Van a zabpehelyben Omega-3 zsírsav?

Published:

A zabpehely jól ismert egészséges reggeli étel. Olyan fontos tápanyagokat biztosít, mint a rost, a fehérje, a vas és a mangán. De vajon a zabpehely tartalmaz-e hasznos omega-3 zsírsavakat is?

A válasz igen, a zabpehely tartalmaz kis mennyiségben ALA-t, egy növényi eredetű omega-3 zsírsavat. A mennyiség azonban minimális az EPA és DHA omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerekhez képest, amelyek a legtöbb egészségügyi előnnyel járnak.

Bár a zabpehely nagyon egészséges, önmagában nem megfelelő omega-3-forrás. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon a zabpehely omega-3-tartalmáról, arról, hogy mennyi kell belőle, és hogy milyen jobb forrásokból juthat hozzá ehhez az alapvető zsírsavhoz.

Van a zabpehelyben Omega-3 zsírsav?

A zabpehely minimális Omega-3-at tartalmaz

A zabpehelyből vagy acélból készült zabpehely kis mennyiségben tartalmaz alfa-linolénsavat (ALA), egy növényi eredetű omega-3 zsírsavat.

Egy csésze (234 gramm) száraz zab körülbelül (1):

  • 156 kalória
  • 5 gramm fehérje
  • 4 gramm rost
  • 68 mg ALA

Az ALA-tartalom adagonként alig 0,1 grammnak felel meg. Összehasonlításképpen, egy evőkanálnyi chia mag körülbelül 5 gramm ALA-t tartalmaz (2).

Tehát bár a sima zabpehely tartalmaz némi omega-3 ALA zsírsavat, ez a mennyiség nagyon kicsi.

Ráadásul a zabpehely nem tartalmaz eikozapentaénsavat (EPA) vagy dokozahexaénsavat (DHA). Ez a két leghasznosabb omega-3 zsírsav.

A dúsított vagy ízesített zabpehely tartalmazhat omega-3-at, ha azt a feldolgozás során adják hozzá, de a mennyiség változhat. Ellenőrizze a tápértékjelölést, hogy megbizonyosodjon róla.

Összességében elmondható, hogy bár a zabpehely számos fontos tápanyagot tartalmaz, nem jelentős omega-3 zsírsavforrás.

Miért fontosak az Omega-3-ak

Az omega-3 zsírsavak számos előnnyel járnak az egészségre nézve. Íme egy áttekintés arról, hogy miért olyan fontosak:

Szív egészség

Az omega-3-ak, különösen az EPA és a DHA, létfontosságúak a szív optimális egészségéhez és működéséhez:

  • Alacsonyabb trigliceridszint - A magas trigliceridszint növeli a szívbetegségek kockázatát. Az omega-3-ak akár 30%-kal is csökkenthetik a szinteket (3).
  • Csökkenti a vérnyomást - Az omega-3-ak enyhe vérhígítóként hatnak, és csökkenthetik a vérnyomást (4).
  • Megakadályozza a plakkok felhalmozódását - Az omega-3-ak csökkentik a plakkok felhalmozódását az artériák falában (5).
  • Csökkenti a szabálytalan szívverést - Az omega-3-ak segítenek normalizálni a szívritmust és megelőzni a hirtelen szívhalált (6).
  • Javítja a koleszterinszintet - Az omega-3 növeli a "jó" HDL-értéket és csökkenti a "rossz" LDL-koleszterinszintet és a triglicerideket (7).

Agy egészség

Az omega-3-ak számos fontos szerepet játszanak az agy egészségében és fejlődésében is:

  • A memória és a gondolkodás élesítése - A magasabb omega-3 bevitellel és vérszintekkel rendelkező felnőttek kognitív funkciói jobbak (8, 9).
  • A depresszió enyhítése - Több tanulmány is összefüggésbe hozza a magasabb omega-3-szintet a depresszió csökkenésével (10).
  • Kedvez a magzati idegrendszer fejlődésének - Az omega-3-ak létfontosságúak a csecsemők agyának születés előtti és utáni növekedéséhez (11).
  • Az egészséges öregedés támogatása - Az omega-3-ak megelőzhetik az időskori szellemi hanyatlást és az Alzheimer-kórt (12).

Szem egészség

A retinában nagyon magas a DHA omega-3 zsírsavak koncentrációja. Az omega-3 zsírsavak többféleképpen támogatják a szemet:

  • Csökkenti a makuladegenerációt - a vakság egyik vezető oka (13).
  • Száraz szem betegség kezelése - Az Omega-3 javítja a könnytermelést és a könny minőségét (14).
  • Jótékonyan hat a gyermekek látására - A terhesség alatti magasabb omega-3-bevitel összefügg a csecsemők látásproblémáinak csökkenésével (15).

Gyulladáscsökkentő hatások

Az omega-3-ak erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Képesek:

  • Alacsonyabb gyulladás - Az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladásos markerek, például a C-reaktív fehérje (CRP) mennyiségét (16).
  • Az ízületi fájdalmak enyhítése - A reumás ízületi gyulladásban szenvedőknél az omega-3-ak csökkentik az ízületi duzzanatot, fájdalmat és merevséget (17).
  • Segíthetnek az autoimmun betegségekben - az omega-3-ak segíthetnek a lupuszban, az ekcémában, az IBD-ben és más autoimmun betegségekben (18).

Egyéb előnyök

Az elegendő omega-3 zsírsavhoz kapcsolódó egyéb lehetséges előnyök közé tartozik:

  • Egészséges bőr és haj (19)
  • Csökkentett menopauza tünetek (20)
  • Javított testösszetétel (21)
  • Egészséges terhesség és csecsemőfejlődés (11)
  • Bizonyos rákos megbetegedések elleni védelem (22)

Az omega-3-ak egyértelműen létfontosságúak az egészség szempontjából. De mennyire van szükségünk ahhoz, hogy élvezhessük ezeket az előnyöket?

Omega-3 ajánlások

A főbb egészségügyi szervezetek az optimális egészség érdekében legalább napi 250-500 mg kombinált EPA és DHA omega-3-at ajánlanak (23, 24).

Néha magasabb, napi 1000-2000 mg-os bevitelt javasolnak azoknak az embereknek, akiknek csökkenteniük kell a megemelkedett trigliceridszintet vagy a vérnyomást (25).

A terhes és szoptató nőknek naponta legalább 300-900 mg DHA-t kell bevinniük a baba agyának és szemének megfelelő fejlődéséhez. A gyermekeknek életkoruknak megfelelően megfelelő mennyiségű omega-3-at kell bevinniük (26).

A növényi alapú étrendet követőknél nagyobb a hiány kockázata, és még nagyobb omega-3-bevitelre lehet szükségük kiegészítőkből, dúsított élelmiszerekből vagy algaolajokból (27).

Mint látható, az ALA omega-3 zsírsav mennyisége egy adag zabpehelyben jóval elmarad ezektől az ajánlásoktól.

Bár a zabpehely rendkívül egészséges az Ön számára, ha csak erre támaszkodik, mint az omega-3-ak kizárólagos forrására, akkor hiányt szenved. Nézzünk jobb lehetőségeket e fontos zsírok bevitelére.

Top 10 Omega-3 élelmiszerforrás

A gyulladáscsökkentő omega-3 EPA és DHA legjobb forrásai a zsíros halak és a halolaj. A növényi eredetű ALA omega-3-at bizonyos olajok, diófélék, magvak és algák biztosítják.

Íme a 10 legjobb élelmiszerforrás:

1. Lazac

A lazac az EPA és a DHA egyik legjobb forrása. Egy 3 unciás (85 grammos) adag több mint 1000 mg-ot tartalmaz (28).

Törekedjen arra, hogy hetente legalább kétszer egyen zsíros halat, például lazacot.

2. Szardínia

A szardínia kisméretű, olajos hal, amely 3 unciás (85 grammos) konzervenként körülbelül 500 mg omega-3-at tartalmaz (29).

Könnyű fehérjedús kiegészítés salátákhoz és szendvicsekhez.

3. Makréla

A makréla egy másik kis zsíros hal. Egy 3 uncia (85 gramm) főtt adag 600 mg EPA-t és DHA-t tartalmaz (30).

A makréla remekül használható halas tacókhoz, sült vagy grillezett halakhoz.

4. Lenmag

A lenmag unciánként (28 gramm) 2300 mg növényi ALA-t tartalmaz (31).

Adjon frissen őrölt lenmagot zabpehelyhez, turmixokhoz és pékárukhoz.

5. Chia magok

A chia magok unciánként (28 gramm) 5 gramm ALA-t tartalmaznak, ami a legjobb növényi forrássá teszi őket (2).

Enyhe ízük turmixokhoz, pudingokhoz, zabhoz és még sok máshoz használható.

6. Dió

A dió unciánként (28 gramm) 2500 mg ALA-t tartalmaz (32).

Élvezze a diót önmagában vagy salátákban és joghurtban.

7. Szójabab

A szójabab, az edamame, a tofu és a tempeh ALA-t tartalmaz. Egy fél csésze (170 gramm) szójabab közel 1000 mg-ot tartalmaz (33).

8. Kendermagok

A kendermag unciánként (28 gramm) 1200 mg növényi ALA-t tartalmaz (34).

Szórjon kendermagot zabpehelyre, salátákra és desszertekre.

9. Vese bab

A bab csészényi (172 gramm) főtt vesebabban 430 mg ALA-t, valamint fehérjét és rostot tartalmaz (35).

10. Algaolaj

Az algaolaj tengeri algákból származó előformázott DHA-t és EPA-t biztosít. Már fél teáskanál (2,5 ml) 170 mg DHA-t és 110 mg EPA-t biztosít (36).

Használjon algaolajat szószokban, öntetekben és turmixokban.

Ha ezeket az omega-3-ban gazdag élelmiszereket helyezi előtérbe, akkor biztosíthatja, hogy elérje a napi EPA-, DHA- és ALA-mennyiséget.

Bár a zabpehely ALA-t tartalmaz, ez a kis mennyiség nem járul hozzá jelentősen a teljes napi omega-3-bevitelhez.

Egészséges módja a zabpehely fogyasztásának

Íme egyszerű módszerek a zabpehely elkészítésére és más omega-3-források hozzáadására:

  • Főzze a zabpelyhet mandulatejjel vagy DHA-val dúsított szójatejjel.
  • Keverjen bele őrölt lenmagot, chia magot, kendermagot vagy diót.
  • A tetejére friss gyümölcsöket, például banánt, bogyós gyümölcsöket és őszibarackot tegyen.
  • Csepegtesse meg algaolajjal vagy lenmagolajjal a hozzáadott omega-3 zsírsavakért.
  • Keverj bele mogyoró- vagy mandulavajat az extra fehérje érdekében.
  • Adjon hozzá fűszereket, például fahéjat, szerecsendiót és gyömbért.
  • Forgassa bele a mandula-, mogyoró- vagy napraforgómagvajat.
  • Cukor helyett édesítse juharsziruppal, mézzel, steviával vagy friss gyümölcsökkel.

Bár a zabpehely nem jelentős omega-3 zsírsavforrás, mégis nagyon egészséges reggeli. Tápértékét más omega-3-források hozzáadásával maximalizálhatja.

Az Omega-3-ak megszerzése zabpehely nélkül

Nem kell zabpelyhet enni ahhoz, hogy omega-3 zsírsavakhoz jusson. Íme más egyszerű módszerek a napi szükséglet fedezésére:

  • Egyen hetente többször zsíros halat, például lazacot, makrélát vagy szardíniát.
  • Ha nem eszik halat, szedjen halolajat vagy algakiegészítőket.
  • Nassoljon naponta egy marék diót, kendermagot vagy őrölt lenmagot.
  • Adj chia magot turmixokhoz vagy joghurthoz az omega-3 fokozásához.
  • Főzzön olyan olajokkal, mint a repce, a szójabab és a lenmag, az alacsony omega-3-tartalmú olajok helyett.
  • A zöldségételekbe építsen be omega-3-ban gazdag babot, például vesebabot.
  • Igyon DHA-val és EPA-val dúsított szója- vagy diótejet.

Egy kis tervezéssel zabpehely nélkül is könnyedén fedezheti omega-3 szükségletét minden nap.

A legfontosabb tudnivalók

Összefoglalva a zabpehellyel és az omega-3 zsírsavakkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:

  • A zabpehely csak kis nyomokban tartalmazza a növényi eredetű omega-3 ALA-t.
  • A zabpehelyben lévő minimális mennyiség nem járul hozzá jelentősen a napi omega-3-szükséglethez.
  • Az optimális egészséghez naponta legalább 250-500 mg EPA-ra és DHA-ra van szükség.
  • A zsíros halakból, olajokból, magvakból, babból és algákból származó omega-3-ak jobbak, mintha csak a zabpehelyre hagyatkoznánk.
  • A zabpehely nagyon egészséges, de más omega-3-ban gazdag élelmiszerekkel kell párosítani.
  • Adjon a zabpehelyhez őrölt lenmagot, chia magot, dióféléket vagy algaolajat, hogy növelje omega-3 tartalmát.

Bár a zabpehely tápláló, nem jelent rövidítést a megfelelő omega-3 zsírsavak beviteléhez. Koncentráljon arra, hogy minden nap többféle omega-3 zsírsavban gazdag ételt fogyasszon.

Gyakran ismételt kérdések

Íme, válaszok a zabpehellyel és az omega-3 zsírsavakkal kapcsolatos néhány gyakori kérdésre:

K: Az acélból vágott zabpehelyben több omega-3 van, mint a darált zabban?

Nem, az omega-3-tartalom minimális, és hasonló az acélból vágott és a darált zab között. A feldolgozás nem befolyásolja a zabban lévő kis mennyiségű ALA-t.

K: A zabkorpa és a zabliszt több omega-3-at tartalmaz?

A zabkorpa több rostot biztosít, mint a hengerelt vagy acélból vágott zab, de omega-3 tartalma hasonló. A zabliszt szintén alacsony omega-3-tartalmú.

Kérdés: A főzés csökkenti a zabpehely omega-3 tartalmát?

Nem, a főzés nem pusztítja el a zabpehelyben lévő omega-3-at. A zabpehely főzése, mikrózása vagy sütése nem változtatja meg a benne lévő kis mennyiségű ALA-t.

K: Jobb-e az omega-3-mal dúsított zabpehely?

Egyes márkák EPA-t, DHA-t vagy lenmagot adnak hozzá, hogy növeljék a zabpehely omega-3 tartalmát. Ha a dúsított zabpehely adagonként legalább 250 mg omega-3-at biztosít, akkor segíthet a napi szükséglet kielégítésében.

K: Kerülnöm kell az instant zabpelyhet?

Az instant zabot előfőzve és szárítva, gyakran cukor hozzáadásával készítik. Magasabb a glikémiás indexük, mint az acélból vágott vagy a sodort zabnak. Az omega-3-tartalom azonban összességében még mindig minimális, így nem biztosítanak számottevő mennyiséget.

K: Az omega-3 tojás jó módja az EPA és DHA bevitelének?

Az omega-3-ban gazdag táplálékkal etetett csirkék tojásai nagyobb mennyiséget tartalmazhatnak. De még így is napi 4-5 omega-3 tojást kellene enni, hogy megfeleljen a minimális ajánlásoknak. A halak és az algák többet biztosítanak.

K: Kaphatok elegendő omega-3-at a fűvel táplált húsból?

A fűvel táplált marhahús valamivel több omega-3-at tartalmaz, mint a gabonával táplált. A napi omega-3 célértékek eléréséhez azonban nagyon nagy mennyiséget kellene fogyasztani, ami nem egészséges és nem fenntartható.

Helyezze előtérbe a zsíros halakat, növényi olajokat és algákat ahelyett, hogy omega-3 forrásként a zabpehelyre támaszkodna. A zabpehely sok okból egészséges, csak az omega-3 tartalma nem.

A lényeg

Bár a zabpehely kis mennyiségben biztosítja a növényi eredetű omega-3 zsírsavat, az ALA-t, nem megfelelő forrása a gyulladáscsökkentő hatású EPA és DHA omega-3 zsírsavaknak. A jó egészség érdekében fontos, hogy naponta legalább 250-500 mg EPA-t és DHA-t kapjunk olyan élelmiszerekből, mint a zsíros halak, az algák és az omega-3-mal dúsított termékek. Élvezze a zabpelyhet egy kiegyensúlyozott étrend részeként, sok más omega-3-ban gazdag élelmiszerrel együtt.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső