Mi a legfontosabb aspektusa a tudatosságnak?

Published:

A mindfulness az utóbbi években egyre népszerűbb fogalommá vált. De mi is pontosan a mindfulness, és mi a legfontosabb szempont a gyakorlásában?

mi-az-legfontosabb-az-öntudatosság-aspektusa

A jelen pillanatban élni

A mindfulness talán leglényegesebb összetevője a jelen pillanatban való élet.

Ha túl sok időt töltünk a múlton való sajnálkozással vagy a jövővel kapcsolatos aggodalmakkal, akkor lemaradunk az itt és most gazdagságáról. A mindfulness megtanít bennünket arra, hogyan legyünk teljesen jelen, és hogyan vegyünk észre minden pillanatot, ahogyan az kibontakozik.

Ahogy Thich Nhat Hanh zen tanító fogalmaz:

"A legértékesebb ajándék, amit bárkinek adhatunk, a figyelmünk. Amikor a figyelmesség átöleli azokat, akiket szeretünk, virágként fognak kivirágozni."

Ha tehát a jelenben maradunk, és nem vonja el a figyelmünket az, hogy mi volt előtte, vagy mi van előttünk, akkor teljes mértékben értékelni tudjuk az életet, ahogyan az történik.

Kedvességgel és kíváncsisággal figyelni

A jelenben élés mellett a mindfulness magában foglalja a gondolataink, érzéseink és környezetünk figyelését, a kedvesség és a kíváncsiság hozzáállásával.

Ahelyett, hogy ítélkeznénk vagy figyelmen kívül hagynánk azt, ami a tudatosságunkban felbukkan, inkább finoman tudomásul vesszük, és egy tudós szemével figyeljük meg, aki először tanulmányoz egy jelenséget.

Ahogy Jon Kabat-Zinn meditációs tanító írja klasszikus könyvében, a Wherever You Go, There You Are:

"A mindfulness azt jelenti, hogy a figyelmet egy bizonyos módon figyeljük: célzottan, a jelen pillanatban és ítélkezés nélkül."

A nyitottság és elfogadás hozzáállása kulcsfontosságú ahhoz, hogy a mindfulness teljes mértékben kiaknázhassuk az életünkben rejlő előnyöket.

A tudatosság belátáshoz és növekedéshez vezet

Végső soron, ha pillanatról pillanatra fenntartjuk a tudatos tudatosságot, erőteljes betekintést nyerhetünk önmagunkba és működésünkbe.

Tisztábban látjuk a mintáinkat, kondicionálásainkat, érzelmi kiváltó okainkat és viselkedésünket. Ez a megértés lehetővé teszi számunkra, hogy változtassunk és bölcsebben haladjunk előre.

Ahogy Elisha Goldstein, a mindfulness szakértője fogalmaz:

"A mindfulness nem varázspirula. Ez a jelenlét készségének megtanulása, valamint a tisztánlátás és a belátás ápolása."

Dióhéjban tehát a mindfulness-gyakorlat legfontosabb összetevői a következők:

  1. Teljes mértékben a jelenben élni
  2. Figyelemmel, türelemmel és gondossággal
  3. A növekedést elősegítő önismeret elsajátítása

Azáltal, hogy a tudatos jelenlétet beépítjük a napjainkba - olyan tevékenységek révén, mint a meditáció, a tudatos étkezés, a természetjárás stb. - mélyrehatóan javíthatjuk az életünket és a kapcsolatainkat.

Gyakran ismételt kérdések a mindfulnessről

Az alábbiakban a mindfulness gyakorlásával kapcsolatos néhány gyakori kérdésre adunk választ.

Milyen előnyei vannak a mindfulnessnek?

A mindfulness meditációnak és a mindfulness életmódnak számos bizonyított előnye van. Ezek közé tartozik a stressz és a szorongás csökkenése, a jobb összpontosítás és koncentráció, a depresszió csökkenése, az erősebb immunrendszer, a vérnyomás csökkenése, az önismeret és az érzelmi intelligencia növekedése.

Minél többet gyakoroljuk a jelenlétet, annál inkább javíthatjuk mentális és fizikai jólétünket.

Milyen gyakran kell gyakorolnom a tudatosságot?

Ideális esetben napi 10-15 perc formális tudatossági meditációra kellene törekedni. Ez magában foglalhatja a csendes ülést és a légzésre való összpontosítást, testszkenneléses meditációt vagy egy mindfulness-alkalmazás használatát.

Ezen túlmenően a szokásos napi tevékenységeidbe szőjtsd bele a tudatos pillanatokat. Igya meg a kávéját tudatosan, mosogasson el tudatosan, sétáljon tudatosan.

A rendszeres rövid gyakorlatok értékesebbek, mint a rendszertelenül végzett hosszú foglalkozások.

Milyen érzés a mindfulness?

A mindfulness nyugodt, megalapozott, ellazult érzéssel jár. Azáltal, hogy a figyelmedet ismételten és gyengéden visszavezeted a jelenbe, belehelyezkedsz az itt és mostba.

A gondolatok továbbra is jönnek és mennek, de másképp viszonyulsz hozzájuk - inkább megfigyelőként, mint résztvevőként. A mentális fecsegés kezd háttérbe szorulni.

Gyakran a felemelkedés finom érzése is megjelenik - nagyobb tágasság, tisztaság és belátás.

Segíthet a mindfulness a fájdalom kezelésében?

Igen, a mindfulness meditáció klinikai tanulmányok szerint csökkenti a fájdalomérzetet. Ennek oka, hogy aktiválja a természetes fájdalomcsillapító mechanizmusokat, miközben csökkenti a szorongást és a kellemetlenségekkel szembeni ellenállást.

A koncentrációs képesség és a higgadtság fejlesztésével az odafigyelés gyakorlásán keresztül megváltoztathatjuk a kellemetlen érzésekhez való viszonyunkat.

Mi a különbség a mindfulness és a transzcendentális meditáció között?

Az ősi spirituális hagyományokban gyökerező mindfulness meditáció célja, hogy bölcsen és jólétben éljünk. Nincs szükség vallási vagy ezoterikus hitrendszerre.

A transzcendentális meditáció során mantrákat - ismételt szavakat vagy mondatokat - használunk a gondolkodó elme megnyugtatására. Ez a védikus hagyományon alapul, és célja a mélyebb tudatállapotok elérése.

Mindkettő előnyös lehet, de eltérő filozófiai alapokon nyugszik.

Összefoglaló

A mindfulness az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend, de mi is rejlik valójában a lényege? Ez a blogbejegyzés a mindfulness és a tudatos életmód leglényegesebb aspektusait vizsgálja. Alapvetően a mindfulness azt jelenti, hogy teljes mértékben a jelen pillanatban élünk, ítélkezésmentes kíváncsisággal és odafigyeléssel. Ahelyett, hogy belegabalyodnánk a múltba vagy a jövőbe, inkább az itt és most gazdagságában alapozzuk meg magunkat. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy teljes mértékben részt vegyünk az életben, ahogyan az kibontakozik. Emellett a mindfulness magában foglalja gondolataink, érzelmeink és tapasztalataink türelemmel és elfogadással történő megfigyelését. Tartózkodunk a kritikától vagy az elfojtástól. Ehelyett a tudósok kíváncsiságával figyelünk - észrevesszük a mintákat, megértjük a kiváltó okokat, tisztán látjuk önmagunkat. A meditáción, a tudatos étkezésen, a természetben tett sétákon stb. keresztül végzett rendszeres mindfulness-gyakorlat erőteljes önismeretet és növekedést táplál. Végső soron bölcsebb döntésekhez, viselkedéshez és kapcsolatokhoz vezet. A mindfulness lényege a következőkben merül ki: 1) Teljes szívvel való jelenlét 2) Kedves figyelem 3) Tisztán látni. Ha a mindful tudatosságot beépítjük a napjainkba, mélyrehatóan csökkenthetjük a stresszt és a szorongást, fokozhatjuk a fókuszt és az immunrendszer működését, növelhetjük az érzelmi intelligenciát, és fokozhatjuk az általános jólétet. Az előnyök továbbgyűrűznek, javítva mind a belső, mind a külső világunkat.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső