Hogyan hat a közösségi média az alvásra?

Published:

Hogyan befolyásolja a közösségi média az alvást? Ez a kérdés kutatókat és egészségügyi szakembereket egyaránt foglalkoztat. Ahogy a digitális platformok egyre elterjedtebbé váltak, úgy erősödtek meg az általános egészségünkre és különösen az alvásra gyakorolt hatásukkal kapcsolatos aggodalmak.

Ebben a blogbejegyzésben olyan tudományos tanulmányokba bocsátkozunk, amelyek a magas közösségi médiahasználat és a rossz alvásminőség közötti összefüggést vizsgálják. Megbeszéljük, hogy az üzenetküldő oldalak és az online interakció egyéb formáinak gyakori ellenőrzése hogyan vezethet az alvásminták megzavarásához.

Azt is meg fogjuk vizsgálni, hogy az ezeken a platformokon megjelenő tartalmak gyakran vezetnek kognitív izgalomhoz, ami megzavarja a normál cirkadián ritmust. Továbbá foglalkozni fogunk az elmozdulás fogalmával - a képernyőn töltött hosszabb idő a tényleges alvásidő helyett - és annak a pihentető alvásra gyakorolt hatásaival.

A Fear-of-Missing-Out (FOMO) jelenség és annak hatása a lefekvési rutinunkra egy másik kulcsfontosságú terület lesz. Emellett kitérünk a digitális eszközökre való túlzott hagyatkozásra a késő esti elalvás vagy akár az iskolai éjszakák alatt.

Végül, ami még fontosabb, az American Academy Of Sleep Medicine (AASM) ajánlásai szerint ajánlásokat talál az egészséges gyakorlatok fenntartására a technológia lefekvés előtti használatakor. Az éves Student Health Week hangsúlyozza a jó higiéniát, miközben a szükséges eszközöket nyújt, hogy boldogulni akadémiai / szociális / érzelmi / fizikai, beleértve a következő egy pihentető éjszakai rutin / ragaszkodva a rendszeres menetrend / kikapcsolása bármilyen eszköz előtt visszavonulva ágyba bátorítja megbeszélések legjobb módjait fenntartani az optimális jólétet mind offline online .

hogyan befolyásolja a közösségi média az alvást

A közösségi médiahasználat hatása az alvás minőségére

Kutatások szerint a közösségi média lefekvés előtti használata komolyan megzavarhatja az alvást. A Pittsburghi Egyetem orvosi karának tanulmánya szerint azok a fiatal felnőttek, akik gyakran használják a közösségi médiát a nap folyamán, nagyobb valószínűséggel szenvednek alvászavaroktól, mint azok, akik ritkábban használják.

Tanulmányi eredmények arról, hogy a közösségi média gyakori ellenőrzése hogyan befolyásolja az alvást

A Sleep Health című folyóiratban közzétett tanulmány szoros összefüggést mutatott ki a közösségi médiaplatformok, például a Facebook, a Twitter és az Instagram gyakori ellenőrzése és a zavart alvási szokások között. Azoknak a résztvevőknek, akik a hét folyamán a leggyakrabban ellenőrizték fiókjaikat, háromszor nagyobb volt a valószínűsége, hogy zavart alvásuk volt, mint azoknak, akik ritkábban tették ezt.

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy e platformok használata közvetlenül rossz alvást okoz. Az erős felhasználók azonban hajlamosak később lefeküdni és korábban felébredni az éjszaka felbukkanó, szorongással kapcsolatos értesítések miatt, ami az éjszakai pihenőidőszakok csökkenéséhez vezet.

Összefüggés a túlzott közösségi médiahasználat és a zavart alvásminták között

Ezenkívül a késő esti órákban történő túlzott online elfoglaltság kognitív ébredéshez vezet, ami megzavarja a normál cirkadián ritmust, és befolyásolja az alvás általános minőségét. Az agy aktív marad ahelyett, hogy pihentető időre lecsendesedne, ami nehézséget okoz az elalvásban és a mély REM ciklusok fenntartásában, amelyek elengedhetetlenek a fizikai és mentális regenerálódáshoz minden nap.

Ha azon kapod magad, hogy késő éjszakáig folyamatosan görgeted a feedjeidet, és még akkor sem tudsz kikapcsolni, amikor fáradtnak érzed magad, akkor nagy az esélye, hogy veszélyezteted az optimális egészség és jólét fenntartásához szükséges, nagyon szükséges regeneráló fázisokat rövid és hosszú távon egyaránt.

A tényleges alvásidő elmozdulása a közösségi média miatt

A közösségi média térhódítása drasztikusan megváltoztatta az interakciók, a kommunikáció és a szabadidőnk eltöltésének módját; ez a digitális kényelem azonban az alvásidőnket is megviselheti. Ennek a digitális kényelemnek azonban van egy rejtett ára - felemészti értékes alvásóráinkat. A tényleges alvásidőnek a nagymértékű közösségi médiahasználat miatti kiszorulása egyre nagyobb aggodalomra ad okot az egészségügyi szakemberek körében.

Hogyan zavarja meg a tartalom a normál cirkadián ritmust?

A kognitív arousal a mentális stimulációra utal, amely aktívan és éberen tartja az agyat. Az olyan stimuláló tevékenységek, mint a közösségi oldalak vagy az üzenetküldő alkalmazások görgetése kognitív arousalhoz vezethet, ami megnehezíti az elalvást vagy az éjszakai alvást. Ez a mentális stimuláció felboríthatja az alvás-ébrenlét tipikus mintázatát, vagyis a cirkadián ritmust.

A Journal of Sleep Research című folyóiratban közzétett tanulmány szerint azok a résztvevők, akik iskolai estéken SMS-ezésre vagy böngészésre használták a telefonjukat, jelentősen rosszabb alvásminőséggel rendelkeztek azokhoz képest, akik nem használták a telefonjukat lefekvés előtt. Az ezen készülékek által kibocsátott fény elnyomja a melatonin termelést is, ami tovább zavarja a késő esti elalvás képességét.

A hosszan tartó képernyőidő miatti elmozdulás fogalmának és hatásainak megértése

Az alvás elmozdulása akkor következik be, amikor egy tevékenység eltolja a lefekvés idejét, ami elégtelen alvásidőt eredményez. A mai, digitálisan vezérelt társadalomban, ahol mindenki a képernyőkre van tapadva, sokan veszítik el az alvást a közösségi médiaalkalmazásokon töltött túlzott képernyőidő miatt egészen lefekvésig.

  • Társas interakció: Manapság jelentős mennyiségű interakció zajlik online, ami gyakran az éjszakai pihenőidőszakokba is belenyúlik, ami megzavarja az alvásmintákat.
  • Mentális egészség: A közösségi médiaplatformokon megjelenő negatív tartalmaknak való tartós kitettség stresszhez és szorongáshoz vezethet, ami tovább súlyosbítja a rossz alvási szokásokat.
  • Rossz alvók: Az elalvással amúgy is küszködők több időt tölthetnek az interneten, miközben sikertelenül próbálnak aludni, ami olyan krónikus állapotokhoz vezethet, mint az álmatlanság.

Ha azon kapod magad, hogy hajnalig ébren maradsz, mert egyszerűen nem tudod letenni a telefonodat, pedig tudod, hogy ez befolyásolja a jó minőségű, pihentető alvásodat, akkor talán itt az ideje, hogy átgondold, mennyire tartod fontosnak a magánélet és a virtuális világ közötti egészséges határok fenntartását. Ne feledje, az egyensúly a kulcsa az általános jólét elérésének mind offline, mind online.

Félelem a kimaradástól (FOMO) és annak hatása az alvásmintákra

A mai digitális társadalom egyik legelterjedtebb jelensége a Fear-Of-Missing-Out, közismert nevén FOMO. Ez a pszichológiai állapot jelentősen hozzájárul az egészségtelen alvási szokásokhoz a közösségi médiát használók körében, akik állandóan kapcsolatban akarnak maradni. Az állandó kapcsolattartási igény megzavarja a normál cirkadián ritmust, ami az éjszakai minőségi pihenőidő elvesztéséhez vagy csökkenéséhez vezet.

A FOMO hatásának feltárása a megzavart cirkadián ritmusra gyakorolt hatására

A Glasgow-i Egyetem által végzett tanulmány erőteljes összefüggést fedezett fel a közösségi média magas szintű használata és a megzavart alvásminták között, különösen a fiatal felnőttek körében. A Glasgow-i Egyetem kutatói által végzett tanulmány erős összefüggést talált a magas szintű közösségi médiahasználat és a zavart alvásminták között, különösen a fiatal felnőttek körében.

A fontos frissítésekről való lemaradástól vagy az online beszélgetésekből való kimaradástól való félelem gyakran arra készteti az embereket, hogy az éjszaka folyamán többször is megnézzék a telefonjukat, megszakítva ezzel a természetes alvási ciklusukat. A digitális eszközök által kibocsátott kék fény elnyomja a melatonin termelést is - ez a hormon felelős az alvás-ébrenlét ciklusok szabályozásáért -, ami tovább súlyosbítja ezt a problémát.

Ez a folyamatos zavar nem csak rossz minőségű alvást eredményez, hanem krónikus álmatlansághoz is vezethet, ha nem kezelik. Ezért elengedhetetlen, hogy a FOMO okozta alvászavarokkal kapcsolatos tüneteket tapasztaló egyének azonnal szakember segítségét kérjék, mielőtt a probléma súlyosabb egészségügyi problémákba, például depresszióba vagy szorongásos zavarokba torkollik.

Tippek a FOMO leküzdésére a jobb alvásért Egészségért

  • Hozzon létre technológiamentes zónákat: Jelöljön ki bizonyos területeket otthonában, ahol nem engedélyezettek az elektronikus eszközök - különösen a hálószobákban. Ez elősegíti az egészségesebb alvási szokásokat, és csökkenti a káros kékfény-kibocsátásnak való kitettséget közvetlenül lefekvés előtt.
  • Rendszeres szünetek beiktatása a közösségi médiától: Jelöljön ki napközben meghatározott időpontokat, amikor teljesen kikapcsolódik az internetalapú alkalmazásokból. Ez jelentheti az értesítések kikapcsolását, a telefon félretételét étkezés közben, a szeretteivel való minőségi időtöltést mindenféle zavaró tényező nélkül stb.
  • A technológia tudatos használata: Ahelyett, hogy esztelenül görgetné a hírfolyamokat, próbálja meg tudatosabban használni a technológiát, és egyszerre csak egy feladatra koncentráljon, legyen az egy online cikk elolvasása vagy egy barát vagy családtag e-mail üzenetére való válaszadás. Ne feledje, hogy az egyensúly kulcsfontosságú az optimális jólét fenntartásához mind az offline, mind az online térben.

A digitális eszközök túlzott használata az elalváskor

Nehezen alszik el? Nem vagy egyedül. Sokan próbálnak gyors megoldást keresni a technika segítségével, de ez több kárt okozhat, mint hasznot.

Dr. Brian Primack, a Pittsburghi Egyetem Orvosi Karának munkatársa szerint az okostelefonok, táblagépek és számítógépek lefekvés előtti használata megzavarhatja a szervezet természetes melatonin-termelését - ez a hormon szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát.

A kék fény hatása az alvás minőségére

A Nature Research című szaklapban közzétett tanulmány szerint a lefekvés előtti kék fénynek való kitettség jelentősen csökkentette a résztvevők éjszakánkénti alvásának mennyiségét és minőségét(forrás). A jobb pihenés érdekében elengedhetetlen, hogy lefekvés előtt csökkentsük a képernyő előtt töltött időt.

A digitális függőség és következményei

A digitális eszközök túlzott használata megzavarhatja biológiai óránkat, és egészségtelen éjszakai rutinhoz vezethet. Ez "technostresszt" okoz - a technológia túlzott használata okozta stresszt, különösen lefekvés előtt. Ráadásul az állandó kapcsolattartás a közösségi médiaplatformokon keresztül növelheti a szorongás szintjét, és megnehezítheti az elalvást.

Megoldások a digitális eszközöktől való túlzott függőségtől való megszabaduláshoz az alváshoz:

  • Hozzon létre technológiamentes zónákat: Jelöljön ki bizonyos területeket (például a hálószobát) tech-mentes zónaként, hogy csökkentse a kütyüktől való függőséget és elősegítse a jobb alváshigiéniát.
  • Tartsa be a rendszeres menetrendet: Segít szabályozni a szervezet belső óráját, és javíthatja az alvás minőségét.
  • Kérjen szakmai tanácsot: Ha álmatlansággal vagy más, az elektronikus kütyük állandó használatával kapcsolatos alvási problémákkal küzd, ne habozzon tanácsot kérni orvostól, tanácsadótól vagy más egészségügyi szolgáltatótól, aki a helyzet hatékony kezeléséhez és kezeléséhez szükséges útmutatást és támogatást tud nyújtani.

Egészséges gyakorlatok támogatása a technológia lefekvés előtti használatakor

A digitális korszak folyamatos fejlődésével elengedhetetlen, hogy szokásainkat úgy alakítsuk át, hogy egészséges egyensúlyt tartsunk fenn a technológia használata és az alvás egészsége között. A közösségi média alvásminőségre gyakorolt káros hatásai egyre nyilvánvalóbbá válnak. De ahelyett, hogy kiiktatnánk ezeket az eszközöket az életünkből, egészségesebb gyakorlatokat vezethetünk be használatuk során, különösen lefekvés előtt.

Ennek eléréséhez az első lépés annak megértése, hogy a képernyő előtt töltött idő hogyan hat ránk fizikailag és mentálisan. Tanulmányok kimutatták, hogy a képernyők hosszabb ideig tartó használata lefekvés előtt felboríthatja a cirkadián ciklust, amely a pihenés-ébrenlét mintázatát irányítja. Ez a zavar gyakran vezet elalvási vagy egész éjszakai alvási nehézségekhez.

A közösségi média alkalmazások tudatos használata

Ha odafigyel arra, hogy hogyan és mikor használja a közösségi médiaalkalmazásokat, jelentősen javíthatja alvási egészségét. Íme néhány tipp:

  • Hozzon létre egy pihentető lefekvési rutint: Létrehoz egy nyugtató rutint lefekvés előtt, hogy jelezze a szervezetének, hogy itt az ideje a pihentető alvásnak.
  • Korlátozott képernyőidő alvás előtt: Legalább egy órával lefekvés előtt kapcsolja ki az összes eszközt.
  • Csend riasztások/értesítések: Kapcsolja ki az üzenetküldő webhelyek vagy más alkalmazások értesítéseit a megszakítások elkerülése érdekében.
  • Kerülje a nagy szociális interakciót igénylő tevékenységeket: Kerülje az intenzív koncentrációt vagy érzelmi bevonódást igénylő tevékenységeket közvetlenül alvás előtt, mivel ezek megnehezíthetik a késő esti elalvást.

Jó alvási szokások kialakítása a technológia használatán kívül is

A technológia használatának tudatossága mellett a jó általános alvási szokások ápolása is kulcsfontosságú a jobb alvási szokások elősegítésében:

  • Fenntartani a következetes alvási ütemtervet: Ez magában foglalja a hétvégéket és az iskolai éjszakákat is.
  • Kényelmes alvási környezet kialakítása: A hálószobának sötétnek, csendesnek és hűvösnek kell lennie, ami elősegíti a megszakítás nélküli szundikálást.

A mentális egészség és a jólét irányítása a digitális korban

Ha a fenti stratégiák alkalmazása ellenére továbbra is rossz az alvásminőség, azonnal forduljon szakemberhez. Ez olyan mentális egészségügyi állapotokra utalhat, mint a szorongás, a depresszió vagy az álmatlanság, amelyek orvosi kezelést igényelnek a jó fizikai és pszichológiai közérzet érdekében, mind a magánéletben, mind az interneten. Ne feledje, hogy az öngondoskodás előtérbe helyezése a mai gyors tempójú, digitálisan vezérelt társadalom közepette nem luxus, hanem szükségszerűség. Fogadjuk meg tehát, hogy a fent említett okos, technológia-barát stratégiák átvételével már mostantól kezdve minden további nélkül gondoskodunk a jólétünkről. Boldog álmodozást, emberek..

GYIK a Hogyan befolyásolja a közösségi média az alvást?

A felnőttek hány százaléka veszíti el az álmát a közösségi média miatt?

A National Institutes of Health tanulmánya szerint a felnőttek 30-40%-a számolt be arról, hogy a késő esti közösségi médiahasználat miatt nem tud aludni.

Hogyan befolyásolja a közösségi média az alvást?

A közösségi média serkentheti a kognitív izgalmat, ami megnehezíti az agy számára a lecsendesedést és az alvó üzemmódba való átmenetet.

Hány gyereknek okoz alvászavart a közösségi média?

A Common Sense Media felmérése szerint a gyerekek körülbelül 29%-ának okoz alvászavart az éjszakai közösségi médiahasználat.

Segíthet a CBD-olaj az alvászavarokban?

Egyes tanulmányok szerint a CBD-olaj hatékony lehet az alvászavarok, például az álmatlanság kezelésében.

Melyek a CBD-olaj népszerű márkái?

A CBD-olaj népszerű márkái közé tartozik a Charlotte's Web, a Green Roads és a cbdMD.

Biztonságos a CBD-olaj használata alváshoz?

Bár a CBD-olaj általában biztonságosnak tekinthető, fontos, hogy beszéljen orvosával, mielőtt alvászavarok vagy bármely más betegség kezelésére használná.

Következtetés

A közösségi média hatása az alvás minőségére

A lefekvés előtti túlzott közösségi médiahasználat negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét és időtartamát, ami megzavart alvási szokásokhoz, hosszan tartó képernyőidőhöz és a FOMO által kiváltott cirkadián ritmuszavarokhoz vezethet.

A lefekvés előtti egészséges technológiahasználat elősegítése érdekében ajánlott nyugodt éjszakai rutint követni, betartani a rendszeres időbeosztást, és lefekvés előtt kikapcsolni az eszközöket.

Az American Academy of Sleep Medicine éves diákegészségügyi hete a jó higiénia és az optimális közérzet fenntartását hangsúlyozza online és offline egyaránt.

További cikkekért nézd meg a wikit.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső