Fish Oil segíthet az influenza?

Published:

Az influenza egy gyakori légúti fertőzés, amely nagyon megviselheti Önt. A láz, a testfájdalom, a köhögés, a torokfájás és a fáradtság gyakran napokig ágyban tartja az embereket. Bár a súlyos influenzaszerű tünetekkel mindig orvoshoz kell fordulni, sokan kíváncsiak arra, hogy az olyan természetes gyógymódok, mint a halolaj, enyhülést és gyorsabb gyógyulást biztosíthatnak-e.

Ez a cikk a halolaj és az influenza körüli bizonyítékokat vizsgálja. Felfedezzük:

  • Mi a halolaj és annak előnyei
  • Hogyan segíthetnek a halolaj tulajdonságai az influenza elleni küzdelemben?
  • Tudományos kutatás a halolajról az influenza megelőzésében és kezelésében
  • Ajánlott adagolás influenza esetén
  • Tippek a halolaj hatékonyságának maximalizálásához
  • Aggályok és mellékhatások

Fish Oil segíthet az influenza?

A végére megérti, hogyan működik a halolaj az influenzaszezonban, és hogy segíthet-e leküzdeni a kórt, ha megbetegszik.

Mi Fish Oil?

A halolaj olyan olajos halak, mint a lazac, tonhal, szardínia és makréla szöveteiből nyert étrend-kiegészítő. Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, eikozapentaénsavat (EPA) és dokozahexaénsavat (DHA).

Az omega-3-ak számos egészségügyi előnnyel járnak, elsősorban a szervezetben fellépő gyulladások csökkentése révén. A krónikus gyulladás számos betegség egyik fő kiváltó oka.

A halolajból származó omega-3-ak néhány bizonyított előnye a következő:

  • A trigliceridek csökkentése és a szív egészségének javítása
  • Az agyműködés és a mentális egészség támogatása
  • Az ízületi fájdalom és merevség enyhítése
  • Az immunitás fokozása
  • A szem és a bőr egészségének javítása
  • A magzat egészséges fejlődésének elősegítése a terhesség alatt

Az EPA és a DHA gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságai teszik a halolajat az influenza tüneteinek lehetséges gyógymódjává.

Hogyan Fish Oil segíthet az influenza elleni küzdelemben?

Az influenzavírus az orr, a torok és a tüdő sejtjeinek megfertőzésével okozza az influenzát. Ez arra készteti az immunrendszert, hogy gyulladáskeltő citokineket szabadítson fel a fertőzött sejtek elpusztítása és a vírus szaporodásának leállítása érdekében.

Ez a gyulladásos reakció okozza az influenza olyan tüneteit, mint a torokfájás, láz, fejfájás és testfájdalom. A túlzott gyulladás azonban az egészséges szöveteket is károsíthatja, és meghosszabbíthatja a betegséget.

Íme néhány módja annak, hogy a halolajban lévő EPA és DHA segíthet az influenza leküzdésében:

1. Csökkenti a gyulladást

Az EPA és a DHA erős gyulladáscsökkentő tápanyagok, amelyek segítenek szabályozni a gyulladásos választ. Versenyeznek az arachidonsavval (AA) - egy omega-6 zsírsavval, amely gyulladáskeltő vegyületekké alakul át.

A halolaj segít csökkenteni a gyulladásos citokineket, prosztaglandinokat és leukotriéneket, amelyek az AA-ból keletkeznek. Ez csillapítja a szisztémás gyulladást és a kapcsolódó influenzaszerű tüneteket, mint a láz, rossz közérzet és hidegrázás.

2. Támogatja az immunrendszer működését

Az omega-3-ak többféleképpen erősítik az immunitást:

  • A limfociták és a fagociták aktivitásának és szaporodásának fokozása
  • A természetes ölősejtek vírusokkal szembeni aktivitásának fokozása
  • Az immunsejtek keringésének és a fertőzött területekre történő vándorlásának javítása

Ez erősíti a szervezet védekezőképességét az influenzavírus ellen anélkül, hogy túlságosan aktiválná a gyulladásos reakciót.

3. Védi a tüdőszövetet

A halolajban található EPA és DHA több mechanizmuson keresztül támogatja a tüdő működését. Tanulmányok azt mutatják, hogy képesek:

  • Javítja a hörgőtágulást és a légutak átmérőjét
  • Gátolja a nyálkahártya túltermelését
  • Csökkenti a tüdőgyulladást és a fertőzések okozta károkat.
  • A megfelelő gázcsere érdekében fokozza a tüdő szurfaktánst

Ez segít leküzdeni az influenza olyan szövődményeit, mint a légzési nehézség, a hörghurut és a tüdőgyulladás.

4. Támogatja a bélgát funkcióját

Egyes kutatások szerint a DHA szorosabbá teheti a bélsejtek közötti kapcsolódási pontokat, megakadályozva a "szivárgást". Ez megakadályozza, hogy az endotoxinok bejussanak a véráramba és gyulladást okozzanak.

Az EPA és a DHA a bélmikrobiótát is kedvezően változtatja meg. Ez segíti azt a gátat, amely megakadályozza, hogy a vírusok és baktériumok a GI traktuson kívülre terjedjenek.

Elméletileg tehát az omega-3 zsírsavak bélrendszeri előnyei segíthetnek megfékezni az influenzavírust, és megakadályozhatják, hogy az a belekből a tüdőbe terjedjen.

5. Kezeli az influenza által kiváltott oxidatív stresszt

Az olyan vírusok, mint az influenza, az immunsejteket arra késztetik, hogy reaktív oxigénfajokat szabadítsanak fel a fertőzött sejtek elpusztítása érdekében. Ez azonban oxidatív stresszt is okoz, különösen a tüdőben.

A halolajban lévő omega-3-ak antioxidáns hatásúak, amelyek segítenek ellensúlyozni ezt az oxidatív károsodást. A DHA beépül a sejtmembránokba is, hogy megvédje azokat a szabad gyökökkel szemben.

E mechanizmusok révén a halolaj védelmet nyújthat a tüdőkárosodás ellen, és enyhítheti az influenza okozta légzési nehézségeket.

Összefoglalva, a halolaj számos tudományosan alátámasztott módon segíthet az influenza megelőzésében és kezelésében a gyulladás szabályozásával, az immunitás támogatásával, a tüdő védelmével és az oxidatív stressz elleni küzdelemmel.

Mit mond a kutatás?

Bár a halolaj elméletben ígéretesnek tűnik az influenza enyhítésére, mit mutatnak a tudományos bizonyítékok valójában?

Az alábbiakban áttekintjük a halolaj vagy az omega-3 zsírsavak influenzafertőzésre gyakorolt hatásáról szóló legfontosabb klinikai tanulmányokat:

Megelőzési tanulmányok

  • Egy 470, hosszú távú gondozásban élő idős felnőtt bevonásával végzett vizsgálat szerint azoknál, akik 12 hónapon keresztül napi omega-3-kiegészítőt szedtek, 23%-kal kevesebb napot töltöttek el légúti fertőzésekkel. Az influenzás esetek száma is csökkent, bár statisztikailag nem szignifikáns mértékben.
  • Egy 90 túlsúlyos férfi bevonásával végzett vizsgálatban az influenza elleni védőoltást követően a placebóhoz képest magasabb volt az influenza elleni IgM és IgG ellenanyagszint az algából származó 1,5 gramm DHA-t 4 héten keresztül szedő csoportban. A DHA-csoportnak kevesebb megfázásos és influenzás tünete is volt.
  • A thaiföldi iskolások körében a 6 hónapon át halolaj-kiegészítőket kapók körében a placebóhoz képest szignifikánsan kevesebb influenza A-fertőzés fordult elő. A halolajos csoportban a légzőszervi megbetegedések miatti összes betegnap 29%-kal csökkent.

Kezelési tanulmányok

  • Több állatkísérlet is kimutatta, hogy az egerek omega-3-mal történő előkezelése csökkenti a tüdőgyulladást, az immunsejtek beszivárgását és a vírusszaporodást az influenzafertőzés során. A túlélési arány is javul.
  • Számos tanulmány kimutatta, hogy a halolaj vagy krillolaj kapszula szedése az első megbetegedéskor csökkentheti a megfázás és az influenza tüneteinek súlyosságát és időtartamát. Az előnyök akkor tűnnek a legnagyobbnak, ha naponta legalább 2 gramm teljes EPA/DHA-t szedünk.
  • Egy tanulmány szerint a nagy dózisú omega-3 infúzió közvetlenül az influenza elleni védőoltás után fokozta az immunválaszt, és csaknem megduplázta a termelt antitestek számát.
  • Humán vizsgálatok azt mutatják, hogy a terápiás omega-3 étrend-kiegészítők szedése ARDS, szepszis és más kritikus betegségek esetén javítja az oxigénellátást és a túlélési arányt. Ez az életveszélyes influenza szövődményei esetében is előnyösnek tűnik.

Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a halolaj ígéretes az influenza kockázatának csökkentésére, valamint a betegség időtartama és súlyossága lerövidítésére, ha mégis megbetegszik. Az előnyök a legkövetkezetesebbnek tűnnek a magasabb, legalább napi 1-2 gramm EPA/DHA bevitel esetén.

Mi az ajánlott Fish Oil adagolás az influenza?

Általános egészséges felnőtteknek legalább 250-500 mg kombinált EPA és DHA napi fogyasztására kell törekedniük a szokásos immun- és gyulladáscsökkentő előnyök elérése érdekében. A kutatások szerint azonban nagyobb adagokra lehet szükség az influenza megelőzéséhez és a tünetek enyhítéséhez.

Az alábbiakban a javasolt terápiás dózisok szerepelnek, ha a halolajat az influenza elleni küzdelemben használja:

A megelőzéshez

Az influenzaszezonban naponta 1000-2000 mg EPA+DHA-t szedjen, legalább 2-3 héttel az influenzaszezon kezdete előtt. Ez a magasabb adag növeli az omega-3 szintjét, hogy fokozza a vírusellenes immunitást és a rezilienciát.

A GI mellékhatások minimalizálása érdekében ossza ezt 2-3 kisebb adagra a nap folyamán étkezés közben. Próbálja meg kombinálni a reggeli és az esti adagokat reggelivel és vacsorával.

A kezeléshez

Ha megbetegszik, emelje az adagot napi 3000-4000 mg teljes EPA+DHA-ra. Ez a magasabb mennyiség segít megszelídíteni a gyulladást és az aktív fertőzések okozta tüdőkárosodást.

Ezt ossza el 3-4 adagra, amelyeket étkezés közben és lefekvés előtt vesz be. Legalább 7-10 napig vagy a tünetek megszűnéséig szedje.

A legtöbb halolajkapszula 1000 mg-onként körülbelül 250-500 mg EPA+DHA-t tartalmaz. Tehát ahhoz, hogy 3 gramm omega-3-at kapjunk, napi 6 normál kapszulát kellene bevennünk.

Mindig alacsonyan kezdje, és néhány nap alatt fokozatosan növelje a halolaj mega adagjainak szedését. És beszélje meg orvosával a magas bevitelt, ha vérhígítót szed vagy más egészségügyi problémái vannak.

Tippek a Fish Oil hatékonyságának maximalizálására a megfázás és az influenza esetén

Íme néhány egyszerű tipp, amellyel fokozhatja a halolaj előnyeit az influenza megelőzése és enyhítése terén:

  • Válasszon olyan minőségi halolaj-kiegészítőt, amely 1000 mg kapszulánként legalább 500 mg teljes EPA+DHA-t biztosít. A folyékony halolaj jobban biztosíthatja a nagy dózisokat.
  • A frissesség megőrzése és a zsírsavak oxidációjának megakadályozása érdekében keresse a hozzáadott E-vitaminnal vagy rozmaringkivonattal ellátott halolajokat.
  • A halolajat tartsa hűtőszekrényben vagy fagyasztóban, hogy megakadályozza a romlást és az avasodást.
  • A halolajat olyan étrendi zsírforrással, mint az avokádó, a diófélék vagy az olívaolaj, fogyassza. Ez fokozza a zsírsavak felszívódását.
  • Biztosítsa a megfelelő D-vitamin-bevitelt, mivel a D-vitamin hiánya rontja az immunműködést és a fertőzésekre adott választ. Sok halolaj-kiegészítő is tartalmaz D-vitamint.
  • Kombinálja fokhagymával, gyömbérrel, zöld teával vagy kurkumával kiegészítve a szinergikus antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt.
  • Betegség esetén növelje a gyümölcs- és zöldségfogyasztást, hogy több immunrendszert támogató A- és C-vitaminhoz jusson.
  • Igyon csontlevest, zöld turmixokat vagy elektrolititalokat, hogy hidratált maradjon és enyhítse az influenza tüneteit.

A betegség első jeleinél, még az intenzív tünetek kialakulása előtt kezdje el a magasabb omega-3 adag szedését. A megelőzés érdekében az influenzaszezonban naponta szedjen halolajat.

Vannak aggályok vagy mellékhatások nagy dózisú Fish Oil?

A halolaj-kiegészítőket a legtöbb ember nagyon jól tolerálja, különösen, ha étkezés közben szedik. Azonban egy kis százalékuknál előfordulhatnak mellékhatások, mint például:

  • Halas utóíz - a gyümölcslével, citromos vízzel vagy kávéval történő bevétel segíthet elfedni az ízt. A kapszulák lefagyasztása szintén csökkenti a halas böfögés hatását.
  • GI tünetek - hányinger, gyomorégés, hasmenés. Az alacsony adaggal való kezdés és a lassú emelés általában megelőzi ezt.
  • Fokozott véraláfutás vagy vérzés - A nagyon nagy, 3 gramm feletti adagok meghosszabbíthatják a vérzési időt. Ez általában csak a vérhígítót szedők esetében jelent gondot.

Van néhány olyan csoport is, amelyeknek nagyobb óvatosságra van szükségük a magas halolajbevitellel kapcsolatban:

  • Azok, akik omega-3 allergiásak vagy halallergiásak - Próbáljon ki egy alternatív omega-3 forrást, például algaolajat.
  • Vérhígítót szedők - Beszélje meg az adagot orvosával, és figyelje a fokozott véraláfutások kialakulását.
  • Cukorbetegek vagy immunrendszeri rendellenességben szenvedők - Az omega-3-ak befolyásolhatják a vércukorszintet és az immunitást, ezért az optimális adagolást meg kell beszélni az egészségügyi szolgáltatóval.

Mindig olvassa el a termékek címkéit a lehetséges allergének és gyógyszerkölcsönhatások tekintetében. És konzultáljon orvosával a halolaj-kiegészítők megadagolásáról, ha bármilyen egészségügyi állapota van, vagy vényköteles gyógyszereket szed.

Következtetés - Szedje Fish Oil az influenza?

Az influenza levehet a lábáról, és a magas kockázatú csoportok esetében akár súlyos szövődményekkel is járhat. Bár az éves influenza elleni védőoltás a legjobb megelőzés, a halolaj további immunerősítést és tünetmentesítést nyújthat.

A halolajban található EPA és DHA erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Bizonyított, hogy napi 1000 mg vagy annál több olajjal való kiegészítés csökkentheti az influenza kockázatát, és lerövidítheti az influenza időtartamát, ha mégis megbetegszik.

A napi 4 grammot elérő nagyobb adagok tűnnek a leghatékonyabbnak a tünetek enyhítésére, ha az influenza kialakul. Az omega-3-ak segítenek szabályozni a gyulladást, erősítik az immunitást, védik a tüdőt és harcolnak a vírus okozta károsodások ellen.

A halolaj azonban még mindig nem helyettesíti az orvosi ellátást. Azonnal forduljon orvoshoz, ha súlyos vagy életveszélyes influenzaszerű tünetek, például légzési nehézség, tartós láz vagy kiszáradás jelentkezik.

Összességében az influenza elleni védőoltással, a megfelelő higiéniával és a megfelelő orvosi ellátással együtt alkalmazva a halolaj-kiegészítés kiegészítő előnyöket biztosíthat ebben az influenzaszezonban. Csak ügyeljen arra, hogy minőségi étrend-kiegészítőt válasszon, az igényeinek megfelelő adagot szedje, és figyelje az esetleges mellékhatásokat.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső