Szedjek Fish Oil ha magas a koleszterinszintem?

Published:

Az emelkedett koleszterinszint növeli a szívbetegségek kockázatát. Ezért a koleszterinprofil optimalizálása kulcsfontosságú a szív egészsége szempontjából.

A halolaj gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek számos előnnyel járnak a szív- és érrendszeri jólét szempontjából. Ez sokakat elgondolkodtat, hogy a halolaj segíthet-e a magas koleszterinszint javításában is.

Az alábbiakban részletesen áttekintjük a halolaj-kiegészítők használatára vonatkozó bizonyítékokat, ha Önnek megemelkedett koleszterinszintje vagy magas vérzsírszintje van.

Szedjek Fish Oil ha magas a koleszterinszintem?

A magas koleszterinszint áttekintése

A koleszterin egy viaszos, zsírszerű anyag, amely a véráramban található. A szervezetnek szüksége van rá az egészséges sejtek felépítéséhez, de magas szintje érelmeszesedéshez és szívrohamhoz vezethet.

A két fő típus a következő:

  • LDL-koleszterin: Az úgynevezett "rossz" koleszterin. A felesleges LDL plakkok felhalmozódását okozza az artériákban.
  • HDL-koleszterin: Az úgynevezett "jó" koleszterin. A HDL eltávolítja az LDL-t az erekből és védi a szív egészségét.

Az orvosok a koleszterinszintet a következőkkel mérik fel:

  • Teljes koleszterinszint
  • LDL és HDL mennyiségek
  • Trigliceridek (vérzsírok)
  • Az összkoleszterin és a HDL aránya

A magas összkoleszterinszint, az emelkedett LDL-, az alacsony HDL- és a magas trigliceridszint mind növelik a szívbetegségek kockázatát.

Az életmód és a gyógyszeres kezelés az első vonalbeli kezelés a koleszterinszint javítására. De segíthet a halolaj hozzáadása is? Nézzük meg közelebbről.

Hogyan lehet Fish Oil előnyös magas koleszterinszint?

A halolaj EPA és DHA omega-3 zsírsavakat tartalmaz, amelyek befolyásolják a koleszterin- és triglicerid-anyagcserét. A lehetséges előnyök közé tartoznak:

Növeli a HDL-koleszterinszintet - A halolaj mérsékelten növeli a HDL-értéket, nagyobb dózisban nagyobb hatással. Már a HDL-érték kis mértékű emelkedése is segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát.

Nagyobbá teszi az LDL-részecskéket - A halolaj segít a kis, sűrű LDL-t nagyobb, bolyhosabb részecskékké alakítani, amelyek kevésbé károsítják az artériákat.

Javítja a koleszterinszint arányát - A HDL növelésével a halolaj javítja az összkoleszterin és a HDL arányát. Az alacsonyabb arány védi a szív egészségét.

Csökkenti a trigliceridszintet - A halolaj kiválóan csökkenti az emelkedett trigliceridszintet 20-30%-kal, ami egyben védi az artériákat is.

Csökkenti az oxidációt és a gyulladást - Az omega-3-ak akadályozzák az LDL-koleszterin oxidációját és a gyulladást - az érelmeszesedés kialakulásának két kulcsfontosságú tényezőjét.

Tehát bár a halolaj nem csökkenti drasztikusan a teljes vagy az LDL-koleszterinszintet, számos egyéb előnye van a koleszterinprofil javítására.

Ezután elemezzük, mit mondanak a klinikai kutatások a magas koleszterinszintű halolajról.

Vajon a kutatás azt mutatja Fish Oil javítja a magas koleszterinszint?

Számos tanulmányt végeztek a halolaj-kiegészítők koleszterinszintre gyakorolt hatását elemezve. Íme egy áttekintés az eredményekről:

Teljes és LDL-koleszterin

  • A metaanalízisek szerint a halolaj nem csökkenti jelentősen az össz- vagy az LDL-koleszterinszintet.
  • Egyes tanulmányok 3-4 hónapos használat után 7-10 mg/dl összkoleszterinszint-csökkenést tapasztaltak. De a hatások csekélyek.
  • A halolaj nem tűnik hatásosnak az össz- vagy LDL-koleszterinszint jelentős csökkentésében.

HDL-koleszterin

  • A legtöbb tanulmány bizonyítja, hogy a halolaj növeli a HDL-szintet, különösen nagyobb dózisban.
  • A növekedések átlagosan 3-7% körül alakulnak 6-12 hetes időszak alatt.
  • A napi 3-4 gramm EPA/DHA adagok fejtik ki a legnagyobb HDL-növelő hatást.

Trigliceridek

  • Számos tanulmány megerősíti, hogy a halolaj jelentősen csökkenti a trigliceridszintet, általában 20-30%-kal.
  • Napi 1-2 gramm EPA/DHA hatékonyan csökkenti az emelkedett trigliceridszintet.
  • A legnagyobb trigliceridcsökkentő hatás azoknál jelentkezik, akiknek a kezelés előtti szintje nagyon magas.

Koleszterin arány

  • A HDL emelésével a halolaj javítja a koleszterin arányát is, például az összkoleszterin/HDL arányt.
  • Ennek az aránynak a javítása csökkenti a szívbetegség kockázatát még akkor is, ha az összkoleszterinszint nem változik.

Tehát bár a halolaj nem tekinthető megoldásnak az LDL- vagy az összkoleszterinszint drasztikus csökkentésére, a kutatások megerősítik, hogy számos más lipidoptimalizáló hatást is biztosít.

Milyen típusú Fish Oil a legjobb a magas koleszterinszint?

A halolaj koleszterinszintre gyakorolt előnyeinek maximalizálása érdekében válasszon olyan kiegészítőt, amely biztosítja:

  • Nagyobb adagok, 2-4 gramm teljes EPA/DHA naponta
  • Az omega-3-ak legalább 60%-a EPA-ból származik
  • Nagy tisztaságú, szennyeződésektől mentes olajok
  • Triglicerid forma az optimális felszívódás érdekében

A megfelelő dózisban bevitt tiszta, magas EPA-tartalmú halolaj javítja a legnagyobb mértékben a HDL, a trigliceridek és a koleszterin arányát.

Mindig keresse a harmadik fél által végzett vizsgálatokat, amelyek igazolják, hogy a termék mentes a nehézfémektől, PCB-ktől, dioxinoktól és más szennyező anyagoktól.

Hogyan kell Fish Oil kell venni, hogy javítsa a koleszterinszint?

Kövesse ezeket a tippeket a halolaj hatékony használatához a koleszterinszint támogatásához:

  • Vegyen be naponta 2-4 gramm kombinált EPA/DHA-t.
  • Az adagot 2-3 adagra osztva a nap folyamán
  • A felszívódás növelése érdekében mindig étellel együtt kell bevenni
  • Adjon neki legalább 3-4 hónapot a maximális előnyök eléréséhez
  • 6 hónap elteltével ismételt koleszterinszint-vizsgálat a hatás felmérése érdekében.
  • Kombinálja testmozgással és szívbarát, mediterrán étrenddel.

Gyógyszerészeti minőségű halolaj-kiegészítő ajánlott szedése biztosítja a legjobb esélyt a koleszterinprofil optimalizálására. De ne feledje, hogy az életmód is döntő fontosságú.

Vannak kockázatok vagy aggályok használata Fish Oil a magas koleszterinszint?

Amennyiben a tisztaságot ellenőrzik, a halolaj a kiterjedt kutatások alapján nagyon biztonságos a hosszú távú napi használatra.

A lehetséges kisebb mellékhatások a következők lehetnek:

  • Halas utóíz
  • Gyomor-bélrendszeri zavarok
  • Laza széklet

Ha alacsonyabb adaggal kezd, és étkezés közben veszi be, akkor a gyomorpanaszok minimalizálhatók. Az enterikus bevonatú halolaj csökkentheti a halas böfögést.

Túlzottan magas bevitel esetén a halolaj elméletileg növelheti az LDL-koleszterinszintet a máj LDL-receptorainak visszaszabályozásával. Ez azonban napi 5 gramm alatti mennyiségeknél nem tapasztalható.

A vérhígítót szedőknél ellenőrizni kell a véralvadási időt, és szükség esetén módosítani kell a gyógyszeres kezelést. Egyébként a halolaj nagyon biztonságos a koleszterinszint javítására.

Más természetes módszerek, amelyek segíthetnek a magas koleszterinszint csökkentésében

Míg a halolajnak a rutin része kell, hogy legyen, számos más természetes megközelítés is előnyös lehet a hiperlipidémia szempontjából:

Oldható rostok - napi 10-25 gramm bizonyítottan csökkenti az LDL-koleszterinszintet. Az oldható rostokat zabból, diófélékből, magvakból, babból, gyümölcsökből és zöldségekből nyerhetjük.

Szójaprotein - napi 25 gramm bizonyítottan csökkenti az LDL-t. Próbálja ki a szójatejet, a tofut, a tempeh-t és az edamame-ot.

Fokhagyma - Rendszeres fogyasztás esetén akár 15%-kal csökkentheti az össz- és az LDL-koleszterinszintet.

Niacin - A B3-vitamin bizonyítottan növeli a HDL-t. A biztonság érdekében orvosnak kell figyelnie.

Polikozanol - A cukornádkivonat 10-15%-kal csökkentheti az LDL-t.

Növényi szterolok - A növényi olajokban, diófélékben és magvakban található. Kimutatták, hogy 10-15%-kal csökkentik az LDL felszívódását a bélben.

Q10 koenzim - Kimutatták, hogy csökkenti az oxidált LDL-részecskéket. Tipikus adagja 100-200 mg naponta.

Az egészséges szívbarát étrend és életmód elfogadása továbbra is az alap. A halolaj és más természetes stratégiák hozzáadása azonban további koleszterinszint-optimalizáló előnyöket biztosíthat.

Szedjek Fish Oil magas koleszterinszintre? A lényeg

Összefoglalva, a klinikai bizonyítékok arra utalnak, hogy a halolaj-kiegészítők jelentős értéket képviselhetnek, ha Önnek emelkedett a koleszterin- vagy trigliceridszintje.

Míg az össz- vagy LDL-koleszterinszint csökkentésére gyakorolt hatásai csekélyek, a halolaj számos más lipidoptimalizáló hatást is biztosít:

  • Emeli a HDL-t
  • Csökkenti a triglicerideket
  • Javítja a koleszterin arányokat
  • Az LDL-t nagyobb, kevésbé káros részecskékké alakítja át
  • Csökkenti az oxidációt és a gyulladást

A legjobb eredmény elérése érdekében válasszon minőségi, magas EPA-tartalmú halolajat, amely napi 2-4 gramm kombinált EPA/DHA-t biztosít. És adjon legalább 3-6 hónapot a hatás kifejtésére.

A halolaj önmagában nem csodaszer a magas koleszterinszintre. De szívbarát életmódváltással párosítva segíthet a koleszterinprofil optimális szinten tartásában a szív egészsége érdekében.

Ha tehát megemelkedett koleszterinszintje van, orvosával való megbeszélés után ajánlott gyógyszerészeti minőségű halolaj-kiegészítőt adni. A koleszterinszint kordában tartása túl fontos a szív egészsége szempontjából.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső