Segít a CoQ10 a trigliceridek csökkentésében?

Published:

Az emelkedett trigliceridszintek gyakori egészségügyi probléma, amely világszerte emberek millióit érinti. Kutatások szerint a Q10 koenzim (CoQ10) kiegészítése bizonyos esetekben segíthet a trigliceridszint csökkentésében. Ez a cikk a CoQ10-zel és a trigliceridekkel kapcsolatos bizonyítékokat, a lehetséges mechanizmusokat, a lehetséges előnyöket, az optimális adagolást és a biztonsági megfontolásokat vizsgálja.

Segít a CoQ10 a trigliceridek csökkentésében?

Mik azok a trigliceridek?

A trigliceridek a vérben található zsírok egyik típusa. Evés után a szervezet a nem azonnal szükséges kalóriákat trigliceridekké alakítja át, amelyek aztán a zsírsejtekbe kerülnek tárolásra.

A trigliceridek a következőkből származnak:

  • Túl sok szénhidrát
  • Zsíros ételek
  • Alkohol
  • Cukrok

A normális trigliceridszint 150 mg/dl alatt van. A határérték 150-199 mg/dl. A magas trigliceridszint 200 mg/dl vagy annál magasabb.

A magas trigliceridszint gyakran nem okoz tüneteket. Idővel azonban növelhetik a kockázatot:

  • Szívroham és stroke
  • Zsíros májbetegség
  • Hasnyálmirigygyulladás
  • Metabolikus szindróma

Az olyan életmódbeli változtatások, mint a diéta, a testmozgás és a fogyás segíthetnek a trigliceridek csökkentésében. Egyes esetekben gyógyszeres kezelés vagy étrend-kiegészítők is ajánlhatók.

Mi a CoQ10?

A koenzim Q10 (CoQ10) egy olyan antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon termel, és amely létfontosságú a sejtek energiatermeléséhez. Olyan szervekben koncentrálódik, mint a szív, a vese és a máj, amelyek jelentős energiát igényelnek.

Néhány kulcsfontosságú tény a CoQ10-ről:

  • Minden emberi sejtben jelen van
  • Részt vesz a sejt fő energiamolekulájának, az ATP-nek az előállításában.
  • Erős antioxidánsként működik
  • Az életkorral csökken
  • Egyes betegségekhez kapcsolódó hiányosságok
  • Kiegészítőként kapható

A kiegészítő CoQ10 ubikinon vagy ubikinol formájában kapható. Az ubikinol az aktívabb antioxidáns forma, amely a legjobban felszívódik a szervezetben.

Hogyan segíthet a CoQ10 a trigliceridek csökkentésében?

A kutatások szerint a CoQ10 számos lehetséges mechanizmuson keresztül segíthet a trigliceridszint normalizálásában:

Fokozza a zsíranyagcserét

A CoQ10 nélkülözhetetlen a mitokondriális ATP-termeléshez. Ez energiát biztosít a sejtek számára az anyagcsere-folyamatok, például a zsíranyagcsere elvégzéséhez.

A sejtek energiájának növelésével a CoQ10 fokozza a zsírbontást. Ez magában foglalja a trigliceridekben gazdag lipoproteineket is.

A jobb zsíranyagcsere révén a trigliceridek hatékonyabban tudnak kiürülni a vérből.

Javítja az inzulinérzékenységet

Az inzulinrezisztencia a magas trigliceridszint egyik fő kiváltó oka. Ez rontja a szervezet inzulinra való reagálási képességét, valamint a glükóz- és zsíranyagcsere szabályozását.

A CoQ10 antioxidánsként és más utakon keresztül javíthatja az inzulinérzékenységet és a vércukorszint szabályozását. Ez segít helyreállítani a normális zsír- és triglicerid-anyagcserét.

Csökkenti a gyulladást

A krónikus gyulladás hozzájárul a diszlipidémia kialakulásához, és összefügg az emelkedett trigliceridszintekkel.

A CoQ10 gyulladásgátlóként hat, amely csökkentheti a lipidanyagcsere gyulladás okozta zavarát.

Védi az ereket

Az erek oxidatív károsodása és az érrendszeri diszfunkció elősegíti az érelmeszesedést. Ez megváltoztathatja a lipidanyagcserét és megemelheti a triglicerideket.

A CoQ10 antioxidáns hatása segít megvédeni az ereket, és gátolhatja a trigliceridek felhalmozódását az érfalakban.

Szabályozza a génexpressziót

A CoQ10 modulálja a glükóz- és lipidanyagcserében részt vevő gének kifejeződését. Ez magában foglalja a zsírbontást fokozó és a zsírraktározást gátló gének aktiválását.

A metabolikus génpályák szabályozása elősegítheti a trigliceridszint csökkentését.

Bár a kutatások még mindig folyamatban vannak a konkrét mechanizmusok feltárása érdekében, a tudósok úgy vélik, hogy a CoQ10 anyagcsere-, érrendszeri, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai valószínűleg mind hozzájárulnak a trigliceridszint csökkentéséhez.

A CoQ10 és a trigliceridek klinikai kutatása

Több klinikai vizsgálat is vizsgálta a CoQ10-kiegészítés hatását a vér lipidprofiljára, beleértve a trigliceridszintet is:

  • Egy vizsgálatban 44 hiperlipidémiás beteg szedett napi 100 mg CoQ10-et. 12 hét elteltével a trigliceridek átlagosan 43 mg/dl-t csökkentek a placebóval szemben. Az összkoleszterinszint is javult.
  • A túlsúlyos férfiaknál, akik 12 héten keresztül 100 mg CoQ10-et kaptak, a kiindulási értékhez képest jelentős, 31 mg/dl-es trigliceridszint-csökkenést tapasztaltak. Az LDL-koleszterinszint is csökkent.
  • A sztatinokat szedő betegek 3 hónapon keresztül 100 mg CoQ10-et vagy placebót kaptak. A CoQ10 csoportban a trigliceridszint átlagosan 29 mg/dl-rel csökkent, míg a placebocsoportban 3 mg/dl-rel nőtt.
  • Végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő betegek, akik egy éven keresztül napi 2 mg/kg CoQ10-et kaptak. A CoQ10 csoportban a trigliceridek átlagosan 29 mg/dl-t csökkentek, gyulladáscsökkentő hatás mellett.
  • Egy 2015-ös, 10 vizsgálatból álló metaanalízis szerint a CoQ10 jelentős, -26,8 mg/dl trigliceridszint-csökkentő hatást fejtett ki a placebóval szemben. A javulás legalább 3 hónapos 100-200 mg/napos szedése esetén következett be.

Bár nem minden vizsgálat mutat jelentős változást, a bizonyítékok összessége alátámasztja, hogy a CoQ10-pótlás hatékony beavatkozás az emelkedett trigliceridszint csökkentésére, általában 25-45 mg/dl értékkel. A hatások az anyagcserezavarok, például a cukorbetegség, az elhízás és a hiperlipidémia esetében tűnnek a legkifejezettebbnek.

Kinek lehet hasznos a CoQ10 a trigliceridek csökkentése érdekében?

A kutatások szerint a trigliceridek csökkentésére szolgáló CoQ10-nek a következők a legvalószínűbb haszonélvezői:

  • Metabolikus szindrómában szenvedő egyének
  • A hiperlipidémiában vagy vegyes diszlipidémiában szenvedők
  • Cukorbetegek, különösen 2-es típusú cukorbetegek
  • Elhízott vagy túlsúlyos egyének
  • Nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedők
  • Hosszú távon sztatinokat szedők
  • Középkorú és idősebb felnőttek
  • Szív- és érrendszeri betegségben szenvedő egyének
  • Bárki, akinek magas a trigliceridszintje, vagy trigliceridszint-csökkentő terápián vesz részt

A CoQ10 fokozhatja más trigliceridcsökkentő beavatkozások, például a diéta, a testmozgás, a halolaj, a niacin és a fibrátok hatását. A CoQ10 állapotának ellenőrzése meghatározhatja, hogy a hiány hozzájárul-e a magas trigliceridszinthez.

CoQ10 adagolás a trigliceridek csökkentésére

A CoQ10 hatékony kiegészítő adagja a trigliceridek csökkentésére napi 100-200 mg, legalább 3 hónapon keresztül szedve.

Súlyos hipertrigliceridémia esetén orvosi felügyelet mellett nagyobb, akár napi 300 mg-os adagok is alkalmazhatók. A 100 mg feletti adagokat a jobb felszívódás érdekében 2-3 kisebb adagra kell osztani a nap folyamán.

A vér CoQ10-szintjének mérése segíthet a megfelelő adagolásban. Az olyan formák, mint az ubikinol, előnyösebbek, mivel nagyobb a biológiai hozzáférhetőségük, mint az ubikinonnak.

A CoQ10-et zsírt vagy olajat tartalmazó étellel kell bevenni a felszívódás fokozása érdekében. Az omega-3 halolajat is tartalmazó étrend-kiegészítő további trigliceridcsökkentő előnyöket biztosít.

Mint minden új kiegészítő esetében, ajánlott alacsony, napi 50-100 mg-os adaggal kezdeni, és fokozatosan növelni a CoQ10 adagját, hogy megtaláljuk a trigliceridszint javulását biztosító optimális mennyiséget.

A CoQ10 biztonságos?

Az ajánlott dózisokban a CoQ10 nagyon biztonságosnak és a legtöbb ember által jól tolerálhatónak tekinthető. Súlyos mellékhatásokról vagy gyógyszerkölcsönhatásokról nem számoltak be.

A lehetséges kisebb mellékhatások közé tartoznak:

  • Gyomorpanaszok, hányinger vagy hasmenés - minimálisra csökkenthető étkezés közbeni bevétellel.
  • Fejfájás - gyakran átmeneti
  • Álmatlanság - kerülje a késő esti órákban történő szedést.
  • Bőrkiütés - ritkán jelentették

A CoQ10 rendkívül alacsony toxicitással rendelkezik, és rossz oldhatósága miatt a túladagolás kockázata kicsi. A warfarint szedőknek kerülniük kell a lehetséges kölcsönhatások miatt.

Zsírban oldódó antioxidánsként a CoQ10 zavarhatja a lipidperoxidációs méréseket. A hatások felmérése érdekében figyelemmel kell kísérni a triglicerideket és a májenzimeket, különösen gyógyszerek szedése esetén.

Megjegyzendő, hogy a CoQ10 nem lép káros kölcsönhatásba a sztatinokkal, fibrátokkal vagy más koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel. Gyakran azért adják, hogy ellensúlyozzák a CoQ10-et kimerítő hatásaikat.

Szedjen CoQ10-et a trigliceridek csökkentésére?

Összefoglalva, a kutatások azt mutatják, hogy az emelkedett trigliceridszintű egyének esetében a CoQ10 kiegészítése:

  • Természetes trigliceridcsökkentő hatást biztosítanak
  • Csökkenti a triglicerideket átlagosan 25-45 mg/dl értékkel.
  • A zsíranyagcsere, az inzulinérzékenység, az érrendszeri funkció, a gyulladás és az oxidatív stressz javításával hatnak.
  • Optimális előnyökkel jár 100-200 mg/nap, legalább 3 hónapig szedve.
  • Segít a magas trigliceridszint kezelésében egy multimodális megközelítés részeként, amely magában foglalja a diétát, a testmozgást és más lipidszabályozó terápiákat.
  • Biztonságos, alacsony kockázatú beavatkozás lehet orvosi irányítás mellett.

Beszéljen orvosával, hogy megtudja, a CoQ10 megfelelő-e az Ön számára egy átfogó triglicerid-kezelési terv részeként. A vér CoQ10-vizsgálatának elvégzése segíthet annak meghatározásában, hogy indokolt-e a pótlás.

A cikk megírásához felhasznált források

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső