Milyen hatással van a Q10 a májra?

Published:

A máj több mint 500 létfontosságú funkciót lát el, beleértve a zsírok, fehérjék és szénhidrátok metabolizálását, a méreganyagok kiszűrését és az epe termelését. Az egészséges máj létfontosságú az általános jóléthez. A Q10 koenzim (CoQ10) egy antioxidáns hatású vegyület, amely előnyös lehet a máj egészségére és működésére. Ez a cikk áttekinti a CoQ10 májra gyakorolt hatásaival kapcsolatos bizonyítékokat.

Milyen hatással van a Q10 a májra?

A májfunkciók áttekintése

A máj a legnagyobb belső szerv, amely számos alapvető feladatot lát el:

  • Az élelmiszerekből származó tápanyagok metabolizálása
  • A vegyi anyagok és méreganyagok kiszűrése és méregtelenítése a vérből.
  • Epét termel a zsírok emésztéséhez
  • Ásványi anyagok, vitaminok és cukrok tárolása az energia számára.
  • Fehérjék, koleszterin és véralvadási faktorok előállítása
  • Segít szabályozni a vércukor- és hormonszintet

A több mint 500 létfontosságú funkcióval rendelkező máj egészsége a szervezet szinte minden rendszerére hatással van. Ezért olyan fontos a máj támogatása.

Mi a CoQ10?

A CoQ10 a természetben előforduló vegyület, amely kulcsszerepet játszik az energiatermelésben és a sejtek antioxidáns aktivitásában. Íme néhány kulcsfontosságú tény:

  • Segít az ATP, a sejtek elsődleges energiamolekulájának előállításában.
  • A sejtmembránokban és a lipoproteinekben erős antioxidánsként is működik.
  • A szervezeted állítja elő, és kis mennyiségben a táplálékkal is hozzájutsz.
  • Élelmiszerforrások közé tartozik a hús, a hal, a diófélék, a magvak, a szójabab, a spenót és a brokkoli.
  • A szintek 40 éves kor után csökkenni kezdenek, így a pótlás előnyösebbé válik.
  • A sztatin gyógyszerek gátolják a CoQ10 szintézisét, ezért a pótlás ajánlott.

Most pedig nézzük, mit mond a tudomány a CoQ10 máj egészségére gyakorolt hatásairól.

A CoQ10 hatása a májenzimekre

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a CoQ10-kiegészítés az emelkedett májenzimek csökkentésével segítheti a májműködést:

  • Egy vizsgálatban a CoQ10 napi 200 mg-os adagolása 30 napon keresztül jelentősen csökkentette az AST és ALT enzimeket a zsírmájbetegségben szenvedő betegeknél.
  • Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy napi 500 mg csökkentette az ALT- és AST-értékeket hepatitis C-ben szenvedő embereknél mindössze 8 napos szedést követően.
  • Az emelkedett májenzimek csökkentése a gyulladás csökkenését és a májsejtek jobb működését jelzi.
  • A CoQ10 antioxidáns hatása megvédheti a májsejteket a károsodástól, hogy támogassa a normál enzimszintet.

Azonban még több kutatásra van szükség annak megerősítéséhez, hogy a CoQ10 véglegesen csökkenti a krónikusan emelkedett májenzimszinteket.

CoQ10 a zsírmájbetegség (NAFLD) esetében

A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) zsírfelhalmozódással és gyulladással jár, amely cirrózisig fajulhat. A korai kutatások szerint a CoQ10 előnyös lehet:

  • Egy vizsgálatban napi kétszer 50 mg CoQ10 8 héten keresztül csökkentette a zsírlerakódásokat a májban a NAFLD-ben szenvedőknél.
  • Egy másik vizsgálat szerint a CoQ10 napi 200 mg-os adagolása 30 napon keresztül csökkentette a májenzimszintet és a zsírtartalmat a placebóhoz képest.
  • A CoQ10 védheti a májat azáltal, hogy csökkenti az oxidációt, a gyulladást és a zsírlerakódást a májsejtekben.

Ismét nagyobb, kontrollált vizsgálatokra van szükség a CoQ10-nek a NAFLD kezelésére vonatkozó korai eredményeinek ellenőrzéséhez. Az eredmények azonban ígéretesek.

Hatás a vírusos hepatitisre

A hepatitis a máj gyulladását jelenti, amelyet gyakran vírusfertőzés okoz. A kutatások szerint a CoQ10 segítheti a hepatitis kezelését:

  • Egy tanulmány szerint 150 mg/nap CoQ10 helyreállította az antioxidáns aktivitást és csökkentette az oxidatív stresszt krónikus hepatitis B-ben szenvedő gyermekeknél.
  • Egy másik vizsgálatban 249 hepatitis C-ben szenvedő felnőttnek adtak CoQ10-et vagy placebót. A CoQ10-csoportban csökkent a vírusterhelés és a májenzimszint.
  • A CoQ10 antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása valószínűleg segít csökkenteni a hepatitisszel kapcsolatos májkárosodást.

A CoQ10-ről azonban még mindig kevés placebo-kontrollált vizsgálat létezik a hepatitis kezelésére. Több megbízható adatra van szükség, mielőtt hivatalos kezelési ajánlásokat lehetne tenni.

CoQ10 és májcirrózis

Legsúlyosabb formájában a nem-alkoholos zsírmájbetegség májzsugorodáshoz és májelégtelenséghez vezethet. A korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a CoQ10 segíthet:

  • Egy tanulmány arról számolt be, hogy napi 300 mg CoQ10 28 napon keresztül javította a májfunkciót cirrózisban szenvedő betegeknél.
  • Egy másik vizsgálat szerint a CoQ10 napi 150 mg-os adagolása 2 hónapon keresztül növelte a cirrózisos betegek antioxidáns aktivitását.
  • A CoQ10 a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentésével védelmet nyújthat a máj további hegesedése ellen.

Ismét nagyobb, randomizált, kontrollált vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére, hogy a CoQ10 klinikailag jelentős hatással van-e a cirrózis progressziójára és súlyosságára.

Hatások a gyógyszer okozta májkárosodásra

Bizonyos gyógyszerek, például a paracetamol, a sztatinok és a kemoterápiás szerek nagy dózisban károsíthatják a májat. Állatkísérletek szerint a CoQ10 segíthet:

  • Patkányvizsgálatokban a CoQ10-kiegészítés megvédte a májat a toxinok okozta károsodástól, a fibrózistól és a DNS-károsodástól.
  • Megakadályozta az antioxidáns enzimek csökkenését is, amelyet a májsejteket károsító gyógyszerek okoztak.
  • A CoQ10 antioxidáns tulajdonságai valószínűleg ellensúlyozzák a gyógyszerek okozta májkárosodásban szerepet játszó oxidatív stresszt.

Jelenleg azonban hiányoznak az emberi adatok, és további kutatásokra van szükség a CoQ10 védőhatásának megerősítéséhez a gyógyszerekkel összefüggő májkárosodással kapcsolatban.

A máj egészségének javítása a rákterápiában

A kemoterápiás gyógyszerek feldolgozása a májon keresztül történik, és károsíthatja a májműködést. A CoQ10 kiegészítés segíthet:

  • Egy humán vizsgálat megállapította, hogy a napi 90 mg CoQ10 megelőzte a májenzimek emelkedését a kemoterápiás kezelés alatt a placebóhoz képest.
  • Egy másik tanulmány arról számolt be, hogy a CoQ10 kiegészítés jobban csökkentette a kemoterápia okozta májtoxicitást, mint az E-vitamin.
  • A májfunkció és a máj integritásának védelme lehetővé teheti a magasabb és következetesebb kemoterápiás adagolást.

Ismét nagyobb humán vizsgálatokra van szükség az eredmények ellenőrzéséhez és a véglegesebb kezelési útmutatáshoz. Az eddigi eredmények azonban ígéretesek.

CoQ10 és a májműtét helyreállítása

A nagyobb műtétek megterhelik a májat a vérveszteség, a transzfúzió és az altatás mellékhatásai miatt. A korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a CoQ10 támogathatja a máj műtét utáni helyreállását:

  • Több humán vizsgálat is arról számolt be, hogy a szívműtét idején napi 300 mg CoQ10 csökkentette a májsejtek károsodását és a műtét utáni májműködési zavarokat.
  • Néhány előzetes vizsgálatban hasonló védőhatást mutattak ki a CoQ10 pótlásával májresekciók és transzplantációs műtétek előtt.
  • A legújabb felülvizsgálatok szerint azonban az eredmények még mindig elégtelennek minősülnek ahhoz, hogy hivatalos ajánlásokat tegyenek.

Összességében a CoQ10 műtét körüli adagolása javíthatja a májfunkciót és a felépülést. Ezen a területen azonban további megerősítő kutatásokra van szükség.

Általános adagolási ajánlások

Jelenleg nincsenek szabványosított adagolási irányelvek a CoQ10 szedésére kifejezetten a máj egészségére és betegségére vonatkozóan.

A rendelkezésre álló, a májra gyakorolt előnyöket bemutató tanulmányok alapján azonban a napi 100-300 mg közötti adagok, megosztott adagokban, hatékonynak tűnnek.

Súlyos májbetegség esetén orvosi felügyelet mellett magasabb, akár 500 mg-os napi bevitel is indokolt lehet. Az optimális felszívódás érdekében legjobb étellel együtt bevenni.

Mint minden étrend-kiegészítő esetében, a CoQ10 szedése előtt ajánlott konzultálni egészségügyi szolgáltatójával, ha májbetegségben szenved, vagy olyan gyógyszereket szed, amelyek hatással vannak a májra.

A legfontosabb tudnivalók

  • A CoQ10 segíthet az emelkedett májenzimek csökkentésében, ami a májsejtek jobb működését és a gyulladás csökkenését jelzi.
  • A korai kutatások azt mutatják, hogy a CoQ10-pótlásnak lehetséges előnyei vannak a zsírmájbetegség, a vírusos májgyulladás és a májzsugorodás esetében.
  • Állatkísérletekben a CoQ10 védett a gyógyszerek és toxinok által okozott májkárosodással és toxicitással szemben.
  • A CoQ10 támogathatja a máj egészségét a rákkezelés során, és javíthatja a máj műtét utáni felépülését.
  • A májra gyakorolt előnyök szempontjából hatékony kiegészítő adagok napi 100-300 mg között mozognak.
  • A CoQ10 májbetegségekre gyakorolt hatásának megerősítéséhez még nagyobb, magas színvonalú humán vizsgálatokra van szükség.

Milyen hatással van a Q10 a májra? Következtetés

Összefoglalva, a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a CoQ10 pótlása számos kedvező hatást gyakorolhat a máj egészségére és betegségére, valószínűleg antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. A kutatások szerint különösen ígéretes a zsírmájbetegség, a vírusos májgyulladás és a gyógyszerek okozta májtoxicitás esetében.

Számos alkalmazás esetében azonban még mindig hiányoznak a megbízható, nagyszabású humán kísérletek. További kutatásokra van szükség randomizált, kontrollált vizsgálati tervek és nagyobb mintanagyságok alkalmazásával.

Dolgozzon együtt orvosával annak megállapítása érdekében, hogy a CoQ10-kiegészítés megfelelő-e kiegészítő terápiaként az Ön konkrét májbetegségének kezelésére. A jelenlegi adatok alapján a napi 100-300 mg közötti adagok előnyösnek tűnnek.

Bár az eddigi eredmények biztatóak, még több bizonyítékra van szükség ahhoz, hogy a CoQ10 májbetegségek kezelésére való alkalmazását megalapozzuk. A CoQ10 azonban általában biztonságosnak és jól tolerálhatónak tűnik, így ígéretes lehetőség a májműködés támogatására.

A cikk megírásához felhasznált források

  • A CoQ10 csökkenti a májenzimeket:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28768407/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30450498/

  • CoQ10 zsírmájbetegség esetén:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24620880/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28768407/

  • CoQ10 vírusos hepatitis esetén:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998598/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30450498/

  • CoQ10 és májzsugor:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15120338/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998598/

  • A CoQ10 védelmet nyújt a gyógyszerek okozta májkárosodással szemben:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24494687/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18756868/

  • A CoQ10 javítja a máj egészségét a rák kezelésében:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15588015/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469686/

  • CoQ10 és májműtét utáni helyreállítás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10702160/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15120338/

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső