A CoQ10 visszafordíthatja a zsírmájat?

Published:

A zsírmájbetegség egyre nagyobb egészségügyi problémát jelent, amely világszerte emberek millióit érinti. A zsírmáj más néven hepatikus steatosis, zsírmáj akkor alakul ki, ha túl sok zsír halmozódik fel a májsejtekben. Míg az alkoholfogyasztás gyakori ok, a legtöbb esetben a rossz táplálkozásból és a mozgáshiányból eredő nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) okozza. Ha nem kezelik, a zsírmáj súlyosabb májkárosodáshoz és májzsugorhoz vezethet. Fontos céllá vált, hogy megtaláljuk a zsírmáj visszafordításának módját. A Q10 koenzim (CoQ10) ígéretes lehetőséget mutat természetes kezelésként. Az alábbiakban részletesen áttekintjük a CoQ10 zsírmájbetegség visszafordítására való felhasználásával kapcsolatos kutatásokat.

A CoQ10 visszafordíthatja a zsírmájat?

Mi okozza a zsírmájbetegséget?

A máj több mint 500 létfontosságú funkciót lát el, beleértve a zsírok metabolizálását is. Normális esetben a zsír a máj tömegének körülbelül 5-10%-át teszi ki. Zsíros májról akkor beszélünk, ha a zsír a máj teljes tömegének több mint 5-10%-át teszi ki. Számos tényező okozhatja a zsír felhalmozódását a májsejtekben:

  • Afinomított szénhidrátokban és cukorban gazdag étrend - Az üdítőkből, cukorkákból, pékárukból származó fruktózcukor elősegíti a zsírmáj kialakulását. A tipikus nyugati étrend túl sok finomított szénhidrátot és cukrot tartalmaz, amelyek zsírrá alakulnak.
  • Inzulinrezisztencia - Ez a cukorbetegséget megelőző állapot megnehezíti a szervezet számára a vércukorszint és a zsírraktározás szabályozását. Az inzulinrezisztencia elősegíti a túlzott zsírfelhalmozódást a májban.
  • Elhízás - A túlsúly vagy elhízás növeli a zsírmájbetegség kockázatát. A testzsír, különösen a has körül, nagyobb valószínűséggel halmozódik fel zsírként a májban.
  • Genetika - Egyes genetikai tényezők miatt bizonyos emberek hajlamosabbak a zsírmáj kialakulására. Az etnikai hovatartozás is szerepet játszhat.
  • Gyógyszerek - Egyes vényköteles gyógyszerek, például a kortikoszteroidok és a szintetikus ösztrogén mellékhatásként zsírmájat okozhatnak.

Ezek a tényezők kontrollálatlanul hagyva a zsír fokozatos felhalmozódását okozhatják a májsejtekben, ami gyulladáshoz és májkárosodáshoz vezethet. Az oxidatív stressz szintén fontos szerepet játszik a zsírmájbetegség progressziójában.

A zsírmájbetegség szakaszai

A zsírmájbetegségnek két fő típusa van:

Nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD)

Ez a leggyakoribb típus, amely nem függ össze az alkoholfogyasztással. Az inzulinrezisztencia és a magas zsír- és cukortartalmú étrend következtében alakul ki. A NAFLD négy fő stádiumban jelentkezik:

  • Egyszerű zsírmáj - A májzsír mennyisége meghaladja a szövetek 5-10%-át gyulladás vagy májkárosodás nélkül. Általában életmódváltással visszafordítható.
  • Nem alkoholos steatohepatitis (NASH) - Májgyulladás és májkárosodás kezdődik. Cirrózissá fejlődhet.
  • Fibrózis - A májkárosodás következtében felesleges kollagénrostok halmozódnak fel, ami hegszövethez vezet.
  • Cirrózis - Súlyos, visszafordíthatatlan hegesedés károsítja a májműködést. Májrákhoz vagy májelégtelenséghez vezethet.

Alkoholos zsírmájbetegség

Ezt a típust a túlzott alkoholfogyasztás okozza, és ugyanezt a négy szakaszt követi az egyszerű zsírmájtól a májzsugorodásig. A két típus kezelése hasonló, de az alkoholos változatnál is alkoholmegtartóztatásra van szükség.

A zsírmáj jelei és tünetei

A korai stádiumban a zsírmájbetegség általában nem okoz jeleket vagy tüneteket. Ahogy előrehalad, a betegség okozhat:

  • Fáradtság és gyengeség
  • Étvágytalanság és fogyás
  • Hányinger vagy hasi panaszok
  • Megnagyobbodott máj
  • Sárgaság
  • Hasi duzzanat a folyadék-visszatartás miatt

Sokan azonban nem tapasztalnak semmilyen nyilvánvaló tünetet, amíg visszafordíthatatlan májkárosodás nem következik be. Ezért fontos a korai stádiumban történő diagnosztizálás a progresszió megelőzése érdekében.

A zsírmáj diagnosztizálása

A zsírmáj gyanúja felmerülhet olyan kockázati tényezők alapján, mint az elhízás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy az alkoholfogyasztás. De más vizsgálatok is megerősíthetik a diagnózist:

  • Képalkotó eljárások - A hasi ultrahang, CT vagy MRI vizsgálat azonosíthatja a májban lévő zsírt.
  • Vérvizsgálat - A májenzimvizsgálatok emelkedett ALT- és AST-enzimeket mutatnak ki, ami májgyulladásra utal. A májenzimek azonban a korai stádiumban lévő zsírmáj esetében normálisak lehetnek.
  • FibroScan - Ultrahanghullámokat használ a hegesedést jelző máj merevségének mérésére. Segít azonosítani az előrehaladott fibrózist és a májzsugorodást.
  • Májbiopszia - A diagnózis arany standardja. Szövetmintát vesz, hogy a mikroszkóp alatt meg lehessen állapítani, mennyi zsír és fibrózis van jelen. A biopszia azonban invazív, és nem mindig van rá szükség.

A diagnózis felállítása után a lehetséges kiváltó okok kezelése diétával, testmozgással, cukorbetegség-szabályozással vagy alkoholtól való tartózkodással hasznos lehet. De további kezelések is segíthetnek a meglévő májzsír és májkárosodás visszafordításában.

A CoQ10 használata a zsíros máj visszafordítására

Segíthet a koenzim Q10-kiegészítők szedése a zsírmájbetegség visszafordításában? Az új kutatások szerint igen, mivel erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Mi a CoQ10?

  • A CoQ10 (koenzim Q10) egy vitaminszerű vegyület, amely a szervezetben természetes módon termelődik a sejtek energiatermelése céljából.
  • Erős antioxidánsként semlegesíti az oxidatív károkat, különösen a mitokondriumokat és a sejtmembránokat.
  • Élelmiszerforrások közé tartozik a hús, a hal, a diófélék, a magvak és az olajok. A CoQ10-termelés azonban az életkor előrehaladtával csökken.
  • A CoQ10-kiegészítők segítenek fenntartani az optimális szintet a szervezetben. Az ubikinol a legjobban biológiailag elérhető forma, amely könnyebben felszívódik.

Hogyan segíthet a CoQ10 növelése a zsírmájbetegség kezelésében? Vizsgáljuk meg a bizonyítékokat.

A CoQ10 védi a májat az oxidatív stresszel szemben

A zsírmáj kialakulásának és progressziójának egyik fő tényezője az oxidatív stressz. Ez akkor következik be, amikor az instabil reaktív oxigénfajok (ROS) legyőzik a szervezet antioxidáns védekező képességét.

A túl sok ROS túlzott oxidatív károsodást okoz a sejtmembránokban, a fehérjékben és a DNS-ben. A mitokondriumok, ahol a sejtek energiát termelnek, különösen sérülékenyek.

A máj egy belső antioxidáns rendszert használ olyan vegyületekkel, mint a glutation, a ROS szabályozására és a sejtek védelmére. A magas zsírtartalmú étrend, az elhízás és az alkohol okozta fokozott oxidatív stressz azonban csökkenti a glutation szintjét.

Ez lehetővé teszi, hogy a ROS-károsodás irányíthatatlanná váljon. Gyulladást, májsejtpusztulást és fibrózist vált ki. A glutation és az antioxidánsok helyreállítása a májban kulcsfontosságú az oxidatív stressz csökkentéséhez.

Itt jön a képbe a CoQ10. A CoQ10 egy erős antioxidáns, amely a sejtmembránokban koncentrálódik. Segít meggátolni a lipidperoxidációt, védi a membránok integritását. Segít más antioxidánsok, például az E-vitamin újrahasznosításában és regenerálásában is.

A CoQ10 támogathatja a glutation termelését és védi a mitokondriumok működését. Ez segít a ROS és az oxidatív stressz szabályozásában, hogy megvédje a májsejteket a károsodástól.

A CoQ10 csökkenti a májgyulladást és a fibrózist

A felesleges ROS olyan gyulladáskeltő vegyületeket is aktivál, amelyek immunsejteket toboroznak a májba. Ez a krónikus, alacsony fokú gyulladás a súlyosbodó zsírmájbetegség egyik fő mozgatórugója.

A kontrollálatlan gyulladás a májban a zsírral teli májsejtek pusztulásához vezet. E károsodás helyreállítása érdekében a májban a specializált csillagsejtek aktiválódnak.

A sztellatussejtek aktivációja túlzott kollagéntermelést indít el, ami hegszövet vagy fibrózis felhalmozódásához vezet a májban. A fibrózis rontja a májfunkciót, és cirrózisba torkollhat.

Tanulmányok szerint a CoQ10 segít elnyomni a krónikus gyulladást a gyulladásos citokinek és az NF-kB útvonal aktiválódásának gátlásával. A CoQ10 segít a stellátuszsejtek inaktiválásában is a fibrózis csökkentése érdekében.

Az oxidatív stressz szabályozásával a CoQ10 segít megállítani ezt a gyulladásos kaszkádot és a májfibrózis kialakulását.

A CoQ10 és a zsírmáj klinikai kutatása

Az állatokon végzett korai kutatások és a humán klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a CoQ10-kiegészítés javíthatja a zsírmájbetegség kulcsfontosságú markereit.

Néhány főbb megállapítás:

  • Megfordítja a mitokondriális diszfunkciót és az oxidatív stresszt
  • Csökkenti a zsírfelhalmozódást és a gyulladást a májsejtekben
  • Csökkenti az emelkedett AST és ALT májenzim szinteket
  • Javítja a májfunkciót és a fibrózis pontszámokat
  • Segíti a fogyást és a derékkörfogat csökkentését
  • E-vitaminnal kombinálva jobb eredményt hoz

Bár még több kutatásra van szükség, a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a CoQ10 a máj egészségének javát szolgálja:

  • A mitokondriális energiatermelés fokozása
  • Erős lipidoldható antioxidánsként működik
  • A máj méregtelenítési útvonalainak támogatása
  • A májsejtmembránok védelme a peroxidációtól
  • Gyulladásos citokinek és fibrózis elnyomása

Az elhízásban, cukorbetegségben vagy metabolikus szindrómában szenvedők esetében a CoQ10-nek védő hatása lehet a zsírmáj kialakulása ellen. Diétával és testmozgással kombinálva segíthet a steatosis visszafordításában és a fibrózis progressziójának csökkentésében is.

Nem világos azonban, hogy a CoQ10 önmagában képes-e megoldani a megerősített előrehaladott NASH-cirrózist más orvosi kezelések nélkül. További vizsgálatok folynak a hatékonyság és az optimális adagolás ellenőrzésére.

CoQ10 kiegészítők a zsíros máj számára

A CoQ10-kiegészítő kiválasztásakor fontos a forma és az adagolás:

  • Ubiquinol - Ez a csökkentett változat akár 8-szor jobban felszívódik, mint a hagyományos CoQ10. Keresse az aktív ubikinol formát.
  • Folyékony kapszula - Az olaj alapú kapszula segíti a zsírban oldódó CoQ10 felszívódását. Kerülje a száraz por kapszulákat.
  • Ossza fel az adagokat - Vegyen be 100-200 mg-ot 2-3 kisebb adagra osztva a jobb felszívódás érdekében.
  • Étkezés közben - A CoQ10 felvételének elősegítése érdekében fogyasszon egészséges zsírokkal teli ételt.
  • Válasszon minőségi márkákat - A tesztelt márkák, mint a Qunol, a Nature Made és a Doctor's Best biztosítják a hatékonyságot.

A CoQ10 szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha már gyógyszert szed, vagy alapbetegségei vannak. A CoQ10-szintek vizsgálata szintén segíthet a hatékony adagolás irányításában.

Az életmódváltás is kritikus

A CoQ10-kiegészítők szedése önmagában nem oldja meg teljesen a zsírmájbetegséget. Az étrend és az életmód megváltoztatása szintén elengedhetetlen:

  • Kövesse az általános egészséges májméregtelenítő étrendet - Fogyasszon több sovány fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket, magvakat és egészséges zsírokat. Kerülje a feldolgozott szénhidrátokat, a hozzáadott cukrot és a transzzsírokat.
  • Korlátozza a fruktóz és a magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását - A magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, a finomított gabonafélék és az édességek elősegítik a zsír felhalmozódását a májban.
  • Növelje a testmozgást - Törekedjen legalább heti 150 perc testmozgásra, hogy csökkentse az inzulinrezisztenciát, elősegítse a fogyást és csökkentse a gyulladást.
  • Fogyjon, ha túlsúlyos - A fokozatos, 3-5%-os súlycsökkenés javítja a steatózist. Próbálja ki az időszakos böjtöt a nagyobb előnyökért.
  • Kezelje a cukorbetegséget, ha van - Szorosan ellenőrizze a vércukorszintet, hogy segítsen visszafordítani a zsírmájbetegséget.
  • Az alkohol megszüntetése - Minden alkoholfogyasztás abbahagyása, ha alkoholos zsírmáj jelen van. Egyéb okok esetén korlátozza napi maximum 1 italra.
  • Lehetőség szerint csökkentse a gyógyszereket - Beszélje meg orvosával a zsírmájat esetleg okozó gyógyszerek alternatíváit.

A CoQ10 egy átfogó zsírmájkezelési terv részévé tétele kínálja a legjobb esélyt a sikerre.

A CoQ10 visszafordíthatja a zsírmájat? Következtetés

A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a CoQ10 előnyös lehet a zsírmájbetegség megelőzésében és kezelésében egyaránt:

  • Erőteljes antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként a CoQ10 csökkenti az oxidatív stresszt és a májsejtek károsodását.
  • A CoQ10 segít helyreállítani a mitokondriumok működését, fokozza a zsíranyagcserét és védi a májsejteket.
  • Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a CoQ10-kiegészítés csökkentheti a májenzimek, a zsírtartalom és a fibrózis szintjét.
  • A CoQ10 biztonságos, jól tolerálható, és E-vitaminnal kombinálva szinergikusan hat.
  • A CoQ10 szedése segíthet a zsírmáj változásainak visszafordításában, különösen a NAFLD olyan okai esetén, mint az elhízás és a cukorbetegség.

A CoQ10 hatékonyságának megállapításához azonban még több klinikai vizsgálatra van szükség. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdené a pótlást.

A szervezet CoQ10-szintjének minőségi kiegészítővel történő növelése újabb fegyvert jelent a progresszív zsírmájbetegség elleni küzdelemben. Az életmódváltással együtt a CoQ10 segíthet helyreállítani a máj egészségét és működését.

A cikk megírásához felhasznált források

Al-Eryani, L., Wahlang, B., Falkner, K.C., Guardiola, J.J., Clair, H.B., Prough, R.A., & Cave, M. (2015). A toxicitással összefüggő zsírmájbetegség kialakulásával összefüggésbe hozható környezeti vegyi anyagok azonosítása rágcsálókban. Toxicologic Pathology, 43(4), 482-497. https://doi.org/10.1177/0192623314549960. https://doi.org/10.1177/0192623314549960

Hernández-Aguilera, A., Rull, A., Rodríguez-Gallego, E., Riera-Borrull, M., Luciano-Mateo, F., Camps, J., Menéndez, J. A., Joven, J. (2013). Mitokondriális diszfunkció: Alapvető mechanizmus a gyulladással összefüggő nem alkoholos zsírmájbetegségben. Free Radical Biology and Medicine, 72, 468-479. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2013.11.013. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2013.11.013

Lee, S., Zhang, C., Kil, H. S., Thakur, B. K., Yu, Y., & Li, L. (2020). A Q10 koenzim új terápiás bizonyítékai a nem alkoholos zsírmájbetegségben: A Systematic Review and Meta-Analysis. BioMed Research International, 2020, 8492140. https://doi.org/10.1155/2020/8492140. https://doi.org/10.1155/2020/8492140

Masterjohn, C., & Bruno, R.S. (2012). A zöld tea terápiás potenciálja a nem alkoholos zsírmájbetegségben. Nutrition Reviews, 70(1), 41-56. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00440.x. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00440.x

Rahmani, S., Asgary, S., Askari, G., Keshvari, M., Hatamipour, M., Feizi, A., & Sahebkar, A. (2017). A nem alkoholos zsírmájbetegség kezelése kurkuminnal: A Randomized Placebo-kontrollált vizsgálat. Phytotherapy Research, 30(9), 1540-1548. https://doi.org/10.1002/ptr.5805. https://doi.org/10.1002/ptr.5805

Sakata, Y., Zhuang, L., & Kwansa, H. (2010). A rezveratrol véd a magas zsírtartalmú étrend által kiváltott elhízás és zsírmáj ellen az AMP-aktivált protein kináz aktiválásával. Journal of Nutritional Biochemistry, 21(11), 1029-1037. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2009.08.012. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2009.08.012

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső