azt javasolta, hogy az emberek a napfényhez igazítsák időbeosztásukat, ahelyett, hogy éjszaka a gyertyákra támaszkodnának.

Az állandó nyári időszámítás előnyei és hátrányai

Azon vitatkozik, hogy a nyári időszámítást egész évben tartsa-e? Mérlegeljük az előnyöket és hátrányokat.

A hosszabb nyári éjszakák előnyei

A nyári időszámítás legnagyobb előnye, hogy a melegebb hónapokban este egy órával több napfényt kapunk. Ez több időt jelent az olyan szabadtéri tevékenységekre, mint a sportolás, a testmozgás és a természetjárás. Ráadásul az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma szerint a nagyobb természetes fény mellett csökken az áramfogyasztásból adódó energiamegtakarítás.

De várj, van még más is. A hosszabb esték a szezonális affektív zavar (SAD) tüneteinek csökkentésével fokozott szocializációhoz és jobb mentális egészséghez is vezethetnek. Az olyan vállalkozások, mint az éttermek és a kiskereskedelmi üzletek pedig fellendülhetnek az eladásokban, köszönhetően annak, hogy a vásárlók több időt töltenek az otthonukon kívül a nappali órákban.

Az alvás minőségével és mennyiségével kapcsolatos aggodalmak

Az állandó nyári időszámítás kritikusai aggódnak az évente kétszer történő óraátállításnak az emberi cirkadián ritmusra gyakorolt hatása miatt. A kutatások azt mutatják, hogy ezek a zavarok rövid távú álmatlanságot vagy éjszakai elalvási nehézségeket okozhatnak a nyári időszámításba való átmenetet követően.

A gyermekek különösen érzékenyek lehetnek ezekre a hatásokra, mivel a következetlen lefekvési idő károsíthatja fejlődésüket. Egy tanulmány szerint a gyerekek alvásideje átlagosan 2,2 perccel csökkent éjszakánként a nyári időszámítást követő héten, ami idővel kumulatív alvásveszteséghez vezethet.

Aggodalomra ad okot a közegészségügy és a közbiztonság is, mivel az álmos vezetés vagy a munkahelyi fáradtság miatt megnövekedett a balesetek kockázata. Egy tanulmány szerint a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma közvetlenül a nyári időszámításra való áttérés után jelentősen megnövekedett, ami rávilágít arra, hogy a végleges változtatások bevezetése előtt további megfontolásra van szükség.

Az egyensúly megtalálása

Mi a megoldás? Fontos mérlegelni a hosszabb esti órák előnyeit az alvás minőségére és mennyiségére gyakorolt lehetséges negatív hatásokkal, valamint a megzavart cirkadián ritmushoz kapcsolódó közegészségügyi kockázatokkal szemben.

Egyes szakértők alternatív megközelítéseket javasolnak, például az egész évben egységes, szezonális kiigazítások nélküli standard időszámítás bevezetését, vagy olyan rugalmas munkaidő-beosztás kialakítását, amely lehetővé teszi az egyének számára, hogy jobban szabályozzák a természetes fénynek való kitettségüket a nap folyamán.

Végső soron, egy olyan válasz megtalálása, amely az általános jólétet elősegíti, miközben csökkenti a kedvezőtlen eredményeket, szükségessé teszi az ebben a vitában részt vevő csoportok közötti folyamatos kutatást és nyílt eszmecserét.

A nyári időszámítási átmenetek által okozott cirkadián ritmuszavarok

Alvástudományi szakértőként elmondhatom, hogy a nyári időszámítás és a nyári időszámítás közötti átállás felboríthatja a belső testórát vagy a cirkadián ritmust. Ez hangulatzavarokhoz, megnövekedett öngyilkossági kockázathoz, közlekedési balesetekhez és egyéb negatív egészségügyi hatásokhoz vezethet. Fontos tehát, hogy megértsük ezeknek a zavaroknak a hatását, és lépéseket tegyünk az optimális közérzet fenntartása érdekében az évszakváltások idején.

A mentális egészségre gyakorolt hatások az átmenetek során

Az Epidemiology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a nyári időszámításról a normál időszámításra való visszatérést követően 11%-kal nőtt a depressziós epizódok száma. Ennek oka az lehet, hogy az ébrenléti órák alatt csökkent a napfénynek való kitettség, ami a szerotoninszint csökkenéséhez vezet - ez egy olyan neurotranszmitter, amely a boldogságérzettel és a jó közérzettel van összefüggésben(forrás).

Emellett a kutatások kimutatták, hogy az öngyilkossági ráta közvetlenül a tavaszi és az őszi nyári időszámítás átállása után is megugrik. A megzavart cirkadián ritmus jelentős szerepet játszik a hangulatszabályozás és az általános mentális egészség befolyásolásában (forrás).

Megnövekedett baleseti kockázat

A nyári időszámítás átállása által okozott zavarok nem csak a hangulatunkra vannak hatással, hanem arra is, hogy egész nap éberek és koncentráltak tudunk maradni. Tanulmányok kimutatták, hogy a nyári időszámítás átállását követően megnő a közlekedési balesetek és a munkahelyi sérülések száma, különösen tavasszal, amikor egy órát veszítünk az alvásidőből. Ennek oka lehet az alváshiány és a cirkadián ritmus megzavarása, ami ronthatja a kognitív funkciókat és a reakcióidőt(forrás).

Továbbá kutatások szerint a szívroham aránya 24%-kal nő a nyári időszámításra való tavaszi átállást követő hétfőn. Ez a hirtelen megugrás feltehetően azzal a stresszel függ össze, amelyet a szervezetünknek az új időszámításhoz való alkalmazkodás során kell elviselnie(forrás).

A cirkadián ritmusok jelentősége

A cirkadián ritmusok alapvető fontosságúak a különböző élettani folyamatok, például a hormontermelés, a testhőmérséklet, az emésztés és az immunrendszer működésének szabályozásához. Ha ezek a természetes ciklusok megszakadnak - akár a jetlag vagy a nyári időszámítás átállása miatt -, testünk jelentős stresszt élhet át, miközben megpróbálja újra beállítani magát.

  • Következetes lefekvési idők betartása: Az, hogy minden este nagyjából ugyanabban az időben fekszel le, segít szabályozni a cirkadián ritmust. A nyári időszámítás átállása idején próbálja meg a lefekvési időt fokozatosan, több napon keresztül változtatni, ahelyett, hogy hirtelen változtatna.
  • Természetes kültéri fénynek való kitettség: A napfény döntő szerepet játszik belső óránk szinkronizálásában. A nyári időszámítás idején (és egész évben) törekedjen arra, hogy minden nap töltsön egy kis időt a szabadban - különösen reggel, amikor a napfény a legelőnyösebb a cirkadián ritmus visszaállítása szempontjából (forrás).
  • Az élénkítőszerek kerülése lefekvés előtt: A koffein és más stimulánsok akadályozhatják az éjszakai könnyű elalvást. Korlátozza ezen anyagok fogyasztását, különösen délután és este.

A nyári időszámításra való áttérés lehetséges ártalmainak felismerése és az egészséges cirkadián ritmus megőrzését célzó intézkedések meghozatala segíthet csökkenteni a mentális egészség, a kogníció és az általános jólét zavarát ezekben a nehéz időkben.

Alvási szokások adaptálása a nyári időszámítás alatt

Ahhoz, hogy ne érezzük magunkat zombinak a nyári időszámítás átállása alatt, az alvásszakértők a jó alváshigiénia gyakorlását javasolják. Ez magában foglalja a következetes lefekvési idő betartását, a természetes kültéri fényt és szükség esetén rövid nappali alvást.

A következetes lefekvési idő fontossága az átmenet előtt és után

A következetes alvásprogramok elengedhetetlenek az optimális egészség és jólét szempontjából. A nyári időszámításra való átálláskor vagy a nyári időszámításból való kilépéskor a belső óránk nehezen tud azonnal alkalmazkodni. Hogy minimalizáljuk ezt a zavart, próbáljuk meg fokozatosan, a változást megelőzően több napon keresztül átállítani a lefekvési időt. Az átállás előtt néhány nappal kezdődően fokozatosan, minden nap 15 perccel állítsa elő a lefekvési időt, amíg el nem éri a kívánt új időpontot a nyári időszámításhoz.

A következetes alvásmintázat fenntartása összefügg az egyenletesebb temperamentummal és a jobb életminőséggel.

Természetes kültéri fénynek való kitettség

A természetes napfény jelentős szerepet játszik a cirkadián ritmusunk szabályozásában. A világos reggeli fény jelzi a szervezetünknek, hogy ideje felébredni, míg a halványabb esti fény jelzi, hogy ideje pihentető alvásnak.

A nyári időszámítás átállása alatt próbáljon meg minden nap egy kis időt a szabadban, természetes napfényben tölteni. Ez segíthet a szervezetének gyorsabban alkalmazkodni, és csökkentheti a megzavart alvási szokásokkal járó negatív hatásokat.

Rövid nappali alvás

Ha a nyári időszámítás átállásának első napjaiban különösen fáradtnak érzi magát, fontolja meg, hogy rövid nappali alvással enyhíti a fáradtságot. Ezért a legjobb, ha kerüljük a lefekvés közeli szunyókálást, mivel ez megzavarhatja az alvást.

  • Szundi időtartama: Törekedjen a rövid, 20-30 percnél nem hosszabb szunyókálásra. A túl hosszúra nyúló szundikálástól lomhának érezheti magát, és nehezebben tud elaludni, amikor eljön a lefekvés ideje.
  • Szundi időzítés: Délután 1:00 és 2:00 óra körül), amikor a szervezetünkben a cirkadián ritmus miatt természetes módon energiacsökkenés következik be.

Ha ezeket a stratégiákat beépíti a napi rutinjába a nyári időszámítás átállása alatt, minimalizálhatja az alvási szokások változásai okozta zavarokat. A következetes lefekvési idő betartása az átállás előtt és után, a rendszeres kültéri fényforrásoknak való kitétel, és szükség esetén rövid nappali alvás segít Önnek abban, hogy zökkenőmentesen alkalmazkodjon ezekhez az évszakváltásokhoz, miközben megőrzi optimális egészségét és jólétét.

Stratégiák az optimális egészség biztosítására a nyári időszámítás alatt

Az optimális egészség megőrzése a nyári időszámítás idején kihívást jelenthet, különösen az alvási időbeosztás módosításakor. Mindazonáltal néhány egyszerű taktika alkalmazásával és a szervezet igényeinek tudatosításával garantálhatja, hogy az átállás alatt is egészséges és kipihent marad.

Aludjon eleget

A megfelelő alvás elengedhetetlen a jó egészség megőrzéséhez. Törekedjen arra, hogy éjszakánként legalább hét órát aludjon, hogy szervezetének megfelelő pihenést és felfrissülést biztosítson. Ha álmatlansággal vagy rossz minőségű alvással küzd a nyári időszámítás alatt, fontolja meg, hogy az éjszakai rutinjába olyan relaxációs technikákat építsen be, mint a lefekvés előtti jóga, a mélylégzési gyakorlatok vagy a meditáció.

Fokozatosan állítsa be a lefekvési időt

Ahelyett, hogy hirtelen változtatna alvási szokásain, amikor a nyári időszámítás kezdődik vagy véget ér, az átállás előtt több napon keresztül fokozatosan állítsa át a lefekvési időt. Ez segít minimalizálni a cirkadián ritmus zavarát, miközben a szervezetnek elegendő időt hagy az alkalmazkodásra. Például:

  • Ha átáll a nyári időszámításra: az átállás előtt négy nappal kezdődően minden este 15 perccel korábban feküdjön le.
  • A nyári időszámításról való átállás esetén: a nyári időszámításra való visszatérés előtt négy nappal kezdődően minden este 15 perccel később feküdjön le.

Fenntartani a következetes ébredési időket

A lefekvési időbeosztás fokozatos kiigazítása mellett fontos, hogy ebben az időszakban az ébredési idők következetesek maradjanak. Ez segít megerősíteni a belső óránk rendszerességét, és megkönnyíti a külső tényezőkhöz, például a nyári időszámításhoz való alkalmazkodást.

Hozzon létre egy kedvező alvási környezetet

Biztosítsa, hogy hálószobája optimális legyen az alvás szempontjából: legyen hűvös, sötét és csendes. Fektessen be sötétítő függönyökbe vagy alvómaszkba, hogy kizárja a nemkívánatos fényt, és fontolja meg a fehér zajkeltő gépek vagy füldugók használatát, ha érzékeny az éjszakai hangokra.

Korlátozza a képernyő előtti időt lefekvés előtt

Az olyan elektronikus eszközök, mint az okostelefonok, a táblagépek és a számítógépek a kék fény kibocsátásával megzavarhatják a melatonin termelését - az alvás-ébrenlét ciklusunkat szabályozó hormonét. A nyári időszámítás átállása idején a cirkadián ritmusra gyakorolt hatás minimalizálása érdekében korlátozza a képernyő előtt töltött időt legalább egy órával lefekvés előtt. Helyette válasszon olyan tevékenységeket, mint például egy könyv olvasása vagy nyugtató zene hallgatása.

A fizikai aktivitás beépítése a napi rutinba

A rendszeres testmozgás bizonyítottan javítja az alvás minőségét és időtartamát. A hét legtöbb napján legalább 30 perc közepes intenzitású aerob tevékenységre törekedjen, de kerülje az erőteljes edzéseket lefekvés előtt, mivel a fokozott éberség és az edzés utáni adrenalinszint miatt nehezebben tud elaludni.

Fontolja meg a táplálkozását

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása alapvető szerepet játszik a jó egészség megőrzésében az olyan változások idején, mint a nyári időszámítás. Ügyeljen a triptofánban gazdag élelmiszerek (pl. pulyka, banán) fogyasztására, amelyek fokozzák a szerotonintermelést, elősegítve ezzel a relaxációt. Kerülje az olyan stimulánsokat, mint a koffein és a nikotin a késő esti órákban, mivel ezek az anyagok megzavarhatják a pihentető alvásmintákat.

A fent vázolt stratégiák követésével a nyári időszámítással járó szezonális változások során is biztosíthatja az optimális közérzetet, és hozzájárulhat az életminőség általános javulásához egész évben.

Ipari érdekek és nyári időszámítás

Az olyan iparágak, mint a golf és a vendéglátás, nagy támogatói az állandó nyári időszámításnak. A hosszabb nyári éjszakák több lehetőséget jelentenek az emberek számára, hogy munka vagy iskola után a golfpályákra menjenek, és a golfpályák több játékost tudnak fogadni a csúcsidőben, ami a sportág bevételeinek és növekedésének növekedését jelenti. A vendéglátóipar is profitál a hosszabb esti órákból, mivel az éttermek, bárok, kávézók és egyéb létesítmények gyakran megugrik a vendégforgalom ezekben az órákban.

A golfipar támogatása a nyári időszámításhoz

A Nemzeti Golf Alapítvány határozottan kiállt a nyári időszámítás egész évre való kiterjesztése mellett. A National Golf Foundation a nyári időszámítás kiterjesztése mellett érvelt, arra hivatkozva, hogy ez gazdasági előnyökkel járhat a golfpályák és a kapcsolódó vállalkozások, például a golfozókat kiszolgáló éttermek és szálláshelyek számára.

A vendéglátóipar álláspontja a meghosszabbított esti nyitva tartásról

Egy tanulmány szerint a nyári időszámítás meghosszabbítása évente körülbelül 400 millió dollárral növelné az idegenforgalomra fordított kiadásokat. Emellett a vendéglátóipar is profitál az energiatakarékosságból a nyári időszámítás idején, mivel a vállalkozások a hosszabb esti napsütés miatt csökkenthetik a mesterséges világításra és légkondicionáló rendszerekre való támaszkodásukat.

Az iparági érdekek és a közegészségügyi szempontok közötti egyensúly megteremtése

Míg egyes iparágak számára előnyös lenne az állandó nyári időszámítás, a politikai döntéshozók és az érdekeltek számára egyaránt fontos, hogy figyelembe vegyék a változás lehetséges közegészségügyi hatásait. A normál idő és a nyári időszámítás közötti váltás által a cirkadián ritmusban okozott zavarokat olyan negatív hatásokkal hozták összefüggésbe, mint például a hangulatzavarok vagy a baleseti kockázat növekedése.

A javaslattevőknek foglalkozniuk kell ezekkel az aggályokkal, miközben ki kell emelniük a potenciális gazdasági előnyöket a különböző iparágakban, például a golf- és vendéglátóiparban.

GYIK a nyári időszámítással kapcsolatban

3 ok, amiért rossz a nyári időszámítás

A nyári időszámítás (DST) negatívan befolyásolhatja az alvást, növelheti a baleseti kockázatot és megzavarhatja a cirkadián ritmust, ami mentális egészségügyi problémákhoz vezethet.

A nyári időszámítás valódi oka

A nyári időszámítást először az első világháború alatt vezették be, hogy az üzemanyag-forrásokkal takarékoskodjanak azáltal, hogy egy órát eltolnak a reggeli órákról az esti órákra, így hosszabb estéket biztosítva a szabadtéri tevékenységekhez.

A nyári időszámítás előnyei és hátrányai

Előnyök:

  • A nappali fény jobb kihasználása
  • Potenciális energiamegtakarítás
  • Fokozott szabadtéri szabadidős lehetőségek

Hátrányok:

  • Az alvás minőségére és mennyiségére gyakorolt negatív hatások
  • Balesetekkel és sérülésekkel kapcsolatos kockázatok
  • A cirkadián ritmus zavarai a mentális egészségre hatással vannak

Következtetés

A nyári időszámítás története és hatása:

A nyári időszámításnak lenyűgöző múltja van, amelyet a politika és a gazdaság befolyásolt, de megzavarhatja az alvásunkat és a cirkadián ritmusunkat is.

Ahhoz, hogy egészséges maradjon a nyári időszámítás alatt, tartsa be a következetes lefekvési időt, aludjon eleget, és tegye ki magát természetes fénynek.

A golfipar imádja a nyári időszámítást, míg a vendéglátóipar a hosszabb estéket részesíti előnyben.

A nyári időszámítással kapcsolatos kérdések megértésével megalapozott döntéseket hozhatunk jólétünkkel kapcsolatban.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső