A CoQ10 több energiát ad?

Published:

A koenzim Q10, más néven CoQ10 egy vitaminszerű anyag, amely a szervezetben természetes módon is megtalálható. A CoQ10 alapvető szerepet játszik a sejteken belüli energiatermelésben, és népszerűvé vált, mint az energiaszintet növelő étrend-kiegészítő. De vajon a kutatások alátámasztják-e azokat az állításokat, amelyek szerint a CoQ10 több energiát adhat? Nézzük meg közelebbről a bizonyítékokat.

A CoQ10 több energiát ad?

Mi a CoQ10?

A CoQ10 egy olyan vegyület, amely segít energiát termelni a sejtekben. Részt vesz az ATP előállításában, amely a sejtekben található fő energiahordozó molekula. A CoQ10 egy részét a szervezet maga állítja elő, de kis mennyiségben olyan élelmiszerekből is hozzájuthatunk, mint a hús, a hal, a diófélék, a magvak és az olajok.

A CoQ10 nagyobb koncentrációban található meg a nagy energiaigényű szervekben, mint például a szív, a máj és a vesék. Erős antioxidánsként is működik, segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket.

Egyesek bizonyos egészségügyi állapotok kezelésére vagy a gyógyszerek hatásainak ellensúlyozására CoQ10-kiegészítőket szednek. Sokan azonban az energialökés reményében is használják.

Hogyan növelheti a CoQ10 az energiát

Van néhány ok, amiért a CoQ10 potenciálisan növelheti az energiaszintet:

Fokozza a sejtek energiatermelését - Az ATP-szintézis támogatásával a CoQ10 segít a sejtek hatékonyabb energiatermelésében. Ez a hatás azt eredményezheti, hogy több energiája lesz a napi tevékenységekhez.

Csökkenti a fáradtságot - Egyes klinikai tanulmányok szerint a CoQ10-kiegészítés csökkentheti a fáradtságot és a kimerültséget. Ez összefüggésben lehet az energiaanyagcserében betöltött szerepével.

Javítja a mitokondriumok működését - A mitokondriumok a sejtek energiatermelő részei. A kutatások azt mutatják, hogy a CoQ10 fokozhatja a mitokondriumok működését és egészségét. A jobban működő mitokondriumok növelhetik a rendelkezésre álló energiát.

Antioxidánsként működik - A CoQ10 antioxidáns hatása segíthet az oxidatív károsodások kezelésében, amelyek bizonyos esetekben hozzájárulhatnak az alacsony energiaszinthez.

Javítja a szív- és érrendszeri funkciókat - A CoQ10-kiegészítés következtében javuló szívműködés és véráramlás az oxigén és a tápanyagok szövetekbe történő szállításának fokozása révén növelheti az energiát.

Elméletileg tehát a CoQ10 több energiát adhat a sejtek energiatermelésének optimalizálásával, a fáradtság csökkentésével, a mitokondriumok működésének támogatásával, a szabad gyökök semlegesítésével és a szív- és érrendszeri funkciók javításával. De mit mondanak a kutatások?

Mit mond a kutatás a CoQ10-ről és az energiáról

Számos klinikai tanulmány vizsgálta a CoQ10-kiegészítés hatását az energiaszintre és a fáradtságra. Az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb eredményeket:

Szívelégtelenségben szenvedő betegek

Több tanulmány is megállapította, hogy a CoQ10-kiegészítők jelentősen javíthatják a szívelégtelenségben szenvedők tüneteit, például a fáradtságot és a légzési problémákat. Egy 12 klinikai vizsgálat metaanalízise például azt találta, hogy a CoQ10-kiegészítés 40-50%-kal csökkentette a fáradtságot a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. A kutatók úgy vélik, hogy ez azért van így, mert segít megerősíteni a szívet és javítani annak pumpáló képességét.

Krónikus fáradtság szindróma

Néhány vizsgálatban a CoQ10 szedése után csökkent fáradtságot és megnövekedett energiát figyeltek meg krónikus fáradtság szindrómában szenvedő embereknél. Egy kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban a CoQ10 200 mg/nap dózisban 12 héten keresztül csökkentette a fáradtságot és növelte az energiaszintet a placebóhoz képest. További kutatásokra azonban még szükség van.

Fibromyalgia

Egy 32 fibromyalgiás beteg bevonásával végzett vizsgálat szerint a napi 300 mg CoQ10 3 hónapon át történő pótlása nagyjából 33%-kal csökkentette a fáradtságérzetet. A résztvevők arról számoltak be, hogy mind fizikailag, mind szellemileg energikusabbnak érezték magukat.

Edzés közben

Egyes kutatások szerint a CoQ10 javíthatja az edzéskapacitást és a teljesítményt. Egy tanulmány szerint fiatal sportolóknál mindössze 5 nap 150 mg/nap CoQ10 szedése után javult a kimerülésig eltelt idő. A teljesítményfokozó hatás a nagyobb energiatermelésnek és az antioxidáns aktivitásnak tulajdonítható. A vizsgálati eredmények azonban ellentmondásosak.

Egészséges egyének

Egészséges, egészségügyi problémákkal nem rendelkező egyének esetében az energiára gyakorolt előnyök kevésbé tűnnek egyértelműnek. Néhány ellenőrzött vizsgálat szerény energia-növekedést talált a CoQ10-kiegészítőket szedő egészséges felnőtteknél. Mások azonban nem mutattak ki jelentős különbséget a placebóhoz képest. A vizsgálatokban az adagok 100-300 mg/nap között mozogtak, és a legtöbb vizsgálat 10-12 hétig tartott.

Tehát a szívbetegségekhez, fibromyalgiához és esetleg krónikus fáradtság szindrómához kapcsolódó fáradtságban szenvedő betegek esetében van némi bizonyíték arra, hogy a CoQ10 növelheti az energiaszintet. Az egészséges lakosság körében azonban a hatás még mindig bizonytalan. Jól megtervezett, nagyobb léptékű vizsgálatokra van még szükség.

Lehetséges hátrányok és mellékhatások

A CoQ10-kiegészítőket a legtöbb ember általában jól tolerálja. A leggyakrabban jelentett mellékhatások a kisebb gyomor-bélrendszeri problémák, mint például hányinger, hasmenés és étvágytalanság.

Fejfájásról is beszámoltak, különösen nagy dózisok (400 mg/nap vagy több) esetén. Az adag csökkentése általában megszünteti a CoQ10-zel kapcsolatos fejfájást.

A ritka mellékhatások közé tartozik a szédülés, az álmatlanság, a kiütések és a fáradtság - ami ironikusnak tűnik, mivel gyakran az energia fokozására szedik.

Lehetséges, hogy a CoQ10 csökkentheti a vércukorszintet, és kölcsönhatásba léphet a vérhígító gyógyszerekkel, ezért a cukorbetegség elleni gyógyszereket vagy véralvadásgátlókat szedőknek óvatosan kell használniuk a CoQ10-et. Mindig beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítőt elkezdene.

Ajánlott adagolás

Úgy tűnik, hogy a CoQ10 energiafokozó hatás eléréséhez szükséges mennyiség legalább 90-200 mg naponta, elosztott adagokban. A legtöbb, a fáradtság és a fizikai teljesítmény szempontjából előnyösnek bizonyuló tanulmány a napi 100-300 mg közötti adagokat alkalmazta.

Úgy tűnik, hogy a 300 mg feletti megadagok nem vezetnek nagyobb energiahatékonysághoz, és nagyobb valószínűséggel okozhatnak mellékhatásokat. A legjobb, ha ragaszkodik a legkisebb hatékony adaghoz, hacsak orvosa másként nem rendelkezik.

A CoQ10 tipikus étrendi bevitele a becslések szerint napi 3-5 mg körül van. A CoQ10 nagy részét a szervezet endogén termelése teszi ki.

Ne feledje, hogy a CoQ10-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, például a sztatinokkal és a warfarinnal, ezért beszéljen orvosával, mielőtt elkezdi a kiegészítést, ha bármilyen gyógyszert szed.

Számít a minőség?

Mint minden kiegészítő, a CoQ10 termék minősége is számít. Nem minden márka biztosítja a címkén feltüntetett CoQ10 mennyiséget, vagy alkalmaz optimális gyártási folyamatokat a stabilitás és a biológiai hozzáférhetőség biztosítása érdekében.

Keressen olyan jó hírű márkát, amely élesztőerjesztéssel készül, ami a szervezetében lévő CoQ10-zel azonos természetes formát eredményez. Kerülje a szintetikus fajtákat. Ideálisak azok a termékek, amelyek a felszívódás fokozása érdekében olyan technológiákat használnak, mint a lipidek vagy nanodiszperziók.

A kapszula formája általában jobb felszívódást biztosít a tablettákhoz képest. Az ubikinol az aktív antioxidáns forma, és könnyebben hasznosul, mint az ubikinon.

Az olyan független laboratóriumok, mint az USP vagy az NSF által végzett vizsgálatok szintén ellenőrizhetik a minőséget. Ha olyan CoQ10 termékeket vásárol, amelyek megfelelnek a minőségellenőrzési szabványoknak, biztosíthatja, hogy hatékony, magas biológiai hozzáférhetőségű kiegészítőt kapjon.

Életmód tippek az energia természetes növelésére

Bár a CoQ10-kiegészítés potenciálisan növelheti az energiaszintet, ez csak egy darabja a kirakós játéknak. Számos más, bizonyítékokon alapuló módszer is létezik az energia javítására és a fáradtság leküzdésére:

  • Testmozgás - A rendszeres fizikai aktivitás növeli az energiát a véráramlás, a mitokondriális funkció és a szív- és érrendszeri fittség fokozása révén.
  • Alvás - A megfelelő minőségű alvás lehetővé teszi, hogy felfrissülve és éberen ébredjen.
  • Csökkentse a stresszt - A stressz kezelésének egészséges módjainak megtalálása megakadályozza, hogy a stressz elszívja az energiáját.
  • Kiegyensúlyozott étrend - A tápláló étrend tartós energiát biztosít, és megakadályozza az összeomlást.
  • Maradjon hidratált - A dehidratáció a fáradtság egyik gyakori, megelőzhető oka. Igyon elegendő vizet.
  • Korlátozza az alkoholfogyasztást - Az alkohol negatívan befolyásolhatja az alvást és az energiaszintet.
  • Ellenőrizze a hiányosságokat - Az olyan dolgok, mint a vérszegénység vagy a D-vitamin hiánya alacsony energiaszintet okozhat. Vizsgáltassa meg magát.
  • Értékelje a gyógyszereket - Egyes gyógyszerek, például a béta-blokkolók mellékhatásként fáradtságot okozhatnak.

A pozitív életmódbeli változások és a CoQ10-kiegészítés együttesen segíthetnek maximalizálni az energiaszintet és az általános egészségi állapotot. Dolgozzon együtt egészségügyi szolgáltatójával, hogy meghatározhassa az egyéni igényeinek legmegfelelőbb megközelítést.

A lényeg

Tehát mi az ítélet - a CoQ10 valóban több energiát adhat? Jelenleg a bizonyítékok azt sugallják:

  • A CoQ10 a sejtek energiatermelésének, a mitokondriumok működésének, a véráramlásnak és az edzésteljesítménynek az optimalizálásával képes növelni az energiát.
  • Szilárd kutatások szerint a CoQ10 csökkenti a fáradtságot bizonyos betegségekben, például szívelégtelenségben, fibromyalgiában és esetleg krónikus fáradtság szindrómában szenvedőknél. A hatás szerény, de megbízhatónak tűnik.
  • A krónikus betegségekkel nem rendelkező egészséges felnőttek esetében a tanulmányok ellentmondásosak. Egyesek enyhe energia-növekedést mutatnak, mások nem mutatnak semmilyen hatást. További kutatásokra van még szükség.
  • A napi 100-200 mg-os adagolás kisebb adagokra osztva optimálisnak tűnik az energiahatékonyság szempontjából. A 300 mg feletti megadagok nem nyújtanak további előnyöket, és növelhetik a mellékhatásokat.
  • Úgy tűnik, hogy az élesztő-fermentált ubikinollal készült minőségi kiegészítők biztosítják a legjobb felszívódást és eredményeket. A harmadik fél laboratóriumai által végzett tesztelés segít a hatékonyság és a tisztaság biztosításában.
  • Az energia növelése érdekében a CoQ10 az egészséges életmóddal - például az aktív életmóddal, a helyes táplálkozással, a stressz csökkentésével és az elegendő alvással - együtt a leghatékonyabb.

Bár még több kutatásra van szükség, a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a CoQ10 növelheti az energiát a fáradtsággal küzdő embereknél, különösen a mitokondriális diszfunkcióval összefüggésben. Az egyébként egészséges felnőttek számára is szerény előnyöket nyújthat, akik energiabomba után kutatnak.

A cikk megírásához felhasznált források

Alcocer-Gómez, E., Culic, O., Navarro-Pando, J. M., Sánchez-Alcázar, J. A., Bullón, P., & Cordero, M. D. (2014). A koenzim Q10 hatása az 1990 és 2010 ACR Fibromyalgia diagnosztikai kritériumai és az SCL-90-R alapján értékelve: négy esetjelentés és irodalmi áttekintés. Nutrition, 30(11-12), 1385–1393. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003323

Fiorentino, G., Castellano, S., D'Abrosca, V., Pacifico, S., Mastellone, C., Scognamiglio, M., & Monaco, P. (2019). A Q10 koenzim a kardiomiopátiákban: a molekuláris mechanizmusoktól a klinikai megelőzésig. Antioxidants (Basel, Svájc), 8(10), 443. https://www.mdpi.com/2076-3921/8/10/443. https://www.mdpi.com/2076-3921/8/10/443

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2021). A koenzim Q10-kiegészítés hatása a szívelégtelenségre: metaanalízis. The American journal of clinical nutrition, 113(2), 434-443. https://academic.oup.com/ajcn/article/113/2/434/6069930. https://academic.oup.com/ajcn/article/113/2/434/6069930

Gül, I., Gökbel, H., Belviranlı, M., Okudan, N., Büyükbaş, S., & Başaralı, K. (2011). Oxidatív stressz és antioxidáns védelem a plazmában ismételt szupramaximális edzés után: a Q10 koenzim hatása. The Journal of sports medicine and physical fitness, 51(2), 305-312. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21681149/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21681149/

Ishrat, T., Khan, M. B., Hoda, M. N., Yousuf, S., Ahmad, M., Ansari, M. A., & Islam, F. (2006). A Q10 koenzim modulálja a kognitív károsodást a streptozotocin intracerebroventrikuláris injekciója ellen patkányokban. Behavioural brain research, 171(1), 9-16. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432806001080. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432806001080

Littarru G. P. és Tiano, L. (2007). A Q10 koenzim bioenergetikai és antioxidáns tulajdonságai: legújabb fejlemények. Molekuláris biotechnológia, 37(1), 31-37. https://link.springer.com/article/10.1007/s12033-007-0052-y. https://link.springer.com/article/10.1007/s12033-007-0052-y

Mancini, A., Conte, G., De Marinis, L., Oradei, A., Caltagirone, C., & Spalletta, G. (2017). A koenzim Q10 hatása a kognitív funkciókra egészséges idős lakosság körében: A Systematic Review. American journal of Alzheimer's disease and other dementias, 32(6), 323-332. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1533317517704083. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1533317517704083

Marshall, R. J., Scott, H. D., Donnelly, R., Witthuhn, B. A., Maydick-Youngberg, D., & Pohlig, C. A. (2020). Koenzim Q10 kiegészítés fibromyalgiás betegeknél: A Systematic Review and Meta-Analysis. Alternative therapies in health and medicine, 26(2), 11-17 . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7156543/. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7156543/.

Molyneux, S. L., Young, J. M., Florkowski, C. M., Lever, M., & George, P. M. (2008). Q10 koenzim: van-e klinikai szerepe és van-e értelme a mérésnek?. The Clinical biochemist. Reviews, 29(2), 71-82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465021/. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465021/

Orsucci, D., Mancuso, M., Ienco, E. C., LoGerfo, A., & Siciliano, G. (2009). A mitokondriális diszfunkció és a neurodegeneráció célzott kezelése Q10 koenzim és E-vitamin kiegészítéssel. Current medicinal chemistry, 16(25), 3053-3062. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19515442/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19515442/

Rosenfeldt F. L., Haas S. J., Krum H., Hadj A., Ng K., Leong J. Y., & Watts G. F. (2007). Q10 koenzim a magas vérnyomás kezelésében: a klinikai vizsgálatok metaanalízise. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306. https://www.nature.com/articles/1001958. https://www.nature.com/articles/1001958

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., & Aryaeian, N. (2013). A Q10 koenzim-kiegészítés csökkenti az oxidatív stresszt és növeli az antioxidáns enzimaktivitást a relapszáló-remittáló sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél. The international journal of neuroscience, 123(11), 776-782. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00207454.2013.811444. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00207454.2013.811444

Silver M. A., Langsjoen P. H., Szabo S., Patil H., & Zelinger A. (2015). Az atorvastatin hatása a bal kamra diasztolés funkciójára és a Q10 koenzim képessége e diszfunkció visszafordítására. The American journal of cardiology, 115(6), 761-765. https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(14)02377-7/fulltext.

Singh A., Coyne T., & Raval U. (2021). A Q10 koenzim szerepe az edzés anyagcseréjében és a teljesítményben: Egy szisztematikus áttekintés. Frontiers in nutrition, 8, 642820. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.642820/full. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.642820/full

Young, J. M., Molyneux, S. L., Reinheimer, A. M., & Richards, A. M. (2019). A Q10 koenzim a szív- és érrendszeri betegségekben. Current treatment options in cardiovascular medicine, 21(7), 33 . https://link.springer.com/article/10.1007/s11936-019-0757-4. https://link.springer.com/article/10.1007/s11936-019-0757-4.

Zhang, Y., Liu, X., Bian, C., Wu, X., Zou, L., Zhang, C., Chen, Y., & Chen, Z. (2018). A Q10 koenzim hatása a pro-inflammatorikus citokinekre és az adiponektinre coonhound kutyák zsírszövetében. Journal of veterinary pharmacology and therapeutics, 41(4), 477-484. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvp.12526. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvp.12526

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső