A CoQ10 visszafordíthatja a zsírmájat?
Published:
A zsírmájbetegség egyre nagyobb egészségügyi problémát jelent, amely világszerte emberek millióit érinti. A zsírmáj más néven hepatikus steatosis, zsírmáj akkor alakul ki, ha túl sok zsír halmozódik fel a májsejtekben. Míg az alkoholfogyasztás gyakori ok, a legtöbb esetben a rossz táplálkozásból és a mozgáshiányból eredő nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) okozza. Ha nem kezelik, a zsírmáj súlyosabb májkárosodáshoz és májzsugorhoz vezethet. Fontos céllá vált, hogy megtaláljuk a zsírmáj visszafordításának módját. A Q10 koenzim (CoQ10) ígéretes lehetőséget mutat természetes kezelésként. Az alábbiakban részletesen áttekintjük a CoQ10 zsírmájbetegség visszafordítására való felhasználásával kapcsolatos kutatásokat.
Tartalomjegyzék:
- Mi okozza a zsírmájbetegséget?
- A zsírmájbetegség szakaszai
- A zsírmáj jelei és tünetei
- A zsírmáj diagnosztizálása
- A CoQ10 használata a zsíros máj visszafordítására
- A CoQ10 védi a májat az oxidatív stresszel szemben
- A CoQ10 csökkenti a májgyulladást és a fibrózist
- A CoQ10 és a zsírmáj klinikai kutatása
- CoQ10 kiegészítők a zsíros máj számára
- Az életmódváltás is kritikus
- A CoQ10 visszafordíthatja a zsírmájat? Következtetés
- A cikk megírásához felhasznált források
Mi okozza a zsírmájbetegséget?
A máj több mint 500 létfontosságú funkciót lát el, beleértve a zsírok metabolizálását is. Normális esetben a zsír a máj tömegének körülbelül 5-10%-át teszi ki. Zsíros májról akkor beszélünk, ha a zsír a máj teljes tömegének több mint 5-10%-át teszi ki. Számos tényező okozhatja a zsír felhalmozódását a májsejtekben:
- Afinomított szénhidrátokban és cukorban gazdag étrend - Az üdítőkből, cukorkákból, pékárukból származó fruktózcukor elősegíti a zsírmáj kialakulását. A tipikus nyugati étrend túl sok finomított szénhidrátot és cukrot tartalmaz, amelyek zsírrá alakulnak.
- Inzulinrezisztencia - Ez a cukorbetegséget megelőző állapot megnehezíti a szervezet számára a vércukorszint és a zsírraktározás szabályozását. Az inzulinrezisztencia elősegíti a túlzott zsírfelhalmozódást a májban.
- Elhízás - A túlsúly vagy elhízás növeli a zsírmájbetegség kockázatát. A testzsír, különösen a has körül, nagyobb valószínűséggel halmozódik fel zsírként a májban.
- Genetika - Egyes genetikai tényezők miatt bizonyos emberek hajlamosabbak a zsírmáj kialakulására. Az etnikai hovatartozás is szerepet játszhat.
- Gyógyszerek - Egyes vényköteles gyógyszerek, például a kortikoszteroidok és a szintetikus ösztrogén mellékhatásként zsírmájat okozhatnak.
Ezek a tényezők kontrollálatlanul hagyva a zsír fokozatos felhalmozódását okozhatják a májsejtekben, ami gyulladáshoz és májkárosodáshoz vezethet. Az oxidatív stressz szintén fontos szerepet játszik a zsírmájbetegség progressziójában.
A zsírmájbetegség szakaszai
A zsírmájbetegségnek két fő típusa van:
Nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD)
Ez a leggyakoribb típus, amely nem függ össze az alkoholfogyasztással. Az inzulinrezisztencia és a magas zsír- és cukortartalmú étrend következtében alakul ki. A NAFLD négy fő stádiumban jelentkezik:
- Egyszerű zsírmáj - A májzsír mennyisége meghaladja a szövetek 5-10%-át gyulladás vagy májkárosodás nélkül. Általában életmódváltással visszafordítható.
- Nem alkoholos steatohepatitis (NASH) - Májgyulladás és májkárosodás kezdődik. Cirrózissá fejlődhet.
- Fibrózis - A májkárosodás következtében felesleges kollagénrostok halmozódnak fel, ami hegszövethez vezet.
- Cirrózis - Súlyos, visszafordíthatatlan hegesedés károsítja a májműködést. Májrákhoz vagy májelégtelenséghez vezethet.
Alkoholos zsírmájbetegség
Ezt a típust a túlzott alkoholfogyasztás okozza, és ugyanezt a négy szakaszt követi az egyszerű zsírmájtól a májzsugorodásig. A két típus kezelése hasonló, de az alkoholos változatnál is alkoholmegtartóztatásra van szükség.
A zsírmáj jelei és tünetei
A korai stádiumban a zsírmájbetegség általában nem okoz jeleket vagy tüneteket. Ahogy előrehalad, a betegség okozhat:
- Fáradtság és gyengeség
- Étvágytalanság és fogyás
- Hányinger vagy hasi panaszok
- Megnagyobbodott máj
- Sárgaság
- Hasi duzzanat a folyadék-visszatartás miatt
Sokan azonban nem tapasztalnak semmilyen nyilvánvaló tünetet, amíg visszafordíthatatlan májkárosodás nem következik be. Ezért fontos a korai stádiumban történő diagnosztizálás a progresszió megelőzése érdekében.
A zsírmáj diagnosztizálása
A zsírmáj gyanúja felmerülhet olyan kockázati tényezők alapján, mint az elhízás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy az alkoholfogyasztás. De más vizsgálatok is megerősíthetik a diagnózist:
- Képalkotó eljárások - A hasi ultrahang, CT vagy MRI vizsgálat azonosíthatja a májban lévő zsírt.
- Vérvizsgálat - A májenzimvizsgálatok emelkedett ALT- és AST-enzimeket mutatnak ki, ami májgyulladásra utal. A májenzimek azonban a korai stádiumban lévő zsírmáj esetében normálisak lehetnek.
- FibroScan - Ultrahanghullámokat használ a hegesedést jelző máj merevségének mérésére. Segít azonosítani az előrehaladott fibrózist és a májzsugorodást.
- Májbiopszia - A diagnózis arany standardja. Szövetmintát vesz, hogy a mikroszkóp alatt meg lehessen állapítani, mennyi zsír és fibrózis van jelen. A biopszia azonban invazív, és nem mindig van rá szükség.
A diagnózis felállítása után a lehetséges kiváltó okok kezelése diétával, testmozgással, cukorbetegség-szabályozással vagy alkoholtól való tartózkodással hasznos lehet. De további kezelések is segíthetnek a meglévő májzsír és májkárosodás visszafordításában.
A CoQ10 használata a zsíros máj visszafordítására
Segíthet a koenzim Q10-kiegészítők szedése a zsírmájbetegség visszafordításában? Az új kutatások szerint igen, mivel erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
Mi a CoQ10?
- A CoQ10 (koenzim Q10) egy vitaminszerű vegyület, amely a szervezetben természetes módon termelődik a sejtek energiatermelése céljából.
- Erős antioxidánsként semlegesíti az oxidatív károkat, különösen a mitokondriumokat és a sejtmembránokat.
- Élelmiszerforrások közé tartozik a hús, a hal, a diófélék, a magvak és az olajok. A CoQ10-termelés azonban az életkor előrehaladtával csökken.
- A CoQ10-kiegészítők segítenek fenntartani az optimális szintet a szervezetben. Az ubikinol a legjobban biológiailag elérhető forma, amely könnyebben felszívódik.
Hogyan segíthet a CoQ10 növelése a zsírmájbetegség kezelésében? Vizsgáljuk meg a bizonyítékokat.
A CoQ10 védi a májat az oxidatív stresszel szemben
A zsírmáj kialakulásának és progressziójának egyik fő tényezője az oxidatív stressz. Ez akkor következik be, amikor az instabil reaktív oxigénfajok (ROS) legyőzik a szervezet antioxidáns védekező képességét.
A túl sok ROS túlzott oxidatív károsodást okoz a sejtmembránokban, a fehérjékben és a DNS-ben. A mitokondriumok, ahol a sejtek energiát termelnek, különösen sérülékenyek.
A máj egy belső antioxidáns rendszert használ olyan vegyületekkel, mint a glutation, a ROS szabályozására és a sejtek védelmére. A magas zsírtartalmú étrend, az elhízás és az alkohol okozta fokozott oxidatív stressz azonban csökkenti a glutation szintjét.
Ez lehetővé teszi, hogy a ROS-károsodás irányíthatatlanná váljon. Gyulladást, májsejtpusztulást és fibrózist vált ki. A glutation és az antioxidánsok helyreállítása a májban kulcsfontosságú az oxidatív stressz csökkentéséhez.
Itt jön a képbe a CoQ10. A CoQ10 egy erős antioxidáns, amely a sejtmembránokban koncentrálódik. Segít meggátolni a lipidperoxidációt, védi a membránok integritását. Segít más antioxidánsok, például az E-vitamin újrahasznosításában és regenerálásában is.
A CoQ10 támogathatja a glutation termelését és védi a mitokondriumok működését. Ez segít a ROS és az oxidatív stressz szabályozásában, hogy megvédje a májsejteket a károsodástól.
A CoQ10 csökkenti a májgyulladást és a fibrózist
A felesleges ROS olyan gyulladáskeltő vegyületeket is aktivál, amelyek immunsejteket toboroznak a májba. Ez a krónikus, alacsony fokú gyulladás a súlyosbodó zsírmájbetegség egyik fő mozgatórugója.
A kontrollálatlan gyulladás a májban a zsírral teli májsejtek pusztulásához vezet. E károsodás helyreállítása érdekében a májban a specializált csillagsejtek aktiválódnak.
A sztellatussejtek aktivációja túlzott kollagéntermelést indít el, ami hegszövet vagy fibrózis felhalmozódásához vezet a májban. A fibrózis rontja a májfunkciót, és cirrózisba torkollhat.
Tanulmányok szerint a CoQ10 segít elnyomni a krónikus gyulladást a gyulladásos citokinek és az NF-kB útvonal aktiválódásának gátlásával. A CoQ10 segít a stellátuszsejtek inaktiválásában is a fibrózis csökkentése érdekében.
Az oxidatív stressz szabályozásával a CoQ10 segít megállítani ezt a gyulladásos kaszkádot és a májfibrózis kialakulását.
A CoQ10 és a zsírmáj klinikai kutatása
Az állatokon végzett korai kutatások és a humán klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a CoQ10-kiegészítés javíthatja a zsírmájbetegség kulcsfontosságú markereit.
Néhány főbb megállapítás:
- Megfordítja a mitokondriális diszfunkciót és az oxidatív stresszt
- Csökkenti a zsírfelhalmozódást és a gyulladást a májsejtekben
- Csökkenti az emelkedett AST és ALT májenzim szinteket
- Javítja a májfunkciót és a fibrózis pontszámokat
- Segíti a fogyást és a derékkörfogat csökkentését
- E-vitaminnal kombinálva jobb eredményt hoz
Bár még több kutatásra van szükség, a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a CoQ10 a máj egészségének javát szolgálja:
- A mitokondriális energiatermelés fokozása
- Erős lipidoldható antioxidánsként működik
- A máj méregtelenítési útvonalainak támogatása
- A májsejtmembránok védelme a peroxidációtól
- Gyulladásos citokinek és fibrózis elnyomása
Az elhízásban, cukorbetegségben vagy metabolikus szindrómában szenvedők esetében a CoQ10-nek védő hatása lehet a zsírmáj kialakulása ellen. Diétával és testmozgással kombinálva segíthet a steatosis visszafordításában és a fibrózis progressziójának csökkentésében is.
Nem világos azonban, hogy a CoQ10 önmagában képes-e megoldani a megerősített előrehaladott NASH-cirrózist más orvosi kezelések nélkül. További vizsgálatok folynak a hatékonyság és az optimális adagolás ellenőrzésére.
CoQ10 kiegészítők a zsíros máj számára
A CoQ10-kiegészítő kiválasztásakor fontos a forma és az adagolás:
- Ubiquinol - Ez a csökkentett változat akár 8-szor jobban felszívódik, mint a hagyományos CoQ10. Keresse az aktív ubikinol formát.
- Folyékony kapszula - Az olaj alapú kapszula segíti a zsírban oldódó CoQ10 felszívódását. Kerülje a száraz por kapszulákat.
- Ossza fel az adagokat - Vegyen be 100-200 mg-ot 2-3 kisebb adagra osztva a jobb felszívódás érdekében.
- Étkezés közben - A CoQ10 felvételének elősegítése érdekében fogyasszon egészséges zsírokkal teli ételt.
- Válasszon minőségi márkákat - A tesztelt márkák, mint a Qunol, a Nature Made és a Doctor's Best biztosítják a hatékonyságot.
A CoQ10 szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha már gyógyszert szed, vagy alapbetegségei vannak. A CoQ10-szintek vizsgálata szintén segíthet a hatékony adagolás irányításában.
Az életmódváltás is kritikus
A CoQ10-kiegészítők szedése önmagában nem oldja meg teljesen a zsírmájbetegséget. Az étrend és az életmód megváltoztatása szintén elengedhetetlen:
- Kövesse az általános egészséges májméregtelenítő étrendet - Fogyasszon több sovány fehérjét, gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket, magvakat és egészséges zsírokat. Kerülje a feldolgozott szénhidrátokat, a hozzáadott cukrot és a transzzsírokat.
- Korlátozza a fruktóz és a magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását - A magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, a finomított gabonafélék és az édességek elősegítik a zsír felhalmozódását a májban.
- Növelje a testmozgást - Törekedjen legalább heti 150 perc testmozgásra, hogy csökkentse az inzulinrezisztenciát, elősegítse a fogyást és csökkentse a gyulladást.
- Fogyjon, ha túlsúlyos - A fokozatos, 3-5%-os súlycsökkenés javítja a steatózist. Próbálja ki az időszakos böjtöt a nagyobb előnyökért.
- Kezelje a cukorbetegséget, ha van - Szorosan ellenőrizze a vércukorszintet, hogy segítsen visszafordítani a zsírmájbetegséget.
- Az alkohol megszüntetése - Minden alkoholfogyasztás abbahagyása, ha alkoholos zsírmáj jelen van. Egyéb okok esetén korlátozza napi maximum 1 italra.
- Lehetőség szerint csökkentse a gyógyszereket - Beszélje meg orvosával a zsírmájat esetleg okozó gyógyszerek alternatíváit.
A CoQ10 egy átfogó zsírmájkezelési terv részévé tétele kínálja a legjobb esélyt a sikerre.
A CoQ10 visszafordíthatja a zsírmájat? Következtetés
A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a CoQ10 előnyös lehet a zsírmájbetegség megelőzésében és kezelésében egyaránt:
- Erőteljes antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként a CoQ10 csökkenti az oxidatív stresszt és a májsejtek károsodását.
- A CoQ10 segít helyreállítani a mitokondriumok működését, fokozza a zsíranyagcserét és védi a májsejteket.
- Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a CoQ10-kiegészítés csökkentheti a májenzimek, a zsírtartalom és a fibrózis szintjét.
- A CoQ10 biztonságos, jól tolerálható, és E-vitaminnal kombinálva szinergikusan hat.
- A CoQ10 szedése segíthet a zsírmáj változásainak visszafordításában, különösen a NAFLD olyan okai esetén, mint az elhízás és a cukorbetegség.
A CoQ10 hatékonyságának megállapításához azonban még több klinikai vizsgálatra van szükség. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdené a pótlást.
A szervezet CoQ10-szintjének minőségi kiegészítővel történő növelése újabb fegyvert jelent a progresszív zsírmájbetegség elleni küzdelemben. Az életmódváltással együtt a CoQ10 segíthet helyreállítani a máj egészségét és működését.
A cikk megírásához felhasznált források
Al-Eryani, L., Wahlang, B., Falkner, K.C., Guardiola, J.J., Clair, H.B., Prough, R.A., & Cave, M. (2015). A toxicitással összefüggő zsírmájbetegség kialakulásával összefüggésbe hozható környezeti vegyi anyagok azonosítása rágcsálókban. Toxicologic Pathology, 43(4), 482-497. https://doi.org/10.1177/0192623314549960. https://doi.org/10.1177/0192623314549960
Hernández-Aguilera, A., Rull, A., Rodríguez-Gallego, E., Riera-Borrull, M., Luciano-Mateo, F., Camps, J., Menéndez, J. A., Joven, J. (2013). Mitokondriális diszfunkció: Alapvető mechanizmus a gyulladással összefüggő nem alkoholos zsírmájbetegségben. Free Radical Biology and Medicine, 72, 468-479. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2013.11.013. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2013.11.013
Lee, S., Zhang, C., Kil, H. S., Thakur, B. K., Yu, Y., & Li, L. (2020). A Q10 koenzim új terápiás bizonyítékai a nem alkoholos zsírmájbetegségben: A Systematic Review and Meta-Analysis. BioMed Research International, 2020, 8492140. https://doi.org/10.1155/2020/8492140. https://doi.org/10.1155/2020/8492140
Masterjohn, C., & Bruno, R.S. (2012). A zöld tea terápiás potenciálja a nem alkoholos zsírmájbetegségben. Nutrition Reviews, 70(1), 41-56. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00440.x. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00440.x
Rahmani, S., Asgary, S., Askari, G., Keshvari, M., Hatamipour, M., Feizi, A., & Sahebkar, A. (2017). A nem alkoholos zsírmájbetegség kezelése kurkuminnal: A Randomized Placebo-kontrollált vizsgálat. Phytotherapy Research, 30(9), 1540-1548. https://doi.org/10.1002/ptr.5805. https://doi.org/10.1002/ptr.5805
Sakata, Y., Zhuang, L., & Kwansa, H. (2010). A rezveratrol véd a magas zsírtartalmú étrend által kiváltott elhízás és zsírmáj ellen az AMP-aktivált protein kináz aktiválásával. Journal of Nutritional Biochemistry, 21(11), 1029-1037. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2009.08.012. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2009.08.012