A garnélaráknak magas az Omega-3 zsírsavtartalma?
Published:
A garnélarák a tenger gyümölcseinek népszerű fajtája, amelyet sokoldalúságáért, ízéért és tápértékéért dicsérnek. Amellett, hogy a garnélarák alacsony kalóriatartalmú és fehérjében gazdag, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. De ha az omega-3 zsírsavakról van szó, a garnélarák valóban jó forrás?
Tartalomjegyzék:
- Omega-3 szintek a különböző garnélarákfajtákban
- Miért fontosak az Omega-3-ak
- Omega-3 ajánlások
- Top 10 Omega-3 élelmiszerforrás
- A garnélarák egészségügyi előnyei
- Egészséges módja annak, hogy több garnélarákot együnk
- Az Omega-3-ak megszerzése garnélarák nélkül
- A garnélarák és az Omega-3-ak legfontosabb tudnivalói
-
Gyakran ismételt kérdések
- A vadon élő garnélaráknak magasabb az omega-3 tartalma, mint a tenyésztett garnélaráknak?
- A főtt és a nyers garnélaráknak ugyanolyan az omega-3 tartalma?
- A garnélarák magas higanytartalmú?
- Lehet túl sok DHA-t és EPA-t kapni a garnélarák fogyasztásával?
- Fenntartható-e a garnélarák?
- A vegetáriánusok kaphatnak EPA-t és DHA-t növényekből?
- A lényeg
A válasz az, hogy igen, a garnélarák nagy mennyiségben tartalmaz hasznos omega-3 zsírsavakat, különösen EPA-t és DHA-t. Egy 3 unciás adag több mint 500 mg omega-3-at tartalmaz, ami az optimális egészséghez szükséges napi ajánlott minimum több mint fele.
A garnélarák a tenger gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavak egyik legjobb forrásának tekinthető a tenger gyümölcsei közül. Ha hetente néhányszor garnélarákot teszel az étrendedbe, az segíthet fedezni az omega-3 szükségletedet.
Az alábbiakban részletesen áttekintjük a különböző garnélarákfajták omega-3-tartalmát, az omega-3-ak egészségügyi előnyeit, a szükséges mennyiséget és az egyéb étrendi forrásokat, amelyekből hozzájuthatsz ezekhez az esszenciális zsírokhoz.
Omega-3 szintek a különböző garnélarákfajtákban
A garnélaráknak számos népszerű fajtája létezik, többek között:
Fehér garnélarák
Az Egyesült Államokban leggyakrabban fogyasztott garnélarák az apró, édes fehér garnélarák. Egy 3 uncia (85 gramm) adag (1):
- Kalóriák: 84
- Fehérje: 18 gramm
- Szelén: 41% DV
- B12-vitamin: 21% DV
- Omega-3-ak: 170 mg
A fehér garnélarák tehát adagonként 170 mg omega-3 zsírsavat biztosít.
Rózsaszín garnélarák
A rózsaszín garnélarákot saláta garnélaráknak is nevezik. Egy 3 unciás adag (85 gramm) körülbelül (2):
- Kalóriák: 90
- Fehérje: 20 gramm
- Réz: 25% DV
- Omega-3 zsírsavak: 110 mg
A rózsaszín garnélarák 110 mg omega-3 zsírsavat tartalmaz adagonként.
Fekete tigris garnélarák
Az ázsiai konyhában népszerű fekete tigris garnélarák a tenyésztett garnélarák egyik fajtája. Egy 3 unciás adag (85 gramm) körülbelül (3):
- Kalóriák: 99
- Fehérje: 21 gramm
- Tiamin: 14% DV
- Omega-3-ak: 320 mg
A fekete tigris garnélarák 320 mg omega-3 zsírsavat tartalmaz.
Sziklagarnélarák
Az apró sziklagarnélákat gyakran használják garnélarák-tacókhoz vagy tempurához. Egy 3 unciás adag (85 gramm) nagyjából (4):
- Kalóriák: 84
- Fehérje: 18 gramm
- B12-vitamin: 21% DV
- Omega-3 zsírsavak: 125 mg
A sziklagarnélák tehát 125 mg omega-3 zsírsavat tartalmaz.
Fajtától függetlenül a garnélarák nagy mennyiségű jótékony omega-3 zsírsavat tartalmaz. De pontosan miért is olyan jók az omega-3 zsírsavak?
Miért fontosak az Omega-3-ak
Az omega-3 zsírsavak számos kritikus előnyt biztosítanak az egészség és a fejlődés szempontjából. A táplálkozással való bevitelük alapvető fontosságú.
Az alábbiakban áttekintjük az omega-3-mal kapcsolatos legfontosabb előnyöket:
Szív egészség
Az omega-3-ak számos módon támogatják az optimális szívműködést:
- Alacsonyabb trigliceridszint - a magas szint növeli a szívbetegségek kockázatát (5).
- Csökkenti a vérnyomást - az omega-3-ak természetes vérhígítóként hatnak (6).
- Megakadályozza a plakkok felhalmozódását - csökkenti az artériákban lévő zsírlerakódásokat (7).
- Csökkenti a szabálytalan szívverést - összefüggésben a hirtelen szívhalál alacsonyabb kockázatával (8).
- Javítja a koleszterinszintet - növeli a "jó" HDL-t és csökkenti a "rossz" LDL-t (9).
Agy egészség
Az omega-3 zsírsavak az agyműködésben is létfontosságú szerepet játszanak:
- Javítja a memóriát és a gondolkodást - felnőtteknél a jobb megismeréshez kapcsolódik (10, 11).
- A depresszió elleni küzdelem - a depresszió alacsonyabb arányával jár együtt (12).
- Segíti a magzati agy fejlődését - a DHA létfontosságú a csecsemők agyának növekedéséhez (13).
- Támogatja az egészséges öregedést - segít megelőzni a kognitív hanyatlást (14).
Szem egészség
A retinában nagyon magas a DHA-koncentráció. Az omega-3-ak az alábbiak révén támogatják a látást:
- A makuladegeneráció - a vakság egyik vezető oka - csökkentése (15).
- A száraz szem betegség kezelése - a könnytermelés és -minőség javítása (16).
- Jótékonyan hat a csecsemők látására - a terhesség alatti DHA-bevitel csökkenti a látásproblémákat (17).
Gyulladáscsökkentő hatások
Az omega-3 EPA és DHA erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Képesek (18):
- Alacsonyabb gyulladás - csökkenti a gyulladásos markereket, például a C-reaktív fehérjét.
- Enyhíti az ízületi fájdalmat - csökkenti a duzzanatot és a merevséget reumás ízületi gyulladásban.
- Jótékonyan hat az autoimmun betegségekre - bizonyítottan segít a lupuson, az ekcémán és az IBD-n.
Figyelembe véve ezeket a számtalan előnyös tulajdonságot, egyértelmű, hogy az elegendő omega-3 zsírsav bevitelének prioritást kell élveznie. De valójában mennyi kell ezekhez az előnyökhöz?
Omega-3 ajánlások
A főbb egészségügyi szervezetek az optimális egészség érdekében legalább napi 250-500 mg kombinált EPA és DHA omega-3 zsírsav bevitelét javasolják (19, 20).
Szívbetegségben, magas trigliceridszintben vagy metabolikus szindróma kockázati tényezőiben szenvedők számára néha magasabb, akár 2000 mg-os napi bevitelt is javasolnak (21).
A terhes és szoptató nőknek naponta legalább 300-900 mg DHA-ra van szükségük a magzat megfelelő fejlődéséhez. A gyermekeknek is megfelelő omega-3 bevitelre van szükségük életkoruknak megfelelően (22).
A vegánok és vegetáriánusok esetében nagyobb az omega-3-hiány kockázata, és valószínűleg étrend-kiegészítőkre van szükségük (23).
Amint láthatja, egy 3 unciás garnélarák adag több mint 500 mg omega-3-at biztosít, ami megfelel a minimális napi célértéknek. Ha hetente 2-3 alkalommal garnélarákot is beiktatsz az étrendedbe, máris kielégítheted a szükségleteidet.
Most pedig beszéljünk ezeknek a jótékony zsíroknak a legfontosabb táplálékforrásairól.
Top 10 Omega-3 élelmiszerforrás
Íme a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavak 10 legfontosabb forrása (24):
1. Olajos halak
A lazac, a makréla, a hering és a szardínia magas EPA- és DHA-tartalmú. Már 3 uncia lazac több mint 1000 mg-ot biztosít.
2. Garnélarák
Egy 3 unciás garnélarák adag több mint 500 mg omega-3-at tartalmaz. Hetente 2-3 alkalommal fogyasszon garnélarákot.
3. Halolaj
Az olyan kiegészítők, mint a halolaj, a krillolaj és az algaolaj koncentrált DHA- és EPA-adagokat biztosítanak.
4. Chia magok
A chia magok unciánként 5 gramm növényi eredetű ALA omega-3-at tartalmaznak.
5. Lenmag
A lenmag unciánként 2300 mg ALA-t tartalmaz. Adjon őrölt lenmagot az ételekhez.
6. Dió
A dió unciánként 2500 mg ALA-t tartalmaz.
7. Szójabab
Az edamame, a tofu és a tempeh ALA-t tartalmaz. Egy fél csésze szójabab közel 1000 mg-ot biztosít.
8. Kendermagok
A kendermagok unciánként 1200 mg növényi ALA-t tartalmaznak.
9. Kelbimbó
A kelbimbó fél csészényi mennyiségben 135 mg ALA-t tartalmaz.
10. Bab
A vesebab, a csicseriborsó és más babok ALA-t tartalmaznak. Egy csésze vesebab 430 mg-ot biztosít.
Amint láthatja, a garnélarák az esszenciális omega-3 zsírsavak egyik legjobb táplálékforrása.
A garnélarák egészségügyi előnyei
Amellett, hogy a garnélaráknak magas a szívbarát omega-3 zsírsavtartalma, számos más előnye is van:
Magas fehérjetartalmú
Egy 3 unciás adag 18-21 gramm fehérjét tartalmaz, így a garnélarák kiváló, kiváló minőségű fehérjeforrás.
Alacsony kalóriatartalom
A mindössze 84-99 kalóriát tartalmazó 3 unciás adag garnélarák alacsony kalóriatartalmú, és segíthet a súlyszabályozásban.
Gazdag szelénben
A garnélarák kiváló forrása a szelénnek, egy olyan ásványi anyagnak, amely erős antioxidánsként működik a szervezetben.
Jó B12-vitamin forrás
A garnélarák B12-vitamint biztosít, amely támogatja a vörösvértestek képződését és az idegrendszeri funkciókat.
Astaxantint tartalmaz
A garnélarák egy asztaxantin nevű antioxidánst tartalmaz, amely védelmet nyújthat a szívbetegségek, a demencia és más krónikus betegségek ellen.
A garnélarák sok szempontból tápláló kiegészítője az étrendnek, nem csak magas omega-3-tartalmuk miatt.
Egészséges módja annak, hogy több garnélarákot együnk
Íme néhány egyszerű módja annak, hogy a garnélarákot az egészséges étrend részeként élvezhesse:
- A garnélarákot olívaolajjal, fokhagymával és zöldségekkel megpároljuk.
- Grillezze a garnélarákos kebabot vagy garnélarákos nyársat.
- Süssük meg a panírozott kókuszos garnélarákot.
- Adjon garnélarákot salátákhoz, tacókhoz, tésztákhoz vagy sültekhez.
- Készítsen garnélarákos tavaszi tekercseket vagy salátatekercseket.
- Nyársra tűzött garnélarák ananásszal és lilahagymával.
- Keverje a garnélarákot a tenger gyümölcsei linguine-ba vagy jambalayába.
- Készítse el a Cajun feketére sült garnélarákot.
Az optimális mennyiségű omega-3 zsírsav beviteléhez törekedjen heti két-három adag garnélarák fogyasztására.
Az Omega-3-ak megszerzése garnélarák nélkül
Íme néhány más módszer az omega-3 szükséglet kielégítésére, ha nem eszik garnélarákot:
- Hetente 2-3 alkalommal fogyasszon zsíros halat, például lazacot, makrélát, heringet vagy pisztrángot.
- Naponta szedjen halolaj, krillolaj vagy algaolaj-kiegészítőket.
- Nassoljon diót, pekándiót, mogyorót és mandulát a növényi ALA miatt.
- Adjon az étrendjéhez naponta őrölt lenmagot vagy chia magot.
- Főzzön magasabb omega-3-tartalmú olajokkal, például repce- és szójaolajjal.
- Keresse az omega-3-mal dúsított tojást, tejet és egyéb termékeket.
- Edamame, tofu és más szójaételek fogyasztása.
- Élvezze az omega-3-ban gazdag babot, például a fehérbabot, a vesebabot és a csicseriborsót.
Némi tervezéssel az omega-3-szükségletét különféle garnélarákmentes élelmiszerekből is fedezheti.
A garnélarák és az Omega-3-ak legfontosabb tudnivalói
Az alábbiakban a garnélarák omega-3 zsírsavtartalmával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertetjük:
- A garnélarák az EPA és a DHA omega-3 egyik legjobb forrása.
- Már 3 uncia több mint 500 mg-ot tartalmaz, ami több mint a napi ajánlott minimum felét teszi ki.
- Törekedjen arra, hogy hetente 2-3 alkalommal fogyasszon garnélarákot, hogy segítsen elérni az omega-3 célértéket.
- A garnélarák fehérjét, szelént, B12-vitamint és más tápanyagokat is tartalmaz.
- Ha nem eszik garnélarákot, akkor az omega-3-at zsíros halakból, olajokból, magvakból, babból és étrend-kiegészítőkből szerezze be.
A garnélarák omega-3 erőmű, és bármely egészséges étrend ízletes kiegészítője. Az omega-3 bevitel maximalizálása érdekében hetente néhányszor építse be őket étkezési tervébe.
Gyakran ismételt kérdések
Az alábbiakban a garnélarák omega-3 zsírsavtartalmával kapcsolatos gyakori kérdésekre adunk választ:
A vadon élő garnélaráknak magasabb az omega-3 tartalma, mint a tenyésztett garnélaráknak?
Egyes tanulmányok szerint a vadon élő garnélaráknak valamivel jobb lehet az omega-3 tartalma. De mind a vadon élő, mind a felelősségteljesen tenyésztett garnélarák kiváló forrás marad, és adagonként több mint 500 mg-ot biztosít.
A főtt és a nyers garnélaráknak ugyanolyan az omega-3 tartalma?
Igen, a garnélarák főzése nem befolyásolja jelentősen az omega-3 szintjét. Mind a nyers, mind a főtt garnélarák nagy mennyiségben tartalmaz.
A garnélarák magas higanytartalmú?
Nem, a garnélaráknak nagyon alacsony a higanytartalma a nagyobb halakhoz, például a tonhalhoz képest. Heti 2-3 alkalommal garnélarákot fogyasztva nem áll fenn a veszélyes higanyexpozíció kockázata.
Lehet túl sok DHA-t és EPA-t kapni a garnélarák fogyasztásával?
Ritkán lehet csak élelmiszerforrásokból túlzott omega-3 bevitelt biztosítani. A hetente néhány alkalommal fogyasztott garnélarák optimális omega-3 bevitelt biztosít anélkül, hogy túlzásba vinnénk.
Fenntartható-e a garnélarák?
Egyes garnélarákhalászatok környezetvédelmi aggályokkal küzdenek. Amikor csak lehetséges, válasszon fenntartható vadon élő vagy felelősségteljesen tenyésztett garnélarákot.
A vegetáriánusok kaphatnak EPA-t és DHA-t növényekből?
Sajnos a növényi források, mint a dió és a len, csak az omega-3 ALA-t biztosítják. A vegetáriánusoknak az EPA és a DHA tekintetében az algaolaj-kiegészítőkre kell támaszkodniuk.
A garnélarák a tengeri herkentyűk közül az egyik legkoncentráltabb forrása a jótékony omega-3 zsírsavaknak. Élvezze őket mértékkel, más egészséges ételekkel együtt, étrendje részeként.
A lényeg
A garnélarák nagy mennyiségű EPA és DHA omega-3 zsírsavat tartalmaz, több mint 500 mg-ot egy 3 unciás adagban. A garnélarák heti 2-3 alkalommal történő fogyasztása segíthet az optimális egészséghez szükséges napi 250-500 mg-os célérték elérésében. Helyezze előtérbe a fenntartható garnélarákokat, és építse be őket más omega-3 élelmiszerek, például halak, magvak, olajok és étrend-kiegészítők mellé.