A tojás főzése elpusztítja az Omega-3 zsírsavakat?
Published:
A tojás tápláló élelmiszer, amely fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és más hasznos tápanyagokat, például kolint tartalmaz. Egyes tojások emellett nagyobb mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat is. Ez felveti a kérdést - a tojás főzése csökkenti az omega-3 tartalmát?
Tartalomjegyzék:
- Omega-3 a tojásban
- Miért fontosak az Omega-3-ak
- A főzési módszerek megtartják a tojásban lévő Omega-3-at
- A magas hőhatás idővel csökkentheti az Omega-3-at
- Mennyi Omega-3-ra van szükséged?
- Hány tojás 500 mg Omega-3-at tartalmaz?
- Top 10 Omega-3 élelmiszerforrás
- Egészséges tojásfogyasztási módok
- A legfontosabb tudnivalók
-
Gyakran ismételt kérdések
- K: Az omega-3 tojásokat hűteni kell?
- K: A sütés jobban károsítja az omega-3 zsírsavakat, mint a főzés?
- K: A főtt tojásfehérje és a tojássárgája között csökken az omega-3 zsírsavtartalom?
- K: A terhes nőknek kerülniük kell a nem eléggé főtt tojást?
- K: A főzéssel a tojás táplálóbbá tehető?
- K: Az omega-3 tojások halízűek?
- K: A barna vagy a fehér tojás táplálóbb?
- A lényeg
A jó hír az, hogy a tojás főzése a legtöbb szokásos módszerrel nem pusztítja el vagy csökkenti az omega-3 zsírsavakat. Az omega-3-ak stabilak maradnak a sütés, a főzés, a rántás, a sütés és a legtöbb más főzési technika során.
A hosszabb ideig tartó nagyon magas hőhatás, például grillezés vagy sütés során azonban idővel csökkentheti az omega-3 zsírsavtartalmat. Összességében azonban a tojás szokásos módon történő főzése megőrzi a tojás tápértékét.
Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk, hogy a különböző főzési módszerek hogyan befolyásolják a tojásban lévő omega-3-at.
Omega-3 a tojásban
A csirketojás természetes módon kis mennyiségben tartalmaz omega-3-at, általában 30-60 mg-ot tojássárgájánként (1).
Az omega-3-mal dúsított táplálékkal etetett tyúkok tojásai azonban jóval nagyobb mennyiséget tartalmaznak. Ezek az "omega-3 tojások" sárgájánként 150-300 mg omega-3-at tartalmazhatnak (2).
A tojásban található omega-3-ak többnyire ALA (alfa-linolénsav) formájában vannak jelen. Az ALA egy növényi eredetű omega-3, amely olyan élelmiszerekben található meg, mint a dió, a lenmag és a szója.
A tojás általában nem tartalmaz jelentős mennyiségű EPA és DHA omega-3 vegyületet, amelyek a zsíros halakban találhatók. Bár az omega-3-mal dúsított tojások tartalmazhatnak hozzáadott EPA-t és DHA-t.
Nem számít, milyen tojást vásárol, a hagyományos módszerekkel történő főzés során az omega-3 zsírsavak nagy része megmarad.
Miért fontosak az Omega-3-ak
Mielőtt megvitatnánk, hogyan befolyásolja a főzés a tojásban lévő omega-3-at, nézzük meg, miért olyan fontosak az omega-3-ak az egészség szempontjából.
Szív egészség
Az omega-3 zsírsavak jelentős előnyökkel járnak a szív egészsége és működése szempontjából:
- Alacsonyabb trigliceridszint - A magas trigliceridszint növeli a szívbetegségek kockázatát. Az omega-3-ak akár 30%-kal is csökkenthetik azokat (3).
- Csökkenti a vérnyomást - Az omega-3-ak enyhe vérhígítóként hatnak, és csökkentik a vérnyomást (4).
- Megakadályozza a plakkok felhalmozódását - Az omega-3-ak csökkentik az artériák falában lévő zsíros plakkok kialakulását (5).
- Csökkenti a szabálytalan szívverést - Az omega-3-ak segítenek normalizálni a szívritmust (6).
- Javítja a koleszterinszintet - az omega-3 növeli a jó HDL-t, és csökkenti a rossz LDL-t és a triglicerideket (7).
Agy egészség
Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az agy egészségében és fejlődésében:
- Javítja a memóriát és a gondolkodást - Az omega-3-ak összefüggésbe hozhatók a jobb memóriával és a megismeréssel (8, 9).
- A depresszió enyhítése - A magasabb omega-3-szint a depresszió alacsonyabb arányával jár együtt (10).
- A magzati agy fejlődésének támogatása - Az omega-3-ak létfontosságúak a csecsemők agyának növekedéséhez (11).
- Jótékonyan hat az öregedő agyakra - az Omega-3-ak segítenek megelőzni az öregedés során bekövetkező hanyatlást (12).
Szem egészség
A retinában nagyon magas az omega-3 koncentráció. Az omega-3-ak az alábbiak révén támogatják a látást:
- A makuladegeneráció csökkentése - a vakság egyik vezető oka (13).
- A száraz szem betegség kezelése - A könnytermelés és a könny minőségének javítása (14).
- Jótékonyan hat a gyermekek látására - A terhesség alatti magasabb omega-3-bevitel csökkenti a csecsemők látásproblémáit (15).
Gyulladáscsökkentő hatások
Az omega-3-ak erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Képesek:
- Alacsonyabb gyulladás - Az omega-3-ak csökkentik a gyulladásos markerek, például a C-reaktív fehérje mennyiségét (16).
- Enyhíti az ízületi fájdalmat - az Omega-3 csökkenti a reumatoid artritisz duzzanatát és merevségét (17).
- Segít az autoimmun problémákon - az Omega-3-ak jótékony hatással lehetnek a lupuszra, az ekcémára, az IBD-re és a pikkelysömörre (18).
Nyilvánvaló, hogy az elegendő omega-3 zsírsav bevitele elengedhetetlen a jó egészséghez. Szerencsére a tojás főzése megőrzi omega-3 tartalmát.
A főzési módszerek megtartják a tojásban lévő Omega-3-at
A kutatások azt mutatják, hogy az omega-3-ak stabilak maradnak a tojásban, ha a szokásos módszerekkel főzik, többek között:
Forrás:
A tojás főzése nincs hatással a tojás omega-3-tartalmára, függetlenül attól, hogy lágy, közepesen vagy keményre főzött (19).
Orvvadászat
A buggyantott tojás eredeti omega-3-tartalmának 100%-át megőrzi (19).
Sütés
A tojás sütése olyan ételekbe, mint a quiches, a rakott ételek vagy a kenyerek, nem okoz omega-3 veszteséget (19).
Sütés
A tojások közepes hőfokon történő serpenyőben sütése nem rontja az omega-3 zsírsavakat (19).
Scrambling
A tojás óvatos rántása a tűzhelyen nincs hatással az omega-3 szintre (19).
Mikrohullámú sütés
A gyors mikrohullámú sütés nem pusztítja el a tojásban lévő omega-3-at (19).
A tojás fehérje- és zsírösszetevői segítenek megvédeni az omega-3-akat a melegítés során bekövetkező károsodástól.
Amíg a tojást nem főzik túl hosszú ideig nagyon magas hőmérsékleten, addig omega-3-tartalma stabil marad.
A magas hőhatás idővel csökkentheti az Omega-3-at
Míg a normál főzésnek nincs nagy hatása, a nagyon magas hőmérséklet csökkentheti a tojások omega-3 tartalmait a hosszabb főzési idővel.
Az olyan módszerek, mint a grillezés, sütés vagy 10 percnél hosszabb ideig tartó, nagyon magas hőfokon történő párolás idővel akár 20%-kal is csökkenthetik az omega-3 zsírsavakat (19).
Mégis, a 20%-os veszteség viszonylag csekély. És csak extrém, hosszan tartó hőség esetén fordul elő.
Összességében a kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a tojás főzése az esetek túlnyomó többségében megőrzi omega-3-tartalmát.
Mennyi Omega-3-ra van szükséged?
Most, hogy már tudja, hogy a főtt tojás megtartja az omega-3-at, mennyi omega-3-ra van szüksége naponta?
A főbb egészségügyi szervezetek ajánlják (20, 21):
- 250-500 mg kombinált DHA és EPA naponta egészséges felnőttek számára.
- 300-900 mg DHA naponta terhes/szoptató nőknek.
- Legalább 250-500 mg naponta gyermekeknek az életkoruknak megfelelően.
A vegánoknak többre lehet szükségük a növényi alapú étrendből származó alacsony bevitel miatt. A szívbetegségben vagy magas trigliceridszintben szenvedőknek napi 1000-2000 mg hasznos lehet (22).
Ideális esetben mind a növényi (ALA), mind a tengeri (EPA/DHA) omega-3 zsírsavak kombinációját be kell vinni.
Bár a tojások tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, ezek mennyisége a csirke étrendjétől függően jelentősen változhat.
Hány tojás 500 mg Omega-3-at tartalmaz?
Az, hogy hány tojás szükséges az 500 mg omega-3 beviteléhez, az egyes tojásokban lévő mennyiségtől függ:
- A hagyományos tojások sárgájánként 30-60 mg omega-3-at tartalmaznak (1). Napi 9-16 hagyományos tojást kellene enni ahhoz, hogy 500 mg-ot kapjunk.
- Az omega-3-mal dúsított tojások sárgájánként 150-300 mg omega-3-at tartalmaznak (2). Már 2-3 omega-3 tojással is teljesíthető az ajánlott 500 mg-os minimum.
- A legelőn nevelt tojásokban valamivel magasabb lehet a hagyományosnál, de kevesebb, mint a dúsított tojásokban. Körülbelül 5 legelőn nevelt tojás 500 mg-ot biztosít.
Bár a tojás tartalmaz omega-3-at, a célok eléréséhez nagy mennyiségű hagyományos tojást kellene fogyasztani. Az omega-3-mal dúsított tojás praktikusabb megoldás.
Top 10 Omega-3 élelmiszerforrás
A tojáson túl itt van a 10 legfontosabb gyulladáscsökkentő omega-3-forrás (23):
1. Olajos halak
A lazac, a szardínia, a makréla, a hering és a tonhal EPA-t és DHA-t tartalmaz. Egy 3 unciás adag lazac több mint 1000 mg-ot tartalmaz.
2. Fish Oil kiegészítők
A halolaj kapszula koncentrált EPA/DHA-t kínál. Sokan 500-1000 mg-ot biztosítanak adagonként. Az algaolaj vegetáriánus alternatíva.
3. Lenmag
A lenmag unciánként 2300 mg omega-3 ALA-t tartalmaz. Adjon őrölt lenmagot turmixokhoz, zabhoz és pékárukhoz.
4. Chia magok
A chia magok unciánként 5 gramm omega-3 ALA-t tartalmaznak. Adja joghurthoz, pudingokhoz és turmixokhoz.
5. Dió
A dió unciánként 2500 mg ALA-t tartalmaz. Élvezze egészben vagy ételekre szórva.
6. Szójabab
A szójabab, az edamame, a tofu és a tempeh ALA-t tartalmaz. Egy fél csésze szójabab közel 1000 mg-ot tartalmaz.
7. Kendermagok
A kendermag unciánként 1200 mg növényi ALA-t tartalmaz. Adjon kendert turmixokhoz, gabonapelyhekhez és salátákhoz.
8. Kelbimbó
A kelbimbó fél csészényi mennyiségben 135 mg ALA-t tartalmaz. Sütve ízletes omega-3-forrás.
9. Algaolaj
Az algaolajok az algákból származó vegán, előformázott DHA-t és EPA-t biztosítanak. Használja naponta öntetekben, szószokban és turmixokban.
10. Bab
Az olyan babok, mint a vese, a pinto és a tengerészbab ALA-t tartalmaznak. Egy csésze vesebab 430 mg-ot tartalmaz.
Az alábbi élelmiszerek prioritásként kezelhetők, hogy biztosítsa a napi minimális omega-3 célérték teljesülését.
Egészséges tojásfogyasztási módok
Íme néhány egészséges módja annak, hogy a tojást úgy fogyassza, hogy közben megőrzi omega-3 tartalmát:
- Rántotta zöldségekkel
- Keményre főzve, snackként
- Zöldséggel párolt
- Rántottába vagy frittatába sütve
- Puha főtt teljes kiőrlésű pirítóssal
- Kíméletes hőfokon sült avokádóval
- Hozzáadva a sovány fehérjével és zöldségekkel töltött quiche-ekhez
- Mikrohullámú sütőben sajt megszórva
A tojásban lévő omega-3-ak maximális megőrzése érdekében ragaszkodjon elsősorban a kíméletes, extrém hőfok nélküli főzési módszerekhez.
A legfontosabb tudnivalók
Összefoglalva, itt vannak a tojás főzésével és omega-3 tartalmával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók:
- A szokásos főzési módszerek, mint a rántás, sütés, sütés és főzés nem pusztítják el a tojásban lévő omega-3-at.
- A grillezés vagy sütés során keletkező extrém hő hatására a 10 percnél hosszabb ideig tartó sütés során az omega-3 tartalma idővel kissé csökkenhet.
- A 250-500 mg omega-3 napi ajánlás teljesítéséhez 2-5 dúsított tojás fogyasztása előnyösebb, mint 9-16 hagyományos tojásé.
- Az omega-3 zsírsavak bevitele növényi olajokból, diófélékből, magvakból, babból és zsíros halakból szintén fontos.
- A tojást kíméletesen, mérsékelt hőfokon főzze, hogy a legtöbb omega-3 tartalma megmaradjon.
- A tojást építse be a kiegyensúlyozott étrendbe sok más omega-3-ban gazdag élelmiszerrel együtt.
Egy kis odafigyeléssel a tojás főzése megőrzi a tojás nagyszerű tápértékét, beleértve az omega-3 zsírsavakat is.
Gyakran ismételt kérdések
Az alábbiakban a tojásfőzéssel és omega-3-tartalmával kapcsolatos néhány gyakori kérdésre adunk választ:
K: Az omega-3 tojásokat hűteni kell?
Igen, az omega-3 tojást ugyanúgy hűtve kell tárolni, mint a hagyományos tojást, hogy megőrizze frissességét és megelőzze az élelmiszer eredetű megbetegedéseket. A hűtés nem befolyásolja az omega-3-tartalmat.
K: A sütés jobban károsítja az omega-3 zsírsavakat, mint a főzés?
Nem, a kutatások szerint a sütés és a főzés is 100%-ban megtartja a tojásban lévő omega-3-at, ha megfelelően, közepes hőfokon főzik. A magas hő hatására az omega-3-ak idővel károsodhatnak.
K: A főtt tojásfehérje és a tojássárgája között csökken az omega-3 zsírsavtartalom?
A tojássárgája gyakorlatilag az összes omega-3-at tartalmazza. A tojásfehérje nem tartalmaz omega-3-at. A tojásfehérje főzése nincs hatással a tojássárgája omega-3 tartalmára.
K: A terhes nőknek kerülniük kell a nem eléggé főtt tojást?
Igen, a terhes nőknek alaposan, legalább 160°F-ra kell főzniük a tojást, hogy elpusztítsák a fejlődő babát károsító esetleges baktériumokat vagy vírusokat.
K: A főzéssel a tojás táplálóbbá tehető?
A tojás főzésével egyes tápanyagok biológiailag jobban hozzáférhetővé válnak. A túlfőzés azonban tönkreteheti a hőérzékeny vitaminokat. A könnyű főzés megőrzi a tápanyagokat, miközben a kórokozókat is elpusztítja.
K: Az omega-3 tojások halízűek?
Nem, a tojás omega-3-mal való dúsítása nem teszi halízűvé, és nem változtatja meg az ízét. Ugyanolyan ízűnek kell lennie, mint a hagyományos tojásoknak.
K: A barna vagy a fehér tojás táplálóbb?
A barna és a fehér tojás táplálkozása vagy omega-3 tartalma között nincs jelentős különbség. A szín a csirkefajtától függ. Válasszon omega-3-mal dúsított tojást a több omega-3-ért.
A tojást kíméletesen, mérsékelt hőfokon főzze, hogy megőrizze omega-3 tartalmát. A napi szükségletek kielégítése érdekében az omega-3-ban gazdag ételeket részesítse előnyben az étkezések és az uzsonnák során.
A lényeg
A kutatások azt mutatják, hogy a szokásos főzési módszerek, mint a rántás, sütés, főzés és sütés nem rontják a tojás omega-3 tartalmát. Az omega-3-tartalom csak akkor csökken kissé, ha a tojást nagyon magas, hosszan tartó hőhatásnak tesszük ki. A megfelelő omega-3 bevitel érdekében fogyasszon naponta néhány omega-3-mal dúsított tojást, és fogyasszon más omega-3-forrásokat, például halat, magvakat, dióféléket és olajokat is. A tojást kíméletesen, mérsékelt hőfokon főzze, hogy a maximális tápanyagokat megőrizze.