A mogyoróvaj magas Omega-6 zsírsavtartalmú?

Published:

A mogyoróvaj egy népszerű, tápláló kenőcs, amelyet őrölt földimogyoróból készítenek. Magas a szívbarát zsírok és a növényi fehérje tartalma, de jelentős mennyiségű omega-6 zsírsavat is tartalmaz. Ez a cikk áttekinti, hogy a mogyoróvajnak magas-e a gyulladáskeltő omega-6 zsírsavtartalma, és tippeket ad a kiegyensúlyozott étrend részeként való fogyasztásához.

Mik az Omega-6 zsírsavak?

Az omega-6 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartoznak, amelyek az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagok. A fő omega-6 zsírsav a linolsav (LA), amely átalakítható más biológiailag aktív omega-6 zsírsavakká, például gamma-linolénsavvá (GLA) és arachidonsavvá (AA).

A mogyoróvaj magas Omega-6 zsírsavtartalmú?

Ezek a zsírok olyan létfontosságú folyamatokban vesznek részt, mint a gyulladás, a véralvadás, az agyműködés és a hormonszabályozás. A legtöbb modern étrend azonban a szükségesnél jóval több omega-6-ot tartalmaz, elsősorban a növényi olajokból és a feldolgozott élelmiszerekből.

A túlzott omega-6 fogyasztás és a nem megfelelő omega-3 bevitel olyan egyensúlyhiányhoz vezethet, amely elősegíti a szisztémás gyulladást, és növeli az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás.

Ezért, bár az omega-6 zsírsavak egy része nélkülözhetetlen, fontos, hogy ne vigyük túlzásba.

Mennyi Omega-6 van a mogyoróvajban?

A mogyoróvaj jelentős mennyiségű omega-6 zsírsavat tartalmaz, bár a pontos mennyiség márkánként változhat.

Átlagosan egy 2 evőkanál (32 gramm) adag hagyományos mogyoróvaj körülbelül 5-6 gramm omega-6 linolsavat (LA) tartalmaz, ami a napi érték 25-30%-át adja.

Néhány természetes mogyoróvaj azonban még magasabb omega-6-tartalommal rendelkezik, és adagonként akár 10 gramm LA-t is tartalmazhat.

Összehasonlításképpen, a legtöbb egészségügyi szervezet azt ajánlja, hogy az optimális egészség érdekében az omega-6 bevitele ne haladja meg a kalóriák 5-8%-át. Ez körülbelül 11-17 grammot jelent naponta egy 2000 kalóriás étrendben.

Már 2 evőkanál földimogyoróvaj az ajánlott napi felső omega-6-fogyasztási határérték egyharmadát is biztosíthatja.

Top 3 ok, amiért a mogyoróvaj magas Omega-6-tartalmú

Három fő oka van annak, hogy a mogyoróvajban más egészséges zsírokhoz képest olyan magas a gyulladáskeltő omega-6 zsírsavtartalom:

1. A földimogyoró magas LA-tartalma

A földimogyoró természetes módon nagy mennyiségű LA-t tartalmaz, átlagosan az összes zsírtartalom 30%-át. Mivel a mogyoróvaj pürésített földimogyoróból áll, ugyanezt a zsírsavprofilt örökli.

2. Mogyoróolajok

Egyes mogyoróvajmárkák a feldolgozás során eltávolított mogyoróolaj egy részét visszaadják. A mogyoróolaj evőkanálanként körülbelül 30 gramm omega-6 LA-t tartalmaz, ami tovább növeli az omega-6-tartalmat.

3. Hidrogénezett olajok

Az erősen feldolgozott mogyoróvajak gyakran tartalmaznak LA-ban gazdag hidrogénezett olajokat, hogy megakadályozzák a szétválást. A részlegesen hidrogénezett olajok transzzsírokat termelnek, amelyek növelhetik a szívbetegségek kockázatát.

Tehát amellett, hogy a földimogyoró önmagában is magas omega-6-tartalmú, bizonyos gyártási eljárások még gazdagabbá tehetik a mogyoróvajat ezekben a gyulladáskeltő zsírokban.

Omega-6 és Omega-3 aránya a mogyoróvajban

A mogyoróvaj omega-6-tartalmával kapcsolatos másik aggály, hogy nagyon kevés omega-3 zsírsavat tartalmaz a magas LA-szint ellensúlyozására.

A földimogyoró adagonként csak körülbelül 0,1 grammnyi omega-3 zsírsavat, alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz. A legtöbb mogyoróvajfajta omega-6 és omega-3 aránya 50:1 körül van.

Az optimális egészség érdekében ennek az aránynak a legtöbb táplálkozási szervezet szerint közelebb kell lennie a 2:1 vagy 3:1 arányhoz. A mogyoróvajban lévő rendkívül magas omega-6 és omega-3 aránytalanság elősegítheti a gyulladást.

4 tipp a kiegyensúlyozott bevitelhez

Ha rendszeresen fogyaszt mogyoróvajat, íme néhány tipp a magas omega-6-tartalmából eredő esetleges negatív hatások minimalizálására:

1. Korlátozza az adagokat

Inkább maradjon napi 1-2 evőkanálnyi adagnál, minthogy túlzásba vigye. Inkább vékonyan oszlassuk el, minthogy halmozottan együnk belőle.

2. Válassza a természetes változatokat

Keresse a természetes mogyoróvajat hozzáadott olajok vagy hidrogénezett olajok nélkül, hogy elkerülje a felesleges omega-6-ot.

3. Párosítsa Omega-3-mal

Kombináld a mogyoróvajat omega-3-ban gazdag élelmiszerekkel, például hallal, dióval, lenmaggal vagy chia maggal, hogy kiegyensúlyozd a beviteledet.

4. Kiegészítés Omega-3-mal

Az omega-3 étrend-kiegészítő, például halolaj kapszula szedése segít ellensúlyozni a mogyoróvajból származó omega-6-okat.

A mogyoróvajfogyasztás mérséklése, a minőségi, természetes, hozzáadott olajokat nem tartalmazó márkák választása, valamint az omega-3 élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők párosítása segíthet a magas omega-6-tartalommal kapcsolatos aggodalmak enyhítésében.

A felesleges Omega-6 csökkentésének lehetséges előnyei

Az olyan forrásokból, mint a mogyoróvaj, származó túlzott omega-6 zsírsavbevitel visszaszorítása és a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavak növelése biztosíthatja ezeket az egészségügyi előnyöket:

1. Alacsonyabb gyulladás

Az omega-6 és omega-3 arányának kiegyensúlyozása segít a krónikus gyulladás, számos betegség egyik fő kiváltó okának ellenőrzésében.

2. A mentális egészség javítása

A magasabb omega-3 bevitel és a kevesebb felesleges omega-6 bevitel jótékony hatással van a depresszióra, a szorongásra, az ADHD-ra és más mentális problémákra.

3. Csökkentse a szívbetegségek kockázatát

Az omega-6 és omega-3 közötti egyensúly optimalizálása csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas LDL-koleszterinszintet, a triglicerideket és a vérnyomást.

4. Támogatja az agyműködést

A több omega-3 zsírsav és a csökkentett omega-6/omega-3 arány elősegíti az egészséges agyi öregedést és a megismerést.

5. A bőr egészségének előnyei

Az omega egyensúlyhiány korrigálása segít csökkenteni az olyan gyulladásos bőrbetegségeket, mint az ekcéma, a pattanások és a pikkelysömör.

Összefoglalva, az omega-6-ok, például a mogyoróvaj csökkentésével és az omega-3-ok növelésével széleskörű előnyökkel jár mind a fizikai, mind a mentális egészségre nézve.

A mogyoróvaj és az Omega-6 fő tanulságai

  • A mogyoróvaj magas a linolsavnak (LA) nevezett omega-6 zsírsavtartalma, 2 evőkanálnyi mogyoróvaj körülbelül 5-10 grammot tartalmaz.
  • A magas omega-6-tartalom oka többek között a földimogyoróban lévő LA, a hozzáadott földimogyoróolaj és a feldolgozás során hozzáadott hidrogénezett olajok.
  • A mogyoróvajban az omega-6 és az omega-3 aránya rendkívül kiegyensúlyozatlan, körülbelül 50:1, ami elősegítheti a gyulladást.
  • A bevitel kiegyensúlyozására vonatkozó tippek közé tartozik az adagok korlátozása, a természetes márkák választása és a halból, dióból vagy étrend-kiegészítőkből származó omega-3-mal való párosítás.
  • A földimogyoróvajból származó túlzott omega-6 bevitel csökkentése és az omega-3 bevitel optimalizálása az egészség több szempontból is előnyös.

Összefoglalva, a mogyoróvajban más egészséges zsírokhoz képest viszonylag sok a gyulladáskeltő omega-6 zsírsav. A bevitel mérséklése, a minőségi márkák kiválasztása és az omega-3 zsírsavakkal való kiegyensúlyozás lehetővé teheti, hogy egy általános gyulladáscsökkentő étrend részeként élvezhesse.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső