Van a sajtban Omega-3 zsírsav?
Published:
Az omega-3 zsírsavak hihetetlenül fontosak az egészség szempontjából. Jótékony hatással vannak a szívre, az agyra, a szemre és még sok másra. Sokan fordulnak a zsíros halakhoz, mint omega-3-forráshoz. De vajon a tejtermékekből, például a sajtból is hozzájuthatsz ezekhez az egészséges zsírokhoz?
Tartalomjegyzék:
- Omega-3 a sajtban
- Miért fontosak az Omega-3-ak
- Mennyi Omega-3-ra van szükséged?
- Top 10 Omega-3 élelmiszerforrás
- Legegészségesebb sajtok
- Egészséges módja a sajt fogyasztásának
- Omega-3 a sajtból: A legfontosabb tudnivalók
-
Gyakran ismételt kérdések
- K: Az érlelt sajtban több az omega-3?
- K: A kézműves sajtokban több omega-3 van?
- K: Egészségesebb-e az omega-3-mal dúsított sajt?
- K: A kecskesajt táplálóbb, mint a tehénsajt?
- K: Egyek-e sajtot, hogy kalciumhoz jussak, ha nem eszem halat?
- K: Az omega-3-at csak fűvel táplált tejtermékekből is bevihetem?
- K: Egészségtelen a sajt?
- A lényeg
A sajt kis mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat. A mennyiség azonban minimális a zsíros halakhoz és más omega-3-ban gazdag élelmiszerekhez képest. Bár a sajt beleférhet az egészséges étrendbe, az omega-3-ak szempontjából nem ajánlott rá támaszkodni.
Az alábbiakban részletesen áttekintjük a különböző sajtok omega-3-tartalmát, a szükséges mennyiséget, valamint az omega-3-szükséglet kielégítésére alkalmasabb forrásokat.
Omega-3 a sajtban
A sajt kis mennyiségben tartalmaz alfa-linolénsavat (ALA), egy növényi eredetű omega-3 zsírsavat.
A sajt azonban nem tartalmaz jelentős mennyiségű eikozapentaénsavat (EPA) vagy dokozahexaénsavat (DHA), a legtöbb egészségügyi előnyökkel járó omega-3-at.
Egy 1 uncia (28 gramm) adag cheddar sajt körülbelül 4-10 mg ALA-t tartalmaz, vagyis kevesebb mint 1%-át annak az ALA-mennyiségnek, amely egy evőkanál chia magban vagy lenmagban található (1, 2).
Más gyakori sajtok, mint a mozzarella, a svájci, a Monterey Jack és a brie hasonlóan alacsony, 2-15 mg ALA-t tartalmaznak unciánként (3).
A juh- vagy kecsketejből készült sajtok ALA-tartalma valamivel magasabb, de egy uncia még így is csak 25-50 mg-ot tartalmaz (4).
Egy 3 uncia (85 gramm) lazacadag több mint 1000 mg EPA-t és DHA-t tartalmaz (5).
Egyes sajtokat a feldolgozás során kis mennyiségű EPA-val és DHA-val dúsítanak, bár a mennyiségek nagymértékben változhatnak. Mindig ellenőrizze a címkén az omega-3-tartalmat.
Bár a sajt apró nyomokban tartalmaz növényi eredetű ALA omega-3 zsírsavat, ez a mennyiség minimális a sokkal jobb forrásokhoz képest.
Miért fontosak az Omega-3-ak
Mielőtt megvitatnánk, hogy mely élelmiszerek jó omega-3 zsírsavforrások, térjünk ki arra, hogy miért olyan fontosak az omega-3 zsírsavak az egészség szempontjából.
Szív egészség
Az omega-3 zsírsavak jelentős előnyökkel járnak a szív egészsége szempontjából. Ezek a következők lehetnek:
- Alacsonyabb trigliceridszint - A magas trigliceridszint a szívbetegségek kockázati tényezője. Az omega-3-ak akár 30%-kal is csökkenthetik azokat (6).
- Csökkenti a vérnyomást - Az omega-3-ak csökkenthetik a vérnyomást, különösen a magas vérnyomásban szenvedőknél (7).
- Segít megelőzni a plakkok felhalmozódását - Az omega-3-ak csökkentik a plakkok felhalmozódását az artériákban, ezáltal csökkentik a szívroham és a stroke kockázatát (8).
- Csökkenti a ritmuszavarokat - Az omega-3-ak segítenek normalizálni a szívritmust és csökkentik a hirtelen szívhalál valószínűségét (9).
- Javítja a koleszterinszintet - Az omega-3 növeli a "jó" HDL-értéket és csökkenti a "rossz" LDL-koleszterinszintet és a triglicerideket (10).
Agy egészség
Az omega-3-ak fontos szerepet játszanak az agy egészségében és fejlődésében:
- Javítja a memóriát és a gondolkodást - A magasabb omega-3 bevitellel és szintekkel rendelkező felnőttek memóriája és kognitív képességei javulnak (11, 12).
- A depresszió elleni küzdelem - A magasabb omega-3 bevitel és vérszint összefügg a depresszió csökkenésével (13).
- Kedvez a magzati fejlődésnek - Az omega-3-ak kritikus szerepet játszanak a csecsemők agyának születés előtti és utáni fejlődésében (14).
- Támogatja az öregedő agyat - Az omega-3-ak lassíthatják az időskori szellemi hanyatlást és az Alzheimer-kórt (15).
Szem egészség
Az omega-3-ak a retinában koncentrálódnak, és támogatják a szem fejlődését és egészségét.
Segítenek csökkenteni a kockázatot:
- Makuladegeneráció - A vakság egyik vezető oka (16).
- Szemszárazság - Az Omega-3 javítja a könnytermelést és a könny minőségét (17).
- Gyermekek rossz látása - A terhesség alatti magasabb omega-3-bevitel csökkenti a gyermekek látásproblémáit (18).
Gyulladáscsökkentő hatások
A gyulladás szinte minden krónikus betegséghez hozzájárul. Az omega-3-ak erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
- Csökkenti a gyulladást - Az omega-3-ak csökkentik a gyulladásos markerek, például a C-reaktív fehérje (CRP) szintjét (19).
- Segít az ízületi gyulladásban - az Omega-3 csökkenti az ízületi merevséget és fájdalmat reumatoid artritiszben (20).
- Jótékonyan hathat az autoimmun betegségekre - az Omega-3-ak segíthetnek a lupusz, az ekcéma, az IBD és a pikkelysömör kezelésében (21).
Egyéb előnyök
A magasabb omega-3 bevitelhez kapcsolódó egyéb lehetséges előnyök közé tartozik:
- Sima, hidratáltabb bőr (22)
- Csökkentett menopauza tünetek (23)
- Javított testösszetétel (24)
- Egészségesebb terhesség és baba (14)
- Bizonyos rákos megbetegedések elleni védelem (25)
Amint láthatja, az omega-3 zsírsavak hihetetlenül fontosak az általános egészség és fejlődés szempontjából. Szinte minden sejtre és szervrendszerre jótékony hatással vannak a szervezetben.
Ezért ajánlott megfelelő mennyiségben hozzájutni ezekhez a jótékony zsírokhoz.
Mennyi Omega-3-ra van szükséged?
A legtöbb jelentős egészségügyi szervezet az optimális egészség érdekében legalább 250-500 mg kombinált EPA és DHA omega-3-at ajánl naponta (26, 27).
Néha magasabb, 1000-2000 mg-os napi bevitelt javasolnak azoknak az embereknek, akiknek csökkenteniük kell a megemelkedett trigliceridszintet vagy a vérnyomást (28).
A terhes és szoptató nőknek naponta legalább 300-900 mg DHA-t kell bevinniük a magzati agy és a szem megfelelő fejlődéséhez. A gyerekeknek is szükségük van DHA-ra az agy növekedéséhez, a beviteli ajánlások életkoronként változnak (29).
A vegánok és vegetáriánusok gyakran hiányt szenvednek az omega-3 zsírsavakban, és még nagyobb napi adagokra lehet szükségük kiegészítőkből vagy dúsított élelmiszerekből (30).
A táplálékkiegészítők címkéinek olvasásakor figyeljen az EPA és a DHA együttes mennyiségére, ne csak a halolaj-tartalomra. A növényi eredetű ALA omega-3-ak a szervezetben nagyon alacsony hatékonysággal alakulnak át EPA-vá és DHA-vá (31).
Mint látható, a sajt az omega-3-akra vonatkozó 250-500 mg-os minimális ajánlásnak a közelében sem jár. Ha erre hagyatkozna, hiányt szenvedne.
Top 10 Omega-3 élelmiszerforrás
A napi omega-3-szükséglet fedezéséhez összpontosítson az EPA-ban és DHA-ban gazdag élelmiszerekre, például a halakra, valamint az ALA-forrásokra, például a magvakra, diófélékre és algákra.
Íme a 10 legfontosabb élelmiszerforrás:
1. Zsíros halak
Az olyan zsíros halak, mint a lazac, a makréla, a hering, a tonhal és a szardínia EPA-t és DHA-t tartalmaznak.
Már 3 uncia (85 gramm) lazac több mint 1000 mg omega-3-at tartalmaz (5).
Törekedjen arra, hogy hetente legalább kétszer zsíros halat fogyasszon, hogy megfeleljen az omega-3 ajánlásoknak.
2. Halolaj-kiegészítő
A halolaj-kiegészítő szedése egyszerű módja az EPA- és DHA-bevitel növelésének.
Sok kapszula 500-1000 mg kombinált DHA-t és EPA-t tartalmaz adagonként.
Ha vegetáriánus vagy, válaszd az algaalapú kiegészítőket.
3. Chia magok
A chia mag az omega-3 ALA leggazdagabb növényi forrása, unciánként 5 grammot biztosít (32).
Hozzáadhatók turmixokhoz, zabhoz, joghurthoz és még sok máshoz.
4. Lenmag
A lenmag unciánként 2300 mg ALA-t tartalmaz (33).
Próbáljon frissen őrölt lenmagot adni pékárukhoz, turmixokhoz és gabonapelyhekhez.
5. Dió
A dió unciánként 2500 mg ALA-t tartalmaz (34).
Élvezze a diót önmagában vagy salátákra és joghurtra szórva.
6. Szójabab
A szójabab, az edamame, a tofu és más szójafélék omega-3-at tartalmaznak.
Fél csésze (170 gramm) főtt szójabab 1000 mg ALA-t tartalmaz (35).
7. Kendermagok
A kendermagok unciánként 1200 mg ALA-t tartalmaznak (36).
Adjon kendermagot turmixokhoz, gabonapelyhekhez és joghurthoz.
8. Kelbimbó
A kelbimbó jó ALA-forrás, fél csészényi (44 gramm) 135 mg ALA-t tartalmaz (37).
Süsse vagy párolja ezeket a mini káposztákat.
9. Algaolaj
Az algaolaj vegán DHA-t és EPA-t biztosít az algákból.
Egy fél teáskanál (2,5 ml) 170 mg DHA-t és 110 mg EPA-t tartalmaz (38).
10. Osztriga
Az osztriga 500 mg omega-3-at tartalmaz 3 unciás (85 grammos) adagonként (39).
Élvezze az osztrigát főzve vagy nyersen, ha tengeri herkentyűket fogyaszt.
Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek előnyben részesítése garantálja, hogy megfeleljen a napi ajánlásoknak ezekkel az esszenciális zsírokkal kapcsolatban.
A sajt csak nyomokban tartalmaz ALA omega-3 zsírsavat, EPA-t vagy DHA-t pedig alig vagy egyáltalán nem.
Legegészségesebb sajtok
Bár a sajtok nem jelentenek jelentős omega-3 zsírsavforrást, egyes típusok egészségesebb választást jelentenek, mint mások.
A legjobb lehetőségek közé tartoznak:
Túró
A túró egy friss, lágy sajt, amely túróból készül. Magas a fehérjetartalma, alacsony a zsír- és nátriumtartalma, és probiotikumokat tartalmaz.
Feta
A feta kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a kemény sajtok. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a koleszterinszint és a vérnyomás kezelésében.
Mozzarella
A részlegesen sovány mozzarella alacsonyabb zsír- és kalóriatartalmú, mint a teljes zsírtartalmú fajták. Káliumot, kalciumot és A-vitamint tartalmaz.
Ricotta
A friss ricotta sajt krémes, finom, és tele van fehérjével, kalciummal, foszforral, valamint A-, B2- és B12-vitaminnal.
Parmezán
A parmezán sajt alacsony szénhidráttartalmú, és magas a fehérje-, kalcium- és egyéb tápanyagtartalma. Egy kis reszelt parmezán rengeteg ízt rejt magában.
Kecskesajt
A kecskesajt könnyebben emészthető, mint a tehéntejből készült sajt. Egészséges zsírokat és kevesebb kalóriát biztosít, mint a lágy sajtok.
Bár a sajt része lehet az egészséges táplálkozásnak, omega-3 forrásként nem szabad rá támaszkodni. A napi szükségletek fedezéséhez összpontosítson a zsíros halakra, olajokra, magvakra, diófélékre és algákra.
Egészséges módja a sajt fogyasztásának
Íme néhány egészséges módja annak, hogy a sajtot beépítsük a kiegyensúlyozott étrendbe:
- Enyhén szórja meg parmezánnal vagy feta sajttal a salátákat és tésztaételeket. Egy kevés is elég.
- Olvasszon fel egy evőkanál kecskesajtot főtt zöldségekre vagy sült burgonyára.
- A felszeletelt gombát töltse meg ricottával és friss fűszernövényekkel.
- Adjon egy kanál túrót a turmixokhoz.
- Készítsen házi pizzát paradicsomszósszal, zöldségekkel és egy kis mozzarellával.
- Keverje a kockára vágott fetát teljes kiőrlésű gabonából készült köretekbe, például farroba vagy quinoába.
- Nassoljon mozzarellás sajtot vagy túrót gyümölccsel.
- Használjon kis mennyiségben erősen ízesített sajtokat, például parmezánt és kecskesajtot, hogy nagy ízt adjon hozzá.
A sajt az egészséges táplálkozás része lehet, ha mértékkel és omega-3-ban gazdag élelmiszerekkel kiegyensúlyozottan fogyasztjuk. Koncentráljon a legegészségesebb sajtválasztékra.
Omega-3 a sajtból: A legfontosabb tudnivalók
Összefoglalva, itt vannak a legfontosabb tudnivalók a sajtról és az omega-3-ról:
- A sajt csak nyomokban tartalmaz növényi eredetű omega-3 ALA-t, EPA-t vagy DHA-t pedig alig vagy egyáltalán nem.
- Nagy mennyiségű sajtot kellene enni ahhoz, hogy az omega-3 ajánlásoknak megfeleljen, ami nem ajánlott az egészség szempontjából.
- A zsíros halak, az omega-3 olajok, a magvak, a diófélék és az algák sokkal több omega-3-at tartalmaznak, mint a sajt.
- A napi 250-500 mg-os minimális beviteli mennyiség eléréséhez ezeket az omega-3-ban gazdag élelmiszereket részesítsük előnyben.
- A sajt mértékkel része lehet az egészséges táplálkozásnak, de nem szabad rá támaszkodni, mint omega-3 forrásra.
- Koncentráljon az egészségesebb sajtokra, mint a túró, a feta, a mozzarella, a ricotta és a parmezán.
Bár a sajtnak nagyszerű íze van, ez nem rövidítés az omega-3-ak beviteléhez. Az optimális egészség érdekében minden nap fogyasszon többféle omega-3-ban gazdag ételt.
Gyakran ismételt kérdések
Íme, válaszok a sajttal és az omega-3-mal kapcsolatos néhány gyakori kérdésre:
K: Az érlelt sajtban több az omega-3?
Nem, az érlelési folyamat nem növeli a sajt omega-3-tartalmát. Az érlelt sajtok valójában általában magasabb az egészségtelen telített zsírtartalom.
K: A kézműves sajtokban több omega-3 van?
Nem, a kis tételben készített kézműves sajtok nem tartalmaznak nagyobb mennyiségű omega-3 zsírsavat. Omega-3-tartalmuk minimális.
K: Egészségesebb-e az omega-3-mal dúsított sajt?
Egyes sajtokhoz EPA és DHA olajokat adnak hozzá. Ha adagonként legalább 250 mg-ot biztosítanak, akkor beleszámíthatnak a napi bevitelbe. Az omega-3-mal dúsított sajtok azonban még mindig magas kalória-, nátrium- és telített zsírtartalmúak. A halak vagy a táplálékkiegészítők egészségesebb források.
K: A kecskesajt táplálóbb, mint a tehénsajt?
A kecsketejből készült sajt egyesek számára könnyebben emészthető. Az omega-3-tartalom azonban hasonlóan alacsony a tehén-, kecske- vagy juhtejből készült sajtok között.
K: Egyek-e sajtot, hogy kalciumhoz jussak, ha nem eszem halat?
A sajt magas kalciumtartalmú, de a leveles zöldségek, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak és a tofu is. A magas zsírtartalmú sajtok helyett fogyasszon többféle nem tejből készült kalciumforrást.
K: Az omega-3-at csak fűvel táplált tejtermékekből is bevihetem?
A fűvel táplált tejtermékeknek jobb a zsírsavprofilja, több omega-3 zsírsavval, mint a hagyományos tejtermékeknek. De ez a mennyiség továbbra is kicsi, így továbbra is szükség van más omega-3 forrásokra.
K: Egészségtelen a sajt?
A sajt mértékkel az egészséges táplálkozás része lehet. De a nagy mennyiségű sajtra hagyatkozni nem jó ötlet a magas telített zsírsav-, nátrium- és kalóriatartalma miatt.
Az omega-3 zsírsavakat a sajt helyett a zsíros halak, a növényi olajok, a diófélék, a magvak és az algák fogyasztásával pótolja. Élvezze a sajtot ésszerű mennyiségben az általános egészséges étrend részeként.
A lényeg
A sajt apró mennyiségben biztosítja a növényi eredetű omega-3 ALA-t, de minimális EPA-t és DHA-t. Nagyon nagy mennyiségű sajtot kellene fogyasztani ahhoz, hogy az omega-3 ajánlásoknak megfeleljen, ami nem tanácsos.
A jó egészség érdekében napi 250-500 mg omega-3-at fogyasszon zsíros halakból, olajokból, magvakból, diófélékből és algákból. Élvezze a sajtot mértékkel más tápláló teljes értékű élelmiszerekkel együtt.