Van a dióban Omega-3 zsírsav?
Published:
A dió tápláló dióféle, amely fehérjét, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi eredetű zsírokat tartalmaz. De ha az omega-3 zsírsavakról van szó, vajon a dió jó forrása-e ezeknek a fontos zsírsavaknak?
Tartalomjegyzék:
A válasz igen, a dió az omega-3 zsírsav ALA (alfa-linolénsav) egyik legjobb növényi forrása. Minden adagban jelentős mennyiséget biztosítanak.
A dió azonban nem tartalmazza a zsíros halakban található EPA és DHA omega-3 vegyületeket. Ennek ellenére a dió beépítése az étrendbe segíthet a napi omega-3 ajánlások teljesítésében.
Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a dió omega-3-tartalmát, azt, hogy milyen előnyökkel jár az egészségre, és hogyan juthatsz elegendő mennyiséghez ezekből az esszenciális zsírokból.
Omega-3 a dióban
A dió gazdag a növényi eredetű omega-3 zsírsavban, az ALA-ban.
Egy uncia (28 gramm) dió tartalmaz (1):
- Kalóriák: 185
- Összes zsír: 18 gramm
- Fehérje: 4 gramm
- Rost: 2 gramm
- ALA omega-3 zsírsavak: 2500 mg
Amint láthatja, a dió egy unciányi adagban 2500 mg ALA-t tartalmaz. Ez az egyik legmagasabb mennyiség a növényi omega-3 zsírsavforrások között.
Összehasonlításképpen, a népszerű omega-3 élelmiszerek, mint a lazac, a chia magok és a lenmagok is körülbelül 1000-3000 mg-ot tartalmaznak adagonként (2, 3, 4).
A dió tehát az esszenciális omega-3 zsírsav ALA kiváló növényi forrásának tekinthető.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a dió nem tartalmaz EPA-t vagy DHA-t, azaz a zsíros halakban található omega-3 zsírsavakat, amelyek a legtöbb egészségügyi előnnyel járnak.
Az ALA dióból és más növényi élelmiszerekből történő bevitele azonban fontos. Olvasson tovább, hogy megértse, miért.
Miért fontosak az Omega-3-ak
Az omega-3 zsírsavak számos előnnyel járnak az egészségre, ezért fontos, hogy elegendő mennyiséget kapjunk az étrendünkből.
Íme egy áttekintés az omega-3-akhoz kapcsolódó számos előnyről:
Szív egészség
Az omega-3-ak számos módon támogatják az egészséges szívet:
- Alacsonyabb trigliceridszint - a magas szint növeli a szívbetegségek kockázatát (5).
- Csökkenti a vérnyomást - az omega-3-ak enyhe vérhígítóként hatnak (6).
- Megakadályozza a plakkok felhalmozódását - csökkenti az artériákban lévő zsírlerakódásokat (7).
- Csökkenti a szabálytalan szívverést - a hirtelen szívhalálhoz kapcsolódik (8).
- Növeli a "jó" HDL-koleszterinszintet (9).
Agy egészség
Az omega-3-ak fontos szerepet játszanak az agyműködésben és az agy fejlődésében is:
- Élesíti a memóriát és a gondolkodást - felnőtteknél a jobb megismeréshez kapcsolódik (10, 11).
- Segít a depresszió elleni küzdelemben - a depresszió csökkentett arányával hozható összefüggésbe (12).
- Segíti a magzati agy fejlődését - a DHA létfontosságú a csecsemők agyának növekedéséhez (13).
- Támogatja az egészséges öregedést - segít megelőzni a kognitív hanyatlást (14).
Szem egészség
Az omega-3-ak segítenek megvédeni a szemet a kor előrehaladtával:
- Csökkenti a makuladegenerációt - a vakság vezető okát (15).
- Száraz szem betegség kezelése - javítja a könnytermelést és a könny minőségét (16).
- Jótékonyan hat a csecsemők látására - a terhesség alatti DHA-bevitel csökkenti a látásproblémákat (17).
Gyulladáscsökkentő hatások
Az omega-3 EPA és DHA erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek:
- Alacsonyabb gyulladás - csökkenti a gyulladásos markereket, például a C-reaktív fehérjét (18).
- Enyhíti az ízületi fájdalmat - csökkenti a duzzanatot és a merevséget reumatoid artritiszben (19).
- Jótékonyan hat az autoimmun betegségekre - bizonyítottan segít a lupuson, az ekcémán és az IBD-n (20).
Amint láthatja, az omega-3 zsírsavak jelentős előnyöket biztosítanak a szervezet szinte minden része számára. De mennyire van szüksége ahhoz, hogy élvezze ezeket az előnyöket?
Omega-3 ajánlások
A főbb egészségügyi szervezetek az optimális egészség érdekében legalább napi 250-500 mg kombinált EPA és DHA omega-3 zsírsav bevitelét javasolják (21, 22).
Szívbetegségben, magas trigliceridszintben vagy metabolikus szindróma kockázati tényezőiben szenvedők számára néha magasabb, akár 1000-2000 mg-os napi bevitelt javasolnak (23).
A terhes és szoptató nőknek naponta legalább 300-900 mg DHA-ra van szükségük a csecsemők agyának és szemének megfelelő fejlődéséhez. A gyermekeknek életkoruknak és kalóriaszükségletüknek megfelelően kell omega-3-at szedniük (24).
A növényi alapú étrendet követők az élelmiszerekből történő alacsony bevitel miatt az átlagosnál több omega-3-ra lehet szükségük (25).
A címkék olvasásakor az EPA + DHA kombinált összegét keresse, ne csak az omega-3 vagy halolaj tartalmát.
Bár a dió nem biztosít EPA-t vagy DHA-t, magas ALA-tartalma segíthet a napi omega-3 cél elérésében, ha zsíros halakkal és más forrásokkal kombináljuk.
Top 10 Omega-3 élelmiszerforrás
Az omega-3 szükségletek kielégítéséhez itt van a 10 legfontosabb táplálékforrás:
1. Olajos halak
A lazac, a szardínia, a makréla és a hering magas gyulladáscsökkentő EPA- és DHA-tartalmú. Már 3 uncia (85 gramm) lazac több mint 1000 mg-ot (26) biztosít.
2. Fish Oil kiegészítők
A halolaj kapszulák koncentrált dózisban tartalmazzák az EPA és DHA omega-3-at. Sokan 500-1000 mg-ot biztosítanak adagonként.
3. Dió
A dió unciánként (28 gramm) 2500 mg növényi ALA-t tartalmaz (1).
4. Lenmag
A lenmag unciánként (28 gramm) 2300 mg ALA-t tartalmaz (27).
5. Chia magok
A chia magok mindössze 1 unciában (28 gramm) 5 gramm ALA omega-3-at tartalmaznak (3).
6. Szójabab
Az edamame, a tofu és a tempeh ALA-t tartalmaz. Egy fél csésze (170 gramm) szójabab közel 1000 mg-ot tartalmaz (28).
7. Kendermagok
A kendermag unciánként (28 gramm) 1200 mg növényi ALA-t tartalmaz (29).
8. Kelbimbó
A kelbimbó fél csészényi (44 gramm) mennyiségben 135 mg ALA-t tartalmaz (30).
9. Algaolaj
Az algaolajok tengeri algákból származó vegán EPA-t és DHA-t tartalmaznak.
10. Bab
A vesebab, a csicseriborsó és más babok ALA-t tartalmaznak. Egy csésze (172 gramm) vesebab 430 mg ALA-t tartalmaz (31).
Ha ezeket a legfontosabb forrásokat helyezi előtérbe, elegendő gyulladáscsökkentő omega-3-at kaphat.
A dió egészségügyi előnyei
A dió nemcsak omega-3 ALA zsírsavakat, hanem számos más tápanyagot és egészségvédő vegyületet is tartalmaz:
Magas antioxidáns-tartalmú
A dió polifenolokat és E-vitamint tartalmaz, amelyek a szervezetben fellépnek a gyulladás és az oxidatív stressz ellen (32).
Javíthatja a szív egészségét
A diófogyasztás összefüggésbe hozható a koleszterinszint, a vérnyomás és az artériák plakkosodásának csökkenésével (33, 34).
Jótékonyan hathat a testsúlykontrollra
Annak ellenére, hogy magas a zsír- és kalóriatartalma, egyes tanulmányok a diófogyasztást kissé alacsonyabb testtömeggel hozzák összefüggésbe (35).
Támogatja az agyműködést
A kémcsöves és állatkísérletek szerint a dió antioxidáns-tartalmának köszönhetően jótékony hatással lehet az agy egészségére (36).
Egyéb kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaz
A dió az egészséges zsírok, fehérjék és rostok mellett mangánt, rezet, foszfort és B-vitaminokat is tartalmaz.
Egészséges módok, hogy több diót fogyasszon
Íme egyszerű módszerek arra, hogy több diót iktasson be az étrendjébe:
- Szórjon apróra vágott diót a zabpehelyre vagy joghurtra.
- Keverje házi müzlibe vagy trail mixekbe.
- Ropogós és egészséges zsírokat tartalmazó salátákhoz adjuk.
- Turmixoljuk turmixokba.
- Süssön muffinokat, kenyereket vagy süteményeket.
- A halat vagy baromfit sütés előtt bevonja apróra vágott dióval.
- Használja a dióolajat öntetekhez és mártásokhoz.
- Készítsen házi dióvajat.
- Egy kis marékkal fogyasszon útközbeni nassolnivalóként.
Párosítsd a diót omega-3-ban gazdag ételekkel, például zsíros halakkal az étkezések során a maximális gyulladáscsökkentő hatás érdekében.
Az Omega-3-ak megszerzése dió nélkül
Íme más egyszerű módszerek a napi omega-3-szükséglet fedezésére, ha nem eszik diót:
- Egyen hetente 2-3 alkalommal zsíros halat, például lazacot.
- Szedjen hal-, krill- vagy algaolaj-kiegészítőket.
- Adjon chia- és kendermagot turmixokhoz, zabpehelyhez és joghurthoz.
- Rágcsáljon más omega-3-ban gazdag dióféléket, például mandulát, pekándiót és mogyorót.
- Használjon omega-3 étolajokat, például repce-, szója- és olívaolajat.
- Keresse az omega-3-mal dúsított tojást, tejet és egyéb termékeket.
- Élvezze az omega-3-ban gazdag babokat, mint például a vese-, a pinto és a fekete bab.
Némi tervezéssel többféle élelmiszerrel is elegendő omega-3-hoz juthat, még akkor is, ha nem eszik diót.
A dió és az Omega-3-ak legfontosabb tudnivalói
Íme néhány fontos tudnivaló a dióról és omega-3-tartalmáról:
- A dió 2500 mg növényi eredetű omega-3 ALA-t biztosít egy unciás adagban.
- Nem tartalmazzák a halakban és algákban található EPA és DHA omega-3 vegyületeket.
- Az ALA omega-3-ak még mindig fontosak az egészség szempontjából, különösen a növényi alapú étrendet követők számára.
- Párosítsa a diót zsíros hal- vagy algaolajjal, hogy az EPA/DHA és az ALA kombinációjához jusson.
- Tartsa be a dió ajánlott adagjait, mivel magas a kalóriatartalma.
Bár a dió az egyik legjobb növényi omega-3-forrás, a gyulladáscsökkentő EPA- és DHA-anyagokhoz az olajos halakkal vagy étrend-kiegészítőkkel együtt kell fogyasztani.
Gyakran ismételt kérdések
Az alábbiakban a dióval és annak omega-3-tartalmával kapcsolatos néhány gyakori kérdésre adunk választ:
A fekete diónak magasabb az omega-3 tartalma, mint az angol diónak?
A legtöbb kutatás minimális különbséget mutat a fekete dió és az angol dió tápanyagprofilja között. Mindkét fajta körülbelül 2500 mg ALA-t biztosít unciánként.
Az omega-3 dió tartalmaz EPA-t és DHA-t?
A dió természetesen csak ALA-t tartalmaz. Egyes márkák EPA/DHA olajokat fecskendeznek a dióba. Ha adagonként legalább 250-500 mg-ot biztosítanak, akkor segíthetnek a napi omega-3 célértékek elérésében.
A dióolaj jó omega-3 forrás?
Igen, a dióolaj koncentrált ALA-forrást biztosít. Már 1 teáskanál (4 gramm) több mint 2000 mg ALA-t tartalmaz. Csepegtesse salátákra és főtt zöldségekre.
A pirított dió egészségesebb, mint a nyers dió?
A könnyű pörkölés fokozhatja a dió antioxidáns kapacitását. A túlpörkölés azonban károsíthatja az omega-3 zsírsavakat. Élvezze a diót nyersen vagy enyhén pörkölve, mértékkel.
A csíráztatott dióban több omega-3 van?
A dió csíráztatása növelheti antioxidáns aktivitását, de nem növeli ALA omega-3 tartalmát.
Javíthatja a dió a szív egészségét?
Igen, a vizsgálatok szerint a dió csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas koleszterinszintet és a vérnyomást, valószínűleg az omega-3 zsírsavak, rostok, antioxidánsok és más növényi vegyületek kombinációjának köszönhetően.
A dió bőséges adag növényi eredetű omega-3-at tartalmaz. Az optimális egészség érdekében törekedjen arra, hogy étrendjébe EPA- és DHA-forrásokat is beiktasson zsíros halak, dúsított élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők révén.
A lényeg
A dió az ALA omega-3 zsírsav egyik leggazdagabb növényi forrása, egy unciányi adagban 2500 mg-ot biztosít. Nem tartalmaz azonban EPA-t vagy DHA-t. Az optimális omega-3-bevitel és a gyulladáscsökkentő előnyök érdekében fogyassza a diót zsíros halakkal, omega-3-mal dúsított élelmiszerekkel vagy algaolajjal együtt. A dió ízletes módja a napi ALA-szükséglet fedezésének.