Diéta és alvás

Published:

Az étkezés és az alvás közötti bonyolult kapcsolat felismerése alapvető fontosságú mindazok számára, akiknek célja, hogy javítsák általános jólétüket. A nap folyamán hozott étkezési döntéseink jelentősen befolyásolhatják az alvás minőségét, vagy elősegítik a mély, pihentető alvást, vagy zavaró alvásproblémákhoz vezetnek.

Tartalomjegyzék:

  1. Az étrend és az alvás közötti kapcsolat
    1. Hogyan befolyásolják a magas szénhidráttartalmú ételek az alvás minőségét?
    2. Az alacsony rosttartalmú étrend hatása a mély pihentető alvásra
  2. Az alvásminőséget javító étrendi minták
    1. A mediterrán étrend előnyei az alvás minőségére
    2. A DASH diéta szerepe az alvás javításában
  3. Élelmiszerek, amelyek megzavarják az alvást
    1. A magas fehérjetartalmú élelmiszerek hatása az alvásmintákra
    2. A fűszeres ételek lefekvés előtti fogyasztásával kapcsolatos kockázatok
  4. Rejtett koffeinforrások és hatásuk az Ön Zzz-jára
    1. A koffein gyanútlan forrásai a mindennapi élelmiszerekben
  5. Alkohol és alvás: Alkohol és alkohol: zavaró kombináció
    1. Az alkohol hatása a REM alvásra
    2. Tippek a jobb alváshigiéniához alkoholfogyasztás mellett
  6. Irányelvek az alvás javításához
    1. Kerülje a zsíros/magas fehérjetartalmú ételeket lefekvés előtt
    2. Cut Off koffein bevitel délutáni órákban
    3. Kövesse a kiegyensúlyozott, rostban gazdag étrendet
  7. Az egészséges éjszakai szokásokat elősegítő gazdag élelmiszercsoportok
    1. Kiwik: A Sleep Superfood
    2. A cseresznye ereje az alvásminőség javításában
  8. A fogyasztás időzítése és választása
    1. Az étkezések időzítésének fontossága
    2. Egészséges élelmiszer-választás
    3. Kerülje a késő esti nassolást
  9. GYIK az étrenddel és az alvással kapcsolatban
    1. Mi a helyzet a diétával és az alvással?
    2. A diéta megzavarhatja az alvásodat?
    3. Miért fontos a megfelelő étrend és alvás?
    4. Mi a helyzet a CBD-vel és az alvással?
    5. Biztonságos a gyógyszerek és az altatók keverése?

Ebben az átfogó útmutatóban elmélyedünk abban, hogy a magas szénhidráttartalmú ételek és a rostban szegény étrend hogyan hat az éjszakai pihenésre. Olyan étrendi megközelítéseket is megvizsgálunk, mint a mediterrán és a DASH-diéta, amelyekről ismert, hogy javítják az alvás minőségét.

Ezeken túl felfedezheted, hogy bizonyos ételek, például a magas fehérjetartalmúak vagy a fűszeresek hogyan zavarhatják meg az alvást. Emellett fényt derítünk a rejtett koffeinforrásokra is, amelyek titokban szabotálhatják a jó éjszakai pihenésre tett kísérleteit.

Kitérünk a gyakran figyelmen kívül hagyott alkohol és az alvás kapcsolatára is, útmutatást adunk a jobb alvást elősegítő táplálkozási terv optimalizálásához, meghatározzuk az egészséges éjszakai szokások szempontjából előnyös, tápanyagokban gazdag élelmiszercsoportokat, és betekintést nyújtunk a fogyasztás időzítésébe és megválasztásába. Az étrenddel és az alvással kapcsolatos ezen ismeretek birtokában Ön képessé válik arra, hogy megalapozott döntéseket hozzon a minőségi pihenés elérése érdekében minden éjszaka.

diéta és alvás

Az étrend és az alvás közötti kapcsolat

A helyes táplálkozás és a minőségi alvás elengedhetetlen az általános egészséghez. E két elem kombinálása erősebb fizikumot, jobb mentális állapotot, megnövekedett energiaszintet és fokozott kognitív teljesítményt eredményezhet. Mind a táplálkozás, mind az alvás bonyolult, egymásba fonódó rendszerek, amelyek nagy hatással vannak egymásra.

Hogyan befolyásolják a magas szénhidráttartalmú ételek az alvás minőségét?

A magas szénhidráttartalmú étkezés előnyösnek tűnhet a vacsora szempontjából, de valójában negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét. A szénhidrátban gazdag ételek lefekvéshez közeli fogyasztása összefüggésbe hozható az alvásminőség romlásával. Ennek oka, hogy az ilyen étkezések ingadozásokat okozhatnak a vércukorszintben, ami megzavarja a természetes cirkadián ritmusunkat - a belső órát, amely az alvási szokásainkat szabályozza.

Az alacsony rosttartalmú étrend hatása a mély pihentető alvásra

A másik oldalról viszont a rostszegény és telített zsírban gazdag étrend a mély, pihentető alvás csökkent mennyiségével is összefüggésbe hozható - ez az alvás legfontosabb szakasza, amelyben a szervezetünk helyreállítja magát a napi kopásból és elhasználódásból. A The American Journal Of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett kutatás szerint azok az emberek, akik kevesebb élelmi rostot fogyasztanak, általában kevesebb időt töltenek az alvásnak ebben a fiatalító fázisában.

Lényegében az, hogy mit eszünk, közvetlenül befolyásolja, hogy mennyire jól szundikálunk éjszaka. A makrotápanyagok (szénhidrátok, zsírok és fehérjék) megfelelő egyensúlya a mikrotápanyagok (vitaminok és ásványi anyagok) megfelelő bevitelével együtt nagymértékben javíthatja nem csak az éjszakai pihenésünk mennyiségét, hanem minőségét is.

Az alvásminőséget javító étrendi minták

Bizonyos táplálkozási minták jelentősen javíthatják az alvást, mivel bizonyos típusú élelmiszerekre helyezik a hangsúlyt.

A mediterrán étrend előnyei az alvás minőségére

A mediterrán étrend, amely a friss gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonákra és egészséges zsírokra, például olívaolajra és halra összpontosít, összefüggésbe hozható az alvás minőségének javulásával. Ez valószínűleg azért van így, mert ezek az élelmiszerek gazdagok olyan alapvető tápanyagokban, amelyek segítenek a melatonin szabályozásában - ez a hormon létfontosságú a belső óránk vagy cirkadián ritmusunk szabályozásában.

  • Gyümölcsök: A cseresznye természetes módon növeli a melatoninszintet.
  • Zöldségek: Magas rosttartalmú és alacsony glikémiás indexű szénhidrátok, amelyek elősegítik a jobb alvást.
  • Olajos halak: Mindkettő a szerotonin - egy olyan neurotranszmitter, amely segít szabályozni az alvási ciklusokat - fokozott termelésével jár együtt.

A DASH diéta szerepe az alvás javításában

A mediterrán diéta mellett a DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéta is pozitívan járul hozzá az alvás javításához. A DASH-diéta a sovány fehérjék, gyümölcsök és zöldségek fogyasztását hangsúlyozza a nátriumbevitel csökkentése mellett - ezek az elemek hozzájárulnak a pihentetőbb éjszakákhoz azáltal, hogy kiegyensúlyozott vérnyomást tartanak fenn az éjszakai órákban, amikor az jellemzően alacsonyabb, mint a nappali órákban.

  • Gyümölcsök és zöldségek: Segítenek az álmatlansághoz és más alvászavarokhoz vezető oxidatív stressz leküzdésében.
  • Sovány fehérjék: Az olyan források, mint a csirke és a pulyka, triptofánt tartalmaznak - egy olyan aminosavat, amelyet a szervezet a szerotonin előállítására használ, elősegítve az egészségesebb, rendszeres alvási szokásokat.

A tápanyagdús élelmiszerek megfelelő adagokban és rendszeres időközönként történő fogyasztása alapvető fontosságú mind a fizikai egészség, mind a minőségi alvás szempontjából. A fentiekhez hasonló, tápanyagokban gazdag élelmiszercsoportokra összpontosító étrend követésével, valamint a nap folyamán jól időzített étkezésekkel és uzsonnákkal nemcsak a kiváló fizikai egészségre, hanem a kiváló éjszakai pihenésre is felkészülhet.

Élelmiszerek, amelyek megzavarják az alvást

Míg bizonyos ételek javíthatják az alvás minőségét, mások ellenkező hatást fejthetnek ki. Ezek közé tartoznak a zsíros vagy magas fehérjetartalmú ételek és a fűszeres ételek, amelyek megzavarhatják az alvási szokásokat.

A magas fehérjetartalmú élelmiszerek hatása az alvásmintákra

A lefekvés előtti jelentős mennyiségű fehérjében gazdag ételek fogyasztása kontraproduktív lehet, mivel ezek emésztése több időt vesz igénybe, és túlzott teltségérzetet okozhat. A lefekvéshez közeli, nehéz fehérjetartalmú étkezés emésztéssel kapcsolatos problémákat okozhat, amelyek alvászavarokhoz vezethetnek. E kellemetlenségek elkerülése érdekében ajánlott legalább két órával lefekvés előtt könnyebb ételeket fogyasztani.

A fűszeres ételek lefekvés előtti fogyasztásával kapcsolatos kockázatok

A fűszeres ételek szerelmesei vigyázzanak. Miközben ízessé és izgalmassá teszik ételeinket, a lefekvés előtt elfogyasztott fűszeres ételek veszélyeztetik az alvásunkat. Gyomorégést okozhatnak a fokozott gyomorsavtermelés miatt, ami megnehezíti az elalvást. Ráadásul ezek a csípős fűszerek megemelik a testhőmérsékletet, ami további zavarokat okoz a természetes alvási ciklusban. Ha hajlamos vagy gyomorégésre, vagy érzékeny az emésztőrendszered, akkor bölcs dolog lenne kerülni a fűszeres ételeket lefekvés közelében.

Az egészséges táplálkozási szokások beépítése az életmódunkba nemcsak azt jelenti, hogy megválasztjuk, mit eszünk, hanem azt is, hogy mikor esszük meg. A fogyasztás időzítésének tudatos megválasztása alapvető szerepet játszik mind az éjszakai pihenés mennyiségének, mind minőségének meghatározásában.

Ha táplálkozási okok miatt alvászavarokkal küzd, fontolja meg, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel, aki segíthet az egyéni igényeknek és követelményeknek megfelelő, személyre szabott profil kialakításában, amely magában foglalja a fent említett, az általános jólétre gyakorolt jótékony hatású irányelveket.

Rejtett koffeinforrások és hatásuk az Ön Zzz-jára

A koffein jól ismert stimuláns, amely zavarhatja az alvást. De tudta, hogy nem csak a kávéban vagy az energiaitalokban van? Különböző mindennapi fogyasztási cikkekben is ott lapul, amelyek közül néhány talán meglepő lehet számodra.

A koffein gyanútlan forrásai a mindennapi élelmiszerekben

  • Csokoládé: Minél sötétebb a csokoládé, annál magasabb a koffeintartalma. Egy tábla étcsokoládé akár 70 mg koffeint is tartalmazhat - majdnem annyit, mint egy csésze kávé.
  • Fagylalt: Sok márka valódi kávét és kakaót használ termékeiben, így a fagylalt egy újabb rejtett forrás.
  • Fájdalomcsillapítók: Egyes vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók akár 130 mg-ot is tartalmazhatnak adagonként, ami további lökést ad.
  • Szóda: Bár a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy az üdítő koffeint tartalmaz, lehet, hogy alábecsülik, hogy mennyit. Egy dobozban általában 30-50 mg van.

Jelentős hatással lehet az elalvási képességünkre, ha ezeket az elemeket lefekvés előtt fogyasztjuk. Már kis mennyiségű koffein is nyugtalanságot és gyakori éjszakai felébredést okozhat. Az Alvás Alapítvány szerint körülbelül hat órába telik, amíg a szervezetünk az elfogyasztott koffein felét kiüríti; ezért a koffeintartalmú termékek késő esti fogyasztását kerülni kell, ha egészséges alvásra vágyunk.

A Sleep Journal című folyóiratban közzétett kutatás szerint a nagy mennyiségű koffein rendszeres fogyasztása amellett, hogy befolyásolja az elalvási képességet, olyan hosszú távú hatásokkal is összefüggésbe hozható, mint a krónikus álmatlanság és a cirkadián ritmus zavara.

A jobb alváshigiénia biztosítása érdekében fontolja meg a koffeintartalmú élelmiszerek egészségesebb alternatívákkal való helyettesítését, különösen az esti órák felé, amikor a szervezetnek időre van szüksége, hogy felkészüljön a mély, pihentető alvási ciklusra - ne feledje, hogy minden kis lépés számít az optimális egészségi jólét eléréséhez az egészséges alvási szokásokon keresztül.

Alkohol és alvás: Alkohol és alkohol: zavaró kombináció

Sokan úgy vélik, hogy egy lefekvés előtti slukk segíthet nekik jobban aludni. A közhiedelemmel ellentétben az alkohol nem segíti elő a jobb alvást. Az alkoholfogyasztás azt a benyomást keltheti, hogy álmosságot idéz elő, sőt, gyorsítja az alvást, de valójában megzavarja az alvásmintát, ami rossz minőségű pihenést eredményez.

A kutatások kimutatták, hogy az alkohol csökkenti a REM (rapid eye movement) alvást - az alvás legpihentetőbb fázisát, amelyben az álmodás zajlik. Ez nappali fáradtsághoz és a kognitív funkciók károsodásához vezet.

Az alkoholfogyasztás a normál alvási szokások megzavarása mellett a kifejezetten az obstruktív alvási apnoéval (OSA) kapcsolatos tüneteket is súlyosbítja. Az OSA súlyos állapot, amelyet az alvás közbeni ismételt légzéskimaradások jellemeznek; az alkohol ellazítja a torokizmokat, így ezek az epizódok gyakoribbak és súlyosabbak lesznek.

Az alkohol hatása a REM alvásra

  • Éjszakai ébredések: Az alkohol hatása az éjszaka közepén elmúlik, az elvonási tünetek töredezett és zavart alváshoz vezethetnek.
  • Alvási apnoe: Az alkohol a légúti izmok ellazulását okozza, ami fokozza a horkolást és súlyosbítja az alvási apnoét.
  • Éjszakai izzadás: A szervezet gyorsan metabolizálja az alkoholt, ami a pulzusszám és a testhőmérséklet emelkedését okozza, ami alvás közbeni izzadáshoz vezet.

Tippek a jobb alváshigiéniához alkoholfogyasztás mellett

  1. Lefekvés előtt legalább 4 órával kerülje az ivást: Ez időt ad a szervezetnek arra, hogy az elfogyasztott alkoholt lefekvés előtt lebontja, így biztosítva, hogy az ne zavarja a természetes alvásmintát.
  2. A mértékletesség a kulcs: Maradjon az ajánlott iránymutatásokon belül, és korlátozza a napi bevitelt férfiak esetében két italra, nők esetében pedig egy italra, csökkentve ezzel a túlzott fogyasztással járó káros hatások előfordulásának esélyét.
  3. Ha nehezen tud elaludni ital nélkül, fontolja meg, hogy szakember segítségét kéri. Ez olyan háttérben meghúzódó probléma jele lehet, mint az álmatlanság vagy a szorongásos zavar, amelyek mindkettő orvosi ellátást és kezelést igényel.

Irányelvek az alvás javításához

Szeretne úgy aludni, mint egy kisbaba? Íme néhány gyakorlati lépés, amellyel javíthatja éjszakai pihenését. Ezek az iránymutatások a táplálkozás és a fogyasztás időzítése körül forognak.

Kerülje a zsíros/magas fehérjetartalmú ételeket lefekvés előtt

Ne légy falánk. A lefekvés előtt elfogyasztott, magas zsír- vagy fehérjetartalmú ételek megzavarhatják az alvási szokásokat, mivel kellemetlenül telítettnek érzi magát. A pihentető alvás érdekében ajánlott a nap korábbi szakaszában magas zsír- vagy fehérjetartalmú ételeket fogyasztani, és a délutáni órák után kerülni a koffeint.

Cut Off koffein bevitel délutáni órákban

Tedd le azt a csésze kávét. Az olyan stimulánsok, mint a koffein, késő este történő fogyasztása megzavarhatja a természetes alvási szokásainkat. A koffeintartalmú italok vagy ételek délutáni órák utáni fogyasztása jelentősen befolyásolhatja az alvás minőségét. Legyünk tisztában a rejtett koffeinforrásokkal, például a csokoládéval és bizonyos fagylaltokkal, amelyekről nem feltétlenül gondolnánk azonnal, hogy koffeint tartalmaznak, mégis befolyásolják az elalvási képességünket, ha lefekvés előtt fogyasztjuk őket. Tudjon meg többet arról, hogyan befolyásolja a koffein az alvást itt.

Kövesse a kiegyensúlyozott, rostban gazdag étrendet

Egyél zöldséget. A friss gyümölcsökből és zöldségekből, valamint sovány fehérjékből és teljes kiőrlésű gabonafélékből származó élelmi rostok fontos szerepet játszanak az egészséges alvási szokások elősegítésében, mivel segítenek a melatoninszint szabályozásában - ez a hormon létfontosságú a belső óránk vagy cirkadián ritmusunk szabályozásában. Nézze meg a melatonindús élelmiszerek listáját.

B-vitaminok: B-vitaminok: A melatoninszint ismert szabályozói

Szerezd meg a B-ket. A B-vitaminok kulcsszerepet játszanak az alvásminőség javításában is, mivel a melatoninszintre gyakorolt szabályozó hatásuknak köszönhetően kisebb az esélye az olyan betegségek kialakulásának, mint többek között az álmatlanság/obstruktív apnoe szindróma. A B-vitaminokról és az alvásra gyakorolt hatásukról itt olvashat bővebben.

Ajánlatos konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, hogy személyre szabott, az egyéni igényeknek és követelményeknek megfelelő profilt alakítson ki, amely tartalmazza a fent említett, az általános jólétre gyakorolt kedvező hatásokra vonatkozó iránymutatásokat.

Az egészséges éjszakai szokásokat elősegítő gazdag élelmiszercsoportok

A kutatók folyamatosan fedeznek fel olyan speciális élelmiszercsoportokat, amelyek elősegítik az egészséges éjszakai szokásokat. Bizonyos gyümölcsök, mint például a kivi és a cseresznye, kiemelkedő helyet foglalnak el ezen a listán, mivel a bennük rejlő tápértékek közvetlenül befolyásolják az alvás időtartamát és mélységét.

Kiwik: A Sleep Superfood

A kivi például gazdag szerotoninban - az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában kulcsfontosságú neurotranszmitterben. Két kivi elfogyasztása lefekvés előtt egy órával bizonyítottan javítja az alvás kezdetét és időtartamát. Ez nagyrészt magas antioxidáns-tartalmának tulajdonítható, amely segít csökkenteni a gyulladást, ezáltal elősegítve a jobb pihenést.

A cseresznye ereje az alvásminőség javításában

Hasonlóképpen, a cseresznye, különösen a fanyar cseresznye, magas melatoninszintjéről ismert - ez a hormon felelős a belső óránk szabályozásáért. Rendszeres fogyasztása segíthet a cirkadián ritmus szabályozásában, ami jobb minőségű alváshoz vezet.

Ezeken a gyümölcsökön kívül más élelmiszerek is jótékony hatással vannak az alvási szokásokra:

  • Zsíros halak: D-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek növelik a szerotonin termelését, elősegítve a nyugodtabb alvást.
  • Diófélék és magvak: A mandula és a dió jelentős mennyiségű melatonint tartalmaz, míg a lenmag jó adag omega-3-at; mind hozzájárulnak az alvásidő növeléséhez.
  • Tej és tejtermékek: A benne található triptofán növeli a szerotoninszintet, ami végső soron javítja az általános alvási körülményeket.

Ezeknek a tápanyagokban gazdag ételeknek az étrendjébe való beépítése hatékony stratégia lehet az optimális éjszakai pihenés eléréséhez. Az egyéni étrendi reakciók azonban eltérőek lehetnek, ezért ajánlatos kísérletezni a különböző lehetőségekkel, megfigyelve, hogy mindegyik hogyan befolyásolja az Ön személyes pihenési szokásait, mielőtt eldöntené, hogy mi működik a legjobban az Ön számára.

A fogyasztás időzítése és választása

Mind a táplálkozás, mind a fogyasztás időzítése kulcsfontosságú szerepet játszik az éjszakai pihenés mennyiségének és minőségének meghatározásában. Célszerű konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, hogy személyre szabott, az egyéni igényeknek és szükségleteknek megfelelő profilt alakítson ki. Az alábbi irányelvek beépítése jótékony hatással lehet az általános közérzetre.

Az étkezések időzítésének fontossága

A nap folyamán meghatározott időpontokban történő étkezés segíthet a szervezet óráját kordában tartani, ami jobb pihenéshez vezet. Testünk az optimális működéshez a következetességre támaszkodik. A lefekvéshez túlságosan közeli étkezések vagy a késő esti órákban történő nagy étkezések megzavarhatják ezt a ritmust, ami alvási problémákat okozhat, például elalvási vagy alvásmegmaradási nehézségeket.

Egészséges élelmiszer-választás

Az ételválasztás jelentősen befolyásolja az alvási szokásokat. A telített zsírokban, cukorban, koffeintartalmú italokból, például energiaitalokból származó koffeinben vagy alkoholban gazdag ételek rossz alváshoz vezethetnek, mivel megzavarják a szervezet természetes ritmusát, vagy olyan kellemetlenségeket okoznak, amelyek megnehezítik az elalvást. Tanulmányok szerint a triptofánban (például pulyka), magnéziumban (például diófélék) és melatoninban (a cseresznyében található) gazdag élelmiszerek beépítése a táplálkozási tervbe javíthatja az alvás minőségét. Itt talál további információkat a jó alvást elősegítő élelmiszerekről.

Kerülje a késő esti nassolást

A késő esti nassolás gyakran vezet minket az egészségtelen lehetőségek felé, amelyek jellemzően zsíros ételek, amelyek emésztési zavarokat okoznak, és megnehezítik a zökkenőmentes elalvást. Ráadásul hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, és növelik az obstruktív alvási apnoe - egy gyakori, de súlyos rendellenesség, amikor a légzés alvás közben többször leáll és megindul. A Mayo Clinic itt magyarázza el többet erről.

Az alvásminőség javítását célzó étrendi megközelítések:

  • Kiegyensúlyozott étrend: A gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket és sovány fehérjéket tartalmazó kiegyensúlyozott étrend segít fenntartani az egészséges testsúlyt, csökkentve többek között az álmatlanság és az obstruktív apnoe szindróma kialakulásának esélyét.
  • Akoffein fogyasztásának határideje: Kerülje a koffeintartalmú italok fogyasztását a délutáni órák után, hogy csökkentse a koffein hatását és akadályozza a jó éjszakai pihenést. Itt talál további információkat a koffeinről és az alvásról.

GYIK az étrenddel és az alvással kapcsolatban

Mi a helyzet a diétával és az alvással?

A Harvard Health szerint az, hogy mit eszünk, befolyásolja az alvásunkat: a szénhidrátok potenciálisan megzavarhatják a mély, pihentető alvást, a mediterrán étrend pedig fokozhatja azt.

A diéta megzavarhatja az alvásodat?

Igen, a fűszeres ételek lefekvés előtt kellemetlen érzést okozhatnak, ami megzavarhatja a jó alvási szokásokat, az Alvás Alapítvány szerint.

Miért fontos a megfelelő étrend és alvás?

A CDC szerint a kiegyensúlyozott táplálkozás táplálja a testi funkciókat, míg a megfelelő alvás lehetővé teszi a regenerálódást és a fiatalodást, és a kognitív funkciók, a hangulatszabályozás és az immunválasz javításával elősegíti az általános egészséget.

Mi a helyzet a CBD-vel és az alvással?

A CBD-olaj és más CBD-termékek egyre népszerűbbek természetes alvássegítőként, de a Healthline szerint több kutatásra van szükség ahhoz, hogy teljesen megértsük a hatásaikat.

Biztonságos a gyógyszerek és az altatók keverése?

Fontos, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen gyógyszert vagy kábítószer-használatot alvássegítővel keverne, mivel ez potenciálisan veszélyes mellékhatásokkal járhat az Sleep Foundation szerint.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső