A diófélék nagy mennyiségű Omega-6 zsírsavat tartalmaznak?

Published:

A diófélék táplálóak és számos egészségügyi előnnyel járnak. Egyes források azonban azt állítják, hogy a diófélékben magas az omega-6 zsírsavtartalom. Ez aggályokat vet fel a gyulladásra és az egészségre gyakorolt lehetséges negatív hatásokkal kapcsolatban.

De vajon a diófélék valóban magas omega-6-tartalmúak az omega-3-akhoz képest? Elemezzük a különböző diófélék omega-6-tartalmát, hogy megtudjuk.

A diófélék nagy mennyiségű Omega-6 zsírsavat tartalmaznak?

Az Omega-6 zsírsavak áttekintése

Az omega-6 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak egy típusa, amely számos növényi élelmiszerben megtalálható.

Az elsődleges omega-6 zsír a linolsav (LA). Az arachidonsav (AA) szintén élelmiszerforrásokból származik.

Az omega-6 zsírsavakat esszenciális zsíroknak tekintik, amelyeket a táplálkozással kell bevinni. Előnyökkel és lehetséges hátrányokkal is járnak:

Potenciális előnyök:

  • A növekedés és fejlődés támogatása.
  • Segít szabályozni az anyagcserét és a szaporodást.
  • A csontok egészségének megőrzése.
  • Mérsékelt bevitel esetén gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.

Potenciális hátrányok:

  • Nagyon magas bevitel esetén elősegíti a gyulladást.
  • Csökkentheti a gyulladáscsökkentő omega-3 előnyeit.

Ideális esetben az omega-6 bevitelt az omega-3 bevitellel egyensúlyban kell tartani, körülbelül 2:1 és 4:1 arányban az omega-6 és az omega-3 között.

A tipikus nyugati étrend hajlamos arra, hogy az omega-3-hoz képest túl sok omega-6-ot tartalmazzon, ami problémákat okozhat.

De vajon a diófélék hozzájárulnak ehhez a potenciálisan egészségtelen egyensúlyhiányhoz? Nézzük meg.

Omega-6 zsírsavak a dióban

Íme a különböző nyers diófélék egy uncia (28 gramm) tipikus omega-6-tartalma:

  • Dió: 10 gramm omega-6
  • Pekándió: 12 gramm
  • Mogyoró: 5 gramm
  • Mandula: mandula: 12 gramm
  • Pisztácia: Pisztácia: 13 gramm
  • Kesudió: 8 gramm
  • Földimogyoró: 18 gramm

A diófélék jelentős mennyiségű omega-6-ot tartalmaznak. De omega-3 ALA zsírsavat, rostokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és más hasznos tápanyagokat is tartalmaznak.

A diófélékben található omega-6 és omega-3 aránya pedig nem feltétlenül olyan aggasztó, mint ahogyan azt egyes állítások sugallják.

A diófélék Omega-6 és Omega-3 aránya

A következőkben az omega-6 és az omega-3 zsírsavak tipikus aránya látható a közönséges diófélékben:

  • Dió: 4:1 arányban
  • Pekándió: 20:1
  • Mogyoró: 46:1
  • Mandula: 12:1
  • Pisztácia: 27:1
  • Kesudió: 6:1
  • Földimogyoró: 32:1

Bár az omega-6 az ideálisnál magasabb az omega-3-hoz képest, a legtöbb dióféle még mindig az egyes szakértők által ajánlott 10:1 arány körül vagy az alatt van (1).

Különösen a dió és a kesudió rendelkezik kedvezőbb arányokkal.

A diófélékben található omega-6 formája kevésbé gyulladáskeltő lehet, mint a magas omega-6-tartalmú finomított növényi olajoké.

Tehát a tisztességes omega-6 mennyiség ellenére a diófélék mértékletes fogyasztása esetén nem biztos, hogy annyira elősegítik a gyulladást vagy a kiegyensúlyozatlanságot, mint ahogyan azt állítják.

Az Omega-6 zsírsavak lehetséges előnyei

Bár a modern étrendből származó magas bevitel valószínűleg egészségtelen, az omega-6 zsírsavak mérsékelt mennyiségben még mindig előnyösek.

A diófélékben található omega-6-ok potenciális előnyei a következők:

  • A növekedés és fejlődés támogatása.
  • Az anyagcsere és a szaporodás elősegítése.
  • A csontok egészségének megőrzése.
  • Gyulladáscsökkentő hatású.
  • A bőr és a haj egészségének támogatása.

A megfelelő omega-3-at tartalmazó tápláló étrend részeként a diófélékben található omega-6-ok a legtöbb ember számára valószínűleg több előnnyel járnak, mint hátránnyal.

Stratégiák az Omega-6 kiegyensúlyozására a diófélékben

Íme néhány tipp, hogy élvezze az omega-6 előnyeit, miközben minimalizálja a diófélék lehetséges hátrányait:

Egyél változatos dióféléket

A különböző diófélék keverékének fogyasztása segít kiegyensúlyozni a bevitelt.

Kedvelje gyakrabban az olyan dióféléket, amelyeknek alacsonyabb az omega-6-tartalma, mint a dió, a kesudió és a mogyoró.

Figyelje az adagok méretét

Korlátozza az adagokat körülbelül 1 uncia diófélékre adagonként, hogy az omega-6 mennyiségét mérsékelten tartsa.

Növelje az Omega-3-at

Párosítsa a dióféléket más, omega-3-ban gazdag élelmiszerekkel:

  • Zsíros halak, mint a lazac
  • Magvak, mint a len, chia és kender.
  • Zöld leveles zöldségek
  • Omega-3-ban gazdag olajok
  • Dúsított tojás vagy tejtermék

Diófélék használata a receptekben

Adjon az ételekhez kis mennyiségű apróra vágott dióféléket az omega-3 ALA-t tartalmazó összetevőkkel együtt:

  • Saláták zsíros öntetekkel, leveles zöldekkel vagy magvakkal
  • Joghurt len- vagy chia maggal
  • Sült krumpli olajokkal és zöldségekkel
  • Zabpehely dióval és lenmaggal
  • Csirkeételek fűszerekkel és olajokkal

Korlátozza a finomított növényi olajok

Kerülje a magas omega-6-tartalmú finomított olajok, például a szója-, kukorica- és gyapotmagolajok túlzott fogyasztását.

Helyette részesítse előnyben az egyszeresen telítetlen és omega-3 zsírsavakban gazdagabb olajokat, például:

  • Olívaolaj
  • Avokádó olaj
  • Repceolaj
  • Dióolaj
  • Lenmagolaj

A diófélék omega-6-tartalma valószínűleg nem okoz problémát a gyulladáscsökkentő omega-3-ak növényi és tengeri forrásaiban gazdag kiegyensúlyozott étrendben.

A legegészségesebb diófélék az Omega-3-ért

Ezek a diófélék nagyobb mennyiségű ALA omega-3-at tartalmaznak az omega-6 bevitel kiegyensúlyozására:

  • Dió: 2500 mg omega-3 ALA unciánként.
  • Pekándió: 100 mg omega-3 ALA.
  • Mogyoró: Nincs jelentős.
  • Mandula: Nincs jelentős.
  • Pisztácia: 80 mg omega-3 ALA.
  • Kesudió: 20 mg omega-3 ALA.
  • Mogyoró: Nincs jelentős.

A dió egyértelműen kiemelkedik, a pekándió és a pisztácia sokkal kisebb, de hasznos omega-3 mennyiséget biztosít.

A dió rendszeres fogyasztását más omega-3-ban gazdag ételekkel együtt helyezze előtérbe.

Az Omega-3 zsírsavak legjobb forrásai

Az omega-6 zsírsavak bevitelének kiegyensúlyozása érdekében gondoskodjon arról, hogy elegendő omega-3 zsírsavhoz jusson:

EPA/DHA források:

  • Zsíros halak: Lazac, szardínia, makréla, hering, pisztráng.
  • Egyéb tenger gyümölcsei: Osztriga, kagyló, rák
  • Halolaj és algakiegészítők
  • Fűvel táplált hús és tejtermékek

ALA Források:

  • Olajok: lenmagolaj, repceolaj, szójababolaj.
  • Mogyoró: Dió, pekándió, pisztácia.
  • Magok: lenmag, chia mag, kendermag.
  • Zöld leveles zöldségek

Törekedjen arra, hogy hetente legalább két adag zsíros halat fogyasszon, és naponta fogyasszon omega-3-ban gazdag növényi ételeket.

Omega-6 a diófélékben: A legfontosabb tudnivalók

Összefoglalva:

  • A diófélék jelentős mennyiségű omega-6 zsírsavat, linolsavat tartalmaznak.
  • A legtöbbjüknél azonban az omega-6 és az omega-3 aránya 10:1 vagy annál kevesebb, ami mértékkel fogyasztva egészséges lehet.
  • A dió és a kesudió kedvezőbb arányokkal rendelkezik, mint más diófélék.
  • A diófélékből származó omega-6 kevésbé gyulladáskeltő lehet, mint a magas omega-6-tartalmú finomított növényi olajok.
  • A diófélékben lévő omega-6 kiegyensúlyozása dió fogyasztásával, az adagok figyelésével és az omega-3-ak növelésével.

Következtetés

A diófélék jótékony omega-6 zsírsavakat tartalmaznak, amennyiben a bevitelük egyensúlyban van a tenger gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal, amelyek tengeri halakból, olajokból, magvakból és más forrásokból származnak.

A különböző diófélék mértékletes fogyasztása egy megfelelő omega-3-tartalmú étrend részeként lehetővé teheti, hogy számos tápanyag-előnyükhöz jusson anélkül, hogy problémás lenne a túlzott omega-6-bevitel.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső