Segít az Omega-3 a tömegnövelésben?

Published:

Mindenki számára, aki izomtömeget szeretne szerezni, a táplálkozás ugyanolyan fontos, mint az edzésprogram. A fehérjebevitel mellett az omega-3 zsírsavak pótlása is népszerűvé vált a tömegnövelésre vágyók körében. De vajon igazak-e azok az állítások, amelyek szerint az omega-3 zsírsavak támogathatják az izomnövekedést? Elemezzük objektíven a bizonyítékokat.

Segít az Omega-3 a tömegnövelésben?

Áttekintés az Omega-3-ról

Mielőtt megvizsgálnánk az izomépítő potenciált, először is határozzuk meg, hogy pontosan mi is az omega-3:

Az Omega-3 három fő típusa

Három elsődleges omega-3 zsírsav létezik, amelyek fontosak az egészség szempontjából:

  • ALA (alfa-linolénsav)
  • DHA (dokozahexaénsav)
  • EPA (eikozapentaénsav)

Az ALA főként növényi élelmiszerekből, például lenmagból és chia magból származik. A DHA és az EPA elsősorban zsíros halakból és halolajból származik.

Az egészséghez szükséges alapvető tápanyagok

Az omega-3 zsírsavakat "esszenciális" zsírsavaknak nevezik, mivel a szervezet nem tudja előállítani őket. A megfelelő egészséghez és fejlődéshez a táplálkozással kell hozzájutnunk.

Ezek a sejtmembránok kritikus összetevői, és létfontosságú szerepet játszanak az agyműködésben, a szem egészségében, a magzati növekedésben, az anyagcserében és a gyulladáscsökkentésben.

Erőteljes gyulladáscsökkentő hatás

Az omega-3-ak egyik fő oka az, hogy képesek a krónikus gyulladást az egész szervezetben feloldani. Az EPA és a DHA különösen erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Most, hogy megértette az omega-3-akkal kapcsolatos alapokat, elemezzük a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy támogathatják-e az izomtömeg növekedését.

Az izomnövekedést fokozó Omega-3-ak mechanizmusai

Mielőtt megvizsgálnánk az omega-3 zsírsavakkal és az izomépítéssel kapcsolatos közvetlen klinikai tanulmányokat, hasznos megérteni néhány javasolt mechanizmust, amely alapján ezek a vegyületek segíthetik a növekedést:

1. Az anabolikus hormonális válasz optimalizálása

Az omega-3 bevitel felerősítheti az olyan kulcsfontosságú anabolikus hormonok felszabadulását, mint a tesztoszteron, a növekedési hormon és az IGF-1, válaszul az ellenállási edzésre.

Ezek a hormonok elősegítik a fokozott fehérjeszintézist, valamint a jobb regenerálódást és alkalmazkodást. Különösen az EPA fokozhatja a hormonális válaszokat.

2. Az izomfehérje-szintézis aktiválásának fokozása

Az omega-3-akról úgy gondolják, hogy közvetlenül beindítják az izomfehérje-szintézist (MPS) olyan útvonalakon keresztül, mint az mTOR és a P70S6K. Az EPA klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy aktiválja az MPS-t.

Ez lehetővé teszi az aminosavak hatékonyabb felhasználását az izomszövetek javítására és építésére.

3. Az izomfehérje lebomlásának csökkentése

Az omega-3-ak mérsékelhetik a katabolikus folyamatokat, például az izomfehérjék lebomlását. A fehérjebontás csökkentése kíméli az izomszövetet.

Ez az anabolikus hatás kiegészíti a fehérjeszintézis fokozásának lehetőségét.

4. A krónikus gyulladás csökkentése

Az omega-3-ak gyulladáscsökkentő tulajdonságai optimalizálhatják az anabolikus folyamatokat azáltal, hogy megszüntetik az izomzatban, a fasciában, az ízületekben és az inakban lévő krónikus, alacsony fokú gyulladást.

A gyulladás csökkentése segíti az izmok teljes regenerálódását az edzések között.

Összefoglalva, az omega-3-ak fokozhatják az izomnövekedést mind a hormonális optimalizálás, mind a közvetlen MPS-hatások, a fehérjebontás csökkentése és a gyulladás mérséklése révén. De mit mutatnak a klinikai bizonyítékok?

Az izomnövekedéssel kapcsolatos klinikai vizsgálatok eredményei

Míg a felvázolt mechanizmusok hihető elméletet szolgáltatnak az omega-3-ak edzésből származó hipertrófiát fokozó hatásáról, vajon a tényleges klinikai vizsgálatok alátámasztják ezt? Tekintsük át a bizonyítékokat.

Korrelációs népességi adatok

Néhány nagy megfigyelési tanulmány pozitív összefüggést mutat az omega-3 bevitel és a nagyobb izomtömeg és a sovány testtömeg százalékos aránya között.

A korrelációs adatok azonban nem bizonyíthatják az ok-okozati összefüggést. Összetéveszthető tényezők is szerepet játszhatnak. A kontrollált vizsgálatok sokkal informatívabbak.

Klinikai vizsgálatok képzetlen egyéneken

Néhány vizsgálatban vizsgálták az omega-3-kiegészítők és az ellenállóképességi edzésprogram hatását edzetlen felnőtteknél.

Néhány, de nem minden ilyen vizsgálatban az izomerő és -méret szignifikánsan nagyobb növekedést tapasztaltak a halolajból származó omega-3-akkal kiegészített csoportokban, mint a placebocsoportokban.

Klinikai vizsgálatok sportolóknál/testépítőknél

Más tanulmányok kifejezetten edzett sportolókra és testépítőkre összpontosítottak, akik az izomtömeg növelését célzó programokon vettek részt.

Ezek közül néhányan ismét arról számoltak be, hogy az omega-3-at szedő alanyoknál a kontrollcsoporthoz képest jelentősen megnövekedett a sovány tömeg növekedése, a hipertrófia, az erő növekedése és a testzsír csökkenése. Más tanulmányok azonban nem mutatnak különbséget.

A jelenlegi kutatás korlátai

Bár egyes kísérletek pozitívak, az általános eredmények vegyesek. Az olyan korlátozások, mint a kis mintanagyság, a rövid vizsgálati időtartam és a kevésbé érzékeny testösszetétel-módszerekre való támaszkodás, akadályozzák a határozott következtetések levonását.

Még több szilárd, hosszú távú klinikai kutatásra van szükség annak tisztázására, hogy az omega-3-ak érdemben befolyásolják-e az izomnövekedést edzett egyéneknél.

Nagyobb EPA/DHA adagok lehetősége

Az egyik probléma a vizsgálatokban használt omega-3-ak elégtelen dózisa lehet. A hatások az EPA/DHA magas vérszintjének elérésétől függhetnek.

Az edzéssel kapcsolatos vizsgálatokban az omega-3-ak adagja gyakran csak napi 1-2 gramm. A hatások azonban valószínűbbek lehetnek a 2-5+ grammos, >3g kombinált EPA/DHA-t biztosító magasabb bevitel esetén.

Magasabb vérszintre lehet szükség a hormonális válaszok, a gyulladás, a fehérjeszintézis és más izomépítő mechanizmusok megváltoztatásához.

Ez megmagyarázhat néhány ellentmondásos eredményt, ha az alkalmazott dózisok túl alacsonyak voltak ahhoz, hogy jelentősen befolyásolják a tömeg- és erőnövekedést. Az optimális adagolási stratégiák további kutatása indokolt.

Anekdotikus bizonyítékok a testépítőktől

Bár szilárd klinikai bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, számos profi és szabadidős testépítő számolt be arról, hogy a napi 3-5+ gramm EPA/DHA nagyobb dózisú omega-3 kiegészítéssel észrevehető előnyökkel jár az izomfejlődés, a testösszetétel és az edzés utáni regenerálódás terén.

Az ilyen típusú, valós anekdotikus beszámolók tanulságosak lehetnek, de placebohatás is lehetséges. A legmegbízhatóbbak továbbra is a kontrollált vizsgálatok.

A nagyon magas dózisok lehetséges aggályai

Meg kell jegyezni, hogy az omega-3-ak túlzott bevitelének van néhány lehetséges hátránya is:

  • Fokozott vérzésveszély nagyon magas dózisok esetén
  • Károsodott immunfunkció
  • Negatív hatások a glükóz anyagcserére
  • Gyomor-bélrendszeri mellékhatások, mint például halas böfögés

Törekedjen arra, hogy elegendő legyen az előnyök eléréséhez, de ne adagonként adagolja. Napi 2-5 gramm kombinált EPA/DHA ésszerűnek tűnik, ha jó minőségű kiegészítőt használunk.

További életmódbeli tényezők a nyereséghez

Míg az omega-3 bevitel kis előnyökkel járhat, más edzési és életmódbeli tényezők valószínűleg sokkal nagyobb hatással vannak az izomnövekedésre, többek között:

  • Progresszív túlterhelés edzési elvei
  • Elegendő összes kalória/fehérje bevitele
  • Az edzésmennyiség és a regenerálódás kezelése
  • Az alvás mennyiségének és minőségének előtérbe helyezése
  • Jól hidratált maradni naponta
  • A stressz szintjének csökkentése

Ügyeljen arra, hogy foglalkozzon ezekkel az alapokkal, mielőtt elvárná, hogy bármely kiegészítő jelentősen befolyásolja a minőségi sovány tömeg megszerzésének képességét.

Következtetés

Összefoglalva, a jelenlegi bizonyítékok az omega-3-ak izomtömeg- és erőnövekedést fokozó hatására vonatkozóan vegyesek és nem meggyőzőek:

  • Léteznek hihető mechanizmusok, mint például a hormonok optimalizálása, az mTOR aktiválása, gyulladás stb.
  • Néhány gyengébb minőségű vizsgálat előnyöket mutat, de sok közülük nem szignifikáns.
  • Pozitív anekdotikus jelentések, de placebohatás lehetséges
  • A vizsgálatokban alkalmazott elégtelen adagolás korlátozhatja a megállapításokat
  • A hatások valószínűleg kicsik az edzési elvekhez, az étrendhez, az életmódhoz képest.

Bár további kutatások indokoltak, a rendelkezésre álló adatok alapján az omega-3-ak jelenleg valószínűleg csak kisebb mértékű adjuváns támogatást nyújtanak.

Megfelelő adagolás esetén kis lökést adhatnak, de az okos edzésprogramozás, a táplálkozás, a helyreállítás és az életmódbeli gyakorlatok a sikeres tömegnövelés képességének túlnyomó többségét jelentik.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső