A diófélék nagy mennyiségű Omega-6 zsírsavat tartalmaznak?
Published:
A diófélék táplálóak és számos egészségügyi előnnyel járnak. Egyes források azonban azt állítják, hogy a diófélékben magas az omega-6 zsírsavtartalom. Ez aggályokat vet fel a gyulladásra és az egészségre gyakorolt lehetséges negatív hatásokkal kapcsolatban.
Tartalomjegyzék:
- Az Omega-6 zsírsavak áttekintése
- Omega-6 zsírsavak a dióban
- A diófélék Omega-6 és Omega-3 aránya
- Az Omega-6 zsírsavak lehetséges előnyei
- Stratégiák az Omega-6 kiegyensúlyozására a diófélékben
- A legegészségesebb diófélék az Omega-3-ért
- Az Omega-3 zsírsavak legjobb forrásai
- Omega-6 a diófélékben: A legfontosabb tudnivalók
- Következtetés
De vajon a diófélék valóban magas omega-6-tartalmúak az omega-3-akhoz képest? Elemezzük a különböző diófélék omega-6-tartalmát, hogy megtudjuk.
Az Omega-6 zsírsavak áttekintése
Az omega-6 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak egy típusa, amely számos növényi élelmiszerben megtalálható.
Az elsődleges omega-6 zsír a linolsav (LA). Az arachidonsav (AA) szintén élelmiszerforrásokból származik.
Az omega-6 zsírsavakat esszenciális zsíroknak tekintik, amelyeket a táplálkozással kell bevinni. Előnyökkel és lehetséges hátrányokkal is járnak:
Potenciális előnyök:
- A növekedés és fejlődés támogatása.
- Segít szabályozni az anyagcserét és a szaporodást.
- A csontok egészségének megőrzése.
- Mérsékelt bevitel esetén gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.
Potenciális hátrányok:
- Nagyon magas bevitel esetén elősegíti a gyulladást.
- Csökkentheti a gyulladáscsökkentő omega-3 előnyeit.
Ideális esetben az omega-6 bevitelt az omega-3 bevitellel egyensúlyban kell tartani, körülbelül 2:1 és 4:1 arányban az omega-6 és az omega-3 között.
A tipikus nyugati étrend hajlamos arra, hogy az omega-3-hoz képest túl sok omega-6-ot tartalmazzon, ami problémákat okozhat.
De vajon a diófélék hozzájárulnak ehhez a potenciálisan egészségtelen egyensúlyhiányhoz? Nézzük meg.
Omega-6 zsírsavak a dióban
Íme a különböző nyers diófélék egy uncia (28 gramm) tipikus omega-6-tartalma:
- Dió: 10 gramm omega-6
- Pekándió: 12 gramm
- Mogyoró: 5 gramm
- Mandula: mandula: 12 gramm
- Pisztácia: Pisztácia: 13 gramm
- Kesudió: 8 gramm
- Földimogyoró: 18 gramm
A diófélék jelentős mennyiségű omega-6-ot tartalmaznak. De omega-3 ALA zsírsavat, rostokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és más hasznos tápanyagokat is tartalmaznak.
A diófélékben található omega-6 és omega-3 aránya pedig nem feltétlenül olyan aggasztó, mint ahogyan azt egyes állítások sugallják.
A diófélék Omega-6 és Omega-3 aránya
A következőkben az omega-6 és az omega-3 zsírsavak tipikus aránya látható a közönséges diófélékben:
- Dió: 4:1 arányban
- Pekándió: 20:1
- Mogyoró: 46:1
- Mandula: 12:1
- Pisztácia: 27:1
- Kesudió: 6:1
- Földimogyoró: 32:1
Bár az omega-6 az ideálisnál magasabb az omega-3-hoz képest, a legtöbb dióféle még mindig az egyes szakértők által ajánlott 10:1 arány körül vagy az alatt van (1).
Különösen a dió és a kesudió rendelkezik kedvezőbb arányokkal.
A diófélékben található omega-6 formája kevésbé gyulladáskeltő lehet, mint a magas omega-6-tartalmú finomított növényi olajoké.
Tehát a tisztességes omega-6 mennyiség ellenére a diófélék mértékletes fogyasztása esetén nem biztos, hogy annyira elősegítik a gyulladást vagy a kiegyensúlyozatlanságot, mint ahogyan azt állítják.
Az Omega-6 zsírsavak lehetséges előnyei
Bár a modern étrendből származó magas bevitel valószínűleg egészségtelen, az omega-6 zsírsavak mérsékelt mennyiségben még mindig előnyösek.
A diófélékben található omega-6-ok potenciális előnyei a következők:
- A növekedés és fejlődés támogatása.
- Az anyagcsere és a szaporodás elősegítése.
- A csontok egészségének megőrzése.
- Gyulladáscsökkentő hatású.
- A bőr és a haj egészségének támogatása.
A megfelelő omega-3-at tartalmazó tápláló étrend részeként a diófélékben található omega-6-ok a legtöbb ember számára valószínűleg több előnnyel járnak, mint hátránnyal.
Stratégiák az Omega-6 kiegyensúlyozására a diófélékben
Íme néhány tipp, hogy élvezze az omega-6 előnyeit, miközben minimalizálja a diófélék lehetséges hátrányait:
Egyél változatos dióféléket
A különböző diófélék keverékének fogyasztása segít kiegyensúlyozni a bevitelt.
Kedvelje gyakrabban az olyan dióféléket, amelyeknek alacsonyabb az omega-6-tartalma, mint a dió, a kesudió és a mogyoró.
Figyelje az adagok méretét
Korlátozza az adagokat körülbelül 1 uncia diófélékre adagonként, hogy az omega-6 mennyiségét mérsékelten tartsa.
Növelje az Omega-3-at
Párosítsa a dióféléket más, omega-3-ban gazdag élelmiszerekkel:
- Zsíros halak, mint a lazac
- Magvak, mint a len, chia és kender.
- Zöld leveles zöldségek
- Omega-3-ban gazdag olajok
- Dúsított tojás vagy tejtermék
Diófélék használata a receptekben
Adjon az ételekhez kis mennyiségű apróra vágott dióféléket az omega-3 ALA-t tartalmazó összetevőkkel együtt:
- Saláták zsíros öntetekkel, leveles zöldekkel vagy magvakkal
- Joghurt len- vagy chia maggal
- Sült krumpli olajokkal és zöldségekkel
- Zabpehely dióval és lenmaggal
- Csirkeételek fűszerekkel és olajokkal
Korlátozza a finomított növényi olajok
Kerülje a magas omega-6-tartalmú finomított olajok, például a szója-, kukorica- és gyapotmagolajok túlzott fogyasztását.
Helyette részesítse előnyben az egyszeresen telítetlen és omega-3 zsírsavakban gazdagabb olajokat, például:
- Olívaolaj
- Avokádó olaj
- Repceolaj
- Dióolaj
- Lenmagolaj
A diófélék omega-6-tartalma valószínűleg nem okoz problémát a gyulladáscsökkentő omega-3-ak növényi és tengeri forrásaiban gazdag kiegyensúlyozott étrendben.
A legegészségesebb diófélék az Omega-3-ért
Ezek a diófélék nagyobb mennyiségű ALA omega-3-at tartalmaznak az omega-6 bevitel kiegyensúlyozására:
- Dió: 2500 mg omega-3 ALA unciánként.
- Pekándió: 100 mg omega-3 ALA.
- Mogyoró: Nincs jelentős.
- Mandula: Nincs jelentős.
- Pisztácia: 80 mg omega-3 ALA.
- Kesudió: 20 mg omega-3 ALA.
- Mogyoró: Nincs jelentős.
A dió egyértelműen kiemelkedik, a pekándió és a pisztácia sokkal kisebb, de hasznos omega-3 mennyiséget biztosít.
A dió rendszeres fogyasztását más omega-3-ban gazdag ételekkel együtt helyezze előtérbe.
Az Omega-3 zsírsavak legjobb forrásai
Az omega-6 zsírsavak bevitelének kiegyensúlyozása érdekében gondoskodjon arról, hogy elegendő omega-3 zsírsavhoz jusson:
EPA/DHA források:
- Zsíros halak: Lazac, szardínia, makréla, hering, pisztráng.
- Egyéb tenger gyümölcsei: Osztriga, kagyló, rák
- Halolaj és algakiegészítők
- Fűvel táplált hús és tejtermékek
ALA Források:
- Olajok: lenmagolaj, repceolaj, szójababolaj.
- Mogyoró: Dió, pekándió, pisztácia.
- Magok: lenmag, chia mag, kendermag.
- Zöld leveles zöldségek
Törekedjen arra, hogy hetente legalább két adag zsíros halat fogyasszon, és naponta fogyasszon omega-3-ban gazdag növényi ételeket.
Omega-6 a diófélékben: A legfontosabb tudnivalók
Összefoglalva:
- A diófélék jelentős mennyiségű omega-6 zsírsavat, linolsavat tartalmaznak.
- A legtöbbjüknél azonban az omega-6 és az omega-3 aránya 10:1 vagy annál kevesebb, ami mértékkel fogyasztva egészséges lehet.
- A dió és a kesudió kedvezőbb arányokkal rendelkezik, mint más diófélék.
- A diófélékből származó omega-6 kevésbé gyulladáskeltő lehet, mint a magas omega-6-tartalmú finomított növényi olajok.
- A diófélékben lévő omega-6 kiegyensúlyozása dió fogyasztásával, az adagok figyelésével és az omega-3-ak növelésével.
Következtetés
A diófélék jótékony omega-6 zsírsavakat tartalmaznak, amennyiben a bevitelük egyensúlyban van a tenger gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal, amelyek tengeri halakból, olajokból, magvakból és más forrásokból származnak.
A különböző diófélék mértékletes fogyasztása egy megfelelő omega-3-tartalmú étrend részeként lehetővé teheti, hogy számos tápanyag-előnyükhöz jusson anélkül, hogy problémás lenne a túlzott omega-6-bevitel.